Welke keuzes maak je als soloreiziger?


Direct vanaf het moment dat je de beslissing hebt genomen om alleen op reis te gaan, begint het avontuur. Het avontuur dat solo reizen heet. De spanning van het onbekende. Weten dat er mensen en belevenissen op je pad gaan komen, maar niet hoe, wat en wanneer. Het onverwachte. Bij het maken van een solo trip maak je vaak andere keuzes dan wanneer je samen met iemand reist. Deze keuzes zullen voor iedereen anders zijn. Maar toch geven we een aantal tips die handig zijn bij het kiezen van bestemming, accommodatie, vervoer en bijvoorbeeld activiteiten op plaats van bestemming.

soloreizen-china

Toeristisch of niet?

Het lijkt altijd of iedereen het liefst buiten de gebaande paden reist. Logisch, want we zitten niet te wachten op busladingen toeristen om ons heen. Maar voor de meeste solo reizigers is het toch wel fijn dat er op de plaats van bestemming wel wat andere reizigers te vinden zijn. Niet alleen voelt het wat ongemakkelijk als je in je eentje in een verder leeg hostel verblijft, ook is er gewoonweg meer geregeld voor reizigers in een gebied waar meer toeristen komen. Dat zegt natuurlijk niet dat je alleen naar de meest toeristische gebieden hoeft af te reizen. Maar een beetje rondvraag doen over backpackerscultuur en hoog- en laagseizoen op de plaats van bestemming is wel slim.

Talenkennis

In de meeste landen kom je met Engels en handen en voeten een heel eind. Reis je naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika is het toch wel handig om in ieder geval een paar woorden Spaans te spreken. Zeker als je in je eentje reist, kan het lastige situaties opleveren als je de taal niet beheerst. Een land als China kan dan best eenzaam zijn. Natuurlijk hoef je dergelijke landen niet te mijden, want ook daar zijn goede oplossingen voor. Zoals handige apps, of bijvoorbeeld een Point it boekje waarin je illustrates van de basis behoeften kunt aanwijzen om zo je vraag duidelijk te maken. Wil je gesprekken kunnen voeren met de lokale bevolking, kan de taalbarriëre toch vervelend zijn en is het misschien handig daar rekening mee te houden in de keuze van je bestemming of je reisvoorbereiding.

Hostel of hotel?

Het is natuurlijk heerlijk om een kamer voor jezelf of de luxe van een hotel te hebben. Ben je meer het type gezelligheidsdier, is het toch soms slimmer om voor de gezelligheid van een hostel te kiezen. Slaap je in een dorm, dan is de kans op ontmoetingen met andere reizigers bijna gegarandeerd. Het maken van contact in een dergelijke slaapzaal is namelijk super laagdrempelig. Ook is de kans groot dat je er andere solo reizigers treft. Hou je toch van wat meer privacy is een eigen kamer in een hostel natuurlijk ook een uitkomst. Kies hierbij voor een hostel met gezellige ‘common room’, want in een dergelijke huiskamer, keuken of tuin maak je ook al snel contact. Zeker wanneer er in het hostel gezamenlijk wordt gegeten. Ook als je even geen contact zoekt, voelt het net wat comfortabeler met wat andere reizigers om je heen en kan een hotel wat kil en eenzaam aanvoelen.

hangmat-casa-elemento

Check reviews

Zeker als je nog geen ervaren (solo) reiziger bent, weet je in het begin niet altijd hoe je het juiste hostel uitzoekt. Hierbij kunnen reviews op bijvoorbeeld hostelworld of tripadvisor een handje helpen. Kijk hierbij vooral naar reviews van andere soloreizigers. Bedenk voor jezelf wat jou aanspreekt en let daarop bij het lezen van de reviews. Ben je een echt partyanimal, zoek je een hostel uit waar regelmatig feestjes worden gegeven. Hou je meer van rust zoek je jouw hostel daarop uit. De kwaliteit van hostels wisselt erg per bestemming. Heb je een hostel gevonden waar je het erg naar je zin hebt, informeer daar dan bij andere gasten en de medewerkers of zij ook vergelijkbare hostels kennen op je volgende tussenstop. Vaak levert dit super goede tips op die je precies in een zelfde type hostel brengen waar jij je thuis voelt. Bovendien kom je zo op de meest bijzondere bestemmingen. Daar kan geen reisgids tegenop!

Ruimte in je reisschema

Wanneer we een onbekend avontuur aangaan, zijn we soms geneigd alles van tevoren te willen plannen. Dit om toch wat controle te houden op de situatie. Een beetje richting geven aan je reisroute is, zeker als je beperkte tijd hebt, wel handig. Maar stel je wel flexibel op om van je geplande route af te wijken. Juist die ruimte in je reisschema biedt volop kansen voor bijzondere avonturen. Zo kun je die gouden tips van medereizigers opvolgen en op plaatsen terecht komen die je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Maar ook een tijdje optrekken met nieuwe vrienden ligt dan in de mogelijkheden. Ook kan het zijn dat ter plekke blijkt dat de route die jij in je hoofd had, bij nader inzien toch niet zo handig is. Kies dus een richting, maar laat je vervolgens meevoeren met de wind en een bijzondere reis is gegarandeerd!

Casa del Arbol

Kies voor actie

Wil je jouw hele reis alleen maar op het strand hangen, dan is een solo reis misschien niet de beste keuze. Een beetje actie levert je namelijk de mooiste ervaringen op. Herinneringen die altijd bij je zullen blijven. Op bijna iedere reisbestemming kun je wel terecht voor voldoende actie. Op iedere straathoek of gewoon in je hostel is wel een tourist agency te vinden waar je allerlei tours kunt boeken. Vaak worden deze in een groep aangeboden en kun je zo aansluiten. Ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten. Ben je wat minder verlegen aangelegd, kun je natuurlijk ook zelf een groep samenstellen in je hostel en op eigen houtje actie ondernemen. Wat je ook doet, actie zorgt (bijna) altijd voor ontmoetingen, gezelligheid en unieke ervaringen.

Luister naar je gevoel

Het feit dat je de keuze durft te maken om alleen op reis te gaan, zegt al iets over je. Je duft het avontuur aan te gaan. En hou dat gevoel vast. Wees niet bang om alleen te zijn, want juist op die momenten kun je optimaal genieten van je omgeving en even bewust zijn van het hier en nu. Jij denkt misschien dat het raar is dat je daar alleen in een restaurant zit, maar dat zit alleen maar in jouw hoofd en zeker niet in die van de mensen om je heen. Het alleen reizen is de unieke kans om echt naar je eigen gevoel te luisteren. Doen wat je zelf wilt. Geen concessies hoeven doen. Gewoon alles doen wat in je op komt. Je hoeft met niemand rekening te houden. Wanneer komt dat nu voor? Maak daar gebruik van. Geniet ervan. En blijf ondertussen een beetje naar je onderbuikgevoel luisteren. Zegt een stemmetje in je hoofd dat iets onveilig of onverstandig is, doe het dan ook niet. Maar wees niet té bang. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en go with the flow!

Rust of reuring?

Kies je voor rust en stilte of zoek je de gezelligheid op? Veel van je keuze hangen daarmee samen. Niet alleen bij het kiezen voor een ho(s)tel, maar ook bij het kiezen van bijvoorbeeld een restaurant. Het klinkt misschien raar, maar veel soloreizigers zijn eigenlijk ontzettende gezelligheidsdieren. Juist het alleen reizen geeft hen daar de ruimte voor. Niet alleen in hostels, maar ook in kroegen, strandtenten of bijvoorbeeld in de nachttrein kun je die gezelligheid opzoeken. Vaak zie je bijvoorbeeld groepen reizigers (kaart)spelletjes spelen. Kleine moeite om hier aansluiting bij te zoeken door te vragen of je mee mag doen. Al snel word je opgenomen in zo’n groep en krijg je volop reistips van deze medereizigers. Zoek je een moment voor rust, dan is wegduiken in een goed boek een uitkomst. Maar ook een stuk hiken of een stad verkennen kan heerlijk zijn in je eentje. Het feit dat je wat aan het doen bent, geeft je geen eenzaam gevoel, maar wel de rust en vrijheid die het alleen zijn je bieden. Wat ons betreft zijn de momenten alleen in combinatie met die van veel gezelligheid de perfecte manier om alles uit je solotrip te halen.

palamino, Colombia

Kiezen voor veiligheid

Ook als je samen met iemand reist is veiligheid natuurlijk belangrijk. In je eentje let je hier nog net even meer op. Zeker als vrouw alleen moet je altijd je gezonde verstand blijven gebruiken. Vertrouwen in mensen hebben brengt je altijd verder, maar je kunt ook té goed van vertrouwens zijn. Wees je bewust van de situatie. In de Lonely planet staat bijvoorbeeld achterin altijd een hoofdstuk over veiligheid in het betreffende land. Lees die een keer door, zodat je je bewust bent van de tourist traps en andere mogelijk onveilige situaties. Pak je de nachtbus? Check dan even de reisgids, je hostel of bijvoorbeeld Trippy.com welke maatschappij het beste staat aangeschreven qua veiligheid. De receptie van je hostel kan je trouwens altijd veel tips geven over veiligheid op de plaats van bestemming. Raden zij je bijvoorbeeld af om ‘s nachts alleen over straat te lopen, pak dan ook gewoon een taxi. Ook bij het kiezen van je hostel is het misschien verstandig er eentje te zoeken die zich in een veilige buurt bevindt.

Niet teveel bagage

Reizen met veel te veel bagage is nooit leuk. Reis je alleen, besef dan dat jij ook de enige bent die ermee sleept. We schreven al eerder ‘how to pack like a pro’, misschien slim om daar nog even naar te kijken. En ook tijdens het reizen. Zorg dat je jouw waardevolle spullen altijd bij je kunt houden. Bijvoorbeeld door in je backpack geen waarde achter te laten, zodat je die met een gerust hart in het ruim van de bus kunt achterlaten. Stop je waardevolle spullen in je daypack en hou die vervolgens altijd bij je. Ook slim om wat geld en je paspoort op je lichaam te dragen, zodat je die nooit kwijt kunt raken. Verdeel je geld, creditcards en eventueel een extra pinpas over je bagage. Zo ben je nooit alles kwijt als je bijvoorbeeld beroofd wordt.

Hoe ga je om met ziekte op reis?

Gelukkig ben ik zelf nooit echt ziek geweest tijdens één van mijn soloreizen. Ik kan daarom geen gouden tips geven over hoe je hiermee omgaat tijdens zo'n reis. Mocht je hier ervaring mee hebben en een gouden tip hebben voor iemand die alleen op reis gaat, horen we die heel graag! Jouw tips kun je delen in de comments hieronder.

Alvast in de stemming komen?

reis kado

Categories

13 Comments

Add yours
 1. Rebecca

  Herkenbaar stuk, leuk! Gewoon naar een dokter en/of ziekenhuis gaan wanneer je ziek bent! Doe je ook weer ervaringen op en de mensen zijn zeer behulpzaam (althans in Ozzie land was dit wel zo).

 2. Edith | [travel.create.repeat]

  Heel herkenbaar! Ik merk dat ik als solo-reiziger liefst landen opzoek waar een backpackerscultuur heerst, terwijl ik als samenreizende juist veel liever van de gebaande paden ga. Verder verveelde ik me tijdens mijn soloreis af en toe dood in m’n eentje, terwijl ik nog diezelfde avond dan zoveel leuke mensen ontmoette dat ik van gekkigheid niet wist met wie ik nu eens op pad zou gaan. Ik vond het in ieder geval een onvergetelijke ervaring!

 3. jits

  In zuid amerika vond ik het lastiger om alleen te reizen, alhoewel ik toch al een aardig woordje spaans sprak. Waar in australie en nieuw zeeland als het ware hele groepen je ‘op staan te wachten’ en je opnemen vond ik dit in zuid amerika tegenvallen. Wel aanspraak in de hostels en af en toe is een dagje samen maar de meesten hAdden toch alles al aardig vast staan met degene met wie ze reisten. Een iets andere backpack cultuur vond ik dAn bijvoorveeld azie, australie en nieuw zeeland. En naar t ziekenhuis.. Gewoon nooit leuk maar moet je je even overheen zetten, ik kreeg onderweg maagzweer in een heel klein stadje met slecht ziekenhuis.. Maar gewoon gegAan en geholpen en hopelijk dat je in een beetje een fijn hostel zit waar mensen je opvangen.

  • Annemarie

   Grappig dat jij die ervaring hebt met Zuid-Amerika. Ik vind het daar juist heerlijk reizen in mijn eentje, omdat je zoveel outdoor activiteiten doet. Ook vond ik de hostels in Zuid-Amerika geweldig. Heel sociaal en vaak met gezamenlijk eten e.d. In Azië ligt de gemiddelde leeftijd vaak iets lager. Als 33-jarige kun je je dan soms een beetje oud voelen in vergelijking met alle 18-jarigen (hoewel ik me daar nooit zoveel van aantrek haha). In Zuid-Amerika was het wat meer gemixt vond ik. Ziekenhuis is inderdaad vervelend, maar zo zie je maar dat het altijd goed komt.

   • Jits

    Ja ik vind zuidamerika nog steeds echt een aanrader hoor, super mooi continent en idd veel te zien en te doen wat ik nooit ergens anders zou hebben kunnen doen of zien. Geweldige inwoners ook! Maar wat betreft contact met andere backpackers vond ik het wat ‘eenzamer’ en zou ik het niet snel aanraden om alleen te doen, dan zou ik als alleen reiziger eerder naar australie of nieuw zeeland gaan. Heb jij die ervaring niet zo gehad? Misschien ook omdat ik meer low season reisde op dat moment?

 4. Eva

  Ik heb in Azië toen ik alleen reisde een aantal dagen last gehad van een flinke buikgriep, een tip: zorg dat je altijd voldoende water en iets van eten bij je hebt, mocht je zelf te beroerd zijn om dit te halen en er niemand in je omgeving is die dit voor je kan doen..
  Overigens ben ik nu bezig met het plannen van m’n soloreis naar zuid-Amerika, hoe is het daar als vrouw om alleen te reizen?

  • Annemarie

   Goede tip inderdaad! Rondreizen door Zuid-Amerika als vrouw alleen is echt heel goed te doen. Ik heb er zelf alleen maar positieve ervaringen mee. Er is veel contact met locals. Leuke hostels en veel ervaren reizigers. Mocht je net als ik blond zijn, kun je wel veel aandacht verwachten van de mannen, maar niet op een vervelende manier. Ze vinden je dan gewoon heel mooi.

 5. do

  grappig hoe iedereen het anders kan ervaren. Ik heb bijvoorbeeld in zuidoost azië echt veel minder contact gelegd met anderen dan in zuid amerika, vooral door het andere ‘type hostel’. De hostels in zuid amerika waren echt fantastisch, leuke dorms, met bijna in elk hostel een keuken en gemeenschappelijke ruimte. Dit was in azië meestal niet het geval (met name omdat je zo zalig en goedkoop buiten de deur kunt eten). Ook zat ik in zuidamerika in het laagseizoen, maar ik heb gemerkt dat het juist makkelijker is om contact te maken als er 5 mensen zijn ipv dat het hele hostel bommetjevol zit.

+ Leave a Comment