Meteen naar de content

Nomad cruise: hèt digital nomad event op zee

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Bootreis

Bucketlist

Cruise vakantie

Digital nomad

Op 2 december 2023 vertrekt er weer een Nomad Cruise, de twaalfde editie alweer, van Spanje naar Brazilië. Een Atlantic crossing met honderden digital nomads aan boord is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die als digital nomad leeft, of een dergelijk leven overweegt. Zelf heb ik drie keer een Nomad Cruise bijgewoond.

Ik was een van de gelukkigen die bij de allereerste editie aanwezig was en in de jaren die volgende meeging op nog twee Nomad Cruises. Het is voor mij levensveranderend geweest en ik gun deze ervaring iedereen die aan het begin van zijn nomad leven staat, of behoefte heeft aan een community van gelijkgestemden die hetzelfde leven leiden. Maar wat is een Nomad Cruise nu eigenlijk en wat was mijn ervaring met dit populaire digital nomad event op het water? Ik deel mijn verhaal en tips in dit blog!

Bij Nomad Cruise 12 aanwezig zijn? Boek hier jouw plek

TIP: Ontvang met de code ikwilmeerreizen €100,- korting op een ticket voor Nomad Cruise 12.

nomad cruise 12

Mijn eerste Nomad Cruise

In 2015 maakte ik mijn eerste cruise. Niet zomaar een cruise, maar een zogenaamde relocation cruise die mij, samen met een grote groep digital nomads, een stel jonglerende hippies en een handjevol ‘normaal’ cruise publiek van Spanje naar Brazilië bracht. Dit was de allereerste Nomad Cruise. En wegens het grote succes was een half jaar later de eerste officiële Nomad Cruise geboren en reisden we met 250 digital nomads in 13 dagen van Colombia naar Lissabon. Zelf stapte ik daarna weer aan boord in 2017 om van Spanje naar Panama te varen, maar er zijn ondertussen nog veel meer edities geweest, want inmiddels nadert Nomad Cruise 12 die tussen 2 en 11 december 2023 van Spanje naar Brazilië vaart! 

Mijn ervaring met Nomad Cruise

“Al dagen zie ik niks anders dan water. Als ik om me heen kijk reikt het blauwe water tot aan de horizon, die overgaat in een net zo blauwe lucht. Als ik een vogel zie, ben ik oprecht verbaasd, want dagenlang hadden de zon, de maan en de sterren, samen met een enkele wolk de lucht helemaal voor zichzelf. Het feit dat er weer een vogel vliegt, betekent dat we land naderen. Het raakt me. Ik ben er nog niet aan toe. Ik wil nog heel even genieten van die comfortabele bubbel zonder internet. Nooit had ik verwacht dat 8 dagen op een cruiseschip te kort zou zijn. Dat ik me geen moment zou vervelen en het internet geen minuut zou missen. Grootste plannen had ik om blogs te schrijven, maar ik schreef er geen één. In plaats daarvan verkeerde ik in een ultieme staat van luiheid. Een gelukzalig gevoel dat mij nog steeds kippenvel bezorgt.”

Bovenstaande inleiding schreef ik op ons blog, nadat ik de allereerste Nomad Cruise ooit bijwoonde. Niemand wist toen nog dat het zou uitgroeien tot een van de grootste evenementen voor digital nomads. En ik wist toen ook nog niet dat ik er vrienden en een community aan over zou houden die 8 jaar later nog steeds tot mijn directe kringen behoren. Dat ik aan het begin van mijn leven als digital nomad aan boord stapte van de eerste Nomad Cruise is een ware kick-start geweest voor mijn vrije levensstijl dat ik nu, 8 jaar later, nog steeds leid. Inmiddels ben ik drie keer op een nomad cruise geweest en, hoewel ik niet aan boord van Nomad Cruise 12 stap, sluit ik zeker niet uit dat ik niet nog eens deelneem aan deze varende conferentie voor digital nomads.

Pooldek-nomad-cruise

Nomad Cruise 12 – Tenerife naar Brazilië 

Van 2 tot 11 december 2023 wordt de twaalfde editie van Nomad Cruise georganiseerd. Ook dit keer weer op de route van Spanje naar Brazilië, maar wel met een andere cruisemaatschappij. Nog steeds onder leiding van oprichter Johannes Voelkner en met evenveel passie georganiseerd. Overweeg jij digital nomad te worden en ben je op zoek naar een mensen die jou begrijpen? Of ben je digital nomad, maar mis je een community van gelijkgestemden? In beide gevallen is Nomad Cruise een uitgelezen kans die je niet aan je voorbij moet laten gaan. Voor mij is het een ware kick-start geweest waar ik nu, 8 jaar later, nog steeds van profiteer. Overal ter wereld heb ik ‘nomad vrienden’, waarvan een groot deel ofwel direct van de Nomad Cruise komt, ofwel via via terug te leiden is naar de community. Ik zou echt iedere digital nomad aanraden tenminste één keer in je leven deze cruise te maken. 

Meer info & tickets >>

TIP: Ontvang met de code ikwilmeerreizen €100,- korting op een ticket voor Nomad Cruise 12.

nomad cruise dec 2023

Het ontstaan van de Nomad Cruise

Via een digital nomad Facebookgroep hoorde ik in 2015 enkele maanden voor vertrek voor het eerst over deze cruise (zoals jij misschien nu dit blog leest). In het najaar verplaatsen de meeste cruiseschepen zich van o.a. Zuid-Europa naar Zuid- en Midden-Amerika om daar te overwinteren, en in het voorjaar weer terug te keren. De cruisemaatschappij waar we destijds de oversteek mee maakten zou dat jaar voor het eerst de overtocht maken met een klein aantal passagiers aan boord. Tegen de zeer aantrekkelijke prijs was het mogelijk aan boord te stappen.

En zo kwam oprichter Johannes Voelkner op het idee om met een aantal digital nomads deze cruise te boeken. Het idee verspreidde zich snel en zo kwam het dat we uiteindelijk in november 2015 met ruim 100 digital nomads aan boord stapten van een echt cruiseschip. Compleet zonder verwachting, maar vol enthousiasme vertrok ik dat jaar richting Brazilië. Ik had er superveel zin in, want de eerste vriendschappen waren in de dagen ervoor op Gran Canaria al gesloten. Dat het gaaf ging worden, was dus al wel duidelijk, maar dat zo’n cruise zo’n onvergetelijke ervaring zou zijn, had ik nooit kunnen voorspellen. En initiatiefnemer Johannes Voelkner had nooit kunnen voorspellen dat het zou uitgroeien tot de Nomad Cruise die het tegenwoordig is, met een community van een paar duizend digital nomads die elkaar overal ter wereld blijven opzoeken.

nomad cruise aruba

Nomad Cruise anno 2023

Waar de eerste cruises vooral veel feesten en netwerken waren, heeft Nomad Cruise zich in de jaren die volgenden ontwikkeld tot een professionele conferentie op zee. Tijdens de cruise worden dagelijks diverse workshops, talks en netwerkevenementen georganiseerd. Van tech tot social media en van finance tot business development en crypto, het programma is heel divers. Alles gericht op ondernemen, het digital nomad leven én de community. Want minstens zo belangrijk als kennisdeling is het maken van nieuwe vriendschappen of het leggen van interessante contacten voor je bedrijf. Zo zijn er naast professionele workshops en talks, ook sportieve activiteiten of connectie workshops te volgen.

Mee op Nomad Cruise 2023? Boek hier je ticket >>

TIP: Ontvang met de code ikwilmeerreizen €100,- korting op een ticket voor Nomad Cruise 12.

nomad cruise digital nomads

Voor wie is nomad cruise?

Nomad Cruise is een conferentie voor digital nomads aan boord van een cruiseschip. Het evenement is bedoeld voor mensen die remote werken en al werkend de wereld over reizen (zogenaamde digital nomads dus). Dit betekent echter niet dat je al digital nomad moet zijn. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in deze levensstijl of inspiratie willen opdoen kunnen deelnemen. Het doel van het evenement is om gelijkgestemden met een vergelijkbare levensstijl – die over het algemeen afwijkt van de norm – met elkaar in contact te brengen en om kennis uit te wisselen. Voor mij heeft dit destijds enorm veel betekend en een groot deel van mijn huidige netwerk is afkomstig van Nomad Cruise (en Nomad Base, dat van dezelfde organisatie is).  

Wat is de gemiddelde leeftijd?

De leeftijden lopen enorm uiteen. Ik zou zeggen dat de meeste deelnemers dertigers en veertigers zijn, maar er zijn ook zeker twintigers en 50-plussers aanwezig. En ook gezinnen met kinderen stappen aan boord. Op de cruises waar ik meeging, waren vaak meerdere digital nomad families aanwezig! 

workshop-nomad-cruise

Als introvert op de Nomad Cruise

Hoewel ik zelf extravert ben en dus makkelijk contacten leg, is de community van Nomad Cruisers heel divers. Ik heb zelf in al die jaren zoveel verschillende soorten deelnemers gezien, van 20 tot 65 jaar oud en van uitbundig tot zeer introvert. Ik zou de community omschrijven als extreem sociaal en inclusief. Iedereen wordt betrokken en zelfs voor introverte deelnemers is het goed te doen om contact te leggen als je meedoet aan workshops en aanschuift bij het diner. Eigenlijk vindt iedereen wel aansluiting, want er zijn ontzettend veel gelijkgestemden bij elkaar. Van echte techies tot coaches en van CEO’s van succesvolle bedrijven tot startende digital nomads. 

Overweldigend

Natuurlijk kan zo’n groot event, met inmiddels honderden deelnemers, overweldigend zijn, of je nu introvert of extravert bent. Maar wees gerust, er is voldoende ruimte om je even terug te trekken. Het cruiseschip is groot genoeg om even alleen te zijn of je kunt je altijd even terugtrekken op je kamer. 

annemarie nomad cruise

Digital detox: is er internet op een cruisschip?

De wifi op een cruiseschip komt via de satelliet. En dat is duur. Tenminste, zo was het toen ik de eerste keer aan boord van Nomad Cruise stapte. Daar had ik me toen ook op voorbereid. Ik ging digital detoxen! Het zou een relaxte reis worden waar we als nomads onderling kennis konden uitwisselen middels workshops en talks. Het leven zonder internet bracht echter nog veel meer. Rust in mijn hoofd. Een bepaalde ontspannenheid die je bijna niet kan bereiken in het normale leven. Zeker niet als je een online business runt.

Internet op Nomad Cruise in 2023 – Inmiddels zijn er wel mogelijkheden voor het kopen van redelijk betaalbare internet packages aan boord, dus voor wie wel werk te doen heeft, zijn er ook volop mogelijkheden. Ik raad je echter aan om vrij te nemen en je volledig onder te dompelen in de bubbel, dan haal je het meeste uit deze bijzondere ervaring.

nomad cruise zwembad

Verbinding

Doordat we op de nomad cruises, waar ik aan deelnam, door het gebrek aan internet ook onderling geen contact konden onderhouden, ontstonden er al snel vaste ontmoetingsplekken, zoals het zwembad, de bar en bij het diner. De sfeer is namelijk extreem sociaal op Nomad Cruise. Ik vond het heerlijk om me onder andere digital nomads te begeven. In plaats van mijn hele levensstijl uit te moeten leggen, gaan de gesprekken al snel de diepte in en is er volop ruimte voor uitwisselen van kennis, ervaring en heel veel lol. Niemand is met zijn telefoon bezig, waardoor je al snel waardevolle contacten legt. 

Dinertime

Workshops en talks

Hoe relaxed het er op de Nomad Cruise ook aan toegaat, er is ook voldoende ruimte voor kennis en inspiratie. Dagelijks worden er meerdere talks en workshops gegeven over onderwerpen die variëren van marketing, social media en Lean startups tot financiering, mindfulness en crypto, alles komt voorbij! En voor wie sportief is aangelegd zijn er volop mogelijkheden voor bootcamp, hardlopen, fitness, acroyoga en waar mensen ook maar zin in hebben. Maar vergeet ook de goede gesprekken bij het zwembad of aan de dinertafel niet. Ook hier ontstaan soms interessante gesprekken en komen er zelfs samenwerkingen tot stand.

Annemarie op nomad cruisenomad cruise acroyoga

Dagtrips aan wal

Niet alleen tijdens de reis op zee worden veel activiteiten georganiseerd. Ook aan land is er genoeg te doen. Dat begint al op de opstapplaats, maar ook tijdens de tussenstops worden leuke dagtrips georganiseerd. Zo beklom ik de vulkaan op St. Kitts en Nevis, zwom ik in de zee bij Aruba en Curacao en maakte ik een roadtrip over St. Maarten en Gran Canaria. In Brazilië vierde ik Oud & Nieuw in Rio de Janeiro en Kerst in Jericoacoara, volgde een cocktailworkshop in Salvador en maakt een rondreis door Noord-Oost Brazilië met andere Nomad Cruisers. De Nomad Cruise gaat veel verder dan alleen de tijd die je op zee doorbrengt. 

Nomad Cruise zelf ervaren? Boek hier je ticket >>

TIP: Ontvang met de code ikwilmeerreizen €100,- korting op een ticket voor Nomad Cruise 12.

nomad cruise st. kitts aruba strand

Hoe is het om de Atlantische oceaan over te steken op een cruiseschip?

Na mijn eerste Atlantic Crossing op de Nomad Cruise schreef ik op ons blog:

“We zitten acht dagen lang midden op de oceaan. Niks anders dan water om ons heen. We gaan helemaal op in ons eigen kleine wereldje. Kennis uitwisselen en elkaar inspireren tijdens de talks en workshops, maar ook heerlijk ontspannen in het zwembad, kletsen met nieuwe vrienden, drinken, eten en feesten. Ik lees eens een paar bladzijden in mijn boek, schrijf een blogpost en zet mezelf er een aantal keer toe om te gaan sporten. Ik geef een workshop en talk en woon er heel wat bij. Maar ik hoef niks. Werkelijk niks. Zelfs mijn kamer wordt drie keer per dag voor me schoongemaakt. Ik kom daardoor al snel in een soort ultieme staat van ontspanning. We hebben vaste obers, aan onze vaste dinertafel die weten dat we meestal wit of bubbels drinken. Die ons een extra dessert brengen als we niet kunnen kiezen. Ik heb een eigen schoonmaker die zelfs de kleren voor me opvouwt die ik in een hoek heb geslingerd na een nacht dansen. Het is moeilijk te beschrijven hoe het voelt, maar het is ongelooflijk hoe heerlijk het is om werkelijk niks te hoeven doen, zonder je ook maar één minuut te vervelen”.

nomad cruise hut

Meegaan met het cruise ritme

Een cruiseschip is eigenlijk een soort van drijvende all-inclusive. Of ik een normale cruise daarom ook zo geweldig zou vinden weet ik niet, want in dit geval is het schip maar voor tweederde gevuld en hangt er een ontspannen sfeer. Een relocation cruise is dus een ander geval en zeker in deze situatie met zoveel gelijkgestemden aan boord, waar een aanstekelijk reissfeertje hangt. Over het animatieteam nog maar niet te spreken. De groep deelnemers aan het animatieprogramma op het pooldek wordt met de dag groter. En het brengt daadwerkelijk een leuke sfeer met zich mee. En als alle obers in het restaurant op een avond vanuit het niets voor ons beginnen te dansen, staat het restaurant op zijn kop. Want natuurlijk doen we enthousiast mee! Voor ik het weet staan we met alle obers tussen de tafels door te hossen. Tja, het cruiseritme: gewoon aan overgeven en vooral heel hard meedoen!

nomad cruise schip

Word je zeeziek op een cruiseschip?

Vooraf vroeg ik me af of ik ook zeeziek zou worden op een cruiseschip. Hoeveel zou dat bewegen? Eenmaal op het schip vind ik het continu bewegen eigenlijk wel lekker. Een zeeziekte tablet neem ik af en toe wel, waardoor ik uiteindelijk niet ziek wordt. Lopend door de gangen naar mijn cabin is het soms moeilijk in een rechte lijn te lopen. En de deining van de zee geeft een leuk effect in het zwembad. Het lijkt er soms wel een golfslagbad, heerlijk! Het zoute water dat over de brede rand heen golft, het is net de branding van de zee. Onze vaste hangplek wordt daarom al snel bestempeld tot ’the beach’. Zeeziek ben ik nooit niet geworden op de Nomad Cruise, al was de route van Colombia naar Lissabon wat heftiger. En ben je toch wat misselijk, dan is het zwembad of je bed een prima plek om even bij te komen.

cruiseschip nomadcruise

Nomad Cruise houdt niet op na de cruise

Het leven op de Nomad Cruise is leven in een comfortabele bubbel. En dat kan niet lang genoeg duren. Wanneer er na acht dagen land in zicht komt, is iedereen zelfs een beetje verdrietig. De eerste stappen aan wal voelen vreemd en onwerkelijk. Maar al wandelend door de kleurrijke straten van Salvador, waar ik op iedere straathoek nomad cruisers tegenkom, verschijnt er direct weer een lach op mijn gezicht. Ja, we zetten dit leven nog even voort in Brazilië, waar weer een nieuw avontuur wacht! En ook tijdens mijn overtocht richting Panama houdt de Nomad Cruise niet op na aankomst. Er worden volop huizen gedeeld in Bocas del Toro en nog maanden lang blijf je Nomad Cruisers tegenkomen op verschillende bestemmingen, verspreid over de hele wereld. Van Bali tot Kaapstad en van de USA en Europa tot Mexico, de Nomad Cruise is overal. Nomad Cruise is een community geworden.

Wat gebeurt er na afloop van Nomad Cruise 12?

Ga je mee op Nomad Cruise 12? Hou je plannen voor de weken na de cruise dan nog even open en zorg ook dat je minstens een aantal dagen voor vertrek al op de vertreklocatie bent (in dit geval Tenerife). Vanuit Nomad Cruise worden de eerste locaties voor meetups aan land gedeeld en het is echt aan te raden die tips te volgen. Vier bijvoorbeeld samen met je mede-cruisers oud & nieuw in Rio de Janeiro. Vaak ontstaan er ook in deze periode nog waardevolle contacten en voor je het weet maak je vrienden voor het leven. De periode na de cruise geeft je wat meer tijd, want de cruise zelf kan soms best overweldigend zijn. Juist het reizen met elkaar, na afloop van de cruise, zorgt voor onvergetelijke ervaringen en diepe vriendschappen! 

aruba cruiseschip

Meer leren over het leven als digital nomad?

Lees al onze tips voor digital nomads. Of lees onze digital nomad guide Bali en digital nomad guide Chiang Mai.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen