30x Origineel afscheidscadeau voor iemand die op wereldreis gaat


Een vriend(in), broer, collega, zus of iemand anders gaat op wereldreis. Je wilt hem of haar een goede reis wensen met een origineel afscheidscadeautje. Maar wat dan? Je wilt wel iets geven waar iemand echt iets aan heeft en wat bovendien in de vaak beperkte bagageruimte past. Wij zetten een aantal originele afscheidscadeau ideeën voor je op een rijtje!

Ken je iemand die op wereldreis gaat? Deel dan ook onze praktische tips voor een wereldreis maken.

1. E-book ‘Zo plan je een wereldreis’ | € 12,95

Voor de wereldreiziger die een mooie reis op de planning heeft staan of er misschien alleen nog van droomt is dit uitgebreide e-book ‘Zo plan je een wereldreis’ een leuk cadeautje! Dit zeer uitgebreide e-book staat vol praktische informatie die je op een overzichtelijke manier inzicht geeft in alles wat er bij een wereldreis komt kijken. Van de reisvoorbereiding, budgetten en planning tot reistips, paklijst en reisroutes. Het prachtig vormgegeven boek staat bovendien vol inspirerende reisfoto’s die jouw reiziger alvast laten wegdromen naar mooie bestemmingen wereldwijd. Of het nu drie maanden naar Australië of een jaar rondreizen is: dit boek geeft alle handvatten.

wereldreis boek travelalut

2. The Adventure Book | € 29,99

Het perfecte cadeau voor iemand die op wereldreis gaat: The Adventure Book – travelers notebook. Dit reisdagboek gaat verder dan alleen een mooie cover. In dit notebook verzamelt de reiziger al zijn of haar bezochte bestemmingen bij elkaar in één reisdagboek. Alle 195 landen in de wereld hebben namelijk een plekje in dit prachtige travel journal. Per bestemming kunnen de favoriete herinneringen genoteerd, ingeplakt of zelfs getekend worden. Gedurende de wereldreis ontstaat er zo een waardevol boek vol herinneringen aan al die mooie bestemmingen. 

the-adventure-book-fb

3. Box vol travel goodies | v.a. € 24,99

Hoe gaaf is het om een box vol leuke travel goodies cadeau te doen als afscheidscadeau? Een leuke manier om een backpacker een goede reis te wensen. Ook een heel geschikt cadeau voor een reiziger die je niet persoonlijk kunt uitzwaaien! Of bijvoorbeeld als afscheidscadeautje van een stagiair die op reis gaat. Stel je eigen box samen of bestel bijvoorbeeld een van deze reis cadeauboxen

surprise box, verrassingsbox voor reizigers

4. Anywhere travelguide | € 16,95

De Anywhere travel guide is het ultieme cadeau voor iemand die op wereldreis gaat. Het opdrachtenspel daagt de reiziger uit zijn of haar bestemming vanuit een heel ander oogpunt te ontdekken. De 75 kaarten met grappige, onverwachte en originele opdrachten voor op reis, helpen hierbij! De opdrachten brengen de reiziger in contact met locals en medereizigers, brengen hem of haar op onverwachte plekken of laten de omgeving vanuit een heel ander oogpunt bekijken.

anywhere-travel-guide

5. Leren paspoorthoesje | € 27,95

Als er één cadeau is waarbij een reiziger vaak aan je zal denken, namelijk elke keer als hij of zij langs de douane moet, dan is het wel een paspoorthoesje. Een mooi én praktisch afscheidscadeautje dus! Dit mooie luxe leren paspoorthoesje is een prachtig cadeau voor iemand die op reis gaat. Het is ook mogelijk hem te personaliseren met de naam van jouw reiziger! 

leren paspoorthoesje met naam

6. Een reisspelletje | vanaf € 6,99

Veel ruimte heeft de gemiddelde reiziger niet over in zijn bagage, maar een klein reisspel kan er altijd nog wel bij. Zo’n klein reisspel is een perfect klein afscheidscadeautje. Leuke mini-reisspelletjes zijn Qwixx of het snelle Kolonisten kaartspel.  Dit zijn allemaal reisspelletjes die (als je de verpakking thuis laat) bijna geen ruimte in je bagage innemen. Voor solo-reizigers is IQ-fit een leuk afscheidscadeau! Lees ook onze tips voor de leukste reisspellen.

reisspellen test

7. Opvouwbaar koffiefilter | € 13,95

Is jouw reiziger gek op koffie en niet zo te spreken over oploskoffie? Dan doe je hem of haar een groot plezier met deze opvouwbare koffiefilter en geef er een kleine verpakking lekkere filterkoffie bij. De koffiefilter is uiterst lichtgewicht en neemt geen ruimte in. Klem hem op een willekeurige beker, doe er wat filterkoffie in en giet er heet water over en je hebt binnen een handomdraai een kopje filterkoffie! Na gebruik is de filter weer eenvoudig af te spoelen onder de kraan. Het ding gaat zelfs met veelvuldig gebruik jaren mee. Dat hebben we inmiddels zelf zeer uitgebreid getest. Wij reizen in ieder geval niet meer zonder en kunnen het iedere (wereld)reiziger aanrader.

gsi-outdoors-opvouwbaar-koffiefilter koffiefilter-camping-koffie

8. Draadloze camera of smartphone afstandsbediening | v.a. € 14,95

Houdt jouw reiziger van fotograferen en heeft hij of zij een spiegelreflex of systeemcamera? Dan is het superleuk om voor dat model camera een goede draadloze afstandsbediening cadeau te geven. Of geef een smartphone afstandsbediening cadeau. Zo kan jouw reiziger zichzelf ook eens op de foto zetten, zonder steeds selfies te hoeven maken of ingewikkelde capriolen uit te hoeven halen met de zelfontspanner. Een afstandsbediening voor een camera of smartphone maakt het allemaal net even makkelijker. Zowel leuk voor solo reizigers als voor stellen of gezinnen. 

9. Boek: Stel dat je hoofd je hart volgt | € 17,50

Het prachtige boek ‘Stel dat je hoofd je hart volgt‘ is geschreven door onze gastblogger Janneke Dijkhuis en superleuk om cadeau te geven aan een wereldreiziger die het avontuur tegemoet gaat. Janneke deed het. Ze volgde haar hart, zei alles op in Nederland en verhuisde voor een baan naar Bali. Na drie jaar realiseerde ze zich echter dat ze haar onvrede over het leven en haarzelf had meegenomen naar de andere kant van de wereld. Nogmaals gooide ze het roer om. Ze zeilde zonder ervaring – en met zeeziekte – de Indische én de Atlantische Oceaan over. Ze werkte in ruil voor eten en onderdak op de Spaanse eilanden, dronk ayahuasca bij een sjamaan in Colombia, mediteerde honderd uur in tien dagen in Thailand en leerde hoe ze locatie onafhankelijk inkomen kon genereren. In Stel dat je hoofd je hart volgt neemt Janneke je mee in haar zoektocht naar haar plek in deze wereld.

10. Dollars / valuta

Elke wereldreiziger kan wel dollars gebruiken, er komt altijd een situatie voor waarin dollars de oplossing zijn. Zeker bij grensovergangen kunnen dollars een reiziger uit de brand helpen als hij of zij niet de juiste valuta op zak heeft. Vouw er een leuk figuurtje van, of plak ze in een kaart en vraag of de reiziger een foto maakt van waar de dollars ingezet zijn, dat kan weer iets leuks opleveren! Dus vraagt jouw reiziger geld als cadeau? Geef dan dollars cadeau!

Tip voor origineel afscheidscadeau

Ook leuk, doe verschillende valuta in verschillende envelopjes en schrijf op iedere envelop waar het geld voor bedoeld is: Cocktail, lunch, etentje, biertje, entree voor een bezienswaardigheid etc. Een leuk afscheidscadeau om met een vriendengroep te geven. Iedereen kan bijvoorbeeld zijn eigen envelopje vullen.

11. Reisdagboek | v.a. € 9,95

Altijd goed: een reisdagboek. Bijvoorbeeld dit kleine One line a day reisdagboekje om met één regel per dag een verslag te maken van een (wereld)reis. Of het Travel & Scratch dagboek, waarbij de reiziger de landen open kan krassen die bezocht zijn. Ook leuk, het creatieve I was here reisdagboek. Of kies voor het klassieke reisdagboek in een modern jasje met ‘Mijn reisdagboek‘.

Tip: maak je cadeau extra persoonlijk door op de eerste bladzijde van het reisdagboek iets persoonlijks te schrijven, of wat leuke fotootjes te plakken!

Reisdagboek One Line a Day  mijn-reisdagboek

12. Emaille mok | € 13,95 + inhoud

Lekkere Hollandse snoepjes en koekjes, dat gaat ‘jouw reiziger’ vast missen op zijn of haar wereldreis. Je kunt deze emaille mok voor avonturiers zelf vullen met mini stroopwafeltjes, dropjes of andere Hollandse snoepjes, zo maak je iedere reiziger blij met je cadeau. Ook ontzettend toepasselijk zijn de emaille bekers ‘the outdoor is calling’ en ‘hit the road’. Dit is ook een mooi afscheidscadeau voor een collega.

adventure mok emaille camping beker emaille mok

13. Sea to Summit reiswaslijn | € 9,95

De Sea to Summit camping waslijn is een slimme waslijn voor op reis of op de camping. Hiermee kan jouw reiziger overal eenvoudig een (hand)was, handdoeken of zwemkleding te drogen hangen. De waslijn is compact en weegt slechts 22 gram. Vooraal handig is dat je geen wasknijpers meer nodig hebt om de was op te hangen. Ook reflecteert hij in het donker als je er met een zaklamp opschijnt, zodat je hem in het donker niet over het hoofd ziet. Een nuttig cadeautje dus!

camping waslijn sea to summit

14. Fitness elastiek voor backpackers | €21,99

Dit fitness elastiek is speciaal ontwikkeld voor reizigers. Het is licht, compact mee te nemen en kan op vele manieren gebruikt worden. Met de weerstandsband kan jouw reiziger tientallen fitness oefeningen doen onderweg en zo een beetje in shape blijven tijdens het reizen. 

fitness elastiek backpackers

15. Hamamdoek | v.a. € 25,95

Een hamamdoek is altijd een goed idee voor een afscheidscadeau. Zo’n handdoek neemt weinig ruimte is en is ideaal voor op het strand of bij het zwembad, maar kan ook gebruikt worden in een dorm als gordijntje langs het bed of als dekentje in het vliegtuig. 

hamamdoeken voorjaar

16. Friendship book for backpackers | € 15,99

Wie op wereldreis gaat ontmoet vaak heel veel mensen onderweg. Het komt vaak voor dat je een aantal dagen zeer intensief met medereizigers optrekt, om daarna weer elk je eigen weg te gaan. Voor al die bijzondere ontmoetingen is er het friendship book voor backpackers, een vriendenboek voor volwassenen op reis. Hierin kunnen de backpackers alle herinneringen die ze met elkaar gemaakt hebben op een leuke manier vastleggen en zullen al die mensen nog lang bijblijven. Zelfs vele jaren later zal dit nog een glimlach op het gezicht van de wereldreiziger tevoorschijn toveren. Hoe leuk dus om als trouwe vriend dit boek aan jouw wereldreiziger cadeau te geven?!

friendship-book-backpackers-fb

17. Pocket blanket | € 27,95

Superklein om mee te nemen, dus het past altijd nog wel bij de bagage van jouw wereldreiziger, maar ook nog eens erg handig! De Pocket Blanket is een waterdicht picknickkleedje dat ook nog eens heel licht is. En met de pinnetjes op de hoeken kan het kleedje vastgepind worden op de grond. Een afscheidscadeautje dat veel vaker van pas zal komen dan je misschien van tevoren denkt.

18. Outdoor handboek | € 15,99

Is jouw wereldreiziger een ware buitensporter en gaat hij of zij gewapend met tent en slaapmatje op wereldreis? Geef hem of haar dan het outdoor handboek. Dit superleuke survivalboek staat vol tips om te overleven in de wildernis. Van tips voor vuur maken en overnachten in de natuur tot verrassend simpele tips als water zuiveren met een tampon! De survival tips worden toegelicht met grappige en duidelijke illustraties. Een leuk boek dus voor iedere outdoorliefhebber. Ook gaaf in combinatie met de survival kit.

outdoor-survival-boek-tips

19. Pocket beach towel | €31,95

Deze microvezel beach towel van Matador droogt niet alleen perfect af, hij is ook compact op te bergen, maar wel groot genoeg om op te liggen. Daarnaast beschikt hij over een geheim vakje dat af te sluiten is met een rits. Handig voor telefoon en sleutels! Verkrijgbaar in grijs of met vrolijke print. Niet alleen een leuk, maar ook praktisch afscheidscadeau voor iemand die op wereldreis gaat. 

afscheidscadeau wereldreis beach towel

20. Duurzame thermosfles

De Saywhat thermosflessen zijn niet alleen helemaal duurzaam, ze zijn ook verkrijgbaar in fantastische kleuren en prints! Bovendien zijn de flessen van hoge kwaliteit en houden ze de inhoud 24 uur koud en 12 uur warm. Een ideale waterfles voor op reis dus en een prachtig cadeau om te geven aan iemand die op wereldreis gaat. Je kunt zelfs de naam van jouw backpacker op de fles laten drukken! 

21. Foooty reisvoetbal | € 12,95

Op een verloren moment even even een balletje trappen? Wachtend op de bus, op het strand of bij het zwembad zorgt een voetbal voor een vermakelijk tijdsverdrijf. Maar om nou een voetbal mee op reis te nemen is ook wat onhandig. De ontwerpers van de Foooty hebben hier de oplossing voor bedacht! Deze reisvoetbal is met losse elementen, die in je broekzak passen, snel en eenvoudig in elkaar te zetten als voetbal, rugby, frisbee of zelfs jongleerballen. Hij is compact en lichtgewicht en daarmee ideaal om mee te nemen op reis. Het perfecte afscheidscadeautje voor reizigers die niet stil kunnen zitten :).

foooty-reisvoetbal

22. Compacte reisportemonnee | € 14,95

Een handige, compacte en lichtgewicht portemonnee is superhandig op reis. Een goede reisportemonnee moet ruimte hebben voor een stapel papiergeld, maar ook een dicht te ritsen vakje voor muntjes. En hoe compacter, hoe makkelijker op te bergen. Deze reisportemonnee van Deuter of de zip wallet van Mamut wat dat betreft ideaal en een leuk afscheidscadeautje voor een wereldreis. 

23. Reisboek | vanaf € 20,00

Voor iedereen die voor langere tijd naar het buitenland wil of gaat is Take a break een fantastisch boek. Het helpt in de reisvoorbereiding, het plannen van de route, maar bijvoorbeeld ook bij het maken van een haalbaar spaarplan. De naam van het boek Backpack bestemmingen zegt het al, dit is het ultieme boek voor backpackers. Het boek helpt bij de reisvoorbereiding van iedere backpacktrip en is ook ideaal bij het plannen van een wereldreis. Of wat dacht je van Off the beaten track met de mooiste plekken buiten de gebaande paden. Gaat jouw wereldreiziger alleen op reis? Dan is Solo reizen een geweldig boek om cadeau te geven. En duurt het nog even voor jouw reiziger aan het grote avontuur begint? Dan is Trotter Reizen een heerlijk boek met oneindig veel reisinspiratie.

Lees hier meer inspiratie voor de mooiste reisboeken >>

reisboeken

24. Smartphotos | € 15,99

Zoek jij een cadeau voor iemand die op wereldreis gaat met alleen een smartphone als camera? Dan is het boek Smartphone fotografie een fantastisch afscheidscadeautje. Met het boek Smartphotos leert jouw reiziger hoe hij of zij alles uit de camera van de smartphone haalt en hiermee schitterende reisfoto’s kan maken. Van belichting tot de beste bewerkingstool, het boek is een echte aanrader voor wie wil leren beter te fotograferen met de smartphone.

Smartphone-fotografie-boek-fb

25. Waboba bal | € 8,95

Een supergrappig afscheidscadeautje is dit balletje dat stuitert op het water. Je kunt echt ver en hoog gooien met de Waboba bal. Een verslavend spelletje wat altijd leuk is in het water voor iemand die niet stil kan zitten. Het is maar klein, dus ook nog makkelijk mee te nemen op wereldreis.

waboba

26. Lichtgewicht, hervulbare flesjes | € 12,99

Deze superhandige hervulbare reisflesjes van Matador zijn nog maar net op de markt. Grote kans dus dat de reiziger voor wie jij een afscheidscadeautje zoekt ze nog niet heeft gespot! Deze flesjes wegen slechts 11 gram, zijn supersterk en eenvoudig hervulbaar. Ze nemen 3x minder ruimte in dan siliconen bottles en zijn zelfs 5x lichter in gewicht. Ideaal voor de light traveler dus. Ook handig is het flexibele reishoesje voor zeep voor diegene die met een stuk zeep of shampoo bar reist. Nog leuker om het hoesje samen met een shampoo bar of lekker stuk zeep te geven van bijvoorbeeld Lush. 

reisflesjes-matador reis-zeepbakje

27. Bottle light | € 14,95

Al jaren een populaire reisgadget, de bottle light en een superleuk afscheidscadeautje voor iemand die op reis gaat! Dit is namelijk een slim lampje waarmee je een fles omtovert in een mooie tafellamp! Het lampje past perfect op een (lege) wijnfles of bierflesje. Het LED-lampje van de bottle light is binnen een uurtje op helemaal op te laden via USB (kan ook in de powerbank) en geeft vervolgens 3 uur licht. Ook handig om als leeslampje te gebruiken als je in een dorm slaapt. Dit slimme lampje komt echt iedere (wereld)reis goed van pas!

bottle-light-lampje

28. Opvouwbare rugtas | v.a. 33,95

Een opvouwbare rugtas komt altijd goed van pas op reis. Wil je dus een waardevol cadeau geven, dan is zo’n opvouwbare tas zeker nuttig! Geef bijvoorbeeld een opvouwbaar rugzakje van Osprey, die ook zijvakjes heeft. Een nog meer technischere opvouwbare rugzak is de opvouwbare rugzak van Matador die waterdicht is. Deze is bovendien verkrijgbaar in toffe printjes! Welke je ook kiest, het komt altijd goed van pas op wereldreis!

Lees ook onze vergelijking tussen de verschillende opvouwbare rugzakken.

opvouwbare rugzak matador

29. Travel multitool | v.a. €28,95

Wie een wereldreis gaat maken kan zeker een goede, compacte multitool gebruiken met mes, schaartje, nagelvijl, kurkentrekker en opener. Items die altijd goed van pas komen. Deze Böker plus multitool heeft het allemaal en weegt 118 gram. Een afscheidscadeau waar jou wereldreiziger jaren plezier van heeft, wat voor reizen hij of zijn ook gaat maken. Ook deze multitool in de vorm van een VW-busje beschikt over de belangrijkste tools voor op reis. 

30. Survival kit | € 18,95

Zoek je een afscheidscadeautje voor een backpacker die graag de natuur in trekt? Dan is deze toffe survival kit een goed kado idee! De kit komt in een mooi, compact blikje en bevat alle basisbenodigdheden om te overleven in de natuur. Ook gaaf in combinatie met het Outdoor handboek.

SOS survivalkit

Meer afscheidscadeau ideeën nodig? Bekijk onze 100 ideeën voor reiscadeaus!

Toch op zoek naar een ander afscheidscadeautje voor een reiziger? In onze ultimate travel giftguide vind je maar liefst 100 originele reiskado’s! Ook zetten we populaire cadeautjes voor reizigers, onder de € 30,-, op een rij.

No related posts.

5 Comments

Add yours
 1. Miranda

  Wat grappig. Ik zat gister een oude spelletjes blog van jullie te lezen. Daarin stond dat er geen mini editie van Regenwormen meer te krijgen is. Ik wilde jullie een berichtje schrijven dat ik de tiny tin versie heb, maar ik zie inmiddels dat jullie deze zelf ook al ontdekt hebben ;) ik vind het een ideaal formaat; het weegt niets, je stopt het zo in je tas en het spelletje is ook prima te spelen!

 2. Paul

  Paspoort hoesje is grappig maar bij het reizen door verschillende wereld delen is het niet handig.
  Ons Nederlandse paspoort is van zich zelf erg robuust en bij elk vliegveld buiten Europa moet je het paspoort uit het hoesje halen omdat men het kale paspoort wil zien en controleren zonder poespas.

 3. Ilse de Hoog | Lief kaartje

  Hele leuke ideeën! Mijn nicht gaat op wereldreis binnenkort en ik wil graag een mandje samenstellen met leuke cadeautjes die ze kan gebruiken!

+ Leave a Comment