Groen Cuba: de vallei van Viñales


Misschien wel één van de mooiste landschappen van Cuba, vind je in het westen, rond het plaatsje Viñales. Niet voor niets staat de vallei ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt er hiken en fietsen tussen de tabaksplantages en genieten van al het groen om je heen. Een plek die je tijdens je Cuba-reis zeker niet moet overslaan.

Het dorp Viñales

Het centrum van Viñales is niet groot, eigenlijk één lange straat, waar je halverwege een centrale plein met een kerk vindt. Maar het biedt genoeg om je ook ‘s avonds te vermaken, op het plein is altijd Cubaanse muziek en iedereen komt er om cocktails te drinken die je bij een stalletje kunt kopen. Ook zit er aan het plein een salsabar waar je tot in de late uurtjes kunt dansen.

vinales-dorp-cuba

Overnachten in een casa particular

Dé manier om in Cuba te overnachten is bij de Cubanen zelf: in een casa particular. In Viñales is dit niet anders, bijna elk huis verhuurt één of meerdere kamers! De meeste casa’s lijken erg op elkaar en ze zijn in basis allemaal goed. Je kunt dus rustig op de bonnefooi heengaan, een kamer vind je heel gemakkelijk. Boek je toch liever van tevoren? Kijk dan eens op bijvoorbeeld mycasaparticular.com. Bijna alle casa’s in Viñales hebben een veranda met schommelstoelen, waar je ‘s avonds heerlijk kunt relaxen!

casa particulare vinales

Verken Viñales te voet of te paard

Er is eigenlijk één tour in Viñales die door alle casa’s wordt aangeboden en de meeste toeristen dan ook doen in deze regio. Je kunt vaak kiezen of je de tour wandelend of te paard doet en hierbij bezoek je plantages, uitzichtspunten en een grot. Alhoewel toeristisch, het blijft kleinschalig en is zeker de moeite waard.

vinales-wandelenvinales-hike

Tabaksplantages in Viñales

Tabak en koffie, daar staat deze streek bekend om. Als je bovenstaande tour doet door dit gebied, zit daar ook altijd een bezoek aan een koffie- en/of tabaksplantage bij in. Het is leuk om te zien hoe de tabaksbladeren worden verwerkt tot een echte Cubaanse sigaar. En natuurlijk is dit hét moment om je sigaren in te slaan, direct op de plantage.

vinales-sigaren

Cuevo del Indio grotten

Viñales beschikt over een handige service, namelijk een shuttle-bus tussen vele bezienswaardigheden. Voor ongeveer 5 euro mag je de hele dag in en uitstappen. Je kunt een kaartje kopen in de bus, die vertrekt vanaf het centrale plein.

Met deze shuttle bus kun je onder andere uitstappen bij de Cueva del Indo grotten, een leuke bezienswaardigheid. Je kunt hier eerst door de grot lopen, daarna stap je in een bootje waarmee je een stukje door de grot vaart.

cuevo-del-indio-venales

Uitzicht over de vallei van Viñales

Maar wat echt verbluffend is aan Viñales, is het uitzicht over de vallei. Het landschap is bijzonder, met karstbergen. En als het licht net goed valt, zie je zoveel tinten groen! Hoe kun je dit uitzicht nu beter bewonderen dan zippend aan je Cubaanse cocktail? Het kan bij restaurant Los Terrazas. Je vindt het restaurant bij de shuttle bus halte Hotel Los Jazmines. Onder het genot van een Cuba libre of een Piña Colada geniet je vervolgens van het uitzicht.

uitzicht-vinalesvallei-vinales2

Wandelen door de vallei van Viñales

Vanaf Los Terrassas kun je ook gemakkelijk een wandeling maken door de vallei. Je volgt gewoon één van de paden na het bord ‘Sendero del Mirador al Valle’. De paden zijn niet altijd even goed begaanbaar maar hey, dat maakt het alleen maar avontuurlijker toch?

hike-venales-mirador-valle-cuba

Hoe kom je er?

Viñales is bereikbaar met de Viazul bus vanaf Havana, het kost je ongeveer 12 dollar en het is zo’n 3 uur rijden. Je ticket kun je online boeken via viazul.com. Vind meer praktische Cuba do’s en don’ts in onze guide voor beginners vol Cuba tips!

Visum voor Cuba aanvragen

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds kort kun je als enige via e-visums.nl ook online een visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens zo’n 24 uur later per post. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl om zeker te zijn dat je het op tijd in huis hebt. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Cuba zijn € 29,95 per persoon.

Vraag je visum voor Cuba hier aan

Onze favoriete producten bij deze reis

1 comment

Add yours
  1. Co

    Vinales vond ik na Trinidad de mooiste plek op Cuba. Zo lekker rustig en die prachtige vallei.. Wij hebben er fietsen gehuurd, ook zeker een aanrader als je niet zoveel tijd hebt daar.

+ Leave a Comment