Meteen naar de content

10 Dingen die soloreizigers herkennen

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Reistips

Solo reis

Als je voor het eerst alleen op reis gaat, denk je misschien dat je de enige bent. Bang om niemand te ontmoeten. Zielig aan een tafeltje te zitten in een restaurant. Maar zodra je de stap eenmaal hebt genomen, ervaar je al snel dat je zeker niet de enige bent die in z’n eentje de wereld is ingetrokken. En zielig? Echt niet! Soloreizen is voor velen één van de beste keuzes die ze ooit gemaakt hebben. Een ervaring die iets met ze heeft gedaan. Die ze sterker heeft gemaakt en vertrouwen heeft gegeven in zichzelf. En zeker een ervaring die voor herhaling vatbaar is. Is reizen soms al een achtbaan van avontuur, emotie, ontmoetingen en bijzondere momenten? Soloreizen is dat in het kwadraat. Zijn deze 10 dingen voor jou als (beginnend) soloreiziger ook zo herkenbaar?

1. Je bent stoer en onzeker tegelijk

Als je aan je omgeving vertelt dat je alleen op reis gaat, zullen de meeste mensen reageren dat ze dat zo ontzettend dapper van je vinden. Ze zouden het zelf namelijk nóóit durven. En ja, je voelt je ook ontzettend stoer. Jij doet dat gewoon! Jij durft. Maar zeker als je voor de eerste keer alleen op pad gaat, is er toch echt nog wel een flinke dosis (gezonde) spanning aanwezig. Kun je wel alleen zijn? Ga je wel mensen ontmoeten? Wat als ik…? Naarmate het moment dichterbij komt nemen de zenuwen toch wel wat toe. Maar hey, ondertussen vertel je natuurlijk wel vol zelfvertrouwen aan iedereen dat jij dit gewoon doet. Jij bent toch helemaal nergens bang voor?

solo reizen, reiziger

2. Eenmaal onderweg blijk je niet de enige te zijn

Leek het in je vertrouwde thuisomgeving nog zo bijzonder wat je doet, eenmaal aan het reizen, lijkt het wel of iedereen alleen reist! Als soloreiziger kom je namelijk al snel andere soloreizigers tegen. Het lijkt ineens de normaalste zaak van de wereld te zijn. Of je nu naar Zuid-Oost Azië gaat, of Zuid-Amerika intrekt in je eentje, overal kom je andere backpackers tegen die het avontuur aan zijn gegaan. Laat je daarom ook niet leiden door wat anderen vooraf tegen je zeggen. Jij kan dit, net als die duizenden andere soloreizigers. 

3. Eenzaamheid wordt altijd opgevolgd door gezelligheid

En dat gebeurt vaak veel sneller dan je op het moment van eenzaamheid denkt. Zo’n moment dat je even niet relaxed in je eentje zit te dineren. Dat je druk om je heen kijkt naar ál die gezellige stelletjes en groepen dolenthousiaste mensen. Na een tijdje ben je wel uitgeschreven in je dagboek. Heb je je foto’s op je telefoon wel vaak genoeg teruggekeken. En heb je nog steeds geen whatsappjes van je Nederlandse vrienden (die allang liggen te slapen). Net op het moment dat je met de gedachte speelt om dan gewoon maar heel vroeg in bed te kruipen, raak je met iemand aan de praat. Een uur later zie je jezelf zitten aan een tafel vol nieuwe vrienden. Dat ene moment van eenzaamheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. En in plaats van zielige appjes naar je vrienden stuur je ze dronken berichtjes dat alleen reizen echt he-le-maal geweldig is! Zoveel toffe mensen ontmoet!

Tip: vind je het toch spannend op alleen op reis te gaan? Boek dan eens de Solo together trip van SRPRS.me! Tijdens deze verrassingstrip voor soloreizigers reis je met een groep andere soloreizigers naar een onbekende bestemming. 

WK voetbal Medellin

4. Steeds weer de keuze: selfie, geposeerde foto of helemaal geen foto van jezelf?

Zeker als je je op toeristische plekken begeeft is er altijd wel iemand die, heel goed bedoeld, vraagt of hij een foto van je zal maken. En daar sta je dan. Beleefd poserend voor die bijzondere tempel. Dan was die selfie misschien nog wel beter. Maar helemaal geen foto’s van jezelf op reis is achteraf toch ook weer jammer. Je kunt natuurlijk ook gewoon aan de slag met de zelfontspanner. Of probeer het gewoon allemaal, dan zit er vast wel een geslaagd plaatje tussen.

chitchen itza yucatan bezienswaardigheden

5. Je sluit onverwachte vriendschappen

Geef nou maar toe, we hebben allemaal een eerste indruk van de mensen die we ontmoeten. En die liegt er niet altijd om. Zeker in een vertrouwde omgeving heb je je mening in de eerste minuut al gevormd. En daar handel je vaak onbewust ook naar. Reis je alleen, dan kun je je dat laatste niet altijd permitteren. Soms is het namelijk gewoon fijn dat je even gezelschap hebt. Je zet je oordelen daarom sneller aan de kant en stelt je open op. Al gauw ontdek je dat iemand veel meer te bieden heeft dan je had verwacht. Anders is. Je zelfs heel positief verrast. Want iedereen heeft een verhaal. En zo sluit je tijdens een reis (tijdelijke) vriendschappen die je in een vertrouwde omgeving nooit gemaakt zou hebben. En je leert daardoor nog eens veel over jezelf ook!

avontuurlijke-groepsreis

6. Je ontmoet iemand waar je niet meer vanaf komt

Het is natuurlijk niet altijd zo’n feest. Het hebben van gezelschap is op sommige momenten misschien heel fijn, maar er zijn ook momenten dat je gewoon liever alleen bent. Je hebt je in al je enthousiasme open opgesteld. Maar als er dan toch écht geen klik blijkt te zijn (en de persoon in kwestie denkt daar anders over), wordt het nog best een lastige klus om er weer vanaf te komen. Zeker als diegene nu alleen nog maar gaat doen wat jij doet. Gewoon eerlijk zijn is dan toch echt de beste optie. Zelf geef ik dan vaak aan dat ik behoefte heb aan me-time (wat vaak ook echt zo is). Dan hou je het bij jezelf en hoef je niemand pijn te doen. 

7. Je kunt veel meer dan je denkt

Voor je avontuur begon, hebben er misschien allerlei doemscenario’s door je hoofd gespookt. En grote kans dat je ook in zo’n lastige situatie terecht komt. Een bus die niet meer rijdt. De weg kwijt zijn. Noodweer. Voedselvergiftiging. Misschien zelfs een beroving. Wat het ook is, het alleen zijn maakt het er niet makkelijker op. En toch, van tevoren heb je je er druk om gemaakt, maar als zo’n situatie zich daadwerkelijk voordoet, los je het ook zomaar weer op. Alsof het niks is. Het komt allemaal goed (en zo niet, dan toch). En dat heb je wel zelf even gefixt. En wat voelt dat lekker! Zo stoer ook ;). En onthoud, hoever je ook van huis bent, er zijn altijd mensen die je willen helpen. En die hulp uit onverwachte hoek doet ontzettend veel met je. Daarvan leer je hoeveel goedheid er ook in de wereld is. 

8. Je omarmt het alleen zijn

Als je het nog niet van jezelf wist, is de kans groot dat je er tijdens je reis achterkomt, hoe fijn het is om alleen te zijn. Je kunt ultiem genieten van die prachtige wandeling. Dat schitterende uitzicht. Het dwalen door de straatjes van een onbekende stad. Het is me, myself and I en het is f*cking awesome! Oké, misschien geldt dit niet voor iedereen, maar er zullen zeker soloreizigers zijn die dit herkennen. Of niet dan? Toen ik zelf aan mijn eerste soloreis begon, vond ik het bijvoorbeeld nog best ongemakkelijk om alleen te eten. Nu, jaren later, kan ik van zo’n etentje in mijn uppie ontzettend genieten. Wijntje erbij, en gewoon even met niemand hoeven praten. Heerlijk! Ik ben totaal niet meer bezig wat mensen van mij denken. Ik ga zelfs weleens chique uiteten in mijn eentje en geniet daar enorm van. Voor de meesten zal het even duren voordat je dit volledig kan omarmen, maar ik kan uit ervaring spreken dat het ontzettend bevrijdend is om gewoon volledig comfortabel te kunnen zijn met jezelf en van niemand afhankelijk te zijn. Goed alleen kunnen zijn is een gave die veel mensen nooit bereiken in hun leven. Door alleen te reizen bied je jezelf de mogelijkheid hiermee om te leren gaan en dit uiteindelijk volledig te omarmen. 

Díkaios berg kos

9. Je deelt je levensverhaal met mensen die je amper kent

Hoewel dit niet voor iedereen geldt, zullen veel soloreizigers het herkennen, je deelt hele persoonlijke dingen met mensen die je amper kent. Gesprekken op reis kunnen heel snel de diepte ingaan. Veel soloreizigers staan ontzettend open voor connectie, waardoor ze meer geneigd zijn om iets van zichzelf te laten zien. En dat zorgt voor open, eerlijke en soms intieme gesprekken. Soms met mensen die je pas net een paar uur daarvoor hebt ontmoet en misschien hierna ook nooit meer ziet. Door dit soort gesprekken te voeren met mensen met andere achtergronden en nationaliteiten, leer je met een andere blik naar je persoonlijke situatie kijken. Dit helpt je groeien. Het geeft je een bredere kijk op de wereld en daarmee op je eigen leven. En dat is ontzettend waardevol! 

10. Je verandert tijdens je reis

Oh wat is deze cliché! Maar ja, het is wel een beetje waar. Vergelijk jezelf maar eens met het moment dat je (eventueel als groentje) het vliegtuig uitstapte op dag één en hoe je het vliegtuig weer instapt om naar huis te gaan. Alleen al je manier van kleden is anders. Je maakt je minder druk om hoe je eruit ziet, voelt je sterker en meer open minded. Vrijer ook. Of gewoon verdomd gelukkig. Verliefd op de wereld en een bijzondere ervaring rijker.

bolivia

Wil je alleen op reis, maar wil je niet alles zelf regelen? 

Er zijn veel reisorganisaties die individuele rondreizen op maat aanbieden. Vaak kun je je eigen reis samenstellen o.b.v. zogenaamde bouwstenen. Zelf reisde ik bijvoorbeeld een week door Yucatan in Mexico met een bouwsteen van 333travel. Dat is mij heel goed bevallen, zelfs al heb ik al heel veel zelfstandig gereisd, want zo’n georganiseerde reis is wel heel ontspannen! Ook reisorganisaties als Van Verre en Riksja travel bieden dit soort reizen aan. 

Toch liever niet alleen op reis? 

Vind je het toch wat te spannend om alleen op reis te gaan? Of vind je het gewoon echt niet leuk om alleen te reizen? Dan is een georganiseerde groepsreis een aanrader. Er zijn diverse organisaties die mooie reizen organiseren. Denk aan Shoestring, Djoser of bijvoorbeeld Sawadee. Maar je kunt ook overwegen met een internationaal gezelschap te reizen met bijvoorbeeld G-Adventures

Lees ook mijn ervaring als solo reiziger op groepsreis naar IJsland en als tips voor wie alleen naar Nieuw-Zeeland wil.

bezienswaardigheden ijsland reis

Tips voor wie alleen op reis wil

Wil jij graag alleen op reis, maar durf je nog niet zo goed de eerste stap te zetten? Of heb je je ticket al geboekt, maar kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan ook onze tips voor solo reizen en tips over hoe je contact kunt maken op reis. Ga jij alleen op wereldreis? Lees ook onze wereldreis tips

Een aanrader voor een boek voor soloreizigers, is het boek Solo reizen van Liesbeth Rasker. Zelf herken ik veel van de manier waarop zijn in haar eentje verre bestemmingen en bestemmingen dichtbij huis verkent. Haar boek staat boordevol waardevolle tips voor soloreizigers. Of het nu je eerste soloreis is of je al vaker alleen op reis bent geweest. 

Bestel het boek Solo reizen hier >>

boek solo reizen, liesbeth rasker

Droom jij van een leven als reisblogger? 

Hoewel ik zelf ooit begon als backpackende soloreiziger, leef ik inmiddels al jaren als digital nomad. Ik kan mijn werk als reisblogger online doen en kan daardoor overal ter wereld werken, zolang ik internet, stroom en mijn laptop en telefoon heb. Droom jij nu ook van een leven als reisblogger, maar heb je geen idee hoe je daar geld mee kunt verdienen? We ontwikkelden een gratis introductiecursus waarin jij ontdekt hoe je daar nu geld mee verdient. 

Gratis cursus volgen? Schrijf je hier in en ga direct aan de slag. 

Leven als digital nomad

Het werk van reisblogger is niet het enige dat je online kunt doen terwijl je reist. Er zijn talloze beroepen waarmee jij (alleen) de wereld over kunt reizen terwijl je geld verdient. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze tips voor digital nomads

digital nomad annemarie, hangmat

Ken jij iemand die binnenkort alleen op reis gaat?

Wil iemand in jouw omgeving graag alleen op reis? Probeer iemand niet tegen te houden met (onbedoeld) remmende adviezen. Natuurlijk is het spannend dat iemand voor het eerst de wereld in zijn of haar eentje gaat ontdekken. Maar heb vertrouwen in diegene. Moedig aan in plaats van te proberen iemand af te remmen met apen en beren op de weg. Onthoud dat het vaak jouw eigen angsten zijn die je op de ander projecteert. En dat is zonde. Natuurlijk kunnen er dingen gebeuren onderweg. Maar heb vertrouwen dat diegene zich ook wel weer redt. Wie het lef heeft om in zijn of haar eentje op pad te gaan moet alleen maar aangemoedigd en gestimuleerd worden. En wees een vangnet voor diegene als hij of zij het even moeilijk heeft. Want het avontuur van soloreizen is er eentje van persoonlijke groei. En dat geldt eigenlijk voor iedereen.

Wil jij iemand een mooie reis wensen? Wij zetten 20 cadeautjes voor solo reizigers op een rij. Of kijk eens bij onze afscheidscadeaus voor wereldreizigers.

4 reacties

  • Frederique 5 maart 2015 - 07:19

    Ja ja ja! Herken mij overal in! :)

  • Tessa | 52druppels.nl 5 maart 2015 - 21:18

    Haha heel herkenbaar ja! Ene keer voel ik me echt een vrouw van de wereld, en andere moment vind ik het donker en stom en koud en eng en alleen… ;-)

  • Renata 28 december 2015 - 09:28

    Allereerst wat schrijf je lekker. Het leest zo makkelijk weg. Ten tweede: dit is precies wat ik altijd tegen mensen zeg als ze me vragen waarom ik wèèr in m’n eentje weg ga. Zo herkenbaar!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen