Meteen naar de content

10 Praktische tips voor een eerste keer backpacken

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Een eerste keer backpacken kan spannend zijn. Je weet tenslotte nog helemaal niet wat je te wachten staat. Natuurlijk zijn er ontzettend veel reizigers die je voor zijn gegaan en je overladen met tips, maar het zelf echt ervaren is uiteindelijk toch anders. En door alle goedbedoelde adviezen, weet je soms ook niet zo goed meer wat nu écht belangrijk is. Om je daarbij een beetje op weg te helpen, verzamelden we tips van onze volgers en onze eigen absolute aanraders voor de beginnende backpacker in één overzicht: 10 tips voor én door backpackers dus! Met deze backpack tips ga jij goed voorbereid het avontuur aan!

daypacks voor dagtrips

1.  Boek niet alles vooruit wanneer je voor het eerst gaat backpacken

Omdat een eerste keer backpacken best spannend kan zijn hebben veel mensen de neiging alles vooruit te boeken. Dit is niet alleen zonde van je geld (in het land zelf is het vaak veel goedkoper), maar je legt hiermee je reisplannen al helemaal vast. Juist het ruimte laten voor vrije invulling van je reis ter plekke levert de mooiste ervaringen op. Wanneer je je van tevoren goed inleest (bijvoorbeeld via reisblogs of Instagram, maar ook de capitool reisgidsen zijn ideaal in de reisvoorbereiding) en globaal je route uitstippelt, geeft dit voldoende rust. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming praat je met andere reizigers en locals en ontdek je zo de échte must-do’s en places to be. Ook kunnen andere reizigers je vaak veel vertellen over veiligheid, slimme routes en het beste vervoer. Weet je al wat je volgende stop wordt? Door vooruit te boeken profiteer je van de beste prijs-/kwaliteitverhouding. Dit kun je onderweg doen met de apps van Hostelworld of Booking.com voor hostels en hotels en bijvoorbeeld Get Your Guide voor tours. Is het maar meteen geregeld!

Tip: wist je dat je van alle bestemmingen die wij de afgelopen paar jaar hebben bezocht een highlight terug kunt vinden in ons Instagram account? Zo kun je alvast een beetje in de stemming komen én onze video’s zitten bomvol reistips! Of bekijk onze blogs vol tips voor heel veel backpack bestemmingen. 

selina hostel playa venau

Reizen met een enkele reis? Regel een ‘onward’ ticket

Ga je voor langere tijd backpacken dan reis je vaak met een enkele reis. Je weet ten slotte nog helemaal niet hoelang je ergens wilt blijven en wat je volgende bestemming wordt. Alleen moet je bij veel douanes je retour- of doorreisticket laten zien voor je een land in mag. Hoe los je dat dan op? Je kunt ervoor kiezen puur voor de douane een goedkoop ticket het land uit te boeken en die gewoon niet te gebruiken. Maar er zijn ook veel sites die een tijdelijk e-ticket voor je kunnen regelen. Bijvoorbeeld Onwardticket.com boekt voor jou voor $12,- een random ticket naar een bestemming naar keuze vanaf jouw reisbestemming. Dit reserveringsticket ontvang je direct in je mailbox en kun je bij de douane laten zien. Uiteindelijk wordt dit onward ticket weer geannuleerd. Het is dus wel een echt ticket, maar de reis die zij voor je boeken gaat uiteindelijk niet door. Zelf heb ik hier een aantal keer gebruik van gemaakt en dit heeft voor mij altijd gewerkt. Je kunt dit ook zelf doen bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen, dan kost het je niks. Maar zelf kies ik altijd voor het gemak van Onward ticket. Meer van dit soort tips voor een lange backpack trip vind je in onze artikel over een wereldreis maken.

Reizen met een enkeltje? Regel voor $12 je onward ticket >>

2. Stop een extra tas in je backpack

Neem een extra tasje mee. Bijvoorbeeld een katoenen tasje. Niet alleen leuk, ook ideaal voor een dagje strand, stad of avondje stappen. Het geeft niet de indruk van waardevolle inhoud en je propt hem zo in je rugzak. Daarnaast is een daypack van 24-32 liter super handig voor bijvoorbeeld meerdaagse tracks of dagtochten. Je kunt je grote bagage namelijk vaak in je hostel stallen. Gebruik hem ook gelijk voor je handbagage in het vliegtuig of de bus. Ook een uitkomst is een opvouwbare rugzak als je niet met een grote backpack én daypack wilt sjouwen als je op doorreis bent. Een heuptasje kan in steden trouwens ook erg handig zijn.

Opvouwbare-rugtas-16L katoenen tasje colour your world

3. Gebruik je reisgids alleen als backup (en souvenir)

Ja, een Lonely Planet, Rough Guide of Bradt is zeker handig om in je backpack te stoppen (of download hem op de e-reader). Maar leun er niet teveel op. Hostels en restaurants die in de Lonely Planet vermeld staan, passen daar soms hun prijzen op aan (al is dat niet meer zo erg als vroeger, toen iedereen volledig ‘afhankelijk’ was van de Lonely Planet). En wat is er nu leuker om vol het avontuur in te gaan en van de gebaande paden af te wijken? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar praat met en luister naar andere reizigers en locals. Slaap bijvoorbeeld in dorms of ga eens couch surfen, dan zijn deze ontmoetingen gegarandeerd! Net als mooie verhalen en tips voor de beste spots. Je kunt ook helemaal in het diepe springen door ‘onvoorbereid’ op pad te gaan, lees hiervoor onze tips & tricks voor reizen zonder reisvoorbereiding, maar voor een eerste keer backpacken is dit misschien nog een wat te grote sprong in het diepe. Een leuke tip voor op je boekenplank is Lonely Planet the World. In deze dikke versie van de bekende Lonely Planet reisgids vind je de highlights van alle landen ter wereld! Deze helpt je in je voorbereiding voor een eerste keer backpacken, maar laat je daarna natuurlijk thuis. 

4. Probeer niet teveel spullen mee te nemen in je backpack

Wanneer je je spullen inpakt denk je dat állemaal nodig te hebben. Nou, we helpen je graag uit die droom. Skip 25% van die spullen. Je hebt ze niet nodig. Echt! Zorg ervoor dat je ruimte overhoudt in je backpack. Zeker wanneer je in een dorm slaapt en vroeg moet vertrekken heb je niet altijd de tijd en zin om je tas net zo strak in te pakken als toen je thuis de hele dag de tijd had en al je spullen over de vloer uit kon spreiden. Zorg er dus voor dat je spullen ook nog in je tas passen als je er alles gehaast inpropt. En ruimte voor souvenirs is op zich ook geen overbodige luxe ;). Ook slim: rol je kleding op, dan krijg je minder kreukels. En de gouden tip: Pak je spullen in packing cubes. Niet alleen bespaart dit je heel veel ruimte in je backpack, je kleding blijft schoner en je hebt snel de juiste kleding bij de hand, zonder je hele backpack over de hoop te hoeven halen. Een waszak is daarnaast handig voor vuile kleding. Die kun je dan zo inleveren wanneer je het laat wassen.

Een veelgehoord advies is ziplocks gebruiken. Zeker ook effectief, maar wel minder duurzaam en onze ervaring is dat ze bij veelvuldig gebruik scheuren. Bovendien is het lastiger je kleding net zo strak in te pakken als met packing cubes. Er zijn verschillende varianten op de markt in verschillende prijsklassen. Het loont wel om te kiezen voor kwaliteit, zeker als je lange tijd gaat backpacken, maar zelfs als je voor goedkopere cubes kiest, reist het al zoveel fijner dan zonder. Zeker de investering waard dus!

Bekijk hier welke packing cubes wij aanraden >> 

Lees ook onze slimme inpaktips eens door en bekijk onze favoriete reisspullen.

reiziger-vulkaan-reinout

5. Koop een lokale simkaart op het vliegveld 

Een lokale simkaart zorgt ervoor dat je goedkoop kunt internetten op reis als je buiten Europa reist, waar je Nederlandse of Belgische simkaart niet geldig is. En dat is natuurlijk superhandig! Even je volgende accommodatie, bus of tour boeken, de weg zoeken met Google maps, familie op de hoogte houden van je avonturen via bijvoorbeeld Polarsteps, Whatsappen met je (nieuwe reis-)vrienden… internet op je telefoon is gewoon onmisbaar geworden. De makkelijkste plek om een lokale simkaart te kopen is op het vliegveld. Meteen in de aankomsthal vind je vaak stalletjes van de verschillende telefoonaanbieders waar je je simkaart kunt kopen en gelijk laten activeren. 

fotografie-smartphone

6. Maak gebruik van goede travelgear tijdens het backpacken

Travelgear… het is te krijgen in alle soorten en maten en vooral in uiteenlopende prijsklassen. Er is zoveel te krijgen op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Precies om die reden vind je onze favorieten in onze webshop. Spullen waar we zelf al jaren mee reizen en die bewezen hebben ook daadwerkelijk praktisch te zijn onderweg. Natuurlijk kun je voor een eerste keer backpacken nooit al je gear in één keer aanschaffen. Dan gaat je hele reisbudget er waarschijnlijk in één keer doorheen. Maar het is wel goed om rekening te houden in je budget met de aanschaf van een basis reisuitrusting als je die nog niet hebt. Toen wij zelf ooit begonnen met reizen schaften we na onze backpack voor elke reis 1 á 2 nieuwe dingen aan. En dan gelijk van goede kwaliteit. Deze gaan inmiddels al jaren mee. Want bij je reisuitrusting geldt vaak wel dat goedkoop duurkoop is, hoewel het soms ook even niet anders is natuurlijk. Zeker als je een eerste keer gaat backpacken en je nog niet weet of het wat voor je is. Hoewel er maar weinig mensen zijn die na één keer backpacken, nooit meer gaan reizen ;).

Backpacken-panama

Tips voor onze favoriete reisspullen voor het backpacken

We schreven ook al eens welke reisspullen bij ons favoriet zijn. Een goede toilettas bijvoorbeeld. We maken gebruik van siliconen reisflesjes en de flexibele reisflesjes voor o.a. shampoo en douchegel, deze zijn onverwoestbaar. Maar ook een lakenzak gaat bij ons altijd mee. Neemt weinig ruimte in en is niet te warm. Handig om altijd bij je te dragen voor de minder schone bedden. Ook erg fijn in een nachttrein, tent of hangmat. Hij beschermt je namelijk meteen tegen insecten. Vervang daarnaast je handdoeken door een microvezel handdoek die minder ruimte inneemt dan een paar sokken en gebruik een sarong of hamamdoek of bijvoorbeeld deze duurzame reishanddoek als strandlaken. Veel lichter, compacter en sneller droog. En, zoals hierboven al genoemd, packing cubes! Dit gaat je leven zoveel makkelijker maken.

 siliconen-reisflesjes packingcubes-eaglecreek-vk

7. Maak kopieën van je reisdocumenten

Zo hoef je niet altijd je paspoort bij je te dragen en bij diefstal heb je altijd een kopie nodig. Een foto maken van je reisdocumenten kan ook. Verder vonden wij het meenemen van een onbruikbare of nep bankpas of creditcard een hele handige backpack tip van een van onze volgers. Word je overvallen, geef je die gewoon mee. Dief tevreden en jij geen problemen. Draag daarom altijd een klein portemonneetje met cash voor de dag bij je. Het grote geld en belangrijke passen en documenten draag je in een moneybelt of bewaar je in een kluisje. Wil je graag alle papieren bij elkaar bewaren tijdens het reizen? Dan is dit waterdichte reisdocumenten mapje erg handig. En zorg natuurlijk voor een goede reisverzekering!

Lees ook onze tips voor veilig reizen.

reisaccessoires hoesje waterdicht

8. Investeer in een goede backpack

Je kunt natuurlijk een backpack van iemand lenen wanneer je een eerste keer gaat backpacken. Je weet tenslotte niet of je vaker gaat. Toch levert een goed zittende rugzak zoveel comfort op. En hou je het bij één keer? Dan verkoop je hem toch gewoon weer op Marktplaats? Je doet er jaren mee. De perfecte pasvorm scheelt je veel rug- en schouderklachten. Een rugzak met handige vakken die vanuit verschillende kanten (onder, boven en voor) open te ritsen is, is het meest ideaal. Wat ons betreft voldoet deze Osprey backpack helemaal aan al onze eisen die een backpack moet hebben. Hij is niet te zwaar, draagt comfortabel en is superhandig te openen vanaf verschillende kanten. Je kunt daardoor altijd makkelijk bij je spullen! Bovendien heeft hij een regenhoes, wat niet alleen beschermt tegen regen, maar ook tegen stof en vuil als hij bijvoorbeeld onderin of bovenop een bus ligt. Je kunt ook een flightbag gebruiken voor extra bescherming. Houd er wel rekening mee dat een flightbag ook weer extra ruimte inneemt. 

Osprey backpack kyte

Hoe groot moet je backpack zijn?

Het volume dat je kiest voor jouw backpack trip hangt sterk af van hoelang je gaat, of je verschillende klimaatzones aandoet en of je veel of weinig meeneemt, maar de meeste backpackers hebben een backpack van 55 tot 70 liter. Hou er wel rekening mee dat je hem ook moet kunnen dragen! 

9. Neem een slotje mee en loop niet te koop met dure spullen

Dure sieraden… je hebt er niks aan op reis. En loop ook vooral niet te koop met je dure camera of telefoon. Een goede cameratas kan misschien handig zijn, maar iedereen weet wat daar in zit. We kregen de tip van een lezer dat er ook losse beschermingselementen verkrijgbaar zijn die je in je ‘gewone’ handtas kunt stoppen om je camera op een onopvallende manier, toch goed te beschermen. Zelf zijn we enthousiast over de Matador camera sleeve, maar deze is wel vrij prijzig. Het hangt ook sterk af van de camera die je hebt. Ook een slotje op je rugtas duidt op waardevolle spullen. Een klein karabijnhaakje in de kleur van je rugzak valt veel minder op en maakt het de zakkenroller een stuk lastiger de tas open te ritsen. Een slotje voor in bus of vliegtuig is wel aan te raden. En vaak heb je voor een kluisje in je hostel een eigen slotje nodig. Een TSA Cijferslot is daarbij het handigste omdat je dan niet het risico loopt een sleuteltje kwijt te raken. Zeker meenemen dus!

Tourguides tijdens de Incatrail, Peru

10. Gebruik een VPN op reis

De kans is groot dat je tijdens je reis van heel veel verschillende wifi-hotspots gebruik gaat maken. En die zijn niet altijd (goed) beveiligd. Om ervoor te zorgen dat jouw gegevens veilig blijven, is het handig om een VPN service te gebruiken. Een VPN zorgt ervoor dat je altijd een veilige verbinding hebt, ook als een wifi-netwerk zelf onbeveiligd is. En dat niemand kan ‘meekijken’ met wat jij doet op internet. Het gebruik van een VPN biedt bovendien nog meer voordelen. Doordat je ervoor kunt kiezen om met een Nederlandse server verbinding te maken, lijkt het alsof je internet vanuit Nederland, ook al zit je in het buitenland. En zo kun je gewoon ongestoord Uitzending gemist kijken, of inloggen op je Nederlandse Netflix account. Zonder VPN kan dit niet! En ten slotte, in landen waar internet (deels) geblokkeerd is, zoals China, kun je door middel van een VPN wel gewoon online komen. Zoek je een VPN-aanbieder? Op VPNGids.nl vind je een handig overzicht van alle aanbieders!

digital-nomad-bocas-del-toro

Luister naar je gevoel en gebruik je gezonde verstand

Het is een inkoppertje, maar zo waar! Luister altijd naar je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Voelt een situatie onveilig aan, dan is het vaak ook zo. Loop dan niet toch dat stille straatje door, maar zoek de mensenmassa weer op of neem een taxi. Ga natuurlijk wel gewoon het avontuur aan, maar doe geen stomme dingen. Je weet echt wel wanneer iets onder de categorie avontuur of gewoon ronduit dom valt. Op stap geweest? Zorg ervoor dat je met andere backpackers weer terug naar je hostel gaat of een veilige taxi naar huis neemt. Wil je een tour boeken? Check dan de reviews en betaal liever iets meer voor een organisatie die goede uitrusting heeft, dan het allergoedkoopste (en vaak onveiligste) materiaal. En ook hierbij geldt, vertrouw op je gevoel.

Tenslotte: gewoon gaan!

Iedereen die gereisd heeft zal het je vertellen: gewoon gaan! Reizen verrijkt je leven. De herinneringen, ontmoetingen en avonturen, het doet iets met je. En als je de kans krijgt, reis een keer alleen. Niks maakt je sterker dan leren te vertrouwen op jezelf. Het is normaal dat je het een eerste keer allemaal een beetje spannend vindt, maar met deze tips hopen we je toch over de streep te trekken. En als je dan geweest bent vertel je tegen al je vrienden: “Gewoon gaan!!”

osprey 36 sirrus backpack

Checklist en tips voor je eerste backpack avontuur

Meer praktische info voor een eerste keer backpacken

Steden ontdekken door middel van (fiets)tours

Veel landen waar je tijdens het backpacken komt kennen gigantische steden. Hoe verken je nu zo’n metropool? Zelf vinden wij het altijd erg leuk om fietstours te boeken. In steeds meer steden wereldwijd kun je namelijk fietsen. Soms zijn er ook pick-up points voor fietsen waar je tegen betaling een fiets kunt pakken. Voor fietstours en fietsverhuur raden we Baja Bikes aan. Zij bieden wereldwijd op ontzettend veel plekken fietstours en -verhuur aan. Je fietst dan met een lokale gids in een groep, gelijk een leuke manier om andere reizigers te ontmoeten dus!

Verder is het vaak leuk om zoveel mogelijk streetart te ontdekken of je een weg te eten door de stad via streetfood stalletjes en lokale eettentjes. Hoe meer locals er ergens zijn, hoe beter het eten! Ook zijn free walking tours vaak een aanrader. Deze zijn niet helemaal gratis, de bedoeling is dat jij aan het einde van zo’n tour geeft wat je de tour waard vond. In de meeste grote steden zijn wel free walking tours te vinden.

Een handige website om georganiseerde tours en activiteiten te vinden wereldwijd is Get Your Guide. Je kunt tours vergelijken, online boeken en reviews lezen van reizigers die je voor zijn gegaan.

fietsen stedentrip leuven

Een bestemming proeven

Niets zo kenmerkend voor een cultuur is het eten dat er geserveerd wordt. Eten is een ontzettend belangrijk onderdeel van reizen. Want via de lokale keuken leer je vaak heel veel over een bestemming. Elke keuken kent invloeden vanuit het verleden. Het is daardoor niet alleen ontzettend lekker en leuk om zoveel mogelijk verschillende, lokale gerechten te proeven, maar het kan ook erg leerzaam zijn! Om die reden boeken wij vaak een foodtour of cooking class zodra we op een bestemming aankomen. Zo leer je op een leuke manier een plaats kennen en krijgen we de beste tips van een local voor gerechtjes die we moeten proeven, restaurants en bars die we moeten bezoeken en andere highlights van de stad. Ideaal! Een handige website waar je veel van dit soort tours en cooking classes vindt is Cookly.

cooking class Laos

Nog meer reistips

Door de jaren heen zijn wij doorgewinterde reizigers geworden en hebben daardoor veel reistips voor backpacken om te delen. Wil jij na dit artikel over reistips voor backpackers nog meer van onze tips lezen? Bekijk dan de artikelen over tips voor een werelreis maken, digital nomad worden of bekijk onze inpaktips. Meer tips voor je bestemming? Bekijk al onze bestemmingsartikelen!

5 reacties

  • Sandra Mastenbroek 2 mei 2016 - 15:35

    Nog een interessante tip: Als je dan tóch met je prachtig dure Canon/Nikon camera op pad gaat, zorg voor een cameratas die wel beschermt maar er niet uitziet als de standaard cameratassen die snel doelwit voor dieven worden. Zo kan je losse inzetstukken kopen voor in je handtas/rugzak maar er zijn ook heel veel handtassen te koop waarvan je niet zou verwachten dat je hele camera-uitrusting hier veilig in opgeborgen ligt!

  • Annemarie 2 mei 2016 - 17:34

    Dat is een goede inderdaad! Bedankt voor de aanvullende tip Sandra.

  • Mariska 29 januari 2017 - 12:01

    Supergoede tips!
    Ik ga bijna! Vraag me nog 1 ding af… wat doen jullie met je telefoon enzo als je naar het strand gaat?
    Laat je die dan gewoon ’thuis’ in de kamer? Want het is ook vaak je muziek… camera… manier van andere hotels zoeken etc.
    Maar je wilt ook wel eens het water in en hem dan niet kwijt zijn!
    Ergggg benieuwd naar jullie oplossing hiervoor!

    • Annemarie Auteur 13 februari 2017 - 12:39

      Hoi Mariska,

      Sorry voor de late reactie! Maar telefoon gaat in de meeste gevallen gewoon mee. Afhankelijk van welke bestemming je heen gaat is het veilig of minder veilig om hem in je tas te laten zitten als je gaat zwemmen. Wat je kunt doen is iemand naast je vragen om even een oogje in het zeil te houden als je het water induikt. Of je stopt je waardevolle spullen (nooit teveel meenemen naar het strand) in een drybag en neemt die mee het water in.

  • Jonas Thys 2 mei 2020 - 16:21

    Wat een leuke tips! Zo weinig mogelijk plannen van ter voren is misschien nog de beste tip! ;-)

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *