Reisadvies Cuba: De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Cuba


Wie voor het eerst gaat reizen naar Cuba heeft vaak veel vragen. Wat moet je meenemen naar Cuba? Kun je er pinnen? Is er nu wel of geen internet in Cuba? We geven antwoord op de meestgestelde vragen over reizen naar Cuba. Handig voor wie een eerste keer naar Cuba reist en op zoek is naar wat reisadvies over Cuba!

Laatste update: najaar 2018

reizen-cuba

1. Ik wil graag bij Cubaanse mensen thuis overnachten, hoe pak ik dit aan?

De leukste manier van overnachten in Cuba is slapen in een casa particular: de Cubaanse versie van een bed & breakfast. In hun huis, of er vlakbij, verhuren veel Cubaanse families één of meerdere kamers, meestal met badkamer. Ontbijt wordt op aanvraag geserveerd door de vrouw des huizes en vaak kun je ook een avondmaaltijd bestellen in je casa. Het is een bijzondere ervaring om op deze manier bij de lokale bevolking te overnachten en ook een kijkje in het leven van Cubanen te krijgen. Je kunt de casas ter plekke boeken, maar ook online op mycasaparticular.com. Een casa kost ongeveer tussen de € 20,- en de € 30,- per nacht voor twee personen, exclusief ontbijt.

casa particulare vinales

2. Reisadvies Cuba: Is Cuba veilig?

Ik heb me in Cuba echt nooit onveilig gevoeld. In Cuba zijn eigenlijk geen wapens en criminaliteit komt nauwelijks voor. Zolang je geen gekke dingen doet, is reizen door Cuba absoluut veilig. Zorg dat je altijd een kopie van je paspoort bij je hebt voor het geval dat hiernaar gevraagd wordt, iets wat mij overigens nooit is overkomen. Natuurlijk wordt er heus wel eens iets gestolen, maar je kunt dit vrijwel altijd voorkomen door gewoon goed met je bezittingen om te gaan en je geld bijvoorbeeld weg te stoppen onder je kleding. Cubanen zijn heel vriendelijk en willen altijd helpen mocht je toch problemen hebben.

veiligheid cuba

3. Is het beter om georganiseerd te reizen naar Cuba of kan het gemakkelijk zelf?

Cuba is een land dat perfect zelf te bereizen is. Als je het belangrijk vindt om flexibiliteit te hebben tijdens het reizen en je eigen slaapplekken te kiezen, kun je het dus prima zelf organiseren. Online kun je gemakkelijk leuke tours en activiteiten boeken. Maar ben je meer van het gemak en zekerheid, dan is een reisorganisatie een goede optie. Een reisorganisatie regelt dan je visum, vervoer, een aantal excursies en de casas voor je. Dit maakt reizen naar Cuba in ieder geval heel relaxt, maar zelf reizen naar Cuba is dus ook echt prima te doen.

collectivo-cuba

4. Kun je makkelijk met het openbaar vervoer door Cuba reizen?

Ik heb zelf met de bus gereisd, maar ook veel met de collectivo taxi. Busverbindingen zijn prima geregeld, als toerist kun je rondreizen met de Viazul. Tickets voor deze bus kun je online boeken of bij het Viazul kantoor. De collectivo taxi vond ik eigenlijk nog een fijnere manier van reizen. Dit is een gedeelde taxirit van plaats naar plaats samen met andere toeristen. Je hoeft hierbij niet zelf te zoeken naar medereizigers die dezelfde rit willen maken als jij, dat doen de chauffeurs voor je. Vraag bij je casa of zij een collectivo voor je kunnen regelen of aan een taxichauffeur en het komt voor elkaar. Je wordt opgehaald door de collectivo bij je casa of hotel om de afgesproken tijd.

collectivo-taxi-cuba

5. Ik heb gehoord dat Cuba ‘vol’ zit omdat er nu zoveel mensen heenreizen en accommodaties beperkt zijn. Moet ik alles van tevoren boeken?

Dit was een punt waar ik zelf heel erg over twijfelde toen ik vertrok. Ik las op internet allemaal verhalen over dat er veel accommodaties vol waren en heb dus toch best veel geboekt van tevoren. Maar achteraf gezien was dat niet nodig geweest. Heel veel accommodaties zijn gewoon niet op internet te vinden en in bijna elke straat vind je wel een casa particular, er is dus altijd nog wel plek. Vind je het toch een beetje spannend om alles op het laatste moment aan te laten komen? Dan kun je ook de casa waar je op dat moment verblijft de volgende casa laten regelen. Je bent in Havana en wilt naar Trinidad? Vraag de eigenaar van je casa in Havana om een casa in Trinidad voor je te boeken, succes gegarandeerd.

casa-particular-cuba

6. Is het echt waar dat er geen internet is op Cuba?

Dit is grotendeels waar. Ik dacht zelf dat het wel mee zou vallen, dat je bij sommige casas inmiddels wel wifi zou hebben, maar dat bleek niet het geval. Wel heb je inmiddels bij veel hotels in Havana vaak wifi in de lobby of op de dakterrassen. Ook als je hier niet verblijft, kun je hier tegen een kleine vergoeding vaak wel gebruik van maken (en genieten van het uitzicht vanaf het dakterras). Er is daarnaast wel internet in Cuba, centraal aangeboden op bepaalde openbare plekken. Moeilijk is het niet, want op de toeristische plekken is overal wel een wifiplek te vinden, welke je eenvoudig herkent aan een grote groep mensen die naar telefoonschermpjes kijkt. Meestal is dit een centraal plein of een park. Je kunt toegang krijgen tot internet met kraskaarten, deze koop je bij een Etecsa kantoor (vergeet niet je legitimatie mee te nemen).

De plekken waar internet is, herken je aan opvallend veel mensen met hun mobieltje

7. Wat is de beste reisroute door Cuba?

De meeste reizigers maken tijdens een twee- of drieweekse reis een rondje over de westkant van het eiland: Havana – Viñales – Cienfuegos – Trinidad – Santa Clara – Varadero. Ikzelf heb Santa Clara en Varadero overgeslagen, maar was ook maar twee weken in het land. Varadero, dat bekend staat om zijn vele resorts, verruilde ik voor Playa Larga en dat bleek een hele goede keuze. Een prachtig strand met een paar eettentjes en niet veel toeristen. Je kunt er direct voor de deur de blauwe zee induiken als je een casa aan het strand hebt en een mooi snorkeltripje maken.

playa-larga-cuba

Santa Clara heb ik ook niet bezocht omdat je er naar het schijnt, behalve het beroemde beeld van Che Guevara, niet zoveel highlights vindt. In plaats daarvan koos ik ervoor om iets langer in het fotogenieke Trinidad te blijven. Verder mag je het mooie, groene Viñales niet overslaan. Trek hier zeker een paar dagen voor uit als je gaat reizen naar Cuba.

vinales-cuba

Cienfuegos is misschien geen absolute must, maar wel een hele leuke stad als je tijd hebt om de tussenstop te maken. Ook omdat het een plek is die niet alle toeristen bezoeken. Het is de enige stad in Cuba die gesticht is door de Fransen en dat zie je terug in de gebouwen. Ook kun je mooi wandelen langs de promenade (malécon) in het avondlicht.

cienfuegos cubacuba-cienfuegos

Als je meer tijd hebt voor je reisroute, kun je ook het oosten van Cuba verkennen met als highlights o.a. Baracoa en Santiago de Cuba. Bekijk ook onze reisroute voor een individuele rondreis Cuba.

Leuk om te doen in Havana

Of ga fietsen in Havana!

8. Is het waar dat je nu naar Cuba moet gaan, omdat het zo snel verandert?

Ja, Cuba verandert, maar de oldtimers, gekleurde huizen en het straatleven… ik denk dat dat beeld voorlopig nog wel jaren zo blijft. Natuurlijk zie je ook steeds meer ‘moderne’ auto’s, maar vooralsnog is dat nog steeds een privilege dat voor de gewone Cubaan niet is weggelegd en daarom zullen de oldtimers voorlopig nog het straatbeeld bepalen.

trinidad-cuba

9. Hoe zit dat nu met het Cubaanse geld en hoeveel moet ik meenemen? Kan ik er echt niet pinnen?

Cuba kent twee munteenheden, de  Cubaanse Peso (voor Cubanen) en de CUC (1 CUC = € 0,93). Mijn ervaring is dat je de Cubaanse Peso eigenlijk als toerist nauwelijks tegenkomt. En als je hem tegenkomt herken je het gemakkelijk: als iets belachelijk duur lijkt én je ziet het bij een echt lokaal eettentje of winkel, dan zijn het waarschijnlijk Cubaanse Peso’s. Je kunt dan gewoon vragen of je met CUCs mag betalen, meestal kan dat ook. Je hoeft dus zelf geen peso’s op zak te hebben. Let wel op dat je in de juiste valuta terugbetaald wordt! Soms kan het zijn dat je in Cubaanse pesos terugbetaald wordt, terwijl je betaalde met CUC. Blijven opletten dus.

Wat betreft het pinnen: dit kan inmiddels (2018) wel in Havana! Maar je kunt voor de zekerheid het beste ook wat contant geld (euro’s, geen dollars) meenemen, deze kun je ter plekke wisselen voor CUC’s. Hou er rekening mee dat als je geld wilt wisselen, je gelijk er gelijk bij openingstijd van de wisselkantoren bij moet zijn, want de rijen worden al snel mega lang!

Een dagbudget is lastig te bepalen, want dit is voor iedereen weer verschillend. Om toch een indicatie te geven: als je rond de 60 CUC (ongeveer 55 euro) per persoon per dag rekent voor eten, drinken en overnachten (als je overnacht in casas), zou je echt ruim voldoende moeten hebben. En daarbij komen natuurlijk nog de kosten voor vervoer, excursies en eventuele andere aankopen.

cuba-geld

10. Wat kan ik eten op Cuba en wat kan ik er wel en niet kopen?

Je hoeft niet bang te zijn dat je omkomt van de honger op Cuba of moet overleven op water en brood. Alles wat nodig is om in je levensbehoeften te voorzien is er aanwezig en ook luxeproducten zijn er voldoende, maar het is wel verstandig om zelf voldoende zonnebrand, zeep, shampoo e.d. mee te nemen. Het is wel te krijgen, maar de vraag is ook groot, dus beter om het bij je te hebben. De variatie is misschien niet zoals je gewend bent, maar de creativiteit van de Cubanen met de aanwezige etenswaren valt te prijzen. Ik heb zelfs zelfgebouwde pizzaovens gezien! Er zijn ook kleine supermarkten waarvan het assortiment wisselend is. En daar moet je je op aanpassen. Je gaat gewoon niet naar de supermarkt met het idee ‘dit ga ik kopen’, maar je kijkt wat er beschikbaar is en daaruit maak je een keuze. Merkartikelen, zoals Coca Cola zijn niet overal verkrijgbaar, maar worden vervangen door Cubaanse merken. In het artikel Cuba tips voor beginners heb ik nog meer beschikbaarheid van reizigersartikelen genoemd.

maaltijd-cuba

Visum Cuba aanvragen

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar je kunt ook heel eenvoudig online via e-visums.nl je visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je Cuba visum vervolgens zo’n 24 uur later per post. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl om zeker te zijn dat je het op tijd in huis hebt. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Cuba zijn € 29,95 per persoon.

Direct je  Visum Cuba aanvragen >

cuba-trinidad-straatleven

Meer inspiratie voor Cuba

Ben jij na dit reisadvies voor Cuba ook enthousiast geworden en ga jij voor het eerst reizen naar Cuba? Lees dan deze handige Cuba tips.

Lees hier al onze Cuba blogs >

+ There are no comments

Add yours