Meteen naar de content

Rondreis Zuid-Amerika: reisroutes en tips voor je reis

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Amazone

Andesgebergte

Argentinië

Bolivia

Brazilië

Chili

Colombia

Ecuador

Patagonië

Peru

Rondreis

Suriname

Wil je een rondreis Zuid-Amerika maken? Met zoveel landen om uit te kiezen is het moeilijk beslissen welke je nou echt moet bezoeken. Natuurlijk hangt dit ook af van hoeveel tijd jij hebt voor je vakantie. Ga je bijvoorbeeld een rondreis van 3 tot 6 maanden door Zuid-Amerika maken, of heb je slechts 2 tot 6 weken voor je vakantie? Misschien heb je al een ticket geboekt naar één van de prachtige landen in Zuid-Amerika, maar vind je het lastig een (globale) route uit te stippelen? Of wil je weten hoe het zit met de taal, veiligheid of kosten voor reizen in Zuid-Amerika? Zelf heb ik er als soloreiziger, backpacker en digital nomad veel tijd doorgebracht en ook de rest van ons team heeft veelvuldig door de landen in Zuid-Amerika gereisd. We zetten daarom vanuit onze eigen ervaring al onze vakantie tips, route en praktische informatie voor je op een rij, of je nu gaat backpacken in Zuid-Amerika, een individuele rondreis gaat maken of op groepsreis gaat. Met deze route en tips kies jij de mooiste landen voor je reis door Zuid-Amerika en ontdek je welke mooie plekken jij op kunt nemen in je reisroute voor een rondreis van 2 tot 6 weken of zelfs 3 tot 6 maanden (of langer) in Zuid-Amerika.

Hulp nodig bij het samenstellen van je rondreis door Zuid-Amerika? Bij Riksja Travel vind je een team van ervaren reisspecialisten die je kunnen helpen. Ook kan je hier zelf je reis gemakkelijk samenstellen door middel van bouwstenen.

In dit blog geven we informatie over:

 1. Wat je moet weten over Zuid-Amerika
 2. Waarom naar Zuid-Amerika op vakantie?
 3. Welke landen behoren tot Zuid-Amerika? 
 4. De beste reisroute voor Zuid-Amerika
 5. De mooiste landen van Zuid-Amerika
 6. Highlights van: Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Brazilië, Chili en Argentinië
 7. Tips voor je rondreis Zuid-Amerika: valuta, grens oversteken, visa
 8. Beste reistijd voor Zuid-Amerika
 9. Kosten van een vakantie Zuid-Amerika
 10. Veiligheid in Zuid-Amerika
 11. Is het nodig om Spaans te spreken?

rondreis bolivia bezienswaardigheden

Goed om te weten voor je gaat backpacken in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een continent ten zuiden van Noord-Amerika. Samen met Midden-Amerika wordt het ook wel Latijns-Amerika genoemd en wordt er bijna overal Spaans gesproken. Alleen in Brazilië spreekt men Portugees, in Suriname Nederlands en in (Frans) Guyana spreekt men, naast Spaans en Frans, ook Engels, Nederlands en Portugees. Dat de Europese talen zo diepgeworteld zijn in dit deel van de wereld heeft alles te maken met de roerige geschiedenis van Zuid-Amerika.

Spaanse en Portugese kolonies

Zuid-Amerika kent een interessante geschiedenis, die nog duidelijk terug te zien is als je over het continent reist. Tot ongeveer 1.000 na Chr. leefden de antieke beschavingen, waaronder de Nazca’s, in dit deel van de wereld. In de 14e tot de 16e eeuw heersten de Inca’s over een groot gebied dat ongeveer van Noord-Chili tot Ecuador liep. Vanaf de 16e eeuw veroverden de Spanjaarden en de Portugezen het continent en heersten zij er zo’n twee decennia. Pas rond 1800 herwonnen veel van de Latijns-Amerikaanse landen hun macht en werden zij onafhankelijk, wat in de 19e eeuw steeds meer stabiliseerde tot het huidige Zuid-Amerika. Vandaag de dag zie je nog veel Spaanse invloeden terug in het straatbeeld, wordt er bijna overal Spaans gesproken en tref je ook veel plaatsnamen die gelijknamig zijn aan plaatsen in Spanje. Maar dus ook de Portugese en zelfs Franse en Nederlandse invloeden uit de koloniale tijd is duidelijk terug te zien. Ook zal je tijdens het reizen ontdekken dat veel steden gelijkenissen met elkaar vertonen, omdat zij op dezelfde manier zijn opgebouwd.

Inca’s en pre-Inca cultuur in Zuid-Amerika

Ook uit de Inca- en Pre-Inca periode zie je nog veel invloeden terug tijdens een vakantie in Zuid-Amerika. Het bekendste is natuurlijk Inca-stad Machu Picchu, dat vanwege zijn verscholen ligging in het Andesgebergte in Peru, goed bewaard is gebleven. Maar je kunt in Zuid-Amerika op nog veel meer plekken in de sporen treden van de Inca’s, Nazca’s en andere volkeren die hier leefden. 

cartagena colombia, rondreis zuid-amerika

Welke landen behoren tot Zuid-Amerika? 

De volgende landen behoren allemaal tot Zuid-Amerika, in volgorde van Noord naar Zuid en West naar Oost: 

 • Colombia
 • Venezuela
 • Guyana
 • Suriname
 • Ecuador
 • Peru
 • Brazilië 
 • Bolivia
 • Chili
 • Argentinië
 • Paraguay
 • Uruguay

Frans Guyana (Frankrijk), de Falkland eilanden (Groot-Brittanië), Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden (Groot-Brittanië) en Bouveteiland (Noorwegen) liggen ook op het continent Zuid-Amerika, maar zijn overzeese gebieden van Europese landen en dus geen onafhankelijke landen. 

In dit blog behandelen we de landen waar we zelf doorheen gereisd hebben en welke daarnaast gangbare bestemmingen zijn voor een rondreis door Zuid-Amerika: Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Brazilië, Chili en Argentinië. Wil je meer lezen over Suriname, bekijk dan hier onze blogs over Suriname.

Wil je jouw rondreis combineren met landen in Midden-Amerika? Lees dan ook onze reisroute en tips voor een rondreis Midden-Amerika.

dos Irmaos hike rio brazilie

Waarom op vakantie naar Zuid-Amerika? 

Zuid-Amerika is een populaire backpack-bestemming, omdat spectaculaire natuur, hagelwitte stranden en bruisende steden met een levendige muziekcultuur elkaar afwisselen. Wie door Zuid-Amerika reist, valt van de ene in de andere verbazing. Van de hoge pieken van het Andesgebergte tot de diepe jungle van het Amazone regenwoud en van de surrealistische zoutvlaktes in Boliva en Chili tot de Caribische kust van Colombia. Er is zoveel te zien en beleven op dit continent, dat je er maandenlang rond kunt reizen zonder je ook maar een minuut te hoeven vervelen. Reizen gaat eenvoudig over land of met binnenlandse vluchten, accommodaties zijn goed en je kunt er fantastische meerdaagse tours boeken. Reizen in Zuid-Amerika is, wat mij betreft, een fantastisch avontuur dat ik iedereen gun. 

Mijn favoriete continent om te backpacken

Voor mij is Zuid-Amerika dan ook mijn favoriete continent waar ik vol passie over kan vertellen. Al vanaf mijn eerste vakantie in Peru en Bolivia in 2011 keer ik regelmatig terug naar dit deel van de wereld, en zodra ik in de taxi vanaf het vliegveld stap en de salsa beats door de auto knallen weet ik dat ik weer terug ben. Ik heb zoveel door Zuid- en Midden-Amerika gereisd, er maanden achter elkaar doorgebracht, dat het voor mij elke keer weer als thuiskomen voelt. Natuurlijk is dit gevoel voor iedereen persoonlijk. Veel mensen twijfelen over een vakantie naar Zuid-Amerika vanwege de veiligheid (daarover verderop in dit blog meer tips), maar als je het mij vraagt is het zonde om je hierdoor tegen te laten houden. Zeker voor outdoor- en natuurliefhebbers biedt dit continent eindeloos veel mogelijkheden.

Annemarie, bolivia, zuid-amerika reis gocta watervallen peru bezienswaardigheden

Beste reisroute voor een rondreis Zuid-Amerika

Wat de beste reisroute voor Zuid-Amerika is hangt af van de tijd die je te besteden hebt en wat jij belangrijke activiteiten en bezienswaardigheden vindt om te doen en zien tijdens je vakantie. Je kunt tijdens een vakantie van 3 tot 4 weken meestal wel twee landen met elkaar combineren. Meer is niet aan te raden, omdat elk land best veel highlights heeft, waarbij je ook rekening moet houden met meerdaagse tours. Heb je langer de tijd voor een rondreis Zuid-Amerika, dan kun je meerdere landen met elkaar combineren. Maar dit hangt natuurlijk wel van je reistempo af. Het beste kun je iets meer tijd rekenen als je meerdere landen wilt bezoeken tijdens je reis. Het voordeel van een reis door Zuid-Amerika is dat je in principe helemaal over land kunt reizen, tenzij je eilanden in de regio bezoekt of wat sneller wilt reizen. Wil je helemaal van Chili en Argentinië naar Colombia reizen (of andersom), dan raad ik aan minimaal 6 maanden hiervoor uit te trekken. Er zijn mensen die het in 3 maanden doen.

Aanbevolen georganiseerde, individuele rondreizen in Zuid-Amerika

Vakantie Zuid-Amerika van 3-4 weken:

 • Bolvia en Peru
 • Ecuador en Colombia
 • Chili en Argentinië 
 • Rondreis Brazilië, eventueel in combinatie met Buenos Aires in Argentinië

Het is aan te raden voldoende tijd per land te nemen. Dus probeer niet teveel te doen tijdens je vakantie. Zeker als je maar 3 weken voor een rondreis Zuid-Amerika hebt, is het aan te raden je te focussen op één land. 

Vakantie Zuid-Amerika van 6 weken tot 2 maanden:

De reisroutes die ik tip bij een vakantie Zuid-Amerika voor 3-4 weken zijn ook heel geschikt voor een vakantie van 6 weken tot 2 maanden. Je hebt dan net wat meer tijd te besteden per land. Je hoeft je dan echt niet te vervelen, want deze landen hebben allemaal ontzettend veel te bieden. Eventueel kun je er een derde land aan toevoegen, maar probeer je reis echt niet te vol te plannen. Alleen voor Bolivia, Chili en Ecuador zou je eventueel wat korter uit kunnen trekken, maar voor Peru, Colombia, Argentinië en Brazilië heb je minstens drie weken nodig. En wil je de Galapagos eilanden bezoeken, reken dan ook een week extra. 

 • Bolivia, Peru, Ecuador en de Galapagos eilanden 
 • Peru, Ecuador en Colombia

Reisroute Zuid-Amerika van 3 maanden: 

 • Bolivia – Peru – Ecuador en Colombia (eventueel een stukje van Chili meepakken aan het begin of trek wat tijd uit voor de Galapagos eilanden)
 • Brazilië – Argentinië – Chili (eventueel Bolivia eraan vastplakken)

Backpack route Zuid-Amerika van 4 tot 6 maanden (of langer)

 • Brazilië – Argentinië – Chili – Bolivia – Peru – Ecuador – Colombia
 • Brazilië – Bolivia – Peru – Ecuador – Colombia – doorreizen naar Midden-Amerika

Wil je doorreizen naar Midden-Amerika? Dit kan het beste vanuit Colombia. Let op: dit kan niet over land i.v.m. veiligheid!! De meeste mensen reizen vanuit Colombia met een 4- tot 5-daagse boottour (zeilend of met speedboot) via de San Blas eilanden naar Panama. Zelf heb ik dit ook een keer gedaan en ik vond het absoluut een aanrader. Lees meer over mijn ervaring met de boottocht en border-crossing tussen Colombia en Panama in mijn blog over de San Blas eilanden. Wil je niet zeilend de oversteek maken, dan kun je ook vliegen van Colombia naar Panama (of een van de andere landen).

Lees ook onze reisroute en tips voor een rondreis Midden-Amerika.

vakantie San Blas eilanden panama

Mijn eigen route en ervaring met backpacken door Zuid-Amerika

Zelf heb ik regelmatig door Zuid-Amerika gereisd. Ooit begon ik hier als backpacker en maakte ik een van mijn eerste soloreizen naar Peru en Bolivia. Dat beviel me zo goed dat ik mijn volgende vakantie boekte naar Ecuador en Colombia. Toen ik later als fulltime reisblogger en digital nomad begon te reizen, maakte ik een reis van Brazilië via Colombia naar Midden-Amerika, om later weer terug te keren naar Colombia. Ik bleef daarbij twee maanden in Brazilië, waar ik onder andere Oud & Nieuw in Rio de Janeiro vierde, en een maand in Colombia. Een paar jaar later maakte ik weer een reis naar Zuid-Amerika en bezocht ik in twee maanden tijd Peru en Colombia. Ik ben dus vaak in Colombia geweest (en dat is niet zonder rede)!

De ervaring van het team van Ik wil meer reizen! in Zuid-Amerika

Ook Mirjam bezocht meerdere keren Zuid-Amerika. Zo reisde ze enkele weken door Brazilië en Argentinië. Later reisde ze twee maanden door Chili en een stukje van Argentinië, waarbij ze een cruise naar Vuurland maakte! En ook ons team van gastbloggers reisde veel door dit prachtige continent. Bijna iedereen van ons team reisde door Brazilië, en een heel aantal ook door Argentinië, Chili, Ecuador en Colombia. 

San jose maipo, chili reis

Hulp bij het samenstellen van je rondreis door Zuid-Amerika

Het samenstellen van een rondreis door Zuid-Amerika kan nog best lastig zijn. Zeker als je voor het eerst naar Zuid-Amerika op vakantie gaat. Zoek je hulp bij het samenstellen en organiseren van je rondreis, dan kunnen we Riksja travel aanraden. Via deze reisorganisatie kun je een aantal prachtige rondreizen door Zuid-Amerika boeken, maar je kunt ook je eigen reis samenstellen met behulp van bouwstenen. Riksja travel heeft een groot aanbod bouwstenen voor landen in Zuid-Amerika die je eenvoudig met elkaar kunt combineren. Zo maak je precies die reis die jij wilt, maar hoef je niet alles zelf te bedenken en regelen. Je stelt je eigen reis samen, eventueel met hulp van hun Zuid-Amerika specialist, en zij regelen alle accommodaties, vervoer en eventuele excursies voor je. Ideaal als je weinig tijd hebt voor de reisvoorbereiding, of het prettig vindt om wat hulp te krijgen bij het regelen van je reis. Zo weet je zeker dat je een prachtige reis door Zuid-Amerika maakt met een combinatie van hoogtepunten en onbekende plekken buiten de gebaanden paden. Een onvergetelijke én ontspannen vakantie gegarandeerd! 

Bekijk het reisaanbod van Riksja travel >>

Zelf hebben we meerder malen reizen met met Riksja travel gemaakt en zijn hier heel enthousiast over. Alles is zo goed geregeld dat je heerlijk ontspannen van je vakantie kunt genieten. De accommodaties zijn kleinschalig en het vervoer is perfect geregeld. Ook de tours die we via Riksja travel deden waren goed. Zeker een aanrader dus als je niet alles zelf wilt regelen! 

individuele rondreis zuid-amerika

De mooiste landen van Zuid-Amerika

Wat de mooiste landen van Zuid-Amerika zijn is niet objectief te zeggen. Het hangt er vanaf wat jij als ‘mooi’ beschouwt. Peru is misschien wel het mooiste land als het gaat om de combinatie van natuur, cultuur en bezienswaardigheden (o.a. Machu Picchu!), maar Bolivia heeft met Salar de Uyuni ook iets unieks in handen, net als de Atacama woestijn in Chili of Torres del Paine in Argentinië en Chili. Brazilië heeft schitterende stranden, maar ook het fantastische Amazone regenwoud, de Pantal en, samen met Argentinië, de Iguazu Falls. Colombia is in z’n geheel eigenlijk favoriet bij veel backpackers, vanwege zijn diversiteit en vriendelijke bevolking. Of wat dacht je van de Galapagos eilanden in Ecuador? En natuurlijk niet te vergeten al die bruisende steden als Rio de Janeiro, Buenos Aires en Medellin. Elk land heeft zijn eigen bezienswaardigheden, stranden en natuur, wat elk land toch weer uniek maakt. Kortom, wat je tot de mooiste landen van Zuid-Amerika kunt rekenen is niet te zeggen. Wel kunnen we de mooiste plekken in Zuid-Amerika voor je op een rijtje zetten. Hieronder delen we de highlights, zodat je een keuze kunt maken in welk van de landen in Zuid-Amerika jij het liefst gaat backpacken! 

Colombia

Door de jaren heen heeft Colombia zich ontwikkeld tot het favoriete land van veel backpackers. Door de positieve instelling van de Colombianen, die je met open armen ontvangen en hun trots voor het land met je willen delen, voelen de meeste reizigers zich al snel thuis in dit prachtige land. En dan kan het genieten beginnen tijdens een ronvan de Caribische stranden rondom Tayrona national park, kleurrijk Cartagena, of het relaxte Palomino, bruisende steden als Medellín en Bogota, de prachtige natuur rondom Salento, uitgestrekte berglandschappen in het oosten en de jungle in het zuiden. Colombia heeft zoveel moois te bieden dat je hier rustig vier weken (of meer!) kunt vertoeven tijdens je rondreis Zuid-Amerika. .

Minimale reistijd: 2,5 tot 3 weken
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Colombia of lees al onze blogs over Colombia
Individuele, georganiseerde rondreis door Colombia maken? Boek hier je rondreis >>

rondreis colombia, highlights

Ecuador

Ben je een echte natuurliefhebber, dan staan de Galapagos eilanden waarschijnlijk hoog op je verlanglijst! Maar sla ook de rest van Ecuador niet over, want het land is zeker de moeite waard, ook als de Galapagos eilanden niet binnen je budget liggen. Zeker als je van outdoor sporten houdt, en misschien nog een paar dagen wilt uitrusten op het strand, heeft dit bijzondere land genoeg te bieden. Van de bijzondere Quilotoa loop en Cotopaxi vulkaan, die een interessante uitdaging vormt voor bergbeklimmers, tot een paar dagen party en surfen in Montañita. Of wat dacht je van mountainbiken en badderen in Baños?

Minimale reistijd: 10 dagen (langer als je ook de Galapagos eilanden bezoekt)
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Ecuador of lees al onze blogs over Ecuador
Georganiseerd door Ecuador reizen? Boek een mooie rondreis >>

Blue footed booby, ecuador Oude landschildpad Galapagos

Peru

Peru is een fantastische bestemming in om te backpacken en misschien wel de populairste bestemming die je aandoet tijdens je rondreis Zuid-Amerika. Logisch, want wereldwonder Machu Picchu zal je leven lang bij blijven, zeker als je er via de bekende Inca Trail in vier dagen tijd heen loopt. Maar Peru heeft meer. Zo kun je een jungle tocht maken door de Amazone, condors zien vliegen in de Colca canyon, varen over het hoogste en grootste bergmeer ter wereld, het Titicaca lake, sandboarden in de zandduinen van Huacachina, vliegen boven de beroemde Nazca-lijnen, paragliden in hoofdstad Lima of surfen Mancora in het noorden. Kortom, Peru heeft alles. Lees ook onze vierweekse rondreis Peru tips.

Minimale reistijd: 3 weken
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Peru of lees al onze blogs over Peru
Hulp bij het organiseren van je reis door Peru? Boek een mooie rondreis >>

inca trail, machu picchu peru bezienswaardighedenperu-huacachina-lake

Bolivia

Voor even ben je in niet meer op deze planeet wanneer je het indrukwekkende zoutmeer, Salar de Uyuni, betreedt. Een groot deel van Bolivia bestaat uit adembenemende landschappen die zich voor je uitstrekken in de meest bijzondere kleurschakeringen. Bolivia is extreem hoog gelegen. Zo is La Paz, dat op 3600m hoogte ligt, de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. Even op adem komen is het dus wel wanneer je hier rechtstreeks heen vliegt en het is daarom aan te raden om vanaf bijvoorbeeld Peru, via Arequipa en het Titicaca lake, langzaam omhoog te reizen en zo te wennen aan de hoogte. Via Chili kan ook trouwens. Maar oh, wat is het de moeite waard, want wat je in Bolivia gaat zien, zie je nergens anders ter wereld! 

Minimale reistijd: 10 dagen 
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Bolivia of lees al onze blogs over Bolivia
Hulp bij het organiseren van je vakantie Bolivia? Stel je rondreis samen met bouwstenen >>

salar-de-uyuni-stinky-lagoonbezienswaardigheden bolivia

Brazilië

Wil je tijdens je rondreis Zuid-Amerika Brazilië aandoen, onderschat de grootte van het land dan niet. Brazilië is bijna net zo groot als heel Europa. En ja, dat bekijk je niet in een paar weken. Ga je naar Brazilië, dan is het dus slim om te kiezen voor een deel van het land. Want zelfs als de afstand op de kaart maar heel klein lijkt, kan het nog zijn dat er een binnenlandse vlucht voor nodig is om er binnen een dag te komen. Zo is Noord-Oost Brazilië prachtig om doorheen te reizen. Brazilië is een interessante bestemming met grote contrasten. Van bruisend Rio de Janeiro tot oogstrelende stranden en een gigantische oppervlakte aan jungle, zoals de Pantanal en de indrukwekkende Iguacu watervallen.

Minimale reistijd: 3 weken 
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Brazilië of lees al onze blogs over Brazilie
Hulp bij het organiseren van je reis door Brazilië? Boek een mooie rondreis >>

salvador, brazilie rondreis

Argentinië 

Tango, wijn en steak, de zangerige taal en populaire voetballers, Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië heeft het allemaal. Maar laat dat je niet tegenhouden om het land verder in te trekken. Ontdek de ruige berglandschappen van Patagonië en Torres del Paine, met indrukwekkende gletsjers en ijsblauwe meren. Maar reis ook over het platteland vol fotogenieke wijngaarden en culinaire verrassingen. Argentinië is een fantastisch land om doorheen te reizen en goed te combineren met Chili! 

Minimale reistijd: 2-3 weken
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Argentinië of lees al onze blogs over Argentinië
Georganiseerde, individuele rondreis door Argentinië maken? Boek een mooie rondreis >>

chili-torres-del-paine

Chili

De punt van Zuid-Amerika is verdeeld onder Argentinië én Chili met als letterlijk hoogtepunt het indrukwekkende berglandschap Patagonië, dat over beide landen uitstrekt. Maak schitterende trekkingen in Torres del Paine National Park in het Chileense deel van Patagonië. Heb je Chili (maar ook Argentinië) op je wensenlijstje staan voor je rondreis Zuid-Amerika, houd er dan rekening mee dat ze, net als Brazilië, een flink stuk meer van je budget vragen dan landen als Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia. Maar het moet gezegd worden, het is je geld dubbel en dwars waard. Doordat Chili zo uitgestrekt is, kom je tijdens een reis door dit land echt alles tegen: van de prachtige Atacama woestijn en zoutvlaktes in het noorden, de hoofdstad Santiago en de leuke stad Valparaíso aan de kust, het merengebied en tenslotte de gletsjers in het zuiden. Chili is een echte bucketlist bestemming als je gaat backpacken in Zuid-Amerika! En om die bucketlist compleet te maken: Mirjam maakte in het uiterste zuiden van Chili een expeditiecruise naar Vuurland, ‘het einde van de wereld’. Zo bijzonder!

Minimale reistijd: 2-3 weken 
Meer tips?
Bekijk onze reisroute voor Patagonië of lees al onze blogs over Chili
Hulp bij het organiseren van je Chili reis? Stel je rondreis samen met bouwstenen >>

chili woestijnVuurland glaciers

Je rondreis Zuid-Amerika verlengen naar Midden-Amerika

Ben je van plan door te reizen van Zuid- naar Midden-Amerika? Dit is, vanwege veiligheid, nog steeds niet mogelijk om over land te doen. Je kunt natuurlijk vliegen, maar je kunt ook per boot vanaf Colombia via de San Blas eilanden richting Panama reizen. Een absolute aanrader! Midden-Amerika heeft veel te bieden en wij bezochten de meeste landen uitgebreid en lang. Lees al onze tips en adviezen voor een rondreis Midden-Amerika. Of lees al onze artikelen over Midden-Amerika

Hulp bij het samenstellen van je individuele rondreis Zuid-Amerika

Het samenstellen van een rondreis door Zuid-Amerika kan nog best lastig zijn. Zeker als je bijvoorbeeld 2-6 weken de tijd hebt om door Zuid-Amerika te reizen moet je keuzes maken. Zoek je hulp bij het samenstellen en organiseren van je rondreis, dan kunnen we Riksja travel aanraden. Via deze reisorganisatie kun je een aantal prachtige rondreizen door Zuid-Amerika boeken, maar je kunt ook je eigen reis samenstellen met behulp van bouwstenen. Riksja travel heeft een groot aanbod bouwstenen voor Zuid-Amerika die je eenvoudig met elkaar kunt combineren. Zo maak je precies die reis die jij wilt, maar hoef je niet alles zelf te bedenken en regelen. Je stelt je eigen reis samen, eventueel met hulp van hun Zuid-Amerika specialist, en zij regelen alle accommodaties, vervoer en eventuele excursies voor je. Ideaal als je weinig tijd hebt voor de reisvoorbereiding, of het prettig vindt om wat hulp te krijgen bij het regelen van je reis. Zo weet je zeker dat je een prachtige reis door Zuid-Amerika maakt met een combinatie van hoogtepunten en onbekende plekken buiten de gebaanden paden. Een onvergetelijke én ontspannen vakantie gegarandeerd! Ook geschikt als je Zuid- en Midden-Amerika met elkaar wilt combineren.

Bekijk het reisaanbod van Riksja travel >>

reizen door colombia

[checlist]

Tips voor je rondreis Zuid-Amerika

Grens oversteken in Zuid-Amerika

Reis je over land door Zuid-Amerika, dan krijg je te maken met een aantal grensovergangen. Het oversteken van een grens over land, kan soms wat tijd in beslag nemen, maar verloopt over het algemeen goed als je door Zuid-Amerika reist. Boek jij een busticket van plaats A in het ene land naar plaats B in het andere land, dan word je over het algemeen goed begeleid bij het oversteken van de grens. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken! Het kan wel slim zijn om dollars bij je te dragen, mocht de pinautomaat bij de grensovergang niet werken en je niet met creditcard je visum kunnen betalen. 

Hoe reis je zonder retourticket door Zuid-Amerika? 

Heb je voor je rondreis door Zuid-Amerika van tevoren niet alles vastgelegd, denk er dan aan dat je vaak een land pas binnen mag als je een bewijs hebt dat je ook weer vertrekt binnen de geldigheid van je visum. Je zal niet de eerste zijn met een enkeltje Colombia die het vliegtuig niet mag boarden, omdat je de uitreis niet geregeld hebt. Ga je backpacken door Zuid-Amerika en weet je nog niet wanneer, of hoe je het land wilt verlaten, koop dan een goedkoop bus ticket naar een buurland of regel een onward ticket voor $ 14,-. Dit heeft voor mij altijd goed gewerkt.

Valuta in Zuid-Amerika en geld wisselen bij de grensovergang

Elk land in Midden-Amerika heeft zijn eigen valuta. In de meeste landen kun je ook met dollars betalen, echter is dit bijna nooit voordeliger dan wanneer je in de lokale valuta betaalt. Steek je de grens over? Vergeet dan niet te pinnen in de nieuwe munteenheid, er is bijna altijd wel een pinautomaat bij de grensovergang aanwezig. Bij elke grensovergang in Zuid-Amerika staan vaak ook mensen die geld wisselen. Dit is over het algemeen een scam, want het zijn nooit goede wisselkoersen (ook ik ben hier weleens ingetrapt, dus wees gewaarschuwd)!! Doe dit dan ook niet bij de grens. Heb je nog geld over, wissel het bij een wisselkantoor op je volgende plaats van bestemming. Ook die tarieven zijn niet gunstig, maar beter dan aan de grensovergang. 

Tip: zoals gezegd, neem tijdens je rondreis door Zuid-Amerika wat dollars mee. Het kan voorkomen dat de pinautomaat bij de grensovergang jouw bankpas weigert, je kunt je dan eerst redden met dollars, want deze worden overal in Zuid-Amerika over het algemeen wel geaccepteerd. Wist je dat je voor vertrek ook online valuta van verschillende landen kunt bestellen bij GWK Travelex, je kunt dit dan ophalen bij een GWK kantoor bij jou in de buurt, of op Schiphol.

Visum voor landen in Zuid-Amerika

Eigenlijk geldt voor alle landen in Zuid-Amerika voor Nederlandse en Belgische reizigers een visum on arrival. Dit betekent dat je niet vooraf je visum hoeft te regelen, maar deze ter plekke betaalt en ontvangt. In het vliegtuig of bij de douane ontvang je een formuliertje dat je moet invullen. Vervolgens betaal je het benodigde bedrag en kun je met een stempel in je paspoort je rondreis door Zuid-Amerika vervolgen. Check vooraf per land aan welke voorwaarden je moet voldoen om het land in te mogen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Tip: Op de website van IATA Travel Centre vind je alle benodigde informatie over visa, benodigde documenten en inreisregels voor jouw route door Midden-Amerika. 

Beste reistijd voor Zuid-Amerika

Omdat het continent zo groot is, verschilt de beste reistijd voor Zuid-Amerika erg per gebied en hangt het ook nog eens af van wat je wilt gaan doen. Logischerwijs heb je in de Amazone een heel ander klimaat dan in het Andesgebergte. En ook in het zuidelijkste puntje van Chili en Argentinië heerst een heel ander klimaat dan in bijvoorbeeld Colombia. Veel van de landen kennen zelfs verschillende microklimaten, waardoor je voor iedere bestemming goed moet uitzoeken wat de beste reistijd is.

Over het algemeen geldt dat de beste reistijd voor Zuid-Amerika van december tot en met mei is. Dit is de meest droge en zonnige periode en dus ook een mooie periode om de Caribische kust te bezoeken bijvoorbeeld. Wel moet je dan rekening houden met hoge temperaturen, met name vanaf april loopt de temperatuur in Zuid-Amerika flink hoog op. Vanaf half mei neemt de neerslagkans op veel plekken wat toe en kan het daardoor benauwder aanvoelen. Het orkaanseizoen loopt van half juni tot november, er is dan kans op tropische stormen, met name boven de Atlantische Oceaan, maar ook de Stille Oceaan krijgt hiermee te maken. Reis je in dit seizoen dan is het goed om de weersvoorspellingen in de gaten te houden en hier eventueel je reisplannen op aan te passen.

Voor Chili en Argentinië ligt de beste reistijd wat anders. Omdat beiden landen zeer langgerekt zijn, verschilt het klimaat sterk per regio. Voor het zuiden is november t/m maart het beste, omdat het dan niet te koud is, voor het noorden en midden is juist maart t/m oktober het beste, omdat het er dan niet te heet is.   

Reisroute Brazilie

Inpakken voor verschillende weersomstandigheden tijdens je Zuid-Amerika reis

Tijdens je rondreis Zuid-Amerika heb je te maken met verschillende weersomstandigheden. Het continent wordt o.a. doorkruist door het Andesgebergte en de Amazone en kent een ongekend lange kustlijn met parelwitte stranden. Kortom, je kunt tijdens een reis door Zuid-Amerika, afhankelijk van waar je heen gaat, verschillende weertypen verwachten. Er is vaak ook niet één specifieke reistijd die het beste is, zoals in de meeste Aziatische landen met een regenseizoen. In de meeste gevallen is het handig om zowel warme als luchtige kleding en een paar goede wandel schoenen en slippers mee te nemen. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt en hoe dieper je de jungle in gaat, hoe warmer en vochtiger het wordt. In Colombia kun je dus veel warm weer verwachten, maar in bijvoorbeeld Bolivia, is een warme trui zeer welkom. Dat wordt dus slim inpakken!

bolivia

Wat kost een vakantie Zuid-Amerika?

De kosten voor een vakantie Zuid-Amerika hangen helemaal af van welke landen je bezoekt, wat je gaat doen en in wat voor accommodaties je verblijft. En natuurlijk van de duur van je rondreis. Een rondreis van 3 weken is uiteraard goedkoper dan een lange reis van enkele maanden. Wil je backpacken door Zuid-Amerika met een laag budget, dan kun je misschien beter Argentinië en Chili overslaan, hoewel dat de laatste tijd ook weer veranderd is. Maar deze twee landen waren over het algemeen altijd wat duurder. Je kunt de kosten van een vakantie in Zuid-Amerika laag houden door zoveel mogelijk met lokaal vervoer te reizen en in hostels te slapen. Ook kun je eenvoudig besparen op je eten wanneer je streetfood eet, zelf kookt of de lokale eetgelegenheden op zoekt. De activiteiten en excursies maken een rondreis door Zuid-Amerika wat duurder, net als een bezoek aan de Galapagos eilanden bij Ecuador. Hou in je budget wel rekening met een aantal meerdaagse tours (denk aan Machu Picchu in Peru, Lost City Trek in Colombia en Salar de Uyuni in Bolivia). Deze zijn niet goedkoop en vragen wat van je budget, maar vormen wel absolute highlights van een Zuid-Amerika reis.  

centrum quito ecuador

Is Zuid-Amerika veilig?

De veiligheid per land in Zuid-Amerika verschilt enigszins, maar voor de meeste landen geldt dat je, net als in heel Midden-Amerika, je gezonde verstand moet gebruiken. In grotere steden doe je er verstandig aan om niet te koop te lopen met je dure spullen en niet al teveel aandacht te trekken (lees: afritsbroek, portemonnee in de kontzak, camera om de nek, fancy kleding etc). Zelf hou ik de stelregel aan dat ik geen ’target’ probeer te zijn. Dat je een toerist bent kun je niet verbergen, maar een ontspannen, zelfverzekerde houding en je casual kleden helpen wel degelijk mee. En wees vriendelijk tegen de locals! Loop daarnaast in de grote steden niet ’s nachts over straat, maar neem een taxi. Word je beroofd? Probeer dan nooit de held uit te hangen, daarmee breng je jezelf in gevaar. Geef gewoon wat ze vragen. Je hebt een reisverzekering, dus het is nergens voor nodig om tegen te stribbelen, hoe vervelend het ook is. 

Gezond verstand gebruiken

De kans dat je slachtoffer wordt van beroving is in Zuid-Amerika (en zeker in Brazilië) over het algemeen wat groter dan in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, maar daarmee hoef je je niet te laten weerhouden om door Zuid-Amerika te reizen. Wel is er meer voorzichtigheid geboden in Brazilië, dit vond ik zelf het minst veilige land waar ik doorheen gereisd heb, al is mij tijdens twee maanden reizen door Brazilië niks overkomen. Ook zijn mensen vaak bang voor drugsgeweld in Zuid-Amerika. De kans dat jij hier als toerist bij betrokken raakt is nihil, tenzij je bijvoorbeeld op eigen houtje bepaalde achterbuurten induikt, zoals de favela’s in Brazilië. Het is in dit deel van de wereld nooit slim om stoer proberen te zijn. Blijf altijd verstandig en luister naar de adviezen van locals. Zij weten het beste waar je wel en niet kunt komen. 

Let op: Politieke onrust kan de veiligheid van een land sterk beïnvloeden. Daarom is het wel verstandig de actuele reisadviezen van de overheid te checken. 

Mijn eigen ervaring als solo reiziger in Zuid-Amerika

Zelf heb ik, als vrouw, altijd solo gereisd door Zuid-Amerika en daarbij ook veel gebruik gemaakt van het lokale vervoer. Zo reisde ik in Colombia gewoon met nachtbussen en nam ik in alle landen ook wel lokale bussen. Per land verschilt het wat je wel en niet kunt doen, dit beschrijven we in onze blogs per bestemming. Laat je niet bang maken door verhalen van het thuisfront, maar luister wel naar de adviezen van locals ter plaatse. Zelf is mij in al die jaren nooit iets vervelends overkomen, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat er altijd wat kan gebeuren. Ik ken namelijk wel genoeg verhalen van reizigers die beroofd werden. Maar op de schrik en wat verloren spullen na, liep dit altijd goed af. Dat gezegd hebbende, kun je ook in Amsterdam of Brussel gerold worden. 

medellin colombia, bezienswaardigheden

Moet je Spaans spreken voor een vakantie in Zuid-Amerika?

In Zuid-Amerika wordt over het algemeen alleen Spaans gesproken. Het is niet noodzakelijk om Spaans te spreken als je naar Zuid-Amerika reist, maar het is wel handig. Spreek je geen Spaans dan is het aan te raden om, voor je aan je rondreis door Zuid-Amerika begint, in ieder geval de basis een beetje te kennen, zodat je eten en drinken kunt bestellen en de weg kunt vragen. Bovendien geeft de interactie met locals ook net die extra dimensie aan je reis. Hoe leuk is het om tips en verhalen van locals te horen, dit contact is juist zo waardevol. Dat je een beetje Spaans spreekt geeft je bovendien wat meer zelfvertrouwen en maakt reizen door Zuid-Amerika ook veiliger. Heb je geen zin of tijd om je in de Spaanse taal te verdiepen dan is er altijd wel een medereiziger die een woordje Spaans spreekt. En natuurlijk kom je met handen, voeten en een beetje Engels ook een heel eind. 

Lees ook onze tips voor snel Spaans leren.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen