Meteen naar de content

Wandelen in Tsjechië, de mooiste wandelroutes door de Tsjechische natuur

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Natuur en Wildlife

Tsjechië

Wandelvakantie

Houd je van bergen, bossen en wandelen? Dan zul je je in Tsjechië niet vervelen. Het land, omringd door Duitsland, Slowakije, Polen en Oostenrijk, is namelijk een geweldige outdoor bestemming. Tsjechië heeft zelfs meer dan 40.000 km aan wandelpaden! De wandelroutes zijn aangegeven met kleuren en doorkruisen de mooiste natuurgebieden van Tsjechië. Je kunt een rustige rivierroute volgen, een berg beklimmen of wat dacht je van een wandelvakantie waarbij je een meerdaagse trektocht loopt? Het kan in Tsjechië allemaal. We delen de mooiste wandelroutes voor wie wil wandelen in Tsjechië.

Boheems woud wandelen tsjechie Kasperk
Het Nationale Park Boheemse Woud / Foto Dagmar Veselková

Meerdaagse huttentocht in het Reuzengebergte

Niet alleen in de Alpen kun je mooie huttentochten door de bergen maken. Ook in Tsjechië zijn er bergwandelingen waar je kunt overnachten in berghotels, in het Tsjechisch een bouda genoemd. In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte. Het is een van de mooiste natuurgebieden van het land en een populaire plek om te wandelen, fietsen en in de winter om te skiën. 

wandelen reuzengebergte tsjechie Krkonose
Foto: Pavla Maresova

Wandelvakantie in het Reuzengebergte

In het Reuzengebergte bevindt zich de hoogste berg van Tsjechië. Vanuit de plaats Pec pod Sněžkou kun je met de lift naar de Sněžka gaan, maar het is ook mogelijk de 1603 meter hoge berg zelf te bedwingen. In de zomer kan het op de Sněžka behoorlijk druk zijn, dus wees op tijd als je niet tussen de mensenmassa wilt lopen. Het Reuzengebergte is ongeveer 40 km lang en door het nationale park kun je een mooie huttentocht maken over de Pools-Tsjechische grens. Het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad doorkruist het hele natuurpark en gaat door het Upské veenmoeras, komt langs rotspartijen, over bergkammen en brengt je bij waanzinnige uitzichten over bergmeren. Overnachten kan in berghotels, zoals Luční bouda. Het is naast een pension een van de hoogst gelegen brouwerijen van het land.

Wandelen in het Reuzengebergte? Lees ook onze tips voor een rondreis Noord-Bohemen.

wandelen in reuzengebergte tsjechie krknose

Rustig wandelen door Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland en de Saksische Schweiz in Duitsland bieden prachtige natuur op slechts 800 kilometer rijden van Nederland. Het grensoverschrijdende natuurpark zit vol indrukwekkende natuurverschijnselen. In Duitsland is dat de Basteibrug. In Tsjechië zijn de Kamenice kloof en de rotsbrug Pravčická brána de attractie. Het zijn plekken die in de zomer erg druk zijn. Wil je dus gaan wandelen in Boheems Zwitserland, is het aan te raden in het voor- of najaar, of net buiten de zomervakantie, het gebied te bezoeken. Voor een rustige wandeling is daarnaast het natuurpad van Kögler een aanrader. De wandeling van 23 km voert door verschillende natuurgebieden, waaronder Boheems Zwitserland, het Elbezandsteengebergte en de Lausitzer bergen.

Meer lezen over dit gebied? Lees ons uitgebreide artikel over Boheems Zwitserland.

wandelen Boheems Zwitserland tsjechie
Uitzicht over Boheems Zwitserland / Foto: Vacláv Sojka

Wandelroute van het Kögler natuurpad in Tsjechië 

De startplaats van de wandeling is in Krásná Lípa, waar zich een brouwerij en het mooie aparthotel Lípa, bevindt. Bij het lokale informatiecentrum is een gedetailleerde kaart te krijgen van de wandeling. Je wandelt naar verschillende uitzichtpunten die een prachtig panorama bieden op het nationaal park en het landschap van het Boheems Middelgebergte met de kenmerkende puntige heuvels. Het zijn voormalige vulkanen die miljarden jaren geleden verspreid lagen in het Tsjechische landschap. De Kögler wandeling brengt je ook langs de indrukwekkende rotspartijen van Kyjov, kleine kappelletjes en de uitzichttoren Vlčí hora.

Wandelroute: bekijk ook de kaart van het Kögler-natuurpad
Meer tips voor wandelen in Boheems Zwitserland
: Lees over de mooiste natuurparken in Tsjechië

wandelroute Kögler stezkaboheems zwitserland tsjechie wandelvakantie

Wandelen door de indrukwekkende Riegrovka stezka kloof in het Boheems Paradijs

De kloof van Boheems Zwitserland is de bekendste kloof in heel Tsjechië, maar er zijn meer plekken waar je door een uitgesleten riviervallei kan hiken. In het noordelijke deel van Boheems Paradijs heeft de Jizera rivier een prachtige kloof gevormd die bekend staat als Riegrovka. Het stuk door de kloof is alleen te voet bereikbaar en is vier kilometer lang. Het is een van de mooiste wandelingen van Tsjechië en gaat over aantrekkelijke bospaden en een houten pad vastgemaakt aan de metershoge rotsen. De wandeling start in de plaats Semily en eindigt bij treinstation Spálov. Hier kun je met de trein binnen een kwartier terugreizen naar het startpunt. Let wel op de tijd, want de trein rijdt slechts 1 keer in de twee uur. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Spálov het wandelpad Kamenice te volgen. Dit is een wandeling van 4,7 km en heeft een aantal mooie uitzichtpunten over de vallei. De wandelroute eindigt bij de start van de Riegrovka stezka.

Wandelroutes Boheems Paradijs: bekijk de kaart van Riegrovka stezka en de kaart van Kamenice stezka

wandelroute Riegrova stezka tjsechie
Foto: Morávek

Wandelvakantie in het Boheemse Woud in Tsjechië 

Wil je graag een wandelvakantie doen in Tsjechië dan is het Boheemse Woud de perfecte bestemming. Het nationale park in het zuiden van Tsjechië vormt samen met het Beierse Woud het grootste aaneengesloten bosgebied van Centraal-Europa. Door het natuurpark kun je de meerdaagse wandelroute Goldsteig volgen. De wandelroute is op verschillende plekken aangesloten op het Duitse wandelnetwerk. Het hoofdtraject van de Goldsteig in Tsjechië is bijna 300 kilometer. De route volgt oude handelspaden en gaat door dichte bossen, veenmoerassen, langs voormalige gletsjermeren, maar ook door pittoreske dorpen zoals Prachatice en Kašperské Hory.

Bekijk hier meer praktische informatie over de Goldsteig >>

wandelen tjsechie Goldsteig
Foto: South Bohemian Tourism
Goldsteig wandelroute tsjechie
Foto: Zlatá stezka

Wandelen in het Ertsgebergte in Tsjechië 

Het Ertsgebergte vormt voor 160 km de natuurlijke grens met Duitsland. Het gebied is in de winter een populaire bestemming voor skiën en langlaufen. Het stadje Boží Dar ligt op 1028 meter en is een van de hoogstgelegen stadjes in Centraal-Europa. Je vindt er verschillende pensions, vakantiehuizen en restaurants. Als de sneeuw is gesmolten kun je in Boží Dar genieten van prachtige wandelingen. Een 12 km lange wandelroute die start in Boží Dar en leidt naar het voormalige mijndorp Horní Blatná is het Blatenský greppelpad. Het natuurpad loopt over de gehele lengte langs een historische watervoorziening en gaat voor de eerste twee kilometer door het schitterende Boží Dar veenmoeras. Voor het winnen van erts was water nodig en daarom werd er in de 16e eeuw een greppel gegraven voor de industriële installaties van de mijnen. De sloot wordt beschouwd als een uniek waterwerk en daarom werd de Blatenský greppel in 1980 uitgeroepen tot technisch monument. Terugreizen vanuit Horní Blatná naar Boží Dar is mogelijk met de bus of regel van tevoren een taxi.

Wandelroute: Bekijk de kaart van het Blatenský greppelpad

wandelroute erstgebergte tsjechie blatenský vodní příkop
Foto: Kostka
wandelvakantie tsjechie Boží Dar
Foto: Neklid

Een wandelroute in het noorden van Moravië

Moravië is het oostelijke deel van Tsjechië. Naast veel UNESCO monumenten vind je hier ook veel mooie natuur waar je uitstekend kunt wandelen. De Bilá Opava rivier stroomt door het uitdagende landschap van het Jeseník gebergte in het noorden van Moravië. Het smalle riviertje ziet er misschien rustig uit, maar vanaf de bron stroomt het 600 meter naar beneden naar het pittoreske kuuroord Karlova Studánka. Vanuit deze plaats gaat een wandeling langs de Bilá Opava naar de televisietoren Praděd. Het parcours werd in 1963 aangelegd en gaat langs watervallen, rotsformaties en door een romantisch sparrenbos. Voor 6 km stijg je via glibberende rotsen, bruggetjes en houten vlonders naar de berghut Barborka. Baborka is favoriet bij bergtoeristen. Je kunt er een hapje eten en het lokale drankje Praděd drinken. De wandeling kun je voortzetten naar de televisietoren die op 1491 m ligt. Dit stuk van de wandeling gaat over een geasfalteerd pad. Wil je deze beklimming liever niet doen? Pak dan de bus die elk half uur vanaf Baborka naar de top rijdt. De 162 meter hoge zendmast op de top Praděd werd in 1983 geopend. Een unieke ervaring is om in hotel van Praděd te overnachten. Het is een van de hoogstgelegen accommodaties in Tsjechië.

Wandelroute Moravië: bekijk de kaart van de wandelroute langs Bilá Opava.
Meer tips voor je wandelvakantie in Moravië:
Lees onze reisroute voor een rondreis door Moravië met de trein.

wandelvakantie tsjechie Bila Opava

Checklist voor je reis

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Tsjechië. Vind en vergelijk de leukste tours en boek ze alvast online
 • Met de trein naar Tsjechië? Boek alvast voordelig je treintickets
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Praag op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
 • Wil je Praag op een originele manier ontdekken? Boek een escape tour!
 • Met de auto op vakantie? Voor Tsjechië heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Reserveer je taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Wandelen door Zuid-Moravië, de wijnregio van Tsjechië 

Hoewel Zuid-Moravië vooral een streek is voor fietsers, zijn er een aantal plekken die je toch echt te voet moet ontdekken. Omgeven door glooiende wijngaarden ligt het beschermde natuurgebied en UNESCO biosfeerreservaat Pálava. Kenmerkend voor dit gebied zijn de witte kalksteenrotsen die prachtig afsteken bij het groene landschap van Zuid-Moravië. Vanuit het pittoreske wijnstadje Pavlov start er een wandelroute naar de 550 meter hoge top Děvín. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over het Nové Mlýny-stuwmeer, maar je kunt ook de mooie stad Mikulov zien. De wandeling is ongeveer 11 kilometer, maar kan verkort worden. Je wandelt langs de bergkam naar verschillende ruïnes en bijzondere rotspartijen. Sluit de wandeling af bij wijnmakerij Reisten of een van de vele andere wijnhuizen in de buurt.

Wandelroute Zuid-Moravië: bekijk de kaart van de Pálava trail.
Tip: dit natuurgebied was ook een van de locaties van Wie is de Mol? in Tsjechië. 

Zuid Moravië wandelen in tsjechie

Zuid Moravië wandelvakantie tsjechie
Foto’s: Dagmar Sedláková

Natuur in Praag

Praag is één van de groenste hoofdsteden ter wereld. In bijna elke wijk van Praag is wel een park te vinden, zoals Stromovka, Letná, Petřín en Riegrovy sady. In de wijk Troja, gelegen ten noorden van het centrum, vind je naast de dierentuin van Praag, chateau Troja, de botanische tuinen van Praag en de wijngaarden van St. Clara. Het is een heerlijke plek om van de drukte van de binnenstad te ontsnappen. Bovendien kun je op verschillende plekken genieten van het uitzicht op de Moldau. De aantrekkelijk wandeling genaamd ‘Natuurpad Botanische Tuinen’ gaat door de wijk en brengt je op een aantal leuke plekken. De wandelroute is vier kilometer en is ideaal te combineren met een van de andere attracties in de buurt. 

Wandelroute Natuurpad Botanische Tuinen: bekijk de kaart van de Troja wandeling.
Meer tips voor Praag: lees over de leukste dingen om te doen tijdens een stedentrip Praag.

Botanische tuinen Praag

wandelroute praag Troja
Chateau Troja en de kasteeltuin / Foto: Libor Svacek

De ultieme wandelvakantie: een rondje Tsjechië

Voor de echte wandelfanaten is er in Tsjechië nu het thru-hiking pad Czech Trail. De wandelroute gaat langs de gehele Tsjechische grens en is 2000 kilometer lang. Je gaat zoveel mogelijk over onverharde paden en komt door bijna alle gebergtes van het land. Je kunt dus gerust meerdere wandelvakanties aan deze meerdaagse wandelroute in Tsjechië besteden! Je kunt natuurlijk ook een deel van de route wandelen tijdens je vakantie in Tsjechië. 

Czech Trail kaart

Door ons geselecteerde accommodaties voor je wandelvakantie in Tsjechië

Meer informatie over wandelen in Tsjechië: bekijk de website van Visit Czech Republic

Dit artikel is geschreven door Erna Lise Snoeij van Visit Czech Republic.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen