Meteen naar de content

Alleen reizen: tips om er een onvergetelijke ervaring van te maken

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Reistips

Solo reis

Oké, een beetje uit je comfortzone stappen is het wel, alleen reizen. Maar als je eenmaal alleen op reis bent geweest wil je niet meer anders. Maar hoe zorg je er nu voor dat zo’n solo reis geen nachtmerrie, maar één van de beste ervaringen in je leven wordt? We geven 7 tips voor wie alleen gaat reizen.

alleen reizen

1. Geniet van het alleen zijn

We zullen je gerust stellen. Als je alleen op reis bent, ben je niet vaak alleen (tenzij je dat wilt natuurlijk). Er zijn meer mensen zoals jij. Echt! Maar voordat je aan het avontuur begint, zorg ervoor dat je niet bang bent om alleen te zijn. Juist de momenten alleen in een restaurant of ronddwalend door een stad zijn de momenten waarop je echt dicht bij jezelf staat. De omgeving in je op kan zuigen. Ongegeneerd mensen kunt kijken. Geniet ervan! Voel je je toch nog een beetje ongemakkelijk? Zorg ervoor dat je een boek, reisgids, reisverslag of bijvoorbeeld dagboek in je tas hebt. Zo heb je altijd wat te doen als je alleen aan een tafeltje zit.

2. Slaap in dorms

Veel mensen hebben een negatief beeld van hostels en dorms. Vies. Luidruchtig. Helaas bevestigen sommige hostels dat beeld. Maar er zijn ook veel schitterende hostels met een goede reisvibe en schone kamers. Het voordeel van slapen in deze gedeelde kamers is dat je zonder moeite andere reizigers ontmoet. Bijna iedereen die in een dorm slaapt staat open voor contact. En je vindt er veel andere solo reizigers. Zo hoef je je nooit eenzaam te voelen. Tip: neem een oogmasker en oordopjes mee voor een goede nachtrust. Nog meer privacy nodig? Hang een hamamdoek of sarong om je bed heen. Zo creëer je toch je eigen plekje. Veel hostels hebben tegenwoordig ook gordijntjes bij de bedden. Helemaal perfect! Nog een voordeel, slapen in dorms is vaak goedkoper! Wil je echt niet in een dorm slapen, maar zoek je wel gezelligheid? Veel hostels hebben ook privé kamers. Zo kun je tijdens het ontbijt in de gezamenlijke ruimte alsnog andere reizigers ontmoeten, zonder dat je je kamer hoeft te delen.

dorm-hostel-guatemala

3. Kies voor een plek aan de bar

Ga je ergens wat drinken? Kies voor een plekje aan de bar in plaats van een tafeltje. Wanneer je aan de bar zit ben je toegankelijker voor andere mensen om een gesprek aan te knopen. Ook mensen die op hun bestelling staan te wachten zijn een goed doelwit voor contact. Aan de bar zijn ze namelijk even weg uit hun groep. Grote kans dat ze je vragen erbij te komen zitten! Je kunt natuurlijk ook altijd even een praatje maken met het barpersoneel.

4. Durf te vragen

Soms moet je even je verlegenheid opzij zetten om aansluiting te vinden bij een groep als je alleen op reis bent. Maar wist je dat veel groepen een samenstelling zijn van verschillende solo reizigers? Ze weten dus precies hoe het is om even alleen te zijn. In het begin is het nog een drempel die je over moet, maar na een aantal positieve ervaringen (en die ga je absoluut krijgen), wordt het steeds makkelijker. Richt je pijlen voor een eerste keer op een groep die bijvoorbeeld een spelletje zit te spelen. Vraag wat ze aan het spelen zijn en of je misschien mee mag doen (waarschijnlijk word je na de eerste vraag al uitgenodigd mee te spelen). Vaak kun je direct aanschuiven, met een gezellige avond als gevolg! Bovendien worden er op dergelijke avonden plannen gemaakt voor de volgende dag. Voor je het weet ben je niet meer alleen aan het reizen.

reizigers-hostel-backpackers

5. Boek groepstours

Overal ter wereld worden tours aangeboden. Van meerdaagse hikes tot snorkeltrips en van free walking tours tot cooking classes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een tour voor te boeken. Stap daarom bij verschillende touroperators binnen en vraag naar de groepstours of boek een tour online. Dit soort activiteiten zijn niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens de ideale manier om medereizigers te ontmoeten en verhalen uit te wisselen. Ook fijn als je wel graag op jezelf bent, maar af en toe toch behoefte hebt aan wat sociaal contact tijdens het alleen reizen.

6. Vraag andere reizigers om tips

Heb je een bepaalde activiteit in je hoofd of wil je een stad bezichtigen? Vraag andere reizigers om tips. Er is geen reisgids die aan de ervaringsverhalen van anderen kan tippen. Ook raak je zo snel in gesprek met mensen en is de kans aanwezig dat je samen kunt optrekken. Het is in ieder geval een perfecte ijsbreker.

veelgestelde vragen-over-solo-reizen

7. Deel je ervaringen met het thuisfront

Reizen is het verzamelen van herinneringen. Maar wat doe je met die herinneringen als je het met niemand kunt delen? Een goede manier is het bijhouden van een reisblog of bijvoorbeeld de app Polarsteps. Post hier regelmatig je ervaringen, ook als je een korte reis maakt. Niet alleen vindt het thuisfront het leuk je verhalen te lezen, je kunt zo je ervaringen steeds weer opnieuw beleven. Mooi meegenomen, je hoeft bij thuiskomst niet alles na te vertellen.

De voordelen van alleen reizen

Alleen reizen gaat natuurlijk niet alleen maar om het ontmoeten van gelijkgestemden, hoewel dat wel één van de dingen is die alleen reizen zo bijzonder maakt. Alleen op reis gaan biedt een enorme mate van vrijheid. Je kunt echt doen waar je ze zelf zin in hebt en hoeft met niemand te overleggen. Wel sta je er natuurlijk alleen voor, wat af en toe ook echt wel lastig kan zijn. Maar juist daardoor leert het alleen reizen je dat je op jezelf kunt vertrouwen. Veel solo reizigers komen dan ook met meer zelfvertrouwen terug van hun eerste solotrip! Doordat je zoveel verschillende mensen ontmoet als je alleen op reis bent, merk je al snel dat je veel meer openstaat voor verschillende type mensen. En daar leer je ontzettend veel van. Je wordt meer open minded en ontdekt dat achter iedere persoon een ander verhaal zit. Al die ontmoetingen verruimen je kijken op de wereld en op de mensen om je heen. Iets wat zeker waardevol is!

solo-reizen-sri-lanka

Alleen reizen als je boven de dertig bent

Veel soloreizigers zijn ergens in de twintig en genieten volop van het backpacken. Slapen in dorms en feesten met medereizigers zijn voor jonge reizigers vaak geen enkel probleem. Toch zie je ook steeds meer dertigers die alleen op reis gaan. En ook als je de tijd van hostels en beerpong al ver achter je hebt gelaten, is alleen reizen nog steeds een aanrader. Zelf maakte ik mijn eerste soloreis toen ik bijna 30 was en dat is inmiddels al een heel aantal jaar terug. En ondertussen trek ik er nog steeds vaak lange tijd in mijn eentje op uit. Ook als dertiger heb ik nog jaren veelvuldig in dorms geslapen. Ik koos dan voor de iets luxere, kleinschalige hostels (er bestaan bijvoorbeeld ook boutique hostels) en geloof me, daar ben je zeker niet de enige die ruimschoots de dertig is gepasseerd. Toch kies ik er inmiddels ook vaak voor een hotelkamer of Airbnb voor mezelf te boeken of ik wissel het af. Ik kan goed alleen zijn en ben minder bezig met het dagelijks ontmoeten van andere reizigers. Toch heb ik nog steeds regelmatig leuke ontmoetingen. En die maken het alleen reizen uiteindelijk wel zo gezellig. Dus of je nu 20 bent of 45, alleen reizen is een ervaring die je zeker een keer mee moet maken!

Toch liever niet alleen op reis? Er zijn talloze leuke reisorganisaties die reizen organiseren voor singels.

Meer tips voor alleen reizen

Wil jij meer weten over alleen reizen? Lees dan ook onze antwoorden op de meestgestelde vragen over soloreizen. En lees deze herkenbare dingen voor iedereen die alleen op vakantie gaat, welke keuzes je maakt als soloreizer en tips voor soloreizigers om contact te maken op reis. En ken jij iemand die (voor het eerst) alleen op reis gaat? Bekijk dan ook onze cadeautips voor soloreizigers.

3 reacties

  • Ufuk 17 augustus 2014 - 20:52

    Goede tips!! Zo wordt ik opnieuw “getriggerd” om een keer alleen op reis te gaan. Bedankt!

  • Sjoukje 29 juli 2016 - 13:03

    Ik kom net terug van mijn eerste reis alleen, wat een heerlijke reis!
    Het is inderdaad wel fijn om wat verhalen te delen met thuisblijvers, maar dat is met social media of een blog gemakkelijk te doen. Ook vond ik het fijn om voor vertrek alvast een beetje duidelijkheid te hebben over bijvoorbeeld het lokale openbaar vervoer en andere voorzieningen (dichtstbijzijnde supermarkt, metrostation, fietsverhuur, etc.). Het is flink lastiger uit te zoeken als je terplekke bent en de taal niet spreekt, en je voelt je een stuk zekerder wanneer je voorbereid aankomt.
    Ik heb jarenlang gezegd dat alleen reizen niet bij mij past, maar ik heb letterlijk geen moment spijt gehad van mijn keuze. Ik wou dat ik jaren geleden al had uitgevonden hoe fijn dit is!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen