Wereldreis maken? 20 praktische tips voor de voorbereiding van je wereldreis


Wil je een wereldreis maken, dan komt daar nog heel wat bij kijken. Een wereldreis voorbereiden vraagt namelijk net wat meer aandacht dan het voorbereiden van een vakantie. Na inmiddels ruim 3 jaar ‘on the road’ te zijn, deel ik mijn meest praktische wereldreis tips in een handig overzicht: van de reisvoorbereiding tot tips voor als je eenmaal op wereldreis bent. Met deze tips wordt de wereldreis voorbereiding een stuk eenvoudiger!

Gaat een bekende van jou binnenkort op wereldreis? Bekijk dan ook onze cadeautips voor wereldreizigers.

Tip: Bestel nu het uitgebreide e-book ‘Zo plan je een wereldreis’

In dit wereldreis e-book van Travel a Lut vind je heel veel informatie over de voorbereiding en planning van je wereldreis. Van praktische informatie, budgetten en een inpaklijst tot reisroutes en slimme reistips. Het prachtig vormgegeven boek staat bovendien vol inspirerende reisfoto’s die je alvast laten wegdromen naar mooie bestemmingen wereldwijd. Of je nu drie maanden naar Australië gaat of een jaar rondreist: dit boek geeft je alle handvatten.

wereldreis boek travelalut

Wat je moet regelen vóór je op wereldreis gaat? 

Regel je inentingen op tijd

Als je op reis gaat, heb je voor veel landen bepaalde inentingen nodig. Zelf had ik de meeste al voor de reizen die ik eerder maakte. Voor een wereldreis heb je echter ook andere inentingen nodig, want wie langer dan 3 maanden door bepaalde gebieden reist, wordt aangeraden ook een inenting te halen voor Hepatitis B en rabiës. Bij beiden geldt dat herhaling van de inenting nodig is voor hij (langdurig) effectief is. Voor Hepatitis B geldt dat de eerste herhaling na 6 weken plaats moet vinden en de tweede herhaling 6 tot 12 maanden daarna. Voor rabiës heb je ook 3 inentingen nodig, de tweede ongeveer een week na de eerste en de derde 3 tot 4 weken daarna. Ga je een wereldreis maken, zorg dan dat je ongeveer 2 maanden voor vertrek een afspraak maakt bij de GGD, huisarts of bijvoorbeeld thuisvaccinatie.nl. Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, maak dan tijdig een afspraak!

reisvaccinaties

Kosten inentingen

Bij veel zorgverzekeringen zitten je inentingen in het aanvullende pakket. Weet je dus dat je binnen een jaar een wereldreis gaat maken, dan is het slim om daar rekening mee te houden bij het verlengen of overstappen van je zorgverzekering in december. Dit kan je veel geld schelen, want ook malariatabletten zitten hier vaak bij in. Wij raden bijvoorbeeld de verzekering van OHRA aan, deze vergoedt vaccinaties in het aanvullende pakket. Natuurlijk verandert dit elk jaar, dus even wat research doen, is wel van belang.

Vergelijk hier je zorgverzekering >>

Digital nomad Annemarie in Bolivia

Zorg voor een reisverzekering met voldoende dekking

Wanneer je een wereldreis gaat maken, let er dan op dat je een eventuele kortlopende reisverzekering omzet naar een doorlopende reisverzekering. Toch is dit niet bij alle verzekeringen voldoende. Sommige doorlopende reisverzekeringen dekken namelijk maar 3 of 6 maanden aaneengesloten per jaar. Nu weet de verzekeringsmaatschappij natuurlijk niet exact hoelang jij weg bent, maar slimmer is het om het gewoon goed geregeld te hebben. Let hier dus op bij het afsluiten van je reisverzekering. Zelf heb ik bijvoorbeeld 365 dagen per jaar dekking, omdat ik het grootste deel van het jaar op reis ben. De eerder genoemde verzekering van OHRA heeft ook deze dekking. Ga je duiken tijdens je wereldreis? Zorg dan dan dat je de dekking voor onderwatersport aan hebt staan.

Verzekering als je uitgeschreven bent uit Nederland tijdens je wereldreis

Ga jij langer dan 8 maanden op reis en kies je ervoor om je uit te schrijven uit Nederland (daarover verderop in dit artikel meer), dan kun je een nomadenverzekering afsluiten voor zowel zorg- als reisverzekering. Je bent dan een stuk goedkoper uit. De beste op de markt op dit moment verkrijgbaar is wat ons betreft de verzekering van SafetyWing. Deze verzekering is per maand opzegbaar en kun je zolang je op reis bent laten lopen. Het voordeel van deze verzekering boven andere nomadenverzekeringen is dat hij ook dekt als je in je thuisland bent. Daarnaast heeft hij goede dekking voor zaken als vervoer naar huis bij ongevallen en ziekte en noodzorg in het buitenland.

Rio-meer-brazilie

Wel of niet uitschrijven in Nederland?

Wie een wereldreis gaat maken, komt voor de vraag of je wel of niet in Nederland ingeschreven blijft staan. Houd je jouw huis aan tijdens je wereldreis, is dit natuurlijk niet van toepassing. Je kunt je huis tijdens je wereldreis bijvoorbeeld verhuren. Heb je een koophuis? Check dan wel even goed je hypotheekakte en vraag eventueel je bank om toestemming.

Een postadres aanvragen

Besluit je je huis te verkopen of je huur op te zeggen voor je reis? Dan begint de keuze bij hoelang je wegblijft. Is dat korter dan 8 maanden, dan kun je een postadres aanvragen. Dit kun je doen bij een vriend, familielid of kennis. Het aanvragen van een postadres heeft als voordeel dat het geen gevolgen heeft voor degene bij wie je je inschrijft. Het geeft alleen aan (zoals het woord al zegt) waar je je post ontvangt. Je moet hiervoor toestemming vragen aan de gemeente waar je je postadres inschrijft. De meeste gemeentes hebben hier formulieren voor, het beste kun je gewoon de gemeente even bellen. Ook moet degene waar je je postadres bij aanvraagt natuurlijk toestemming geven.

Uitschrijven

Bij een periode langer dan 8 maanden, moet je je uitschrijven uit Nederland. Dit klinkt heel simpel, maar uitschrijving heeft wel wat gevolgen. Zo bouw je in de periode dat je niet in Nederland woont, ook geen AOW op. Voor een eenmalige wereldreis van 8 maanden tot een jaar, is dit niet zo heel erg, maar als je, zoals ik, langere tijd als digital nomad leeft, maakt dit wel degelijk uit. Maar belangrijkste is dat het wel of niet uitschrijven van grote invloed is op de keuzemogelijkheid voor reis- en zorgverzekering.

Schrijf je je uit als inwoner van Nederland, heb je geen recht meer op de Nederlandse zorgverzekering. Je kunt dan kiezen voor een zogenaamde nomadenverzekering, waarbij reis- en zorgverzekering gecombineerd is. Bij de keuze voor een wereldreis verzekering speelt het wel of niet ingeschreven staan in Nederland op moment van afsluiten bij nagenoeg alle verzekeringen een grote rol. Bij de eerder genoemde verzekering van SafetyWing is dat niet het geval. Die is ten alle tijden af te sluiten en weer op te zeggen. Wat ons betreft is dit de beste keuze voor verzekering als je ervoor kiest je uit te schrijven uit Nederland tijdens je wereldreis.

Niet uitschrijven

Ga je langer dan 8 maanden reizen, dan is een postadres geen optie. Maar als uitschrijven uit Nederland voor jou ook geen optie is, doordat je bijvoorbeeld een bedrijf in Nederland hebt of je geen zin hebt in alle rompslomp, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je gewoon in te schrijven bij iemand anders. Bijvoorbeeld bij je ouders of een ander familielid. Ook al is het een beetje een grijs gebied in Nederland, je ziet dit wel bij veel wereldreizigers. Je betaalt dan gewoon netjes belasting en hebt een normale zorgverzekering en reisverzekering. Maar je hebt dan dus ook gewoon alle rechten rondom sociale zekerheid in Nederland. Kies jij ervoor ingeschreven te blijven staan, houdt er dan rekening mee dat jouw inschrijving mogelijk invloed heeft op het huishouden waar jij je bij inschrijft. Woont daar 1 persoon en kom jij erbij, dan wordt het voor de gemeentelijke heffingen een meerpersoons huishouden en worden daarmee de belastingen iets hoger. Je zou kunnen afspreken, dat jij dat extra deel belasting betaalt. Heeft degene waar jij je bij inschrijft een bijstandsuitkering of huurtoeslag, ook daarop heeft jouw inschrijving grote invloed. Zorgtoeslag staat hier los van. Bekijk dus samen goed wat voor gevolgen jouw inschrijving heeft. Let er ook goed op dat je bij zoveel mogelijk instanties aangeeft alleen post digitaal te ontvangen, dat scheelt een hoop ellende (en onnodig papierverbruik ;) ).

annemarie-hangmat-in-het-water

Neem zowel een bankpas als creditcard mee op wereldreis

Wanneer je op wereldreis gaat, betekent dit in de meeste gevallen dat je veel verschillende landen en veelal meerdere continenten bezoekt. Let er daarom ten eerste goed op dat je jouw bankpas op werelddekking zet. Standaard staat deze, uit veiligheid, alleen aan voor gebruik in Europa. Vaak kun je in je bankieren app aangeven in welke continenten je wilt dat jouw pas actief is. Let hier dus goed op. In de meeste landen kun je met je normale bankpas geld pinnen, maar toch kom je regelmatig pinautomaten tegen waar alleen gebruik van Mastercard of Visa mogelijk is. Het is daarom raadzaam naast je bankpas ook altijd een creditcard mee te nemen. Want ook voor iets als het huren van een auto heb je een creditcard nodig. Zelf reis ik inmiddels met een Visa card, omdat deze wereldwijd het beste geaccepteerd wordt. Het eerste jaar reisde ik met een Mastercard en heb ik me daar ook altijd mee gered, maar ik ben wel in landen geweest, waar veruit de meeste pinautomaten alleen Visa accepteerden (dit zie je met name in Centraal-Amerika). Andersom komt ook weleens voor, maar dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Ook kan het interessant zijn om als extra creditcard een American Express Flying Blue Card te nemen, omdat je dan ook tegelijkertijd miles spaart. Hoe dit precies werkt lees je in ons artikel ‘Air miles: het geheim van (gratis) vliegen met Flying Blue miles‘.

Daarnaast ben je lang weg en kan het zijn dat je een pas kwijtraakt, gestolen wordt of dat hij beschadigt. Een creditcard als reserve hebben, kan dus absoluut geen kwaad als je lang van huis bent!

Veilig bewaren van je bankpassen

Zorg er om die reden ook voor dat je, zeker in landen waar de kans op diefstal wat groter is, je rijbewijs, paspoort, bankpas en creditcard niet op dezelfde plek bewaart. Ik heb zelf meerdere kleine portemonneetjes mee, o.a. dit kleine leren portemonneetje en een waterdicht reisdocumentenmapje van Cocoon. Ben ik op doorreis in een wat onveiliger land, dan bewaar ik mijn creditcard + groter briefgeld onder mijn kleding in een BH portemonnee en mijn reisportemonnee met bankpas en wat kleiner bedrag aan cash in mijn portemonnee in mijn daypack. Wordt mijn daypack gestolen, heb ik altijd nog wat achter de hand. Gelukkig is mij nooit iets overkomen, maar beter goede voorzorgsmaatregelen nemen, dan met lege handen komen te staan aan de andere kant van de wereld. Ook bewaar ik altijd een briefje van 20 dollar bij mijn paspoorthoesje. Zeker als je per bus een grens over reist, kan het zijn dat je zonder de juiste valuta een visum moet aftikken. Er is namelijk niet altijd direct bij de grensovergang een pinautomaat beschikbaar (op vliegvelden wel) of is de enige pinautomaat niet geschikt voor jouw pasjes of zelfs helemaal buiten werking. Het is mij al wel een paar keer overkomen. Meestal wordt creditcard wel geaccepteerd, maar is dat niet het geval, dan is het eigenlijk altijd wel mogelijk om met dollars te betalen. En soms worden ook euro’s in dit soort situaties wel geaccepteerd.

reizend-stel

Visum aanvragen: hoe en wanneer?

Ga je een wereldreis maken, dan heb je waarschijnlijk globaal een route in je hoofd. Echter, het is natuurlijk fijner om dit niet helemaal vast te leggen. Je wilt immers de vrijheid hebben om ergens langer of korter te verblijven of je reisplannen onderweg te wijzigen. Voor sommige landen heb je echter een visum nodig en is het belangrijk om hier rekening mee te houden in je planning. In veruit de meeste landen kun je een zogenaamde visum on arrival krijgen. Dit betekent dat je betaalt bij aankomst in het land en niks vooraf hoeft te regelen. Ook heb je voor een aantal landen wel vooraf een visum nodig, maar kun je deze vlak van tevoren online regelen. Zo regelde ik zelf last-minute een e-visum voor Sri Lanka en Australië via e-visums.nl, gewoon tijdens mijn wereldeis. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, waarbij toch echt wat meer planning vooraf nodig is. Denk aan Rusland, China, India, Tibet of wanneer je van plan bent lang (enkele maanden) op een bestemming te blijven. Wanneer je dus een globale reisroute in je hoofd hebt, doe dan wat onderzoek op bijvoorbeeld e-visums.nl naar welke visumeisen aan jouw bestemmingen kleven en hou daar rekening mee.

china-hiken-reiziger-mirjam

Regelen van een onward ticket

Op wereldreis reis je vaak met enkeltjes. Je weet ten slotte nog helemaal niet hoelang je ergens wilt blijven en wat je volgende bestemming wordt. Alleen moet je bij veel douanes je retourticket laten zien voor je een land in mag. Hoe los je dat dan op? Je kunt ervoor kiezen puur voor de douane een goedkoop ticket het land uit te boeken en die gewoon niet te gebruiken. Maar er zijn ook veel sites die een tijdelijk e-ticket voor je kunnen regelen. Bijvoorbeeld Onwardticket.com boekt voor jou voor $12,- een random ticket naar een bestemming naar keuze vanaf jouw reisbestemming. Dit reserveringsticket ontvang je direct in je mailbox en kun je bij de douane laten zien. Uiteindelijk wordt dit onward ticket weer geannuleerd. Het is dus wel een echt ticket, maar de reis die zij voor je boeken gaat uiteindelijk niet door. Zelf heb ik hier een aantal keer gebruik van gemaakt en dit heeft voor mij altijd gewerkt.

Wat neem je mee op wereldreis? 

Maak een doordachte keuze voor backpack of koffer

Wanneer de wereldreis dichterbij komt, komt ook het inpakken dichterbij. En de grote vraag is natuurlijk, wat neem je mee? Deze vraag begint eigenlijk met de vraag: Backpack of koffer? Ben je van plan veel verschillende bestemmingen aan te doen, dan is in de meeste gevallen een grote backpack het handigste (zelf reis ik met 65 liter, maar ik ken voldoende wereldreizigers die met een kleinere backpack reizen). Ben je meer het type slow traveler en slaap je alleen in hotels/ airbnb’s en ga je naar minder off-the-beaten-track bestemmingen, dan zou een koffer ook handig kunnen zijn. Wat voor jou het meest handige is, kun je het beste bepalen aan de hand van dit artikel, waarin we de verschillen tussen reizen backpack en koffer toelichten. Kies je voor een koffer, dan kunnen we de lichtgewicht koffer Eastpak Tranzshell aanraden en reis je met liever met een backpack, dan is de Thule Guidepost 65L backpack zeker een goede keuze.

blije-solo-reiziger-backpack

Pak je kleding in met packing cubes

Een wereldreis maken betekent heel vaak je backpack of koffer in- en uitpakken. Echt HEEL VAAK. Ga maar uit van een paar keer per week, gedurende een heel aantal maanden! Veruit de beste manier om dit handig te doen, is met packing cubes. Geloof me. Natuurlijk kun je plastic zakjes nemen, maar deze scheuren, ritselen (heel irritant als je in een dorm slaapt) en zijn niet efficiënt of duurzaam. Ik heb hier met vele medereizigers over gesproken en eigenlijk stapt iedereen die lang reist uiteindelijk over op packing cubes. Er zijn talloze soorten en maten te krijgen in verschillende prijsklassen. En het kan een flinke investering zijn. Maar wie op wereldreis gaat, wil niet al na 2 maanden te maken krijgen met kapotte ritsen van de cubes en daardoor niet meer goed in staat zijn de bagage op een efficiënte manier in te pakken. Ons hele team reist inmiddels met deze packing cubes van Eagle Creek en die gaan dus al ruim 2 jaar zonder problemen mee. Wij willen allemaal niet meer zonder!

packingcubes-eaglecreek

Welke tech-reisgadgets neem je mee?

Smartphone met goede camera (en veel geheugen!)

Veel wereldreizigers nemen tegenwoordig alleen nog een smartphone mee, zodat ze wat lichter bepakt kunnen reizen. Heb jij een smartphone met goede camera (Bijv. Samsung of iPhone 8 of 10), dan kun je hier echt een heel eind mee komen. En zelfs als je wel een aparte camera meeneemt, is een smartphone met goede camera een uitkomst. Je hebt namelijk niet altijd zin om je camera mee te sjouwen en zo kun je toch altijd mooie foto’s maken. Een belangrijke tip bij de keuze van je smartphone voor je wereldreis: Bespaar niet op geheugen!! Je maakt veel foto’s op reis, maar je wilt ook wat variatie in offline playlists op je telefoon hebben staan voor al die uren in bussen en vliegtuig. Maar denk ook aan offline Netflix-afleveringen en podcasts. Niks is irritanter dan een telefoon die continu vol is. Zelf reis ik (nu nog) met een iPhone 6s (128 gb) en goede compact camera, welke mij de afgelopen 3 jaar prima zijn bevallen. Je kunt natuurlijk ook veel geheugen besparen door regelmatig foto’s over te zetten naar een cloud-dienst als Dropbox.

fotografie-smartphone

Laptop of tablet

Voor communicatie met het thuisfront, het boeken van accommodaties, het uitstippelen van je route, het back-uppen van je foto’s en misschien het maken van een reisverslag is het handig om een laptop of tablet mee te nemen. Zelf reis ik met een MacBook Air 13″, maar ik ben ook gewoon aan het werk, dus als je alleen van plan bent om te reizen, kan een tablet ook echt volstaan. Die keuze is echt aan jou. Maar één van deze twee is toch wel echt een fijne aanvulling op je reisuitrusting.

Annemarie-digital-nomad

Powerbank met veel vermogen

Verder is het raadzaam om een goede powerbank mee te nemen. Let bij de aanschaf van je powerbank op het vermogen ervan en de efficiëntie bij het laden. Zelf ben ik om die reden groot fan van de powerbanks van Xtrom. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en hebben weinig energieverlies bij het opladen van je device. Hoe meer vermogen, hoe vaker je je apparaten kunt opladen. Een powerbank die na één keer opladen leeg is, is echt waardeloos. Ik zou dus zeggen, kies een powerbank van minimaal 9000 mAh.

Wereldstekker?

Ga je op wereldreis, dan lijkt het logisch om een wereldstekker mee te nemen. Je krijgt tenslotte met verschillende type stopcontacten te maken. Echter is het grootste deel van de landen in Azië en Latijns-Amerika bijvoorbeeld hetzelfde. Bovendien wil je vaak meerdere apparaten tegelijk opladen. Zelf heb ik in de loop der jaren wat verloopstukjes verzameld bij lokale electronica winkeltjes of convenient stores als de 7eleven. Maar ik heb bijvoorbeeld ook lokale USB-laders met meerdere ingangen. Vaak betaal je hier ter plekke nog minder dan een euro voor en het werkt beter dan een wereldstekker. Toch kan een wereldstekker wel handig zijn als reserve, wanneer je nog niet weet wat voor stopcontacten je tegenkomt. In dat geval zou ik ook zeker een wereldstekker met meerdere usb-poorten kiezen!

lokale-reisstekkers

Kies een camera die bij je past

Ik zie onderweg echt veel te veel reizigers met gigantische camera’s die alleen de automatische stand gebruiken en geen idee hebben wat een goede framing voor een mooie foto is. En eigenlijk alleen maar hele ‘gewone’ plaatjes schieten. Een betere of grotere camera betekent niet vanzelfsprekend dat je ook mooiere foto’s maakt. Dit begint namelijk met talent voor fotografie en een stukje kennis over fotograferen. Ben jij geen (hobby) fotograaf en snap je niks van sluitertijd, diafragma en belichting, dan kun je die spiegelreflex camera echt wel thuis laten. Het is zonde om een vermogen aan camera en lenzen uit te geven als jij niet weet hoe je met een dergelijke camera om moet gaan. Er zijn tegenwoordig zeer goede compactcamera’s verkrijgbaar en wil je toch een stapje verder, dan kan een systeemcamera met verwisselbare lenzen een mooie tussenstap voor je zijn.

Hou bij de keuze van je camera rekening met het feit dat je het gewicht van die camera ook met je mee moet slepen. Heb je een goede compact camera (Sony heeft momenteel een hele mooie serie compact camera’s, maar ook Panasonic Lumix is erg goed), dan kun je die altijd bij je dragen en dus makkelijker foto’s maken, ook tijdens hikes of bijvoorbeeld van het straatleven. Ben je echt een (hobby) fotograaf en kun je goed met een camera overweg, dan maak je weer andere keuzes in camera. En welke camera bij je past, vraagt om iets meer uitleg dan één alinea. Maar wat ik vooral wil meegeven is dat het maken van een wereldreis niet automatisch betekent dat je ook een grote spiegelreflexcamera met de duurste lenzen nodig hebt. Kies dus een camera die echt bij jou past en laat je goed adviseren. Geef daarbij heel duidelijk aan wat jouw niveau in fotografie is en wat voor soort foto’s je wilt maken. Ga je op safari in Afrika, dan heb je bijvoorbeeld een ander soort camera nodig, dan wanneer jij vooral tempels gaat bezoeken.

fotograferen-ijsland-reizigers

Wel of geen bergschoenen mee op wereldreis?

Een andere vraag waar veel wereldreizigers mee kampen is of je nu wel of geen bergschoenen meeneemt op reis. Hoge wandelschoenen zijn over het algemeen zwaar en nemen ontzettend veel ruimte in. Een reden dus voor velen om deze thuis te laten. Natuurlijk kun je de bergschoenen aantrekken als je van A naar B reist, maar geloof me, dit wil je niet bij elk busritje in warm klimaat. Ben je van plan om flinke meerdaagse hikes te lopen, zoals het Annapurna circuit in Nepal, de Inca trail in Peru of Torres del Pain in Chili en Argentinië, dan is het zeker de moeite waard om een paar goede wandelschoenen mee op reis te nemen. Ben je echter van plan om alleen af en toe een losse hike te lopen, dan volstaan in de meeste gevallen lage wandelschoenen ook. Hou je helemaal niet van hiken, dan is de keuze natuurlijk simpel, maar het kan wel verstandig zijn om sneakers of sportschoenen met wat meer grip mee te nemen. En ook een paar goede wandelsokken is altijd fijn om bij je te hebben. Je weet tenslotte nooit wat er op je pad komt!

reiziger-uitkijkend-over-landschap

Wat voor kleding neem je mee op wereldreis?

Wat voor kleding je meeneemt op wereldreis, daar kan ik een heel apart artikel over schrijven en dat is ook voor iedereen verschillend. Een aantal tips kan ik wel geven. Neem sportkleding mee: licht, sneldrogend en comfortabel tijdens outdooractiviteiten. Denk in laagjes. Je kunt tenslotte met verschillende klimaatomstandigheden te maken krijgen. Zeker als je ook naar Latijns-Amerika reist, maar ook als je bijvoorbeeld een vulkaan gaat beklimmen. En onthoud dat je niet veel meer nodig hebt dan wanneer je 4 weken gaat reizen. Je kunt onderweg tenslotte gewoon wassen. Het enige verschil tussen een wereldreis maken of een maand vakantie, is dat je hoogstwaarschijnlijk door verschillende continenten reist en dus ook met andere weersomstandigheden te maken krijgt. Iets meer neem je dus wel mee. Een goede outdoorjas en/of donsjasje en een Buff sjaal zijn ideale items om mee te nemen als je verwacht ook naar koud klimaat te gaan. Ook een paar goede handschoenen zijn dan wel heel fijn. Voor (warme) kleding met veel volume zijn compressie cubes een uitkomst.

reiziger-vulkaan-reinout

Kies voor goede travelgear

Handige travel gadgets en goede travelgear maken je het leven als wereldreiziger echt een stuk makkelijker. Maar wat dan echt handige items zijn, beschreven we al eerder in dit artikel met onze favoriete travelgear. Ga je tijdens je reis veel in hostels overnachten, vergeet dan in ieder geval niet een slotje mee te nemen voor de kluisjes. Ook zijn een lakenzak en hamamdoek onmisbaar op wereldreis.

Tips voor het plannen van je wereldreis 

Reis zoveel mogelijk met enkeltjes en wees flexibel met je planning

Hoe verleidelijk het ook is om je hele route uit te stippelen, reis liever met alleen enkeltjes. Zo hou je flexibiliteit en kun je anticiperen op dingen die op je pad komen. Ook is het goedkoper om flexibel te zijn in data en bestemmingen, omdat je steeds de goedkoopste tickets kunt uitzoeken. Echter, heb je wel echt bepaalde wensen, dan kan het handig zijn om enigszins vooruit te plannen. Last-minute is namelijk niet altijd goedkoper. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te zigzaggen over de wereld. Niet alleen is het ontzettend milieu-onvriendelijk om continu van de ene kant naar de andere kant te vliegen en weer terug, het is over het algemeen ook veel duurder. Pak je bestemmingen bij elkaar in de buurt, dan kun je vaak met bus, trein of zelfs boot van het ene naar het andere land reizen. Iets dat net iets avontuurlijker, maar over het algemeen ook goedkoper is. Hoe je het beste van A naar B kunt reizen is vaak het beste uit te zoeken wanneer je op je bestemming bent. Wil je toch je route voor je wereldreis goed uitstippelen, dan heb je veel aan boeken als Take a Break, Solo reizen of Backpack bestemmingen.

twee-reizigers-sri-lanka

Hou rekening met lokale feestdagen

Hou ook rekening met lokale feestdagen, zoals Pasen (Semana Santa in Latijns-Amerika), Carnaval, Chinees nieuwjaar (Azië), Songkran festival (Thailand) en natuurlijk Kerst en Oud & Nieuw. Dit kan je reisschema namelijk behoorlijk in de war gooien en ook moet je rondom dit soort dagen je accommodaties veel verder vooruit boeken. Vaak zijn ook de kamerprijzen hoger in deze periodes en het kan zijn dat het lastiger reizen is tijdens deze periodes, omdat er minder of geen bussen rijden.

Songkran-festival-Thailand

Checklist voor je wereldreis

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Het beste van jouw bestemming ontdekken? Vergelijk online tickets en tours voor jouw bestemming.
Reis je met enkele reis? Regel dan goedkoop een onward ticket voor je doorreis

Hou rekening met klimaat

Nu kun je natuurlijk helemaal je route hebben uitgestippeld. Maar als dat betekent dat je middenin het regenseizoen op het strand zit, tijdens het typhoon of orkaan seizoen op een eiland of in de onhoudbare hitte een stad wilt verkennen, is het misschien handig om je reisschema wat te wijzigen. Zelf reis ik graag net buiten het hoogseizoen in een land, omdat je dan iets goedkoper uit bent en er iets minder toeristen in het land aanwezig zijn. Het laagseizoen daarentegen kan weer erg saai zijn als je in je eentje reist en reizen in bovengenoemde klimaatomstandigheden is ook gewoon niet zo handig. Bijt je er ook weer niet helemaal in vast, want bijvoorbeeld een regenseizoen betekent niet in alle landen dat het de hele dag regent. Vaak gaat het hier maar om een flinke tropische regenbui per dag. Echter zijn er wel degelijk landen waar alles dicht is tijdens het laagseizoen en je er gewoonweg niet kunt reizen. Zoek dit dus van tevoren goed uit!

Hoi-an-regenseizoen

Wees niet bang om iets te missen en hak knopen door

Dat je tijdens je wereldreis meer tijd hebt, betekent nog steeds niet dat je alles kunt zien. Hoe meer tijd, hoe meer je wilt zien. Dus je hebt eigenlijk nog steeds te maken met dezelfde keuzestress als tijdens een ‘normale’ vakantie. Om te beginnen: Wees niet bang om iets te missen. Je kunt gewoon niet alles zien. Maar vaak krijg je daar weer onverwachte ervaringen voor terug. Ook is het belangrijk om af en toe gewoon knopen door te hakken. Je kunt soms heel lang blijven hangen in het niet nemen van een beslissing (want alles kan en alles is zo leuk). Dit kan best veel invloed hebben op je humeur. Het geeft dan rust om gewoon een knoop door te hakken (en daar ook vrede mee te hebben) en ook gelijk het e.e.a. te boeken.

keuzestress-reiziger

Neem de tijd!

Duurt jouw wereldreis langer dan 6 maanden, dan hou je het over het algemeen niet vol om al die tijd in hoog tempo door te reizen. Neem gewoon lekker de tijd voor een bestemming. Ervaar het lokale leven en geniet van wat er op je pad komt. Elke 2-3 dagen verkassen, gedurende 8 maanden is gekkenwerk. Je zal niet de eerste zijn die helemaal uitgeblust raakt tijdens het reizen en niet meer in volle teugen kan genieten. Ben je op een plek waar je je helemaal happy voelt? Blijf daar dan 1 of 2 weken hangen. Even op adem komen is ect helemaal niet verkeerd. Het zou geen doel op zich moeten zijn om zoveel mogelijk dingen af te vinken tijdens je reis. Ervaring, opgaan in de lokale cultuur en gewoon keihard genieten zijn ook hele belangrijke onderdelen van je wereldreis.

reiziger-strand-holbox

Slimme wereldreis tips voor onderweg

Koop lokale simkaarten

Internet onderweg kan je het leven als (wereld)reiziger echt zoveel makkelijker maken. Van Google maps (offline kun je eventueel Maps.me gebruiken) tot nog even snel accommodaties checken of een Uber regelen. Eigenlijk overal ter wereld koop je in veel gevallen voor een prikkie een lokale simkaart met data. Zo heb je altijd internet onderweg. Ook als wifi het laat afweten! Je kunt je Whatsapp gewoon op je eigen (Nederlandse) nummer blijven gebruiken, dus je kunt ook via zo’n lokale simkaart eenvoudig contact houden met het thuisfront. Zelf regel ik mijn bankzaken vaak over de 3 of 4G, omdat dit veiliger is dan wifi. En bellen met het thuisfront doe ik heel makkelijk via Whatsapp over de 3 of 4G. Zo heb ik (bijna) nooit gezeur met een haperende verbinding en hou ik ook tijdens mijn lange reizen eenvoudig contact met thuis.

Wees consistent in het back-uppen van je foto’s

Wie lang reist, maakt vaak wel duizenden foto’s. Wees daarom consistent in het back-uppen van je foto’s, anders wordt het een chaos. Bedenk hiervoor (liefst vooraf) een handig systeem, wat voor jou goed werkt. En neem, bijvoorbeeld na elke land, even de tijd om per land al een selectie van je favoriete foto’s te maken en deze eventueel met het thuisfront te delen. Het uitzoeken van je wereldreisfoto’s achteraf is echt een hell of a job. En helemaal niet back-uppen van je foto’s is echt geen optie. Je zal niet de eerste zijn van wie camera of telefoon gestolen wordt tijdens het reizen. Gelukkig worden je foto’s van je telefoon tegenwoordig automatisch opgeslagen in de cloud, maar zorg er dus wel voor dat je hier een goed systeem in hebt.

digital-nomad-colombia

Log je reiservaringen (bijvoorbeeld in Polarsteps)

Of je nu een blog schrijft, foto’s deelt of aantekeningen maakt in een notitieboekje of reisdagboek, probeer de tijd te nemen om je ervaringen op de één of andere manier bij te houden. Je maakt namelijk zoveel mee, dat je dingen gaat vergeten. En het is soms heerlijk om tijdens een lange busrit al die ervaringen nog even terug te lezen of te bekijken en het te herbeleven. Zelf hou ik mijn ervaringen voor vrienden en familie bij op Polarsteps. Dit is eigenlijk het enige kanaal waar ik de afgelopen 3 jaar al mijn wereldreizen en korte trips bijgehouden heb. Polarsteps is een app waarmee je op een hele visuele manier reisverslagen en foto’s kunt delen op een kaart. Middels GPS wordt je route bijgehouden en zie je precies hoe je gereisd bent. Maar ook hoeveel dagen je op reis bent, welke afstanden je hebt afgelegd etc. Zo weten mijn vrienden en familie altijd precies waar ik ben en onthoud ik ook leuke details en bijzondere ervaringen.

wereldreis-polarsteps

Checklist voor je wereldreis

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Het beste van jouw bestemming ontdekken? Vergelijk online tickets en tours voor jouw bestemming.
Reis je met enkele reis? Regel dan goedkoop een onward ticket voor je doorreis

1 comment

Add yours
  1. Floor

    Wij zitten eraan te denken om voor een onbepaalde tijd op reis te gaan. We weten alleen nog niet zo goed wat we precies met ons huurhuis willen doen. Onderhuren is een optie, alleen mag dat van de verhuurder niet. Opzeggen is ook een optie, alleen dan hebben we geen huis als we terugkomen en we willen niet bij vrienden/familie intrekken. En een huis krijgen in Den Haag (daar wonen we) kan erg lastig zijn. Heb jij tips bij het krijgen van een huis bij terugkomst?

+ Leave a Comment