Meteen naar de content

Een backpack kopen: 5 tips voor het kiezen van een goede rugzak

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Backpacken

Inpakken

Reistips

Reviews

Ga je voor het eerst backpacken en vraag je je af welke backpack je moet kopen? Of heb je al veel reizen gemaakt en vind je dat het tijd is voor een nieuwe rugzak? In beide gevallen kan soms best een zoektocht zijn naar de backpack die voor jou het meest geschikt is. Pasvorm, inhoud, looks én prijs spelen natuurlijk allemaal mee met de overweging welke backpack je gaat kopen. En er zijn zoveel goede backpack merken te koop! Wij hebben jarenlange ervaring met verschillende backpacks en geven je daarom graag onze beste tips voor het kopen van een backpack.

backpack kopen tips

1. Kies het juiste formaat backpack

Wanneer je een backpack gaat kopen, is de eerste keuze die je moet maken welk formaat rugzak je nodig hebt. De gewenste inhoud is afhankelijk van het soort reizen dat je met je backpack wilt maken, als je bijvoorbeeld ook kampeerspullen meeneemt, heb je natuurlijk een grotere backpack nodig dan wanneer je in ho(s)tels slaapt waar beddengoed en handdoeken aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor warme en koude bestemmingen. Ga je alleen naar warme bestemmingen, dan heb je een minder grote backpack nodig dan wanneer je ook winterkleding mee moet nemen. Denk hier dus goed over na voor je een rugzak gaat kopen. Voor de meeste reizigers is een backpack van 50-70 liter meestal een goede keuze. Je wilt natuurlijk wel alles mee kunnen nemen, maar voor de meeste mensen geldt dat hoe meer ruimte je hebt, hoe meer je meeneemt. En al die kilo’s moet je wel zelf op je rug dragen!

Reis je alleen met handbagage? Dan kies je waarschijnlijk voor een travelpack; bijvoorbeeld deze Lowe Alpine Escape rugzak met afneembare daypack. Travelpacks hebben vaak minder draagcomfort dan een backpack, maar halen wel het maximale uit het handbagageformaat. 

welke backpack kopen

2. Tip: koop een backpack met een verstelbaar rugpand

Bijna alle goede backpacks hebben het tegenwoordig wel, maar toch noemen we het nog even: een verstelbaar rugpand. Dit zorgt ervoor dat je de rugzak precies op jouw lengte kunt afstellen, waardoor hij goed aansluit op jouw lichaam. Dit is belangrijk, want zo wordt het gewicht goed verdeeld. Als je backpack goed is afgesteld, rust het meeste gewicht op je heupen, waardoor je geen last krijgt van je schouders, nek en rug. Wil je een backpack goed kunnen testen, dan moet je ervoor zorgen dat deze helemaal goed afgesteld staat. Alleen zo kun je goed uittesten of hij voor jou goed draagt. Daarnaast vul je hem met (test)gewicht, want een lege backpack draagt natuurlijk heel anders dan een gevulde. In onderstaande video zie je hoe je je backpack goed kunt afstellen. Twijfel je of je je backpack goed hebt afgesteld? Bij de winkels van Bever kun je dit altijd even laten checken.

Vind een backpack met een verstelbaar rugpand >>

3. Reken het gewicht van de backpack zelf mee

Hoe zwaar je backpack uiteindelijk is als je gaat reizen, bepaal je natuurlijk voor het grootste gedeelte door de hoeveelheid bagage die je erin stopt. Maar als je niet te zwaar wilt tillen, is het gewicht van de backpack zelf ook belangrijk om mee te nemen in je vergelijking bij het kopen van een backpack. Het gewicht van een backpack kan zomaar 1 of 2 kilo schelen! Zeker als je zelf niet zo groot of sterk bent, maakt dit een groot verschil. Aanbevolen wordt om maximaal 25% van je eigen lichaamsgewicht op je rug te dragen, inclusief het gewicht van je backpack, met een maximum van 20 kilo. Je moet je backpack tenslotte niet alleen kunnen dragen, maar ook gemakkelijk en snel op je rug kunnen slingeren. Je zou dus zeggen dat je voor de lichtste backpack moet kiezen, maar hou er rekening mee dat je het gewicht van de backpack ook terugziet in de prijs. Goedkope backpacks zijn over het algemeen wat zwaarder en lichtgewicht backpacks dus wat duurder. Een afweging die je natuurlijk zelf moet maken. 

tips- backpack kopen

4. Een praktische indeling van je backpack

Kijk bij het kopen van een backpack ook kritisch naar de indeling en vakjes. Wij vinden het bijvoorbeeld makkelijk dat je ook ritsen aan de voorkant van je backpack hebt, zodat je deze open kan ritsen als een soort koffer. Dit, in combinatie met packing cubes, houdt je backpack opgeruimd en overzichtelijk. Daarnaast zijn grote zijvakken ook handig, om bijvoorbeeld je slippers of natte spullen in te stoppen. Een van onze andere tips bij het kopen van een backpack zijn ritsvakken op de heupband; zo heb je kleine dingen (zoals je telefoon) altijd bij de hand. Een afsluitbaar ondervak is vaak een persoonlijke voorkeur, de een vindt dit juist heel prettig, de ander zit het in de weg. En bij sommige backpacks vind je een tussenrits, waarbij je per reis kunt kiezen of je één groot vak, of gescheiden vakken wilt gebruiken. 

packingcubes-eaglecreek

5. Vergelijk verschillende backpacks

De beste tip wanneer je je afvraagt welke backpack je moet kopen is misschien ook wel de meest voor de hand liggende: vergelijk meerdere backpacks. En dit vergelijken kan natuurlijk online beginnen. Bij Bever bijvoorbeeld, kun je met filters een eerste selectie maken. Je kunt eerst kiezen of je een dames- of een herenrugzak zoekt en eventueel al kiezen uit een aantal backpack merken. De damesmodellen hebben meestal aangepaste, smallere schouderbanden en een korter rugpand. Daarnaast is de heupband vaak iets aangepast op het vrouwelijk lichaam. Vervolgens maak je de keuze voor een inhoud van de backpack, bijvoorbeeld tussen de 55 en 70 liter. Daarna kun je nog verder filteren met producteigenschappen die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld zijvakken, frontale toegang en zakken op de heupband. Zo wordt je selectie steeds kleiner en houd je een aantal rugzakken over die je kunt passen, thuis of in de winkel. Het is belangrijk dat je deze backpacks test met gewicht erin, op de juiste manier afgesteld.

Naast dit alles is de prijs van een backpack natuurlijk ook belangrijk. Bedenk wel dat je van een goede backpack nog jarenlang plezier hebt. Je zit er zeker niet te op te wachten dat op reis bijvoorbeeld de rits van je tas kapot gaat. Het is misschien even een investering, maar als je deze deelt door alle reizen die je ermee gaat maken, valt het ook wel weer mee.

Wil je backpacks gaan vergelijken? Een aantal backpack merken waar wij goede ervaringen mee hebben zijn:

En zoek je goede backpacks om je zoektocht mee te starten? Een aantal mooie modellen zijn:

rugzak kopen tips

Meer tips bij het kopen van een backpack: krijg advies bij Bever

Zoals we hierboven al noemden, is het soms lastig om te kiezen welke backpack het beste bij jou past. Om je hierbij te helpen kunnen helpen kun je langsgaan bij een Bever winkel. Hier wordt je rug opgemeten en wordt gekeken welke backpacks het meest geschikt zijn voor jou. Deze kun je vervolgens testen met gewicht, op verschillende terreinsoorten. Ook een mooie start van je keuzeproces voor het kopen van een backpack dus!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen