Meteen naar de content

Flores, Indonesië: een bijzondere rondreis over het eiland

janneke dijkhuis

Door Janneke

Eilanden

Indonesië

Zuidoost-Azië

Het eiland Flores, Indonesië staat bekend om de kratermeren van vulkaan Kelimutu, de eilanden Komodo en Rinca (waar je grote Komodovaranen in levenden lijve kunt ontmoeten), de traditionele dorpen en de prachtige duiklocaties! En, doordat de Portugezen en Spanjaarden de eerste Europeanen waren op dit eiland, zie je hier in tegenstelling tot andere eilanden in Indonesië, kerken in plaats van moskeeën. Omdat Flores minder toeristisch is dan andere Indonesische eilanden is het nog erg authentiek. Tijdens mijn rondreis over het eiland kwam ik langs vulkanen, dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan en prachtige natuur. En natuurlijk eindigde ik op de Komodo eilanden. Dit zijn mijn tips voor een mooie Flores reisroute!

Rondreis Flores, Indonesië: een reisroute over het eiland van oost naar west

Het Indonesische eiland Flores heeft ontzettend veel bieden. Juist de kleine dingen maken Flores zo’n speciale plek om naartoe te reizen vind ik. Het enthousiasme van de locals bijvoorbeeld. Ze zwaaien vriendelijk, trekken je aandacht door ‘hi mister, hi mister’ te roepen en zijn fotogeniek met hun krullende kroeshaar. Ik stippelde een reisroute door Flores uit, waarbij je van het oosten van het eiland naar het westen reist. Op deze manier krijg je een goed en gevarieerd beeld van wat Flores, Indonesië te bieden heeft. Het is ook logisch om te beginnen in het oosten, omdat je waarschijnlijk naar Maumere vliegt vanuit Bali. Daar start je dan ook je rondreis Flores. Je sluit je reisroute af in de hoofdstad Labuan Bajo vanwaar je gemakkelijk de Komodo eilanden mee kunt pakken. Ben je een duikliefhebber, dan is Labuan Bajo de perfecte spot van waaruit je mooie duiktrips kunt maken. 

Reisroute Flores Indonesie

Je rondreis Flores laten organiseren

Natuurlijk kun je met de tips uit dit blog heel goed je rondreis Flores zelf organiseren. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit door een reisorganisatie te laten doen. Met de Flores bouwstenen van Riksja Travel stel je zelf je je rondreis samen. Je kunt je reis bijvoorbeeld beginnen met een of meerdere bouwstenen van Bali, die je dan combineert met de bouwsteen voor de Pemana eilanden. Vervolgens selecteer je de bouwsteen van oost naar west Flores, om te eindigen met een bouwsteen van de Komodo eilanden. Deze bouwstenen vormen een reis van 9 nachten, die je dus zelf verder kunt uitbreiden naar Bali, of andere eilanden in Indonesië.

Bekijk alle Indonesië bouwstenen van Riksja Travel >>

Indonesie-Flores-landschap

Maumere: de start van je rondreis Flores

Je start je rondreis Flores waarschijnlijk op de luchthaven van Maumere. Vanaf Bali vlieg je hier in zo’n 1,5 uur naar toe. In en rondom Maumere valt niet heel veel te beleven. Je kunt wat snorkelen in de zee-tuinen of kerkjes bezoeken. Het is goed om er een nachtje te blijven voordat je echt op pad gaat en je rondreis Flores start. Je kunt ook eerst vanuit Maumere eerst naar de de Pemana eilanden afreizen. Je vindt hier mooie, ongerepte duik- en snorkelplekken vindt. Dit kan bijvoorbeeld met deze bouwsteen van Riksja Travel.

Hoteltip: Je start je reis gegarandeerd goed in de fantastische strandbungalows van Coconut Garden Beach Resort!


De Kelimutu vulkaan bij Moni

De meeste mensen rijden vanuit Maumere door naar Moni. Moni is de perfecte uitvalsbasis om de Kelimutu vulkaan te beklimmen. Onderweg naar Moni kom je door de regio Sikka en langs het gelijknamige dorpje. Sikka staat bekend om zijn ikat weverijen én als een plek waar de Portugese geschiedenis goed zichtbaar is. De oude katholieke kerk, Toja Bobu, in het dorp is open voor bezoek en ook kun je een kijkje nemen op de begraafplaats. Een volgende stop die de moeite waard is, is die bij Koka beach. Een echt paradijsje dat (nog) niet in elke reisgids terug te vinden is. Wanneer je verder doorrijdt de binnenlanden in, op weg naar Moni, slinger je weer door de groene bergen.

Indonesie-Flores-Katholiek-Sikka
Indonesie-Flores-Koka-Beach

De Kelimutu vulkaan bezoeken

De Kelimutu vulkaan is beroemd om haar drie gekleurde kratermeren. Je weet nooit van tevoren welke kleuren ze hebben, want die kunnen onverwachts totaal veranderen. Momenteel hebben ze drie verschillende tinten groen, maar ze zijn ook wel eens donkerbruin, wit en rood geweest. Dat komt door de mineralen in het vulkanische gebied en door het vrijkomen van gassen onder de vulkaan. Voor de locals is Kelimutu een heilige plek, want zij geloven dat de geesten van overledenen in de meren wonen. Als je op de kraterrand staat en de zon ziet opkomen boven de magische bergen, dan lijkt dat niet eens zo heel vergezocht.

Het perfecte moment om de Kelimutu vulkaan te bezoeken is dus bij zonsopkomst. Het heeft toch altijd iets magisch om de zon op te zien komen wanneer je zo’n mooi panoramisch uitzicht hebt. Vanaf de parkeerplaats is het maar een half uurtje naar boven wandelen om een prachtige zonsopkomst te beleven. Wanneer je in het donker langs de meren loopt kun je de kleuren nog niet zien, die blijven een verrassing totdat de zon zijn licht erop laat schijnen.

Indonesie-Flores-Kelimutu-Vulkaan-twee-kleuren-meer
Indonesie-Flores-Kelimutu-vulkaan-zwarte-meer
Indonesie-Flores-Kelimutu-zonsopkomst

Tussenstop tussen Moni naar Riung: Ndu’aria markt

Nadat je de zon hebt zien opkomen over de Kelimutu vulkaan kun je doorreizen richting het westen van het eiland. Flores is een vrij langgerekt eiland, maar relatief smal. Je rijdt van het ene zuidelijke vissersdorpje dwars door de bergen en rijstvelden om aan het einde van de middag op het volgende exotisch strandje aan de noordkust uit te komen: in dit geval Riung! Het is een flinke dag rijden naar Riung wat voor veel reizigers het volgende overnachtingsadres is. Een stop bij de Ndu’aria fruitmarkt is zeker de moeite waard. Het is interessant om te zien welke lokale groenten- en fruitsoorten verkocht worden. Daarnaast is de Ndu’aria markt ook een perfecte plek om te genieten van het lokale leven. Mensen komen er bij elkaar om de roddels van de dag te bespreken. Hier en daar scharrelt een kip of knort een varken, terwijl kinderen rondrennen en vliegen.

Indonesie-Flores-Nduaria-fruit-markt

De prachtige koraalriffen van Riung

Aan de noordkust van Flores ligt Riung met zijn prachtige koraalriffen. De omgeving is een nationaal conservatiegebied en heeft de officiële naam ‘Pulau tujuhbelas’ wat ’17 eilanden’ betekent. De naam is een beetje gek gekozen, want het zijn eigenlijk 20 eilandjes voor de kust van Riung. Waarom dan toch de naam 17 eilanden? De lokale bevolking heeft ooit bedacht dat de naam ’17 eilanden’ makkelijker te onthouden is, omdat onafhankelijksheidsdag op de 17e (augustus) plaatsvindt. Bijzondere logica… In het water rondom de eilanden van Riung leven veel exotische dieren zoals dolfijnen en tropische vissen. In de mangroven en bossen eromheen leven apen en vliegende honden. Met een boot vaar je langs de eilanden om dieren te spotten, te genieten van prachtige uitzichten en voor de liefhebber (aanrader!) te snorkelen.

Indonesie-Flores-Riung-flying-foxes
Flores-Mangrove

Tussenstop van Riung naar Bajawa: Soa warmwaterbronnen in Mengeruda

Op weg van Riung naar Bajawa kun je in het dorpje Mengeruda een stop maken bij Soa warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen zijn een populaire spot voor de lokale bevolking. In de weekenden gaan ze er graag naartoe om te baden en te relaxen. Het water is zo’n 40 graden en wordt verwarmd door de vulkanen.

Indonesie-Flores-Bajawa

Bajawa: cultureel hoogtepunt van Flores

Wil je kennismaken met de locals van Flores, dan is Bajawa een ideale uitvalsbasis. In de omgeving van dit bergstadje vind je de dorpen van het Ngada-volk. De Ngada wonen in traditionele houten huizen (Adathuizen) en leven in de basis nog steeds zoals ze dat al eeuwen doen. Hun oorspronkelijke tradities en gebruiken zijn nog springlevend en een bezoek aan de dorpen is dan ook een stap terug in de tijd. De natuur rondom Bajawa maakt dit gebied extra de moeite waard. Overal steekt de vulkaan Gunung Inerie bovenuit, de natuur is weelderig en groen en de omgeving is dan ook erg geschikt voor het maken van prachtige trekkings.

Trekking naar Wae Rebo

De dorpen rond Bajawa zijn afgelegen, maar Wae Rebo is de overtreffende trap. Dit traditionele Manggarai-dorp is alleen te voet te bereiken en heeft geen telefoon- of internetverbinding. Vanuit Labuan Bajo rijd je in zes uur naar Denge, het startpunt van de hike. Vervolgens trek je de bergen in en loop je in vier uur omhoog naar het dorp, dat bestaat uit slechts zeven huizen. Onderweg kom je volop vriendelijke dorpsbewoners tegen, die zware zakken met koffiebonen (hun belangrijkste inkomstenbron) naar beneden dragen. In Wae Rebo word je hartelijk ontvangen. Je krijgt een zegening van de dorpsoudste, je eet een eenvoudige maaltijd en slaapt op een matje in een traditioneel houten huis. Voor even ben je compleet afgesloten van de bewoonde wereld.

Indonesie-Flores-traditioneel-dorp-

Het kauwen van betel in Flores

Flores kent veel traditionele dorpen waar de huizen op palen staan en de daken van riet zijn. De kippen, honden, katten en varkens lopen rondom de huizen. Op de veranda’s zitten (voornamelijk) vrouwen te roddelen en te werken terwijl ze kauwen op betel nut. Betel nut is een zeer verslavend middel. Vooral in Zuidoost-Azië en de eilanden in de Pacific wordt betel nut als een traditie gekauwd. Het heeft een (licht) verdovende werking en geeft een soort van roes. Van alle eilanden die ik bezocht heb in Indonesië viel me het kauwen van betel nut vooral in Flores op. En dan specifiek in de kleine traditionele dorpen. Zelfs kinderen kauwden op de bladeren! Het was in sommige dorpen echt een uitzondering om een brede glimlach te zien met een rijtje witte tanden. Bijna alle mannen en vrouwen hebben rood/bruin gekleurde tanden en spugen de resten van hun betel nut te pas en te on pas op de grond.

Indonesie-Flores-Betel-nut

Schitterende natuur in de omgeving van Ruteng

De rit van Bajawa naar Ruteng duurt ongeveer vier uur. Het zijn soms lange ritten in de auto, maar over het algemeen vervelen ze niet. Door bamboe bossen, langs rijstvelden en tropisch begroeiingen slinger je door de bergen. Er zijn oneindig veel mooie fotostops te vinden die de reisduur naar je eindbestemming Ruteng kunnen verlengen. Ruteng ligt in de bergen en wordt omringd door schitterende sawa’s, meren, vulkanen en bossen. Een fantastisch decor wat uiteraard verkend moet worden. Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen; je kunt er prachtige wandelingen maken. Doordat het dus hoger ligt zijn de temperaturen ook perfect om actief bezig te zijn. Heb je even genoeg van al dat groen (we kunnen het ons niet voorstellen), dan is het ook leuk om de markt van Ruteng te bezoeken; je vindt er prachtige sarongs die gemaakt zijn door de Manggarai stam.

Flores-Indonesie

Tussenstop van Ruteng naar Labuan Bajo: bijzondere rijstvelden in Cancar

De rit van Ruteng naar Labuan Bajo duurt ongeveer 3,5 uur. Onderweg is een fotostop in het dorpje Cancar aan te raden, het dorpje waar de rijstvelden de vorm van een spinnenweb hebben!

Indonesie-Flores-Ruteng-Cancer-Spiderweb

Checklist voor je reis naar Flores, Indonesië

Labuan Bajo: de hoofdstad van Flores

Toerisme heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld in de hoofdstad van Flores. De afgelopen jaren zijn er veel hotels bijgekomen en komen er steeds meer toeristen naar Labuan Bajo. Dit vissersplaatsje aan de westkust is namelijk de springplank naar Komodo National Park. Vanuit Labuan Bajo kun je meerdaagse boottours maken naar de eilanden Komodo en Rinca. Natuurlijk ga je op zoek naar de indrukwekkende Komodo-varaan, maar de onderwaterwereld is zeker zo spectaculair. Dit is één van de beste snorkel- en duikplekken ter wereld en het is dan ook net alsof je in een aquarium rondzwemt.

Indonesie-Flores-Labuhan-Bajo

Boottocht naar de eilanden Komodo en Rinca vanuit Labuan Bajo

De draken, zo worden de reuze varanen op Komodo ook wel genoemd. Deze grote beesten behoren tot de hagedissoort en kunnen wel drie meter lang worden. In Labuan Bajo kun je aan boord van een houten boot stappen om twee dagen lang de eilanden Komodo en Rinca te bezoeken. Op beide eilanden kun je onder begeleiding van rangers mooie wandelingen maken, waarbij je naast de varanen ook buffels en ander wild tegen komt. Zorg er wel voor dat je genoeg afstand bewaard tussen de varaan en jezelf, minimaal vier meter wordt aangeraden.

Boek je boottocht naar de Komodo eilanden >>

Indonesie-Flores-Komodo-Draak-Varaan
Indonesie-Komodo-varaan

Vervoer op Flores

De infrastructuur op Flores is goed. De wegen zijn geasfalteerd, ze zijn alleen wel smal en slingeren rondom de bergen omhoog en naar beneden. Dat betekent dat je niet heel hard kunt rijden. Rijden is eigenlijk heel intensief en misschien is zelf rijden wel een beetje zonde. Je moet je echt goed concentreren op de weg en mist daarom de fantastische uitzichten die je tegenkomt. Een auto met chauffeur huren is dus veel relaxter. 

Rondreis-Flores-Komodo

Door ons geselecteerde accommodaties op Flores:

Meer inspiratie voor je rondreis door Indonesië

Ga je naar Indonesië, maar kun je maar niet kiezen welke eilanden de moeite waard zijn? We zetten de mooiste eilanden Indonesië op een rij. We nemen je mee naar Zuid-Sulawesi en Noord-Celebes, op rondreis Sumatra van noord naar west en delen onze reistips Lombok met je. Kies je ervoor om je in de Nederlandse geschiedenis in Indonesië te verdiepen dan is juist een rondreis Java weer een hele goede keuze. Bali is uiteraard het perfecte eiland om je rondreis Indonesië af te sluiten.

Lees al onze Indonesië blogs >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen