Vakantie Cuba: tips & tricks voor een eerste keer naar Cuba
Cuba staat bij vele reizigers momenteel bovenaan de bucketlist. ‘Je moet nu gaan, want het verandert snel!’ De vele oldtimers, kleurrijke straatjes, slapen in casa particulares, ik kon niet wachten om het allemaal met eigen ogen te bekijken. Nu ik terug ben kan ik alleen maar zeggen: “Ik ben een beetje verliefd geworden op Cuba”. Een prachtig land, lieve mensen…. en die kleurrijke straatjes en oldtimers, die zijn er echt in overvloed. Reizen door Cuba is een unieke ervaring die ik iedere (een beetje avontuurlijke) reiziger kan aanbevelen. Maar een beetje praktische informatie maakt het nét iets makkelijker voorbereiden als je voor het eerst naar Cuba reist. Daarom onze tips voor een vakantie Cuba!
Hoe organiseer je je Cuba reis?
Eigenlijk is dit meestal de eerste vraag als je naar Cuba reist, hoe ga je je reis regelen? Cuba is een land apart, je kunt niet zomaar overal een accommodatie boeken op booking.com of een Airbnb huren. Je kunt er dus voor kiezen om te boeken bij een reisorganisatie zoals Smart Travel. Zij regelen je visum, vervoer, een aantal excursies en de casa’s voor je terwijl je toch individueel reist en hebben hele mooie reisroutes. Als je er wel voor kiest om je reis zelf te regelen, is de vraag of je (delen van) je reis van tevoren gaat boeken of alles ter plekke regelt. Het eerste geeft je meer zekerheid, het tweede meer flexibiliteit.
Als handige Cuba tip kunnen we je aanraden om tours en excursies via bijvoorbeeld Get Your Guide te boeken. Hieronder zie je een aantal leuke excursies die je met Get Your Guide kunt boeken in Cuba.
Ook leuk om te doen in Cuba
Liever ter plekke boeken of vantevoren?
Houd er rekening mee dat het momenteel redelijk druk is in Cuba met toeristen, dus als je besluit om alles ter plekke te regelen en je reist bijvoorbeeld per bus, zou het kunnen dat deze volgeboekt is en je een alternatief moet zoeken. Doordat je maar op een beperkt aantal plekken beschikking hebt over internet, regel je het meeste niet heel eenvoudig ter plekke, maar het kan zeker. Als je niet schroomt, om gewoon aan te kloppen bij een casa particular of hostel, is er niets aan de hand. Soms zul je echter naar een andere accommodatie gewezen worden. De casas staan nog altijd in nauwe verbinding met de overheid en gasten worden evenredig over de verschillende huizen verdeeld. Het voordeel van ter plekke boeken is natuurlijk dat je onderweg je reisplan kunt aanpassen, sneller weg kunt gaan op plekken die je minder leuk vindt, langer kunt blijven op plekken die je bevallen en de route kunt wijzigen als je ineens van een ander bijzonder plekje hoort.
Cuba vakantie tips: Overnachten op Cuba
Dé manier om in Cuba te overnachten is bij de Cubanen zelf: in een casa particular. Een casa particular is eigenlijk de Cubaanse versie van bed & breakfast. Je hebt je eigen slaapkamer, meestal met eigen badkamer. De meeste casa’s lijken in basis op elkaar en de casa’s waar ik heb geslapen waren allemaal goed en schoon. Bij bijna alle casa’s kun je ontbijt boeken en meestal ook avondeten als je dat wilt.
Verwacht niet teveel luxe of een ‘hotelservice’, maar wel een bijzondere ervaring en een kijkje in het leven van locals! Als je je reis zelf organiseert kun je ervoor kiezen om je casa’s ter plekke te regelen, in de populaire toeristische plekken van Cuba (bijv. Havana, Trinidad, Viñales) vind je in elke straat meerdere casa particulares. Je herkent ze aan het speciale bordje bij de deur. En mocht er ergens geen plek zijn, dan heeft de eigenaar van de casa altijd nog wel een vriend, een neefje of een vriend van een neefje die nog wel plek heeft in zijn casa en die hij dan voor je belt. Toch liever van tevoren boeken? Kijk dan eens op bijvoorbeeld mycasaparticular.com.

Naast de deur vind je het teken van een casa particular
Door ons geselecteerde accommodaties in Cuba
Vervoer op Cuba
De meeste mensen reizen door Cuba met een huurauto, taxi of de bus door Cuba. De laatste optie is zeker een aanrader. Cuba heeft een prima busnetwerk voor toeristen, de Viazul. Bustickets boek je online, of via een Viazul kantoor ter plekke. Boek wel minstens een dag van tevoren, anders heb je kans dat de bus vol zit. In de kerstperiode en in juli-augustus is het raadzaam minstens drie dagen van tevoren te boeken. Een tussenoptie is om te reizen per collectivo taxi. Dit is een taxi waar meerdere toeristen een rit delen. Je hoeft hierbij niet zelf te zoeken naar medereizigers die dezelfde rit willen maken als jij, dat doen de chauffeurs voor je. Vraag bij je casa of zij een collectivo voor je kunnen regelen of aan een taxichauffeur, en het komt voor elkaar. Je wordt opgehaald door de collectivo bij je casa of hotel om de afgesproken tijd.
Tips voor handige apps voor je vakantie op Cuba
Tips voor handige apps die je vakantie in Cuba gemakkelijk maken:
*Cuba Junky – om een casa particular te vinden onderweg
*Maps.me – Download voor je weggaat de offline kaart van Cuba
*Currency Plus – om de actuele wisselkoersen te bekijken
*Wiki Tripp – offline reistips
*Google Translate offline – om Spaans naar Nederlands te vertalen en andersom


Het internet in Cuba
Internet in Cuba is voor toeristen alleen toegankelijk op bepaalde plekken, waar een ETECSA wifi hotspot is. De wifiplekken zijn gemakkelijk te herkennen aan een groep mensen die naast elkaar zit met een telefoon of laptop. De meeste wifi-spots zijn te vinden bij een centraal plein of park of in hotellobby’s of drukke restaurants. Om toegang te krijgen tot internet heb je een code nodig. Deze krijg je door een kraskaart te kopen bij een ETECSA kantoor.
Een internetkaart voor Cuba van een uur kost 1 CUC. Dit uur hoef je niet in één keer op te maken, je kunt elke keer weer uitloggen en de volgende keer weer verder gaan met je tegoed en dit is geldig door heel Cuba. Geen zin om in de rij te staan voor het ETECSA kantoor? In veel hotels en op straat verkopen Cubanen opzoek naar bijverdiensten kraskaarten voor 2CUC. Je betaalt iets meer, maar je hoeft niet te wachten.

Casa de la Musica in Trinidad waar Cubanen en bewoners komen om in te loggen op het internet
Nieuwe ontwikkelingen (2019)
Sinds augustus 2019 hebben Cubanen voor het eerst toegang tot mobiel internet. Het is duur (7 CUC voor 100 MB in een land met een wettelijk maandsalaris van 25 CUC) en nog ontoegankelijk voor toeristen, maar het verandert het sociale leven op de eilandstaat. Er is meer contact met familie en vrienden in het buitenland; stand-up comédiennes leveren online kritiek op het regime en er zijn zelfs geruchten dat binnenkort de eerste staats-gereguleerde webshop opent. Naar schatting hebben ongeveer 1 miljoen Cubanen nu mobiel internet, veelal betaald uit bijverdiensten van het toerisme of door familieleden in het buitenland.
Ook hebben steeds meer casa particulares een wifi hotspot. Echter heb je nog altijd een ETECSA kraskaart nodig om hier als toerist gebruik van te maken. Alleen enkele restaurants met een speciale vergunning hebben tegenwoordig, werkend, maar zeer langzaam internet waar niet apart voor betaald hoeft te worden.
Tips voor winkels in Cuba
In Cuba kun je niet winkelen zoals je gewend bent. Er zijn wel winkels, maar het assortiment is beperkt en wisselend. Zo kan het zijn dat je voor een fles cola drie winkels af moet zoeken voor je hem vindt. Houd hier rekening mee. Shampoo, medicijnen en tandpasta zijn vaak lastig te vinden. Soms zijn er periodes waarin bepaalde producten nauwelijks of niet te krijgen zijn. Zo waren er in december 2018 geen eieren te krijgen en was er gedurende de eerste maanden van 2019 een olie tekort. Geniet van dingen als ze er wel zijn en stel je flexibel op als de schappen leeg zijn!
De Spaanse taal
In Cuba is de voertaal Spaans, sommige mensen spreken een beetje Engels, maar reken hier niet op. De meeste eigenaars van casa particulares bijvoorbeeld spreken geen Engels. Zorg ervoor dat je een paar woorden Spaans spreekt, met de woordenset van onze Spaanse flashcards kom je al een heel eind. Verder kun je een Spaans woordenboekje meenemen of de offline vertaalapp van Google Translate. Cubanen zijn vrolijke en goedlachse mensen, dus met een knuffel, een lach en een paar gebaren, kom je vaak ook heel ver!
Veiligheid op Cuba
Cuba is een relatief veilig land, vooral als je het vergelijkt met andere landen in de regio. Het voelt ook heel veilig als je over straat loopt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Lees ook ons reisadvies Cuba eens door met antwoorden op deze en meer veelgestelde vragen over Cuba. Let overigens wel goed op je bezittingen. Bijna alles is een luxeproduct op Cuba en gelegenheid maakt de dief. Doe een slotje op je koffer en draag geld op je lijf. Pas op voor zakkenrollers in Havana op het Prado en de Malecon.
Verklaring zorgverzekering Cuba
Officieel moet je om Cuba in te mogen een uitgeprinte Engelstalige verklaring van inschrijving van je zorgverzekering meenemen. Hierin staat beschreven dat je verzekerd bent en waarvoor. Je zorgverzekeraar weet precies welk document je bedoelt als je belt voor een verklaring voor Cuba. Bij mij werd er niet naar gevraagd, maar het kan dus wel. En aangezien het je maar 1 telefoontje naar je zorgverzekering kost, waarom zou je het niet doen? Dus zeker één van mijn reistips Cuba: regel dit gewoon vooraf om problemen te voorkomen. Heb je geen verzekeringsverklaring en beland je in het ziekenhuis op Cuba? Dan moet je alles contant betalen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Visum voor Cuba aanvragen
Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds kort kun je als enige via e-visums.nl ook online een visum voor Cuba aanvragen tot een paar dagen voor vertrek! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens zo’n 24 uur later per post. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl om zeker te zijn dat je het op tijd in huis hebt. Het e-visum voor Cuba is 30 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Cuba zijn € 29,95 per persoon.
Vraag je visum voor Cuba hier aan
Twee munteenheden in Cuba
Cuba heeft twee munteenheden, wat misschien in het begin verwarrend kan zijn. De ene munteenheid is de Cubaanse peso (voor Cubanen) en CUC (voor toeristen en Cubanen). Er is sprake van dat de eerste munteenheid gaat verdwijnen, maar voorlopig is dat dus nog niet zo. Op zich is het niet iets waar je last van hebt bij het reizen in Cuba, als je maar goed op let bij het geld wisselen en wisselgeld terug krijgen. Een bekende scam is namelijk dat toeristen met CUC betalen en pesos terugkrijgen. Ik heb dit zelf overigens niet meegemaakt. Hoe herken je dan of bijvoorbeeld een menukaart in pesos of CUC is? Simpel door logisch nadenken. Als een pizza 20 kost, zijn dit pesos, want een pizza voor € 17,- is natuurlijk veel te veel. Als het bedrag dus een stuk hoger is dan je verwacht voor een bepaald item, is het waarschijnlijk geprijsd in Cubaanse pesos. Klopt het wel ongeveer met wat je zou verwachten, dan zijn het CUC.
Geld wisselen in Cuba
Over onze Cuba tips met betrekking tot geld wisselen kunnen we kort maar krachtig zijn. Dit doe je op het vliegveld, bij geldwisselkantoren en in hotels. Zorg dat je voldoende euro’s (geen dollars, hiervoor betaal je een extra fee) bij je hebt. Liever teveel mee dan te weinig, je zult niet de eerste toerist zijn die halverwege zijn vakantie zonder geld zit in Cuba. Om geld te wisselen in Havana is Hotel Nacional een aanrader, je hoeft hier meestal geen uren in de rij te staan.
Hoeveel geld heb je per dag nodig?
Om uit te rekenen hoeveel geld je mee moet nemen kun je ongeveer de volgende bedragen aanhouden voor dagelijkse uitgaven:
Casa particular 25/30 CUC voor 2/3 personen per nacht
Ontbijt 5 CUC
Lunch 3-10 CUC
Diner 10-20 CUC
Cocktails 1-3 CUC
Daarbij komen natuurlijk nog je transportkosten en uitgaves aan activiteiten. Het is verstandig om een ruime marge te nemen, zeker als je veel uit gaat of luxe wilt eten. Je euro’s kun je thuis ook weer op maken als je over hebt, maar als je in Cuba te kort komt kun je niet zomaar bijhalen.
Creditcard / Pinnen in Cuba
Er zijn vrijwel geen pinautomaten te vinden in Cuba. En als je er al één vindt, is er een grote kans dat deze je Nederlandse bankpas of creditcard niet accepteert. Daarom dus voldoende cash meenemen, zodat je kunt wisselen.
Tips voor eten in Cuba
Je zult nergens in Cuba problemen hebben om een maaltijd te krijgen, al is de lunch nog het lastigst, er zijn namelijk niet overal bakkers of restaurants. Het ontbijt kun je meestal voor een paar euro bijboeken bij je casa particulare en ook je avondeten (meestal vis of kip met rijst, groenten en fruit) kun je vaak daar nuttigen, of bij een restaurantje in de omgeving.
Wat neem je mee naar Cuba?
Reisgids Cuba
Omdat je meestal geen internet hebt in Cuba, is het handig om een papieren of digitale reisgids (bijvoorbeeld de Lonely Planet Cuba) mee te nemen.
Vakantie Cuba tips: Tussendoortjes/snacks
Onder onze ultieme Cuba tips behoort: neem tussendoortjes mee! Tussendoortjes zijn namelijk moeilijk verkrijgbaar. Neem fruitkeks, sultana’s of mueslibars mee voor hikes of gewoon tussendoor. Ook bijvoorbeeld chips en nootjes zijn niet makkelijk te vinden.
Antimuggenspray
Neem voldoende antimuggenspray mee, ook dat heb ik niet in de winkels gezien, maar ze zijn er zeker in Cuba, die muggen!
Papieren zakdoekjes
Bij de meeste toiletten in openbare gelegenheden is geen wc papier, papieren zakdoekjes zijn dus altijd handig om bij je te hebben.
Duct tape/tiewraps
Er zijn geen winkels te vinden waar dit soort dingen te verkrijgen zijn. En als er iets stuk gaat is het handig om mee te hebben. Tip: wikkel een paar meter ducktape om een pen, dan hoef je niet de hele rol mee te slepen.
Extra zonnebril/zwemkleding
Dit soort dingen zijn ook niet makkelijk te vinden en het is jammer als je zonnebril stuk gaat in zo’n zonnig land als Cuba. Als je de mogelijkheid hebt, neem dan een reserve mee.
Zonnebrand
Neem voldoende zonnebrand mee, je hebt het nodig in Cuba!
Wereldstekker
Cuba heeft een aansluiting met twee platte pallen. De meeste stopcontacten zijn 110V, sommige zijn 220V. De meeste laders zijn gemaakt om zowel 110V als 220V aan te kunnen, maar check dit even voor je weggaat (staat op de lader).
Cuba vakantie tips: EHBO set
Zorg voor een basic ehbo kit met pleisters, verband etc. Ook dit kun je niet 1-2-3 ergens kopen als je het nodig hebt. Mocht je snel last hebben van wagenziekte, neem daar ook iets voor mee. De oldtimers in Cuba zijn mooi om te zien, maar niet altijd even comfortabel.
Beker
Neem een mok of bijvoorbeeld een opvouwbare beker mee. Je zult veel in casa particulares verblijven waar ze wel ontbijt en diner voor je kunnen verzorgen, maar tussendoor zal je waarschijnlijk ook veel in je schommelstoel op je veranda zitten met een goed boek. Frisdrank is vaak verkrijgbaar óf in blikjes óf in 2 literflessen, het is dan handig om een beker of mok bij je te hebben, dan kun je op je veranda in je schommelstoel een lekkere Cuba Libre mixen.
Snorkelset
Op veel plekken kun je snorkelen in Cuba. Soms ook op eigen gelegenheid vanaf het strand en dan is het leuk als je je eigen snorkelset mee hebt. Vaak kun je bij snorkeltrips gear huren, maar die is niet altijd super van kwaliteit en bovendien betaal je vaak minder voor de trip als je je eigen spullen mee hebt.
En dit hoef je niet mee te nemen naar Cuba…
Onder onze Cuba tips behoort ook wat je niet mee hoeft te nemen. Wat je niet mee hoeft te nemen zijn ontbijtspullen, de casa’s bieden heerlijke ontbijtjes. Ook water, frisdrank etc is voldoende verkrijgbaar. Ook zeep is (in tegenstelling van wat op internet staat) gewoon te koop. En het allerbest verkrijgbaar in Cuba is rum, dit vind je werkelijk in elke winkel. Bij elke casa krijg je ook een schone handdoek, je hoeft dus ook geen overload aan handdoeken mee te nemen.
Meer inspiratie voor je Cuba vakantie
We hebben Cuba uitgebreid bezocht en hebben een mooi reisadvies Cuba voor je samengesteld. We schreven al onze Cuba tips en gingen de diepte in met veelzijdig Trinidad Cuba, de highlights Havana en de vallei van Viñales. Lees al onze artikelen over Cuba! Is jouw Cuba vakantie onderdeel van een grotere reis? Lees al onze reisroute tips voor een rondreis Midden-Amerika of doe inspiratie op voor een rondreis Noord-Amerika.
Ook naar Cuba op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!
Wil je je reis door Cuba zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via Rentalcars, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. Voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!
Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:









Wat neem je mee op je vakantie Cuba?



