Meteen naar de content

Nusa Penida: Puur, ruig en ongerept Bali

janneke dijkhuis

Door Janneke

Bali

Duikvakantie

Eilanden

Indonesië

Natuur en Wildlife

Wil je de kleine eilanden in de buurt van Bali ontdekken, dan is een bezoek aan het eiland Nusa Penida een must. Nusa Penida ligt naast het bekendere Nusa Lembongan op zo’n 25 minuten varen van Sanur. Het relatief grote eiland heeft de laatste jaren de aandacht van veel reizigers getrokken, maar is met haar prachtige natuur nog steeds heel erg de moeite waard. Mooie stranden, een ruige kustlijn en gezellige dorpjes, we nemen je mee langs de bekende en minder bekendere bezienswaardigheden van Nusa Penida Bali. Dit zijn de leukste dingen om te doen tijdens je vakantie op Nusa Penida!

Op vakantie naar Bali? Lees ook onze blogs met 30 bezienswaardigheden Bali en onze reisroute voor een rondreis Bali.

Bali-Nusa-Penida-Atuh-Beach-strand

Met de boot naar Nusa Penida, Bali

In het noorden van Sanur bevinden zich alle ferries die je naar de kleinere eilanden brengen. Angel Billabong’s is de ‘rederij’ die je in ongeveer 25 minuten naar de haven op Nusa Penida brengt. Een retourtje kost ca. IDR 350.000 (€ 21,-) en kun je ter plekke kopen. In het hoogseizoen kan het zijn dat de prijzen wat hoger liggen en in het laagseizoen kun je misschien zelfs wel een retourtje voor IDR 300.000 (€ 18,-) bemachtigen. Het ligt dus een beetje aan het moment dat je Nusa Penida Bali bezoekt en je onderhandeltechnieken. Aangekomen op Nusa Penida staan er allemaal mannetjes die je een brommer willen verhuren. Een brommer is eigenlijk wel echt aan te raden op Nusa Penida, anders kom je nergens. De prijs van een brommertje is IDR 60.000 (€ 3,50) per dag. Een andere optie is om je bij je accommodatie af te laten zetten en daar een brommer te huren.

Bali-Nusa-Penida-Boat

Het noorden van Nusa Penida

De meeste duikscholen, restaurants en hotels bevinden zich langs de kustweg aan het noorden. Er is verder weinig te zien en te beleven in het noorden, maar het biedt een mooie uitvalbasis om het eiland te verkennen. Het is aan te raden om minimaal drie volle dagen voor sightseeing te plannen, omdat de wegen naar veel plekken zo slecht zijn dat het echt intensief is om te rijden. Als je dan ook nog wilt duiken en relaxen, is eigenlijk een verblijf van een nacht of vijf aan te raden.

Bali-Nusa-Penida-Road-Trip 01.02.51

Duiken Nusa Penida

Nusa Penida is de perfecte duikspot voor de gevorderde duikers. De stroming is meestal vrij sterk waardoor enige ervaring met duiken wel aan te raden is. Eén van de populairste duikspots is Manta Point waar je de grote manta rays kunt spotten. In de maanden augustus en september kun je rondom Nusa Penida de mola mola’s (grote zonvissen) zien. Wanneer je op zoek bent naar een goede en betrouwbare duikschool dan kunnen we Sanctum Dive Center aanraden voor duiken op Nusa Penida.

Bali-Nusa-Penida-Duiken 06.50.51

Crystal Bay: luieren op een idylisch strand

Een relatief gemakkelijk strand om te komen en de hele dag te chillen is Crystal Bay. De wegen zijn niet overal even relaxed om over te rijden, maar in vergelijking met andere plekken op het eiland is de weg naar Crystal Bay prima te doen. Het strand zelf ligt in een baai en is dus vrij beschut. Je kunt er snorkelen en er zijn een aantal food stands waar je eten en drinken kunt kopen. Je kunt er gemakkelijk je hamamdoek uitslaan of een strandbedje huren en de hele dag vertoeven. De gekleurde bootjes die voor de kust liggen zijn samen met de grote rock in het water erg fotogeniek, een perfect uitzicht dus wanneer je aan je kokosnoot of Bintang ligt te lurken.

Crystal-Bay-Nusa-Penida

Broken Beach en Angel’s Billabong: Populaire must-see’s Nusa Penida

De weg naar Broken Beach en Angel Billabong is niet de meest aangename om te rijden. Helemaal wanneer je samen op een scooter rijdt is het niet erg prettig. De uitzichten zijn het echter wel waard. Dit zijn trouwens de meest populaire spots op het eiland en dagtoeristen vanuit Nusa Lembongan maken hier altijd een stop. Vooral op zaterdag en zondag kun je Broken Beach en Angel’s Billabong beter vermijden, want dan is het vooral populair bij weekend toeristen vanuit Jakarta. De bezienswaardigheden liggen naast elkaar en kun je dus in één keer bezoeken.

Bali-Nusa-Penida-Broken-Beach-Angel-Billabong

Angel’s Billabong

Angel’s Billabong is echt zo’n plek waarvan je in de Instagram droom gaat geloven. Het uitzicht is fantastisch. Een kleine lagune omringd door vulkanisch steen met daaromheen de zee. De golven van de oceaan breken keihard op de rotswanden wat voor een overweldigend geluid zorgt.

Bali-Nusa-Penida-Broken-Beach-Angel-Billabong-

Broken Beach

Wanneer je van Angel’s Billabong een paar minuten verder loopt, kom je bij Broken Beach aan. De naam doet je geloven dat je op weg bent naar een strand, niets is minder waar. Broken beach is een natuurlijke rotsformatie. Een soort van rotswand met een gat erin waar je overheen kunt lopen. Het uitzicht is echt grandioos en perfect om de mooiste foto’s te schieten.

Bali-Nusa-Penida-Broken-Beach

Kelingking beach: prachtige uitzichten

Wederom is de weg naar Kelingking Beach eentje waar je gewoon even doorheen moet. Ook dit keer is een fantastisch uitzicht de beloning. Wanneer je aankomt kun je je brommer parkeren bij het uitkijkpunt Karang Dawa en loop je als het ware langs de rand van de grote rots waar je overheen loopt. Gek genoeg staan er geen hekjes rondom de afgrond. Even oppassen dus, want de rotswand gaat stijl naar beneden. Wanneer je doorloopt doemen de rotsformaties uit het water op en dat is precies de plek waar het om gaat bij Kelingking Beach. Je kunt hier naar beneden klimmen om naar het strand te gaan. Je doet dit echter voornamelijk voor de workout, gezien de stroming te sterk is om in het water te kunnen zwemmen. De rotsformaties en het mooie heldere water zijn overweldigend mooi en dat alleen al maakt het meer dan de moeite waard Kelingking Beach te bezoeken.

Bali-Nusa-Penida-Kelingking-Beach 03.43.35

Seganing waterval: Gevaarlijke klim

Ok, Seganing waterval. Als je hoogtevrees hebt sla je deze over. Geen discussie over mogelijk. Bij het startpunt van de klim naar beneden staat een kleine warung (restaurantje). De dame daar zal je vertellen dat de klim ‘een beetje moeilijk is’, maar dat je hem wel op slippers kunt doen. Dit is alleen waar als je een doodswens hebt. Zelf durf ik de klim naar de waterval eigenlijk niet eens aan te raden, want hij is echt doodeng. Ik schrijf er vooral over om een eerlijke verwachting te scheppen. Het feit dat Nusa Penida nog niet erg ontwikkeld is op toeristisch gebied heeft invloed op veiligheid. Dat zie je goed terug bij bezienswaardheidigheden zoals de Seganing waterval. Als je van een avontuurtje houdt, zorg dan in ieder geval dat je goede sportschoenen aan hebt, dat je niet alleen bent en dat je ruim voordat de zon ondergaat de klim maakt.

Bali-Nusa-Penida-Sedaning-waterfall-Sererenang-cliff 04.29.45

Je gaat eigenlijk stijl naar beneden langs de rots. Er is geprobeerd om een soort van vangnet te maken van bamboestokken, persoonlijk vond ik ze nogal krakkemikkig en vond ik het een uitdaging om erop te vertrouwen. Terwijl je naar beneden gaat hoor je de golven keihard kapotslaan op de rotsen. Hier en daar kun je een manta rog zien zwemmen wat wel fantastisch is om te zien. Maar eigenlijk kun je er niet van genieten, want je bent continu bang dat je laatste uur geslagen is. De kans is groot dat je niemand tegenkomt op je klim naar beneden of terug omhoog. De enige reden dat ik door bleef gaan was, omdat er vlak voor mij een stelletje naar beneden was gegaan en de dame in de warung had gezegd dat het maar ‘een beetje moeilijk’ was. Ik wilde me dus niet laten kennen. Niet een hele goede motivatie om deze klim te doen.

Bali-Nusa-Penida-Seganing-waterfall-Sererenang-cliff 04.47.21

Afhankelijk van hoe fit je bent doe je de klim zowel naar beneden als naar boven in 45 minuten. Verwacht bij aankomst beneden geen grote waterval. Het is vers water wat de berg afstroomt wat in een soort van kom van rotsen terecht komt. Zeer welkome verkoeling nadat het zweet van je voorhoofd afdruipt terwijl je naar beneden geklommen bent. Toegegeven dat wanneer je eenmaal beneden bent het een ontzettend gave plek is met een fantastisch uitzicht op de ruige zee. Het geluid van de kapot knallende golven is superluid, overweldigend gewoon.

Bali-Nusa-Penida-Sedaning-waterfall-Sererenang-cliff 05.02.43 Bali-Nusa-Penida-Seganing-waterfall-Sererenang-cliff 05.01.38

Bukit Teletubbies: glooiende groene bergtoppen in het zuiden

Na al het avontuur met een hoog adrenalinegehalte is het superfijn om even op je gemak door de heuvels van Bukit Teletubbies te rijden. De wegen zijn goed te berijden en de uitzichten zijn prachtig. Bukit Teletubbies ligt in het zuiden van Nusa Penida en dankt zijn naam aan de glooiende groene bergtoppen die je waarschijnlijk herkent van de intro van het kinderprogramma Teletubbies.

Bali-Nusa-Penida-Bukit-Teletubies

Checklist voor je reis naar Nusa Penida

Atuh Beach: Perfecte chill strandje

In het zuidoosten van Nusa Penida vind je Atuh Beach. Een mooi verscholen strand dat je via een steile, maar veilige, trap bereikt. Het mooie witte zandstrand ligt in een baai, vastgeklemd tussen steile rotsformaties. Wanneer je op het strand ligt, heb je een mooi uitzicht op kleine sierlijke rotsen. Erg fotogeniek. Ergens lijkt Atuh Beach wel wat op Crystal Bay, alleen is Atuh minder bezocht gezien het verder van het toeristengebied afligt. Er zijn kleine warungs op het strand, je kunt er ligbedden huren en uiteraard met een Bintang of een kokosnoot lekker chillen.

Bali-Nusa-Penida-Atuh-Beach-rots Bali-Nusa-Penida-Atuh-Beach-

Sebela beach: voor als je tijd over hebt

Wanneer je de weg naar Broken Beach gereden hebt, denk je dat je de wereld aankunt. Totdat je naar Sebela Beach gaat. De weg is nog vele malen slechter en is ook niet aan te raden om met een scooter te bereizen. Naar beneden wil nog wel, maar het probleem is wanneer je weer terug omhoog wilt. Je kunt het beste een stukje de slechte weg op rijden en wanneer het je echt te gek wordt de scooter langs de kant ergens parkeren. Vanaf de hoofdweg is het een kleine twee kilometer, dus het is een flinke wandeling heen en terug. Heb je de tijd op Nusa Penida dan is het mooi om dit strandje te bezoeken. Hoewel ik het vrij vervuild vond is de setting erg idyllisch en in tegenstelling tot de andere stranden ben je hier wel echt helemaal alleen. Het strand is niet van zacht zand, maar van afgebroken koraal.

Bali-Nusa-Penida-Sebela-Beach 04.21.37 Bali-Nusa-Penida-Sebela-Beach 04.33.24

De grottempel Goa Giri Putri

Aan de oostkust van het eiland vind je de Goa Giri Putri tempel. De tempel is gemakkelijk te vinden en is ook nog eens gemakkelijk te bereiken. Hij ligt meteen aan de kustweg waar je allemaal vis farms ziet liggen. Middels een trap omhoog ga je de tempel binnen waar je je moet registreren en een donatie van 20.000 roephia (€ 1,20) maakt. In eerste instantie denk je, is dit het nou? Maar dan wordt duidelijk dat je door een klein mysterieus gat, wat regelrecht uit een sprookjesboek komt, in de rots naar binnen moet. Het is even een paar meter op handen en voeten kruipen, maar daarna kom je echt in een immens grote grot waar je overal tempeltjes ziet staan. Het te nemen pad is vrij duidelijk, omdat er allemaal lampjes branden.

Bali-Nusa-Penida-Goa-Giri-Puteri 01.59.59

Balinese ceremonie in een grottempel

De grot heeft een speciale energie en dat is precies de reden waarom er regelmatig bijzondere ceremonies plaatsvinden. Als je er ’s ochtends net voor 09:00 aankomt is de kans groot dat je zo’n ceremonie kunt bijwonen. De locals vinden het trouwens een eer wanneer je de ceremonie bijwoont en gaan tussendoor graag met je op de foto. Wanneer je niets met spiritualiteit hebt, ben je waarschijnlijk binnen een kwartiertje uitgekeken. Wil je je er echter aan overgeven dan ben je zo een uur of langer kwijt. Omdat er zo’n speciale energie in de grottempel hangt is het de plek om demonen, die soms bezit van het menselijk lichaam nemen, te bannen. Ik moet zeggen dat dit mijn eigen interpretatie is naar aanleiding van het zien van de verschillende reacties van locals die flauw vielen en schreeuwden alsof er een demon hun lichaam verliet. Beetje creepy dus, maar heel bijzonder om bij te wonen.

Grot-tempel-nusa-penida

Door ons geselecteerde accommodaties op Nusa Penida

Eten op Nusa Penida

Overal waar je rijdt zie je leuke en uitnodigende warungs (restaurantjes), maar welke zijn nu echt de moeite waard? Penida Collada is wellicht de meest bekende beach bar op Nusa Penida. Het is sowieso één van de eerste bars die er was. Het is een gezellig tentje met een lekkere menukaart en ruime keuze uit cocktails. Wil je wat meer lokaal eten dan kan ik warung Tu Pande en Jungle warung aanraden. Beide zijn gelegen op de weg wanneer je van het noorden naar het westen rijdt. Ben je opzoek naar een heerlijk vegan optie dan is SoulFood Kitchen van hotel Alam nusa een aanrader. Deze ligt aan dezelfde weg als Tu Pande en Jungle warung, alleen dan iets verder naar het westen nog.

Bali-Nusa-Penida-Warung-Jungle 07.43.52 Bali-Nusa-Penida-eten 07.25.42

Wat te doen op Nusa Penida van dag tot dag

Wanneer je vanuit een accommodatie in het noorden het eiland gaat verkennen, maakt de route die je neemt niet zo heel veel uit. Waar je rekening mee moet houden tijdens je dagtrips is dat je niet te veel in een dag wilt. De ‘rondweg’ is vrij goed te berijden, maar zodra je ervanaf gaat wordt het dus uitdagender. Ben je op zoek naar een mooie balans van dingen zien en een ontspannen tijd op Nusa Penida dan raad ik de volgende combinaties van bezienswaardigheden aan:

Dag 1: bezoek Angel’s Billabong, Broken Beach in de ochtend en relax in de middag op het strand van Crystal Bay.

Dag 2: Vertrek vroeg zodat je voor 09:00 bij de tempelgrot Goa Gitri Putri bent. Neem hier de tijd voor, voordat je doorrijdt naar Atuh Beach om daar de middag op het strand te relaxen. Op de terugweg kun je via Bukit Teletubbies rijden.

Dag 3: Kelingking Beach in combinatie met de tempel Pura Puluang. Zelf heb ik deze tempel niet bezocht. Ik koos ervoor om naar de Seganing waterval te gaan. Dit raad ik echter niet aan. Ik vond het echt gevaarlijk en zou je i.p.v. de waterval aanraden om eens een kijkje bij de Pura Puluang tempel te nemen.

Bali-Nusa-Penida-Sebela-Beach 04.11.49

Meer inspiratie voor je Bali reis

Opzoek naar meer Bali tips? Ga jij een rondreis Bali maken dan hebben wij de allermooiste tips voor je. We beschreven de mooiste stranden van Bali, de mooiste Bali tempels, en delen 30 Bali vakantie tips . Ook deden we uitgebreid verslag over een reeks specifieke bestemmingen: UbudCangguNusa Lembongan & Nusa CeninganUluwatu en de bukit Peninsula de Gili eilanden en Sanur Bali. Lijkt het je wel wat om te wonen en werken op Bali? We schreven in de werken op Bali: digital nomad guide wat je daarvan mag verwachten! Of lees al onze Bali blogs >>

2 reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen