Meteen naar de content

De 10 meestgestelde vragen over solo reizen

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Reistips

Solo reis

Je wilt graag op reis, maar hebt geen reisbuddy om mee op pad te gaan. Of misschien lijkt het je gewoon ontzettend leuk om een keer alleen op reis te gaan. Wat de reden ook is dat je in je eentje de wereld gaat verkennen, je bent zeker niet de enige! Maar waarom is solo reizen nu eigenlijk zo populair? En is het dan niet eenzaam? Hoe ontmoet je andere reizigers en hoe kies ik de juiste slaapplek tijdens een solo reis? Allemaal vragen die heel logisch zijn als je voor het eerst gaat solo reizen.

Om je een klein beetje op weg te helpen geven we antwoord op de meestgestelde vragen over solo reizen! Want, alleen op vakantie gaan kunnen we iedereen aanraden!

solo travel bolivia

Mijn ervaring met solo reizen

Zelf reis ik inmiddels al zo’n 13 jaar alleen de wereld over. Mijn eerste solo reizen maakte ik als backpacker, eerst naar Thailand en Vietnam, de tweede keer naar Peru en Bolivia en mijn derde solo reis ging naar Ecuador en Colombia. Daarna maakte ik diverse wereldreizen in mijn eentje en inmiddels reis ik als digital nomad de wereld over. Logischerwijs moest ik mijn eerste reis een klein beetje inkomen, maar toen ik eenmaal de smaak te pakken had vond ik het geweldig! Ik sliep jarenlang in hostels, maar boek tegenwoordig gewoon een hotel of Airbnb voor mezelf.

Slapen in een hostel

Omdat ik nu ouder ben zijn mijn behoeftes hierin veranderd. Maar wie begint met soloreizen, en graag contact maakt, kan ik zeker aanraden om in een hostel te slapen. Er zijn tegenwoordig zoveel goede hostels met gordijntjes en stopcontacten bij ieder bed, waardoor je wat meer privacy hebt. Mijn favoriete continent voor solo reizen is Zuid-Amerika, maar ook Azië is geweldig voor wie alleen op vakantie gaat. Daarover verderop in dit blog meer! 

Mount don lauro san cristobal

1. Is het niet eenzaam om alleen te reizen?

Misschien wel de meest gehoorde vraag over solo reizen: Is het niet eenzaam oom alleen op vakantie te gaan? Nee, eigenlijk ben je als soloreiziger zelden alleen (tenzij je hiervoor kiest natuurlijk). Geloof me, je bent niet de enige. Of sterker nog, er zijn talloze soloreizigers die net als jij graag contact willen maken.

Ja, je kunt best een dag of paar dagen alleen zijn, maar maakt dat je direct eenzaam? Juist het leren genieten, ook als je alleen bent, maakt je alleen maar sterker. Juist als je alleen bent kun je helemaal zelf bepalen wat je doet, waar je heen gaat en hoelang je ergens blijft. Je doet dus precies waar je zelf zin in hebt. En op het moment dat je weer toe bent aan wat meer contact met medereizigers, kom je die vaak vanzelf tegen. Dat heb je zelf in de hand.

alleen op reis

2. Waar ontmoet ik andere (solo)reizigers?

Plekken waar je veel mede (solo)reizigers vindt zijn voornamelijk hostels. Slapen in een hostel is bijna gegarandeerd ‘succes’. Of het nu in de slaapzaal (dorm) is of in de gezamenlijke ruimte, een hostel is de ontmoetingsplek bij uitstek. Soms vind je hostels waar je ’s avonds kunt aanschuiven bij een gezamenlijk diner. Deze plekken zijn ideaal voor soloreizigers en erg gezellig!

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan couchsurfen. Je slaapt dan bij locals thuis. Vaak neemt je host je mee op pad en leer je zo in plaats van andere reizigers, juist meer andere locals kennen.

Daarnaast is het boeken van groepstours ideaal als je wat verlegen van aard bent. Door in een samengestelde groep een gave (meerdaagse) activiteit te doen, leer je elkaar al snel kennen. Kans is groot dat je hier contacten aan overhoudt. Zeker bij meerdaagse tours worden al snel vrienden gemaakt. Zo ben je dus helemaal niet continu aan het solo reizen!

3. Hoe kies ik een geschikt hostel?

Wie voor het eerst alleen op vakantie gaat, kiest meestal voor slapen in een hostel. In een hostel slapen betekent echt niet dat je altijd in crappy slaapzalen met ranzige badkamers verblijft. Ook hostels heb je in alle soorten en maten. Je kunt ervoor kiezen in een dorm (slaapzaal) te slapen, omdat dit goedkoper is en je sneller mensen ontmoet, maar je kunt vaak ook kiezen voor een privé kamer in een hostel. Wanneer je jonger bent en graag veel wilt feesten, kies dan bijvoorbeeld voor een (party) hostel met bar.

Luxe hostels

Ben je wat ouder en/of ben je gehecht aan je nachtrust, kun je beter kiezen voor wat luxere hostels. Niet alleen omdat je voor een paar euro per nacht extra, meer comfort en een goede locatie kan verwachten, maar ook omdat je hier een doelgroep aantreft die, met name qua leeftijd vaak iets ouder is.

Of een hostel bij je past kun je vaak wel uit de reviews halen. Lees deze dus goed door! Ook tips van medereizigers kunnen je goed op weg helpen. 

Hostel boeken? Booking.com en Hostelworld zijn hier het meest geschikt voor.

Arche-noah-hostel-bogota

Tips voor slapen in een hostel

Tegenwoordig zijn bedden in slaapzalen vaak voorzien van gordijntjes voor meer privacy, en heb je een stopcontact bij je bed. Ook zijn er altijd wel kluisjes in een hostel aanwezig. Neem daarvoor wel een eigen cijferslotje mee! Ook oordopjes en een slaapmasker zijn handig om mee te nemen als je in hostels gaat slapen. 

Ben je niet het type voor een hostel en hou je van meer luxe en comfort, dan kun je natuurlijk ook prima in een hotel of Airbnb slapen. Je ontmoet iets minder snel mensen dan in een hostel en het is in verhouding iets duurder, maar je hebt dan wel alle ruimte voor jezelf! Zeker als je graag alleen bent is dit een fijne manier van reizen. En heb je wel zin om andere mensen te ontmoeten, kun je altijd nog naar een hostel gaan! 

4. Is solo reizen (als vrouw) gevaarlijk?

Er is in de media vaak geschreven over het feit dat solo reizen (met name voor vrouwen) gevaarlijk zou zijn. Mijn antwoord hierop: onzin! Ja, je bent kwetsbaar in je eentje, maar niet meer dan wanneer je met z’n tweeën reist. In je eentje ben je juist altijd meer op je hoede en ben je minder roekeloos dan wanneer je bijvoorbeeld in een groep reist. Je staat er alleen voor, dus ben je vaak heel bewust van wat je doet, en denkt hier ook goed over na. Wat ik je kan meegeven, luister altijd naar je gevoel, doe gewoon geen stomme dingen en word zeker niet overmoedig, daar win je niks mee. Dat betekent natuurlijk niet dat je veilig op je hotelkamer moet blijven zitten. En laat je vooral niet bang maken door wat er geschreven of gezegd wordt over een bestemming. Vertrouw vooral op jezelf en ga gewoon lekker op pad.

Lees ook onze tips voor veilig reizen.

dos Irmaos hike rio brazilie

5. Wat doe ik met mijn bagage als ik naar de WC moet onderweg?

Tja, daar sta je dan, op een druk busstation met al je bagage en je moet toch echt naar de WC. Ten eerste, moet je er altijd voor zorgen dat er geen waardevolle spullen in je backpack of koffer zitten (vooral niet als die onderin of bovenop de bus gaat). Deze kun je dan in de toiletruimte laten staan buiten het toilethokje. Eventueel vraag je iemand uit de rij, bijvoorbeeld een medereiziger (hierbij weer even naar je gevoel luisteren), of diegene een oog op je bagage wil houden.

Handbagage hou je altijd bij je

Je handbagage met waardevolle bezittingen neem je mee in het toilethokje. Eigenlijk geldt dat voor alle situaties, je handbagage hou je ALTIJD(!) bij je. Slaap je in een dorm, laat dan nooit je waardevolle spullen onbeheerd achter, maar doe ze altijd in een kluisje. Neem daarom ook een hangslotje mee op reis. In bijna alle hostels zijn kluisjes aanwezig die je af kunt sluiten met je eigen slotje. Je kunt dan eenmaal aangekomen je meest waardevolle spullen in het kluisje achterlaten, zodat je die niet mee over straat hoeft te nemen.

wachten-op-reis

Handige gadget voor wie alleen op vakantie gaat

Ga je tijdens je vakantie alleen naar het strand? Dan is deze gadget superhandig! In deze zonnebrandkluis kun je jouw telefoon, geld en sleutels opbergen als je gaat zwemmen. Zo is de kans dat ze gestolen worden een stuk kleiner! 

zonnebrandfles voor spullen

Handige gadget voor wie alleen op vakantie gaat

Ga je tijdens je vakantie alleen naar het strand? Dan is deze gadget superhandig! In deze zonnebrandkluis kun je jouw telefoon, geld en sleutels opbergen als je gaat zwemmen. Zo is de kans dat ze gestolen worden een stuk kleiner! 

zonnebrandfles voor spullen

6. Is het niet raar om in je eentje naar een restaurant te gaan?

Nee, dat is niet raar. De meeste restaurantgasten kijken niet op of om en zijn zeker niet geïnteresseerd in het feit dat jij daar alleen zit. Zeker op reis komt dit veel vaker voor dan je denkt en kijkt niemand ervan op. In het begin kan het wel degelijk ongemakkelijk voelen voor jezelf. Het is dan fijn om iets bij je te hebben om te doen. Denk aan een boek, een reisdagboek of bijvoorbeeld je reisgids.

Zelf ben ik na al die jaren helemaal gewend om alleen te eten en geniet ik gewoon rustig van mijn omgeving, het eten en bijvoorbeeld een lekker wijntje. En soms ontstaan er zelfs hele mooie ontmoetingen op dergelijke avonden. Vind je het toch niet fijn om in je eentje een restaurant binnen te gaan, dan is een eetcafe waar je aan de bar kunt eten een fijne oplossing of haal je gewoon lekker wat streetfood. Goedkoop en laagdrempelig!

Natuurlijk kun je ook gewoon zelf koken in een hostelkeuken. Dat is ook nog eens de ideale gelegenheid om in gesprek te raken met je medereizigers.

solo-reizen-eten-in-een-restaurant

7. Wat is de beste bestemming voor solo reizen?

De beste bestemming voor solo reizen bestaat natuurlijk niet, want dat is persoonlijke voorkeur. Zelf heb ik solo gereisd in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Daarover kan ik zeggen dat je overal prima solo kunt reizen. Europa heeft daarbij mijn minste voorkeur. Zeker tijdens stedentrips kom je in verhouding minder soloreizigers tegen en is het wat lastiger contact maken. Maar ook dat hangt er natuurlijk vanaf wat je gaat doen en waar je verblijft. Ik heb me op mijn Europa trips evengoed prima vermaakt in mijn eentje en ook zeker wel andere (solo)reizigers ontmoet. Toch heb ik het solo reizen het beste ervaren in Azië en Latijns-Amerika. En ik geloof dat ook Australië of bijvoorbeeld Zuid-Afrika zich er erg goed voor lenen. Eigenlijk is de regel, komen er veel backpackers, dan is het ook goed te doen als (beginnende) soloreiziger.

Tip: ga je een verre reis maken in je eentje? Voor veel bestemmingen heb je een visum nodig. Deze regel je eenvoudig online via bijvoorbeeld VisumBuitenland.nl. Je betaalt iets meer dan wanneer je jouw visum rechtstreeks bij de betreffende overheid regelt, maar je kunt je aanvraag zo wel in het Nederlands doen en betalen met iDeal. Ook wordt je aanvraag gecontroleerd, dus zo hoef je je geen zorgen te maken over je visum voor je aan je solo reis begint! Ga je bijvoorbeeld naar backpack hotspot Vietnam? Dan kun je hier online je Vietnam visum aanvragen.

cambodja bezienswaardigheden kampot

8. Moet je reiservaring hebben voor je gaat solo reizen?

Nee hoor, ook als je nog nooit een stap buiten Europa hebt gezet, kun je prima de sprong in het diepe wagen en alleen op vakantie gaan. Ook al lijkt het misschien allemaal erg spannend, alles wijst zich uiteindelijk vanzelf. Hierbij is mijn motto: “Alles komt altijd goed, en zo niet… dan toch”. Dit heeft me al vaak geholpen in lastige situaties die je elke reis wel een keertje tegenkomt. En ja, het kwam altijd wel weer goed.

Flexibele instelling

Een flexibele instelling helpt je wel meer van je reis te genieten. Dingen gaan nu eenmaal niet altijd zoals je ze bedacht had. Door je flexibel op te stellen raak je minder in de stress en kun je makkelijker om een situatie lachen. En al ben je het nog niet, je wordt tijdens het (solo)reizen vanzelf wat flexibeler en daarmee relaxter. Je leert steeds beter om te gaan met tegenslagen en te vertrouwen op jezelf. En precies dat is de waarde van solo reizen! 

veelgestelde vragen-over-solo-reizen

9. Is solo reizen duurder dan wanneer je samen reist?

Je kan een reis zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is het een klein beetje duurder. Dit zit hem met name in het feit dat je bijvoorbeeld kosten voor een taxi niet kunt delen. Ook kun je als je samen reist bijvoorbeeld maaltijden met elkaar delen. Maar zoals bij het eerste punt ook aangegeven, ben je zelden echt alleen. Zo kun je andere reizigers vragen een taxi (of tuktuk) met je te delen.

Wil je altijd een kamer voor jezelf, dan ben je logischerwijs meer geld kwijt dan wanneer je de kamerprijs kunt delen met z’n tweeën. Maar als je het prima vindt om in een dorm te slapen, ben je uiteindelijk vaak ongeveer hetzelfde kwijt. Dit zorgt er ook voor dat je in hostels zoveel soloreizigers (van alle leeftijden) vindt. Gewoonweg, omdat het betaalbaarder is.

10. Is het niet jammer dat je ervaringen niet met iemand kunt delen?

Dat was misschien wel mijn grootste twijfelpunt voor ik in 2011 aan mijn allereerste solo reis naar Laos en Vietnam begon. En nee, ik heb dit uiteindelijk nooit als een probleem ervaren. Onderweg ontmoet je zoveel andere reizigers waarmee je ervaringen kunt delen. En tegenwoordig kun je natuurlijk ook gewoon alles real life met het thuisfront delen via social media, als je daar behoefte aan hebt.

Zelf vind ik het leuk om het thuisfront op de hoogte houden via een app als Polarsteps. Het schrijven in een reisdagboek is ook zeker een aanrader om later het moment weer op te roepen bij jezelf. En voor al je bijzondere ontmoetingen is het Friendship book for backpackers een erg leuke herinnering!

solo-reizen-stay-happy

Wil je solo reizen, maar niet alles zelf regelen?

Solo reizen, zonder alles zelf te regelen? Er zijn veel reisorganisaties die individuele rondreizen op maat aanbieden. Vaak kun je je eigen reis samenstellen o.b.v. zogenaamde bouwstenen. Zelf reisde ik bijvoorbeeld een week door Yucatan in Mexico met een bouwsteen van 333travel. Dat is mij heel goed bevallen, zelfs al heb ik al heel veel zelfstandig gereisd, want zo’n georganiseerde reis is wel heel ontspannen! Ook reisorganisaties als Van Verre en Riksja travel bieden dit soort reizen aan. Hou er wel rekening mee dat je bij dergelijke reizen in hotels slaapt. 

Toch liever niet alleen op vakantie?

Vind je het toch wat te spannend om alleen op vakantie te gaan? Of vind je het gewoon echt niet leuk om solo te reizen? Dan is een georganiseerde groepsreis een aanrader. Er zijn diverse organisaties die mooie reizen organiseren. Denk aan ShoestringDjoser of bijvoorbeeld Sawadee. Maar je kunt ook overwegen met een internationaal gezelschap te reizen met bijvoorbeeld G-Adventures

solo reizen, reiziger

Meer tips voor soloreizigers

Ga je voor het eerst backpacken? Lees dan ook onze tips voor een eerste keer backpacken door. Wil je meer weten over hoe het is om alleen op reis te gaan? Lees al onze blogs voor solo reizen of backpacken.

Zelf niet alleen op reis, maar zoek je een (afscheids)cadeautje voor een soloreiziger? Bekijk onze afscheidscadeaus voor iemand die op wereldreis gaat

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen