Meteen naar de content

De mooiste plekken uit ‘Wie is de Mol?’ Tsjechië

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Tsjechië

Romantische kasteelparken, gezellige steden, mysterieuze grotten en indrukwekkende bossen. De opnames van ‘Wie is de Mol?’ 2021 hebben het afwisselende landschap van Tsjechië fantastisch vastgelegd. De afleveringen werden opgenomen in verschillende delen van Tsjechië. Van het oostelijke Moravië, de streek rondom Praag tot de West-Boheemse regio met haar charmante kuuroorden. De mooiste plekken van WIDM seizoen 2021 hebben we voor je op een rijtje gezet.

chateau valtice, wie is de mol Tsjechie
Het barokke chateau Valtice in Zuid-Moravië ©Libor Sváček

Cultuurlandschap Lednice-Valtice in Zuid-Moravië: UNESCO werelderfgoed middenin hét wijngebied van Tsjechië

De eerste afleveringen van ‘Wie is de Mol?’ 2021 speelde zich af in Zuid-Moravië. Eén van de meest romantische gebieden van Tsjechië en tevens de warmste, waardoor het ook hét wijngebied van Tsjechië is. In Zuid-Moravië zijn tal van sprookjesachtige monumenten, zoals cultuurlandschap van Lednice-Valtice waar de WIDM-deelnemers de fiets- en rondleidingopdracht speelden. Deze unieke plek is in de loop van de 17e en 20e eeuw in harmonie met de natuur gecreëerd door de aristocratische familie van Liechtenstein. Het is het grootste kunstmatige landschap ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dankzij de vlakheid is het gebied ideaal voor fietstochten. De 39 kilometer lange Liechtenstein-route gaat langs alle historische bezienswaardigheden van het complex, waaronder de colonnade Reistna en de chateaus Valtice en Lednice. Met de rondleidingopdracht bezochten de deelnemers het barokke chateau Valtice en haar bijbehorende kasteelpark. Vandaag de dag vormt kasteel Valtice de thuisbasis van Tsjechisch meest vermaarde wijnwedstrijd en kun je er de wijntentoonstelling bezoeken.

Chateau Lednice Tsjechië
Chateau Lednice in Zuid-Moravië ©Ladislav Renner

De pittoreske stad Mikulov

Gelegen tussen de heuvels van het Pálava-gebergte en omgeven door wijngaarden ligt de pittoreske stad Mikulov. Het barokke kasteel op een rotsachtige klif is al eeuwenlang het herkenningspunt van de Moravische stad. Het is nu de zetel van het Regionaal Museum van Mikulov. In de tuinen van het kasteel van Mikulov hadden de ‘Wie is de Mol?’ kandidaten de allereerste executie. Een ideale locatie, maar vooral een geweldige plek om van de ondergaande zon te genieten met een Moravisch wijntje in de handen. Een ander mooi uitzicht heb je vanaf de Svatý kopeček (heilige heuvel). De heuvel kun je vanuit de stad bereiken via een kruisweg met barokke kapellen. Op de top staat de kerk van St. Sebastian, al sinds de 17e eeuw een bedevaartsoort.

mikulov Moravië WIDM Tsjechië
Svatý kopeček (heilige heuvel) ©Jan Miklin
Mikulov Tsjechie
Chateau Mikulov ©Ladislav Renner

De magie van de Moravische grotten: het grootste karstgebied van Midden-Europa

Moravië is niet alleen een regio van wijn en kastelen. Je vindt hier ook het grootste karstgebied van Midden-Europa. De Moravische Karst is een uniek grottenstelsel met ondergrondse rivieren, stalactieten, koepels en gapende afgronden. Er zijn verschillende grotten die je kunt bezoeken, waaronder de Punkva grotten. Tijdens ‘Wie is de Mol?’ 2021 mochten de kandidaten de ondergrondse wereld met een kajak ontdekken, helaas is dat voor bezoekers niet mogelijk. Wel kunnen bezoekers met een boot en gids over de Punkva rivier varen en de schitterende druipstenen bewonderen. Een ander hoogtepunt van de Moravische Karst is de Macocha-afgrond. Deze ingestorte grot is meer dan 138 meter diep. Aan de rand van de afgrond zijn twee observatiebruggen.

Moravische grotten Tsjechië. Moravsky kras
Punkva grotten ©Libor Sváček

Op vakantie naar Moravië? Lees dan ook onze tips voor Moravië met de trein

De functionalistische architectuur van Zlín

De Oost-Moravische stad Zlín is een bijzondere stad, vanwege haar moderne stedenbouw en identieke huizen. Zlín werd groot door Tomáš Baťa die in de stad een schoenenfabriek begon. De Baťa schoenen werden wereldwijd bekend en in Zlín moesten extra huizen worden gebouwd voor de werknemers. Er ontstond een functionalistisch stadsontwerp met overal dezelfde rode bakstenen huizen. Ook werd in Zlín de eerste wolkenkrabber van Tsjecho-Slowakije gebouwd, genaamd ‘Building 21’. Dit 77,5 meter hoge gebouw werd het decor voor de abseilopdracht van ‘Wie is de Mol?’ 2021. Het gebouw heeft een unieke lift waar het kantoor van Baťa was gevestigd. In Zlín kunnen bezoekers ook het museum over Baťa bezoeken en het functionele glazen Tomáš Baťa Memorial. Hier hadden de kandidaten de executie van aflevering 3.

Zlín, Wie is de Mol Tsjechië
Building 21 in Zlín ©M-ark_23

De levendige studentenstad Brno

“Een leuke stad met een relaxt sfeertje”, zo omschreef Renée Fokker de levendige studentenstad Brno. De deelnemers van ‘Wie is de Mol?’ 2021 verbleven enkele nachten in deze gezellige stad en voerden er ook diverse opdrachten uit. De bezienswaardigheid van de Moravische hoofdstad is de burcht Špilberk waarvandaan je uitzicht hebt op de neogotische kathedraal van St. Peter en Paul. Het UNESCO monument Villa Tugendhat, het functionalistische juweeltje van architect Ludwig Mies van der Rohe, is bovendien een populaire attractie. Het gebouw heeft een interessante geschiedenis, maar zit ook vol schatten zoals een prachtige onyxmuur. De binnenstad van Brno heeft meerdere pleinen en vele daarvan zijn omgeven door kleurrijke gebouwen met fantastische restaurants. Voor een lekkere koffie, cocktail of wijn ben je in Brno op de juiste plek.

st peter and pauls kathedraal brnobezienswaardigheden brno

Zelf Brno bezoeken? Lees dan ook onze tips voor een stedentrip Brno.

Het bijzondere karstgebergte van Boheems Paradijs

Gigantische rotsen die oprijzen uit de mist. De zandstenen rotsformaties in het natuurgebied Boheems Paradijs vormen een prachtig labyrint. De Prachov rotsen zijn dé toeristische attractie van het gebied en diverse avontuurlijke routes voeren langs en over de rotsen. Het gebied is ontstaan door een oeroude zeebodem, waarna de rotsen door erosie werden gevormd. Sommige rotsen zijn maar liefst 90 meter hoog. Diverse kunstenaars werden geïnspireerd door deze overweldigende natuur en ook de deelnemers van WIDM 2021 deden een poging. Zij bleven alleen in Prachov, maar ook de rest van Boheems Paradijs is een genot om te ontdekken. Het UNESCO geopark heeft kasteelruïnes, geweldige wandelroutes en tientallen andere uitzichtpunten over de rotsvallei.

Tip: ook in Boheems Zwitserland, vlakbij de Duitse grens, vind je deze bijzondere rotsen.

prachov rotsen boheems paradijs, tsjechië
Foto: Český ráj info

Door ons geselecteerde accommodaties voor Tsjechië

De unieke architectuur van Hradec Králové in Oost-Bohemen

Hradec Králové is de grootste stad in Oost-Bohemen en is vooral een plaats met unieke architectuur. Het historische centrum wordt gekenmerkt door barokke huizen met de Witte Toren en de kathedraal als prominente bezienswaardigheden. Het Oost-Boheems museum en de waterkrachtcentrale zijn prachtige creaties uit de 20e eeuw toen Hradec Králové een nieuw stadsplan kreeg. Jan Kotěra ontwierp het museumgebouw geïnspireerd door Berlage en het functionalisme. Het is het grootste regionale museum van de regio en heeft diverse interessante tentoonstellingen. Het Oost-Boheems museum was ook de ‘Wie is de Mol?’ locatie waar de kandidaten konden bepalen hoeveel geld een vrijstelling waard was.

Museum Vychodnich, Oost-Bohemen Tsjechië
Museum Vychodnich, Oost-Bohemen ©Hradci Kralove
Hradec Kralove Oost-Bohemen
©hkregion.cz

Het fotogenieke stadje Kuks

Ten noorden van de stad Hradec Králové, gelegen aan de rivier de Elbe, bevindt zich het fotogenieke stadje Kuks. In de 17e eeuw was dit een luxe kuuroord waar de graaf Špork graag extravagante feesten voor de adel organiseerde. De plaats heeft een interessante symboliek. De plek waar het voormalige kuuroord stond was de plek van het leven. Stak je de rivier over dan kwam je op de plek van de dood. Hier was het hospitaal voor oud-soldaten en de begraafplaats. Het prachtige barokke hospitaal kun je nog steeds bewonderen, net als de aangrenzende tuin waar de WIDM-kandidaten de hilarische muziekopdracht hadden. In de tuin bevindt zich bovendien de schitterende beeldengroep van Matyáš Bernard Braun waar elk standbeeld één van de zonden of deugden van de mens uitbeeldt. In het complex zelf kun je een rondleiding volgen waar je tevens de een na oudste apotheek van Tsjechië bezoekt.

Kuks Tsjechië, Wie is de mol 2021
Kuks ©Bobo and Chichi
Kuks barokni lekarna
Barokke apotheek Barokni Lekarna in Kuks ©Ladislav Renner

Warmwaterbronnen in de kuurstad Mariánské Lázně

“De gehoorzame pilaren dragen een krulrijk dak, waarop drie koepeltorens zijn gebouwd. De middelste koepeltoren steelt de show, en dat weet zij zelf ook. Stoer, zelfverzekerd en standvastig kijkt zij uit over de boulevard en verwelkomt zij de uitgeruste mensen.” Dit zijn de regels uit het Molboekje van Splinter over de kuurstad Mariánské Lázně. Een plaats in West-Bohemen met colonnades, sierlijke gebouwen in allerlei kleuren en warmwaterbronnen. Juist vanwege dit water is de stad beroemd. Al eeuwenlang trekken de steden Mariánské Lázně, Karlovy Vary en Františkovy Lázně kuurgasten die zich te goed doen aan het heilzame water. Karlovy Vary en Mariánské Lázně grenzen aan het charmante Slakov bos met tal van fiets- en wandelpaden en enkele natuurwonderen zoals de Svatoš rotsen. Massieve stenen rotsen langs de Eger rivier. Tijdens ‘Wie is de Mol?’ seizoen 2021 speelde hier één van de laatste opdrachten zich af.

Marianske Lazne, widm 2021 tsjechie
Mariánské Lázně ©Ladislav Renner

Checklist voor je reis naar Tsjechië

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Tsjechië. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Zelf de plekken uit ‘Wie is de Mol?’ 2021 bezoeken?

Wil je zelf deze prachtige plekken in Tsjechië, die te zien waren in WIDM seizoen 2021, bezoeken? Deze en veel meer tips en mooie plekken vind je op ‘Het beste van Tsjechië‘. Of lees onze andere blogs over Tsjechië.
Alle afleveringen van ‘Wie is de Mol?’ zijn terug te kijken op Avrotros.

Gratis brochures van Tsjechië kunnen aangevraagd worden via [email protected].

Dit artikel is geschreven door Erna Lise Snoeij van Visit Czech Republic.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen