8 Dingen die soloreizigers herkennen


Als je voor het eerst alleen op reis gaat, denk je misschien dat je de enige bent. Bang om niemand te ontmoeten. Zielig aan een tafeltje te zitten in een restaurant. Maar zodra je de stap eenmaal hebt genomen, ervaar je al snel dat je zeker niet de enige bent die in z’n eentje de wereld is ingetrokken. En zielig? Echt niet! Solo reizen is voor velen één van de beste keuzes die ze ooit gemaakt hebben. Een ervaring die iets met ze heeft gedaan. Die ze sterker heeft gemaakt. En zeker een ervaring die voor herhaling vatbaar is. Is reizen soms al een achtbaan van avontuur, emotie, ontmoetingen en bijzondere momenten? Solo reizen is dat in het kwadraat. Zijn deze 8 dingen voor jou als solo reiziger ook zo herkenbaar?

1. Je bent stoer en onzeker tegelijk

Als je aan je omgeving vertelt dat je alleen op reis gaat, zullen de meeste mensen reageren dat ze dat zo ontzettend dapper van je vinden. Ze zouden het zelf namelijk nóóit durven. En ja, je voelt je ook ontzettend stoer. Jij doet dat gewoon! Jij durft. Maar zeker als je voor de eerste keer alleen op pad gaat, is er toch echt nog wel een flinke dosis (gezonde) spanning aanwezig. Kun je wel alleen zijn? Ga je wel mensen ontmoeten? Wat als ik…? Naarmate het moment dichterbij komt nemen de zenuwen toch wel wat toe. Maar hey, ondertussen vertel je natuurlijk wel vol zelfvertrouwen aan iedereen dat jij dit gewoon doet. Jij bent toch helemaal nergens bang voor?

2. Eenzaamheid wordt altijd opgevolgd door gezelligheid

En dat gebeurt vaak veel sneller dan je op het moment van eenzaamheid denkt. Zo’n moment dat je even niet relaxed in je eentje zit te dineren. Dat je druk om je heen kijkt naar ál die gezellige stelletjes en groepen dolenthousiaste mensen. Na een tijdje ben je wel uitgeschreven in je dagboek. Heb je je foto’s op je camera wel vaak genoeg teruggekeken. En heb je nog steeds geen whatsappjes van je Nederlandse vrienden (die allang liggen te slapen). Net op het moment dat je met de gedachte speelt om dan gewoon maar heel vroeg in bed te kruipen, raak je met iemand aan de praat. Een uur later zie je jezelf zitten aan een tafel vol nieuwe vrienden. Dat ene moment van eenzaamheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. En in plaats van zielige appjes naar je vrienden stuur je ze dronken berichtjes dat alleen reizen echt he-le-maal geweldig is! Zoveel toffe mensen ontmoet!

WK voetbal Medellin

3. Steeds weer de keuze: selfie, geposeerde foto of helemaal geen foto van jezelf?

Zeker als je je op toeristische plekken begeeft is er altijd wel iemand die, heel goed bedoeld, vraagt of hij een foto van je zal maken. En daar sta je dan. Beleefd poserend voor die bijzondere tempel. Dan was die selfie misschien nog wel beter. Maar helemaal geen foto’s van jezelf op reis is achteraf toch ook weer jammer. Je kunt natuurlijk ook gewoon aan de slag met de zelfontspanner. Of probeer het gewoon allemaal, dan zit er vast wel een geslaagd plaatje tussen.

Wat Pho

Poseren voor Wat Pho, Thailand…. Awkward!

4. Je sluit onverwachte vriendschappen

Geef nou maar toe, we hebben allemaal een eerste indruk van de mensen die we ontmoeten. En die liegt er niet altijd om. Zeker in een vertrouwde omgeving heb je je mening in de eerste minuut al gevormd. En daar handel je vaak onbewust ook naar. Reis je alleen, dan kun je je dat laatste niet altijd permitteren. Soms is het namelijk gewoon fijn dat je even gezelschap hebt. Je zet je oordelen daarom sneller aan de kant en stelt je open op. Al gauw ontdek je dat iemand veel meer te bieden heeft dan je had verwacht. Anders is. Je zelfs heel positief verrast. En zo sluit je tijdens een reis (tijdelijke) vriendschappen die je in een vertrouwde omgeving nooit gemaakt zou hebben. En je leert daardoor nog eens veel over jezelf ook!

Lama selfie

5. Je ontmoet iemand waar je niet meer vanaf komt

Het is natuurlijk niet altijd zo’n feest. Het hebben van gezelschap is op sommige momenten misschien heel fijn, maar er zijn ook momenten dat je gewoon liever alleen bent. Je hebt je in al je enthousiasme open opgesteld. Maar als er dan toch écht geen klik blijkt te zijn (en de persoon in kwestie denkt daar anders over), wordt het nog best een lastige klus om er weer vanaf te komen. Zeker als diegene vanaf nu af aan alleen nog maar gaat doen, wat jij doet. Gewoon eerlijk zijn is dan toch echt de beste optie.

6. Je kunt veel meer dan je denkt

Voor je avontuur begon, hebben er misschien allerlei doem scenario’s door je hoofd gespookt. En grote kans dat je ook in zo’n lastige situatie terecht komt. Een bus die niet meer rijdt. De weg kwijt zijn. Noodweer. Misschien zelfs een beroving. Wat het ook is, het alleen zijn maakt het er niet makkelijker op. En toch, van tevoren heb je je er druk om gemaakt, maar als zo’n situatie zich daadwerkelijk voordoet, los je het ook zomaar weer op. Alsof het niks is. Het komt allemaal goed. En dat heb je wel zelf even gefixt. En wat voelt dat lekker! Zo stoer ook ;)

7. Je omarmt het alleen zijn

Als je het nog niet van jezelf wist, is de kans groot dat je er tijdens je reis achterkomt hoe fijn het is om alleen te zijn. Je kunt ultiem genieten van die prachtige wandeling. Dat schitterende uitzicht. Het dwalen door de straatjes van een onbekende stad. Het is me, myself and I en het is f*cking awesome! Oké, misschien geldt dit niet voor iedereen, maar er zullen zeker solo reizigers zijn die dit herkennen. Of niet dan?

palamino, Colombia

8. Je verandert tijdens je reis

Oh wat is deze cliché! Maar ja, het is wel een beetje waar. Vergelijk jezelf maar eens met het moment dat je (eventueel als groentje) het vliegtuig uitstapte op dag 1 en hoe je het vliegtuig weer instapt om naar huis te gaan.  Alleen al je manier van kleden is anders. Je bent viezer, nonchalanter, voelt je sterker en meer open minded. Vrijer ook. Of gewoon verdomd gelukkig. Verliefd op de wereld en een bijzondere ervaring rijker.

bolivia

 

Ken jij iemand die binnenkort alleen op reis gaat?

reis kado

4 Comments

Add yours
  1. Renata

    Allereerst wat schrijf je lekker. Het leest zo makkelijk weg. Ten tweede: dit is precies wat ik altijd tegen mensen zeg als ze me vragen waarom ik wèèr in m’n eentje weg ga. Zo herkenbaar!

+ Leave a Comment