De 10 meestgestelde vragen over solo reizen


Van vele citytrips tot wereldreis. Van hiken in de bergen tot bijzondere roadtrips. En van leven als digital nomad tot speuren naar weekendjes weg. We reizen veel. Heel veel. Logisch dus dat we heel veel vragen krijgen. Van vrienden, familie én natuurlijk van onze lezers. En die vragen beantwoorden we graag hier op ikwilmeerreizen.nl. Vandaag beantwoordt Annemarie de 10 meestgestelde vragen over solo reizen.

solo travel bolivia

1. Is het niet eenzaam om alleen te reizen?

Misschien wel de meest gehoorde vraag over solo reizen: Is het niet eenzaam? Nee, eigenlijk ben je als soloreiziger zelden alleen (tenzij je hiervoor kiest natuurlijk). Geloof me, je bent niet de enige. Of sterker nog, er zijn talloze soloreizigers die net als jij graag contact willen maken. Ja, je kunt best een dag of paar dagen alleen zijn, maar maakt dat je direct eenzaam? Juist het leren genieten, ook als je alleen bent, maakt je alleen maar sterker. Juist als je alleen bent kun je helemaal zelf bepalen wat je doet, waar je heen gaat en hoelang je ergens blijft. Je doet dus precies waar je zelf zin in hebt. En op het moment dat je weer toe bent aan wat meer contact met medereizigers, gebeurt dit ook negen van de tien keer. Dat heb je zelf in de hand.

2. Waar ontmoet ik andere (solo)reizigers?

Plekken waar je veel mede (solo)reizigers vindt zijn voornamelijk hostels. Slapen in een hostel is bijna gegarandeerd ‘succes’. Of het nu in de slaapzaal (dorm) is of in de gezamenlijke ruimte, een hostel is de ontmoetingsplek bij uitstek. In Latijns Amerika vind je veel hostels waar je ‘s avonds kunt aanschuiven bij een gezamenlijk diner. Deze plekken zijn ideaal voor solo reizigers en erg gezellig! Je kunt er ook voor kiezen om te gaan couchsurfen. Je slaapt dan bij locals thuis. Vaak neemt je host je mee op pad en leer je zo in plaats van andere reizigers, juist meer andere locals kennen. Daarnaast is het boeken van groepstours ideaal als je wat verlegen van aard bent. Door in een samengestelde groep een gave activiteit te doen, leer je elkaar al snel kennen. Kans is groot dat je hier contacten aan overhoudt. Zeker bij meerdaagse tours worden al snel vrienden gemaakt. Zo ben je dus helemaal niet continu aan het solo reizen! Meer tips nodig? Lees ook dit artikel over hoe je als solo reiziger contact maakt met andere reizigers.

uitgaan-little-corn

3. Hoe kies ik een geschikt hostel?

In een hostel slapen betekent echt niet dat je altijd in crappy slaapzalen met ranzige badkamers verblijft. Ook hostels heb je in alle soorten en maten. Zelf zoek ik bijvoorbeeld altijd een beetje de kwaliteit hostels op. Niet alleen omdat ik voor een paar euro per nacht meer luxe en een goede locatie kan verwachten, maar ook omdat ik hier een doelgroep aantref die, met name qua leeftijd (ik ben inmiddels ruim de 30 gepasseerd), vaak goed bij me past. De vaak goedkopere party hostels sla ik het liefst over. Hoewel ik dit vroeger geweldig vond, heeft dit tegenwoordig niet meer mijn voorkeur. Wel zijn dergelijke hostels ontzettend sociaal en is het er vaak makkelijk vrienden maken. Iets wat best heel fijn is als je gaat solo reizen! Het is dus net waar je naar op zoek bent. Ik hou nog steeds erg van een feestje, dus ik zoek altijd hostels uit met een mooie gezamenlijke ruimte en eventueel een (kleine) bar. Dergelijke ruimtes zorgen vaak voor een sociale vibe waar je al snel medereizigers ontmoet, waarmee je een hapje kunt gaan eten of naar een feestje kunt gaan. En heb je behoefte aan wat privacy, in de meeste hostels kun je ook privé kamers boeken. Op de meeste booking sites kun je bovendien reviews filteren op ‘solo reizigers’. Zo kun je lezen hoe andere solo reizigers het betreffende hostel hebben ervaren. Dit kan een extra houvast zijn bij je keuze. Maar bedenk wel dat iedere type reiziger anders is. Kom ik onderweg reizigers tegen waar ik een klik mee heb, ga ik vaak meer op hun hosteltips af. Vaak is dat de beste richtlijn!

4. Is solo reizen niet gevaarlijk?

Er is in de media vaak geschreven over het feit dat solo reizen (met name voor vrouwen) gevaarlijk zou zijn. Mijn antwoord hierop: Onzin! Ja, je bent kwetsbaar in je eentje, maar niet meer dan wanneer je met z’n tweeën reist. In je eentje ben je juist altijd meer op je hoede en ben je minder roekeloos dan wanneer je bijvoorbeeld in een groep reist. Je staat er alleen voor, dus ben je vaak heel bewust van wat je doet en denkt hier ook goed over na. Wat ik je kan meegeven, luister altijd naar je gevoel en doe gewoon geen stomme dingen en word zeker niet overmoedig, daar win je niks mee. Dat betekent natuurlijk niet dat je veilig op je hotelkamer moet blijven zitten. En laat je vooral niet bang maken door wat er geschreven of gezegd wordt over een bestemming. Vertrouw vooral op jezelf en ga gewoon lekker op pad. Lees eventueel ook onze tips om reisellende te voorkomen en het vermijden van tourist scams.

rio-hike-dois-irmaos

5. Wat doe ik met mijn bagage als ik naar de WC moet onderweg?

Tja, daar sta je dan, op een druk busstation met al je bagage en je moet toch echt naar de WC. Ten eerste, moet je er altijd voor zorgen dat er geen waardevolle spullen in je backpack of koffer zitten (vooral niet als die onderin of bovenop de bus gaat). Deze kun je dan in de toiletruimte laten staan. Eventueel vraag je een vrouw uit de rij, bijvoorbeeld een medereiziger, (hierbij weer even naar je gevoel luisteren) of ze een oog op je bagage wil houden. Je handbagage met waardevolle bezittingen neem je mee in het toilethokje. Eigenlijk geldt dat voor alle situaties, je handbagage hou je ALTIJD(!) bij je. Slaap je in een dorm, laat dan nooit je waardevolle spullen onbeheerd achter, maar doe ze altijd in een kluisje. Neem daarom ook een hangslotje mee op reis. In bijna alle hostels zijn kluisjes aanwezig die je af kunt sluiten met je eigen slotje. Je kunt dan eenmaal aangekomen je meest waardevolle spullen in het kluisje achterlaten, zodat je die niet mee over straat hoeft te nemen.

6. Is het niet raar om in mijn eentje naar een restaurant te gaan?

Nee, dat is niet raar. De meeste restaurantgasten kijken niet op of om en zijn zeker niet geïnteresseerd in het feit dat jij daar alleen zit. Zeker op reis komt dit veel vaker voor dan je denkt en kijkt niemand ervan op. In het begin kan het wel degelijk ongemakkelijk voelen voor jezelf. Het is dan fijn om iets bij je te hebben om te doen. Denk aan een boek, een reisdagboek of bijvoorbeeld je reisgids. Inmiddels ben ik al helemaal gewend om af en toe alleen te eten en geniet ik gewoon rustig van mijn omgeving, het eten en bijvoorbeeld een lekker wijntje. En soms ontstaan er zelfs hele mooie ontmoetingen op dergelijke avonden. Vind je het toch niet fijn om in je eentje een restaurant binnen te gaan, dan is een eetcafe waar je aan de bar kunt eten een fijne oplossing of haal je gewoon lekker wat streetfood. Goedkoop en super laagdrempelig! Natuurlijk kun je ook gewoon zelf koken in een hostel keuken. Dat is ook nog eens de ideale gelegenheid om in gesprek te raken met je medereizigers.

solo-reizen-eten-in-een-restaurant

7. Wat is de beste bestemming voor solo reizigers?

De beste bestemming  voor solo reizen bestaat natuurlijk niet, want dat is persoonlijke voorkeur. Zelf heb ik solo gereisd in Europa, Azië, Zuid Amerika en Centraal Amerika. Daarover kan ik zeggen dat je overal prima solo kunt reizen. Europa heeft daarbij mijn minste voorkeur. Zeker tijdens stedentrips kom je in verhouding minder solo reizigers tegen en is het wat lastiger contact maken. Maar ook dat hangt er natuurlijk vanaf wat je gaat doen en waar je verblijft. Ik heb me op mijn Europa trips evengoed prima vermaakt in mijn eentje en ook zeker wel andere (solo)reizigers ontmoet. Toch heb ik het solo reizen het beste ervaren in Azië en Latijns Amerika. En ik geloof dat ook Australië of bijvoorbeeld Zuid Afrika zich er erg goed voor lenen. Eigenlijk is de regel, komen er veel backpackers, dan is het ook goed te doen als (beginnende) solo reiziger.

8. Moet je reiservaring hebben voor je gaat solo reizen?

Nee hoor, ook als je nog nooit een stap buiten Europa hebt gezet, kun je prima de sprong in het diepe wagen. Ook al lijkt het misschien allemaal erg spannend, alles wijst zich uiteindelijk vanzelf. Hierbij is mijn motto: “Alles komt altijd goed, en zo niet… dan toch”. Dit heeft me al vaak geholpen in lastige situaties die je elke reis wel een keertje tegenkomt. En ja, het kwam altijd wel weer goed. Een flexibele instelling helpt je wel meer van je reis te genieten. Dingen gaan nu eenmaal niet altijd zoals je ze bedacht had. Door je flexibel op te stellen raak je minder in de stress en kun je makkelijker om een situatie lachen. En al ben je het nog niet, je wordt tijdens het (solo)reizen vanzelf wat flexibeler en daarmee relaxter. Je leert steeds beter om te gaan met tegenslagen en te vertrouwen op jezelf.

veelgestelde vragen-over-solo-reizen

9. Is solo reizen duurder dan wanneer je samen reist?

Je kan een reis zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is het een klein beetje duurder. Dit zit hem met name in het feit dat je bijvoorbeeld kosten voor een taxi niet kunt delen. Ook kun je als je samen reist bijvoorbeeld maaltijden met elkaar delen. Maar zoals bij het eerste punt ook aangegeven, ben je zelden echt alleen. Zo kun je andere reizigers vragen een taxi (of tuktuk) met je te delen. Wil je altijd een kamer voor jezelf, dan ben je logischerwijs meer geld kwijt dan wanneer je diezelfde kamer kunt delen met z’n tweeën. Maar als je het prima vindt om in een dorm te slapen, ben je uiteindelijk vaak ongeveer hetzelfde kwijt. Dit zorgt er ook voor dat je in hostels zoveel soloreizigers (van alle leeftijden) vindt. Gewoonweg, omdat het betaalbaarder is.

10. Is het niet jammer dat je ervaringen niet met iemand kunt delen?

Dat was misschien wel mijn grootste twijfelpunt voor ik aan mijn allereerste soloreis naar Laos en Vietnam begon. En nee, ik heb dit uiteindelijk nooit als een probleem ervaren. Onderweg ontmoet je zoveel andere reizigers waarmee je ervaringen kunt delen. Het is daarom fijn om met hen waar je een bijzondere tijd mee hebt gehad, contact te houden via social media. En ook als het verwatert, de herinnering blijft. Je kunt foto’s en filmpjes met het thuisfront delen om ze een idee te geven hoe het voor jou geweest is. Daarnaast kun je bloggen, whatsappen, skypen, snapchatten, Instagrammen of het thuisfront op de hoogte houden via een app als Polarsteps. Het schrijven in een dagboek is ook zeker een aanrader om later het moment weer op te roepen bij jezelf.

solo-reizen-stay-happy

Ga je voor een eerste keer backpacken en weet je niet precies wat je mee moet nemen op reis? Bekijk dan onze backpack starterset met alle basis reisbenodigdheden voor een eerste keer backpacken.

+ There are no comments

Add yours