Meteen naar de content

Review: Thule Guidepost backpack

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Reviews

Tassen en koffers

Of je met koffer of backpack reist is natuurlijk ieders eigen keuze. Zelf reizen we altijd het liefst met een backpack, omdat dit ons meer flexibiliteit geeft bij verplaatsen van A naar B. Ja, je moet je eigen bagage tillen, maar met een comfortabele backpack brengt dat zoveel meer gemak met zich mee dan een koffer (wat ons betreft). En dat is precies waar het mee staat of valt wanneer je ervoor kiest te reizen met een backpack: comfort! Van de indeling van de rugtas tot het draaggemak en van technische snufjes tot gewicht. Bij het uitzoeken van een backpack komt veel kijken en het lijkt soms lastig de ideale backpack te vinden. Thule daagde ons uit en liet ons hun nieuwste Guidepost 65 L backpack testen. Een test die ons positief verraste! Lijken we dan de ideale backpack te hebben gevonden? Je leest het in deze review!

review-thule-guidepost-backpack

Over de Thule Guidepost backpack

De Thule Guidepost backpack is verkrijgbaar in verschillende volumes in zowel een dames als herenmodel. Wij testten de backpack met inhoud van 65 Liter. Annemarie maakte de keuze voor dit formaat omdat ze ongeveer 9 maanden per jaar onafgebroken reist en met 65 liter nooit ruimte tekort heeft. Ook Mirjam vond het, hoewel ze haar backpack in de meeste gevallen niet helemaal vol pakt, wel prettig voldoende ruimte te hebben en koos daarom net als Annemarie voor de 65 L variant. De backpack is echter ook in 55 en zelfs 75 liter te krijgen. Verder zijn er twee kleuren op de markt: paars en donker grijs. De backpack weegt 2,7 kg. Een regenhoes wordt niet standaard bijgeleverd, deze moet je er los bijkopen.

thule-guidepost-backpack-regenhoes

Meedraaiende heupband

Wat direct opvalt wanneer we de backpack uitpakken is het frame van de heupband. Deze beweegt zich namelijk los van de backpack, waardoor de backpack goed op zijn plaats blijft tijdens het lopen. De rugtas blijkt in de praktijk inderdaad erg comfortabel te zitten tijdens het lopen. We liepen al diverse keren lange stukken met de backpack en Annemarie ook met flink wat gewicht (20 kg) en de banden zorgen er inderdaad voor dat het erg comfortabel draagt. Niet alleen omdat de heupband meedraait, maar ook vanwege het zachte materiaal dat voor de binnenkant van de banden is gebruikt, waardoor ze minder schuren op je schouders. Het nadeel van de heupband is dat hij veel ruimte inneemt en niet naar binnen te vouwen is. Maar in de praktijk is het bij ons nog niet voorgekomen dat het daadwerkelijk in de weg zat.

thule-backpack-banden thule-guidepost-backpack-zijkant

Instellen rugframe

Voor een zo optimaal mogelijk draagcomfort is het belangrijk bij het kiezen van een backpack dat je het rugframe zo goed mogelijk kunt afstellen op jouw lichaam. Bij de Thule Guidepost is werkelijk overal aan gedacht. Van de lengte van je rug, breedte van je schouders tot aan de breedte van je heupen. Alles is af te stellen. Dit is wel even wat werk, maar als je dit één keer goed doet, hoef je dit daarna niet meer te doen. Alle instellingen zorgen er wel voor dat het even zoeken is naar de perfecte afstelling van de rugtas. Maar met de instructies van Thule, lukte dit perfect. Het is voor ons beiden niet de eerste backpack waar we mee reizen en het was echt opvallend hoe goed de pasvorm van deze Thule backpack zit. Zeker omdat wij beiden een heel andere bouw hebben.

Indeling

Misschien wel net zo belangrijk als het draagcomfort, is de indeling van een backpack. Je wilt tenslotte dat je jouw backpack zo eenvoudig en snel mogelijk in en uit kunt pakken. Zeker als je regelmatig van locatie wisselt. Zelf waren we beiden gewend aan een backpack met grote zijvakken. Dit heeft de Thule Guidepost niet. In plaats daarvan heeft hij een voorvak over bijna de hele voorkant en zeer ruim bovenvak. Op het eerst gezicht lijkt dit minder handig, maar in praktijk blijkt dit erg goed te werken. Het grote voorvak heeft een zee van ruimte en is handig voor spullen waar je snel bij moet kunnen. Of voor bijvoorbeeld wasgoed of schoenen.

thule-backpack-grijs-trein

Er wordt geen ruimte ‘verspild’ aan allerlei losse vakjes en dit is duidelijk terug te merken in de hoeveelheid ruimte in het hoofdvak. Doordat je de voorkant van boven tot onder open kunt ritsen, zoals een weekendtas, kun je ook eenvoudig bij al je spullen. Handig is om bij het inpakken van het grote vak packing cubes te gebruiken, zodat je de inhoud goed georganiseerd en schoon houdt. Het nadeel van zo’n groot binnenvak t.o.v. een backpack waarbij je een los onder- en bovenvak hebt, is dat als je de tas helemaal openritst, e.e.a. er soms uit kan vallen. Beter dus om alleen dat deel van de tas open te ritsen waar je bij moet zijn. Plaats daarom ook de spullen die je regelmatig nodig hebt aan de kant van de rits. Voordeel van het grote vak is weer dat je eenvoudig overal bij kunt, zonder de tas over de hoop te hoeven halen.

thule-backpack-opening thule-backpack-open

Slimme handigheidjes

Wat misschien niet direct opvalt bij aanschaf van de Thule backpack, maar wel direct bij gebruik, zijn alle details waaraan is gedacht. Denk aan de handige sluiting waarmee je het bovenvak in één keer, met één hand, super snel dichttrekt. Of het schuine zijvak dat precies zo geplaatst is dat je er heel eenvoudig een flesje water in en uitschuift als je de tas op je rug hebt. De zijvakjes zijn bovendien gemaakt van elastisch materiaal, waardoor je ze eenvoudig voor kleine flesjes als groter materiaal kunt gebruiken. En als laatste niet te vergeten de handige heupzakjes met rits waar je bijvoorbeeld je geld of telefoon in kunt doen, zodat je dit altijd bij de hand hebt als je de tas op je rug hebt.

thule-guidepost-backpack-details

Maak een daypack van het bovenvak

Uniek aan de Thule Guidepost is het zeer ruime bovenvak die je kunt omtoveren tot een handige daypack. Erg nuttig als je geen extra tas met je mee wilt dragen, maar wel een daypack wilt gebruiken voor dagtochten of korte meerdaagse treks. We moeten zeggen dat het erg goed in elkaar zit, maar het is de eerste paar keer wel een beetje ingewikkeld om het bovenvak tot daypack te maken en weer terug. Maar als je eenmaal weet hoe je dit moet doen, is het heel nuttig. Nadeel is wel dat je hiervoor eerst al je spullen uit het bovenvak moet halen (als je er veel in hebt zitten), dus in de praktijk gebruik je het niet dagelijks, maar de optie is wel degelijk van toegevoegde waarde wat ons betreft.

Sterk materiaal

De Thule Guidepost reist inmiddels alweer een paar maanden met ons mee en heeft al menig trein, bus en vliegtuig overleefd. En niet alleen het ijzersterke materiaal waarvan de tas is gemaakt draagt bij aan de onverwoestbaarheid van de tas. Ook de extra dikke ritsen zijn een absoluut pluspunt. Hoe vol je de backpack ook stopt, het lijkt niet snel teveel voor de ritsen, waar toch een flinke spanning op komt te staan bij een volle tas. Doordat ze extra dik zijn, ritsen ze ook altijd makkelijk dicht. Het materiaal aan de rugzijde van de te tas is, zoals gezegd, erg zacht en ademt goed. Hierdoor houdt de tas zich ook bij gebruik in warm weer erg goed.

thule-guidepost-backpack-ritsen

Prijs en gewicht

De Thule Guidepost 65 L valt met zijn € 279,- in het duurdere segment backpacks. De intensiteit van gebruik maakt of hij deze investering waard is. Ga je één keer per jaar een paar weken backpacken is dit misschien aan de dure kant, maar je kunt er wel jaren mee vooruit. De hoeveelheid waarmee wij hem gebruiken en het feit dat we ook regelmatig stukken met de backpack lopen, maken voor ons dat hij zijn prijs absoluut waard is. Voor dit bedrag krijg je er namelijk een hoog draagcomfort en erg goed gebruikersgemak voor terug. Wanneer je een backpack regelmatig of voor langere tijd met je meedraagt, is dit het wat ons betreft absoluut waard. Een goede investering dus.

review-thule-guidepost-backpack-mirjam

Conclusie

De Thule Guidepost is een tot in de details uitgewerkte, onverwoestbare backpack, waar goed over nagedacht is. Hij is volledig ontworpen voor optimaal draagcomfort en gebruiksgemak. Grote pluspunten zijn de ijzersterke ritsen, de handige vakken en het grote binnenvak waar je vanaf de voorkant eenvoudig bij kunt, evenals de zachte banden die erg comfortabel dragen. Het bovenvak dat tot daypack omgetoverd kan worden is een super leuke extra, maar gebruik je in de praktijk niet zo vaak. Verder is de tas strak vormgegeven met weinig toeters en bellen. Heel lichtgewicht is hij met 2,7 kg niet, maar zeker ook niet extreem zwaar voor dit formaat backpack. Daarnaast is het jammer dat de regenhoes niet standaard wordt bijgeleverd door deze prijs. De regenhoes is daarentegen wel fijn in gebruik.

Hebben we dan nu de ideale backpack gevonden? Na hem 3 maanden intensief gebruikt te hebben vinden wij van wel. Natuurlijk zijn er altijd dingen die nog beter kunnen, maar beiden zijn we uiterst tevreden met de Thule Guidepost 65 L backpack.

Enthousiast geworden? Bestel de damesversie of de herenversie van de Thule Guidepost 65L >>

Meer inpaktips voor reizigers: Backpack of koffer?

Twijfel je nog of je met backpack of koffer wilt reizen? Beantwoord dan deze vragen voor reizen met backpack of koffer en je hebt je antwoord! Reis jij liever met een koffer dan een backpack? Lees dan ook onze review voor de lichtgewicht koffer Eastpak Tranzshell L eens door. Reis jij met alleen handbagage? Dan heb je misschien iets aan onze tips voor reizen met alleen handbagage. En wil je weten hoe je het beste je backpack inpakt? Bekijk dan onze gouden inpaktips door en Pack like a pro!

Ga jij binnenkort op een lange reis maken? Lees dan onze praktische tips voor de voorbereiding van je wereldreis eens door!

4 reacties

  • Nura 30 juli 2017 - 11:57

    Hoi!

    Deze review is ontzettend handig! Ik ben nog op zoek naar een backpack en het feit dat je hier ook een daypack in hebt zitten trekt me erg aan. Ik vraag me echter af hoe je je backpack dan veilig kan afsluiten als je weg bent met de daypack?
    Toevallig ervaring mee of tips?
    Alvast bedankt!

    Nura

    • Annemarie Auteur 2 augustus 2017 - 14:19

      Je kunt de backpack evengoed nog sluiten als de bovenklep eraf is. Je trekt de bovenkant van de backpack dan dicht middels een koord (zoals bij de meeste backpacks) en er zit een bandje overheen die je met een clipje vastmaakt. Om je backpack echt veilig op te bergen, laat je hem in een kluis of bijvoorbeeld bij de receptie van je hostel of hotel achter. De meeste accommodaties hebben wel een gesloten ruimte waar je een backpack kan achterlaten.

  • Sandra 23 augustus 2019 - 10:18

    Is het mogelijk om een slaapzak aan de guidepost onderaan te bevestigen

    • Mirjam 28 augustus 2019 - 19:41

      Hoi Sandra,

      Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Misschien kun je het even navragen bij Thule?

      Groet! Mirjam

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *