Leren duiken? Praktische tips voor je eerste duikervaring
Wil je leren duiken of je PADI halen en sta je op het punt je eerste duikervaring te beleven? Super gaaf! Je zal er zeker geen spijt van krijgen. Leren duiken kan best even spannend zijn zo’n eerste keer. En om die eerste keer duiken gelijk goed te laten verlopen, delen we een aantal handige tips ter voorbereiding van je duikervaring. Hopelijk wordt hiermee jouw eerste keer duiken een fantastische ervaring die je nog veel vaker wilt beleven en zo de prachtige onderwaterwereld beter leert kennen. En wie weet ga je straks zelfs je Padi halen.
1. Snorkelen voordat je gaat duiken
Het is heel handig om te gaan snorkelen voordat je gaat duiken. Met je masker, snorkel en zwemvinnen kan je al een beetje wennen en misschien al wat oefenen. Zorg ervoor dat je masker niet te strak op je hoofd zit, dat de band achterop je hoofd niet te laag zit, dat je even spuugt in het glas en snel uitspoelt (I know…heel vies, maar nu beslaat je bril niet meer) en dat er geen haren tussen je huid en het masker zitten. Op deze manier zit je masker perfect en hoef je daar niet mee te klooien wanneer je gaat duiken. Ga je regelmatig snorkelen en in de toekomst vaker duiken, dan kan het handig zijn je eigen snorkelset aan te schaffen. Huurmaskers zitten niet altijd even prettig bij iedereen en bovendien is het een stuk hygiënischer. Bij de meeste duikshops kunnen ze je goed adviseren over welk masker jou het beste past.
2. Eten en drinken is heel belangrijk voordat je gaat duiken
Voordat je gaat duiken is het slim om gegeten en gedronken te hebben. Misschien zelfs wel iets meer water drinken dan normaal. Je droogt namelijk sneller uit onder water en dat heb je helemaal niet door. Neem ook snacks en genoeg water mee, want zodra je terug komt van je duik heb je echt honger en dorst. Duiken is misschien wel de meest relaxte sport die je kunt bedenken, maar je bent wel degelijk aan het sporten. Maar zo voelt het totaal niet als je al zwemmend geniet van de mooie koraalriffen en vissen om je heen!
3. Niet doen: Duiken en alcohol
Drink geen alcohol voor of na je duik! Ga ook niet duiken met een kater! Duiken en alcohol gaan zeker niet samen en is gevaarlijk. Om niet teveel in technische details te treden, je kunt sneller stikstofnarcose krijgen (vergelijkbaar met aangeschoten voelen), sneller afkoelen en sneller uitdrogen. Met deze laatste twee symptomen heb je een grotere kans op decompressieziekte. Dit is een duikersziekte dat kort gezegd ontstaat wanneer het lichaam geen kans heeft om de opgenomen gassen weer te laten verdwijnen. Dit klinkt allemaal heel eng, maar don’t worry, zolang je geen (overmatig) alcohol drinkt, kan er echt niks gebeuren.
4. Plan je duik goed
Het is dus niet slim om je duik te plannen de dag nadat je een feestje hebt of van plan bent om goed op stap te gaan. Ook moet je rekening houden bij het plannen van je duik met je reisschema. Als je een vlucht heb staan, zal je ervoor moeten zorgen dat er 24 uur tussen je vlucht en je laatste duik in zit. Het aantal uren hangt wel een beetje van het aantal duiken af die je gemaakt hebt. Vraag daarom je duikinstructeur voor de juiste informatie met betrekking op jouw duikgedrag en reisschema. Maar goed om te weten dus dat je hier rekening mee moet houden.
5. Training ademhaling en relax oefeningen
Heel belangrijk tijdens het duiken is dat je kalm bent en rustig ademt. Zeker wanneer je nog moet leren duiken en je mogelijk nog wat gespannen bent de eerste keer, kan dit lastig zijn. Wanneer je rustig en kalm ademt verbruik je minder zuurstof uit je tank (en kan je langer duiken), maar het bevordert voornamelijk het plezier in je duik. Met duiken hoef je helemaal niet als een gek te gaan zwemmen. Je hoeft je armen niet eens te gebruiken en af en toe een langzame slag met je vinnen is vaak al voldoende. Als je langzaam in en uit ademt is de kans ook minimaal om in paniek te raken. Uiteraard gaan we er vanuit dat paniek niet eens aan de orde is, maar het is dus in ieder geval fijn om dit te kunnen voorkomen. Nogmaals, duiken is echt de meest relaxte sport die je maar kunt bedenken. Zeker als je let op je ademhaling.
6. Wetsuit voor de vrouwen
Dit punt is voornamelijk voor de vrouwen bedoeld. Als je gaat duiken in een warm land kan je ervoor kiezen om zonder wetsuit te gaan duiken, maar gebleken is dat de meeste vrouwen het toch stiekem wat koud krijgen onder water. Bovendien is het ook wel prettig om een wetsuit te dragen zodat je bikini prima op dezelfde plek blijft zitten. Je hebt tenslotte wel een hoop aan je lichaam hangen wat allemaal wel een beetje gaat schuiven onder water. Een gekke, maar handige tip: Als je een panty aandoet, trek je een wetsuit heel gemakkelijk aan!
7. Zoek een mooie duikbestemming in de wereld om te leren duiken
Er zijn ontzettend veel mooie plekken in de wereld waar je kunt leren duiken. De twee goedkoopste plaatsen zijn Thailand en op het eiland Utila in Honduras. Maar ook duiken op het Caribische Little Corn island in Nicaragua is goedkoop en erg mooi. Uiteraard is duiken in helder water een stuk makkelijker, maar natuurlijk ook veel mooier. In helder water kan je je duikbuddy en duikinstructeur goed zien voor oefeningen bijvoorbeeld. De zichtbaarheid in het water kan op sommige duikbestemmingen zelfs wel 30 meter zijn. Een aanrader is dus om te leren duiken in exotische wateren waar je alleen maar kleurige en bijzondere tropische vissen om je heen hebt. Een aantal gave duikbestemmingen zijn: The Great barrier reef in Australië, Sipadan in Borneo, Zanzibar in Tanzania, de Cenotes in Mexico, Galapagos eilanden in Ecuador, Bunaken in Noord-Sulawesi, Glovers reef Belize of Silfra in IJsland. En ook in de Filipijnen heb je talloze prachtige duikmogelijkheden.
Lees hier meer over de mooiste duikplekken in de wereld.
8. Pilletjes voor zeeziekte meenemen op de boot
Bij sommige duikbestemmingen kan je direct vanaf het strand de zee inlopen met je materiaal aan, maar meestal ga je per boot naar de duiklocatie. Afhankelijk van de boot en het weer kan het voorkomen dat je zeeziek wordt van de rit. Geen nood, er zijn goede pilletjes voor zeeziekte. Het is dus handig om deze in je tas te hebben en een half uur voordat je op de boot stapt in te nemen. Ook gaat het gevoel vaak snel weg zodra je het water in gaat. Onder water heb je er zeker helemaal geen last meer van aangezien je daar geen golven meer voelt.
9. Kies een goede duikschool uit wanneer je gaat leren duiken
Wil je leren duiken, dan kun je van tevoren eens kijken welke duikschool het beste bij je past. Duikscholen kunnen namelijk enorm van elkaar verschillen. Zo heb je hele sociale duikscholen die van veel gezelligheid houden, rustige duikscholen, grote duikscholen en kleine duikscholen. Maar er kunnen ook verschillen zitten in de kwaliteit van het materiaal bijvoorbeeld, het bezit van een zwembad en of ze wel of geen eigen boot hebben. Ook de hoeveelheid aan instructeurs is een belangrijk detail. Vraag dus eens rond of loop een paar duikscholen binnen om eens een kijkje te nemen, zodat je een goede keuze kunt maken. Zo kan het best fijn zijn als je gaat leren duiken, om een duikschool uit te kiezen met zwembad. Je hoeft de eerste oefeningen dan niet gelijk in zeewater te doen. Verder kan het geen kwaad om reviews te checken.
10. Geniet van de onderwaterwereld
De onderwaterwereld is prachtig. Een omgeving waar de mens niet hoort, maar toch mogelijk is om even te zijn. Als je gaat duiken is het net alsof je zweeft, het is een ongelooflijk gave plek met ontzettend veel bijzonder leven om je heen. Je zult ook verstelt staan van alle kleuren en vormen die je onder water ziet en het gekke effect dat alles onder water verder weg lijkt dan dat het is. Duiken moet echt op je bucketlist, als deze er niet al lang op staat natuurlijk.
PADI halen?
PADI is de meest bekende duikorganisatie die je overal ter wereld vindt. Veel mensen willen dan ook hun ‘PADI’ halen, wat niet meer is dan je duikbrevet. Een andere grote duikorganisatie waar je heel goed terecht kunt voor je duikbrevet is SSI. Wanneer je voor het eerst gaat duiken, kan je kiezen voor een ‘try dive’ of voor je open water certificaat. Een try dive (ook wel DSD, discovery Scuba Dive genoemd) is letterlijk een duik voor de degene die het een keertje willen proberen. Je krijgt een klein beetje theorie en je doet 3 oefeningen in het water voordat je je eerste duik gaat maken. Kies je direct voor je open water certificaat dan ben je 3 tot 4 dagen bezig met theorie en 5 duiken in totaal. Je bent daarna in het bezit van je duikbrevet en kunt met je PADI of SSI certificaat bij alle duikscholen terecht. Mocht je nu helemaal de smaak te pakken hebben kan je verder gaan met je Advanced course, daarna Rescue course, daarna Dive master course en als laatste kan je de cursus doen voor Instructor. Ook kun je bij veel duikscholen terecht voor bijvoorbeeld night diving of shipwreck diving.
Laat je horen