Meteen naar de content

Vakantie Cuba: tips voor je eerste reis naar dit bijzondere land

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Cuba

Ben jij op zoek naar reistips voor Cuba? Wij begrijpen dat wel, Cuba is een bijzonder land! De vele oldtimers, kleurrijke straatjes, slapen in casa particulares, ik kon niet wachten om het allemaal met eigen ogen te bekijken. Na mijn vakantie naar Cuba was ik echt een beetje verliefd geworden op het land. Het prachtige landschap, lieve mensen… en die kleurrijke straatjes en oldtimers, die zijn er echt in overvloed. Reizen door Cuba is een unieke ervaring die ik iedere (een beetje avontuurlijke) reiziger kan aanbevelen. Maar een goede voorbereiding door wat praktische tips maakt het nét iets makkelijker als je voor het eerst naar Cuba reist. Daarom deel ik graag mijn reistips en ervaring met een vakantie naar Cuba!

Cuba vakantie tips

Naar Cuba reizen: tips voor het organiseren van je vakantie

Eigenlijk is dit meestal de eerste vraag als je naar Cuba wilt reizen, hoe ga je je reis regelen? Cuba is een land apart, je kunt niet zomaar overal een accommodatie boeken op booking.com bijvoorbeeld. Je kunt er dus voor kiezen om te boeken bij een reisorganisatie zoals Riksja Travel. Zij regelen je visum, vervoer, een aantal excursies en de hotels voor je terwijl je toch individueel reist. Ook hebben ze hele mooie rondreizen door Cuba, waarbij je rondreis door middel van privé transfers. Ook hebben ze speciale rondreizen voor families die geschikt zijn als je met kinderen door Cuba wilt reizen. Wil je liever zelf je route samenstellen? Dan kan dat door middel van bouwstenen.

Een aantal bouwstenen die ik vanuit mijn eigen ervaring met reizen in Cuba van harte kan aanraden zijn:

Mocht je toch liever je hele reis naar Cuba zelf regelen, dan begin je je reisvoorbereiding met het boeken van een vliegticket naar Havana of Varadero. Aansluitend kun je al je accommodaties boeken, of juist alleen de eerste nachten na aankomst. En natuurlijk moet je ook je reisroute bepalen en je vervoersmiddel kiezen. Hiervoor geven we in dit blog meer tips vanuit onze eigen ervaring met een reis door Cuba. Meer reistips voor het kiezen van plaatsen waar je heen kunt gaan tijdens je vakantie vind je ook in onze andere artikelen over Cuba.

cuba reizen tips

Cuba vakantie tips: overnachten in een casa particular

De leukste reistip voor Cuba is eigenlijk om te overnachten bij de Cubanen zelf: in een casa particular. Een casa particular is eigenlijk de Cubaanse versie van bed & breakfast. Je hebt je eigen slaapkamer, meestal met eigen badkamer. De meeste casa’s lijken in basis op elkaar en de casa’s waar ik heb geslapen waren allemaal goed en schoon. Bij bijna alle casa’s kun je ontbijt boeken en meestal ook avondeten als je dat wilt. Verwacht niet teveel luxe of een ‘hotelservice’, maar wel een bijzondere ervaring en een kijkje in het leven van locals!

Als je je reis zelf organiseert kun je ervoor kiezen om je casa’s ter plekke te regelen, in de populaire toeristische plekken van Cuba (bijv. Havana, Trinidad, Viñales) vind je in elke straat meerdere casa particulares. Je herkent ze aan het speciale bordje bij de deur. En mocht er ergens geen plek zijn, dan heeft de eigenaar van de casa altijd nog wel een vriend, een neefje of een vriend van een neefje die nog wel plek heeft in zijn casa en die hij dan voor je belt. Toch liever van tevoren boeken? Kijk dan eens op Airbnb of boek via een reisorganisatie die ook overnachtingen in casa particulares aanbiedt, zoals Riksja Travel

casa-particular

Casa particular
Naast de deur vind je het teken van een casa particular

Vervoer op Cuba: met de bus, huurauto, taxi of collectivo

De meeste mensen reizen door Cuba met privé-transfers, taxi of de bus. De laatste optie is zeker een aanrader. Cuba heeft een goed busnetwerk voor toeristen, de Viazul. Al rijdt deze bus niet overal in Cuba, maar wel tussen de belangrijkste steden (zie hier een overzicht van de bestemmingen). Bustickets boek je online, of via een Viazul kantoor ter plekke. Tip: boek wel minstens een dag van tevoren, anders heb je kans dat de bus vol zit. Ga je in de kerstvakantie of de zomervakantie naar Cuba? Dan is het raadzaam minstens drie dagen van tevoren te boeken. Een tussenoptie is om te reizen per collectivo taxi. Dit is een taxi waar meerdere toeristen een rit delen. Je hoeft hierbij niet zelf te zoeken naar medereizigers die dezelfde rit willen maken als jij, dat doen de chauffeurs voor je. Vraag bij je casa of zij een collectivo voor je kunnen regelen of vraag het aan een taxichauffeur. Dan komt het zeker voor elkaar! Je wordt opgehaald door de collectivo bij je casa of hotel om de afgesproken tijd. Reizen met een huurauto is momenteel niet verstandig, omdat benzine vaak erg moeilijk te vinden is.

Vakantie Cuba tips

Tips voor handige apps voor je vakantie op Cuba

 • Cuba Junky – om een casa particular te vinden onderweg
 • Maps.me – Download voor je weggaat de offline kaart van Cuba
 • Xe Currency – om de actuele wisselkoersen van de Cubaanse peso
 • Wiki Tripp – offline reistips voor veel bestemmingen ter wereld
 • Google Translate offline – om Spaans naar Nederlands te vertalen en andersom
 • NordVPN – Vrij toegang tot alle internetsites, ook als ze geblokkeerd zijn in Cuba

taxi cuba reistips

Internet op Cuba tijdens je vakantie

Tot een paar jaar terug was Cuba nog een van de bestemmingen waar je volledig offline moest gaan tijdens je vakantie, je had er namelijk geen toegang tot internet. De afgelopen jaren is dit sterk verbeterd. Verwacht geen supersnel internet in elk cafeetje of restaurant, maar er zijn inmiddels wel genoeg mogelijkheden om internet te gebruiken tijdens je vakantie in Cuba. Internet in Cuba is voor toeristen alleen toegankelijk op bepaalde plekken, waar een ETECSA wifi hotspot is. De wifiplekken zijn gemakkelijk te herkennen aan een groep mensen die naast elkaar zit met een telefoon of laptop. De meeste wifi-spots zijn te vinden bij een centraal plein of park of in hotellobby’s of drukke restaurants. Ook hebben steeds meer casa particulares een wifi ETECSA hotspot. Alleen enkele restaurants met een speciale vergunning hebben tegenwoordig, werkend, maar zeer langzaam internet waar niet apart voor betaald hoeft te worden.

Om toegang te krijgen tot de ETECSA hotspots heb je een code nodig. Deze krijg je door een kraskaart te kopen bij een ETECSA kantoor. Je hoeft deze kaart niet in één keer op te maken, je kunt elke keer weer uitloggen en de volgende keer weer verder gaan met je tegoed en dit is geldig door heel Cuba.

Cuba reistip: geen zin om in de rij te staan voor het ETECSA kantoor? In veel hotels en op straat verkopen Cubanen op zoek naar bijverdiensten kraskaarten. Je betaalt iets meer, maar je hoeft niet te wachten.

Internetten met een VPN verbinding

Het is heel handig om voor je naar Cuba vertrekt een VPN aan te schaffen. Op deze manier kun je alle sites gewoon bezoeken, ook als ze zijn geblokkeerd door de Cubaanse overheid. Regel dit wel voordat je vertrekt, want als je eenmaal in Cuba bent is dit niet meer mogelijk. Wij gebruiken zelf altijd NordVPN op reis en zijn daar erg tevreden over.

Casa-de-la-musica-trinidad
Casa de la Musica in Trinidad waar Cubanen en bewoners komen om in te loggen op het internet

Internet voor Cubanen

Sinds augustus 2019 hebben Cubanen voor het eerst toegang tot mobiel internet. Het is duur en nog ontoegankelijk voor toeristen, maar het verandert het sociale leven op de eilandstaat. Er is meer contact met familie en vrienden in het buitenland; stand-up comédiennes leveren online kritiek op het regime en er zijn zelfs geruchten dat binnenkort de eerste staats-gereguleerde webshop opent. Naar schatting hebben ongeveer 1 miljoen Cubanen nu mobiel internet, veelal betaald uit bijverdiensten van het toerisme of door familieleden in het buitenland.

Casa Particular Vinales

Winkels op Cuba

In Cuba kun je niet winkelen tijdens je vakantie zoals je gewend bent. Er zijn wel winkels, maar het assortiment is beperkt en wisselend. Zo kan het zijn dat je voor een fles cola drie winkels af moet zoeken voor je hem vindt. Houd hier rekening mee. Shampoo, medicijnen en tandpasta zijn vaak lastig te vinden. Soms zijn er periodes waarin bepaalde producten nauwelijks of niet te krijgen zijn. Zo waren er in december 2018 geen eieren te krijgen en was er gedurende de eerste maanden van 2019 een olie tekort. Geniet van dingen als ze er wel zijn en stel je flexibel op als de schappen leeg zijn. En nog een tip voor je vakantie in Cuba: neem de dingen die je echt nodig hebt van huis mee.

Vakantie Cuba tips

De Spaanse taal in Cuba

In Cuba is de voertaal Spaans, sommige mensen spreken een beetje Engels, maar reken hier niet op. De meeste eigenaars van casa particulares bijvoorbeeld spreken geen Engels. Zorg ervoor dat je een paar Spaanse woorden leert voor vertrek, dan maak je makkelijker contact met locals. Verder kun je een Spaans woordenboekje meenemen of de offline vertaalapp van Google Translate. Cubanen zijn vrolijke en goedlachse mensen, dus met een knuffel, een lach en een paar gebaren, kom je vaak ook heel ver!

Veiligheid op Cuba

Cuba is een relatief veilig land, vooral als je het vergelijkt met andere landen in de regio. Het voelt ook heel veilig als je over straat loopt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Let overigens wel goed op je bezittingen. Bijna alles is een luxe-product op Cuba en gelegenheid maakt de dief. Doe een slotje op je koffer en draag geld op je lijf. Pas op voor zakkenrollers in Havana op het Prado en de Malecon.

Verklaring zorgverzekering voor Cuba

Officieel moet je om Cuba in te mogen een uitgeprinte Engelstalige verklaring van inschrijving van je zorgverzekering meenemen. Hierin staat beschreven dat je verzekerd bent en waarvoor. Je zorgverzekeraar weet precies welk document je bedoelt als je belt voor een verklaring voor Cuba. Bij mij werd er niet naar gevraagd, maar het kan dus wel. En aangezien het je maar 1 telefoontje naar je zorgverzekering kost, waarom zou je het niet doen? Dus zeker één van mijn reistips voor Cuba: regel dit gewoon vooraf om problemen te voorkomen. Heb je geen verzekeringsverklaring en beland je in het ziekenhuis op Cuba? Dan moet je alles contant betalen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Ook moet je een gezondheidsverklaring invullen voordat je het land binnengaat, het zogenaamde D’Viajeros-formulier. Deze kun je hier vinden. 

review cuba vinales

Visum voor Cuba aanvragen

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds kort kun je als enige via e-visums.nl ook online een visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens zo’n 24 uur later per post. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl om zeker te zijn dat je het op tijd in huis hebt. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Cuba zijn € 49,95 per persoon. Daarnaast moet je voor je reis naar Cuba een gezondheidsverklaring ingevuld hebben, het zogenaamde D’Viajeros-formulier. Deze vind je hier.

Vraag je visum voor Cuba hier aan >>

visum-cuba-vakantie-tips

Tips voor geld in Cuba (creditcard, pinnen, geld wisselen)

Het is niet eenvoudig om onze Cuba tips met betrekking tot geld wisselen actueel te houden. Tot voor kort waren er nog twee valuta in Cuba (één voor toeristen en één voor locals), nu is er nog maar één. Maar daar is het niet eenvoudiger op geworden. De overheid heeft namelijk een officiële wisselkoers vastgesteld voor de peso, maar deze valt vaak heel ongunstig uit ten opzichte van de informele wisselkoers (op de zwarte markt). Deze kun je hier vinden, dan heb je een beetje een idee van het verschil. Wissel dus vooral geen euro’s voor peso’s op het vliegveld, je verliest dan gelijk al een groot deel van je geld. Als je via de officiële kanalen je geld wisselt, krijg je zo’n 40% minder!

Pinnen is tegenwoordig wel mogelijk op Cuba, maar ook hier krijg je dan weer Cubaanse Peso’s (CUP) tegen de officiële koers. Neem daarom dus voldoende euro’s mee in zo klein mogelijke biljetten (geen muntgeld). Liever teveel mee dan te weinig. De kleine biljetten zijn handig omdat je je wisselgeld terugkrijgt in Cubaanse Peso’s, ook weer tegen een hele slechte koers. Als je dus met een groot biljet betaalt en je krijgt veel wisselgeld terug in peso’s, verlies je dus veel geld. Als je met een klein biljet betaalt, krijg je weinig wisselgeld en verlies je dus ook niet zoveel. Zorg er ook voor dat alle biljetten die je meeneemt heel en onbeschadigd zijn. In veel hotels kun je juist alleen maar betalen met een creditcard (VISA of Mastercard), neem deze dus wel mee. 

Wil je wel geld wisselen, doe dit dan vooral via locals, bijvoorbeeld de eigenaar van je Casa Particular of je gids. Zij weten de juiste kanalen voor een gunstige koers. En wissel ook niet teveel geld tegelijk, heel vaak is het handiger om in euro’s te betalen, daar maak je Cubanen ook blijer mee!

Meer actuele tips over reizen in Cuba vind je hier. Schrijfster Edith heeft een Cubaanse vriend en is dus altijd goed op de hoogte van de meest recente situatie. Een andere optie is om je reis via een reisorganisatie te boeken die met locals werkt, zoals Riksja Travel. Zij zijn altijd op de hoogte van de situatie ter plaatse en geven je advies en reistips voor je vertrekt naar Cuba.

cuba-geld

Eten in Cuba tijdens je reis

Je zult nergens in Cuba problemen hebben om een maaltijd te krijgen, al is de lunch nog het lastigst, er zijn namelijk niet overal bakkers of restaurants. Het ontbijt kun je meestal voor een paar euro bijboeken bij je casa particulare en ook je avondeten (meestal vis of kip met rijst, groenten en fruit) kun je vaak daar nuttigen, of bij een restaurantje in de omgeving.

maaltijd-cuba

Tips om mee te nemen op je reis door Cuba

 • Reisgids – Omdat je meestal geen internet hebt in Cuba, is het handig om een papieren of digitale reisgids mee te nemen.
 • Snacks – Onder onze ultieme Cuba tips behoort: neem tussendoortjes/snacks mee! Tussendoortjes zijn namelijk moeilijk verkrijgbaar. Neem fruitkeks, sultana’s of mueslibars mee voor hikes of gewoon tussendoor. Ook bijvoorbeeld chips en nootjes zijn niet makkelijk te vinden.
 • Muggenspray – Neem voldoende anti muggenspray mee, ook dat heb ik niet in de winkels gezien, maar ze zijn er zeker in Cuba, die muggen!
 • Zakdoekjes – Bij de meeste toiletten in openbare gelegenheden is geen wc papier, papieren zakdoekjes zijn dus altijd handig om bij je te hebben tijdens je reis.
 • Duct tape/tiewraps – Er zijn geen winkels te vinden waar dit soort dingen te verkrijgen zijn. En als er iets stuk gaat is het handig om mee te hebben. Tip: wikkel een paar meter ducktape om een pen, dan hoef je niet de hele rol mee te slepen.
 • Extra zonnebril/zwemkleding. Dit soort dingen zijn ook niet makkelijk te vinden en het is jammer als je zonnebril stuk gaat in zo’n zonnig land als Cuba. Als je de mogelijkheid hebt, neem dan een reserve mee.
 • Zonnebrand – Neem voldoende zonnebrand mee, je hebt het nodig in Cuba!
 • Wereldstekker – Cuba heeft een aansluiting met twee platte pallen. De meeste stopcontacten zijn 110V, sommige zijn 220V. De meeste laders zijn gemaakt om zowel 110V als 220V aan te kunnen, maar check dit even voor je weggaat (staat op de lader).
 • EHBO-kit – Zorg voor een basic ehbo kit met pleisters, verband etc tijdens je Cuba-reis. Ook dit kun je niet 1-2-3 ergens kopen als je het nodig hebt. Mocht je snel last hebben van wagenziekte, neem daar ook iets voor mee. De oldtimers in Cuba zijn mooi om te zien, maar niet altijd even comfortabel.
 • Snorkelset – Op veel plekken kun je snorkelen in Cuba. Soms ook op eigen gelegenheid vanaf het strand en dan is het leuk als je je eigen snorkelset of snorkelmasker mee hebt. Vaak kun je bij snorkeltrips gear huren, maar die is niet altijd super van kwaliteit en bovendien betaal je vaak minder voor de trip als je je eigen spullen mee hebt.
 • Powerbank – Er komen regelmatig stroomstoringen voor op Cuba. Een goede tip is dus om een powerbank mee te nemen, zodat je wel stroom hebt als dat nodig is. Ook een lampje op zonne-energie is handig, zoals de Biolite Sunlight.

snorkelen-cuba

En dit hoef je niet mee te nemen naar Cuba…

Onder onze Cuba tips behoort ook wat je niet mee hoeft te nemen. Wat je niet mee hoeft te nemen zijn ontbijtspullen, de casa’s bieden heerlijke ontbijtjes. Ook water, frisdrank etc is voldoende verkrijgbaar. Ook zeep is (in tegenstelling van wat op internet staat) gewoon te koop. En het allerbest verkrijgbaar in Cuba is rum, dit vind je werkelijk in elke winkel. Bij elke casa krijg je ook een schone handdoek, je hoeft dus ook geen overload aan handdoeken mee te nemen.

Checklist met tips voor je reis naar Cuba

Meer inspiratie en tips voor je Cuba vakantie

We hebben Cuba uitgebreid bezocht en schreven al Cuba tips voor Trinidad Cuba, de highlights Havana en de vallei van Viñales. Lees al onze artikelen over Cuba!

tips cuba vakantie

19 reacties

 • Denise - Follow my footprints 12 juni 2016 - 13:28

  Ja, ik heb nog wel een aanvullende tip: toen ik in Cuba was werd regelmatig om geld gevraagd als je een bepaalde foto wilde maken (of al gemaakt had). Dat voelt altijd een beetje dubbel. Ik vond het verder ook zeker geen goedkoop land, dus zorg dat je voldoende budget hebt. Maar wel gaan, want Cuba is erg mooi! Vooral Havana vond ik een van de mooiste steden die ik gezien heb. En Viñales is ook prachtig. Dat mag je zeker niet overslaan!

  • Mirjam Auteur 13 juni 2016 - 10:26

   Echt? Ik heb dat geen één keer gehad, wat bijzonder!

 • Suzanne 12 juni 2016 - 13:36

  Hi Mirjam, allereerst wat een goed en fijn artikel! Ik wil heel erg graag een keer naar Cuba toe en zit er al een tijdje over na te denken. Vooral nu het waarschijnlijk snel zal veranderen door de invloed van Amerika. Ik ben alleen een beetje in twijfel omdat ik de reis alleen ga maken. Ben jij hier ook alleen naar toe gegaan? Het alleen reizen an sich vind ik niet erg, ben ook 3 maanden alleen naar Azië geweest. Maar ik vind t leuk om mensen te leren kennen en daar mee verder reizen of optrekken. Vaak gebeurt dit natuurlijk wel in hostels. Maar die zijn er niet op Cuba! Ook lijkt het me heel gaaf salsa dansen te leren en misschien Oud en Nieuw te vieren. Wat raad je me aan? Nu alleen gaan of een andere x met iemand samen? Hoop dat je mn berichtje wilt beantwoorden!

  • Mirjam Auteur 13 juni 2016 - 10:31

   Hi Suzanne, leuk dat je het artikel nuttig vindt! Helga hieronder was al wat sneller, zij raadt het dus wel aan. Ik was zelf niet alleen in Cuba en zou het ook niet zo snel als solo-travellers plek bestempelen, omdat je inderdaad veel in casa’s slaapt, die maar 1, 2 of 3 slaapkamers hebben. Daarentegen kun je natuurlijk wel zorgen dat je mensen tegen komt door tours te boeken, te reizen per bus of collectivo. Ik denk dat het gewoon iets lastiger is dan in andere midden- en zuid-amerikaanse landen.

 • Pleun 12 juni 2016 - 18:57

  Wat je toe zou kunnen voegen Is dat je goed naar rekeningen moet kijken en op wisselgeld. We hebben gemerkt dat ze je bijna overal op willen lichten. Extra dingen op de rekening zetten en/of te weing wisselgeld geven. Ik vond de Cubanen niet aardig. Ze willen alleen je geld, meer niet.

 • Helga 12 juni 2016 - 23:26

  @Suzanne Ben net een maand alleen geweest; niet twijfelen. Als je er grotere casas uitpikt (met meerdere kamers) is de kans groot dat je daar ook andere reizigers ontmoet. Als je Spaans spreekt heb je voortdurend contact met de ‘locals’ (casas en op straat) al zit daar vaak een (financiële) bijbedoeling achter doch steeds met de glimlach.

 • Helga 13 juni 2016 - 01:00

  Enkele aanvullende tips: Wie met Air Canada (en enkel en alleen AC) naar Havana vliegt, krijgt tijdens de laatste vlucht (dus van Montréal uit) kosteloos een toeristenvisum (bespaart je een trip naar de ambassade). Bij aankomst in terminal 3 in Havana kan je best wat geld wisselen op de eerste verdieping (dus de trap in de hall oplopen), en niet in de 2 kantoortjes aan de buitenkant op het gelijkvloers. Bij deze laatste staan vaak ‘lange’ rijen en in het verleden werden toeristen er ook opgelicht (vooral zij die een groot bedrag wisselen; b.v. je geeft 10 biljetten van 50 euro en de loketbediende slaagt er dan in om ongemerkt 1 biljet van 50 te doen verdwijnen, waardoor je maar voor 450 euro CUC krijgt en je kan het ‘niet’ bewijzen). Sla een voorraadje ‘pesos’ in (naast CUC), want daarmee kan je op straat erg goedkoop fruit, ijsjes, pizza’s, broodje omelet, koffie, fruitsap, enz kopen (ook de stads- of regiobus betalen).
  Waarschuwing: Wat Pleun zegt is zeer zeker waar. Je wordt voortdurend geconfronteerd met ‘ronselaars’ van allerlei slag (aanbod voor taxi’s, kamers, (valse) sigaren, gsmkaarten, dure restaurants, dure drankjes). Je laat je best niet op sleeptouw nemen door zo’n ronselaar – mét de glimlach – (die voorstelt je naar een fantastisch goedkoop of populair restaurantje of muziekbar mee te nemen), want dan betaal je gegarandeerd méér dan op je eentje (ivm ‘zijn’ commissie; die restaurants hebben daartoe zelfs ‘verschillende’ menukaarten met ‘andere/duurdere’ prijzen…). Ik had de indruk dat iedereen daar wel 5 CUC van me wou (alsof het 0,50 eurocent betrof) voor alles en nog wat (de weg aanwijzen, melkpoeder voor hun (onbestaande) baby’s, de suppoost in een museum die opzettelijk met je meeloopt, enz). Iemand vroeg me zelfs of ik vanuit mijn land geen gloednieuwe fiets naar hem kon opsturen! (zonder scrupules en blijkbaar zijn er veel buitenlanders (Amerikanen/Canadezen?) die daar op ingaan ook heb ik me laten vertellen; of ze vragen naar kledij/snoepgoed/speelgoed/uurwerk/zeep/pennen). Iedereen in Europa zegt: ‘ga nu voor de Amerikanen komen’ maar die zitten er al ruimschoots (naast de massa Europeanen die allemaal hetzelfde denken!)… Erg veel monumenten en musea zijn trouwens momenteel ‘gesloten’ wegens renovatiewerken. Buiten de aparte sfeer van Havana en de prachtige omgeving van Vinales met zijn ‘mogotes’ (doch een zelfde soort landschap vind je ook in Zuidoost-Azië, en vooral hier ervaar je al de impact van het massatoerisme m.n. in de hoofdstraat) heeft ‘Cuba’ mijn hart ‘niet’ gestolen (en al zeker niet met zijn stranden; die zijn veel mooier/zuiverder én goedkoper in pakweg Thailand of zelfs Zuid-Europa). De enorme luchtvervuiling in de straten en op de wegen (enorme pikzwarte roetwolken) was voor mij een grote hinderlijke spelbreker… De plaatselijke bevolking kijkt je er ook op aan als je de lokale (spotgoedkope) openbare ‘pesostadsbus’ neemt (i.p.v. een ‘taxi’); ik heb ze misprijzend (haast vingerwijzend) horen zeggen: ‘die ‘wil’ geen ‘taxi’ betalen…’). Nu ja, b.v. een taxi van terminal 3 naar het stadscentrum heb je niet voor minder dan 20 à 25 CUC (ong. 20 euro) voor een afstand van 17 km (maar ook voor 10 km binnen Havana moet je dat betalen); duur als je alleen bent! Er is bewust géén openbaar vervoer vanuit terminal 3, dus dat hebben ze heel slim gezien (geen alternatief). Voor de terugreis nam ik wel een openbare bus (+ stappen) omdat ik dan een beter zicht had op de situatie. Met een huurfiets op het platteland heb ik gelukkig wel nog een stukje ‘authentieke Cubaanse gastvrijheid’ meegemaakt. Ervaren Cubagangers vertelden me dat dit 15 jaar geleden ‘overal’ zo was. Jammer maar helaas: een taxichauffeur (voor toeristen) verdient er op één dag evenveel als een chirurg, tandarts of ingenieur op één maand. Begrijpelijk dus dat ‘iedereen’ een graantje wil meepikken (en dus hoor je 100 maal per dag: ‘taxi lady?’). Wat de Viazul bus betreft: hij bracht me overal, maar niet alle bussen waren in ‘goede’ staat… Eén bus had zelfs 5 uur vertraging door opeenvolgende technische problemen (sommige exemplaren zijn behoorlijk ‘afgeleefd’; vuil, stoelen defect, schroeigeur). Kan gebeuren, maar wat je dan ziet is dat de Cubanen die op die zelfde bus (Viazul) reizen (en hoogst waarschijnlijk véél minder dan buitenlanders hebben betaald) probleemloos mogen overstappen op een Astrobus (verboden voor buitenlanders), en wij dus de klok zien voorbij tikken (nb: norse buschauffeurs!).

  • Mirjam Auteur 13 juni 2016 - 10:46

   Hi Helga, dank voor je uitgebreide reactie! Ik herken mijn ervaring met Cuba niet echt in jouw verhaal, bijzonder he, hoe iedereen het weer anders kan beleven! Er wordt bijvoorbeeld wel vaak gevraagd of je een taxi wilt, maar mijn ervaring is dat een eenvoudig ‘nee, bedankt’ volstaat. De verkopers/taxichauffeurs zijn niet echt vasthoudend, dit heb ik in andere landen wel anders meegemaakt. De ‘wisselgeld’ truc heb ik ook genoemd in mijn artikel. En gelukkig heb ik het niet meegemaakt, ook al heb ik de hele tijd alles nageteld. Ook met de Viazul geen problemen gehad gelukkig! En de Cubanen vond ik over het algemeen aardig, al wil inderdaad natuurlijk graag wat geld verdienen.

 • Wouter 13 juni 2016 - 13:02

  Auto huren, is dat te doen in Cuba?

 • Frank 13 juni 2016 - 14:24

  Vraagje wij willen in November naar Cuba. Wat is de beste optie met een hele dure huur auto of met de bus?
  Zelf rijden zal ons meer tijd schelen maar de bus is veel goedkoper. Hebben jullie nog meer tips?

 • Manuel 2 augustus 2016 - 14:36

  Cuba, ook wij zijn geweest (gezin met 2 kinderen). Ik ben Spanjaard en kom in Cuba goed uit de voeten. En ja, Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad, allemaal de moeite waard. Je komt er wel deels dezelfde mensen tegen die hetzelfde rondje doen. Met een huurauto (in Nederland al geregeld, anders kom je wellicht van een koude kermis thuis, nl. geen beschikbaarheid ter plaatse) kun je goed Cuba verkennen (let wel, sommige wegen zijn erg slecht, veel gaten in de weg). Daarnaast is het wennen dat er op de snelweg mensen staan die hun waar aanbieden (mango, bananen etc) , liften onder bruggen of aan de kant van de weg, paard en wagen op de weg etc..
  In casas particulares via Airbnb geslapen, allemaal prima. Ik las op fora voor Cuba gevorderden dat als je tandpasta of shampoo meeneemt voor de lokale bevolking, dat je dan uitgelachen wordt. Wat ik o.a in Havana zag (net buiten het oude centrum) is armoede (huizen zonder basisvoorzieningen waar 3 gezinnen wonen die blij zijn met kleding, shampoo tandpasta etc).
  Wat me echt tegen stond zijn de volgende zaken:
  – Enorme stank en roet in Havana van al die “mooie”auto’s
  – Ik moest overal opletten dat ze me niet meer geld vroegen dan het bedrag dat ervoor staat
  *tanken zonder dat je ziet hoeveel er voor je getankt wordt, dat weten ze binnen, en als je binnen komt om af te rekenen wordt met een stalen gezicht 40 cuc gevraagd terwijl de tank halfvol was. Doordat ik Spaans spreek en kwaad werd, bleek ik ineens maar 20 cuc te moeten betalen, ze hadden een foutje gemaakt
  * In het centrum van Havana waren de internetkaarten in twee hotels op, maar we konden ze op de hoek van de straat kopen voor 5 CUC per uur. Die kaarten blijken 2 CUC te kosten per stuk…
  * De politie die je staande houdt omdat je te hard reed (de boete van 76 CUC wordt op je autohuurcontract gezet en dien je bij inlevering van de auto te betalen. Gelukkig bleken de agenten ook gevoelig voor 20 cuc contant
  * zo goedkoop is Cuba niet als wordt beweerd door o.a. het reisbureau. Voor een maaltijd met z’n 4-en tik je toch gauw 60 a 80 CUC af.

  Dan een raar verhaal over het feit dat je geen geld kunt pinnen. Je kunt wel degelijk pinnen!! In elke stad waar we waren kon je pinnen, dat kan alleen met VISA (ook dat wordt niet verteld door het reisbureau)

  Hoop dat mijn bijdrage van nut is voor toekomstige vakantiegangers!

 • Guus Dekking 7 april 2018 - 23:20

  Hallo, wij zijn al weer een paar weken terug van onze reis door Cuba (met Viazul bussen).
  Wat een geweldig land en wat een
  lieve en leuke mensen hebben we ontmoet!
  Een aanvulling/opmerking over het pinnen van geld. In tegenstelling wat daar op deze website over geschreven wordt, hebben wij van Viñales tot Santiago de Cuba in elke stad kunnen pinnen. Met zowel Visa als Mastercard. In de meeste plastsen waren er zelfs meerdere pinautomaten. Bovendien kan je in elke bank met je creditcard geld opnemen. Blijft staan dat het uiteraard niet onverstandig is om voor alle zekerheid ook contant geld mee te nemen.

  • Mirjam Auteur 9 april 2018 - 12:13

   Goed om te horen, ik ga even e.a. aanpassen! De ontwikkelingen in Cuba gaan snel, dus fijn dat jullie het even laten weten!

 • Amarens 9 juni 2018 - 10:00

  Handig artikel!
  Willen misschien 10 dagen tot max 2 weken naar Cuba. Is dat te doen? Of te kort tijd? Dan plannen we t een andere keer, hebben nu niet meer dagen.

  • Mirjam Auteur 10 juni 2018 - 10:28

   Hi Amarens, 10 dagen lijkt me wel heel kort, maar niets is onmogelijk natuurlijk. 14 dagen is echt wel veel beter denk ik. Je kiest dan gewoon minder plaatsen uit die je gaat bezoeken en zorgt dat je niet te lange afstanden reist. Alleen Havana als is ontzettend gaaf. Maar als je een andere keer langer de tijd hebt, dan is het misschien wel leuker als je echt de tijd neemt voor Cuba, het land is het zeker waard!

 • Kristel 16 augustus 2018 - 09:25

  @Amarens, wellicht beetje laat voor je maar voor ons zou 2 weken te kort zijn geweest. Wij waren er in 2015 dus al weer tijdje geleden. Nog voor de ambasade van USA open ging.
  Mijn ervaring: Havana vond ik de eerste dagen vreselijk, de drukte, mensen die geld van je willen, aan je willen zitten omdat je blond bent, aan je camera zitten om te “kijken” en dan proberen je lenskapje mee te nemen.
  Wij hebben vanuit NL huurauto geregeld, wij hebben voorkeur voor auto’s huren ivm de lengte van mijn man. Die zit anders echt uren klem in een bus dus daar maak ik hem niet mega gelukkig mee.
  Onze route was: Havana, Laz Terrazas, Vinales, Playa Larga (ik zou aanraden om 10km verder op te verblijven daar heb je echt blauwe zee en wit strand, in de punt van Playa LArga zetten ze elke middag de sluis van een rivier open en dan wordt het water rood/bruin..) Cienfuegos, Trinidad, Santa clara (skip deze stad, sfeer is niet leuk, mensen zijn niet leuk, en eigenlijk niks te doen), Matanzas, Havana. Dat in 3 weken. Trinidad was geweldig, Cienfuegos heel leuk, hier zijn meer restaurantjes dan dat ik ergens anders heb kunnen vinden.
  Lunch is een uitdaging, of je betaalt echt veel of je vind niks.

  Goedkoop vonden wij Cuba zeker niet. Wij betaalde voor onze casa’s 20-25 CUC per nacht. Volgens mij zijn die prijzen inmiddels wel wat hoger geworden.
  Maar je moet goed checken wat er bij die overnachting in zit. Bij 1 locatie hadden we bv een koelkast gevuld en ze zeiden: Kun je pakken zit inbegrepen in je prijs. Dat bleek niet te zijn en voor een fles water rekende de casa 3CUC.
  Als je zelf je drinken in je koelkast zet (wij hebben op elke kamer een eigen koelkast gehad) schrijf het er dan op, bij schoonmaken van je kamer maken ze vaak de balans op dus dan weten ze ook dat die van jezelf is.

  Cubanen zijn aardig maar ook niet aardig. In Havana vond ik ze echt niet leuk. In Trinidad mega vriendelijk en lief. Net als in Cienfuegos en Matanzas.
  Het ligt er dus beetje aan waar je bent.

  Qua geld wisselen hebben wij dit eerst bij het vliegveld voor paar honder euro gedaan (kwamen op zaterdagavond aan dus tot maandag geen banken open). Verder telkens bij de bank gewisseld. Geen rijen of max 5 minuten, ze willen graag je euro’s dus wij waren telkens snel aan de beurt, al moet je niet vergeten je paspoort mee te nemen en adres of naam van je casa.
  Je betaalt netjes de wisselkoers die er is met de US Dollar. 1 CUC is 1$ dus die koers kun je aanhouden.

  Over eigenlijk alle casa’s zijn wij wel tevreden, over 2 niet. Bij PLaya Larga die was enorm duur voor een niet blauwe zee (die wel beloofd werd) en mensen waren niet heel vriendelijk. Ook niet zo behulpzaam.

  Zou ik terug gaan? Nee de natuur is prachtig, Vinales is zeer mooi. Maar het idee van o toerist kom maar hier met je geld, de truckjes (ook idd tanken dan even nog een kan voor zichzelf vullen en dan pas de meter uitzetten, of geen wisselgeld hebben (altans dat zeggen ze) en dan krijg je snoepjes als wisselgeld etc.) maakt dat wij niet terug zullen gaan.
  Het is dus mixed feelings van oplichterij, liegen over zaken terwijl als ze het vragen ben ik nog in staat om te zeggen ok pak zelf 3 liter benzine die krijg je van me. Maar de manier waarop de dingen gaan is niet mijn stijl :)

 • Bryan 29 mei 2019 - 14:53

  Wij vertrekken zondag naar daar en hebben er toch zin in. Leuke post!

 • Vincent Rondwijk 1 oktober 2019 - 10:32

  Ik denk er ook over na om een reis door Cuba te maken omdat ik veel goede verhalen van vrienden hoor. Het lijkt me dan ook erg leuk om met de bus een rondreis te maken. Ik ga meteen kijken welke tickets er beschikbaar zijn.

 • Rita 3 januari 2020 - 20:37

  Hoi, wij gaan!!!
  In april, georganiseerd, dat wel, gezinsvakantie.
  Wat ik mis of gemist heb is wat je het beste aan kleding kunt meenemen.
  Heeft iemand tips voor laatste week april en 1e week mei?

  Alvast bedankt, gr Rita

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen