Meteen naar de content

Air miles: het geheim van (gratis) vliegen met Flying Blue miles

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reistips

Reisvoorbereiding

Vliegreizen

Al jaren vlieg ik de wereld rond, maar nooit heb ik echt aandacht besteed aan air miles. Want ik dacht dat ik, doordat ik niet altijd met dezelfde maatschappij vlieg, toch nooit genoeg air miles bij elkaar zou kunnen sparen om er daadwerkelijk een vliegticket van te kunnen kopen. Wel vulde ik altijd trouw mijn Flying Blue miles nummer in bij het boeken van een vliegticket. Maar toen ik me in de wereld van air miles ging verdiepen, zag ik ineens toch mogelijkheden. De wereldreis die ik ging maken leek me een mooi moment om eens serieus air miles te gaan sparen. En dan natuurlijk te kijken of het zou lukken om daadwerkelijk gratis te vliegen met air miles. Liefst zonder extra moeite natuurlijk. Kun je daadwerkelijk gratis vliegtickets bij elkaar sparen met air miles? Ik dook in de wondere wereld van air miles en zocht het voor je uit!

Bestel nu een Flying Blue Silver card en ontvang het eerste jaar gratis + 2.500 miles >>

Het verschil tussen air miles en miles

Toen ik mij ging verdiepen in de wereld van air miles, kwam gelijk de vraag in mij op of ik de air miles die ik spaarde bij de AH ook kon gebruiken om te vliegen. Dit pasje heet tenslotte ‘Air Miles’. Hoe gek het ook klinkt, dit is niet het geval. Je kunt alleen vliegen met miles die je spaart bij een luchtvaartmaatschappij. Deze heten dan ook ‘miles’ en geen ‘air miles’, alleen iedereen gebruikt de termen door elkaar. Elke luchtvaartmaatschappij (behalve budgetmaatschappijen als Ryanair, Wizz Air of Easy Jet) heeft zijn eigen spaarprogramma waarbij je miles kunt sparen. Je kunt dus miles sparen bij je favoriete luchtvaartmaatschappij, of bij meerdere luchtvaartmaatschappijen.

Ik koos ervoor om alleen miles te gaan sparen bij mijn favoriete luchtvaartmaatschappij (tevens de maatschappij waar ik veruit het meeste mee vlieg): KLM. Het spaarprogramma van KLM heet Flying Blue miles en aanmelden voor dit programma is gratis. Niet alleen KLM valt onder Flying Blue, alle luchtvaartmaatschappijen van Skyteam werken met Flying Blue (en dat zijn er meer dan je misschien zou denken!). Omdat voor de meeste Nederlanders het Flying Blue programma veruit het meest interessant zal zijn én dit programma specifieke manieren biedt om air miles te sparen, richt ik me in dit artikel alleen op dit programma. Ga je toch bij meerdere maatschappijen air miles sparen, dan is Award Wallet een handige manier om overzicht te houden op al je miles.

wijs-op-reis-niet-vergeten-voor-vertrek

Miles sparen door te vliegen

Als je je hebt aangemeld bij het spaarprogramma van één of meerdere luchtvaartmaatschappijen kun je van start met het sparen van miles. De makkelijkste (en meest logische) manier is natuurlijk door te vliegen. In het geval van Flying Blue miles kun je niet alleen air miles sparen als je met KLM vliegt, maar ook met andere SkyTeam maatschappijen. Een actueel overzicht van alle Flying Blue partners vind je hier. Het aantal miles dat je verdient is afhankelijk van je ticketprijs; per euro verdien je ongeveer 4 miles (ticketprijs excl. belastingen en toeslagen). Bij KLM wordt tegenwoordig het aantal Flying Blue miles dat je verdient met een vlucht al in het boekingsproces getoond.

Miles en boekingsklasses

Let op: niet bij alle vliegtickets kun je air miles sparen. Hoeveel air miles je spaart bij een vliegticket, is bij sommige maatschappijen (met name Skyteam partners) afhankelijk van je boekingsklasse. Deze wordt aangegeven met een hoofdletter (A t/m Z) op je vliegticket. Aan de hand van je boekingsklasse zie je hoeveel miles je krijgt. Bij goedkopere boekingsklassen ontvang je vaak minder miles (bijv. 25%) en bij duurdere boekingsklassen meer miles. Het is alleen niet altijd zo simpel om vóór het boeken je boekingsklasse al te zien. Tijdens mijn ontdekkingstocht in de wereld van air miles heb ik hier ook niet al teveel aandacht aan besteed. Voor mij blijft nog steeds het boeken van een vliegticket het doel, de air miles die ik verdien een mooie bijkomstigheid. En niet andersom.

Ontbrekende air miles claimen

Wil je beginnen met sparen van Flying Blue miles, maar heb je bij je afgelopen vluchten nooit je Flying Blue miles geclaimed? Tot een half jaar terug kun je dit nog steeds doen op de speciale pagina. Het kost je niks, alleen wat moeite en je hebt direct je eerste Flying Blue miles te pakken! Meteen doen dus!

propellor-vliegtuig-little-corn

American Express Flying Blue (AMEX): Snel miles sparen met je creditcard

Kun je dan niets doen om snel wat meer air miles te sparen? Jawel! Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik de speciale American Express Flying Blue creditcard, ook wel AMEX genoemd. Deze speciale creditcard is gekoppeld aan je Flying Blue account en je spaart hiermee miles door aankopen te doen met de card. Ik was wat sceptisch over de verplichtingen en kosten van een nieuwe creditcard, dus heb tot in den treuren de voorwaarden en kleine lettertjes gelezen. Maar ik kon niets vinden wat mij reden gaf hem niet een jaar gratis te proberen en dat heb ik dus ook gedaan. Ik koos voor American Express Flying Blue Silver card, omdat deze het eerste jaar gratis is (als je hem dus voor het einde van het eerste jaar opzegt kost het je niets) en je bij het aanvragen van de card meteen 2.500 miles cadeau krijgt. Je kunt ook kiezen voor de AMEX Flying Blue Gold card, deze kost het eerste jaar € 85,- en hierbij krijg je 7.500 miles cadeau.

Bestel nu een Flying Blue Silver card en ontvang het eerste jaar gratis + 2.500 miles >>

Naast deze twee kaarten kun je nog kiezen voor de AMEX Flying Blue Entry card, hierbij krijg je geen air miles cadeau en ook is het eerste jaar niet gratis (je betaalt € 35,-). Ik vind deze optie niet interessant en laat deze dus verder buiten beschouwing. Ook de American Express Flying Blue Platinum card noem ik hier verder niet, die vind ik weer te extreem (tenzij je grote geldstromen beheert of iets dergelijks, dan kan het voor jou wel degelijk interessant zijn).

Vraag direct je American Express Flying Blue creditcard aan: kies tussen de Entry, Blue, Gold of Platinum card.

wijs-op-reis-niet-vergeten-voor-vertrek

Air miles sparen met betalingen via je creditcard

Naast de air miles die je cadeau krijgt bij de creditcard, verdien je ook miles met elke euro die je met je creditcard betaalt. Bij de AMEX Flying Blue Silver card spaar je bij elke euro die je uitgeeft 0,8 mile en bij de Gold card 1 mile per euro. Met de Platinum card spaar je zelfs 1,5 mile per euro. Dit kan (zeker als je veel reist) snel oplopen. Je hotels, aankopen bij webwinkels… als je alles afrekent met je AMEX verdien je daar allemaal air miles mee. Het nadeel aan American Express is dat je deze creditcard niet overal kunt gebruiken én er dat er een hoge koersopslag geldt. Maar als je betaald in euro’s merk je hier natuurlijk niks van. Ik gebruikte de AMEX zoveel mogelijk tijdens mijn wereldreis, maar in sommige hotels kon ik er niet mee afrekenen. En ook mijn vliegtickets bij KLM (dacht ik even slim te zijn en dubbele miles te verdienen), mocht ik ook niet afrekenen met de AMEX (red.: Ik lees dat dit inmiddels wel kan, zónder extra toeslag!!). Ik zou deze creditcard dan ook niet aanbevelen als je enige creditcard, maar als een tweede card waarmee je als het mogelijk is af kunt rekenen. Als je hier slim mee om gaat, kun je heel wat Flying Blue miles bij elkaar sprokkelen met hotels en grote aankopen.

Hoeveel Flying Blue punten spaar je met je creditcard?

Het aantal miles dat je spaart per bestede euro is afhankelijk van welke creditcard je kiest:

Waar kun je Flying blue miles sparen met je AMEX?

De kunst om zoveel mogelijk Flying blue miles te sparen is om bij alledaagse aankopen zo vaak mogelijk je American Express Flying Blue creditcard te gebruiken. Helaas kan dit niet overal en bovendien denk je er ook niet altijd aan. Terwijl het juist slim is om zoveel mogelijk af te rekenen met je AMEX, zodat je zoveel mogelijk miles spaart met je aankopen. Dit betekent dus ook dat je dingen die je normaal gesproken gewoon zou pinnen, je nu met je creditcard afrekent. Hieronder maak ik daarom een lijstje van plekken waar je wel met je AMEX kunt betalen en waar je misschien niet aan gedacht hebt. Overigens heeft American Express zelf ook een lijst met winkels waar je met de creditcard kunt betalen, maar deze is verre van compleet. Daarom zal ik onderstaand lijstje aan blijven vullen vanuit mijn eigen ervaring. Een extra tip is dat als je bij een bepaalde winkel niet met je AMEX kunt betalen, maar wel met Paypal, je je AMEX kunt koppelen aan je Paypal account. Vaak lukt het dan alsnog om via Paypal met je AMEX te betalen!

Bestel nu een Flying Blue Silver card en ontvang het eerste jaar gratis >>

Tips voor waar je met je American Express Flying Blue creditcard kunt betalen:

Mijn ervaring met een jaar lang AMEX: wat het mij opleverde

Tijdens mijn wereldreis en even daarvoor en daarna heb ik getest met de American Express creditcard. Daarbij heb ik niets gedaan wat ik daarvoor ook niet deed, bijvoorbeeld geld pinnen met je creditcard. Ik heb de AMEX creditcard gebruikt wanneer ik kon bij hotels en bij aankopen. Wat het me opleverde? Genoeg om een gratis retourticket te boeken naar Bilbao, Spanje! En het mooie is dus dat dit jaar AMEX mij niks kostte, het eerste jaar is namelijk gratis en tijdens dit jaar is het gewoon mogelijk om op te zeggen zodat het helemaal niets kost. Nu had ik natuurlijk tijdens mijn wereldreis veel meer kosten waarbij ik de creditcard kon gebruiken dan dat ik normaal zou hebben wanneer ik niet op reis ben, dus voor mij was het ook een perfect moment om veel miles te sparen. Maar ik ben er zeker van overtuigd dat dit de snelste manier is om miles te scoren, met name als je je creditcard een beetje slim inzet.

bilbao museum

Welke voordelen geven miles nog meer?

Die ene keer dat ik business class mocht vliegen, smaakte best naar meer. Het leek me dus ook wel interessant om te kijken of ik met mijn miles voordelig upgrades kon kopen. Ik heb dit nog niet geprobeerd, omdat ik mijn miles aan een vliegticket heb besteed. Maar het kan zeker. Wat ik hier wel over gelezen heb, is dat er beperkte beschikbaarheid is voor upgrades met miles. Je moet je upgrade dus ruim van tevoren boeken. Het beste kun je even bellen met Flying Blue (+31 20 474 77 47) voor een goed advies toepasbaar op jouw situatie.

business-class-stoel

Airport lounges

En hoe zit dat dan met die exclusieve airport lounges? Dat is weer een ander verhaal dan het vliegen met air miles. Naast miles, ontvang je namelijk ook nog eens Experience points als Flying Blue member. Standaard begin je bij de status ‘explorer’, met nul Experience Points. Hoe vaker je vliegt, hoe hoger je status wordt. Bij 100 punten bereik je de volgende status, waarbij je ook weer sneller miles spaart. Houders van een AMEX creditcard krijgen (vanaf Silver) elk jaar een aantal Experience Points cadeau. Je moet echter wel echt veel vliegen om een status te bereiken die je echte extra’s geeft, zoals toegang tot de lounges. Mij is dat niet gelukt, met name omdat ik ook wel eens met andere luchtvaartmaatschappijen vlieg, maar zeker als je bijvoorbeeld veel voor je werk vliegt kan dit heel interessant zijn. Of als je vaker verder weg vliegt met dezelfde maatschappij.

Vliegen met air miles: vliegtickets boeken

En dan, waar het je natuurlijk eigenlijk allemaal om te doen was: het boeken van een vliegticket met je miles. Je hebt je inmiddels suf gespaard met vluchten en je creditcard, nu is het tijd om eindelijk te vliegen met air miles. Ook hiervoor heb ik weer wat slimme tips voor je. In principe kun je elke vlucht van KLM of partners boeken met je miles. Alleen soms krijg je nét iets meer vlucht voor je miles dan in andere gevallen. Om te weten te komen hoeveel miles je nodig hebt om ‘normale’ vliegtickets (bij Flying Blue ‘Reward tickets’ genoemd) te boeken, kun je de website van KLM raadplegen. Op de homepage klik je dan op het tabje ‘Boek met Miles’ (zie ook screenshot hieronder). Boek je een gratis vliegticket met je miles, dan betaal je altijd nog wel belastingen en toeslagen. Deze kunnen niet met miles betaald worden. Voor mijn KLM retourticket naar Bilbao betaalde ik ongeveer € 30,- aan fees.

miles calculator klm

Voordelig vliegen met air miles: Promo reward tickets

Vliegen met air miles wordt pas écht leuk wanneer je een promo reward ticket boekt. De promo rewards zijn maandelijks wisselende aanbiedingen waarbij je tot wel 50% korting op je vliegticket krijgt. Ook vind je tussen de promo rewards aanbiedingen voor business class. Zo kan het zomaar zijn dat je ineens wél betaalbaar business class kunt vliegen naar je bestemming. Houd deze maandelijkse aanbiedingen dus goed in de gaten!

Bekijk de promo reward bestemmingen van deze maand >>

promo-reward-tickets-air-miles

Vliegtickets zoeken via de airmiles rewards kaart

Ook een leuke manier om te kijken naar welke bestemming je kunt vliegen voor je gespaarde miles, is via de rewards kaart. Je voert je aantal gespaarde miles in en waarvandaan je wilt vliegen en vervolgens krijg je alle mogelijke bestemmingen met het laagste miles tarief in beeld. Je kunt dan doorklikken op de bestemmingen en kijken voor welke data dit tarief geldt. Let op, de genoemde miles-aantallen gelden voor een enkele reis.

Ga naar de rewards kaart >>

airmiles vliegticket kopen kaart

Miles ontvangen van vrienden en familie

Omdat veel mensen (net als jij voor je dit artikel las misschien) zich niet zo bezighouden met vliegen met air miles, is de kans dat veel van jouw vrienden en familie nog ongebruikte miles ‘op de plank hebben liggen’ groot. Je kunt hen vragen hun miles naar jou over te dragen. Ze moeten zich dan echter wel aanmelden bij Flying Blue en hun miles claimen. Daarnaast betaal je € 3,- per 250 miles die je cadeau krijgt. Niet heel voordelig dus, al kan het natuurlijk net dat beetje miles zijn die je nodig hebt om jouw ticket te boeken. Je kunt overigens ook zelf miles bijkopen, ook dit is echter niet zo lucratief.

Share & Fly van American Express Flying Blue

Er is wel een andere manier om gratis Flying Blue miles met elkaar te delen, maar dit gaat via een omweg; namelijk via de American Express Flying Blue creditcard. Deze manier is echter alleen geschikt als je ook een creditcard-account met elkaar wilt delen. In de praktijk is dit dus waarschijnlijk alleen interessant voor stellen. Maar zo kun je als stel wel dubbele miles sparen bij een vlucht en heb je ook allebei een AMEX creditcard met hetzelfde account, dat is ook best handig.

Dit werkt als volgt. Wanneer je een American Express Flying Blue creditcard hebt, kun je een gratis extra kaart aanvragen voor iemand anders. Deze kaart is dan gekoppeld aan dezelfde creditcard-rekening en de miles die gespaard worden met deze creditcard komen ook automatisch terecht op het account van de hoofdkaarthouder. Maar doordat je als kaarthouders nu gekoppeld bent aan elkaar, kun je ook miles van het ene Flying Blue-account naar het andere overboeken. Deze overboeking kun je regelen wanneer je (als gever van de miles) ingelogd bent via de Flying Blue website, of je kunt bellen met de Flying Blue customer service via 020-4747 747 en aangeven dat je je miles wilt overdragen via je AMEX-account.

Vraag direct je American Express Flying Blue creditcard aan: kies tussen de Entry, Blue, Gold of Platinum card.

Flying Blue family account

Daarnaast heb ik nog een manier gevonden om je Flying Blue miles met elkaar te delen, namelijk door gebruik te maken van Flying Blue Family. Zoals de naam al zegt is dit alleen interessant voor gezinnen. Je vind deze optie in je Flying Blue account onder ‘Mijn Profiel’ in het menu. Hier kun je andere Flying Blue members toevoegen aan jouw account en een verzoek doen om hun airmiles gratis aan jou over te dragen. Zo verzamel je alle airmiles van je gezin in 1 account. Er kunnen maximaal 2 volwassenen (18 jaar of ouder) en 6 kinderen lid zijn van 1 Flying Blue Family, en ze moeten allemaal Flying Blue-deelnemer zijn. Boek je dus een eigen stoel voor je kind, dan is het slim voor hem of haar ook een Flying Blue account aan te maken en deze te koppelen aan je eigen account. Zo spaar je weer extra Flying Blue Miles!

Next level airmiles sparen: travel hacking en mileage runs

Bovenstaande tips & tricks zijn nog maar een fractie van de wereld van vliegen met air miles. Er zijn mensen die hun hele (reis)leven zo inrichten dat ze zoveel mogelijk miles sparen en een hogere status krijgen, dit wordt ook wel travel hacking genoemd. Voor hen is het sparen van miles echt een sport geworden. Bij bepaalde hotels kun je bijvoorbeeld ook extra miles sparen en je kunt je vluchten zo plannen dat ze een zogenaamde ‘mileage run’ opleveren. Ik vond het tijdens mijn test vooral belangrijk dat ik juist niets veranderde aan mijn vlieg- en reisgedrag. Het is leuk om te zien dat je zelfs op die manier in een redelijke korte tijd toch een grote hoeveelheid air miles kunt sparen. Ik blijf dus gewoon lekker miles doorsparen in een rustig tempo en doe hiervan mijzelf af en toe een mooi vliegticket van cadeau! Ik ben benieuwd: wie van jullie spaart er al miles?

15 reacties

 • Wouter 2 augustus 2018 - 08:28

  Hi Miriam,
  Ja ik spaar want ik vlieg veel voor mijn werk, inmiddels 2 jaar platinum. Je kunt denk ik beter last minute je mijlen gebruiken voor de business class upgrade, dat is stukken voordeliger. Die stoel kunnen ze nl toch niet meer verkopen. Ik laat me vaak bij check in op een wachtlijst zetten voor no shows.
  Groetjes
  Wouter

  • Mirjam Auteur 2 augustus 2018 - 08:30

   Goede tip Wouter, bedankt!

 • Jane 2 augustus 2018 - 13:06

  Hi Mirjam,

  Vind het vooral erg verwarrend hoe je erover schrijft. Dit omdat je Air Miles steeds verkeerd gebruikt. Zou er vooral voor kiezen het woord Air Miles enkel terug te laten komen als je daadwerkelijk over het loyaliteitsprogramma Air Miles praat en niet de Miles van vliegtuigmaatschappijen.

  PS: Je kunt met Air Miles ook vliegen. Ze werken samen met vliegwinkel.nl.

 • Cindy 20 oktober 2018 - 22:49

  Het is de eerste keer dat ik me inlees over ‘miles’ en ‘airmiles’ en los van de vragen die ontstaan, ben ik vooral enthousiast geworden. Dus dank je wel voor je blog. Hartelijke groet

 • Esther 3 augustus 2019 - 16:59

  WoW wat een supergoed artikel! Dank je wel ik ga me erin verdiepen en een Amex aanvragen!!
  Ik wist Niks van dit alles af dus heel helder nu

 • chris 27 april 2021 - 13:49

  Nog een tip! Koppel jouw Flying Blue AMEX kaart aan Paypal. Soms kan je niet met Amex betalen en dan kan Paypal vaak (online) een uitkomst zijn, zo spaar je dus ook Miles.

  Ook kan je een aantal verzekeringen de deur uit doen bij bepaalde kaarten. Ik gebruik de Gold kaart en deze biedt toch net dat beetje extra. Deze is niet gratis. Je krijgt wel heel veel terug. Alles wat boven de Gold-kaart zit, is eigenlijk meer voor de zakelijke reiziger. De Gold-kaart schuurt er lichtjes tegenaan.

  Soms fiets ik een stukje om, om bij bepaalde supermarkten om boodschappen te betalen met de kaart. Het kost mij toch niets extra’s, en alle kleine beetjes bij elkaar opgeteld is toch ook weer een mooie som.

  In 1,5 jaar heb ik nu 11.300 miles gespaard. Het hadden er veel meer kunnen zijn als ik vaker bij de supermarkten zou komen waarmee je met AMEX kan betalen. Het aantal gespaarde miles dat ik heb staat gelijk aan een enkele reis naar Kiev (promo-reward) op dit moment. Als ik nog 1,5 verder spaar, dan heb ik een retour. En dan kost bijv. een trip naar Kiev mij niets. Ook kan je jouw miles uitgeven aan andere dingen, maar daarvoor kan je op de website van Flying Blue terecht. En aanmelden bij de Loyalty programma’s van de diverse airlines en/of verschillende allianties is altijd aan te raden. De standaard spaarprogramma’s zijn gratis, en soms krijg je korting bij hotels, huren auto e.d., je kan daar naar vragen bij een boeking of zij daar samenwerking mee hebben.

 • Cor 7 april 2022 - 21:04

  Eens met de opmerking van Jane, dat het erg verwarrend is dat je steeds ‘Air Miles’ schrijft waar je eigenlijk ‘Miles’ bedoelt en juist niet het loyaliteitsprogramma Air Miles, terwijl je nota bene in het artikel aangeeft dat er een cruciaal verschil zit tussen beide. Zal wel voor de SEO zijn…Jammer dat dat ten koste van de inhoud gaat.

  • Mirjam Auteur 8 april 2022 - 13:35

   Ik begrijp je punt, echter als ik dit niet door elkaar gebruik is het artikel niet vindbaar in de zoekmachines. Ik heb veel tijd gestopt in het researchen en maken van dit artikel, het is zonde als niemand het kan vinden toch? De meeste mensen zoeken nu eenmaal op airmiles, dus ik ontkom er niet aan om dit ook terug te laten komen in het artikel. Wij steken veel tijd in onze content en bieden dit gratis aan, echter moeten we er dan wel voor zorgen dat het gevonden wordt. Graag jullie begrip hiervoor!

 • Jos 3 juli 2022 - 09:45

  Dank voor je info. Ik heb jaren lang zakelijk gereisd en genoten van de privileges.
  Nu ben ik gepensioneerd en bereid mij voor op een trip, samen met mijn vrouw, naar Australie en Nieuw Zeeland in 2024. Het uitzoeken van de beste opties inclusief stop-overs vergt veel tijd, maar is zeker leuk om te doen. Jouw bijdrage over upgrades en zo kan ik goed gebruiken

 • Alwin 14 augustus 2023 - 22:09

  Ik lees net dat je je airmiles die je via de alberthein spaart en partners gewoon aan je flying blue miles kan koppelen en dan kan je je airmiles omzetten met een exchange rate van 2 airmiles voor 1 mile. En kan je dus toch vliegen met je punten die je spaart bij de supermarkt.

  • Annemarie Konijn 14 augustus 2023 - 22:20

   Oh interessant, dat gaan we even uitzoeken en dan toevoegen! Dit wisten wij ook niet.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen