Meteen naar de content

Santiago de Cuba: 10 Must do’s in het hart van de Cubaanse Revolutie

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Caribisch gebied

Cuba

Santiago de Cuba is de tweede stad van Cuba en ligt in het ruige Oosten van de eilandstaat. De stad ademt Revolutie en is tot op de dag vandaag de ideale plek om salsa en son (snelle en ritmische Afro-Cubaanse dans) te leren. Toch slaan veel bezoekers Santiago en haar half miljoen inwoners over tijdens een vakantie op Cuba. Veel toeristen komen niet verder dan Trinidad in Centraal-Cuba en laten El Oriente, de oostelijke regio waar Santiago in ligt, links liggen. In dit artikel leggen wij uit waarom Santiago de Cuba juist wel de moeite waard is en wat voor leuke dingen je hier kunt beleven!

Morro fort

1. Ervaar het rauwe Cuba in Santiago

Cuba is meer dan rum, sigaren en salsa. De Cubaanse Revolutie van 1959 heeft het land internationale bekendheid gegeven en tot op heden is het Caribische eiland nog altijd een socialistische staat. Na zes decennia Castro-dynastie is President Diaz-Canel sinds 2018 aan de macht, maar wat is er daadwerkelijk veranderd? Wat merken we nog van het idealisme, de schaarste en de heldhaftige machtsovername ruim een halve eeuw geleden? Om het echte gezicht van Cuba te zien, moet je in Santiago zijn. Deze weinig bezochte stad ademt nog de revolutionaire sfeer: authentiek, communistisch, maar ook geplaagd door armoede en hitte. Hier zie je mensen met hun bonnenboekjes voedselratio’s ophalen bij staatswinkels en ervaar je hoe rum de smeerolie is van de maatschappij: de uitgelezen manier om al je problemen te vergeten. Ben jij op zoek naar het echte Cuba? Reis dan zeker naar het ruige Oriente.

2. Ontsnap aan het massatoerisme

Sinds Cuba haar landsgrenzen in de jaren ’90 opende voor toeristen om zo uit een diepe economische crisis te ontsnappen, is het toerisme in snel tempo gegroeid. Toen de overheid in 2008 casas particulares (Bed & Breakfasts) en paladars (huiskamer-restaurants) toestond, namen de bezoekersaantallen pas echt een vlucht. Inmiddels is Havana veranderd in een bouwplaats met plannen voor een vijfsterrenhotel met helikopterplatform en hoewel nog altijd een fantastische stad, is het authentiek Cubaanse er wel een beetje af. Santiago de Cuba is nog puur en rauw. Het prijspeil ligt laag en bij bezienswaardigheden is het rustig. Alleen tijdens carnaval in juli is het drukker. Door de betrekkelijk kleine aantallen toeristen zijn er wel minder accommodaties en restaurants en moet je flexibel zijn: de stad wordt soms geplaagd door stroomuitval; de eieren kunnen op zijn en soms is het lastig om aan benzine te komen.

3. Leer dansen als een local in Santiago’s sexy dansscholen

Santiago’s dansscholen zijn bekend in heel Cuba en ver daarbuiten. In het ruige Santiago krijg je de basisstappen onder de knie of train je gedurende meerdere weken je ritmegevoel en elegantie. Je kunt dansvakanties boeken met een vaste salsadocent of simpelweg Casa de la Musica of Casa de la Trova inlopen na een uur of 10 ‘s avonds. Het Cubaanse uitgaansleven begint laat, dus wees niet verbaasd als de zaal nog leeg is na het avondeten. Houd er wel rekening mee dat Santiago de Cuba een arme stad is en de gelegenheid de dief maakt. Laat dus geen spullen op tafel liggen, terwijl je gaat dansen en neem ‘s nachts een betrouwbare taxi terug naar je accommodatie (bijvoorbeeld een taxi die geregeld is door je hotel, de dansschool of de casa waar je verblijft).

Checklist voor je reis naar Santiago de Cuba

4. Bezoek het graf van Fidel Castro

Fidel Castro ligt begraven op het Santa Ifigenia kerkhof in Santiago de Cuba, net als de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijder Jose Marti en saxofonist Compay Segundo. De begraafplaats stamt uit 1868 en een groot aantal historische figuren liggen hier begraven in versierde tombes, mausolea en praalgraven, waaronder de revolutionair Antonio Maceo en Cespedes. Toegang tot de begraafplaats kost 3 CUC (ongeveer € 2,50) en voor camera’s wordt een meerprijs gerekend. Elk half uur vindt er een ceremonie plaats voor de wisseling van de macht bij het mausoleum van Jose Marti en het graf van Fidel Castro. Fidel Castro is in Santiago de Cuba begraven, omdat de mislukte bestorming van de Moncada kazerne in 1953 gezien wordt als de eerste stap op weg naar Revolutie. Daarmee werd Santiago de Cuba het hart van de Cubaanse Revolutie, waaraan Fidel zijn leven wijdde.

Santiago de Cuba

5. Proef de lekkerste Santiago de Cuba rum

Santiago de Cuba was de thuishaven van Bacardi, totdat de staat in 1961 beslag legde op buitenlandse bedrijven.  De rumfabriek verhuisde in reactie daarop haar hoofdkwartier naar Puerto Rico. Tegenwoordig produceert de stad het gelijknamige merk Santiago de Cuba rum. De rum is iets duurder dan haar concurrent Havana Club Rum en is te vinden in verschillende varianten: jong, 3 ,5 ,7 ,8 of 20 jaar oud. De real deal is echter Matusalem rum, die officieel niet geëxporteerd mag worden en dus nergens buiten Santiago de Cuba te koop is. Deze 15 jaar oude rum heeft een ietwat zoetige smaak en is populair bij liefhebbers.

6. Bekijk de voormalige Moncada kazerne en leer meer over de Cubaanse Revolutie

De Moncada kazerne is tegenwoordig een gewoon schoolgebouw. Alleen de kogelgaten in de voorgevel herinneren de toevallige voorbijganger aan wat zich hier afspeelde in 1953. De bestorming werd later gezien als het startschot voor een guerillastrijd tegen de machthebbers en de daaropvolgende Revolutie, maar destijds vooral als couppoging om korte metten te maken met de toenmalige leider Batista. Toch mag je deze plek niet overslaan tijdens een bezoek aan Santiago de Cuba: om het verhaal van de Cubaanse Revolutie te begrijpen, is deze voormalig militaire kazerne essentieel. Fidel werd tijdens de bestorming opgepakt, gevangen gezet en sprak tijdens het proces zijn wereldberoemde woorden: ‘History will absolve me.’  Na twee jaar kwam hij vrij. Batista verleende amnestie als toenaderingspoging. Met de wetenschap van nu was dit het begin van het einde voor zijn regime. Santiago wordt tot op de dag van vandaag liefkozend ‘daar waar de Revolutie levend is’ genoemd, ‘de heldhaftige stad.’

Moncada kazerne

7. Ga op pelgrimstocht naar Cuba’s belangrijkste kathedraal El Cobre

Op een klein half uur van het centrum van Santiago de Cuba ligt El Cobre, een mijnwerkersdorp met ongeveer 7000 inwoners dat bekend is vanwege haar grote basiliek Santuario Nacional de la Caridad del Cobre, die gewijd is aan de heilige maagd Maria. De basiliek werd in 2015 bezocht door Paus Franciscus. Het is ook een bekende bedevaartsplaats voor aanhangers van het Afro-Cubaanse Santeria geloof en een beroemde pelgrimsplaats. De Basiliek is gebouwd op een heuvel en kijkt uit over de beboste heuvels van Santiago. Als je El Cobre bezoekt, is het verstandig om je schouders en knieën te bedekken. Voor de ingang van de kerk kun je kaarsjes en bidkettinkjes kopen. Toegang tot de kerk is gratis.

Santiago de Cuba

8. Eet in de gezelligste huiskamers van Santiago de Cuba

In Santiago de Cuba vind je naast staatsrestaurants ook veel paladares [restaurants in huiskamers]. Lange tijd was het verboden te ondernemen, vanwege de socialistische regels op Cuba. Toen het regime de wetten versoepelde, begonnen ambitieuze bewoners restaurants in hun woonkamers voor toeristen, maar ook voor Cubanen uit andere steden die Santiago, Cuba kwamen bezoeken. Tegenwoordig kun je heerlijk dineren in de verscholen eetgelegenheden van de stad. Het is even zoeken (reclameborden zijn nog altijd verboden), maar mond-op-mond reclame doet wonderen. Geniet van een stoofpotje lamsvlees in wijnsaus, pittige gewokte garnalen of in boter gebakken zwaardvis.

Door ons geselecteerde accommodaties in Santiago de Cuba

9. Drink een mojito op het dak van Casa Grande Hotel

Mojito, rum, Cuba… het is een niet te ontkennen drie-eenheid. Wandel door de straten van Santiago’s centrum en neem de lift omhoog in hotel Casa Grande om te genieten van een sterke cocktail. Het uitzicht over de stad is adembenemend. Je ziet hiervandaan niet alleen de haven, maar ook de Caribische Zee en de promenades in de binnenstad. Toegang tot de rooftop bar kost 3 CUC (€ 2,50) en geeft je recht op een gratis drankje. Daarna betaal je per consumptie.

Santiago de Cuba

10. Bezoek het Morro-fort

Het Morro fort, ofwel Castillo de San Pedro de la Roca, ligt 6 km buiten Santiago de Cuba en stamt uit 1700. Het fort werd ontworpen door architect Giovanni Battista Antonelli als verdedigingslinie tegen agressieve piraten. Tegenwoordig kun je dit imposante bouwwerk op de oevers van de Caribische Zee bezoeken voor 5 CUC tussen 10:00 en 17:00 uur. In het fort zelf tref je een museum aan, waar de geschiedenis van de piraterij wordt uitgelegd door middel van artefacten, kaarten en teksten. De echte bezienswaardigheid is echter het bouwwerk zelf, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stille stranden langs de Caribische Zee, de vruchtbare met bananenbomen bedekte heuvels en de stad.

Hoe reis je naar Santiago de Cuba?

Het vliegveld Antonio Maceo ligt op zo’n 12 kilometer van Santiago de Cuba en heeft een frequente verbinding met Havana. Je kunt ook vanuit Europa op Santiago de Cuba vliegen, bijvoorbeeld vanaf Rome, Parijs of Madrid. Wil je niet vliegen? Dan kun je ook met een Viazul bus of met een huurauto vanuit Havana de lange weg (zo’n 1000km) naar Santiago afleggen. Bereid je vanaf Camaguey wel voor op mindere wegen en veel paardenwagens. Een voordeel is dat er weinig verkeer is (sinds 1959 mogen er slechts enkele auto’s ingevoerd worden).

Vind hier het goedkoopste vliegticket naar Havana of Santiago de Cuba >

collectivo-cuba

Meer weten over reizen door Cuba

Wil je een bezoek aan Santiago de Cuba combineren met een stedentrip Havana? Van Santiago de Cuba vlieg je gemakkelijk naar Jose Marti Airport bij de Cubaanse hoofdstad. Lees hier onze tips voor de leukste Havana bezienswaardigheden. Ga je voor het eerst naar Cuba? Dan kunnen deze Cuba tricks & tips voor beginners zeker van pas komen! Heb jij vragen over valuta, veiligheid of de Cubaanse keuken? Dan is ons artikel over de 10 meestgestelde vragen over reizen naar Cuba waarschijnlijk interessant voor jou! Heb je plannen voor een rondreis Cuba? Lees dan onze swingende reisroute en de Cuba bezienswaardigheden die je niet mag missen. En bekijk ook onze tips voor Spaans leren!

Fietsen op Cuba

Een visum voor Santiago, Cuba aanvragen

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland. Je kunt ook online een visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek, bijvoorbeeld bij e-visums.nl. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Cuba zijn € 29,95 per persoon.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen