Meteen naar de content

Bucketlist: Spetterend nieuwjaar Rio de Janeiro

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Brazilië

Bucketlist

Reistips

Rio de Janeiro

Wereldsteden

Oliebollen, champagne en vuurwerk. Dat is voor de meeste Nederlanders de manier om het jaar af te sluiten. Om twaalf uur aftellen, de champagne ontkurken en dan met z’n allen dik ingepakt buiten in de kou vuurwerk afsteken en/of bekijken. De één viert het thuis met vrienden of familie, terwijl de ander kaartjes voor een feestje in huis heeft gehaald. Eigenlijk is Oud & Nieuw niet echt mijn favoriete avond in het jaar. Ik heb altijd zo’n gevoel dat het verplicht tot diep in de nacht echt de tofste avond van het jaar moet zijn, maar ik kan ieder jaar weer een paar andere avonden benoemen die toch echt veel toffer waren. Alleen al de festivals in de zomer winnen het ruimschoots van een doorsnee Nieuwjaars party. Maar dit jaar was het anders. Dit jaar was ik in Brazilië. En als je er dan toch bent, dan moet je natuurlijk wel even het nieuwjaar Rio de Janeiro meepikken. En daarmee ben ik weer een supermooie ervaring rijker!

Lees ook onze tips voor je vakantie in Rio de Janeiro

NYE Rio vuurwerk

Knallend het jaar uit met Oud en Nieuw Rio de Janeiro

Het nieuwjaar Rio de Janeiro staat natuurlijk bekend om ’s werelds grootste vuurwerkshow. Om dit te aanschouwen kun je het beste naar Copacabana beach gaan tijdens Oud en Nieuw Rio de Janeiro. Over de hele breedte van het strand wordt het vuurwerk vanaf het water de lucht ingeschoten. Een schitterend schouwspel dat zo indrukwekkend is dat het je al snel kippenvel bezorgt, ook al is het hoog zomer in deze tijd van het jaar. Probeer tijdens de vuurwerkshow een plekje in het water te zoeken, want daar staan met je voeten in de golven van de zee, kijkend naar het vuurwerk met reflectie op het water en de duizenden mensen langs de kustlijn die net als jij proosten tijdens Oud en Nieuw Brazilië, dat is zo’n unieke ervaring!

Vuurwerk Oud en Nieuw Rio

Dresscode nieuwjaar Rio de Janeiro: white!

Wat nieuwjaar Rio de Janeiro extra bijzonder maakt, is de dresscode. Het feest wordt ieder jaar door zo’n 2 miljoen mensen bezocht, wat betekent dat het strand van Copacabana tot de nok toe gevuld is met publiek. Een in wit gehulde mensenmassa, want dat is de belangrijkste dresscode voor de avond. Maar vergeet ook niet een nieuw setje ondergoed te dragen, daarmee begin je het jaar met een frisse start! Kies daarbij zorgvuldig je kleur, want de kleur van je kleding en ondergoed staan voor je wensen voor het nieuwe jaar. Zo staat geel voor rijkdom, groen voor gezondheid, rood voor passie en roze voor liefde. Draag nooit zwart! Dat brengt ongeluk.

Dresscode white NYE Rio

Checklist voor je reis naar Rio de Janeiro

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden voor Rio de Janeiro in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een Rio de Janeiro reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

7 x springen in de golven tijdens Oud en Nieuw Brazilië

Naast de juiste kleur kleding, hebben de Brazilianen meer tradities tijdens Oud en Nieuw Brazilië. Zo springen ze na de jaarwisseling 7 keer over de golven van de zee. Bij iedere sprong mag je een wens doen. Tja, dat is het proberen waard natuurlijk! En het is bovendien lekker verfrissend.

Vuurwerk Nieuw jaar Rio

Je eigen feestje tijdens nieuwjaar Rio de Janeiro

Overal op het strand en in de stad worden feesten georganiseerd waar je kaartjes voor kunt kopen. Maar het leukste is toch wel om je (voor twaalf uur) naar het strand te begeven met je eigen flesje champagne en/of andere drankjes. Er lopen genoeg verkopers rond, maar door gewoon je eigen drank mee te nemen, ben je niet afhankelijk van het aanbod en hou je het lekker goedkoop. De feestjes op het strand voegen eigenlijk niet zo heel veel toe. Gewoon zelf een mooie spot uitzoeken is net zo leuk om Oud en Nieuw Rio de Janeiro stijl te vieren!

Tips voor de ultieme Oud en Nieuw Rio de Janeiro

Veel locals gaan trouwens overdag al naar het strand en creëren met een partytent hun eigen plekje. Zelf vond ik het juist erg fijn om de vrijheid te hebben, een beetje rond te kunnen lopen en daar te blijven hangen waar het gezellig was. Ook vind je een aantal podia waar de hele nacht bands optreden. Hou er wel rekening mee dat het rond deze podia, zeker het hoofdpodium, extreem druk is. Is dat je teveel, loop dan wat meer richting Ipanema. Aan die kant van het strand is de sfeer een stuk gemoedelijker (maar dus ook iets minder bruisend). Voor het vuurwerk maakt het eigenlijk niet uit aan welke kant van het strand je je bevindt. Dit is overal op Copacabana even schitterend.

Digital nomads in Rio NYE

Veiligheid tijdens nieuwjaar Rio de Janeiro

In Rio moet je altijd opletten. Je zal niet de eerste zijn die bestolen wordt. En zeker met Oud & Nieuw Rio de Janeiro neemt het aantal misdrijven toe. Hoe waanzinnig mooi het vuurwerk ook is, neem geen dure camera of telefoon mee! Dit is NIET veilig. Laat het liefst al je dure bezittingen lekker thuis en stop alleen wat cash geld in je broekzakken (of voor de vrouwen in je BH). Dit geeft je ook de vrijheid om de zee in te springen wanneer je dit wilt, zonder al te veel op je bezittingen te hoeven letten. Het geeft je een veel comfortabeler gevoel, waardoor je onbezorgd kan genieten van een heel bijzondere Oud en Nieuw Brazilië. Wil je toch heel graag foto’s maken? Neem dan een wat oudere camera mee die je mag verliezen. Zorg er wel even voor dat je vooraf een backup maakt van eventuele foto’s op je camera of
stop er een nieuwe SD kaart in.

Vervoer en accommodatie in Rio de Janeiro

Als je nieuwjaar Rio de Janeiro wilt vieren, zorg er dan voor dat je in Copacabana verblijft. Met de gigantische mensenmassa is het lastig ’s nachts vervoer terug te vinden naar je ho(s)tel. Kies je toch voor een accommodatie buiten Copacabana, zorg er dan voor dat je tijdig een metrokaartje bemachtigt (taxi’s mogen na 22 uur het gebied niet meer in). Het aantal metrokaartjes is namelijk beperkt en verdeeld over tijdszones. Het is tijdens nieuwjaar Rio de Janeiro dus niet komen en gaan wanneer je dat zelf uitkomt. Lopend naar ‘huis’ kunnen heeft dus in dit geval zeker wel z’n voordelen. Het geeft je vrijheid.

Door ons geselecteerde accommodaties in Rio de Janeiro

Budget tips voor Oud en Nieuw Rio de Janeiro

Hou er rekening mee dat de prijzen voor accommodaties (zeker in Copacabana en Ipanema), net als met carnaval, de lucht in schieten. Het kan nog goedkoper zijn om met een groep reizigers een appartement op Airbnb te huren, dan een bed in een dorm te boeken. Maar met goed zoeken moet het zeker lukken. Na ongeveer 4 januari beginnen de prijzen weer een beetje te dalen, maar januari blijft een duurdere maand, vanwege de Braziliaanse zomervakantie en natuurlijk carnaval in zicht. Aan de andere kant kost het feest je weer nagenoeg niks en kun je weer een bijzonder item op je bucketlist afstrepen. Want Oud en Nieuw Rio de Janeiro… het is een onvergetelijke ervaring!

Meer van Rio de Janeiro en Brazilië zien

Wil je meer van Rio de Janeiro zien dan alleen de jaarwisseling? Lees da ons artikel over de mooiste Rio de Janeiro bezienswaardigheden. Denk je erover verder te reizen door Brazilië na Oud en Nieuw in Rio de Janeiro? Bekijk dan onze rondreis Noord-Oost Brazilië en onze Brazilië rondreis voor 3 weken. Ook de Pantanal in Brazilië is een echte aanrader!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen