Wat neem je mee op wereldreis?
Wie op wereldreis gaat, komt voor een grote uitdaging te staan: inpakken. Hoewel het niet zoveel uitmaakt of je nu 1 of 6 maanden gaat reizen, is het inpakken voor een wereldreis wel degelijk anders dan het inpakken voor een (lange) vakantie. Wie een wereldreis gaat maken, bezoekt namelijk veel verschillende landen en komt daarom vaak ook in verschillende klimaatzones terecht. Je moet dus op alle weersomstandigheden zijn voorbereid. Ook ben je waarschijnlijk van plan verschillende activiteiten te ondernemen, van watersporten tot hiken. Misschien ga je zelfs wel meerdaagse trekkingen doen. Ook moet je goed nadenken over de juiste camera, en andere tech gadgets. Verder maakt het uit of je in hostels gaat slapen of dat je het bij hotels en Airbnb’s houdt. Wil jij weten wat je mee moet nemen op wereldreis? We delen onderstaande tips voor het inpakken en een globale paklijst voor je wereldreis.
Heb jij een wereldreis op de planning staan? Lees dan ook onze tips voor een wereldreis maken.
Lees ook wat onze favoriete reisspullen zijn voor onderweg.
Maak een doordachte keuze voor backpack of koffer
Wanneer de wereldreis dichterbij komt, komt ook het inpakken dichterbij. En de grote vraag is natuurlijk, wat neem je mee? Deze vraag begint eigenlijk met de vraag: Backpack of koffer? Wat voor jou het meest handig is, kun je het beste bepalen aan de hand van dit artikel, waarin we de verschillen tussen reizen backpack en koffer toelichten. Welke keuze je ook maakt, voor een wereldreis is het ontzettend belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Hierop bezuinigen is niet verstandig als je lang op reis gaat. Daar krijg je spijt van.
Reizen met een backpack
Ben je van plan veel verschillende bestemmingen aan te doen, dan is in de meeste gevallen een grote backpack het handigste (zelf reisde ik de eerste 3 jaar met deze Thule backpack van 65 liter, maar ik ken voldoende wereldreizigers die met een kleinere backpack reizen). Een echte aanrader is ook deze Osprey backpack die in verschillende formaten verkrijgbaar is.
Op wereldreis met alleen handbagage
Reizen met alleen handbagage kan ook erg handig zijn op wereldreis, omdat dit je net wat flexibeler maakt. Ook scheelt het je kosten voor vliegtickets, omdat je geen bagage bij hoeft te boeken. Zelf ben ik weleens 6 weken met alleen handbagage naar Bali gegaan. Daarvoor had ik deze Eagle Creek handbagage rugzak mee. Wat mij betreft echt een aanrader, omdat deze ook heupbanden heeft. Een andere handige handbagage tas met ingebouwde packing cubes is de SEG42 van Matador. Ook zie je veel wereldreizigers met de Osprey Farview/ Fairpoint van 40 liter.
Met een koffer op wereldreis
Ben je meer het type slow traveler en slaap je alleen in hotels of airbnb’s en ga je naar minder off-the-beaten-track bestemmingen, dan kan een koffer ook handig zijn. Ik reis tegenwoordig met deze Eastpak lichtgewicht koffer van 70 liter, omdat ik vaak lang op één plek ben en nooit meer in hostels slaap. Het reizen met een koffer bevalt mij heel goed en de genoemde koffer van Eastpak is echt fantastisch. Hij gaat al jaren mee en rijdt heel soepel. Ga je op wereldreis met een koffer, let er dan wel op dat je er eentje met 4 wielen koopt, zodat je er makkelijk een stuk mee kunt lopen.
Inpakken voor je wereldreis: gebruik packing cubes!!
Een wereldreis maken betekent heel vaak je backpack of koffer in- en uitpakken. Echt HEEL VAAK. Ga maar uit van een paar keer per week, gedurende een heel aantal maanden! Veruit de beste manier om dit handig te doen, is met packing cubes. Geloof me. Natuurlijk kun je plastic zakjes nemen, maar deze scheuren, ritselen (heel irritant als je in een dorm slaapt) en zijn niet efficiënt of duurzaam. Ik heb hier met vele medereizigers over gesproken en eigenlijk stapt iedereen die lang reist uiteindelijk over op packing cubes. Er zijn talloze soorten en maten te krijgen in verschillende prijsklassen. En het kan een flinke investering zijn. Maar wie op wereldreis gaat, wil niet al na 2 maanden te maken krijgen met kapotte ritsen van de cubes en daardoor niet meer goed in staat zijn de bagage op een efficiënte manier in te pakken. Ons hele team reist inmiddels met deze packing cubes van Eagle Creek en die gaan al jaren zonder problemen mee. Wij willen allemaal niet meer zonder! Voor (warme) kleding met veel volume zijn compressie cubes overigens een goede uitkomst.
Wat voor daypack zet je op je wereldreis paklijst?
Een goede daypack is onmisbaar als je op wereldreis gaat. De keuze voor een daypack is enorm en wat voor jou een goede daypack is, hangt er vanaf wat je gaat doen op reis. Ga je een meerdaagse hike lopen, dan is het handig om een daypack van 28-32 liter mee te nemen. Zo niet, dan kan een iets kleinere ook volstaan. Zelf heb ik altijd een opvouwbare rugzak mee. Zeker handig als je met een grote backpack reist en geen daypack op je buik wil dragen. Ik ben erg enthousiast over de On-Grid rugzak van Matador, die van zeer goede kwaliteit is. Maar vind je die te duur, dan is de Osprey opvouwbare rugzak ook fantastisch. Belangrijk bij een opvouwbare rugzak vind ik dat hij comfortabel draagt, zijvakjes heeft voor bijvoorbeeld een waterflesje en je telefoon en een voorvak voor portemonnee en andere kleine spullen. Beide genoemde rugzakken hebben dit. Een iets grotere, maar nog steeds compact op te bergen daypack is de Matador Beast28. Deze is ook goed voor meerdaagse trekkingen te gebruiken. Daarnaast heb ik tegenwoordig altijd een heuptasje mee.
Wat voor kleding moet je meenemen op wereldreis?
Welke kleding je moet meenemen op wereldreis, daar kan ik een heel apart artikel over schrijven en dat is ook voor iedereen verschillend. Een aantal tips kan ik wel geven. Neem sportkleding mee: licht, sneldrogend en comfortabel tijdens outdoor-activiteiten. Denk in laagjes. Je kunt tenslotte met verschillende klimaatomstandigheden te maken krijgen. Zeker als je ook naar Latijns-Amerika reist, maar ook als je bijvoorbeeld een vulkaan gaat beklimmen. En onthoud dat je niet veel meer nodig hebt dan wanneer je 4 weken gaat reizen. Je kunt onderweg tenslotte gewoon wassen. Het enige verschil tussen een wereldreis of een maand vakantie, is dat je hoogstwaarschijnlijk door verschillende continenten reist en dus ook met andere weersomstandigheden te maken krijgt. Iets meer neem je dus wel mee. Een goede outdoorjas en/of donsjasje en een Buff sjaal zijn ideale items om mee te nemen als je verwacht ook naar koud klimaat te gaan. Ook een paar goede handschoenen zijn dan wel heel fijn.
Daarnaast is het slim om te kiezen voor kleding die je goed met elkaar kunt combineren. Zorg ook voor een paar schoenen die je voor verschillende activiteiten kunt gebruiken: sporten, wandelen in een stad, hiken etc. En die je ook met al je kleding kunt combineren.
Wel of geen bergschoenen meenemen op wereldreis?
Een andere vraag waar veel wereldreizigers mee kampen is of je nu wel of geen bergschoenen meeneemt op reis. Hoge wandelschoenen zijn over het algemeen zwaar en nemen ontzettend veel ruimte in. Een reden dus voor velen om deze thuis te laten. Natuurlijk kun je de bergschoenen aantrekken als je van A naar B reist, maar geloof me, dit wil je niet bij elk busritje in warm klimaat. Ben je van plan om flinke meerdaagse hikes te lopen, zoals het Annapurna circuit in Nepal, de Inca trail in Peru of Torres del Pain in Chili en Argentinië, dan is het zeker de moeite waard om een paar goede wandelschoenen mee op wereldreis te nemen. Ben je echter van plan om alleen af en toe een losse hike te lopen, dan volstaan in de meeste gevallen lage wandelschoenen ook. Hou je helemaal niet van hiken, dan is de keuze natuurlijk simpel, maar het kan wel verstandig zijn om sneakers of sportschoenen met wat meer grip mee te nemen. En ook een paar goede wandelsokken van merinowol is altijd fijn om bij je te hebben. Je weet tenslotte nooit wat er op je pad komt!
Kies voor goede travelgear
Handige reis gadgets en kwalitatief goede reisspullen maken je het leven als wereldreiziger echt een stuk makkelijker. Maar wat dan echt handige items zijn, beschreven we al eerder in dit artikel met onze favoriete reisspullen. Ga je tijdens je reis veel in hostels overnachten, vergeet dan in ieder geval niet een cijferslotje mee te nemen voor de kluisjes. Ook zijn een lakenzak en hamamdoek onmisbaar op wereldreis, net als een paar Alpine SleepSoft oordopjes.
Wat voor camera neem je mee op wereldreis?
Ik zie onderweg echt veel te veel reizigers met gigantische camera’s die alleen de automatische stand gebruiken en geen idee hebben wat een goede framing voor een mooie foto is. En eigenlijk alleen maar hele ‘gewone’ plaatjes schieten. Een betere of grotere camera betekent niet vanzelfsprekend dat je ook mooiere foto’s maakt. Dit begint namelijk met talent voor fotografie en een stukje kennis over fotograferen. Ben jij geen (hobby) fotograaf en snap je niks van sluitertijd, diafragma en belichting, dan kun je die spiegelreflex camera echt wel thuis laten. Het is zonde om een vermogen aan camera en lenzen uit te geven als jij niet weet hoe je met een dergelijke camera om moet gaan. Je komt dan al een heel eind met je telefoon. Toch een stapje verder, dan kan een systeemcamera met verwisselbare lenzen een mooie tussenstap voor je zijn. Zeker omdat deze minder ruimte inneemt dan een spiegelreflex is een systeemcamera ideaal om mee te nemen op wereldreis.
Smartphone met goede camera (en veel geheugen!)
Veel wereldreizigers nemen tegenwoordig alleen nog een smartphone mee, zodat ze wat lichter bepakt kunnen reizen. Heb jij een smartphone met goede camera, dan kun je hier echt een heel eind mee komen. En zelfs als je wel een aparte camera meeneemt, is een smartphone met goede camera een uitkomst. Je hebt namelijk niet altijd zin om je camera mee te sjouwen en zo kun je toch altijd mooie foto’s maken. Een belangrijke tip bij de keuze van je smartphone voor je wereldreis: Bespaar niet op geheugen!! Je maakt veel foto’s op reis, maar je wilt ook wat variatie in offline playlists op je telefoon hebben staan voor al die uren in bussen en vliegtuig. Maar denk ook aan offline Netflix-afleveringen en podcasts. Niks is irritanter dan een telefoon die continu vol is, tenzij je alles natuurlijk gelijk in de cloud upload (wat sowieso aan te raden is).
Goede systeemcamera voor je wereldreis
Zelf reizen wij inmiddels met de Canong EOS M50 met een allround 18-150 mm lens. Een absolute topper op mee te nemen op wereldreis. Je kunt op de verschillende automatische standen al supermooie foto’s maken, maar je kunt ook alles volledig handmatig instellen. Ook de video is van hoge kwaliteit. De allround lens maakt dit een perfecte camera voor een wereldreis, omdat je hier zowel macrofoto’s mee kunt maken als zoomen. Dit voorkomt dat je steeds voor iedere setting een lens hoeft te verwisselen. Voor een safari in Afrika heb je wel b.v.k. een grotere zoomlens nodig, maar met deze lens kom je al wel een heel eind. Zeker een camera en lens die wij adviseren om mee te nemen op wereldreis dus!
Laptop of tablet meenemen op wereldreis?
Voor communicatie met het thuisfront, het boeken van accommodaties, het uitstippelen van je route, het back-uppen van je foto’s en misschien het maken van een reisverslag is het handig om een laptop of tablet mee te nemen. Zelf reis ik met een MacBook Air 13″, maar ik ben ook gewoon aan het werk, dus als je alleen van plan bent om te reizen, kan een tablet ook echt volstaan. Die keuze is echt aan jou. Maar één van deze twee is toch wel echt een fijne aanvulling op je paklijst voor je wereldreis.
Powerbank met veel vermogen
Verder is het raadzaam om een goede powerbank mee te nemen. Let bij de aanschaf van je powerbank op het vermogen ervan en de efficiëntie bij het laden. Zelf ben ik om die reden groot fan van de powerbanks van Xtrom. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en hebben weinig energieverlies bij het opladen van je device. Hoe meer vermogen, hoe vaker je je apparaten kunt opladen. Een powerbank die na één keer opladen leeg is, is echt waardeloos. Ik zou dus zeggen, kies een powerbank van minimaal 9000 mAh.
Wel of geen wereldstekker op je paklijst wereldreis?
Een goede wereldstekker is zeker handig om op je paklijst voor je wereldreis te zetten. Er zijn echter heel veel varianten op de markt. Ik heb hierin heel veel research gedaan en kwam uiteindelijk op deze wereldstekker met meerdere usb-poorten uit. Deze werkt in veruit de meeste landen, beschikt over 2 USB-poorten en een gewoon geaard stopcontact. Je kunt dus tegelijk drie apparaten opladen. Daarnaast heb ik door de jaren heen ter plekke veel kleine verloopstukjes en lokale USB-laders gekocht. Erg handig om te doen. Dit kun je bij iedere kleine winkel wel kopen, zoals de 7eleven.
Welke e-reader neem je mee op wereldreis?
Het meenemen van boeken op je wereldreis is niet handig. Al kun je die natuurlijk altijd ter plaatse weer achterlaten of ruilen. Maar voor wereldreizigers is een e-reader echt een uitkomst. Zelf reis ik met de Kobo Clara 2e. Dit is de lichtste Kobo die er is, de batterij gaat lang mee en hij heeft schermverlichting, waardoor je bijvoorbeeld ook in een donkere kamer kunt lezen als je een kamer deelt met anderen die al slapen. De Kobo Libra 2 is ook een goede optie, omdat je daar o0k luisterboeken op af kunt spelen en die waterdicht is.
Sporten op wereldreis, handige tools
Fit blijven tijdens een wereldreis kan soms een uitdaging zijn. Je kunt overal een lokale gym opzoeken, maar op de meer afgelegen bestemmingen, zoals eilandjes of in de jungle, is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig bestaan er handige tools die je mee kunt nemen op wereldreis. Zo heeft fitelastix een handig fitness elastiek ontwikkeld. Maar helemaal ideaal zijn de tools van Pakama, waarmee je als het ware een hele sportschool uitrusting in één tas kunt pakken! Om alle equipment van Pakama mee te nemen is misschien wat veel, maar er zitten zeker handige tools bij die wel in je backpack passen. Ook hebben ze een handige app met oefeningen die je onderweg kunt doen. Lees ook onze tips voor sporten op vakantie.
Bekijk het assortiment van Pakama >>
Paklijst voor je wereldreis
Meer tips voor je wereldreis? Bekijk ook eens het blog van wereldreizigers.nl met o.a. veel tips voor wie een wereldreis met camper wil maken.
Laat je horen