Meteen naar de content

Digital nomad worden? De beste tips voor locatie-onafhankelijk werken en leven!

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Digital nomad

Sinds de zomer van 2015 leef ik als digital nomad, een leven dat bestaat uit reizen en werken op hetzelfde moment. Al reizend run ik, samen met Mirjam, al jaren onze bedrijven ikwilmeerreizen.nl en bloggerscursus.nl. Overal ter wereld kan ik mijn werk doen en zo verdien ik mijn geld, terwijl ik ondertussen steeds weer een nieuw stukje van de wereld ontdek. Digital nomad noemen ze dat, een term die de laatste jaren sterk is opgekomen. Ik noem het zelf vaak locatie-onafhankelijk levenomdat het niet alleen gaat over onbeperkt reizen, maar over de vrije keuze van waar jij op dat moment wilt zijn, wat dus ook een periode in Nederland kan zijn. Digitale nomaden zijn ondernemers, freelancers of remote workers die overal ter wereld kunnen werken en daarbij niet op één vaste plek hoeven te verblijven. Wie droomt er niet van, de wereld ontdekken terwijl je geld verdient? Maar is het eigenlijk wel zo mooi als het klinkt? En wat komt er nu bij kijken als je digital nomad wilt worden? En hoe word je eigenlijk digital nomad? In dit artikel geef ik tips over en antwoord op de 15 meestgestelde vragen over locatie-onafhankelijk werken en reizen combineren als digital nomad.

Digital nomad tip: in september vertrekt een nieuwe Nomad Cruise richting Japan. Wil je deze unieke ervaring niet missen? Met de code ikwilmeerreizen krijg je €100,- korting op je ticket voor Nomad Cruise. Boek nu je ticket.

digital-nomad-view

1. Digital nomad?? Wat is dat?

Digital nomad, het is een term die je steeds vaker ziet opduiken in de media. Heb je geen idee waar het over gaat, dan is dat niet zo gek, want het aantal digital nomads is pas sinds de laatste jaren flink toegenomen en daarmee is de term, hoewel je hem steeds vaker hoort, nog niet bij iedereen bekend. Maar wat is het nu eigenlijk? Digital nomads zijn ondernemers, freelancers of remote workers die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben – vaak omdat ze hun werk online kunnen doen, vandaar ‘digital’ – en daardoor locatie-onafhankelijk leven. Dat niet afhankelijk zijn van een locatie, zoals een kantoor, biedt de mogelijkheid om te reizen, terwijl ondertussen het werk gedaan en dus al reizend het geld verdiend wordt. Digital nomads kiezen ervoor geen vaste thuisbasis te onderhouden, zodat ze de wereld over kunnen reizen en leven daarmee een nomaden bestaan. Digitale nomaden dus!

reiziger-annemarie-oman

2. Hoe word ik digital nomad?

Om een leven te kunnen leiden als digital nomad moet je locatie-onafhankelijk kunnen werken. Het begint dus bij het hebben van een eigen (online) bedrijf, werk als freelancer of een baan waarin je op afstand kan en mag werken. Het is dus echt niet alleen maar lang leven de lol, want er moet ook gewoon geld verdiend worden. Voordat je dus op pad kunt om met je laptop onder je arm de wereld in te trekken, moet je eerst ontdekken wat voor werk bij jou past dat je ook remote kunt doen. En als je dat eenmaal weet, moet je die droombaan vinden of creëren, een business opstarten of als freelancer klanten binnenhalen.

Heel belangrijk is dat je doet waar je echt blij van wordt. Een stomme baan wordt niet ineens leuk als je die vanaf een tropische bestemming uitvoert. Eigenlijk begint het dus bij het vinden van de juiste baan voor jou. Digital nomad is op zichzelf namelijk geen beroep, het is een levensstijl. Banen waarin goed het reizen en werken te combineren is, zijn bijvoorbeeld: web- of software developer, programmeur, grafisch vormgever, marketing consultant, SEO specialist, blogger of vlogger, vertaler, schrijver, fotograaf, filmmaker, virtual assistent, coach of zelfs klantenservice medewerker. Maar denk ook aan het ontwikkelen van een e-course, uitgeven van e-books en andere manieren om passief inkomen te creëren. Het zal allemaal niet vanzelf komen, want wie echt werken en reizen wil combineren zal daar gewoonweg hard voor moeten werken en ook dingen voor moeten laten.

Baan gevonden, maar hoe begin je dan met werken en reizen als digital nomad?

Heldere afspraken met eventuele samenwerkingspartners, relaties en/of een werkgever zijn noodzakelijk. Een proefperiode van enkele maanden is aan te raden, want het is voor zowel jou als deze ’thuisblijvers’ even aftasten hoe het werken op afstand in de praktijk verloopt. Dat niet alles direct soepel loopt is heel normaal. Om te beginnen duurt het even voor je aan de combinatie van werken en reizen gewend bent, maar ook voor het thuisfront is het even wennen aan jouw rare werktijden en soms haperende wifi. Maar met een flexibele instelling, geduld en vooral vertrouwen vind je hier beiden uiteindelijk een weg in. Als je eenmaal een basis geregeld hebt, waarmee je onderweg je geld gaat verdienen, dan is er eigelijk niet meer nodig dan het boeken van een enkele reis naar een plek in de wereld, waar jij op dat moment wilt zijn.

digital-nomad-colombia

3. Wat heb je nodig om locatie-onafhankelijk te werken en dit met reizen te combineren?

Basisbehoeften: laptop, internet en stroom

Een goede laptop (de meeste Digital nomads reizen met een MacBook), internet en stroom. Dat zijn zo ongeveer je eerste levensbehoeften als digital nomad. Om er altijd zeker van te zijn dat je internet hebt, doe je er verstandig aan een lokale simkaart in je telefoon te stoppen. Je kunt je telefoon dan op momenten zonder wifi als mobiele hotspot gebruiken (of gebruik een mifi router). Vaak heb je voor minder dan een tientje al meer dan 5 GB data, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. En het scheelt je een hoop irritatie, naast het feit dat je jouw tijd in bussen, treinen en op vliegvelden kunt gebruiken om te werken.

Een simkaart koop je op het vliegveld, maar ook in lokale kiosken zijn ze eigenlijk altijd wel verkrijgbaar. Hier kun je ook je simkaart opladen als je door je databundel heen bent. Voor de dagelijkse werkzaamheden zoek je plekken met wifi op en die zijn wereldwijd prima te vinden! Een krachtige powerbank is daarnaast ideaal om je telefoon van stroom te voorzien, zodat je ook onderweg nog wat werk kunt verzetten, want als je deze gebruikt als hotspot gaat de batterij snel leeg.

digital-nomad-slack

Handige apps

Verder zijn er talloze apps die je het leven als digital nomad makkelijker maken. De belangrijkste en meest gebruikte apps om in contact te blijven met een (remote) team zijn Slack, Trello en software voor videocalls als Zoom, Skype, Google meets of Teams. Maar denk ook aan een app die de verschillende time zones in beeld brengt, zodat je altijd weet hoe laat het is op de locaties waar de mensen zitten waar jij mee samenwerkt. Ook TripMode is een aanrader. Met deze app voor je MacBook kun je beheren welke programma’s data mogen verbruiken als je bijvoorbeeld verbonden bent met de mobiele hotspot van je telefoon. Zo voorkom je dat je niet per ongeluk teveel data van je lokale simkaart verbruikt, als je je laptop met je telefoon verbindt. Iets wat je regelmatig zal doen als digital nomad, wanneer de wifi ontoereikend is of je veilig online zaken wilt regelen. En daarnaast zijn er natuurlijk veel meer handige reisapps te vinden.

Tip: moet je bellen naar een vast nummer in Nederland, bijvoorbeeld een klantenservice, dit kan o.a. met Skype als je daarvoor tegoed aanschaft. Iets wat je niet vaak nodig hebt, maar als je lang onderweg bent, komt het weleens van pas als je met instanties in Nederland moet bellen. 

Goede travelgear

Naast hardware en software zijn goede reisspullen van groot belang. Want als digital nomad reis je veel en ben je vaak lang van huis. Crappy gear is dan het laatste wat je wilt! En tot slot, het klinkt cliché, maar een flexibele en positieve instelling zijn nodig om als digital nomad gelukkig te blijven.

4. Waar vind ik goede werkplekken?

Een goede werkplek is een locatie die in je belangrijkste behoefte voorziet: wifi en stroom (en oké, ook koffie). En wifi en stroom vind je eigenlijk bijna overal wel ter wereld. Maar een prettige werkplek is ook wel fijn. Te beginnen bij je accommodatie, maar er zijn ook talloze café’s en restaurants of bijvoorbeeld co-working spaces, die in deze behoeften voorzien en daarmee een ideale werkplek vormen. Behalve of je er lekkere koffie kunt krijgen, let je dus ook op iets als stopcontacten. Want een lege laptop, daar zit je niet op te wachten. Wat een perfecte werkplek is voor jou, hangt af van hoe jij graag werkt. Zo vind ik het zelf erg fijn om mensen en levendigheid om me heen te hebben, dus werk ik graag in café’s, restaurants of in de lobby van een hotel. Er zijn ook heel veel digital nomads die liever wat meer rust om zich heen hebben en er daarom voor kiezen vanuit hun hotelkamer te werken of een appartement te huren, bijvoorbeeld via Airbnb of vergelijkbare tijdelijke, particuliere woningverhuur. Verder kun je in de meeste grote steden flexplekken opzoeken waar je andere digital nomads en lokale flexwerkers aantreft, zoals co-working spaces. Je hoeft gelukkig niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden, want over veel bestemmingen hebben je voorgangers al zogenaamde digital nomad guides geschreven. Vaak in de vorm van een (gratis) e-book. Werken en reizen bestaat tenslotte al jaren.

co-working-space-selina-playa-del-carmen

5. Zijn alle digital nomads computer nerds?

Nee zeker niet. Hoewel er zich onder de digital nomads veel web- en software developers en programmeurs bevinden, zijn er nog talloze beroepsgroepen waarmee je al reizend je geld kunt verdienen. Denk aan Grafisch vormgevers, marketing consultants, bloggers, vertalers, schrijvers, fotografen, filmmakers, virtual assistents, coaches en zelfs klantenservice medewerkers. Dat je jouw werk online uit kunt voeren, betekent dus niet dat het werk internet gerelateerd moet zijn, een vaak gehoorde misvatting. Want denk bijvoorbeeld aan een overleg, hier hoef je negen van de tien keer niet écht voor naast elkaar te zitten. Videobellen werkt net zo goed! Doordat de beschikbaarheid van internet overal ter wereld de laatste jaren hard toegenomen is, samen met de ontwikkeling van handige tools om met elkaar in contact te blijven, is het steeds minder van belang fysiek in een kantoor aanwezig te zijn. Het nieuwe werken. Digital nomads hebben het nieuwe werken nog net even verder doorgetrokken door letterlijk te kiezen voor een levensstijl zonder grenzen en werken met reizen te combineren.

Annemarie-digital-nomad

6. Wat zijn de beste landen om als digital nomad te leven?

Eigenlijk kun je overal heen waar een beetje degelijk internet en stroom te vinden is en dat is op heel veel plekken ter wereld. Het hangt dus eigenlijk volledig af van jouw eigen voorkeuren en budget. De meeste digital nomads kiezen voor bestemmingen waar het levensonderhoud relatief goedkoop is, zodat ze met minder inkomsten een comfortabel leven kunnen leiden. Hierdoor heb je ruimte om je eigen bedrijf uit te bouwen of bijvoorbeeld minder uren te werken. Op veel plekken leid je al een comfortabel leven voor zo’n € 1.200 – € 1.500 per maand. Maar er zijn ook genoeg nomads die het redden voor € 700,- per maand, of juist meer geld uitgeven. Bij mijzelf zijn mijn standaards door de jaren heen ook wat omhoog gegaan en geef ik meer uit dan in mijn eerste jaren als digital nomad. Waar ik in de beginjaren nog veel in hostels sliep, huur ik nu eigenlijk altijd een fijne airbnb of studio en als ik onderweg ben, een mooie hotelkamer.

Populaire bestemmingen om werken en reizen te combineren als digital nomad

Om de ideale bestemming voor jou te vinden, biedt Nomad list een goed overzicht. Op deze website worden landen en steden met elkaar vergeleken op basis van snelheid en beschikbaarheid van internet, klimaat, kosten voor levensonderhoud etc. Erg handig voor de oriëntatiefase! Natuurlijk zijn er een aantal landen en steden die erg populair zijn onder digital nomads, ook wel ‘nomad hubs’ genoemd. Als beginnende digital nomad kan het prettig zijn zo’n plek op te zoeken. Denk aan Bali (Canggu en Ubud), Thailand (Chiang Mai), Colombia (Medellin) of bijvoorbeeld Spanje (Barcelona, Tarifa) en Portugal (Lissabon). Dit is erg aan verandering onderhevig, zo wint Boedapest in rap tempo aan populariteit, net als Tallinn. Zelf reisde ik de afgelopen jaren door een groot deel van Latijns-Amerika en Azië en ben ik nauwelijks plekken tegengekomen waar ik mijn werk niet kon doen en kwam ik bijna overal wel mede-nomads tegen! Zelfs op eilanden in de Filipijnen of bestemmingen als Zuid-Korea en Taiwan, ze zitten echt overal!

digital nomad

7. Hoe lang moet ik op één plek blijven om productief te kunnen zijn?

Dit verschilt echt per persoon. Dit kan van een aantal weken tot een groot aantal maanden zijn. Zelf bleef ik de eerste paar jaar vaak 2-4 weken op één plek voor ik verkaste naar een volgende locatie. Echter brak dat mij op een gegeven moment op en koos ik ervoor 3 maanden op één plek te blijven. De meeste digital nomads kiezen ervoor 2-3 maanden op een plek blijven. Dan kun je vaak voor een mooie prijs een appartement of studio huren en een sociaal netwerk op locatie opbouwen. Om die reden blijven sommigen ook 6 maanden of langer op één plek. Bedenk ook dat je als digital nomad over het algemeen veel meer tijd nodig hebt om een plek te verkennen dan een doorsnee reiziger. Jij moet tenslotte ook gewoon je werk nog doen. Elke dag erop uit trekken is er dus niet bij als je werken en reizen combineert. Het voordeel van langer op één plek blijven – naast de rust die het je geeft om productief te zijn in je werk – is dat je meer opgaat in het lokale leven en zo de lokale cultuur beter leert kennen. Veel meer dan wanneer je snel alle highlights afvinkt om weer naar de volgende plaats door te reizen. Slow travel dus! Daarnaast moet je niet onderschatten hoeveel tijd reisplanning van je vraagt. Dit komt er allemaal bij.

digital-nomad-annemarie-guatemala

8. Hoe ontmoet ik andere digital nomads?

Als digital nomad zit je niet altijd op dezelfde lijn als de gemiddelde backpacker. Waar het voor backpackers lang leven de lol is, moet jij ook gewoon je werk doen. Dat betekent niet dat jij altijd maar achter je laptop zit en nooit mee kan doen met gezelligheid, maar je moet het wel iets meer verdelen. Slaap je in hostels dan kun je regelmatig vragende blikken en opmerkingen verwachten over het feit dat je aan het werk bent ‘in je vakantie’. Tja, voor hen is het vakantie, maar voor jou is het je leven. Zij gaan straks terug naar het normale werkende leven, terwijl jij gewoon de wereld rond kunt blijven reizen. Een verschillende levensstijl dus. Daarnaast roept jouw levensstijl veel vragen en oprechte interesse op. Maar voor je het weet ben je elke dag jouw verhaal aan het vertellen. Dit is na verloop van tijd ontzettend vermoeiend. Om die reden kan het erg prettig zijn om met andere digital nomads op te trekken. Je gaat met hen sneller de diepte in en slaat de fase van ‘Where are you from, where are you going to and where have you been’ over. Bovendien kun je met hen ook kennis, ervaring en inspiratie uitwisselen, zoals je dat thuis misschien met collega’s en vrienden zou doen. Iets wat meer diepgang geeft aan je leven.

digital-nomad-werkplek

Tips om in contact te komen met andere digital nomads

In contact komen met andere digital nomads kan op verschillende manieren:

Nomad Base

Nomad Base is een digital nomad community met zowel hele ervaren als minder ervaren digital nomads. Er worden wekelijks online events gehouden, zoals mastermind sessies en workshops, maar er zijn ook offline events (Nomad Base Live) en live meetups op verschillende locaties wereldwijd. Omdat het een betaalde community is, zijn de leden serieus en betrokken. Ben jij een leven als digital nomad gestart, dan is dit absoluut een aanrader. Woon dan vooral een live event bij, om veel digital nomads uit de community in real life te leren kennen.

Facebook groepen

Op Facebook vind je heel veel digital nomad groepen. In dergelijke groepen kun je oproepjes plaatsen om met andere nomads op locatie in contact te komen, maar ook online met elkaar van gedachten te wisselen. Mijn favorieten zijn Nomad Base  en Digital nomad girls. En voor de singles onder ons is er Nomad soulmates.

Op locatie

Wanneer jij voor een periode op dezelfde plek bivakkeert, ontdek je al snel dat je niet de enige bent. Zeker op nomad-proof locaties spot je al snel andere digital nomads. Bijvoorbeeld, omdat je beiden in hetzelfde café achter je laptop zit en je iemand regelmatig ziet/hoort videobellen. Na elkaar een aantal keer gezien te hebben, raak je al snel met elkaar aan de praat en voor je het weet heb je er een nieuwe nomad-vriend bij! Co-working spaces zijn hiervoor ook de plek bij uitstek. Niet alleen ontmoet je hier locals en expats die voor zichzelf werken, maar ook zeker andere digital nomads die reizen en werken combineren. Een goede co-working space heeft daarbij als voordeel dat je comfortabele werkplekken hebt en een snelle wifiverbinding.

Thailand-Chiang-Mai-Punspace-Co-Working-Wiang-Digital-Nomad-Meet-up 10.35.12

Workations

Om het nog makkelijker voor je te maken, worden er door het hele jaar heen zogenaamde workations georganiseerd. Tijdens een workation werk en leef je 1-4 weken samen met een klein groepje digital nomads op een specifieke locatie. Hierbij wordt accommodatie en werkplek met wifi gefaciliteerd en vaak zijn de maaltijden ook gezamenlijk. Optioneel kun je deelnemen aan activiteiten als (kite)surfen, uitstapjes in de omgeving, yoga en workshops. Het doel van een workation is de uitwisseling van kennis en ervaring, maar ook gewoon het ontmoeten van andere digital nomads en werken vanuit een inspirerende omgeving. Co-living & co-working dus! Tijdens workations worden vele vriendschappen gesloten en voor je het weet heb je nomad-vrienden over de hele wereld. En omdat je allemaal locatie-onafhankelijk leeft, is het heel goed te doen elkaar later weer ergens op te zoeken tijdens het reizen en werken in een ander deel van de wereld. Aanraders voor workations zijn Wifitribe, Nomad Cruise en Flaks.

wifitribe

9. Hoe regel ik verzekering en registratie van mijn bedrijf als ik geen vaste thuisbasis heb?

Dit hangt volledig af van de hoeveelheid tijd die jij in het buitenland doorbrengt, wat je doet en hoe je leeft. Maar één ding is zeker, voor je aan dit avontuur begint, is het van belang je goed in te lezen of te laten voorlichten. Het begint bij de vraag of je wel of niet ingeschreven blijft staan in Nederland. Lees daarover onze uitgebreide toelichting bij vraag 10.

Nomaden verzekering

Kies je ervoor om je uit te schrijven uit Nederland, dan kun je een nomadenverzekering afsluiten, een wereldwijde zorg- en reisverzekering in één. Je bent dan een stuk goedkoper uit. De beste op de markt op dit moment verkrijgbaar is wat ons betreft de verzekering van SafetyWing. Deze verzekering, speciaal voor digital nomads en wereldreizigers, is per maand opzegbaar en kun je zolang je op reis bent laten lopen. Het voordeel van deze verzekering boven andere nomadenverzekeringen is dat hij ook dekt als je in je thuisland bent. Daarnaast heeft hij goede dekking voor zaken als vervoer naar huis bij ongevallen en ziekte en noodzorg in het buitenland.

Registratie van je bedrijf in het buitenland

Veel digital nomads registreren hun bedrijf in het buitenland met belastingvoordeel tot gevolg. Hiervoor zijn talloze verschillende opties, allemaal met eigen voorwaarden en kosten. Hierover is al veel geschreven. Dit kun je eenvoudig vinden als je zoekt in de digital nomad Facebook groepen, Google of door te praten met andere digital nomads. Populair op dit moment is e-residence in Estland of Cyprus. Ook hierbij geldt dat je je hiervoor moet uitschrijven uit Nederland.

digital-nomad-hangmat

10. Moet ik me wel of niet uitschrijven uit Nederland?

Wie voor lange tijd reizen en werken gaat combineren, komt voor de vraag of je wel of niet in Nederland ingeschreven blijft staan. Houd je jouw huis aan tijdens het reizen, is dit niet van toepassing. Je kunt je huis tijdens je reis bijvoorbeeld verhuren. Heb je een koophuis? Check dan wel even goed je hypotheekakte en vraag eventueel je bank om toestemming. Ook als je meer dan 4 maanden per jaar in Nederland bent, hoef je je niet uit te schrijven.

Wel uitschrijven

Weet je gelijk bij aanvang van je nomad leven dat je langer dan 8 maanden wegblijft, moet je je officieel uitschrijven uit Nederland. Veel digital nomads kiezen ervoor zich uit te schrijven, omdat dit veel belastingvoordeel oplevert en je goedkoper uit bent met een nomaden verzekering t.o.v van de Nederlandse zorgverzekering en reisverzekering. Dit klinkt heel simpel, maar uitschrijving uit Nederland heeft wel wat gevolgen. Zo bouw je in de periode dat je niet in Nederland woont, ook geen AOW op. Voor een eenmalige wereldreis van 8 maanden tot een jaar, is dit niet zo heel erg, maar als je langere tijd als digital nomad leeft, maakt dit wel degelijk uit. Ook betekent het dat jouw bedrijf niet meer in Nederland geregistreerd kan staan. Uitgeschreven zijn, kan ook veel lastige situaties met zich meebrengen met instanties. De meeste instanties zijn nu eenmaal niet ingericht op digital nomads. Zij gaan er vanuit dat je ergens anders bent gaan wonen, maar dat is als digital nomad niet het geval. Je woont namelijk nergens. En dat is niet mogelijk bij de meeste instanties.

Niet uitschrijven

Heb je geen woning, maar is uitschrijven uit Nederland voor jou niet ideaal, bijvoorbeeld vanwege je bedrijf, omdat je geen zin hebt in alle administratieve rompslomp of omdat je wel AOW wilt blijven opbouwen, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je in te schrijven op het adres van een bekende. Bijvoorbeeld bij je ouders of een ander familielid. Ook al is het een beetje een grijs gebied in Nederland, je ziet dit wel bij veel digital nomads. Je betaalt dan gewoon netjes belasting en hebt een normale zorgverzekering en reisverzekering. Maar je hebt dan dus ook gewoon alle rechten rondom sociale zekerheid in Nederland. Kies jij ervoor ingeschreven te blijven staan, houdt er dan rekening mee dat jouw inschrijving mogelijk invloed heeft op het huishouden waar jij je bij inschrijft. Woont daar 1 persoon en kom jij erbij, dan wordt het voor de gemeentelijke heffingen een meerpersoons huishouden en worden daarmee de belastingen iets hoger. Je zou kunnen afspreken dat jij dat extra deel belasting betaalt. Heeft degene waar jij je bij inschrijft een bijstandsuitkering of huurtoeslag, ook daarop heeft jouw inschrijving grote invloed. Zorgtoeslag staat hier los van. Bekijk dus samen goed wat voor gevolgen jouw inschrijving heeft. Let er ook goed op dat je bij zoveel mogelijk instanties aangeeft alleen post digitaal te ontvangen, dat scheelt een hoop ellende (en onnodig papierverbruik ;) ). Handig aan een postadres bij een bekende is dat hij of zij voor jou ook belangrijke post kan openen en doormailen.

digital-nomad-bocas-del-toro

11. Wat voor accommodaties kies ik als digital nomad?

Blijf je langer op één plek dan is het verstandig om een Airbnb te boeken of ter plekke (via via) woonruimte te huren. Dit kan soms ook via Facebookgroepen. Maar het is echt niet zo dat dit de enige manier is. Zelf verbleef ik de eerste 2,5 jaar van mijn digital nomad bestaan regelmatig in hostels. Ik koos daarbij wel de wat luxere hostels met een fijne gemeenschappelijke ruimte en relaxte sfeer (zeker geen party hostels!). Voor mij was dit destijds de ideale optie, omdat ik zo budget kon reizen en andere mensen ontmoette. Maar het op dagelijkse basis ontmoeten van nieuwe mensen en het steeds weer moeten herhalen van mijn verhaal brak wel een beetje op. Ook zit je niet op hetzelfde level als iemand die aan het backpacken is. Ik koos er uiteindelijk voor langzamer te reizen en Airbnb’s te boeken. Daarnaast is het leuk om een huis te delen met andere digital nomads die je bijvoorbeeld op een workation hebt leren kennen. Zo ben je niet alleen en spreid je de kosten. Er zijn ook co-living & co-working houses over de hele wereld waar je voor een bepaalde tijd een kamer en werkplek kunt huren. Een andere mogelijkheid is house sitten. Jij past op iemands huisdier en huis, terwijl de bewoner op vakantie is. Trusted house sitters is een website waar je wereldwijd als dierenoppas gratis onderdak kunt vinden. Ik heb dit zelf ook heel veel in Nederland gedaan in de zomermaanden (de enige periode dat ik hier was). Die housesits regelde ik echter gewoon via mijn eigen netwerk.

digital-nomad-huis-bocas-del-toro

12. Waar verblijf ik als ik even in Nederland wil zijn?

Dat je werken en reizen combineert betekent niet dat je non-stop op reis moet zijn. Leven als digital nomad gaat om de vrijheid in locatie en daar hoort een bezoek aan thuis net zo goed bij. Veel digital nomads kiezen ervoor in de zomerperiode een paar maanden in hun thuisland door te brengen. Echter, huren in Nederland kan, zeker in de Randstad, aanzienlijk duurder zijn dan wat je in het buitenland gewend bent. House sitten is ook in Nederland de ideale manier om de zomermaanden thuis door te brengen. Veel vrienden en familie gaan in deze periode namelijk een paar weken op vakantie. Sommige van hen hebben ook een huisdier, bijvoorbeeld een kat, waarop gepast moet worden. Ontzettend veel mensen zoeken een kattenoppas voor de tijd dat ze op vakantie zijn. Jij een paar weken in hun huis en zij een iemand die gratis op de kat past. Geen adresjes in je omgeving? Check dan het eerder genoemde Trusted house sitters.

digital-nomad-annemarie-guatemala

13. Wat doe ik als ik bij de douane een retourticket moet laten zien?

Digital nomads reizen vaak met een enkele reis. Je weet ten slotte nog helemaal niet hoelang je ergens wilt blijven en wat je volgende bestemming wordt. Alleen moet je bij veel douanes je retourticket laten zien voor je een land in mag. Hoe los je dat dan op? Je kunt ervoor kiezen puur voor de douane een goedkoop ticket het land uit te boeken en die gewoon niet te gebruiken. Maar er zijn ook veel sites die een tijdelijk e-ticket voor je kunnen regelen. Bijvoorbeeld Onwardticket.com boekt voor jou voor $12,- een random ticket naar een bestemming naar keuze vanaf jouw reisbestemming. Dit reserveringsticket ontvang je direct in je mailbox en kun je bij de douane laten zien. Uiteindelijk wordt dit onward ticket weer geannuleerd. Het is dus wel een echt ticket, maar de reis die zij voor je boeken gaat uiteindelijk niet door. Zelf heb ik hier een aantal keer gebruik van gemaakt en dit heeft voor mij altijd gewerkt.

werken-vanaf-vliegveld

14. Hoe ga je als digital nomad om met verschillende tijdszones in je werk?

Loop je voor op Nederland (bijvoorbeeld Azië en Australië) of de bestemming waar je zakelijk gezien veel mee werkt? Dan is het slim in de ochtend te gaan sporten of activiteiten te plannen en in de middag en avond te werken. Loop je achter in tijd (Noord- en Zuid-Amerika), dan doe je er verstandig aan vroeg op te staan en gelijk aan het werk te gaan en andere activiteiten juist aan het einde van de middag of avond te plannen. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want bijvoorbeeld in Latijns-Amerika loop je achter in tijd, maar is het ook ontzettend warm. Sporten kan dan juist fijn zijn vroeg in de ochtend, wanneer Nederland al volop aan het werk is. Spreek dan met iedereen waar je mee werkt af op welke tijdstippen jij online bent en plan de taken waarvoor overleg nodig is op dat moment. Plan je werkzaamheden waar echte focus voor nodig is juist op momenten dat Nederland of jouw zakenpartners offline zijn, dan word je ook niet gestoord. Tijdzones op een slimme manier gebruiken kan dus juist voor heel veel productiviteit zorgen.

Het bewust kiezen van je tijdzones wanneer je locatie-onafhankelijk werken en reizen combineert

Heb jij werk waarbij het noodzakelijk is tegelijk met je collega’s of zakenpartners online te zijn, dan is het slim om je bestemming hierop uit te kiezen. Denk aan een bestemming als Kaapstad, waar nauwelijks tijdsverschil is met Nederland. En zitten jouw klanten in Amerika, dan is het niet zo handig om precies aan de andere kant van de wereld te gaan zitten. Je dagen zijn dan namelijk tegenover gesteld en overleg zal dan altijd voor de één vroeg in de ochtend en de ander laat op de avond plaats moeten vinden. Niet ideaal dus! Is intensief (realtime) klantcontact of contact met je team noodzakelijk voor je werk, bedenk dan goed naar welke tijdzone je afreist en maak dit bespreekbaar met de mensen om je heen.

annemarie-hangmat-in-het-water

15. Kleven er ook nadelen aan het leven als digital nomad?

Werken vanuit het paradijs klinkt natuurlijk heerlijk en dat is het ook! Maar zoals bij alles zijn er ook wel mindere kanten te vinden. Het heeft invloed op sociale contacten, liefde, bezit en zekerheid. Je leeft namelijk met de dag en in de toekomst kijken is er niet bij. Je hele bezit past in een backpack of koffer, met misschien nog een paar dozen in de opslag. Dat betekent afstand doen van heel veel materiële zaken! Sommige vriendschappen zijn helaas niet opgewassen tegen jouw afwezigheid (maar heel veel ook wel!). En een lange-afstand relatie is ook niet ideaal. Toch is dit niet allemaal negatief. De vrijheid van leven met de dag brengt zoveel moois!

Minimalistisch leven en relaties

Minimalistisch leven kan erg bevrijdend werken en bespaart je een hoop geld. De vriendschappen die blijven, zijn vriendschappen voor het leven en kunnen zelfs intenser worden. Bovendien kun je rekenen op veel nieuwe (internationale) vriendschappen onderweg. Dat je het thuisfront soms mist, hoort erbij. Daar hebben ze Skype en whatsapp voor uitgevonden. Ik heb soms zelfs meer contact met mijn vrienden en familie als ik onderweg ben, dan wanneer ik gewoon in Nederland ben! Toch mis je wel belangrijke gebeurtenissen bij het thuisfront en sta je in dat geval niet zomaar even op de stoep. Dit kan soms lastig zijn. Maar locatie-onafhankelijk werken betekent ook dat je naar huis kunt komen wanneer jij wilt en voor hoelang jij wilt. En wat de liefde betreft, er zijn talloze voorbeelden van dolgelukkige nomad-stellen. Samen de wereld verkennen, wie wil dat nou niet?

Balans tussen reizen en locatie-onafhankelijk werken

Het kan wel lastig zijn om reizen en werken te combineren, daar moet je echt een balans in vinden. Enerzijds productief blijven en anderzijds ook je vrije tijd nemen is één van de lastigste dingen aan het leven als digital nomad. Maar ook daarin zal je na verloop van tijd je weg vinden. Wel moet je beseffen dat je niet meer normaal ‘op vakantie’ bent. Je bent dan wel op reis, maar de scheidslijn tussen werk en privé (en dus ook vakantie) vervaagt. Het is daarom belangrijk om af en toe offline tijd in te plannen en echt op vakantie te gaan, hoe gek dat ook klinkt. Of gebruik alle weekenden om uitstapjes te maken, zodat er nog echt verschil is tussen weekdagen en weekenden. Overigens geldt dit niet alleen voor digital nomads, maar voor ondernemers in het algemeen. Zeker als je een business hebt die je vol passie runt, is het soms lastig om afstand van je werk te nemen.

Digital-Nomads-Canggu-Bali

Een lifestyle als digital nomad iets voor jou?

Sta jij op het punt om het roer om te gooien en een leven als digital nomad te leiden? Maar zit je nog met vragen? Bijvoorbeeld over de praktische invulling, het vinden van een balans in reizen & ondernemen, of het zoeken van een prettig werkritme ‘on the road’. Of is een locatie ongebonden leven jouw grote droom, maar weet niet nog niet zo goed hoe je dat met jouw werk(ervaring) kunt realiseren? Mogelijk heb je dan wat aan Wonderlijk Werken. Zij geven online training voor digital nomads.

TIP: Wil jij, net als wij, online geld verdienen met reisbloggen? Volg dan onze cursus ‘Professioneel reisbloggen’ >>

Meer digital nomad tips

Wil jij reizen en werken combineren en ben je op zoek naar de leukste locaties? We schreven ook een digital nomad guide Chiang Mai en hoe het is om te werken op Bali. Ook hebben we uitgebreide city guides voor Seoul, BogotáMedellín en Lissabon. Verder kun je zeker wat hebben aan onze tips voor een wereldreis maken. En ben jij sportief en wil je weten hoe je ook tijdens het reizen fit kunt blijven? Lees dan onze tips voor sporten op reis.

15 reacties

 • Daniel Schreij 21 september 2016 - 11:52

  Interessant artikel! Bedoelde je bij verzekeringen met Alliance toevallig Allianz (en zijn Globetrotterverzekering)? Met Alliance als zoekterm kan ik in ieder geval niets over verzekeringen vinden.

 • CJ 18 november 2017 - 16:27

  Hoi, ik heb een vraag.

  Als je je huur opzegt (of in ons geval je huis verkoopt) en naar het buitenland gaat dan heb je een briefadres nodig in Nederland voor de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb)

  Mijn KVK inschrijving is op mijn woonadres (ik ben freelancer), maar bij de KVK zeggen ze dat ze geen briefadres accepteren als inschrijfadres.

  Hoe lossen jullie dit op?

  Ik weet dat er diensten zijn die KVK inschrijfadressen aanbieden voor een paar tientjes per maand, maar het zijn toch weer een paar tientjes extra.

  • Annemarie Auteur 1 december 2017 - 14:46

   Hi CJ, Ja, wat je zegt klopt inderdaad. Het is handiger om bij iemand ingeschreven te staan als woonadres (bijv familie) en daar ook je KVK adres van te maken. Op een briefadres kun je inderdaad niet je bedrijf inschrijven. Heb je geen vast adres waarbij je je kunt inschrijven, dan zijn er andere betaalde oplossingen, waarbij je als het ware een bedrijfsadres koopt.

 • Diana Beekvelt 29 november 2017 - 21:29

  Allereerst een heel leuke website heb je met een ton aan relevante informatie. Ik ben van plan om binnen een half jaar mijn wereld te verplaatsen naar een (t)huis op wielen. Ik ben grafisch ontwerper en fotograaf en wil in een bus gan wonen en werken. Maar wat ik mij afvraag is hoe je een bestemming bepaald als je alle vrijheid hebt om te gaan en te staan? Hoe zorg je voor een rendabel bestaan. Zijn er verder nog haken en ogen waar ik vooral vooraf rekening kan houden.

  • Annemarie Auteur 1 december 2017 - 14:54

   Wat leuk om te horen! Blij dat onze artikelen relevant voor je zijn :) Het bepalen van een bestemming is misschien wel het allermoeilijkste en persoonlijk één van mijn grootste struggles. Zoals je zegt, alles kan. Dat is best een lastige keuze. Wat je moet leren is om knopen door te hakken en niet meer achterom te kijken. Dus helder krijgen wat je op dat moment zoekt, op basis daarvan je opties trechteren en dan een keuze maken (evt obv prijs, klimaat, wat je wilt zien, wat goed voelt en mogelijk welke nomad vrienden er uithangen). Het is belangrijk om na het maken van je keuze ook een ticket te boeken. Dan staat dat vast en geeft het je ontzettend veel rust (zo werkt dat voor mij in ieder geval). Ja, je houdt het ‘wat als ik nou naar X was gegaan’- gevoel, maar dat moet je achter je laten. Elke keuze is een goede en als het niet bevalt ga je naar de volgende plek.

   Wat betreft een rendabel bestaan. Denk als een freelancer. Jij bent al grafisch ontwerper en fotograaf. Eigenlijk maakt het niet uit of je dat in Nederland doet of onderweg. In beide gevallen betekent een opdracht, inkomsten. Het onderweg zijn, kan voor een fotograaf zelfs extra opties bieden. Ook kunnen nieuwe klanten zich aandienen als je onderweg bent. En het leven onderweg (zonder huis in Nederland) is over het algemeen goedkoper dan een leven in Nederland.

   Verder is het belangrijk om je balans te zoeken. Hoeveel uren wil je werken? Plan je vrije dagen, waarop je leuke dingen gaat doen etc. Kijk ook eens bij wonderlijkwerken.nl zij bieden (online) cursussen voor aspirant digitale nomaden en helpen je met al je bovenstaande vragen. Erg leuk om te doen! Ik weet dat ze met een nieuwe serie bezig zijn, dus zeker even checken!

 • Fleur Sophia 16 mei 2019 - 13:35

  Fijn om te lezen! Ik ben zelf een fulltime travel & lifestyle blogger en woon sinds 9 maanden in Valencia, Spanje. Ik kan iedere digital nomad aanraden om voor een periode naar Valencia te komen, omdat het leven hier een stuk goedkoper is, maar ook omdat er hier ontzettend veel freelancers wonen en de koffiebarretjes er mee vol zitten. Werkt voor mij heel motiverend! :) En hoewel het in bijvoorbeeld Barcelona bijna in geen enkel koffietentje is toegestaan om je laptop open te klappen en aan het werk te gaan, moedigen ze dat hier in Valencia juist toe. Heel fijn!

  • Annemarie Auteur 17 mei 2019 - 17:28

   Helemaal mee eens! Ik was laatst nog in Valencia en had het er met vrienden over dat ik verwacht dat Valencia een nieuwe hotspot wordt voor DN’s. Het is zo’n toegankelijke en relaxte stad die alles heeft. Ik zou er ook zo een paar maanden kunnen wonen wat dat betreft. Ook nog erg betaalbaar.

 • Robin Dijkhuizen 22 mei 2019 - 06:42

  Erg fijne site! Bij deze wil ik je bedanken voor deze tips.
  Zelf ben ik een zeevarende uit Nederland, momenteel woonachtig op Bali. Ik werk 6 weken op zee, en ben dan 6 weken vrij. Dus ik koos ervoor om het avontuur aan te gaan, en zo ben ik op Bali terecht gekomen.
  Echter begint het 6 weken niks doen soms een beetje te vervelen, dus zodoende ben ik eens gaan googlen naar tips voor eventueel wat online werk waarbij ik niet eens heel veel hoef te verdienen. Meer een soort bezigheid therapie te vinden voor mijzelf.
  Ik heb veel van de apps die je aanbeveelt op reis gedownload, super handig! Verder wou ik gewoon even bedanken voor de handige tips. Ga zo door!

  Robin

  • Annemarie Auteur 23 mei 2019 - 16:27

   Hoi Robin, leuk om te horen dat je wat aan de tips hebt! En zeker slim om in de periodes dat je vrij bent vanuit Bali te werken! Daar zit ook zo’n grote community van digital nomads. In ons artikel over werken op Bali staan trouwens ook nog tips voor specifiek Bali, had je dat aritkel gezien?

 • S. Kesteloot 8 augustus 2019 - 11:28

  Superhandig artikel! Bedankt voor de vele tips. Ik ben al een tijdje op zoek naar allerhande informatie om een leven als digitale nomade op te starten. Ik had echter een klein vraagje. Je geeft aan dat het noodzakelijk is om je uit te schrijven uit Nederland indien je een e-residence aanvraagt bij Estland. Ik begreep dat een e-residence aangevraagd werd voor een bedrijf terwijl een residentie-adres verwijst naar je persoon of heb ik het mis?

  • Annemarie Auteur 8 augustus 2019 - 11:48

   Hoi Stefanie, naar mijn idee kun je je niet in een ander land als ‘inwoner’ inschrijven als je nog ingeschreven bent in Nederland. Je kunt tenslotte geen residence hebben in twee landen tegelijk. Maar ik weet dit niet helemaal zeker. Je zou dit dus even uit moeten zoeken. Ik ben zelf namelijk nooit in Estland ingeschreven geweest. Het is meer een optie die veel digital nomads gebruiken. Ik zou ook niet weten waarom je e-residence wilt in Estland als je nog ingeschreven staat in Nederland.

 • Lennard 18 september 2019 - 15:03

  Leuke artikel met handige tips. Heel interessant als je overweegt om ook een digital nomad te worden. Werken als digital nomad klinkt fijn, maar een balans vinden is ook belangrijk.

 • Wendy 29 december 2021 - 08:22

  Wat ik mis is het belasting technisch aspect. Als je dus elke 3 mnd elders woont, heb je mogelijk met 4 belastingaangiftes te maken en dat je 4 adviseurs moet inschakelen. Graag dit echt belichten, dit wordt vaak vergeten.

  • Annemarie Auteur 29 december 2021 - 09:57

   Als je elke vier maanden verplaatst, ga je jezelf niet elke keer in een nieuw land inschrijven. Dat is het hele idee achter het leven als digital nomad. Dat je nergens woont. De meeste nomads die niet ingeschreven staan in Nederland kiezen daarom dus voor e-residence in een land dat dat toestaat (zoals Estland en Cyprus). Daar betalen ze belasting. Zelf sta ik gewoon in Nederland ingeschreven, net als ons bedrijf, dus ik betaal gewoon in Nederland belasting.

 • B&L 7 januari 2023 - 21:06

  Hi! Wij zitten er aan te denken om ook op pad te gaan en hebben daarbij een vraag: hoe kan je zowel emigreren als voor een Nederlands bedrijf blijven werken? Dus stel je schrijft je uit in Nederland en je schrijft je in Spanje in.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen