Meteen naar de content

Eilandhoppen langs de mooiste eilanden van Indonesië

janneke dijkhuis

Door Janneke

Eilanden

Indonesië

Zuidoost-Azië

Wist je dat er maar liefst 17.508 Indonesische eilanden zijn? Het is dus onmogelijk om alle eilanden van Indonesië te bezoeken tijdens je vakantie. Daarom zet ik in dit blog op een rij wat volgens mij de mooiste eilanden van Indonesië zijn. Zo kun je beter kiezen! De meeste reizigers die gaan eilandhoppen in Indonesië kiezen voor Sumatra, Java en Bali, maar er zijn nog veel meer eilanden in Indonesië die je kunt bezoeken. Kleine eilanden zoals bijvoorbeeld Kanawa, Bunaken en Karimunjawa maken het meer dan de moeite waard om van de gebaande paden af te gaan. Ik woonde een tijd in Indonesië en reisde er daarnaast ook veel rond. Hierdoor leerde ik veel Indonesische eilanden kennen die nog niet zo toeristisch zijn, maar ik verkende ook de populairste eilanden. Dus wil jij eilandhoppen in Indonesië? Kijk dan eens rond in mijn lijst van mooie Indonesische eilanden!

Eilandhoppen in Indonesië: zelf organiseren of boeken bij een reisorganisatie

Natuurlijk kun je zelf eilandhoppen in Indonesië, maar wil je liever dat de logistiek en accommodaties voor je geregeld worden, dan kun je ook een complete rondreis boeken bij een reisorganisatie, zoals Riksja Travel. Je kunt daarbij kiezen voor een rondreis, of zelf je reis samenstellen met bouwstenen. Het voordeel hiervan is dat je samen met een reisspecialist die het land goed kent de Indonesische eilanden kunt kiezen die het beste bij jou passen. Met andere woorden: jij kiest de eilanden die je wilt zien en Riksja Travel regelt de rest van je reis. Natuurlijk hebben zij zelf ook al een aantal rondreizen in Indonesië samengesteld waarbij je gaat eilandhoppen in Indonesië. Een goed voorbeeld van een eilandhopvakantie in Indonesië is deze rondreis. Hierbij bezoek je misschien wel de mooiste eilanden van Indonesië: Bali, Flores, Lombok én Gili Meno!

Bekijk alle rondreizen door Indonesië of de verschillende bouwstenen om zelf je rondreis samen te stellen.

mooiste eilanden indonesie

Overzicht van mooie Indonesische eilanden in dit blog

Wanneer je research gaat doen voor je reis en wat nu echt de mooiste eilanden van Indonesië zijn, kan het je misschien gaan duizelen. Er zijn zoveel provincies, regio’s, eilandengroepen en eilanden; waar moet je beginnen? Daarom maken we in dit artikel onderscheid tussen een aantal eilandengroepen en regio’s. Je kunt in deze blog informatie lezen over:

De kleine Soenda eilanden in Oost-Indonesië

De eilandengroep de Kleine Soenda eilanden zijn alle eilanden ten oosten van Java en omvat de provincies Oost-Nusa Tenggara, West-Nusa Tenggara en het eiland Bali. De Kleine Soenda-eilanden die we in dit artikel bespreken zijn: 

De Grote Soenda-eilanden in West-Indonesië

De eilandengroep de Grote Soenda-eilanden vind je in West-Indonesië. Deze eilandengroep bestaat uit vier mooie eilanden: 

Daarnaast bespreken we ook:

Kaart met de eilanden Indonesië die we in dit artikel bespreken.

[ps2id id=’flores’ target=”/]Flores

De provincie Oost-Nusa Tenggara telt 566 eilanden waarvan 42 stuks bewoond zijn. Het bekendste eiland van Oost-Nusa Tenggara is Flores. Zelf bezocht ik Flores uitgebreid en ben ik lyrisch over de authenticiteit van dit Indonesische eiland. De natuur is schitterend en omdat de wegen smal en bochtig zijn vind je er geen grote tourbussen. Perfect dus voor het echte reizigersgevoel. Het merendeel van de bevolking is katholiek dus je ziet op straat veel nonnen, kerken en vind zelfs een bijbel in je hotelkamer. Dit maakt Flores een mooi eiland om te combineren met bijvoorbeeld het Islamitische Java of het Hindoeïstische Bali. Het contrast tussen de eilanden is groot door het verschil in religie.

Lees ons artikel over Flores of bekijk deze bouwstenen naar Flores

Indonesie-Flores-Koka-Beach

[ps2id id=’kanawa-island’ target=”/]Kanawa island: Duikparadijs bij Flores

Als we het dan toch over Flores hebben en je kiest ervoor om eilandhoppend Indonesië te verkennen sla dan zeker Kanawa island niet over. Kanawa island is een piepklein eilandje met één accommodatie waar je eenvoudige hutjes kunt huren. Op het eiland is een duikschool, gezellige bar en een eenvoudig restaurant. De meeste mensen bezoeken Kanawa island omdat ze de verbluffende onderwaterwereld willen verkennen. Vanuit de hoofdstad van het eiland Flores, Labuhan Bajo, gaat er dagelijks een ferry naar Kanawa island.

Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort-aankomst

[ps2id id=’sumba’ target=”/]Sumba: stranden, surfen en cultuur snuiven

Op het eerste gezicht is het eiland Sumba niet het mooiste qua landschap, maar de stranden zijn subliem. De meeste toeristen laten het eiland links liggen en zetten koers naar surfwalhalla Sumbawa of het schitterende Flores. De traditionele cultuur van Sumba is echter de moeite waard en staat garant voor een off-the-beaten track avontuur. Ga je eilandhoppen in Indonesië vanaf Bali? Reis dan eens oostwaarts! Boten wissel je af met lokaal vervoer over land om zo van Bali via Lombok, Sumbawa, Sumba naar Flores te reizen. Dit is eilandhoppen in Indonesië op z’n best en een bijzondere mix van bekendere en minder bekende eilanden!

[ps2id id=’west-timor’ target=”/]West-Timor: culturele ervaringen

Weinig toeristen en een hoog cultuurgehalte vind je op Timor. Alleen West-Timor behoort tot Indonesië. Het contrast is hier groot met bijvoorbeeld het populaire Bali. Je kunt hier het zelfvoorzienende koninkrijk Boti bezoeken, het laatste koppensnellersdorp None, watervallen en je vindt hier een stukje Nederlandse geschiedenis.

Lees meer over West-Timor >

None-West-Timor-Indonesië

[ps2id id=’lombok’ target=”/]Lombok en de Gili eilanden

Het westen van de kleine Sunda eilanden wordt ook wel West-Nusa Tenggara genoemd. Alleen het bekende Bali behoort niet tot West-Nusa Tenggara. Zustereiland Lombok is het meest bekende eiland van West-Nusa Tenggara. Lombok is het kleine zusje van Bali en is ook een populaire reisbestemming. Ook de bijbehorende Gili eilanden weten vele reizigers goed te vinden. Toch is het vaste eiland van Lombok zeker de moeite waard. Al was het alleen al voor de prachtige stranden en de helse klim van de vulkaan Rinjani.

Lees ons artikel over Lombok of bekijk deze bouwstenen naar Lombok & de Gili’s

Rinjani Beklimming Lombok 02gili eilanden lombok bezienswaardigheden

[ps2id id=’sumbawa’ target=”/]Sumbawa: een surfersparadijs

Tussen Lombok en Flores ingeklemd ligt het eiland Sumbawa. De lavagrond op het eiland zorgt ervoor dat de grond erg vruchtbaar is. Het landschap is ruig en de stranden verlaten. Vooral onder surfers is het eiland populair en dan specifiek Lakey Peak in het zuiden van Sumbawa. Net als op de andere kleine Sunda eilanden vind je ook op Sumbawa veel stammen en bijzondere dorpen die de moeite waard zijn.

Sumbawa

Checklist voor je reis naar Indonesië

 • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats dichtbij de vertrekhal.
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Bestel deze digitale reisgids Indonesië
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek Indonesië op z'n best. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.
 • Alvast wat roepia's mee op reis? Bestel je valuta online voor vertrek!

[ps2id id=’bali’ target=”/]Bali en de eilanden bij Bali: Nusa Lembongan, Nusa Cenningan en Nusa Penida

Over Bali hebben we al onwijs veel geschreven en ook de eilanden rondom Bali hebben we uitgebreid bezocht. En wij niet alleen. Ondanks dat toeristen hun weg naar Nusa Lembongan, Nusa Cenningan en ook steeds meer naar Nusa Penida weten te vinden, vinden wij dat deze eilanden zeker tot de mooiste eilanden Indonesië behoren. En dan vooral het avontuurlijke Nusa Penida. De Bali vibe is op al deze eilanden (die ook tot Bali behoren) te vinden en dat maakt eigenlijk dat je met een bezoek aan deze eilanden niet de mist in kunt gaan. Voor eilandhoppen Indonesië hoef je overigens niet het hele land door. Bali, Nusa Lembongan, Nusa Cenningan, Nusa Penida zijn prima te combineren met de Gili eilanden. Al eilandhoppend kun je met gemak drie weken (of zelfs langer) deze eilanden verkennen!

Lees al onze artikelen over Bali, bekijk onze favoriete accommodaties op Bali en deze rondreizen naar Bali.

nusa-penida-balisecret-beach-nusa-ceningan

[ps2id id=’sumatra’ target=”/]Sumatra: orang oetans, regenwoud, vulkanen en een groot kratermeer

Sumatra is het op vijf na grootste eiland ter wereld. Het is eiland is reusachtig en ontzettend puur. Veel bezoekers vliegen op Medan en beperken hun bezoek tot die regio om de orang oetans te bezoeken in Bukit Lawang. Dat ís ook heel bijzonder, maar een rondreis over het eiland naar de minder bekende delen is ook zeker meer dan de moeite waard. De reistijden zijn vaak ontzettend lang omdat de wegen slecht en bochtig zijn. Aan de andere kant zijn de uitzichten verbluffend. Je reist langs vulkanen, dwars door het regenwoud en wordt met open armen ontvangen door de locals in de dorpen. Het grote kratermeer Lake Toba met in het midden Samosir eiland zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Wanneer je verder afzakt naar het westen kom je in Bukittinggi terecht. Een gebied dat bekend staat om de Minangkabau stam. Een bijzondere stam waarbij de vrouw hoger in rang staat dan de man.

Lees ons artikel over Sumatra of stel je reis naar Sumatra samen met bouwstenen.

indonesie-sumatra-bukit-lawang-orang-oetan-aapindonesie-sumatra-toba-meer-samosir

[ps2id id=’banka’ target=”/]Banka en Belitung: eilanden voor de kust van Oost-Sumatra

Voor de oostkust van Sumatra vind je de eilanden Banka en Belitung. Beide eilanden staan vooral bekend om de grondstof tin. Wereldwijd zorgen Banka en Belitung samen voor een derde van de tin die wij consumeren (voornamelijk verwerkt in mobiele telefoons). Wil je echt helemaal geen andere toeristen zien tijdens je reis naar Indonesië? Bezoek dan deze eilanden. Vanaf Jakarta vlieg je er naartoe. Deze Indonesische eilanden zijn bedekt met regenwoud en stranden waar je geen andere toerist tegenkomt. Je komt er hier en daar nog stukjes Nederland tegen uit vervlogen tijden. Dit maakt een bezoek aan deze eilanden extra interessant.

Belitung

[ps2id id=’java’ target=”/]Java: interessante geschiedenis afgewisseld met prachtige natuur

Wanneer je gaat eilandhoppen in Indonesië dan is een bezoek aan Java onontkoombaar. De hoofdstad Jakarta ligt in het westen van het eiland. Ondanks dat je deze drukke stad beter kunt vermijden is de kans dat je een aansluitende vlucht via Jakarta hebt groot. En dat is helemaal niet erg, want Java is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Er ligt ontzettend veel Nederlandse geschiedenis in steden als Bandung en Malang. Maar ook is de natuur in bijvoorbeeld Sukamade en Pelabuhan Ratu schitterend. Het overwegend Islamitische Java wordt zeker door veel toeristen bezocht, maar dit is niet voor niets. Het beklimmen van de vulkanen Ijen en Bromo zijn echte highlights. Ook misschien wel de leukste stad van Indonesië, Yogyakarta, bevindt zich op dit eiland.

Lees onze reisroute van West- naar Centraal-Java en de route door Oost-Java of bekijk verschillende bouwstenen naar Java.

kalibaru-java ijen hike oost java

[ps2id id=’Karimunjawa’ target=”/]Karimunjawa; lang ongerepte stranden

Wil je toerisme mijden tijdens je verblijf op Java neem dan eens een kijkje bij de eilandengroep Karimunjawa. De 27 eilanden liggen ten noorden van Centraal-Java en zijn voornamelijk vanuit Semarang, Jepara of Surabaya per boot of vliegtuig te bereiken. Hoewel toeristen steeds meer hun weg weten te vinden naar dit paradijsje kost het toch weer extra tijd, geld en energie om er te komen. Met als gevolg dat een groot deel afhaakt en dat betekent weer dat jij een van de weinigen bent die de eilanden bezoekt. Je bezoekt de eilanden vooral voor de ongerepte stranden en de rust! Houd er rekening mee dat boten en vliegtuigen hun schema’s wijzigen wanneer de weersomstandigheden hierom vragen. Bij hoge golven bijvoorbeeld wordt er niet gevaren en ook bij slecht weer landen de kleine vliegtuigjes niet.

Lees alles over de Karimunjawa eilanden.

Java-Karimunjawa-eilanden

[ps2id id=’borneo’ target=”/]Borneo (Kalimantan): duiken en orang oetans

Stel je een tocht voor in een traditionele houten boot over een rivier die kronkelend door het oerwoud vaart. Je stopt bij de voederplekken van de orang oetans en wandelt door stukken van het oerwoud. ’s Avonds slaap je op de boot en er wordt heerlijk voor je gekookt. Dat is wat het Indonesische eiland Kalimantan je te bieden heeft. Kalimantan is het Indonesische Borneo en heeft een regenwoud wat meer dan 130 miljoen jaar oud is. De flora en fauna die je daar tegenkomt maakt een bezoek alleen al meer dan de moeite waard. Ook is de onderwaterwereld rondom Kalimantan zeer populair. De meeste duiklocaties bevinden zich in Oost-Kalimantan, maar ook in West-Kalimantan vind je picture perfect duikspots!

Lees alles over het Tanjung Putting National Park in Kalimantan.

Kalimantan-Tanjung-Puting-Camp-Leakey 08.51.07Kalimantan-Tanjung-Puting-Tanjung-Harapan 07.21.56

[ps2id id=’derawan’ target=”/]Derawan eilanden: duikersparadijs

We noemden het zojuist al, Oost-Kalimantan is een duikersparadijs. Dit betreft vooral de wateren rondom de eilandengroep Derawan. In de categorie ‘eilanden Indonesië’ zijn dit soort kleine eilandjes echte droombestemmingen waarvan je dacht dat ze alleen in mooie reisbladen en tv-programma’s bestaan. Omdat de eilanden op een biodiversiteitshotspot liggen zijn ze uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Er hangt een hoog paradijsgevoel op de Derawan eilanden, waar de prachtige zee verschillende kleuren groen en blauw laat zien.

Kalimantan-duiken

[ps2id id=’sulawesi’ target=”/]Noord- en Zuid-Sulawesi (Celebes)

Sulawesi heette vroeger Celebes en wordt door velen nog steeds zo genoemd. Je kunt het eiland opsplitsen in Noord- en Zuid-Sulawesi, dit zijn twee totaal verschillende delen. Het culturele zuiden neemt je mee naar het Toraja land waar de lokale bevolking er bizarre begrafenisrituelen op nahoudt. Het schitterende noorden is vooral voor duikliefhebbers interessant.

Lees onze tips voor een rondreis in Zuid-Sulawesi of stel je reis naar Sulawesi samen met bouwstenen.

[ps2id id=’bunaken’ target=”/]Duiken in Bunaken Marine Park in Noord-Sulawesi

De paradijselijke onderwaterwereld van Noord-Sulawesi wordt ook wel de zeetuinen van het eiland genoemd. Bunaken Marine Park bestaat uit vijf eilanden die, moeten we eerlijk toegeven, goed gevonden worden door menig duikliefhebber. Dat is niet voor niets want de onderwaterwereld is er absoluut fantastisch. En met schitterende koraalmuren op vijf meter diepte valt er voor snorkelaars ook veel te beleven!

Lees meer over Bunaken en Noord-Celebes.

Bunaken duiken

[ps2id id=’wakatobi’ target=”/]Wakatobi: op bezoek bij de zeenomaden

Ten zuidoosten van Sulawesi ligt wederom een duikwalhalla: het Wakatobi Nationale Park. Maar Wakatobi biedt meer dan een verbluffende onderwaterwereld. Zo leven er zeenomaden die geloven dat hun oorsprong uit de zee komt. Tot ze door de overheid gedwongen werden zich te registreren woonden de zeenomaden in houten boten op zee. Tegenwoordig wonen ze op houten paalhuizen in zee, maar zijn ze nog altijd in het water te vinden. Zonder duikuitrusting duiken ze tot wel 25 meter diep om vissen en zeedieren te vangen die voorzien in hun levensonderhoud!

Wakatobi

[ps2id id=’molukken’ target=”/]De Molukken: strand, bergen, cultuur en geschiedenis

Geografisch gezien horen de Molukken bij Melanesië, politiek gezien is de eilandengroep onderdeel van Indonesië. We kennen de Molukken vooral van de handel die er vroeger gedreven werd in specerijen en kruiden en de stempel die wij Nederlanders op de eilanden gedrukt hebben. De eilanden Ternate en Ambon zijn wellicht de meest bekende van de ruim duizend eilanden die tot de archipel behoren. Op de eilanden vind je een grote variatie aan stranden, hoge bergen en interessante cultuur. Ook de Nederlandse geschiedenis maakt een bezoek aan de Molukken interessant.

Molukken 02 Molukken 07

[ps2id id=’west-papoea’ target=”/]West-Papoea: Koppensnellers en peniskokers

Tot 2000 heette West-Papoea Irian Jaya. Het eiland is opgesplitst in twee delen en alleen West-Papoea behoort tot Indonesië. West-Papoea strijdt echter nog steeds voor onafhankelijk. Het is het meest oostelijk gelegen eiland en eigenlijk niet te vergelijken met de andere Indonesische eilanden. Het kroeshaar en de hele donkere huid maken dat de locals van West-Papoea meer op Aboriginals lijken dan op Indonesiërs uit andere delen van het land. Ook de cultuur is zo anders dan op andere eilanden. Het gebied is dunbevolkt en wordt niet veel bezocht door toeristen. De ongelofelijk schitterende binnenlanden zijn om stijl van achterover te slaan. Een trekking door de Baliem Vallei neemt je mee naar koppensnellers en peniskokers. Een reis naar West-Papua is reizen op zijn puurst.

Lees meer over de Baliem Vallei in West-Papua >

Baliem Valley uitzicht

[ps2id id=’raja-ampat’ target=”/]De betoverende onderwaterwereld van Raja Ampat, West-Papoea

Voor niet-duikers is deze alinea minder interessant, maar voor duikliefhebbers kunnen we dit artikel niet schrijven zonder Raja Ampat te benoemen. Een artikel over de mooiste eilanden van Indonesië zou zonder dit betoverende duikparadijs gewoon niet compleet zijn. De eilandengroep Raja Ampat bestaat uit vier grote eilanden en zo’n 1600 kleine onbewoonde eilandjes. Allen heel dunbevolkt en alleen te bezoeken via de hoofdstad Sorong of per boot. De binnenlanden zijn nagenoeg ondoordringbaar, omdat de bevolking voornamelijk aan de kust woont en leeft. Visserij is dan ook het hoofdinkomen van de locals. Over de onderwaterwereld raken we niet uitgepraat. Met de grootste onderwater biodiversiteit ter wereld en één van de rijkste koraalrifecosystemen ter wereld mag je hoge verwachtingen hebben van een duikvakantie in Raja Ampat.

Duiken-in-Raja-Ampat duiken-raja-ampat

2 reacties

 • Laura 22 juni 2018 - 00:57

  Wat een leuk artikel! En nog leuker om te zien dat mijn thuisbasis Karimunjawa erbij staat! De informatie is niet helemaal correct en daarom even een kleine correctie. Momenteel gaan er vrijwel geen boten vanaf semarang. De meeste boten gaan van Jepara. Binnenkort zal er een groter vliegtuig gaan vliegen vanaf semarang naar karimunjawa. Weersomstandigheden kunnen boten beinvloeden al komt dit niet vaak voor en wanneer dit gebeurd vooral voor in het regenseizoen. Ben je van plan karimunjawa te bezoeken en heb je hulp of meer informatie nodig? Stuur gerust een mailtje!

  • Janneke Auteur 22 juni 2018 - 03:57

   Hoi Laura, dankjewel voor je aanvullingen en wat gaaf dat jij op Karimunjawa woont zeg! We weten dat de boot- en vluchtschema’s nogal wisselen. We geven daarom ook aan met woorden als ‘voornamelijk’ en ‘kunnen wijzigen’ aan dat het raadzaam is om altijd even de actuele stand te checken.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen