Meteen naar de content

Een sprookjesachtige outdoor-trip naar Boheems Zwitserland in Tsjechië

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Natuur en Wildlife

Oost-Europa

Tsjechië

Wandelvakantie

Net over de grens van Duitsland met Tsjechië vind je het prachtige nationaal park Boheems Zwitserland in Tsjechië. Je vindt er bossen, waarvan de bodem bedekt is met sprookjesachtige varens en zachtgroen mos tot imposante rotsformaties van ruig zandsteen. En je struikelt er bijna over de mooie uitzichtpunten. Wij bezochten een Boheems Zwitserland in Tsjechië in september en vonden het er heerlijk.

Tijdens onze reis naar dit deel van Tsjechië hebben we er gewandeld tussen de bijzondere rotsformaties, gefietst langs de Elbe – wisselend tussen de Duitse en Tsjechische kant – en een via ferrata getrotseerd. Daarnaast kun je er ook goed raften, suppen, klimmen en boulderen. Kortom, er is ontzettend veel te doen in dit deel van Tsjechië. In dit blog delen we onze tips voor de leukste dingen om te doen in Boheems Zwitserland.

Je dagen in de buitenlucht sluit je heerlijk af in de wellness, veel hotels in Boheems Zwitserand beschikken hierover. Omdat al deze natuurpracht op nog geen 7 uur rijden vanaf de Nederlandse grens ligt, kun je er voor een lang weekend of midweek naartoe. Maar ook voor een langere vakantie zijn er in nationaal park Boheems Zwitserland genoeg dingen om te doen. We delen onze favoriete zijn bezienswaardigheden van Boheems Zwitserland in Tsjechië!

Boheems Zwitserland nationaal park

Wandelen door het prachtige landschap van de Tisá rotsen

Op slechts 5 kilometer van de grens met Duitsland in nationaal park Boheems Zwitserland vind je een heel bijzonder gebied: de Tisá rotsen (Tiské stěny). Het gebied is vooral bijzonder door de tientallen meters hoge zandsteenrotsen die je overal waar je gaat omringen. Niet voor niets is dit beschermde natuurgebied in het Elbezandsteengebergte echt een walhalla voor wandelaars en klimmers. Er zijn maar liefst 113 klimroutes die je kunt volgen!

Onze route

Wij volgden in dit gebied een mooie wandelroute van 8 kilometer langs, tussen en over heel veel hoge rotsen. Een supermooie wandeling met veel uitzichtpunten. Wij deden er dan ook een paar uur over: je blijft fotograferen! Een deel van de wandeling loop je tussen de rotsen door, een ander deel weer aan de bovenkant of de onderkant van de rotsen. Het voelt eigenlijk niet als een hike, maar meer als een bezienswaardigheid waarbij uitzichtpunten elkaar afwisselen. De entreeprijs van dit gebied is slechts een paar euro en je kunt parkeren aan de voet van het park (Parkoviště Tiské stěny). Vanaf hier kun je via groene markeringen de wandelroute volgen.

Route downloaden

Je kunt er ook voor kiezen de handige app Mapy.cz te gebruiken en de route in te laden. Deze route is inclusief wat extra kilometers, naar het hotel waar wij verbleven, Hotel Ostrov. Wanneer je hier ook verblijft is deze verlenging van de route zeker een aanrader, want het is een prachtig bospad waar je onderweg ook nog uitzichtpunten kunt opzoeken. Zonder dit extra stukje is het rondje door het park ongeveer 5 km.

Klimmen in Boheems Zwitserland

De kenmerkende rotsen in Boheems Zwitserland zijn geweldig voor klimmers. Wil je de zandstenen rotsen in Tsjechië beklimmen? Dan is het verstandig om dit met een gids te doen. Je kunt dit het beste ter plaatse regelen.

Je kunt eventueel ook een tour vanuit Praag boeken.

Aanrader om te doen in Boheems Zwitserland: de via ferrata in Děčín

Heb je geen hoogtevrees en houd je van klimmen? Dan is de via ferrata in Děčín echt een activiteit in Boheems Zwitserland die je zeker moet doen. Een via ferrata betekent in het Italiaans ‘ijzeren weg’ en wordt zo genoemd omdat er langs de hele wand staalkabels bevestigd zijn. Aan deze staalkabels zeker je je al klimmend steeds met twee karabiners die vastzitten aan je klimtuigje. Zo hang je altijd veilig aan de staalkabel. Je klimt niet alleen via de wand omhoog, maar soms ook aan de kabel, ladders of een touwbrug.

Klimroute met mooi uitzicht

De via ferrata ligt op een mooie locatie in Děčín, aan de overkant van de Elbe. Zo heb je tijdens het klimmen een prachtig uitzicht op de stad, de rivier en het kasteel van Děčín. Leuk feitje: de via ferrata is gebouwd door onder meer een 70-jarige inwoner van Děčín, die heel zijn leven fanatiek geklommen heeft. 

Wil jij ook de via ferrata beklimmen? Boek de tour online. De kosten zijn € 25,- pp (minimaal 2 pers.) inclusief gids.

Zo beklim je de via ferrata in Děčín

Je kunt de 150-meter hoge via ferrata in Děčín beklimmen via 15 routes van verschillende niveaus. Van redelijk makkelijke routes met veel trappetjes, die ook geschikt zijn voor kinderen vanaf 1.30m, tot vrij technische routes die vooral geschikt zijn voor ervaren klimmers. En alles daartussenin. Je hoeft niet persé aan het begin één route te kiezen die je tot het einde volgt, je kunt tussendoor gewoon overstappen op een andere route als die je leuker lijkt.

Via ferrata klimmen zonder ervaring

Als je nog geen klimervaring hebt, beklim je de via ferrata met een instructeur en dat is ook wel zo fijn. De instructeur geeft je tips waar je je handen en voeten neer kunt zetten, denkt met je mee over je routekeuze en helpt je wanneer je het toch ineens een beetje spannend vindt. En het allerbelangrijkste: de instructeur zorgt ervoor dat je veilig boven komt. Als je eenmaal naar boven bent geklommen, loop je via een wandelroute weer naar beneden.

De via ferrata is echt een hele leuke activiteit, die je zeker niet mag missen als je in Děčín bent! Je boekt de via ferrata online via Active Point in Děčín, zij voorzien je ook van alle benodigdheden zoals een klimgordel, helm en karabiners. Je hoeft zelf alleen maar sportkleding en sportschoenen aan te trekken.

Let op: deze activiteit in Boheems Zwitserland is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. 

uitzicht via ferrata decin

Meer tips voor de stad Děčín

Wij werden op de via ferrata begeleid door de Nederlandse Yael, zij woont in Tsjechië en deelde een aantal leuke tips voor de stad Děčín met ons. Om te beginnen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Děčín natuurlijk het kasteel, deze zie je meteen als je de stad nadert. Je kunt het kasteel bezichtigen, maar ook alleen een rondje wandelen in de kasteeltuinen.

Daarnaast tipte Yael nog Krizová, een pittoresk straatje in het centrum van Děčín. Ook heeft ze nog een aantal tips voor leuke horecagelegenheden in de stad. Bij Bistro Les kun je genieten van een lekker vegan ontbijt of lunch en hebben ze heerlijke taartjes. Cafe Freska is een leuk tentje met goede koffie. En heb je trek in een ijsje? Dan kun je daarvoor terecht bij Franz Josef, waar ze lekker Italiaans ijs hebben. Zelf aten we heerlijk bij restaurant Arrigo in Děčín, een aanrader als je ’s avonds lekker uiteten wilt.

decin tsjechie

Fietsen langs de Elbe naar Saksisch Zwitserland in Duitsland

De rivier de Elbe ontspringt in het Reuzengebergte, op de grens van Tsjechië en Polen. Vervolgens kronkelt de rivier dwars door nationaal park Boheems Zwitserland heen richting Duitsland. In Duitsland vervolgt de 1.164 kilometer lange Elbe zijn weg om uiteindelijk uit te monden in de Noordzee. Overigens strekt Boheems Zwitserland zich ook uit over de grens, alleen wordt het gebied in Duitsland Saksisch Zwitserland genoemd.

elberoute fietsen

De Elberoute

Langs de Elbe vind je een mooi fietspad: de Elberoute. Deze route loopt dus ook deels door zowel  Saksisch als Boheems Zwitserland. En het leuke is dat een deel van dit fietspad precies over de grens loopt, waardoor je dus tijdens één fietstocht twee landen kunt afwisselen. Over de Elbe varen pontjes die je naar de overkant brengen, waardoor je makkelijk van Tsjechië naar Duitsland kunt varen en weer terug.

Wij fietsten zelf deze route van zo’n 45km, die deels door Boheems Zwitserland in Tsjechië en deels door Saksisch Zwitserland in Duitsland loopt. Het is een leuke route om op een e-bike af te leggen, omdat de weg recht is en het asfalt goed. Zo kun je snel meters maken. Tijdens deze fietsroute steek je twee keer de Elbe over met een pontje. Wij deden dit bij Bad Schandau en namen het pontje terug bij Schmilka. Een leuke, afwisselende route met héél veel uitzichtpunten onderweg! 

Tip: Neem contant geld in euro’s mee. Vooral in Duitsland zijn er nog veel gelegenheden waar je alleen contact kunt betalen en ook de pontjes betaal je contant. In Tsjechië kun je over het algemeen wel pinnen, maar je kunt voor de zekerheid ook wat Tsjechische Kronen meenemen. Hoewel de meeste dorpjes op deze route in Duitsland liggen.

Bijzondere tussenstop: de 100 jaar oude lift in Bad Schandau

Zoals gezegd vind je langs de Elberoute (of in het Duits: Elberadweg) heel veel mogelijkheden om mooie uitzichtpunten op te zoeken. Voor veel van deze uitzichtpunten moet je een kleine (of grote) wandeling maken, maar het volgende uitzichtpunt kun je moeiteloos meepakken op je fietstocht. En dan hebben we het over de meer dan 100 jaar oude lift in Bad Schandau!

Deze lift brengt je voor € 2,50 in enkele minuten naar een uitzichtpunt op zo’n 50 meter hoogte. Op dit platform kun je rustig rondkijken en het uitzicht op de Elbe bewonderen.

Unieke plek

Ook vind je hier een restaurant waar je een lekkere koffiestop kunt maken en starten hier verschillende wandelroutes. Een leuk weetje over deze lift is dat de elektriciteit wordt opgewekt door de nabijgelegen Lichtenhain waterval. Wil je deze waterval bezoeken, dan kan dit ook met een historische tram (de Kirnitzschtalbahn) die van Bad Schandau door het Kirnitzschtal rijdt. Deze historische tram rijdt al zo’n 120 jaar door Saksisch Zwitserland. Het traject is slechts 8 kilometer lang, maar passeert wel 7 stationnetjes waar je in- of uit kunt stappen. Vanaf elk station zijn er ook weer wandelroutes naar uitzichtpunten. 

Liever kanoën? Boek dan deze kanotocht van Děčín naar Bad Schandau.

Een korte stop bij de bierbrouwerij in Schmilka

Ook een korte stop waard op de Elberadweg is de Biergarten van de bio-bierbrouwerij in het pittoreske dorpje Schmilka, vlakbij de Tsjechische grens. Het bijzondere aan dit dorpje is dat het de afgelopen jaren helemaal is omgetoverd tot eco-dorp, waarbij alle vakwerkhuizen duurzaam zijn gerestaureerd. Naast de bierbrouwerij vind je ook een molen en een bakkerij. De tuin van de bierbrouwerij is een leuk plekje om even te vertoeven en te genieten van een heerlijk eigen gebrouwen biertje!

Hřensko en de Gabriel Trail naar Pravčická brána

Een van de bekendste toegangspoorten naar nationaal park Boheems Zwitserland is het plaatsje Hřensko, hiervandaan starten verschillende wandelroutes door de omliggende kloven. Hřensko is dus ook de meest toeristische plek van het gebied. Het bijzondere van dit deel van Boheems Zwitserland is dat sommige delen van de routes alleen kunnen worden afgelegd met kleine bootjes met een gondelier. Het is natuurlijk heel romantisch om tussen de hoge zandsteenrotsen door te varen, daarom is dit ook zo’n populaire plek.

De grootste zandsteenbrug van Europa

Hier bevindt zich een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boheems Zwitserland, namelijk de Pravčická brána. Deze beroemde rotsbrug is de grootste natuurlijke brug van heel Europa! Je vindt de Pravčická brána aan het einde van de Gabriel Trail, een van de populairste hikes in Boheems Zwitserland. 

Meer mooie wandelingen in Boheems Zwitserland

We hebben hierboven al verschillende hikes genoemd, maar er zijn nog zoveel meer mooie wandelroutes in nationaal park Boheems Zwitserland! Het gebied is echt een walhalla voor wandelliefhebbers. Tijdens onze trip maakten we dan ook verschillende mooie wandelingen door bossen, over bergen, hoppend van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Waar soms de weg vlak is, moet je op andere stukken klimmen en klauteren, maar altijd met als resultaat een verbluffend uitzicht.

De wandelpaden in Boheems Zwitersland zijn goed onderhouden en de routemarkeringen duidelijk. Op een heel aantal routes vind je trappen en ladders die je bovenop de hoge rotsen brengen, wat een route avontuurlijker maakt! Natuurlijk kun je een route kiezen die past bij jouw voorkeuren, er is genoeg om uit te kiezen!

wandelen Boheems Zwitserland

Wandelroute vanuit Jetřichovice langs drie uitzichtpunten, waaronder Mariina skála

Een route die wij in elk geval kunnen aanraden vanuit Jetřichovice is deze route van 6 km die langs drie uitzichtpunten leidt, waaronder het mooie Mariina skála. Dit uitzichtpunt is een van de mooiste uitzichtpunten in Boheems Zwitserland en staat op een 428 meter hoge rots. Op de top vind je een prachtige houten observatietoren die daar in 1856 werd neergezet als uitkijktoren om bosbranden te spotten. In het midden van de toren staat een grote tafel; een mooiere plek om je lunch te nuttigen kun je niet bedenken! Na dit uitzichtpunt volgen er nog twee, waaronder eentje die alleen via ladders bereikbaar is. Een prachtige wandeling, met voldoende uitdagingen in de route. Trek wel schoenen aan met voldoende grip en bereid je voor op wat klim- en klauterwerk.

wandelroute boheems zwitserland

Wandelroute van Jetřichovice naar Doubice (10km)

Zoek je een iets makkelijkere wandeling, dan is deze route van 10km een aanrader, die loopt van Jetřichovice naar het plaatsje Doubice. De route start bij het hotel in Jetřichovice waar wij verbleven, Wellness Hotel Zamecek. Het is een mooie wandeling door het bos, waarbij je gewoon lekker door kunt wandelen.

De verrassing in deze route zit hem in het kleine rondje dat je maakt in het midden (bij punt 5). Deze leidt naar een punt waar je even uit kunt rusten op de rotsen en genieten van het prachtige uitzicht. Verder loopt de route voornamelijk door bos.

Traditionele lunch bij restaurant Stará hospada

Wanneer je aangekomen bent in Doubice, is het echt een aanrader om te lunchen bij restaurant Stará hospoda. Strijk neer op het terras tussen de bijzondere houten beelden van de beeldentuin, of binnen, waar het interieur al net zo bijzonder is. En het eten is hier heerlijk! Na deze stop kun je de bus weer terug nemen naar Jetřichovice (deze stopt recht voor Hotel Zamecek), maar let op, de bus gaat maar om de twee uur; mis hem dus niet!

Meer tips voor wandelroutes en dingen om te doen in Boheems Zwitserland vind je op de website van Visit Czech Republic.

wandelen doubice tsjechie

Meer outdoor-activiteiten in Boheems Zwitserland

Het mag duidelijk zijn; wanneer je houdt van outdoor-activiteiten kun je in nationaal park Boheems Zwitserland in Tsjechië je hart ophalen. En er is nog veel meer te doen; raften, suppen, mountainbiken, downhill steppen… het kan allemaal.

Tours in Boheems Zwitserland

Ben je niet bekend in het gebied, dan is het wel het slimst om je outdoor-activiteiten via een tour te boeken. Dat hoeft niet persé te betekenen dat een gids je meeneemt op pad, je kunt ook een zelfbegeleide tour boeken, waarbij je bijvoorbeeld alleen een fiets of kano huurt. Maar je krijgt dan wel een transfer naar het begin of eindpunt van je route én het belangrijkste: je krijgt een goede routebeschrijving mee. Zelf is het namelijk niet altijd makkelijk om de leukste of mooiste routes te vinden in dit gebied. 

De Bastei brug: een mooie tussenstop in Duitsland

Ga je met de auto naar Boheems Zwitserland, dan is het zeker een aanrader om op de heen- of terugweg nog even een stop in Duitsland te maken bij de 305 meter hoge rotsformatie de Bastei. Deze ligt tussen Dresden en Hřensko in en is dus heel makkelijk aan je route toe te voegen. Je vindt hier een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Saksisch Zwitserland: de Bastei brug. Deze prachtige brug ligt op ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van Dresden en is dus een goede plek voor een stop.

Meer dan een toeristische hotspot

De Bastei brug is populair en dus heel toeristisch, maar toch verraste het ons op een positieve manier. Het gebied omhelst namelijk veel meer dan alleen de brug zelf, je kunt er uitgebreid rondwandelen en er zijn verschillende uitzichtpunten.

Praktische info voor je bezoek

De toegang tot het gebergte zelf is gratis, maar wil je de Bastei brug kunnen bekijken dan moet je voor € 2,50 een kaartje kopen voor de vestingsruïne. Vanaf daar kun je de brug supermooi zien én je kunt er ook overheen wandelen. Het is het beste om de Bastei brug ’s ochtends te bezoeken, dan is het licht het mooist en is het nog minder druk. Je kunt dan ook nog dichtbij parkeren, is het drukker dan ben je aangewezen op een parkeerterrein verder weg.

Heb je wat langer de tijd, dan kun je ook overnachten in Berghotel Bastei, aan de voet van het gebergte. Je hebt dan ook de gelegenheid om het gebied iets uitgebreider te verkennen en een van de wandelroutes in de omgeving te volgen (deze starten voor het hotel).

De Bastei brug bezoeken? Vind hier alle praktische informatie rondom je bezoek.

Waar verblijf je tijdens je vakantie in Boheems Zwitserland?

Afhankelijk van hoelang je in nationaal park Boheems Zwitserland verblijft, kies je één of meerdere plekken om te overnachten. Het gebied is niet enorm groot, dus je kunt gerust meerdere nachten op een plek verblijven en vanuit daar activiteiten ondernemen. Blijf je langer, dan kun je bijvoorbeeld een paar dagen aan de westkant van de Elbe verblijven en een paar dagen aan de oostkant. En natuurlijk geven wij hier een aantal tips om fijn te overnachten in Boheems Zwitserland!

Ga je met de auto naar Boheems Zwitserland? Vergeet dan niet je tolvignet voor Tsjechië online te bestellen.

zonsopgang jetrichovice tjsechie

Overnachten in Boheems Zwitserland ten westen van de Elbe: Tisá of Děčín

Aan de westkant van Boheems Zwitserland verbleven wij een aantal dagen in Hotel Ostrov in Tisá. Vanaf dit hotel bezochten wij niet alleen de bijzondere Tisá rotsen, maar beklommen we ook de via ferrata in de Děčín en fietsten we langs de Elbe naar Saksisch Zwitserland in Duitsland. Alle bezienswaardigheden aan de westkant van Boheems Zwitserland liggen maar maximaal een half uur rijden uit elkaar. Vooral wanneer je een (huur)auto tot je beschikking hebt, is alles heel makkelijk bereikbaar.

Děčín als uitvalsbasis

Ga je met de trein naar Boheems Zwitserland, dan is Děčín een handige stad om te verblijven. Omdat dit de eerste stad is waar treinen Tsjechië binnenkomen, zijn ze verplicht hier te stoppen, met als gevolg dat de stad heel goed bereikbaar is. Vanuit Děčín kun je vervolgens activiteiten ondernemen met de lokale bus, of een tour boeken.

Liever kamperen in Boheems Zwitserland? Je vind in het gebied diverse campings, en in Děčín ook een stadscamping aan de Elbe.

hotel boheems zwitserland

Overnachten in Boheems Zwitserland ten oosten van de Elbe: Jetřichovice, Krasna Lipa of Hřensko

Wanneer je kiest voor een langere vakantie in nationaal park Boheems Zwitserland dan kun je ervoor kiezen om ook nog in het oostelijke deel van het gebied te verblijven, zoals in de omgeving van Jetřichovice of Krasna Lipa.

Wij overnachtten zelf in Jetřichovice in het klassieke Wellness Hotel Zamecek. Dit oude jachthuis is een goede uitvalsbasis voor een aantal prachtige hikes. Maar ook de appartementen van het nieuwe hotel in het centrum van Krásná Lípa, Aparthotel Lípa, staan goed aangeschreven. Ga je hier overnachten, dan kun je je na een dag hiken verheugen op een lekker bord dampende goulash met een biertje bij bierbrouwerij Falkenstejn in het centrum van het dorpje.

Tip: Wil je liever op een toeristischere plek verblijven? Kies dan voor een hotel in het plaatsje Hřensko, vooral bekend vanwege de kloofwandeling die je deels te voet en deels per boot aflegt. Helaas is dit deel van Boheems Zwitserland op dit moment minder toegankelijk vanwege de bosbranden die in de zomer hebben gewoed.

boheems zwitserland overnachten

Meer accommodaties in Boheems Zwitserland

Checklist voor je vakantie in Boheems Zwitserland

Verder reizen door Tsjechië

Wil je je vakantie in Boheems Zwitserland combineren met andere plaatsen in Tsjechië? Dan helpen we je graag op weg. We schreven al eerder over de rotsformaties in het Boheems Paradijs, dat, net als Boheems Zwitserland, in de provincie Noord-Bohemen ligt. Maar het is ook goed mogelijk om Boheems Zwitserland te combineren met een citytrip Praag.

Meer informatie over andere gebieden in Tsjechië kun je ook vinden op de website van Visit Czech Republic, Boheems Zwitserland en Brána do Čech.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen