10 Highlights van bruisend Havana, Cuba


De meeste reizigers beginnen hun Cuba-reis in de hoofdstad van dit bijzondere land: Havana. Een bruisende, sfeervolle stad, vol geschiedenis, cultuur, prachtige gebouwen en natuurlijk de bekende oldtimers.

oldtimer-cuba

1. Fotogeniek Havana Vieja

Havana is grofweg in te delen in drie delen: Havana Vieja, Centro Havana en Vedado, waarvan Havana Vieja de meest toeristische en best gerestaureerde buurt is, maar ook echt niet te missen is. Oude gebouwen en oldtimers in alle kleuren van de regenboog, fotogenieke straatjes, je vindt het hier allemaal.

havana-vieja

Zoals de naam al doet vermoeden, vind je de Plaza Havana Vieja ook in deze wijk. Niet alleen is het plein prachtig, je kunt op de hoek van het plein heerlijke koffie drinken.

plaza-vieja-havana

2. Parfumwinkel Habana 1791

Deze parfumwinkel is om meerdere redenen een bezoekje waard. Ten eerste is het gebouw een bezienswaardigheid op zich, glas in lood deuren die leiden naar een groene binnentuin en een fonteintje in het midden van de winkel, dit zie je niet overal. Dan de winkelinrichting. Glazen potten vol parfum, met kraantjes waar het parfum uit komt, allemaal gesloten met een kurk. Op de potten liggen staafjes waar je aan kunt ruiken, zodat je jouw geur het beste kunt kiezen. En als laatste natuurlijk het parfum zelf, deze wordt allemaal gemaakt van planten en bloemen, helemaal natuurlijk. Je kunt je parfum laten mengen en mee naar huis nemen in een klein glazen potje.

parfumwinkel-havana-1791

3. Boekenmarkt op Plaza de Armas

Ook al zul je hier waarschijnlijk geen boek kopen, de boeken- en antiekmarkt op Plaza de Armas is toch leuk voor een kleine stop. Je kunt even te snuffelen tussen het aanbod van de handelaars, of een fotostop houden bij de ‘tropische tempel’ of het fort welke zich aan hetzelfde plein bevinden.

plaza-de-armasplaza-de-armas

4. Plaza de la Revolución

Een enorm plein, waar je een 138,5 meter hoog monument vindt. De belangrijkste Cubaanse ministeries zijn hier te vinden en op één van deze gebouwen, staat een enorme illustratie van Che Guevara.

plaza-revolutione-havana

5. Catedral de San Cristóbal de la Habana’

Vlakbij de Plaza de Armas, op Plaza de la Catedral, bevindt zich de Catedral de San Cristóbal de la Habana, één van de grootste kerken in Havana.

Catedral-de-la Habana

6. Plaza de San Francisco de Asís

Een prachtige fontein in een decor van gekleurde huizen en een kerk, dat is de Plaza de San Francisco de Asís. Koop wat pinda’s van een straatverkoper en schiet moeiteloos de mooiste foto’s op dit plein. Aan het plein bevindt zich ook een geldwisselkantoor, met helaas vaak een lange rij.

Plaza-de-San-Francisco-de-Asis-Havana

Om de hoek van de Plaza de San Francisco de Asís vind je een soort minimuseum van de beroemde rum: Havana Club. Je kunt hier een rondleiding volgen in het Engels en een kleine indruk krijgen hoe rum gemaakt wordt. Afsluitend proef je natuurlijk een bekertje rum en kun je -uiteraard- alle mogelijke soorten rum kopen.

havana-club-rum-museum

7. Hotel Nacional

Mocht je geld willen wisselen en de urenlange rijen in de stad te lang vinden, is Hotel Nacional een geschikte plek om een taxi naartoe te nemen. Ook het gebouw van dit hotel, eens een gokpaleis voor Amerikanen, is de moeite waard om te bekijken. Drink een lekkere mojito of daikiri in de tuin van het hotel en geniet van het uitzicht over de zee.

hotel-national-havana

8. Parque de las Estaciones

Een groene oase, midden in een wereldstad? Je vindt het in het Parque de las Estaciones in Havana. Overal waar je kijkt zie je groen en in het midden van al dit groen vind je een aquaduct. Het zal je misschien opvallen dat je in het park af en toe dode dieren of andere offers vindt, dit komt omdat het een bekende offerplaats is van de Cubanen met Afrikaanse roots.

Parque-de-las-Estaciones

9. Malecón, de boulevard

Om te ervaren dat Havana zich toch écht aan zee bevindt, kun je naar de boulevard van Havana lopen, ook wel Malecón genoemd. Echt mooi is de boulevard niet, maar als je tijd hebt is het wel leuk om even heen te lopen en te kijken naar de vissers die zonder hengel, maar met een eenvoudige klos draad, proberen vis te vangen.

Malecon-boulevard-havana

10. Diner bij El Cocinero

Juist als je denkt dat op de meeste plekken in Havana de tijd zo’n vijftig jaar heeft stilgestaan, val je om van verbazing als je de trap oploopt van de oude fabriekstoren van ‘El Cocinero’. Het dak is omgebouwd tot überhippe bar & restaurant, met uitstekend eten en cocktails.

el-cocinero-havana

Huur een gids in Havana

Als je maar kort de tijd hebt in Havana, kun je overwegen om een gids te huren. Wij kunnen (Engelssprekende) gids Armando zeker aanraden. Voor 35 CUC pp (zo’n 30 euro) word je opgehaald bij je overnachtingsplek met een taxi en neemt Armando je de rest van de dag mee door heel Havana, langs bovenstaande plaatsen. Hij vertelt je veel over deze plekken én geeft desgevraagd tips voor andere hotspots. Je kunt Armando mailen (Email_armandochina2007@nauta.cu) of bellen via +53 52425247.

Visum voor Cuba aanvragen

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds kort kun je als enige via e-visums.nl ook online een visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens zo’n 24 uur later per post. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl om zeker te zijn dat je het op tijd in huis hebt. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Cuba zijn € 29,95 per persoon.

Vraag je visum voor Cuba hier aan >

+ There are no comments

Add yours