Meteen naar de content

Bezienswaardigheden IJsland: 10 Highlights die je niet mag missen

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

IJsland

Natuur en Wildlife

IJsland pronkt op vele bucketlists van reizigers. En dan met name van outdoor-liefhebbers die de spectaculaire natuur van het land willen ontdekken. In IJsland heb je het gevoel dat je teruggaat naar de kern van de aarde. Vulkanen, gletsjermeren vol ijsblokken, zwarte stranden, groene bergen, grotten en warmwaterbronnen, IJsland heeft het allemaal. Ga jij op vakantie naar dit bijzondere land en wil je weten wat te doen in IJsland? Sla dan deze unieke IJsland bezienswaardigheden zeker niet over! Dit zijn de mooiste plekken in IJsland!

Hulp nodig bij het samenstellen van je reis?

Bij Riksja Travel vind je een team van gepassioneerde, ervaren reisspecialisten die je kunnen helpen met je reisplannen. Ook kan je hier zelf je reis gemakkelijk samenstellen door middel van bouwstenen en bieden zij prachtige rondreizen door IJsland aan.

borgarfjorour, roadtrip ijsland

Auto huren in IJsland, onze tips

1. De mooiste watervallen van IJsland

De vele imposante watervallen vormen samen één van de belangrijkste IJsland bezienswaardigheden. Het land kent tientallen indrukwekkende varianten. Hoog, breed, meerdere levels, het watergeweld komt in verschillende vormen naar beneden denderen. Elke waterval (foss) in IJsland is uniek en eigenlijk vormen ze allemaal highlights. De meest populaire watervallen in IJsland zijn: Gulfoss, Skogafoss, , Dettiefoss en Selfoss. Dit zijn stuk voor stuk mooie plekken in IJsland om te bezoeken.

Tip: Op zoek naar een leuk kampeerplekje? Kampeer dan bij Seljalandsfoss. Aan de voet van deze waterval ligt een kleinschalige camping. Hoe gaaf is het dat je zo vanuit je camper of tent uitkijkt op één van IJsland’s spectaculaire highlights?

Tip: hike van Dettiefoss naar Hafragilfoss

Bezoek je Dettiefoss en Selfoss en ben je niet bang voor hoogtes? Loop dan ook zeker de trail richting de Hafragilfoss (route staat op de borden bij Dettiefoss en Selfoss aangegeven). Een uitdagende trail, maar zeker de moeite waard! Vooral wie van een beetje avontuur houdt is dit een aanrader. De hike loopt langs een ravijn, waarbij je via een prachtige route afdaalt richting de waterval. Aan het einde van de trail klim je er weer recht omhoog uit, met behulp van handen, voeten en een touw dat je het laatste stukje omhoog helpt.

2. De zwarte stranden bij Vik

Wat IJsland ook uniek maakt zijn de zwarte stranden in het zuiden, die een van de bekende bezienswaardigheden van IJsland vormen. Het vulkanische zand is niet alleen gitzwart van kleur, maar voelt ook nog eens echt warm aan! Hoe koud het buiten ook is, wanneer je op dit zand gaat liggen, warm je zo op! Een mooie plek om het zwarte strand te aanschouwen is bij Vik. Hier vind je een indrukwekkende grot gevormd door basalt en een paar prachtige kliffen die ook tot de highlights van IJsland behoort. Ook kun je over het strand naar een oud vliegtuigwrak wandelen. Bedenk wel dat dit een vrij saaie route is van zo’n anderhalf uur, maar bijzonder is het wel.

3. De basaltformaties in IJsland

Basalt wordt gevormd na een vulkaan uitbarsting. Het ontstaat door de stolling van lava aan de aardoppervlakte. Omdat IJsland veel vulkaanuitbarstingen kent in de geschiedenis van het land, vind je er talloze basaltformaties. De meest bijzondere is wel de grot bij Vik, één van de bekende IJsland bezienswaardigheden, maar ook vind je een schitterende basaltformatie bij de waterval in Skaftafell. Tijdens hikes kom je daarnaast regelmatig het bijzondere gesteente tegen, erg mooi! 

Icelandic Opera House

De architect van de markante kerk in Reykjavik heeft zich niet voor niks in zijn ontwerp voor de kerk laten inspireren door de grot bij Vik. Maar ook het operagebouw in de hoofdstad lijkt op de basaltformaties geïnspireerd. Heb je eenmaal de basaltformaties in IJsland gezien, dan is het nog leuker om een kijkje te nemen in de Icelandic Opera House. Je zal zeker de rechthoekige blokvormen herkennen! Dit is dan ook een van de highlights in Reykjavik.

Meer tips voor de hoofdstad van IJsland? Lees onze tips voor een stedentrip Reykjavik.

icelandic-opera-harpa-reykjavik

4. Vatnajökull gletsjer

De grootste ijsplaat van Europa ligt in IJsland, de Vatnajökull. Op verschillende plekken in het Zuidoosten van IJsland vind je de uitlopers van deze ijsplaat in de vorm van indrukwekkende gletsjers. De mooiste plek in IJsland om de gletsjer op te gaan is bij Skaftafell. Hier kun je een gletsjerhike maken en zelfs ijsklimmen. Zeker een aanrader om te doen in IJsland! Fan van Games of Throne? Je vindt hier een stuk van de gletsjer waar een deel van de serie is opgenomen.

De Vatnajökull gletsjer op? Boek een gletsjerwandeling.

Vatnajökull gletsjer ijsland

5. Jökulsárlón gletsjermeer

Vanuit Skaftafell kun je je weg vervolgen naar Jökulsárlón. Het enige blauwe gletsjermeer van IJsland (de anderen zijn bruin). Enorme ijsschotsen die van de gletsjer in het meer zijn gevallen, drijven vanuit hier naar de zee. Zeer indrukwekkend om te zien! Ben je bij Jökulsárlón, vergeet dan niet 0ok even naar het strand te lopen. Ben je hier wanneer het eb is, dan is het zwarte strand gevuld met de grote ijsschotsen en zie je er enkele in de zee drijven. Dit is een zeer surrealistische gewaarwording. Jökulsárlón is één van de bekendste IJsland bezienswaardigheden, maar daarmee zeker niet minder bijzonder om te zien!

IJsland reis boeken:

Wil je de mooiste plekken van IJsland van jouw keuze zien tijdens een verzorgde individuele rondreis door IJsland? Stel dan je reis samen met bouwstenen van Riksja travel. Zo kun je bijvoorbeeld highlights van IJsland als Vik en Skaftafall combineren met een uniek glamping avontuur en bezoek de Westman-eilanden in het zuiden van IJsland voor een echt unieke ervaring. 

6. Hiken bij Borgarfjördur

Toegegeven, het is wat lastig uitspreken, maar Borgarfjördur behoort ook zeker tot de highlights van een rondje IJsland. Bij dit plaatsje in het westen van IJsland vind je een prachtige camping, van waaruit je fantastische hikes kunt maken. De echte wandelaars kunnen zich hier zeker een aantal dagen vermaken. Er is een kaartje verkrijgbaar bij de camping (of vraag in je accommodatie) met daarop alle wandelroutes. De hike die ik maakte was een combinatie van route 8 en 9 (let op: dit was in 2017, dus dit kan tegenwoordig anders zijn).

Het punt waar deze routes samenkomen in het dal, is een uniek stukje landschap en zeker een van de mooie plekken in IJsland die de moeite waard zijn. Hier voel je je even heel klein tussen alle gigantische rotsblokken, waar je via een extra lus aan de route doorheen wordt geloodst. Wanneer je de gele paaltjes door het dal heen volgt, kom je al snel bij een fel turquoise meertje uit. Werkelijk schitterend! Dit hele extra lusje van de wandelroute voelt net als apenkooien. Lekker klimmen en klauteren tussen de immense rotsblokken. Een aanrader voor IJsland, net als de rest van de route.

Checklist voor je reis naar ijsland

7. De lavavelden van Myvatn, Noord-IJsland

Nog zo’n bijzondere wandeling is de route waarbij je de lavavelden van Myvatn doorkruist. Er zijn verschillende vulkanen te vinden in Myvatn, waarbij diverse vulkaanuitbarstingen tussen 1974 en 1984 grote zwarte brokstukken hebben achtergelaten. En zelfs zoveel jaar later rookt en stoomt de aarde hier nog steeds! Bekijk de zwavelpoelen bij Hvrir, waarbij stoom uit de aarde omhoog spuit. Het is zo’n raar gezicht! Vervolg je dag met een wandelroute bij Leirhnjukúr, een gigantisch lavaveld. Vanaf hier kun je helemaal terug wandelen naar de camping in Myvatn.

Je doorkruist hierbij het surrealistische lavaveld. Uren loop je over het zwarte gesteente vol scheuren. Eenmaal aan de andere kant, bij de groene heuvels, kijk je even achterom en zie je het rokende vulkaanlandschap achter je liggen. Je krijgt het gevoel dat je net het land van Mordor doorkruist hebt. Heel bijzonder! In Myvatn vind je meer gave IJsland bezienswaardigheden en is dus zeker slim om op te nemen in je reisroute IJsland. Myvatn is een van de mooie plekken in IJsland om een paar dagen door te brengen.

8. Geisers

Net zulke bijzondere bezienswaardigheden zijn de geisers die zo kenmerkend zijn voor IJsland. Begin je dag bij het Thingvellir Nationaal Park. Hier ontmoeten de Euraziatische en Amerikaanse aardplaten elkaar. Het lijkt net of de aarde is opengescheurd en je teruggaat naar het ontstaan van de aarde. Vanaf hier kun je je reis vervolgen naar de bekende Geysir, die helaas nog amper actief is. Even verderop vind je de Strokkur geiser, die nog elke 10 minuten tot uitbarsting komt. Het blijft een ongelooflijk natuurfenomeen en is daarmee absoluut één van de must-see bezienswaardigheden van IJsland.

Door ons geselecteerde accommodaties in IJsland

9. De mooiste hotsprings van IJsland

Dat IJsland vulkanisch is, betekent ook dat er heetwaterbronnen in het land te vinden zijn en vaak op hele mooie plekken in IJsland. Zo kun je natuurlijke warmwaterbronnen vinden en hotsprings die omgetoverd zijn tot spa. Het meest bekend is de Blue Lagoon bij Reykjavik. Erg mooi, maar ook erg duur en erg toeristisch. Veel leuker is het daarom om naar de hotspring bij Myvatn te gaan (bovenste foto). Hier vind je een gemoedelijke sfeer en kijk je uit over de vulkaan terwijl je in het heerlijk warme water ligt en een lekker IJslands biertje drinkt. En deze is nog de helft goedkoper dan de Blue lagoon ook. Omdat je in Myvatn daarnaast ook een aantal prachtige bezienswaardigheden van IJsland vindt, kun je de hotspring ook gelijk meepakken. Echt een aanrader. Ben je in de buurt van een natuurlijke warmwaterbron? Schroom dan niet en duik daar ook even het water in (onderste foto). Het hoort erbij!

Hotsprings in Myvatn bezoeken? Boek je entreebewijs alvast online.

10. Walvissen en Puffins spotten

Naast de typische IJsland bezienswaardigheden als vulkanen, zwarte stranden, warmwaterbronnen en geisers kun je in IJsland ook wildlife spotten. Wat dacht je van varen tussen de walvissen? Bij Húsavik in het noorden van IJsland kan het. Tijdens mijn bezoek in juli heb ik echt tientallen keren grote walvisstaarten uit het wateroppervlak omhoog zien rijzen, prachtig! En hoe indrukwekkend walvissen ook zijn, vergeet de puffins (papagaaiduikers) niet. Deze schattige vogels, die iets weg hebben van een kruising tussen een tropische vogel en pinguïn, vind je in grote aantallen in IJsland. Let op: dit is alleen in het broedseizoen (onze zomer) het geval. Zelf spotte ik ze van heel dichtbij in de buurt van Borgarfjördur en was gelijk verliefd!

Walvissen en puffins spotten? Boek hier een tour.

11. Raften in Varmahlid

Ja, de rivier is ijskoud en ja, hij is ook behoorlijk wild, maar juist daarom is raften in IJsland een absoluut hoogtepunt van je rondreis! En laat het nog eens de meest spectaculaire raft-rivier van Europa zijn… Voor de kou krijg je gelukkig een warme wetsuit met windjacket aan die je verrassend goed beschermt. Ook de Nepalese begeleiding van Bakkaflöt is zeer ervaren en helpt je moeiteloos de wilde rivier door. Het gaat er soms wild aan toe, maar wat een heerlijke adrenaline kick! Dus ga je in de zomer naar IJsland, dan mag je dit gewoon echt niet overslaan.

Raften in IJsland? Boek hier je raft-avontuur.

Reistip van Annemarie

Wil je op vakantie naar IJsland, dan is, wat mij betreft, reisorganisatie Riksja travel een aanrader. Via deze organisatie kun je jouw rondreis IJsland zelf samenstellen met zogenaamde bouwstenen. Riksja biedt bouwstenen aan voor bovenstaande highlights, maar ook voor bijzondere activiteiten, zoals glamping in de mooiste natuurgebieden en een bezoek aan de Westman-eilanden in het zuiden van IJsland. Zo kun je de vakantie zo lang maken als je zelf wilt en highlights van IJsland van jouw voorkeur aan je reis toevoegen. Of boek een van de individuele rondreizen, als je niet alles zelf wilt uitzoeken.

 

Bekijk hun volledige reisaanbod

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen
ijsland skogafoss waterval

Ga je voor het eerst naar IJsland? Lees dan ook onze IJsland tips

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen