Meteen naar de content

Celebes: Paradijselijke onderwaterwereld en ongerepte natuur in Noord Sulawesi

janneke dijkhuis

Door Janneke

Duikvakantie

Indonesië

Natuur en Wildlife

Zuidoost-Azië

Toen in de zestiende eeuw de Portugezen in het Noorden van Sulawesi aankwamen werd de noordelijke arm van het eiland Celebes genoemd. De hoofdstad Manado ligt op bijna twee uur vliegen van de hoofdstad Makassar in Zuid-Sulawesi. Het hoge noorden biedt meer variatie dan het zuiden. Met zijn paradijselijke onderwaterwereld rondom het eiland Bunaken is het noorden van het Indonesische eiland één van de mooiste duikplekken ter wereld. En niet alleen voor duikers, maar ook voor snorkelaars is er dankzij het heldere water superveel te zien. Maar Celebes biedt meer; vulkanen, highlands, beschermd tropisch regenwoud en een gevarieerde flora & fauna!

De hoofdstad van Noord Celebes: Manado

De hoofdstad van het Noorden heeft niet heel veel te bieden. Het is een handelsstad waar vooral hout, specerijen en koffie vermarkt worden. De meeste mensen zijn Christelijk en daarom vind je er ook veel kerken. Zelf zijn we niet lang in de stad geweest. Het feit dat de keuken van Manado bekend staat als een waar alles op vier poten gegeten wordt behalve de tafel, maaktte dat we het eten op de markt niet helemaal vertrouwden. Je zag er veel slecht uitziende honden in kooien wat heel onprettig voelde en ons heel snel de stad deed verlaten.

Dieren spotten in Tangkoko National Park

Over vrij smalle, maar relatief goed onderhouden wegen met fantastische uitzichten over de stad Manado en de jungle rijd je in ongeveer in 2,5 uur van Manado naar het Tangkoko National Park. Onderweg is het leuk om een stop te maken aan één van de ongerepte stranden voor bijvoorbeeld een zelf meegenomen lunch.

Onderweg naar TangkokoPicknick Tangkoko

Tarsier aapje: het kleinste aapje ter wereld

Tangkoko National Park is een beschermd tropisch regenwoud wat in het puntje van Celebes ligt. Met 8718 hectare aan tropisch regenwoud is Tangkoko een belangrijk conservatiegebied. De populairste inwoners van het regenwoud zijn de tarsiers (kleinste aapje ter wereld), ook wel spookdiertje genoemd. De tarsier is een aapje zo groot als je hand en laat zich vooral ’s nachts zien. Ze verschuilen zich in de spleten van reusachtige ficussen. De kleine aapjes zijn gemiddeld zo’n 12cm lang en hebben een staart tot wel 2x zo lang als hun lijf. Opvallend zijn de grote ogen waarmee ze in het donker goed kunnen zien. Omdat het nachtdieren zijn is het niet zeker dat je ze spot. I felt lucky met de 2 spookdiertjes die zich lieten zien en fotograferen tijdens onze hike!

Tarsier sulawesi

Red-knobbed hornbill

Onder de zo’n 127 zoogdieren, 100 vogelsoorten en 30 reptielen is ook de red-knobbed hornbill, ook wel Sulawesi-jaarvogel genoemd, een bijzondere inwoner van het Tangkoko NP. Deze vogel vol karakter is kleurrijk en exotisch en behoort tot de neushoornvogels. Meestal hoor je de hornbill wel maar zijn ze moeilijk te vinden en te fotograferen. Ze hebben een grote gele snavel, zwart lijf met witte staart veren, een blauwe keelzak en de mannetjes een rode hoorn op de snavel (vrouwtjes een gele). Ook hier kon ik m’n geluk niet op, weliswaar van grote afstand met maar één onbewogen foto, heb ik toch een mooi plaatje kunnen schieten van deze exotische vogel.

Hornbill

Kuifmakaak

Vrijwel zeker kom je de zwarte makaak apen tegen in het regenwoud van Celebes. Deze kuifmakaak is zo bijzonder omdat hij alleen in Noord-Sulawesi voorkomt. De apen leven in gemengde groepen en eten voornamelijk vruchten. Ze zijn iets groter dan een baviaan en leven op de grond.

Zwarte Makaak SulawesiSlang Tangkoko

Minahasa Highlands: vulkanen en de bloemenstad Tomohon

Vanuit Manado is het zo’n 2 uur rijden naar de Minahasa highlands. Onderweg naar het bergdorp Tomohon kom je langs het enorme Jezus beeld wat lijkt te waken over de stad. In de 16e eeuw hebben de Portugezen ervoor gezorgd dat een relatief groot deel van de bevolking van Celebes zich tot het Christendom heeft bekeerd. In bijna elke stad of dorp vind je daarom wel kerken. Ongeveer een kwart van de bevolking is Christen, een relatief hoog percentage in vergelijking met andere Indonesische eilanden.

Jezus Tomohon

Mahuwa vulkaan

Het is zeker de moeite waard om te stoppen bij de Mahawu vulkaan tijdens je reis door de Minahasa Highlands. De vulkaan is zo’n 1324 meter hoog. Via een lange trap klim je omhoog naar de krater, dit doe je in ongeveer een kwartiertje. Je kunt helemaal rond de krater lopen vanwaar je een ontzettend gaaf uitzicht hebt.

Mahawu Vulkaan

Bloemenstad Tomohon

Op zo’n 900 meter hoogte ligt het stadje Tomohon, ook wel de bloemenstad genoemd. Een uitgestrekte stad zonder een echt centrum. Omdat het een relatief koel klimaat kent is het bij uitstek een goede plek voor akkerbouw, de grond is erg vruchtbaar. Er wordt geen rijst verbouwd, zoals je in alle andere delen van Indonesië ziet, maar groente en fruit. Iets wat mij heel erg opviel waren ook de andere bloemen- en plantensoorten die we tegenkwamen in vergelijking met andere delen van Indonesië. Ik had wat betreft de vegetatie niet het gevoel dat ik in Indonesië was.

Tomohon straat

Kratermeer Tondano

Een leuke koffie- of lunchstop is het meer van Tondano. Tondano is een kratermeer met rondom allerlei visrestaurants. Je kunt een bootje huren en het meer op varen of een verfrissende duik in het water nemen. Er zijn niet veel Westerlingen in de highlands en daarom val je op. Regelmatig kregen we het verzoek to ‘strike a pose’ voor een foto!

Paradijselijke onderwaterwereld

De belangrijkste reden voor de meeste mensen om Celebes te bezoeken is de paradijselijke onderwaterwereld. Sinds 1982 worden de zeetuinen van Noord-Sulawesi beschermd en het is ook niet voor niets dat ze behoren tot de mooiste van de wereld! Voor de kust van Manado ligt de bekende groep van 5 eilanden: Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain.

Bunaken indonesie

Bunaken Marine Park

Zelf verbleef ik in het prachtige Cocotinos Resort op het ‘vaste land’ van Celebes. Elke dag trokken we er met een bootje op uit om nieuwe dive spots te ontdekken in het Bunaken Marine Park. Je kunt weken in de omgeving verblijven en elke dag een nieuwe dive spots verkennen. Ontzettend gave koraalmuren die al beginnen op 5 meter. Prachtig gekleurd koraal en meer dan 2000 vissoorten. Gemiddeld zicht onder water is 20 meter met temperturen van zo’n 26 tot 28 graden. Omdat het kleurrijkste onderwaterleven op zo’n 5 tot 15 meter is, is het ook perfect voor snorkelaars!

Bunaken duiken indonesie duikenBunaken snorkelen

Rondreizen en duiken combineren op Celebes

Als duikliefhebbers hebben wij ervoor gekozen om op één plek te overnachten en van daaruit het duiken af te wisselen met dagjes het eiland verkennen. Dat was een hele goede afweging, wanneer je echt op het eiland Bunaken verblijft dan is het lastiger om een dagje naar de highlands of één van de natuurparken te gaan.

Accommodaties in Celebes

Meer Indonesië inspiratie

Een bezoek aan Celebes is eignelijk niet compleet zonder een mooie rondreis Sulawesi waarbij je het culturele Zuiden verkent. Ben je een fanatieke duiker dan zit je dus in Bunaken goed, maar ook de eilanden Flores en Komodo zijn dan aan te raden. Cultuur snuiven doe je vooral op Java waar ook veel Nederlandse geschiedenis terug te vinden is. Ben je op zoek naar een echte once in a lifetime ervaring trek dan de Baliem Valley op Papua in! En dan hebben we uiteraard nog het bijzondere Bali. Wil je eerst alle eilanden eens goed naas elkaar leggen, lees dan het artikel rondreis Indonesië waar we acht schitterende eilanden in kaart brengen.

indonesie-bintang

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen