Solo hiken: 5 tips om er een topervaring van te maken


Het is bijna maart: de dagen worden langer, de zon laat zich weer wat vaker zien en de temperaturen kruipen omhoog: het lijkt alsof we de winter definitief achter ons gelaten hebben en dus kunnen de eerste tripjes voor het voorjaar alweer gepland worden. Wanneer je bij het plannen van deze trip aan een wandeltocht in de bergen denkt kan ik je geen ongelijk geven, maar misschien denkt jouw omgeving daar anders over. Misschien ben je wel de enige die het leuk vindt om met een rugzak door de bergen te trekken. Moet je je daardoor dan uit het veld laten slaan? Natuurlijk niet! Bergwandelen gaat prima in je eentje en met deze vijf tips wil je vandaag je wandelschoenen nog aantrekken!

Zonsopkomst-alpen Vallei-zwitserland Koken-in-de-alpen

Tip 1: Maak verschillende soorten foto's.

Een zonsopkomst op een bergtop, een donderende waterval, een azuurblauw bergmeer: tijdens een bergwandeling is het maken van foto’s eigenlijk een must. Maar hou er tijdens je solo bergwandeling wel rekening mee dat je alleen bent. Foto’s van uitzichten zijn dus zo gemaakt, maar wil je er zelf ook op staan, dan moet je creatief zijn. Vraag voorbijgangers een foto van je te maken, maak een selfie of gebruik de zelfontspanner van je telefoon of camera (deze Leki wandelstok heeft een statief-functie waar je je camera op kunt schroeven!). Wat natuurlijk ook heel gaaf is: maak een reeks foto's (of meteen een panorama) van je omgeving en op dezelfde plek een foto met de zelfontspanner van jezelf en plak deze wanneer je thuis bent, zoals op onderstaande panorama, aan elkaar: zo kun je later weer helemaal wegdromen bij dat prachtige uitzicht!

Panorama-zuid-tirol  Alpen-sneeuwUitzicht-Oostenrijk

Tip 2: Zorg voor afleiding tijdens het bergwandelen.

In je eentje de bergen in saai? Tijdens het bergwandelen sowieso niet, maar als je eenmaal je tent opgezet hebt, ben je wel écht alleen. Zorg daarom voor wat afleiding. Neem een guidebook mee en bestuur je wandelroute voor de volgende dag of lees een boek (een e-reader is licht van gewicht, er kunnen meerdere boeken op en de batterij gaat erg lang mee). Het is ook heerlijk om je foto’s en video’s van de afgelopen dag door te spitten, maar hou er wel rekening mee dat je genoeg batterij voor de volgende dag(en) overhoudt! Of neem een powerbank op zonne-energie mee. Het bereiden van eten werkt heerlijk ontspannend en duurt altijd wat langer als je alleen bent, maar haast heb je als het goed is toch niet. Moet je dan perse iets te doen hebben? Natuurlijk niet. Persoonlijk kan ik niet lang genoeg bij een meertje of riviertje zitten en uitkijken over de vallei: ontspannen is heel wat anders dan vervelen!

Boek-in-de-alpen

Slaap je in berghutten in plaats van in je eigen tent, dan heb je waarschijnlijk meer mensen om je heen. Maak een praatje met de eigenaar van de hut of medewandelaars: vaak zijn dit mensen met dezelfde interesses en onder het genot van een biertje of een apfelstrudel passeren de mooiste verhalen de revu. Maar ook wanneer je een huttentocht maakt geldt: soms wil je gewoon alleen zijn of iets voor jezelf doen, dus hou hier bij het inpakken van je tas rekening mee.

Oeschinensee

Tip 3: Probeer zo licht mogelijk te pakken.

Ga je met meerdere personen, dan kun je essentieel materiaal verdelen over jullie bagage. Ga jij alleen op pad dan moet je alles zelf dragen. En omdat je in je eentje dezelfde kookspullen, tent en veiligheidsbenodigdheden moet dragen als met een groep van 2 of 3, kan je rugzak aardig zwaar worden. Ga je dus in je eentje, zorg dan voor lichtgewicht materiaal (wel iets duurder, maar het gaat vaak je leven lang mee), waardoor je met plezier blijft lopen.

Ook in dit geval geldt: ga je op een huttentocht, dan heb je het iets minder zwaar. Pas hier echter ook op: mensen die op een huttentocht gaan vallen vaak in de valkuil allerlei extra’s en luxeartikelen mee te nemen, waardoor je denkt dat je tocht qua zwaarte mee gaat vallen, maar je uiteindelijk toch nog met 15 kilo op je rug loopt. Als je hier goed op voorbereid bent geen probleem, maar schenk hier in je voorbereiding wel aandacht aan: als je in je eentje loopt is er namelijk niemand die jouw materiaal even kan overnemen en zo je last iets kan verlichten.

Alpenpas-sneeuw Höhturli-zwitserland Uitzicht-besneeuwde-bergen

Tip 4: Zorg voor een goede mentale voorbereiding

Tijdens de voorbereiding van de solo-tocht dien je niet alleen op het gewicht van je backpack te letten, maar op nog veel meer zaken. Wat wordt mijn route en wat als ik die kwijt raak? Hoe kom ik bij het begin van de wandeling (in het geval je geen loop maakt: hoe kom ik daar weer terug?) en hoe kom ik weer thuis? Hoe communiceer ik met de buitenwereld in het geval van een ongeval of blessure? Wat doe ik bij heimwee of wanneer ik mij alleen voel? Hoe ga ik om met slechte weersomstandigheden of kapot materiaal? Hoe ga ik communiceren met de lokale bevolking- maw: ken je de taal van het gebied waar je heen gaat – dit is de voorbereiding wel waard: in Noord Italië (Zuid Tirol) spreekt werkelijk niemand Italiaans of Engels en welke taal spreken ze eigenlijk in welk deel van Zwitserland? Kun je je tocht inkorten wanneer het te zwaar blijkt of juist verlengen wanneer je er heel veel plezier in hebt, en zo ja: hoe? Wat voor afspraken maak ik met het thuisfront: geen bericht, goed bericht – elke dag een smsje – elke foto door appen? En zo zijn er nog 1000 vragen die je jezelf moet stellen voor je in je remi over de wereld gaat zwerven.

Bottom line: wanneer je alleen op pad gaat, moet je er vooral mentaal écht klaar voor zijn. Neem in je voorbereiding daarom hoe dan ook de zes Wandel W’s door, want solo-hiken is een geweldige ervaring wanneer je goed voorbereid bent, maar kan een nachtmerrie worden wanneer je niet weet waar je aan begint.

Siebenbrunnen Uitzicht-alpen

Tip 5: Geef nooit op!

Hoe goed je voorbereiding ook gaat zijn: er zullen momenten komen dat je er op wat voor manier dan ook doorheen zit. Wanneer je een wandelpartner hebt kun je daar op deze momenten steun vinden, maar ben je alleen, dan zijn dit de moeilijkste momenten. Elke (berg)wandelaar, hoe ervaren ook, heeft hier weleens last van. Zo ben ik ooit verdwaald geweest, gleed ik met rugzak en al in een ravijn op het moment dat er een onweersbui losbarstte. Er zijn weinig momenten geweest waarop ik me zo ellendig gevoeld heb als toen. Beland je in zo’n situatie, probeer dan te denken aan de mooie dingen die je tijdens je wandeling al gezien hebt en al het moois dat je nog te wachten staat (zie al deze foto’s!). Bedenk je dat je later om deze situatie moet lachen (zoals ik nu over mijn situatie hierboven) en dat het voorbij is voor je er erg in hebt. Want alles komt altijd goed. En zo niet, dan toch! Wanneer je ergens alleen bent is het hartstikke normaal om je soms ook even alleen te voelen, maar geef in deze gevallen nooit op, want er staat je nog zoveel moois te wachten! Denk eraan: what doesn’t kill you, makes you stronger.

 alpen-hiken

Zoals je leest: alleen door de bergen trekken is te gek en voor sommige mensen de ideale manier om vakantie te vieren én tot rust te komen. Maarrr dat wil niet zeggen dat het voor iedereen een uitkomst is, want alle pracht van het landschap en de ervaringen van het buiten leven zijn het meest indrukwekkend wanneer je deze met iemand kunt delen. Wil er dus iemand met je mee, dan wordt het altijd iets gezelliger. Maar ben jij de enige outdoor-fanatiekeling in je omgeving: laat je dan zeker niet ontmoedigen en ga lekker alleen op stap. En wil je voordat je op pad gaat nog wat tips: aarzel niet om Marc een mailtje te sturen.

Onze favoriete producten bij deze reis

3 Comments

Add yours
  1. A/S

    Wat een leuk artikel! Ik ga binnenkort voor het eerst in mijn eentje reizen en ondanks dat ik de technische informatie dus niet nodig heb, haal ik hier bruikbare tips uit. En sowieso is het een leuk verhaal om te lezen. Thanks!

  2. Michiel

    Mooie blog Marc, vooral positief geschreven met belangrijke nood voor ern solo hiker. Ik zelf ben gewent om solo dag hikes te doen. Ik wil nu een stap verder en ga 4 dagen van bemande hut tot hut lopen. Dit ivm te kijken hoe het me vergaat met wat ik extra op mijn rug mee neem en nier alles in 1x mijn lichtgewicht uitrusting moet kopen. Nu eerst geinvesteerd in mijn kleding voor slecht weer en alle benodighesen sit ik niet nodig had voor een dag hike. Zo heb ik voor veiligheid een goed kompas gekocht, een lichtgewicht slaapzak. Deze nodig omdat een lakenzak momenteel niet meer voldoende is, een waterfilter om veel gewicht aan water mee te hoeven nemen, een paar wandelstokken, liep altijd zonder, maar met schijn je meer plezier uit je hike te halen en nog een fluitje omdat die o tbrak aan mijn nieuw en wat grotere backpack. Voorbereiding zijn al in volle gang. Zo train ik ervoor. Speciale oefening om blessures te voorkomen, regelmatig de duinen in om hoogte meters te maken. Ik moet nog kijken hoe ik het ga en kan doen voor eten voor onderweg (lees lunch en tussen doortjes) Als je tips hebt hoor ik het graag. Wat nu vooral het belangrijkste is dat ik er veel zin in heb en er alle vertrouwen in heb dat het 4 mooie hike dagen gaan worden in Andorra. Routes en evt alternatieve (in korten of uitbreiden) heb ik in de wandelpaden app van NKVB gedownload en daarin uitgewekt + een papieren wandelkaart gekocht mocht de techniek me in de steek laten in de bergen.

+ Leave a Comment