Meteen naar de content

Rondreis Midden-Amerika: Reisroute inspiratie en tips Centraal Amerika

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Belize

Costa Rica

Cuba

Guatemala

Honduras

Mexico

Nicaragua

Panama

Rondreis

Wereldreis

Een rondreis Midden-Amerika van 3 weken of zelfs een paar maanden is een ervaring om nooit te vergeten. Midden-Amerika, ook wel Centraal-Amerika genoemd, biedt een diversiteit aan landen, culturen, natuur en activiteiten, die je eenvoudig met elkaar kunt combineren. Overweldigende natuur, oogverblindende stranden, idyllische eilanden, bijzondere wildlife en een heerlijke laidback vibe staan je te wachten in dit deel van de wereld. Niet voor niets is Midden-Amerika populair onder reizigers. In dit blog delen we onze ervaring met de beste reisroute en tips voor Midden-Amerika, om je te helpen bij je reisvoorbereidingen. Van een route van 3 weken tot een lange reis door Centraal-Amerika. Ook delen we praktische tips over en reisadvies voor reizen door Midden-Amerika, zoals veiligheid, vervoer, kosten en meer!

Hulp nodig bij het samenstellen van je rondreis door Midden-Amerika? Bij Riksja Travel vind je een team van ervaren reisspecialisten die je kunnen helpen. Ook kan je hier zelf je reis gemakkelijk samenstellen door middel van bouwstenen.

In dit blog geven informatie over: 

 1. Waar ligt Midden-Amerika? 
 2. Welke landen behoren tot Midden-Amerika? 
 3. De beste reisroute voor Centraal-Amerika
 4. De mooiste landen van Midden-Amerika
 5. Highlights van: Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize, Mexico en Cuba
 6. Tips voor je rondreis Midden-Amerika: valuta, grens oversteken, visa
 7. Beste reistijd voor Midden-Amerika
 8. Kosten van een vakantie Midden-Amerika
 9. Veiligheid in Centraal-Amerika
 10. Is het nodig om Spaans te spreken?

bocas del toro, midden-amerika

Waar ligt Midden-Amerika? 

Zoals in de inleiding ook al genoemd, wordt Midden-Amerika ook wel Centraal-Amerika genoemd. Deze twee benamingen worden door elkaar gebruikt en gaan dus over hetzelfde gebied. Midden-Amerika is geen continent, maar behoort tot Noord-Amerika. Toch wordt het gebied vaak los benoemd, omdat dit deel zich precies tussen Zuid-Amerika en Noord-Amerika bevindt. Midden-Amerika is dus geen continent, maar een groep landen die zich bevindt op de landstrook tussen Zuid- en Noord-Amerika. Wanneer we over Latijns-Amerika spreken, hebben we het echter over Zuid- en Midden-Amerika samen. Eigenlijk alle Spaanstalige landen + Brazilië, waar Portugees wordt gesproken, worden onder Latijns-Amerika gerekend. Verder vind je aan de oostkant van Centraal-Amerika de Atlantische Oceaan en Caribische Zee en aan de westkant de Stille Oceaan (of Pacific Ocean). Er zijn dan ook ontzettend veel prachtige stranden en kustplaatsen. 

In dit blog geven we uitsluitend tips over Midden-Amerika. Wil jij jouw reis combineren met Zuid-Amerika? Lees dan onze reisroute en tips voor een rondreis Zuid-Amerika.

Welke landen behoren tot Midden-Amerika?

Om een goede route uit te kunnen stippelen is het handig om eerst te weten welke landen tot Centraal-Amerika gerekend worden. Midden-Amerika bestaat officieel uit de volgende landen (van Zuid naar Noord):

 • Panama
 • Costa Rica
 • Nicaragua
 • Honduras
 • El Salvador
 • Guatemala
 • Belize

Zoals je ziet, staat Mexico niet in dit rijtje, hoewel deze vaak wel als onderdeel van Centraal-Amerika wordt gezien, maar deze hoort eigenlijk bij Noord-Amerika. Ook landen als Cuba, Jamaica, Puerto Rico en meer eilanden in die regio horen officieel niet bij Midden-Amerika, maar worden, vanwege hun ligging, er wel vaak bijgerekend. In dit artikel nemen we Mexico en Cuba ook mee, omdat deze landen heel goed te combineren zijn met de andere landen uit Midden-Amerika. Zeker Mexico behoort wat ons betreft echt in dit rijtje thuis, omdat het onderdeel vormt van de Mayaroute die van Guatemala, via Belize naar Mexico loopt. 

Van Puerto Viejo naar Panama

De beste reisroute voor een rondreis Midden-Amerika

Wat de beste reisroute voor Midden-Amerika is hangt af van de tijd die je te besteden hebt en wat jij belangrijke activiteiten en bezienswaardigheden vindt om te doen en zien tijdens je vakantie. Je kunt tijdens een rondreis van 3 weken al verschillende landen in Centraal-Amerika met elkaar combineren. Maar dit hangt natuurlijk wel van je reistempo af. Het beste kun je iets meer tijd rekenen als je meerdere landen wilt bezoeken tijdens je reis. Het voordeel van een reis door Centraal-Amerika is dat je in principe helemaal over land kunt reizen, tenzij je eilanden in de regio bezoekt of wat sneller wilt reizen, of landen als El Salvador en Honduras over wilt slaan.

Een aantal voorbeelden van mooie reisroutes zijn:

 • Panama – Costa Rica – Nicaragua
 • Nicaragua – Guatemala (je kunt eventueel El Salvador en/ of Honduras er ook in opnemen)
 • Guatemala – Belize – Mexico (Maya route)

Welke route jij kiest hangt dus af van de tijd die je hebt, hoeveel je wilt zien en hoelang je bereid bent te reizen en of je bijvoorbeeld binnenlandse vluchten wilt nemen. Ook je budget speelt een rol. De kosten van reizen in Midden-Amerika verschillen namelijk sterk per land. Costa Rica is wat duurder, net als Panama, terwijl Nicaragua, Honduras en Guatemala een stuk goedkoper zijn. Daarnaast verschilt ook de veiligheid per land. Over het algemeen worden El Salvador en Honduras als minder veilige landen gezien dan de andere landen in Midden-Amerika. 

Heb je 2 maanden of meer de tijd? Dan is het absoluut een aanrader om helemaal van Panama naar Mexico te reizen. Je combineert dan de genoemde routes om dwars door Midden-Amerika te reizen. Ook ideaal als je vanuit Zuid-Amerika (Colombia) komt. Een leuke route als je een wereldreis maakt.

Om je te helpen wat voor jou de ideale reisroute door Centraal-Amerika is, zetten we in dit blog de verschillende landen en hun bezienswaardigheden, highlights en wat je er kunt doen op een rijtje.

puerto-viejo-costa-rica

Maya route door Centraal-Amerika

Het vroegere Mayarijk omvatte een groot deel van Midden-Amerika. De Maya’s leefden in Honduras, El Salvador, Guatemala, Belize en het zuiden van Mexico. Overal in deze landen vind je dan ook restanten van Mayasteden en -tempels. Wie geïnteresseerd is in deze cultuur kan de zogenaamde Mayaroute volgen die al deze landen doorkruist. Maar de meest reizigers kiezen voor een combinatie van Guatemala, Belize en Mexico. In deze drie landen vind je schitterende Mayasteden vol tempels en andere opgravingen. Wie gaat backpacken door Midden-Amerika kan dan ook niet om de Mayacultuur heen. Het is zeker een aanrader om minimaal een van de Maya ruïnes te bezoeken, bijvoorbeeld de schitterende Mayastad Tikal in Guatemala of het bekende Chitzen Itza of Palenque in Mexico.

Georganiseerde rondreis langs de Mayaroute maken? Bekijk deze reis >> 

tikal guatemala bezienswaardighedenrondreis midden-amerika mexicomayastad palenque mexico

Mijn eigen route en ervaring met reizen door Midden-Amerika

Zelf ben ik, als soloreiziger, een aantal keer door Midden-Amerika gereisd, beide keren als onderdeel van een lange reis van zo’n 8 maanden. De eerste keer kwam ik uit Zuid-Amerika en reisde ik vanuit Colombia, via de San Blas eilanden, naar Panama, Costa Rica en Nicaragua. Een paar jaar later begon mijn reis in Panama en reisde ik via Costa Rica en Nicaragua door naar Guatemala, Belize en Mexico, waar ik vervolgens een paar maanden ben gebleven. In 2022 ben ik nog een keer vijf maanden in Mexico geweest en ben toen vanuit Yucatan verder door Mexico getrokken.

Mijn ervaring met Latijns-Amerika begon echter ooit met Peru en Bolivia. Later voegde ik daar Ecuador en Colombia aan toe. De eerste wereldreis die ik maakte begon in Brazilië, waarna ik via Colombia naar Midden-Amerika en Mexico reisde. Je kunt dus wel zeggen dat ik graag door Latijns-Amerika reis. Ik heb al deze reizen solo gemaakt. Al heb ik, op de lange reizen, ook wel deels met andere digital nomads gereisd. 

Hulp bij het samenstellen van je rondreis door Midden-Amerika

Het samenstellen van een rondreis door Midden-Amerika kan nog best lastig zijn. Zeker als je bijvoorbeeld 3 weken de tijd hebt om door Centraal-Amerika te reizen moet je keuzes maken. Zoek je hulp bij het samenstellen en organiseren van je rondreis, dan kunnen we Riksja travel aanraden. Via deze reisorganisatie kun je een aantal prachtige rondreizen door Centraal-Amerika boeken, maar je kunt ook je eigen reis samenstellen met behulp van bouwstenen. Riksja travel heeft een groot aanbod bouwstenen voor Midden-Amerika die je eenvoudig met elkaar kunt combineren. Zo maak je precies die reis die jij wilt, maar hoef je niet alles zelf te bedenken en regelen. Je stelt je eigen reis samen, eventueel met hulp van hun Midden-Amerika specialist, en zij regelen alle accommodaties, vervoer en eventuele excursies voor je. Ideaal als je weinig tijd hebt voor de reisvoorbereiding, of het prettig vindt om wat hulp te krijgen bij het regelen van je reis. Zo weet je zeker dat je een prachtige reis door Centraal-Amerika maakt met een combinatie van hoogtepunten en onbekende plekken buiten de gebaanden paden. Een onvergetelijke én ontspannen vakantie gegarandeerd! 

Bekijk het reisaanbod van Riksja travel >>

antigua-guatemala-rondreis

De mooiste landen van Midden-Amerika

Wat de mooiste landen van Midden-Amerika zijn is niet objectief te zeggen. Het hangt er vanaf wat jij als ‘mooi’ beschouwt. Costa Rica is misschien wel het mooiste land qua natuur, Panama beschikt met de San Blas eilanden en Bocas del Torro over een paar van de mooiste eilanden van Centraal-Amerika en Belize kent een van de mooiste duikplekken. In Guatemala kun je een van de mooiste hikes maken met uitzicht op een actieve vulkaan en, wanneer je Mexico meerekent, kun je daar de mooiste Maya steden en cenotes ontdekken. Elk land heeft zijn eigen bezienswaardigheden, stranden en natuur, wat elk land toch weer uniek maakt. Kortom, wat je tot de mooiste landen van Midden-Amerika kunt rekenen is niet te zeggen. Wel kunnen we de mooiste plekken in Midden-Amerika voor je op een rijtje zetten.

vulkaan fuego guatemala

Panama

Panama zal je aangenaam verrassen, dat beloven we je! De moderne hoofdstad Panama city kun je in korte tijd verkennen, maar laat al een mooi contrast zien tussen een moderen stad, natuur en een oud, historisch centrum uit de koloniale tijd. Vervolg je route snel, want deze drukke stad is zeker niet representatief voor wat de rest van het land te bieden heeft. Ontdek tijdens een rondreis door Panama prachtige surfstranden, jungle en het kleurrijke Bocas del Toro. Pas op wanneer je naar Playa Venao aan de Pacific coast gaat. De kans is zeer groot dat je er niet meer weg wilt! De ontzettende relaxte surf vibe en de perfecte zonsondergangen doen je vergeten dat er nog meer te ontdekken valt! Boquete is de perfecte uitvalbasis voor jungle treks. En kun je geen genoeg krijgen van laid back eilandjes dan is Bocas del Toro your best pick. Ben je op zoek naar het ware paradijs? Bezoek dan de Kuna stam op de San Blas eilanden. Geniet van al het moois wat deze archipel van 357 eilandjes te bieden heeft. Zonder twijfel zal San Blas je de perfecte bounty-eilandervaring bieden tijdens je rondreis Midden-Amerika!

Meer tips? Lees al onze blogs over Panama
Georganiseerd door Panama reizen? Stel je ideale reis samen >>

vakantie San Blas eilanden panama

Costa Rica

De natuur in Costa Rica is overweldigend, en hoewel dit het duurste land van Midden-Amerika is, is het zeker de reis waard. Vooral de vele bijzondere vogelsoorten trekken je aandacht. Je reisschema zal zeker gevuld zijn met mooie jungle- en vulkaantrekkingen en het spotten van wildlife. Naarmate je langer door het betoverende Costa Rica reist, krijgt het motto ‘Pura Vida’ je te pakken. Uiteraard helpen de fantastisch mooie stranden, zoals bij Puerto Viejo, een handje bij je keuze voor dit land in Midden-Amerika. De kust is populair bij zowel de beginnende als de gevorderde surfer. En duik de nevelwouden bij Monteverde in om de kleurrijke Quetzal te spotten. Ook leuk om te doen tijdens je rondreis Costa Rica is een yoga retreat, want die vind je in dit deel van Midden-Amerika volop. Ga je rondreizen in Costa Rica dan raden we je aan om je niet om de tuin te leiden over de afstanden. Op de kaart lijken de afstanden klein, maar in werkelijkheid kan het je een volle dag kosten om van A naar B te komen. 

Meer tips? Lees al onze blogs over Costa Rica
Georganiseerd door Costa Rica reizen? Boek een mooie rondreis >>

costa rica kolibrisamara dolfijnen costa rica

Nicaragua

Nicaragua is een geweldig land voor wie wil backpacken door Midden-Amerika. Het is er goedkoop, de afstanden zijn relatief kort, de natuur afwisselend en er zijn ontzettend veel leuke dingen te doen. Een rondreis Nicaragua neemt je mee de kleurrijke chicken bussen in en voert je langs schitterende stranden, grandioze vulkanen en langs koloniale steden. Wanneer we terugdenken aan onze eigen reizen in Nicaragua is er eigenlijk maar één ding wat we kunnen zeggen: het land laat je niet los. Het kan niet anders of het sluipt langzaam je hart binnen.

Neem bijvoorbeeld Laguna de Apoyo, één van de meest relaxte plekken die je zal vinden. Je dobbert er rond in een tube over het kraakheldere water van het kratermeer, met een biertje in je hand. Of ga terug in de tijd op het vulkanische eiland Ometepe. Hier kun je vulkanen beklimmen, mountainbiken, badderen in een hotspring of het eiland per scooter verkennen. Ben je op zoek naar zon, zee en surf dan is San Juan del Sur the place to be. Voor een adrenaline-kick kun je gaan vulcano boarden bij Léon en ook de kleurrijke koloniale hoofdstad Granada is de moeite waard. De perfecte afsluiter van je reis door dit land in Midden-Amerika is droombestemming Little Corn Island. Haasten is hier compleet zinloos, niemand op dit kleine eiland zal een stap harder gaan lopen. En wie wil dat ook als je op een wit bounty-strand kan relaxen?

Meer tips? Lees al onze blogs over Nicaragua
Georganiseerd door Nicaragua reizen? Stel je ideale reis samen >>

leon nicaragua vervoer-in-nicaragua-chicken-bus Little-corn-island-in-nicaragua

Honduras

Honduras is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een rondreis Midden-Amerika aan het plannen bent, maar Honduras heeft wel een aantal mooie plekken die de moeite waard zijn. Dit land in Midden-Amerika heeft nog wel te kampen met een negatieve reputatie op het gebied van veiligheid en is misschien niet het meest stabiele land van Centraal-Amerika, maar er zijn wel degelijk prachtige plekken om naartoe te reizen. Zeker bij backpackers is het land altijd erg in trek geweest. Er zijn talloze bezienswaardigheden in Honduras die de moeite waard zijn. Met name het eiland Utila is een populaire bestemming voor een rondreis door Midden-Amerika. Utila behoort namelijk tot de mooiste duikplekken ter wereld en je kunt er spotgoedkoop leren duiken en je duikbrevet halen. Daarnaast vind je in Honduras prachtige stranden, ongerepte natuur, Maya cultuur en heerlijk eten. En het is ook nog eens een van de goedkoopste landen in Midden-Amerika. Wil jij Honduras toevoegen aan je reisroute door Midden-Amerika, check dan het actuele reisadvies en vraag ter tijdens je rondreis door Midden-Amerika tips aan medereizigers die er net vandaan komen. Onze ervaring met Honduras is namelijk al van enkele jaren geleden en het land heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. 

Meer tips? Lees al onze blogs over Honduras
Georganiseerd naar Honduras reizen? Vind een groepsrondreis >>

beach-roatan-honduras

Checklist voor je rondreis Midden-Amerika

 • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets Midden-Amerika
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats dichtbij de vertrekhal.
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Midden-Amerika in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van jouw bestemming. Vind de leukste tours en boek ze alvast online
 • Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Belize

‘No shirt, no shoes, no worries’ is toch wel hét motto in Belize. Dagelijks word je er door de Belizianen aan herinnerd dat je op vakantie bent. Genieten zul je van je rondreis Midden-Amerika! Je moet je vooral niet druk maken, maar juist lekker ontspannen en genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Tot de highlights van Belize behoort toch wel het eten van overheerlijke kreeft bij zonsondergang, tijdens één van de vele strandbarbecues waar je zeker voor uitgenodigd wordt. Een bezoek aan de Maya grotten mag je ook niet overslaan en de imposante ‘great blue hole’ moet je ook op je ‘to do’ lijstje zetten als je van duiken houdt, want ook die behoort tot de mooiste duikplekken ter wereld! De kristalheldere wateren van Belize zijn uitnodigend en bieden verkoeling. San Pedro is een toplocatie om het water in te springen. Je kunt hier met haaien en pijlstaartroggen zwemmen! Een echte hidden gem is het eilandje Glovers Reef. Waar een verblijf op de meeste eilandjes in Belize onbetaalbaar is, is Glovers Reef toegankelijk voor de gemiddelde backpacker. De atol geeft je een ultieme expeditie Robinson ervaring die je niet snel vergeet.

Belize ligt tussen Guatemala en Mexico en is daarmee de ideale bestemming om met deze twee landen in Midden-Amerika te combineren. Of je nu een luxe rondreis maakt of gaat backpacken door Midden-Amerika, Belize is zeker de moeite waard. 

Meer tips? Lees al onze blogs over Belize
Georganiseerd door Belize reizen? Stel je ideale reis samen >>

Belize-Uitzicht_Glovers

Guatemala

Guatemala is mijn favoriete land in Midden-Amerika. Wat mij betreft mag je dit land dus niet overslaan tijdens een rondreis Midden-Amerika! Een rondreis Guatemala brengt je langs de highlights van dit schitterende land. Wat dacht je van het beklimmen van één van de 33 vulkanen die het land rijk is? Kampeer tijdens een tweedaagse trek bovenop de Acatanango vulkaan en geniet van het spectaculaire uitzicht op de actieve vulkaan Fuego. die om de haverklap grote rookwolken uitblaast. ‘s Nachts kun je zelfs brandende lava zien stromen! Andere hoogtepunten van backpacken in Guatemala zijn het magische Lake Atitlan, Mayastad Tikal en de turquoise trapwatervallen van Semuc Champey. Maar vergeet ook niet de prachtige koloniale stad Antiqua met zijn kleurrijke huizen en kerken, goede restaurants en sfeervolle barretjes, en altijd die rokende Fuego vulkaan op de achtergrond. Wanneer ik aan deze stad in Midden-Amerika terugdenk gaat mijn hart gelijk weer sneller kloppen. Maar eigenlijk geldt dat voor heel Guatemala, want de natuur, Mayacultuur en de onzettend lieve mensen maken Guatemala tot een fantastische reisbestemming die je niet meer loslaat. 

Meer tips? Lees al onze blogs over Guatemala
Georganiseerd door Guatemala reizen? Stel je ideale reis samen >>

antigua-guatemalaacatenango-guatemala-by-night

Mexico

Zoals gezegd, hoort Mexico officieel niet bij Midden-Amerika, maar we nemen het land wel mee in dit blog, omdat het zo goed te combineren is met andere landen in Centraal-Amerika. Het is bovendien onderdeel van de Mayaroute. Alles wat je zoekt in een reis is te vinden Mexico: eeuwenoude history, schitterende stranden, koloniale steden, overweldigende natuur, heerlijk en gevarieerd eten en een bijzondere onderwaterwereld. 

De meeste backpackers die vanuit Midden-Amerika naar Mexico reizen, komen vanuit Belize aan in Yucatán, of vanuit Guatemala in de mooie provincie Chipas. Yucatán is een razendpopulaire bestemmingen in Mexico. Vanuit Belize reis je langs de populaire plaatsen Bacalar en Tulum, waarvandaan je jouw rondreis Yucatán kunt vervolgen naar plaatsen als Valladolid en droomeiland Isla Holbox. Wie meer het authentieke Mexico wil ervaren moet zeker in Chiapas zijn met haar turquoise watervallen en Mayastad Palenque. Je kunt eventueel doorreizen naar Oaxaca stad en kustplaatsen Puerto Escondido en Mazunte en Zipolite. Je kunt je rondreis Midden-Amerika eindigen in Mexico City of Cancun. Vanuit beide steden vlieg je voordelig naar andere delen van de wereld. 

Meer tips? Lees al onze blogs over Mexico
Georganiseerd door Mexico reizen? Vind jouw ideale reis >>

isla mujeres yucatan rondreis-mexicocascadas de el chiflon chiapas cenote oxman mexico

Cuba

Net als Mexico behoort Cuba officieel niet bij Midden-Amerika. Maar het is wel een bestemming waar je vanuit Mexico eenvoudig en goedkoop naartoe kunt vliegen. Ook heeft Cuba, net als de andere landen in Centraal-Amerika, de kenmerkende koloniale steden en prachtige witte zandstranden. Voor een eerste keer Cuba, is het aan te raden om deze Cuba tips eerst goed door te lezen. Ook ons reisadvies Cuba met bijbehorende vraag en antwoorden kunnen je op weg helpen bij het plannen van je reis naar Cuba. Cuba is namelijk niet een doorsnee bestemming om te bereizen en aan veel verandering onderhevig. Check dus altijd de actuele reisadviezen. Alles gaat er net even wat anders: accommodaties boek je bijvoorbeeld niet via de reguliere boekingsplatforms maar je boekt alles óf vooraf, óf ter plaatse. Houd er ook rekening mee dat er nagenoeg geen internet is en dat pinnen onmogelijk is op het eiland. Het vergt dus allemaal net even iets meer voorbereiding, maar het is het allemaal waard, omdat het zo’n uniek eiland is!

Ontdek de prachtige highlights van Trinidad en de mooie bezienswaardigheden van Havana of het mooie plaatsje Santiago de Cuba. Bezoek de groene Viñales vallei of gaat fietsen op Cuba! Wat je ook gaat doen, een vakantie in Cuba is er eentje die je nog lang zal bijblijven. Wil je jouw reis door Midden-Amerika dus bijzonder afsluiten, is Cuba zeker een interessante bestemming om aan je route toe te voegen. 

Meer tips? Lees al onze blogs over Cuba
Georganiseerd door Cuba reizen? Vind jouw ideale reis >>

Mooie georganiseerde rondreizen door Midden-Amerika

Tips voor je rondreis Midden-Amerika

Grens oversteken in Centraal-Amerika

Reis je over land door Midden-Amerika, dan krijg je te maken met een aantal grensovergangen. Het oversteken van een grens over land, kan soms wat tijd in beslag nemen, maar verloopt over het algemeen goed. Boek jij een busticket van plaats A in het ene land naar plaats B in het andere land, dan word je over het algemeen goed begeleid bij het oversteken van de grens. Ga je met een chickenbus, het lokale vervoer, dan reis je tot de grensovergang, volgt daar de aanwijzingen ter plaatse, en stapt, nadat je door de douane bent, weer op de volgende bus om naar je eindbestemming door te reizen.

Hoe reis je zonder retourticket door Midden-Amerika? 

Heb je voor je rondreis door Midden-Amerika van tevoren niet alles vastgelegd, denk er dan aan dat je vaak een land pas binnen mag als je een bewijs hebt dat je ook weer vertrekt binnen de geldigheid van je visum. Je zal niet de eerste zijn met een enkeltje Costa Rica die het vliegtuig niet mag boarden, omdat je de uitreis niet geregeld hebt. Ga je backpacken door Midden-Amerika en weet je nog niet wanneer, of hoe je het land wilt verlaten, koop dan een goedkoop bus ticket naar een buurland of regel een onward ticket voor $ 14,-. Dit heeft voor ons altijd goed gewerkt.

Valuta in Midden-Amerika en geld wisselen bij de grensovergang

Elk land in Midden-Amerika heeft zijn eigen valuta. In de meeste landen kun je ook met dollars betalen, echter is dit bijna nooit voordeliger dan wanneer je in de lokale valuta betaalt. In een aantal landen, zoals Panama en Costa Rica, kun je zelfs bij de pinautomaat kiezen of je de lokale valuta of dollars wilt ontvangen. Steek je de grens over? Vergeet dan niet te pinnen in de nieuwe munteenheid. Bij elke grensovergang in Centraal-Amerika staan vaak ook mensen die geld wisselen. Dit is over het algemeen een scam, want het zijn nooit goede wisselkoersen!! Doe dit dan ook niet bij de grens. Heb je nog geld over, wissel het bij een wisselkantoor op je volgende plaats van bestemming. Ook die tarieven zijn niet gunstig, maar beter dan aan de grensovergang.

Tip: neem tijdens je rondreis door Midden-Amerika wat dollars mee. Het kan voorkomen dat de pinautomaat bij de grensovergang jouw bankpas weigert, je kunt je dan eerst redden met dollars, want deze worden overal in Midden-Amerika over het algemeen wel geaccepteerd. Wist je dat je voor vertrek ook online valuta van verschillende landen kunt bestellen bij GWK Travelex, je kunt dit dan ophalen bij een GWK kantoor bij jou in de buurt, of op Schiphol.

Visum voor landen in Midden-Amerika

Eigenlijk geldt voor alle landen in Midden-Amerika voor Nederlandse en Belgische reizigers een visum on arrival. Dit betekent dat je niet vooraf je visum hoeft te regelen, maar deze ter plekke betaalt en ontvangt. In het vliegtuig of bij de douane ontvang je een formuliertje dat je moet invullen. Vervolgens betaal je het benodigde bedrag en kun je met een stempel in je paspoort je rondreis door Midden-Amerika vervolgen. Check vooraf per land aan welke voorwaarden je moet voldoen om het land in te mogen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Tip: Op de website van IATA Travel Centre vind je alle benodigde informatie over visa, benodigde documenten en inreisregels voor jouw route door Midden-Amerika. 

Beste reistijd voor Midden-Amerika

De beste reistijd voor Midden-Amerika verschilt enigszins per gebied en hangt af van wat je wilt gaan doen. Over het algemeen geldt dat de beste reistijd voor Midden-Amerika van februari tot en met mei is. Dit is de meest droge en zonnige periode en dus ook een mooie periode om de Caribische kust te bezoeken. Wel moet je dan rekening houden met hoge temperaturen, met name vanaf april loopt de temperatuur in Centaal-Amerika flink hoog op. Vanaf half mei neemt de neerslagkans op veel plekken wat toe en kan het daardoor benauwder aanvoelen. Het orkaanseizoen loopt van half juni tot december, er is dan kans op tropische stormen, met name boven de Atlantische Oceaan, maar ook de Stille Oceaan krijgt hiermee te maken. Reis je in dit seizoen dan is het goed om de weersvoorspellingen in de gaten te houden en hier eventueel je reisplannen op aan te passen.

Hou er daarnaast rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden, zoals in Antiqua in Guatemala en San Cristóbal de las Casas in Mexico, in de wintermaanden vrij koud kan zijn. Een extra trui en lange broek zijn dan wel handig om mee te nemen op vakantie. En wil je de oversteek maken van Colombia naar Panama via de San Blas eilanden? In de maanden december tot en met april kun je rekenen op een ruigere zee dan in andere delen van het jaar. 

Mount don lauro san cristobal

Wat kost een vakantie Midden-Amerika?

De kosten voor een vakantie Midden-Amerika hangen helemaal af van welke landen je bezoekt, wat je gaat doen en in wat voor accommodaties je verblijft. En natuurlijk van de duur van je rondreis. Een rondreis van 3 weken is uiteraard goedkoper dan een lange reis van enkele maanden. Wil je backpacken door Midden-Amerika met een laag budget, dan kun je misschien beter Costa Rica en Panama overslaan. Deze twee landen zijn over het algemeen wat duurder. Ook reizen door Mexico kost meer dan bijvoorbeeld Guatemala en Nicaragua. Je kunt de kosten van een vakantie in Midden-Amerika laag houden door zoveel mogelijk met lokaal vervoer te reizen en in hostels te slapen. Ook kun je eenvoudig besparen op je eten wanneer je streetfood eet, zelf kookt of de lokale eetgelegenheden op zoekt. De activiteiten en excursies maken de rondreis wat duurder, net als een bezoek aan de San Blas eilanden. 

vakantie san blas eilanden panama

Is Midden-Amerika veilig?

De veiligheid per land in Midden-Amerika verschilt enigszins, maar voor de meeste landen geldt dat je, net als in heel Latijns-Amerika, je gezonde verstand moet gebruiken. In grotere steden doe je er verstandig aan om niet te koop te lopen met je dure spullen en niet al teveel aandacht te trekken (lees: afritsbroek, portemonnee in de kontzak, camera om de nek, fancy kleding etc). Zelf hou ik de stelregel aan dat ik geen ‘target’ probeer te zijn. Dat je een toerist bent kun je niet verbergen, maar een ontspannen, zelfverzekerde houding en je casual kleden helpen wel degelijk mee. En wees vriendelijk tegen de locals! Loop daarnaast in de grote steden niet ‘s nachts over straat, maar neem een taxi. Word je beroofd? Probeer dan nooit de held uit te hangen, daarmee breng je jezelf in gevaar. Geef gewoon wat ze vragen. Je hebt een reisverzekering, dus het is nergens voor nodig om tegen te stribbelen, hoe vervelend het ook is. 

De kans dat je slachtoffer wordt van beroving is in Latijns-Amerika over het algemeen wat groter dan in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, maar daarmee hoef je je niet te laten weerhouden om door Centraal-Amerika te reizen. Wel is er meer voorzichtigheid geboden in Honduras en bepaalde delen van El Salvador. Ook zijn mensen vaak bang voor drugsgeweld in Midden-Amerika. Hoewel er enkele gevallen bekend zijn van schietincidenten met toeristen, is de kans dat jij hier als toerist bij betrokken raakt nihil. Deze kans is zelfs vele malen kleiner dan dat jij bij een verkeersongeval in Nederland om het leven komt.

Let op: Politieke onrust kan de veiligheid van een land sterk beïnvloeden. Daarom is het wel verstandig de actuele reisadviezen van de overheid te checken. 

Mijn eigen ervaring als solo reiziger in Midden-Amerika

Zelf heb ik, als vrouw, altijd solo gereisd door Midden-Amerika en daarbij ook veel gebruik gemaakt van het lokale vervoer. Zo reisde ik in Mexico gewoon met nachtbussen en nam ik in Nicaragua altijd de Chickenbus. Per land verschilt het wat je wel en niet kunt doen, dit beschrijven we in onze blogs per bestemming. Laat je niet bang maken door verhalen van het thuisfront, maar luister wel naar de adviezen van locals ter plaatse. Zelf is mij in al die jaren nooit iets vervelends overkomen, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat er altijd wat kan gebeuren. Dat gezegd hebbende, kun je ook in Amsterdam of Brussel gerold worden. 

Nicaragua leon

Moet je Spaans spreken om voor een vakantie in Centraal-Amerika?

In Midden-Amerika wordt over het algemeen alleen Spaans gesproken. Het is niet noodzakelijk om Spaans te spreken als je naar Midden-Amerika reist, maar het is wel handig. Spreek je geen Spaans dan is het aan te raden om, voor je aan je rondreis door Centraal-Amerika, begint in ieder geval de basis een beetje te kennen, zodat je eten en drinken kunt bestellen en de weg kunt vragen. Maar de interactie met locals geeft ook net die extra dimensie aan je reis. Hoe leuk is het om tips en verhalen van locals te horen, dit contact is juist zo waardevol. Heb je geen zin of tijd om je in de Spaanse taal te verdiepen dan is er altijd wel een medereiziger die een woordje Spaans spreekt. En natuurlijk kom je met handen, voeten en een beetje Engels ook een heel eind. 

Lees ook onze tips voor snel Spaans leren.

3 reacties

 • Yvonne 25 april 2017 - 19:55

  Midden-Amerika! Ik heb er nog niks van gezien, helaas. Het trekt me wel, maar voor mijn lange vakantie zit ik aan de zomer vast, tijdens de schoolvakantie. En dat is nou net niet de beste reistijd voor Midden-Amerika. Nicaragua en Guatemala lijken mij fantastisch en ook voor Mexico heb ik al een hele route gepland voor als we toch eens de gelegenheid gaan hebben. Hopelijk ooit…

 • Roos 8 mei 2017 - 14:40

  Super handig artikel! Midden-Amerika staat hoog op mijn lijstje, wel eerst even sparen + wat basis Spaans leren haha…

 • Jessica 10 juli 2017 - 13:09

  Wij denken eraan om 2 tot 3 maanden door Midden-Amerika te reizen volgend jaar! Liefst te beginnen in Mexico (of Belize/ Guatemala) en dan af te zakken naar Ecuador om de Galapagos te bezoeken :). Ik ben benieuwd of iemand zo een soort reis al heeft gemaakt! Duiken staat centraal ;-)

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen