Meteen naar de content

Ontdek de indrukwekkende rotsformaties van het Boheems paradijs in Tsjechië

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Natuur en Wildlife

Oost-Europa

Tsjechië

Een prachtige naam en een even zo mooi gebied, Boheems paradijs in Tsjechië. Zoals de naam al doet vermoeden is Boheems Paradijs een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Dit natuurpark ligt in het zuiden van regio Liberec en heeft tal van outdoor mogelijkheden. De grillige zandstenen rotsen in Hruba Skála vormen, samen met de Prachov rotsen, een van de populairste bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs. Maar ook het prachtige gebied rondom Malá Skála is het bezoeken waard. Of je nu op zoek gaat naar de mooiste uitzichten, overnacht in een 14e eeuws kasteel, de iconische Trosky kasteelruïnes bezoekt of gaat steppen en kanoën in de omgeving van Mála Skála, het Boheems Paradijs zal je nog lang bijblijven!

Het Boheems paradijs ligt in de provincie Noord-Bohemen. Wil je een rondreis maken door dit gebied? Lees dan ook onze tips voor een rondreis Noord-Bohemen. 

boheems paradijs hruba skala

De indrukwekkende rotsformaties van Hruba Skála en het Boheems paradijs

De zandstenen rotsen in de gemeente Hruba Skála kwamen bij ons in beeld nadat we ze gezien hadden in Wie is de Mol Tsjechië, maar zijn al jaren de toeristische trekpleister van het Boheems Paradijs. Een klimmer die ik er tijdens onze reis sprak noemde het de beste plek ter wereld om te klimmen. En dat geloof ik graag! In Hruba Skála vind je een natuurfenomeen waarbij zandstenen rotsformaties als wolkenkrabbers tientallen meters boven de bossen uitrijzen. En dat brengt een uniek landschap met zich mee met prachtige vergezichten. Het kasteel Hruba Skála, dat op een van de rotsen is gebouwd, maakt het sprookjesachtige plaatje helemaal compleet. 

Tip: een ander mooi gebied in Tsjechië met soortgelijke rotsformaties is Boheems Zwitserland, ook zeker het bezoeken waard!

hruba skala, boheems paradijs tsjechierotsen hruba skala, boheems paradijs Tsjechie

Wandelroutes in Hruba Skála

In het Hruba Skála lopen diverse wandelpaden zigzaggend tussen de rotsen door. Je kunt vanaf Hruba Skála castle verschillende routes lopen. De blauwe en groen route zijn korte routes die onderlangs door het bos lopen, en je de zandstenen van onderaf laten zien. En dat is al best indrukwekkend! Maar voor de beste ervaring raad ik aan de gele en rode route te combineren. Wandel via de gele route van Hruba Skála naar fort Valdstejn en via de rode route weer terug. Dit is een rondje van zo’n 8 km. De gele route slingert zowel boven- als onderlangs tussen de rotsen door en laat je de mooiste kanten van dit gebied ervaren. Van de mooiste uitzichtspunten tot slingerende zandpaadjes door de bossen, deze route laat je een bijzonder mooie wereld zien! En kijk niet gek op als je onderweg mensen als kleine stipjes hoog bovenop die hoge reuzen ziet staan, want het gebied is een waar paradijs voor klimmers. De rode route is onderdeel van de lange-afstandsroute Zlatá stezka die het Boheems Paradijs doorkruist. Op je weg terug van Valdstejn naar Hruba Skála word je op deze route getrakteerd op een aantal van de allermooiste viewpoints in het gebied. 

Alle routes zijn zeer goed te bewandelen en zijn ook prima te doen met kinderen. Met name de gele route is voor kinderen erg leuk. De rode route is zelfs grotendeels te bewandelen met kinderwagen of buggy, omdat deze minder smalle zandpaadjes bevat en redelijk op dezelfde hoogte blijft. 

wandelroutes hruba skala, boheems paradijsboheems paradijs rotsen

Klimmen in Boheems paradijs

Zoals gezegd zijn de zandstenen rotsen van het Boheems paradijs ook geweldig voor klimmers. Wil je bijzondere rotsformaties in Tsjechië beklimmen? Dan is het verstandig om dit met een gids te doen. Op Mapo Tapo worden leuke klimtours van één of meerdere dagen aangeboden.

Bekijk het actuele aanbod >>

Hruba Skála bij zonsopkomst

Aan het begin van de gele route vind je, op 378m hoogte, een prachtig uitzichtspunt met de naam Mariánská Vyhlídka. Heb je goed weer tijdens je bezoek aan dit gebied, dan is het absoluut de moeite waard vroeg je bed uit te komen en dit uitzichtspunt bij zonsopkomst te bezoeken. Vanaf hier heb je namelijk het mooiste uitzicht op Hruba Skála castle, dat in het ochtendlicht een prachtige, warme gloed krijgt. En nog een voordeel van vroeg opstaan, je hebt op dit tijdstip dit uitzicht helemaal voor jezelf!

uitzichtspunt zonsopgang hruba skalauitzichtspunt zonsopgang hruba skala

Slapen in het 14e eeuwse kasteel, Zamek Hruba Skála in het Boheems paradijs

Hruba Skála castle is niet alleen mooi om van een afstandje te bekijken, je kunt er namelijk ook overnachten! En hoe vaak krijg je nu de kans om te slapen in een 14e eeuws kasteel?! Een overnachting in Zamek Hruba Skála hotel is niet alleen een sprookjesachtige ervaring, het is ook nog eens de perfecte locatie als je zonsopgang wilt bekijken. Vanaf het kasteel is het uitzichtspunt Mariánská Vyhlídka namelijk slechts 15-20 min wandelen. Dat betekent ’s ochtends vroeg eerst zonsopgang bekijken en daarna nagenieten bij het ontbijt! Ook weer met dat prachtige uitzicht. Vanaf het terras van het restaurant kijk je namelijk uit over het Boheems Paradijs en kun je zowel de rotsformaties als de iconische Trosky kasteelruïnes zien liggen. 

Slapen in Hruba Skála castle? Boek hier je overnachting >>

hruba skala kasteel hotel hruba skala, boheems paradijs

Kastelenroute fietsen in het Boheems paradijs, Tsjechië

Heb je tijdens je vakantie in het Boheems paradijs, Tsjechië, twee dagen in Hruba Skála te besteden? Dan is het leuk om de eerste dag te wandelen door Hruba Skála en de tweede dag deze fietsroute te fietsen langs de Trosky kasteelruïnes en kasteel Kost, de andere bezienswaardigheden in de regio. Een ontspannen en leuke manier om dit deel van het Boheems Paradijs te ontdekken. Je kunt fietsen huren bij het Hruba Skála castle. 

Het icoon van het Boheems Paradijs: de Trosky kasteelruïnes (hrad Trosky)

Niet de rotsformaties van Hruba Skála, maar de Trosky kasteelruïnes vormen het icoon van het Boheems Paradijs. En al rijdend door het glooiende landschap begrijp je al snel waarom. Hrad Trosky, dat op twee puntige rotsen is gebouwd, torent hoog boven het landschap uit en is bijna vanuit iedere hoek van het Boheems Paradijs te zien. En denk je al genoeg geklommen te hebben in Hruba Skála, dan mag je er nog een klimmetje aan toevoegen, want Trosky castle is een van de bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs die je zeker niet mag overslaan! Dat dit kasteel op een strategische plek is gebouwd wordt direct duidelijk als je vanuit de kasteeltorens uitkijkt over de wijde omgeving. 

trosky kasteel boheems paradijs tsjechiehrad trosky, boheems paradijs tsjechie

De bekende Prachov rotsen in het Boheems paradijs

Hruba Skála is niet de enige ‘rotsstad’ in het Boheems paradijs. Ook een populaire trekpleister zijn de zandstenen rotsformaties die de Prachov rotsen worden genoemd. Ook hier kun je prachtige wandelingen maken tussen de rotsen door. Hoewel de gebieden veel gelijkenissen hebben, liggen ze wel iets uit elkaar. De Prachov rotsen vind je net iets westelijker van Hruba Skála. Er lopen diverse prachtige wandelroutes door het gebied die de moeite waard zijn. 

Overnachten tussen de Prachov rotsen? Parkhotel Skalna Masto is een eenvoudig hotel dat middenin het gebied ligt. 
Weinig tijd? Je kunt de Prachov rotsen ook met een dagtour vanuit Praag bezoeken. 

prachov rotsen boheems paradijs, tsjechië
Foto: Český ráj info

Door ons geselecteerde accommodaties in het Boheems paradijs, Tsjechië

Steppen en kanoën in het Boheems Paradijs bij Malá Skála 

Van totaal andere orde is het gebied rondom Malá Skála, dat weer een heel andere kant van het Boheems Paradijs laat zien. Kenmerkend voor dit gebied is de Eger rivier die door de bosrijke omgeving stroomt en de perfecte basis vormt voor een mooie kanotocht. Langs de rivier loopt de ‘Greenway Jizera’ fietsroute. Een mooie plek om te fietsen, maar nog leuker, om te steppen! Een van de activiteiten die veel wordt gedaan in Noord-Bohemen. Op verschillende punten langs de rivier kun je zowel kano’s als steps huren en weer inleveren, waardoor je stroomopwaarts kunt steppen en stroomafwaarts kunt kanoën. Zelf stepten wij vanuit Dolánky naar Malá Skála (8km) en legden de terugweg per kano af. Een ontzettend leuke activiteit die ook nog eens heel ontspannen is! Je ziet de omgeving vanuit verschillende oogpunten en dat maakt het heel afwisselend. Het steppen over de goed aangelegde fietspaden was verrassend leuk en de kanotocht over het kabbelende water heerlijk rustgevend. Wat mij betreft dus echt een aanrader om te doen in het Boheems Paradijs. 

steppen mala skala boheems paradijsKanoën, mala skala, boheems paradijs Tsjechie

Step en kano verhuur Malá Skála, Boheems Paradijs

Steps en kano’s huur je bij SUNDISK. Je vindt verhuur- en inleverpunten aan de rivier bij de campings in o.a. Dolánky, Mála Skála en Svijani, maar er zijn meer punten langs de rivier waar je op en af kunt stappen. Je kunt dit online of ter plekke boeken. De tocht maak je op eigen gelegenheid en je kunt er dus zolang over doen als je wilt. 

dolanky steproute mala skala

Bezoek het Vranov kasteel in Malá Skála

Wanneer je je step in Malá Skála inlevert kun je hier vervolgens hrad Vranov bezoeken. Een kasteel dat, hoe kan het ook anders, op een hoge rots is gebouwd en uitkijkt over Malá Skála. Hrad Vranov is niet zo spectaculair als bijvoorbeeld Trosky, maar wel een van de bezienswaardigheden in dit deel van het Boheems Paradijs die een bezoek waard zijn. Al is het alleen al voor het uitzicht over de rivier. Een stijl klimmetje is het wel, maar ach, dat is goed voor de benen zullen we maar zeggen! 

vranov castle, mala skalamala skala, boheems paradijs tsjechie

Lunchtip voor Malá Skála

Na de steptocht en bezoek aan het Vranov kasteel kun je wel een goede lunch gebruiken. Tip hiervoor is Pivovar Malá Skála Restaurance pod Pantheonem. Dit is een lokaal restaurant met klassieke Tsjechische gerechten in modern jasje. Het restaurant beschikt ook over een groot terras aan de achterkant van het gebouw. Daarnaast is het een echte aanrader om een ijsje te halen bij Farma Malá Skála. Waanzinnig lekker schepijs, met alleen natuurlijke ingrediënten. 

Overnachten bij Malá Skála

In de omgeving van Malá Skála vind je diverse campings langs de rivier en ook zijn er verschillende kleine pensions en hotels te vinden. Zelf verbleven wij in Dolánky dat een hele goede uitvalsbasis is als je de step- en kanotocht wilt maken, zoals wij die hebben gedaan. Wij sliepen hier in pension Abeluv Mlyn, een sfeervolle B&B met slechts 3 kamers. Echt een geweldige plek! Ook als je niet in Abeluv Mlyn zelf overnacht, maar bijvoorbeeld op de camping in Dolánky, kun je hier heerlijk dineren of een wijntje drinken op het terras. 

Overnachten in Malá Skála? Boek een kamer bij Abeluv Mlyn >>

hotel dolanky, abeluv mlyn

Bezoek het 16e eeuwse Chateau Sychrov, net buiten het Boheems paradijs, Tsjechië

In de buurt van het Boheems Paradijs vind je Chateau Sychrov, een prachtig chateau dat bekend staat om zijn grote kasteeltuinen en bijzondere interieur. Het kasteel heeft sinds de 16e eeuw verschillende eigenaars gekend, waardoor er meerdere stijlen zijn ontstaan. Van Barok tot eigendommen van de Boheemse aristocratie en Empire-stijl, je vindt het er allemaal terug. Het kasteel is alleen te bezoeken met een rondleiding. En hoewel deze in het Tsjechisch is (je krijgt de geschreven tekst in het Nederlands mee), is dit wel een aanrader. De weelderig ingerichte kamers geven een goede indruk van de geschiedenis van dit chateau en het Boheemse rijk. De kasteeltuin kun je op eigen gelegenheid bezoeken en is het best te vergelijken met een groot park. Achterin de kasteeltuin kun je koffiedrinken of lunchen in de oranjerie.

sychrov castle liberec tsjechiekasteel sychrov liberec tsjechie

Checklist voor je vakantie in het Boheems paradijs, Tsjechië

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Tsjechië. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
 • Met de trein naar Tsjechië? Boek alvast voordelig je treintickets
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Met de auto op vakantie? Voor Tsjechië heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Reserveer je taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Auto huren in Boheems Paradijs, Tsjechië 

Wil jij een auto huren tijdens jouw vakantie in het Boheems paradijs? Huur dan een auto, bijvoorbeeld in Praag. In dat geval raden we Sunny Cars aan. Je huurt dan all-in, dus komt niet voor onverwachte kosten te staan voor bijvoorbeeld verzekering. Wil je de allergoedkoopste auto huren? Dan kun je dit doen via Rentalcars of Easy Terra.

Vind hier je huurauto >>

Met de auto naar het Boheems paradijs vanuit Nederland 

Het Boheems paradijs is een bestemming waar je prima met de auto vanuit Nederland naartoe kunt reizen. Hou er wel rekening mee dat je voor Tsjechië een autovignet nodig hebt. Deze kun je online bestellen. 

Bestel hier je tolvignet >>

Meer tips voor je vakantie in het Boheems paradijs, Tsjechië

Wil jij naar het Boheems paradijs in Tsjechië op vakantie? Lees ook onze reisroute en tips voor een rondreis Noord-Bohemen. Je kunt je vakantie ook goed combineren met een bezoek aan het hogere Reuzengebergte dat ook in Noord-Bohemen ligt. Kijk ook op de website van  Visit Czech Republic voor nog veel meer tips voor Noord-Bohemen, maar ook voor de andere provincies in Tsjechië. 

Begint jouw vakantie in Praag? Lees dan ook onze tips voor een stedentrip Praag en wil je eens een andere regio van Tsjechië verkennen? Lees dan onze reisroute voor een rondreis Moravië en een stedentrip Brno

Lees hier al onze Tsjechië blogs

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen