Als solo reiziger op groepsreis naar IJsland


Wie de afgelopen weken mijn live stories op Instagram volgde, kon dagelijks meegenieten van adembenemende landschappen, spectaculaire watervallen, besneeuwde bergketens, walvissen, geisers, vulkanen en gletsjers. Je kon zien hoe ik in twee weken met een klein groepje reizigers het bizar mooie IJsland verkende. Als diehard soloreiziger maakte ik voor het eerst in mijn leven een groepsreis. Ik koos er namelijk voor om met Nosun reizen een 15-daagse kampeerreis door IJsland te maken. Met een groep van 6 reizigers en een reisbegeleider ontdekte ik de highlights van IJsland, maar reisde ik ook buiten de gebaande paden.

skogafoss-waterval-ijsland

Avontuur en natuur

IJsland is qua natuur één van de mooiste landen die ik bezocht heb. Iedere centimeter is werkelijk prachtig. Of je nu aan het hiken bent of in de auto zit, je blijft foto’s maken! Ik heb me twee weken lang in de landschappen van een goed fantasyboek begeven. Als Frodo wandelde ik over bergkammen, door groene valleien en doorkruiste ik het duisterende Mordor, waar net een hevige strijd gewoed leek te hebben. Ik stond aan de voet van gigantische watervallen, beklom vulkanen en lavavelden, rook de zwavelgeur van borrelende en stomende aarde, zag walvissen op een paar meter afstand door het water glijden en trotseerde een kolkende rivier in een raft. Ik genoot van warmwaterbronnen met een biertje in de hand, goed gezelschap en uitzicht op een vulkaan. En ik klauterde door canyons al springend en klimmend over grote rotsblokken. Het was soms net apenkooien voor volwassenen. Het klimaat in IJsland is dan misschien erg wisselvallig en vaak koud en nat, maar als je als nietig figuurtje door de extreem mooie landschappen wandelt, maakt het allemaal niet meer uit. IJsland is hardcore avontuur en immens mooie natuur. Een land waar je outdoorhart sneller van gaat kloppen.

ijsland-groepsreis

Waarom een groepsreis naar IJsland?

Ben je met 2 of meer personen kun je IJsland prima zelf bereizen. Je huurt een auto, gooit kampeerspullen achterin en roadtrippen maar. Natuurlijk zijn er ook mensen die dit in hun eentje doen, maar mij leek het toch niet zo gezellig om gemiddeld tweehonderd kilometer per dag alleen in de auto te zitten, alleen te hiken en alleen te kamperen. Rondom de golden triangle vind je wel wat hostels, maar wil je meer van IJsland zien, dan ben je toch aangewezen op campings (als je het betaalbaar wilt houden) en is het ontmoeten van mensen net wat lastiger dan in andere landen. Niet echt de ideale bestemming voor soloreizigers dus. Aan de andere kant zag ik het ook niet zitten om in een bus met 25 reizigers IJsland door te trekken. Nosun biedt avontuurlijk (outdoor) reizen in Europa met max 8 personen in een groep. De ideale reisorganisatie voor mij dus om de uitdaging een keer aan te gaan. En zo ging ik 2 juli op pad met een groepsreis naar IJsland!

hotspring-myvatn-ijsland

Reisroute IJsland

De reis die ik maakte volgt grotendeels de doorgaande weg, route 1, die het hele eiland rondloopt. Anders dan veel andere reizigers doen, wordt er tijdens deze reis met enige regelmaat van deze weg afgeweken. Dit brengt je op schitterende, meer off the beaten track, locaties. Campings aan de voet van watervallen, of in the middle of nowhere omgeven door prachtige berglandschappen. Hikes waarbij je even alleen op de wereld bent of waarin je avontuurlijke karakter flink wordt uitgedaagd.

reisroute-ijsland

De route start in het zuiden, waar je de gouden driehoek met de meeste bekende highlights (en de meeste toeristen) vindt. Eenmaal voorbij Vik, Skaftafell en het indrukwekkende gletsjermeer Jökulsárlón, buig je af richting het Noord-Oosten, waar het aantal toeristen flink afneemt en er een paar schitterende hikes en nóg meer spectaculaire watervallen op je liggen te wachten rondom Borgarfjörður en Dettiefoss. Dan volgt een vulkanisch landschap met oneindige lavavelden, stomende aarde en warmwaterbronnen in Myvatn. De hotspring in Myvatn is optioneel, maar sla deze zeker niet over! Wij vonden deze hotspring vele malen sfeervoller dan de bekende Blue lagoon bij Reykjavik. Het is bovendien een welkome afwisseling na een aantal dagen hiken. Denk je na Myvatn echt alles gezien te hebben, dan is het in de laatste dagen van je reis tijd voor flink wat actie. Want eerst ga je walvissen spotten in Húsavik, om de volgende dag de meest spectaculaire raftrivier in Europa te trotseren. De reis eindigt in Reykjavik, waar je nog even met zijn allen kunt nagenieten in de Blue lagoon. Meer weten over al deze highlights? Lees dan ook onze tips voor de leukste bezienswaardigheden van IJsland.

Naast al dit moois, breng je ook regelmatig wat tijd door in de auto om van de ene naar de andere camping te komen. Hier ontkom je niet aan als je IJsland wilt zien. Maar zelfs de uren in de auto zijn de moeite waard, want wat is het landschap adembenemend mooi! Bekijk maar eens deze 15 foto’s van IJsland die ik tijdens de reis maakte. Wat ik heel tof vond aan deze reis, is dat we regelmatig onderweg stopten voor een uitzichtspunt, korte wandeling, waterval of gewoon om even koffie te drinken. Er is bij Nosun ontzettend veel ruimte voor eigen inbreng. Zo had één van mijn reisgenoten de Dominicus van IJsland mee en haalden we hier regelmatig leuke tips uit voor dingen die we onderweg konden zien als we van A naar B reisden. Dit maakt iedere reis ook weer uniek.

roadtrip-ijsland

Vrijheid en gezelligheid

Bij een groepsreis denk ik al snel aan een dichtgetimmerd programma waar geen ruimte is voor eigen inbreng, maar niets was minder waar. Elke dag werd met de groep overlegd wat we wilden doen. Natuurlijk is er een programma en route, maar er is voldoende ruimte om hiervan af te wijken, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden of andere interesses. Ik had een superleuke, besluitvaardige groep die het altijd snel met elkaar eens was. We waren allemaal lekker sportief en avontuurlijk en hebben dan ook onwijs gave hikes gemaakt die ik zelf nooit gevonden zou hebben. We gingen soms echt flink off the beaten track! Er was voldoende ruimte voor ontspanning, maar zoveel als ik in 15 dagen heb gezien, was me in mijn eentje nooit gelukt. Hoewel de reizen van Nosun ook toegankelijk zijn voor stellen of bijvoorbeeld vrienden, bestond onze groep alleen uit soloreizigers met leeftijden tussen de 27 en 47 (4 van de 6 waren 30+). Je hebt dan ook allemaal je eigen tent om in te slapen tijdens deze 15-daagse kampeertrip door IJsland. Ik heb er oprecht van genoten om met een groep te reizen en een keer niet alles zelf te hoeven uitzoeken en beslissen. Het is wat dat betreft echt heel efficiënt reizen. Je ziet zoveel in korte tijd en het is heerlijk ontspannen!

groepsreis-kamperen-ijsland

Reisbegeleider en de groep

Onze reisbegeleider was zeer ervaren en had al meerdere reizen door IJsland gemaakt. Hij reed in het busje, hield het programma in de gaten, maar dacht ook met ons mee over alternatieve of extra activiteiten en bezienswaardigheden onderweg. Hij regelde de campings, tours etc. De groep is zelf verantwoordelijk voor het koken, boodschappen doen, afwassen en tenten opzetten en afbreken. Wel is de reisbegeleider echt onderdeel van de groep. Ook was hij heel goed op de hoogte van waar en wanneer we het beste boodschappen konden doen en voor hoeveel dagen we moesten inslaan. Het kan namelijk zomaar zijn dat je in IJsland een aantal dagen in de middle of nowhere bent, zonder winkels. Toch fijn dat je dan voldoende eten en drinken bij je hebt! Het feit dat je niet in een gespreid bedje komt, vond ik, als iemand die normaal solo reist, wel erg fijn. Het voelde alsof je met een groep vrienden op reis bent. Het type mensen dat zo’n reis aantrekt is ook wel het type dat de handen uit de mouwen steekt. Geen gezeur, gewoon keihard genieten, elkaar helpen en initiatief nemen voor activiteiten. De reisbegeleider ondersteunde dit perfect en wist ons continu te verrassen met wat IJsland te bieden heeft. Ik zou het dus zo weer doen en ook iedereen aanraden die naar IJsland wil, maar niet direct een reismaatje heeft of gewoon niet de tijd en/of zin heeft alles zelf uit te zoeken.

tenten-opzetten-pakgil-ijslandnosun-reizen-reisbegeleider

De kosten voor een complete IJsland roadtrip

De reis die ik maakte was echt een complete roadtrip door IJsland, met alle activiteiten bij de reissom in. We volgden, zoals gezegd, route 1 die rond heel IJsland loopt (voor een groot deel deze reisroute door IJsland die gastblogger Esther al eerder schreef), maar weken er hier en daar ook vanaf. Iets dat niet iedereen doet die zelfstandig door IJsland reist. Dit bracht ons op hele mooie plekken! De reis kost €2299,-, niet goedkoop dus. Maar onthou dat IJsland zelf ook gewoon schreeuwend duur is en het voor IJslandse begrippen dus een hele reëele prijs is. Bij mijn reis waren alle activiteiten inbegrepen, zoals raften met zeer ervaren gidsen (€ 300,-), walvisspotten (€ 85,-), gletsjerhike (€85,-) en entree Blue Lagoon (€ 80,-). Maar ook het vliegticket incl 20 kg ruimbagage, eigen vervoer voor twee weken, alle campings en camping gear. Ook kregen we bij aanvang van de reis een boodschappenpakket met de basisbenodigdheden en een klein bedrag voor de boodschappenpot. Wil je zelf ook op reis naar IJsland? Bekijk dan hier het aanbod van Nosun reizen.

gletsjermeer-ijsland

Eten en drinken in IJsland

Buiten bovengenoemde reissom, komt alleen je eten en drinken er nog bij. Reken hiervoor zo’n €15 – € 20,- per dag in IJsland. Afhankelijk of je wel of geen alcohol drinkt. En of je zelf kookt natuurlijk. Ik raad je aan om, als je drinkt, één of meer flessen drank op Schiphol te kopen, alcohol in IJsland is namelijk schreeuwend duur. En vanuit de Taxfree shopping op het vliegveld mag je 1 fles sterke drank en 1 fles wijn per persoon meenemen. Biertjes zijn redelijk betaalbaar bij de slijter in IJsland (€3-€4 per flesje bier), maar een fles rum kost al gauw € 70,- voor een liter en een fles wijn zo’n € 30,-. IJsland is geen party bestemming, maar ‘s avonds een drankje bij en na het eten is toch wel lekker. Beter meenemen vanuit Nederland dus als je hiervan houdt. IJslandse biertjes zijn trouwens wel lekker op zijn tijd, er zijn veel verschillende craft beers te krijgen. Wij zijn drie keer uiteten geweest (reken voor een goedkoop restaurant € 25,- tot € 35,- voor een hoofdgerecht) en verder kookten we zelf. Ook maakten we onze eigen lunchpakketjes. Op de meeste plekken is ook niet echt een restaurant te vinden, dus zelf koken en brood smeren is niet alleen goedkoper, maar soms ook gewoon de enige mogelijkheid. Bij de meeste bezienswaardigheden is wel een restaurant of café te vinden, waar je kunt genieten van o.a. warme chocolademelk (met slagroom) met vaak overheerlijke cake. Want cakes bakken kunnen ze in IJsland als de beste!

gulfoss-ijsland

Zomer in IJsland

De reis die ik maakte wordt alleen in de zomermaanden aangeboden, in juli en augustus. Dit is de beste tijd om te gaan kamperen. Temperaturen schommelen in deze maanden tussen de 5 en 15 graden. Hou er rekening mee dat je in augustus alweer kans hebt op nachtvorst (bij ons is de temperatuur niet lager gekomen dan 4 graden ‘s nachts). Ga je buiten dit seizoen naar IJsland wordt het nog een flink stuk kouder en kun je beter overnachten in blokhutten en/of guesthouses en hotels. Juli is een erg mooie maand, omdat alles dan in bloei staat. Het is bovendien lekker lang licht, waardoor je ook je avonden nog goed kan besteden. De zomermaanden heb je daarentegen nagenoeg geen kans om het Noorderlicht te zien. In juli wordt het namelijk helemaal niet donker en is het uitgesloten dat je het Noorderlicht ziet. Vanaf augustus begint het alweer iets donkerder te worden, maar zo kort dat de kans op Noorderlicht ook zeer klein is. Zelf vond ik het heel bijzonder om 24 uur per dag daglicht te ervaren. Zo gingen we soms later op de avond nog een korte hike maken, zagen we bij volle maan om 1.30 uur de zon ondergaan en even later weer opkomen en heb je nooit een zaklamp nodig als je ‘s nachts naar de WC moet :).

zomer-ijsland-lupineveld

zomernacht-ijsland

Deze foto is om 1.30 uur ‘s nachts gemaakt in Myvatn (Noord IJsland), half juli

Wisselvallig klimaat

Het weer in IJsland is wisselvallig te noemen. Simpel gezegd kan het weer elke 5 minuten omslaan. Het is niet te voorspellen en weerapps hoef je dan ook niet te raadplegen, want die zitten er vrijwel altijd naast. Een zonnig weerbericht kan uitpakken als een hele dag regen en visa versa. Ik ben in de eerste twee weken van juli geweest en heb voor IJslandse begrippen goed weer gehad, maar aan regen en kou ontkom je gewoon niet. Geloof me, dat is het allemaal meer dan waard! En met de juiste kleding hoeft dit je reis ook zeker niet te verpesten. Wie naar IJsland gaat moet rekening houden met regen, wind en kou, afgewisseld met prachtige zonnige dagen waarop je soms zelfs in een t-shirt kan lopen.

klimaat-ijsland

Reistips voor je reis naar IJsland

Welke kleding neem je mee op een kampeerreis?

Je bent het grootste deel van de dag buiten, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat je warm en droog blijft. Een waterdichte jas, broek en hoge waterbestendige wandelschoenen zijn een absolute must. Zelf droeg ik een 3-laags hardshell jas van Kühl, had ik een goede regenbroek bij me en hoge wandelschoenen. Een 2 of 2,5 laags softshell jas is ook prima, maar een extra regenjasje kan dan wel handig zijn. Zorg in ieder geval dat je jas winddicht is, want er staat vaak een ijzige wind die de gevoelstemperatuur flink naar beneden kan brengen. Een donsjas voor eronder is daarnaast ook erg comfortabel, maar een fleece voldoet voor de meesten ook prima. Verder wil je vooral veel laagjes dragen die je tijdens het hiken weer uit kunt doen. Denk aan thermokleding en t-shirts van bamboo of marinowol. Zolang je basislaag (bij inspanning) maar niet van katoen is, want dat wordt nat als je gaat zweten en daarmee ook koud. Ook zijn sneldrogende broeken aan te raden. Je krijgt tenslotte af en toe toch een bui op je dak. Dit kunnen outdoorbroeken zijn, maar zelf droeg ik bijvoorbeeld ook graag sportleggings. Het is maar net wat je fijn vindt (en wat je in de kast hebt hangen).

outdoorkleding-ijsland

Daarnaast is een Buff ook echt een uitkomst. Dit outdoorsjaaltje kun je zowel om je nek als hoofd dragen, zodat je je goed kunt beschermen tegen (koude) wind. IJsland is een outdoorbestemming waar de meeste reizigers ook veel gaan hiken. Goede (hoge) wandelschoenen van Gore-tex zijn een must, net als ademende, sneldrogende wandelsokken. Ik had 4 paar wandelsokken van Bridgedale bij me. Deze zijn gemaakt van marinowol en dragen erg comfortabel. ‘s Avonds hang je ze uit, dan kun je ze de volgende dag gewoon weer aan. Je kunt ook een paar minder meenemen en tussendoor wassen, maar bedenk wel dat wasgoed nauwelijks droogt in IJsland, omdat het zo vochtig is.

buff-outdoor-ijsland

Vergeet verder je zwemkleding niet! IJsland barst van de warmwaterbronnen en wat is er nu lekkerder dan jezelf onderdompelen in een warm bad als het buiten koud is?

Goede uitrusting is noodzakelijk

Zoals gezegd is IJsland een echte outdoorbestemming. Verblijf je op campings (in tent of blokhut), dan is een Backpack of Duffel handiger dan een koffer. Ook is het slim om een daypack van 20 liter of meer mee te nemen voor tijdens activiteiten. Zelf had ik een opvouwbare, waterdichte rugtas van Matador bij me en een kleine, lichtgewicht dry-sack. Deze zijn me onwijs goed bevallen. De rugtas was zelfs na een volle dag hiken in de regen kurkdroog van binnen. Er past veel in het voorvak en de zijvakjes zijn handig voor bijvoorbeeld je waterfles en handschoenen. In mijn dry sack bewaarde ik vaak mijn powerbank en camera in mijn rugtas, maar ook in de tent, omdat het erg vochtig kan worden in ‘s nachts.

wat-neem-je-mee-naar-ijsland

Verder had ik een Nalgene waterfles mee. Onverwoestbaar en ook handig om ander dingen in te bewaren, zoals yoghurt en fruit. De zwavelgeur van het water in bepaalde gebieden spoelde ik er ook weer makkelijk uit. Een thermosfles is ook handig. In ons geval had Nosun die mee, maar reis je alleen naar IJsland, is deze 360 thermosfles aan te raden, zodat je overdag kunt genieten van koffie of thee. Verder is een goede en vooral warme slaapzak echt een must. Net als een isolerend en compact slaapmatje. Ik had een 3-seizoenen slaapmatje van Therm-a-rest NeoAir mee. Dit is een superklein en licht pakketje dat makkelijk in je backpack past. Omdat er ook al een grote slaapzak in moet, is dit wel zo fijn. Het moet tenslotte allemaal mee in het vliegtuig. Dit matje isoleert erg goed en is snel op te blazen. Ik gebruikte hiervoor de pump sack, wat een handig ding is dat! En voor een nog betere nachtrust had ik een lichtgewicht opblaasbaar reiskussen mee.

reisbenodigdheden-ijsland

Ga je in juli naar IJsland dan hoef je geen hoofdlamp mee, omdat het niet donker wordt. Een slaapmasker kan wel handig zijn in deze periode. Vanaf augustus wordt het alweer donkerder, dus dan is een hoofdlamp wel handig. Verder wordt aangeraden een EHBO setje en blareneisters mee te nemen. Ik heb deze gelukkig niet nodig gehad.

Bij onze reis was, buiten slaapzak en matje, alle campinggear inbegrepen. Reis je zelfstandig naar IJsland dan is dit complete kooksetje of opvouwbare camping servies aan te raden. Verder is een goede tent natuurlijk noodzakelijk als je op eigen houtje gaat kamperen. Wij sliepen zelf in 2-persoonstentjes. Iedereen kreeg zijn eigen tentje.

camping-ijsland-bakkeflot

Stroom en internet in IJsland

Op de meeste campings is wifi aanwezig, maar met de nieuwe regels rondom internet in de EU is bij veel mobiele providers internet in IJsland ook inbegrepen. IJsland is geen onderdeel van de EU, dus je moet het wel even checken van tevoren of het bij jouw provider is inbegrepen. Ik zit bij Robin mobile met KPN netwerk en kon gewoon onbeperkt internetten. Ik had ook bijna overal goed bereik, vaak zelfs met 4G.

Stroom is lastiger. Vaak zijn er bij de receptie van de camping of in cafeetjes wel stroompunten aanwezig. Ik had deze powerbank bij me met 15000 mah, die ik ‘s nachts vaak bij de receptie of in het toiletgebouw van de camping oplaadde. Mijn camera en telefoon hing ik dan weer aan de powerbank overdag (een oplader voor in de auto is ook handig om mee te nemen!). Nu gebruik ik als blogger mijn telefoon en camera waarschijnlijk bovengemiddeld veel, maar een sterke powerbank is ook voor minder grootverbruikers wel handig. Ik had het idee dat mijn accu’s door de kou ook echt sneller leegliepen. Maar dit kan natuurlijk ook door de enorme hoeveelheid foto’s komen die je in IJsland maakt.

ijsland-stokkur-geiser

Welke reisgids neem je mee?

Ook tijdens een groepsreis is een reisgids leuk om mee te nemen voor extra achtergrondinformatie. De Dominicus van IJsland biedt een schat aan informatie over alle bekende en minder bekende plekken. Wie het leuk vindt om zich meer te verdiepen in wat je ziet, heeft hier echt een fantastische gids aan. Ook als je van A naar B reist kun je in de Dominicus altijd nog wel een leuke bezienswaardigheid vinden voor onderweg. Zoals hotsprings. watervallen, restaurantjes, noem maar op. Wie minder van lezen houdt en wat meer beelden wil zien, heeft aan de Capitool van IJsland een goede. Ook deze biedt veel informatie, maar net iets minder uitgebreid dan de Dominicus.

Lees hier meer IJsland tips & tricks >>

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment