Meteen naar de content

Reisadvies Cuba: De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Cuba

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Caribisch gebied

Cuba

Laatste update: najaar 2019

reizen-cuba

1. Ik wil graag bij Cubaanse mensen thuis overnachten, hoe pak ik dit aan?

De leukste manier van overnachten in Cuba is slapen in een casa particular: de Cubaanse versie van een bed & breakfast. In hun huis, of er vlakbij, verhuren veel Cubaanse families één of meerdere kamers, meestal met badkamer. Ontbijt wordt op aanvraag geserveerd door de vrouw des huizes en vaak kun je ook een avondmaaltijd bestellen in je casa. Het is een bijzondere ervaring om op deze manier bij de lokale bevolking te overnachten en ook een kijkje in het leven van Cubanen te krijgen. Je kunt de casas ter plekke boeken, maar ook online op mycasaparticular.com. Een casa kost ongeveer tussen de € 20,- en de € 30,- per nacht voor twee personen, exclusief ontbijt.

Tip: Leer jezelf alvast wat Spaanse woorden, dan maak je makkelijker contact met locals. 

casa particulare vinales

2. Reisadvies Cuba: Is Cuba veilig?

Cuba is een veilig land. Er zijn nauwelijks wapens in omloop en op diefstal en zedendelicten staan hoge straffen. Waar andere landen in Midden- en Zuid-Amerika geplaagd worden door drugscriminaliteit, heeft Cuba zich verre kunnen houden van karteloorlogen. Zolang je geen gekke dingen doet, is reizen door Cuba absoluut veilig. Zorg dat je altijd een kopie van je paspoort bij je hebt voor het geval dat hiernaar gevraagd wordt. Natuurlijk wordt er wel eens iets gestolen, maar je kunt dit vrijwel altijd voorkomen door gewoon goed met je bezittingen om te gaan en je geld bijvoorbeeld weg te stoppen onder je kleding of je koffer op slot te doen. Cubanen zijn heel vriendelijk en behulpzaam.

Straatleven Trinidad

Door ons geselecteerde accomodaties in Cuba

3. Is het beter om georganiseerd te reizen naar Cuba of kan het gemakkelijk zelf?

Cuba is een land dat perfect zelf te bereizen is. Als je het belangrijk vindt om flexibiliteit te hebben tijdens het reizen en je eigen slaapplekken te kiezen, kun je dus prima zelf op pad. Sinds enkele jaren boek je online gemakkelijk leuke tours en activiteiten. Houd er wel rekening mee dat Cuba nog steeds een socialistisch land is en dingen dus net anders gaan dan wij gewend zijn. Laat je niet kritisch uit over het regime en ben je bewust van schaarste: soms is het lastig om benzine of water te kopen.

Ben je meer van het gemak en zekerheid? Dan is een reisorganisatie een goede optie. Een reisorganisatie regelt dan je visum, vervoer, een aantal excursies en de casas voor je. Dit maakt reizen naar Cuba in ieder geval heel relaxt. Een groepsreis kan een goede optie zijn als je meer over het land te weten wilt komen. Een bevlogen Cubaanse gids in combinatie met Nederlandse reisbegeleiding kunnen je alle ins-and-outs vertellen over dit toch wel heel bijzondere land!

collectivo-cuba

4. Reisadvies Cuba: Kun je makkelijk met het openbaar vervoer door Cuba reizen?

Ik heb zelf met de bus gereisd, maar ook veel met de collectivo taxi. Busverbindingen zijn prima geregeld. Als toerist kun je rondreizen met de Viazul. Tickets voor deze bus kun je online boeken of bij het Viazul kantoor. Je doet er goed aan ruim van te voren te boeken (zeker een week) en in het hoogseizoen al eerder. Populaire routes als Havana-Trinidad of Havana-Pinar del Rio zijn vaak vol.

De collectivo taxi vond ik eigenlijk nog een fijnere manier van reizen. Dit is een gedeelde taxirit van plaats naar plaats samen met andere toeristen. Je hoeft hierbij niet zelf te zoeken naar medereizigers die dezelfde rit willen maken als jij, dat doen de chauffeurs voor je. Vraag bij je casa of zij een collectivo voor je kunnen regelen of aan een taxichauffeur en het komt voor elkaar. Je wordt opgehaald door de collectivo bij je casa of hotel om de afgesproken tijd.

collectivo-taxi

5. Ik heb gehoord dat Cuba ‘vol’ zit omdat er nu zoveel mensen heenreizen en accommodaties beperkt zijn. Moet ik alles van tevoren boeken?

Dit was een punt waar ik zelf heel erg over twijfelde toen ik vertrok. Ik las op internet allemaal verhalen over dat er veel accommodaties vol waren en heb dus toch best veel geboekt van tevoren. Maar achteraf gezien was dat niet nodig geweest. Heel veel accommodaties zijn gewoon niet op internet te vinden en in bijna elke straat vind je wel een casa particular, er is dus altijd nog wel plek. Vind je het toch een beetje spannend om alles op het laatste moment aan te laten komen? Dan kun je ook de casa waar je op dat moment verblijft de volgende casa laten regelen. Je bent in Havana en wilt naar Trinidad? Vraag de eigenaar van je casa in Havana om een casa in Trinidad voor je te boeken, succes gegarandeerd.

casa-particular-cuba

6. Is het echt waar dat er geen internet is op Cuba?

Sinds 2019 hebben ongeveer 1 miljoen Cubanen toegang tot mobiel internet. Voor ongeveer 7 CUC kunnen Cubanen 100MB aan data kopen. Dit is een vermogen voor de gemiddelde inwoner, aangezien het staatssalaris nog altijd rond de 25CUC per maand ligt. Toeristen kunnen niet zomaar een Cubaanse SIM-kaart kopen en de tarieven van bellen en internetten met Europese SIM-kaarten liggen torenhoog. In lobby’s van staatshotels en op sommige pleinen zijn er openbare Wifi-spots van ETECSA, waar Cubanen en toeristen kunnen inloggen met een kraskaart. Je herkent deze plekken aan de enorme massa naar hun telefoon starende mensen.

Een ETECSA kraskaart kost 1 CUC en geeft je gedurende 30 dagen in totaal 1 uur toegang tot het internet. Je doet er verstandig aan elke keer in- en uit te loggen en je Wifi uit te zetten, zodat je dezelfde kraskaart meerdere malen kunt gebruiken. Sommige casas hebben tegenwoordig ook een Wifi hotspot. Toch heb je ook kraskaarten nodig om op deze verbinding in te loggen. De kraskaarten kun je kopen bij de blauwe ETECSA kantoren in bijna iedere stad of in hotels en op straat. Vaak zijn ze hier iets duurder (mensen verdienen bij door zelf de ellenlange rij bij het ETECSA kantoor te trotseren en vervolgens de kaarten door te verkopen voor de dubbele prijs), maar het scheelt je een hoop tijd.

De plekken waar internet is, herken je aan opvallend veel mensen met hun mobieltje

7. Cuba reisadvies: Wat is de beste reisroute door Cuba?

De meeste reizigers maken tijdens een twee- of drieweekse reis een rondje over de westkant van het eiland: Havana – Viñales – Cienfuegos – Trinidad – Santa Clara – Varadero. Ikzelf heb Santa Clara en Varadero overgeslagen, maar was ook maar twee weken in het land. Varadero, dat bekend staat om zijn vele resorts, verruilde ik voor Playa Larga en dat bleek een hele goede keuze. Een prachtig strand met een paar eettentjes en niet veel toeristen. Je kunt er direct voor de deur de blauwe zee induiken als je een casa aan het strand hebt en een mooi snorkeltripje maken.

playa-larga-cuba

Santa Clara heb ik ook niet bezocht omdat je er naar het schijnt, behalve het beroemde beeld van Che Guevara, niet zoveel highlights vindt. In plaats daarvan koos ik ervoor om iets langer in het fotogenieke Trinidad te blijven. Verder mag je het mooie, groene Viñales niet overslaan. Trek hier zeker een paar dagen voor uit als je gaat reizen naar Cuba.

vinales-cuba

Cienfuegos is misschien geen absolute must, maar wel een hele leuke stad als je tijd hebt om de tussenstop te maken. Ook omdat het een plek is die niet alle toeristen bezoeken. Het is de enige stad in Cuba die gesticht is door de Fransen en dat zie je terug in de gebouwen. Ook kun je mooi wandelen langs de promenade (malécon) in het avondlicht.

cienfuegos cubacuba-cienfuegos

Als je meer tijd hebt voor je reisroute, kun je ook het oosten van Cuba verkennen met als highlights o.a. Baracoa, de Sierra Maestra en Santiago de Cuba. Bekijk ook onze reisroute voor een individuele rondreis Cuba.

Leuk om te doen in Havana

 

Of ga fietsen in Havana!

8. Reisadvies Cuba: Is het waar dat je nu moet reizen naar Cuba, omdat het zo snel verandert?

Ja, Cuba verandert, maar de oldtimers, gekleurde huizen en het straatleven… ik denk dat dat beeld voorlopig nog wel jaren zo blijft. Natuurlijk zie je ook steeds meer ‘moderne’ auto’s, maar vooralsnog is dat nog steeds een privilege dat voor de gewone Cubaan niet is weggelegd en daarom zullen de oldtimers voorlopig nog het straatbeeld bepalen. Cuba is nog altijd socialistisch en sommige dingen gaan in onze westerse ogen op een wonderlijke manier.

Schaarste is aan de orde van de dag; in de supermarkt vind je alleen blikken tomatensaus en flessen rum. Onderwijs is gratis. Gezondheidszorg is gratis, maar er is een enorm tekort aan medicijnen. Cuba is een land van tegenstellingen. Niets mag en alles kan. Niets is wat het lijkt en de eilandstaat daadwerkelijk begrijpen? Daar heb je minstens 10 jaar voor nodig. En juist die verbazing is de reden dat een reis naar Cuba op je bucketlist hoort!

trinidad-cuba

9. Hoe zit dat nu met het Cubaanse geld en hoeveel moet ik meenemen? Kan ik er echt niet pinnen?

Cuba kent twee munteenheden, de  Cubaanse Peso (voor Cubanen) en de CUC (1 CUC = € 0,93). Ons Cuba reisadvies is dat je de Cubaanse Peso eigenlijk als toerist nauwelijks tegenkomt. En als je hem tegenkomt herken je het gemakkelijk: als iets belachelijk duur lijkt én je ziet het bij een echt lokaal eettentje of winkel, dan zijn het waarschijnlijk Cubaanse Peso’s. Je kunt dan gewoon vragen of je met CUCs mag betalen, meestal kan dat ook. Je hoeft dus zelf geen peso’s op zak te hebben. Let wel op dat je in de juiste valuta terug krijgt! Soms kan het zijn dat je in Cubaanse pesos terugbetaald wordt, terwijl je betaalde met CUC. Blijven opletten en rekenen dus.

Wat betreft het pinnen: dit kan inmiddels (2019) wel in Havana en Trinidad. Met VISA kan het ook op andere plekken, zoals Santiago de Cuba en Cienfuegos. Over geldopnames met VISA-kaart wordt vaak 10% gerekend. In Havana (Vedado) en Trinidad (Plaza Cespedes) zijn er twee automaten waar je met Maestro geld op kunt nemen. Deze automaten zijn wel vaak leeg.

Cayo Jutias

Geld wisselen tijdens je Cuba reis

Voor de zekerheid kun je het beste contant geld (euro’s, geen dollars, die worden 10% beboet) meenemen, die je ter plekke kunt wisselen voor CUC’s. Hou er rekening mee dat als je geld wilt wisselen, je er gelijk bij opening van de wisselkantoren bij moet zijn, want de rijen worden al snel mega lang! Tel altijd goed na welk bedrag je krijgt en neem altijd je paspoort mee naar de CADECA (wisselkantoor). Het internationale vliegveld van Havana beschikt over meerdere wisselkantoren en automaten waar je met VISA geld op kunt nemen. Een American Express creditcard werkt nooit.

Als je na je reis CUC overhoudt, wissel dan op de luchthaven (voor de douane!) om. Je verliest dan ongeveer 8%, maar buiten de landsgrenzen zijn CUC en CUP niet om te wisselen. Na de douane op het vliegveld kun je ook in euro’s of in dollars betalen. Let op: je krijgt je wisselgeld wel terug in CUC’s, dus zorg dat je kleine biljetten gebruikt voor je laatste aankoop.

vegas grande waterval

Reisadvies Cuba: Je dagbudget

Een dagbudget is lastig te bepalen, want dit is voor iedereen weer verschillend. Om toch een reisadvies Cuba te geven: als je rond de 60 CUC (ongeveer 55 euro) per persoon per dag rekent voor eten, drinken en overnachten (als je overnacht in casas), zou je echt ruim voldoende moeten hebben. En daarbij komen natuurlijk nog de kosten voor vervoer, excursies en eventuele andere aankopen.

CUC

10. Wat kan ik eten op Cuba en wat kan ik er wel en niet kopen?

Je hoeft niet bang te zijn dat je omkomt van de honger op Cuba of moet overleven op water en brood. Alles wat nodig is om in je levensbehoeften te voorzien is aanwezig (soms wel even zoeken!) Het is wel verstandig om zelf voldoende zonnebrand, zeep, shampoo e.d. mee te nemen. Het is wel te krijgen, maar de vraag is ook groot, dus beter om het bij je te hebben. De variatie is misschien niet zoals je gewend bent, maar de creativiteit van de Cubanen met de aanwezige etenswaren valt te prijzen. Ik heb zelfs zelfgebouwde pizzaovens gezien!

Er zijn ook kleine supermarkten waarvan het assortiment wisselend is. En daar moet je je op aanpassen. Je gaat gewoon niet naar de supermarkt met het idee ‘dit ga ik kopen’, maar je kijkt wat er beschikbaar is en daaruit maak je een keuze. Merkartikelen, zoals Coca Cola zijn niet verkrijgbaar, maar worden vervangen door Cubaanse merken. In het artikel Cuba tips voor beginners heb ik nog meer beschikbaarheid van reizigersartikelen genoemd.

Soms zijn er periodes van schaarste, waardoor er opeens geen meel, eieren, benzine of olie te krijgen is. Dit zijn dingen die de lokale bevolking je het beste kan vertellen en waaraan je je zult moeten aanpassen. Oplossingen zijn er altijd. Geniet ervan wanneer dingen er wel zijn en wees flexibel als dit niet het geval is. De woorden no hay, oftewel ‘het is er niet’, zul je regelmatig horen!

maaltijd-cuba

Visum Cuba aanvragen

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar je kunt ook heel eenvoudig online via bijvoorbeeld e-visums.nl je visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je Cuba visum vervolgens zo’n 24 uur later per post. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan om zeker te zijn dat je het op tijd in huis hebt. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten hiervoor zijn € 29,95 per persoon.

Direct je  Visum Cuba aanvragen >

trinidad-straatleven

Meer inspiratie voor reizen naar Cuba

Ben jij na dit reisadvies voor Cuba ook enthousiast geworden en ga jij voor het eerst reizen naar Cuba? Lees dan deze handige Cuba tips.

Lees hier al onze Cuba blogs >

2 reacties

  • Francine 1 maart 2020 - 06:00

    Sinds kort mag je geen CUC meer uitvoeren – voorbij de douane kun je alleen nog betalen met euro’s of Canadese dollars (misschien met meer, dat weet ik niet)

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen