Meteen naar de content

De top 10 leukste kaartspelletjes voor op reis

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Cadeautips

Reisspellen

Speel jij ook graag kaartspelletjes op reis? Voor ons is op vakantie vaak het ultieme moment om ‘s avonds een spelletje te spelen. En wat zijn er de laatste jaren veel leuke kaartspellen voor volwassenen bijgekomen! Kaartspelletjes zijn ook handig om mee te nemen op reis, want ze nemen weinig plek in je koffer of tas in beslag. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn favoriet, het is ook bijna onmogelijk om een top 10 van de leukste kaartspelletjes te maken.

Neem dus vooral de volgorde van deze lijst met een korreltje zout: alle spellen in deze lijst zijn leuk. Het zijn vaak uitdagende, maar makkelijke kaartspellen die ook met 2 personen te spelen zijn. En aan het einde van deze top 10 kaartspellen geven we nog heel veel extra tips!

Tip: bekijk ook onze tips voor kleine reisspelletjes en dobbelspelletjes voor op vakantie!

1. Uno en Skip-Bo

Uno is waarschijnlijk wel het bekendste kaartspel dat er is en is nog het meest te vergelijken met het aloude kaartspelletje ‘pesten’. Het leuke van Uno is dat je het met z’n tweetjes kan spelen, maar ook in een groep. Het is een gemakkelijk spel met simpele regels, dus ook nieuwe spelers kunnen zo meedoen. En om een beetje in te kunnen smokkelen in deze top 10, het kaartspelletje Skip-Bo is ook heel populair én van dezelfde makers als Uno!

2. Lost cities kaartspel

Op nummer twee in deze top 10 van de leukste kaartspelletjes staat onze persoonlijke favoriet van dit moment: Lost Cities. Waarom vinden we dit het leukste kaartspelletje? Omdat het voor ons precies de goede balans heeft voor een leuk spelletje. Het is namelijk een vlot kaartspel om te spelen (een spelletje duurt maximaal een half uur), maar het biedt toch voldoende ruimte om er verschillende strategieën op na te houden. En er zit ook een geluksfactor in, dus een beetje mazzel kan je ook aan de overwinning helpen. Het kaartspel van Lost Cities is echt zo’n spelletje dat je er even snel bij pakt, ook na een lange reisdag. Het is alleen geschikt voor 2 spelers, wat natuurlijk een voor- en een nadeel kan zijn.

leukste kaartspellen

3. Exploding Kittens

Ben jij into ‘kittens, explosions and laserbeams’? Dan is Exploding Kittens jouw spel. En niet alleen voor op reis. Alleen al om de fantastisch geïllustreerde en hilarische kaarten wil je dit kaartspel hebben. Maar buiten dat, is het ook nog eens een heel léuk spelletje om te spelen ook. Tactiek, pesten en samenspannen…. dit spel staat garant voor heel wat ah’s en oh’s. En gelachen wordt er zeker. Je kunt Exploding Kittens met twee spelers spelen, maar het is leuker met meer spelers (maximaal 5).

4. Koehandel

Houd jij wel van een beetje bluffen? Koehandel is een uitdagend onderhandel- en biedspel, perfect geschikt voor ‘s avonds bij een drankje. Je kunt elkaar behoorlijk pesten en het kan behoorlijk op je  En iedereen wordt er superfanatiek van! Reis je met z’n tweeën? Dan is Koehandel Master een goed alternatief!

Koehandel reisspel

5. Kolonisten van Catan snelle kaartspel

Het Kolonisten van Catan snelle kaartspel is door de Nederlandse teksten geen kaartspel dat je in een internationale groep speelt, maar wel leuk als je met z’n tweeën (of drieën/vieren) op reis bent. Een versimpelde versie van het bekende Kolonisten van Catan. En een stuk minder ingewikkeld dan het ‘normale’ Kolonisten van Catan kaartspel, de speelduur is ook korter. Klein om mee te nemen en uitdagend genoeg. Zeker als je al bekend bent met één van de spellen in de Catan-reeks is dit spel makkelijker te leren.

6. Take 5

Take 5 is een tactisch spel waarbij je niet uitgedacht raakt over mogelijke wintactieken. Het kaartspel blijft daarom uitdagend genoeg om te spelen. Je hebt wel een grote tafel nodig, want er komen heel wat kaarten op tafel. Je kunt Take 5 het beste met een grote groep spelen (vanaf 4 á 5 spelers wordt het echt leuk), met z’n tweeën is het iets minder leuk. Er kunnen maximaal 10 spelers meedoen.

7. Weerwolven, reisspelletje voor groepen

Weerwolven is een geweldig spel om met (internationale) groepen van 8-18 spelers te spelen. Iedere speler krijgt middels een kaartje een rol toegewezen. Niemand weet van elkaar welke rol hij of zij is. Er zijn dorpsbewoners, weerwolven en meer. Eén persoon wordt als verteller aangewezen, hij of zij leidt het spel. Het doel is dat de dorpsbewoners de weerwolven ontmaskeren. Maar niemand is te vertrouwen. Door met elkaar in gesprek te gaan, moeten de spelers achterhalen wie welke rol heeft en zo de weerwolven uitschakelen. De spanningen kunnen behoorlijk hoog oplopen, want wie spreekt de waarheid en wie niet? Een erg leuk spel dat tot diep in de nacht voor veel entertainment kan zorgen en reizigers met elkaar verbindt.

8. Saboteur: het duel

Saboteur: het duel is een leuk kaartspelletje voor twee personen. Het originele aan dit kaartspelletje is dat je een weg bouwt, je hebt dus wel een grote tafel nodig om te kunnen spelen. Saboteur: het duel, is een kaartspelletje waar je even in moet komen, er zijn veel verschillende soorten kaarten. Het is dus ook handig om even de speluitleg in dit filmpje te bekijken. Maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, is het een erg leuk kaartspel om te spelen!

9. Beverbende kaartspel

Het kaartspel Beverbende werd ook vaak genoemd toen wij jullie vroegen naar jullie favoriete reisspellen. Beverbende is een spelletje dat je gemakkelijk tussendoor speelt. Het is een leuk kaartspel om te spelen met meerdere spelers, maar het kan ook met zo’n tweeën. Beverbende is trouwens zeker niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. En handig: met dit kaartspel train je ook je geheugen!

10. Kwatro – mini kaartspel in een blikje

We hebben het mini kaartspelletje Kwatro zelf nog niet geprobeerd, maar willen het zeker gaan spelen. Alleen al omdat het in zo’n schattig klein blikje zit, dit maakt het natuurlijk een ideaal kaartspelletje om mee te nemen. De recensies van Kwatro zijn ook goed, spelers geven aan dat het een makkelijk te leren spelletje is dat wel veel uitdaging biedt. Het doel van Kwatro is om zo snel mogelijk veel punten te halen. Het spel is geschikt van 2-4 spelers.

Meer tips voor leuke kaartspellen

Machi Koro

Machi Koro is niet zomaar een kaartspel, het is eigenlijk een dobbel- en kaartspel in één. Of een bordspel maar dan zonder bord, in plaats daarvan gebruik je de kaarten (je hebt dus wel een grote tafel nodig). Het doel van Machi Koro is om zo snel mogelijk je stad uit te bouwen tot een groots imperium. Dat doe je door op een slimme manier gebouwen te kopen. Het leuke aan dit kaartspel is dat je bij iedere beurt, ook van een andere speler, inkomsten kan verdienen. Zo blijf je bij het spel. Je kunt met dit spel je tegenstanders ook flink pesten, door ze geld afhandig te maken. Machi Koro is echt een uniek spel en het Japanse artwork maakt dat het ook een soort reisthema heeft. Wij vinden Machi Koro wel het leukst in combinatie met een uitbereiding, zodat je nieuwe strategieën kunt verzinnen. Dit kaartspel is geschikt voor 2-4 spelers.

Ligretto

Bereid je voor op drukte en chaos wanneer je aan Ligretto begint. Iedereen speelt namelijk tegelijk tijdens dit kaartspel! En omdat het doel is om zo snel mogelijk je kaarten weg te spelen, gaat alles supersnel. Geen tijd om even in te dutten tijdens dit spelletje dus! Ligretto is verkrijgbaar in 3 verschillende doosjes: een rode, blauwe en groene. Tussen deze kleuren zit geen verschil, alleen door een extra spel toe te voegen kun je Ligretto met steeds meer spelers spelen. Wanneer je drie spellen samenvoegt, is het spel geschikt voor 12 spelers. Het basisspel speel je met 2-4 spelers. Ligretto staat garant voor een gezellige, chaotische avond waarbij er veel gelachen wordt. Bekijk hier het filmpje met de speluitleg van Ligretto.

Boonanza

Boonanza is typtisch zo’n spel waarvan je in eerste instantie denkt dat het vooral een klein grappig spelletje is, maar waar in werkelijkheid zoveel meer in zit. Laat de leuke bonenplaatjes je dus zeker niet misleiden! Al moet gezegd worden, de plaatjes brengen wel humor in dit spel, wanneer je onderhandelt over een bruine boon, vuurboon, ogenboon of snijboon bijvoorbeeld. In Boonanza draait het om het verdienen van geld met het verbouwen van bonen. Wie het meeste geld heeft aan het einde van het spel wint. Bekijk hier het filmpje met de speluitleg.

Tips voor spelletjes met een ‘gewoon’ spel kaarten

Al zijn bovenstaande kaartspelletjes nog zo leuk, ook met een ‘gewoon’ spel kaarten kun je veel meer dan patience en pesten. In deze set met kaartspelletjes voor reizigers, vind je een boekje op ansichtkaartformaat met daarin 30 verschillende spelletjes die je kunt spelen met een pak kaarten. Bijvoorbeeld Toepen, Black Jack, Donkey, Snap, Cheat, President, Hearts, Euchre en Spades. Alle spelregels worden duidelijk uitgelegd in het Engels, heel handig als je een spelletje wilt spelen met buitenlandse reisgenoten. Het spellendoosje bevat ook twee mooi vormgegeven sets kaarten. Wil je compacter reizen, dan kun je natuurlijk ook alleen het boekje en een set mini-kaartspelletjes meenemen.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen