Reistips voor soloreizigers: zo maak je contact


Alleen reizen is voor de meeste reizigers een flinke stap buiten de comfortzone. Logisch, want je staat er tijdens je reis echt even helemaal alleen voor. En dat is natuurlijk precies wat het ook zo ontzettend gaaf maakt. Je kunt doen wat je wilt. Je leert vertrouwen op jezelf en maakt dingen mee die je anders nooit meegemaakt zou hebben. Je zou bijna denken dat solo reizigers graag op zichzelf zijn. Het alleen kunnen zijn is namelijk bijna een must om zo'n reis te kunnen maken. En toch is het tegendeel waar. Want de meesten kunnen dan misschien wel goed alleen zijn, het zijn over het algemeen ook echte sociale dieren die van heel veel gezelligheid houden. Een groot deel van de solo reizigers reist zelfs maar heel weinig echt alleen. ‘On the road' worden namelijk veel nieuwe vriendschappen gesloten. Soms voor een paar dagen en soms ook voor het leven. Maar hoe komen die ontmoetingen eigenlijk tot stand? En hoe zet je zelf die ene stap ver buiten je comfortzone om ervoor te zorgen dat je niet alleen op je hotelkamer blijft zitten?

Contact maken op reis

Slaap in hostels

Het verschilt natuurlijk per persoon wat je prettig vindt. De één zoekt graag een groot party hostel op, terwijl de ander zich prettiger voelt bij een intiemere sfeer. Het maakt eigenlijk niet uit waar je voor kiest, maar er zijn wel een paar handige regels om voor jezelf in gedachten te houden als je graag mensen wilt ontmoeten. Check of het hostel een fijne common room heeft. Een gezamenlijke ruimte of misschien zelfs een eigen bar in het hostel is namelijk dé ontmoetingsplek voor reizigers. In zo'n ruimte is het super laagdrempelig om in contact te komen met anderen. Omdat veel mensen in dorms slapen, zoeken ze al snel deze ruimte op. Vragen als “Where are you from”  en “Where are you going/ Where have you been?” zijn dan ook de meest gestelde vragen hier. Logisch, want het zijn vragen die heel makkelijk het gesprek op gang brengen. Kijk daarnaast ook goed naar de ligging van het hostel. Zeker in je eentje is een veilige buurt wel zo fijn. Bijvoorbeeld als je ‘s avonds laat een keer alleen ‘thuis'  komt. In Zuid-Amerika zie je daarnaast veel hostels waar gezamenlijk wordt gegeten. Dit is echt een pluspunt voor solo reizigers die nieuwe contacten willen leggen!

common room boutiquitoselina hostel playa venau

Ga couchsurfen

Toegegeven, je moet wel even goed de reviews van je host checken, maar couchsurfen kan juist in je eentje weer nieuwe deuren openen. Vaak kun je heel makkelijk via je host nieuwe locals ontmoeten. Een avondje uit is dan ook zomaar geregeld. Het fijne is dat je op pad kan met mensen die de omgeving en hotspots goed kennen en je soms graag op sleeptouw nemen. Dit is niet vanzelfsprekend, maar de kans is zeker aanwezig. En een bijzondere ervaring is het altijd!

Duik het nachtleven in

Het uitgaansleven is bij uitstek geschikt om nieuwe contacten te leggen. Maar zomaar in je eentje de kroeg induiken is misschien wel een beetje spannend. Wanneer je in een hostel of bij het couchsurfen al contacten hebt gelegd is de stap al een stuk makkelijker, maar wat als je die contacten nog niet hebt gelegd? Dat is zeker geen reden om je dan maar terug te trekken op je kamer of vroeg je bed in te duiken. Het vraagt echt even wat lef (zeker een eerste keer) om in je eentje ‘op stap' te gaan, maar toch kan ik het iedereen aanraden. Zeker als de avond goed uitpakt. Bedenk dan even hoe stoer het is dat je die voet over de drempel hebt gezet! Een paar tips:

Kleed je nonchalant

Ja, zeker als single reiziger wil je er wel een beetje goed uitzien en dat mag natuurlijk ook. Geldt voor mij precies hetzelfde! Maar teveel make-up of, voor de mannen onder ons, een gladgestreken blouseje (wat al heel knap is tijdens het reizen), kan je het gevoel geven dat je daar opgedirkt in je eentje zit. Iets dat wat ongemakkelijk voor je kan zijn. Als jij je er comfortabel bij voelt of als het bij het type uitgaansgelegenheid past, is het natuurlijk prima, maar aangezien het al aardig buiten je comfortzone is, wees lekker jezelf en wees vooral relaxed. En kleed je dus ook zo. Je bent tenslotte op reis!

Kies een goede spot

Wat mij betreft is een plekje aan de bar de beste spot als ik in mijn eentje ben. Tussen al die andere barhangers voel je je vaak minder snel alleen en is een gesprek ook zomaar aangeknoopt. Al is het maar met de barman/-vrouw. Maar ook voor andere mensen ben je aan de bar heel toegankelijk om een praatje aan te knopen. Misschien denk je dat mensen je ‘raar' vinden in je eentje, maar geloof me, dat is echt niet zo. Je zal merken dat mensen juist nieuwsgierig zijn naar je verhaal en dit vol bewondering aanhoren.

uitgaanstips solo reiziger

Maak oogcontact

Niet dat je iedereen wanhopig aan hoeft te kijken, maar een beetje om je heen kijken en contact maken met mensen kan geen kwaad. Het zorgt ervoor dat men makkelijker op je af stapt. Alleen maar diep in je telefoon gedoken zitten helpt in ieder geval niet mee. Overigens hoef je er niet op te wachten tot iemand op je afstapt natuurlijk, je kunt zelf ook een praatje aanknopen met mensen die bijvoorbeeld bij de bar staan te wachten op hun drankje of met de mensen die naast je zitten.

Hoe het ook tot stand komt, in veel gevallen wordt de avond een groot succes en ben je al snel weer vergeten hoe je daar in je eentje die bar binnenging. En lukt het die avond even niet? Dan duik je toch gewoon alsnog je bed in?

Ga het gesprek aan

Al reizend zal je merken dat je zeker niet de enige bent die alleen op pad is. Er zijn talloze solo reizigers die net als jij graag contact maken. Hoe makkelijk is het om met zo iemand een gesprek aan te knopen? Sta je op een vliegveld of station? Misschien kun je een taxi delen? Ontmoet je elkaar in een hostel, spreek eens af om de volgende dag samen iets te ondernemen. Grote kans dat de ander alleen maar ontzettend blij is met je voorstel en voor je het weet heb je er een reismaatje bij.

Speel een spelletje

De meeste hostels beschikken wel over een kaartspel of bijvoorbeeld Jenga. Zo niet, dan is het altijd handig om een spelletje bij je te hebben. Dit is namelijk de ideale manier om een groep van losse reizigers te verbinden en nieuwe contacten op te doen. Reizigers schuiven namelijk graag aan voor een spelletje!

Jenga spelen op reis

Onderneem actie

In eerdere tips voor solo reizigers schreef ik al dat het wel handig is dat je alleen kunt zijn. In diezelfde lijn ligt eigenlijk het feit dat je moet vertrouwen op jezelf. Onzekerheid of angst gaat je niet verder helpen tijdens de reis. En zelfmedelijden al helemaal niet. Ja, iedere solo reiziger heeft weleens een moment dat je geen zin hebt om moeite te doen om nieuwe contacten te leggen. Geen probleem natuurlijk. Een goed boek of een keer vroeg naar bed kan namelijk ook gewoon heel fijn zijn. Maar als je niet je hele reis in je eentje wil doorbrengen, is het wel handig om hier niet te lang in te blijven hangen. Soms moet je jezelf er gewoon even toe aanzetten om wel ‘s avonds de deur uit te gaan. Wel dat praatje aan te knopen of wel op dat voorstel van die ander in te gaan om iets te gaan zien wat niet jouw eerste voorkeur had. Kortom, stel je open. Onderneem actie. Geef jezelf af en toe een schop onder de kont. Daar word je groot en sterk van :).

Volg een workshop

Dansen, koken, surfen, een taal leren… ieder land heeft wel iets waar je workshops voor kunt volgen. En dat is niet alleen ontzettend leuk, maar door samen met anderen een dag(deel) iets te leren, maak je makkelijk contact met elkaar. En doordat je een interesse met elkaar deelt, heb je ook nog eens voldoende gespreksstof.

cooking class Laos

Boek een (meerdaagse) activiteit

Als je een beetje sportief bent aangelegd is het boeken van een (meerdaagse) trip ideaal voor het in contact komen met andere reizigers. Vaak ga je in een klein gezelschap op pad met een gids en eet en slaap je ook met elkaar. Als het een beetje meezit heb je een leuke, sociale groep waar je leuke contacten aan overhoudt. En zo niet, dan heb je in ieder geval een aantal super gave dagen gehad! Je doet het tenslotte ook voor het avontuur, het land en de mooie omgeving.

contact maken op reis-tours

Categories

+ There are no comments

Add yours