Meteen naar de content

10 Leuke dingen om te doen tijdens een stedentrip Praag

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Cultuur en Unesco

Oost-Europa

Praag

Stedentrip

Tsjechië

Op slechts anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol ben je al in de schitterende Tsjechische hoofdstad, Praag. Een stad bekend om haar historische architectuur met veel Jugendstil invloeden, haar schitterende bruggen en tuinen. Maar ook om het uitgaansleven en goedkope bier. Praag is, met zijn schitterende tuinen, erg leuk in het voorjaar en in de zomer, maar ook erg gezellig in de winter! Zeker rond de feestdagen is het de moeite waard de kou te trotseren en een citytrip naar het sfeervolle Praag te boeken om de kerstmarkt te bezoeken.

In welk seizoen je er ook naartoe wilt, een stedentrip Praag is altijd de moeite waard! Wil je weten wat te doen in Praag? We delen de mooiste bezienswaardigheden, leukste dingen om te doen en andere tips voor de prachtige hoofdstad van Tsjechië.

Praag stedentrip

Tip: met de trein op stedentrip naar Praag

Wist je dat je tegenwoordig ook heel eenvoudig met de trein op stedentrip naar Praag kunt? Dit kan met de nachttrein vanuit o.a. Amsterdam en Utrecht. Je stapt ‘s avonds in en komt de volgende ochtend al op tijd aan in Praag en kunt direct aan je citytrip Praag beginnen, zonder tijd te verliezen aan reistijd. Zo kun je jouw weekend in Praag optimaal benutten. Je kunt naar Praag met de Nightjet

Wil je weten hoe het is om met de nachttrein naar Praag te reizen? Lees onze ervaring met de nachttrein naar Oostenrijk

1. Proef de (kerst)sfeer op het oude stadsplein

Het oude stadsplein is dé plek waar je meerdere bezienswaardigheden van Praag bij elkaar vindt. Er hangt dan ook een levendige sfeer. Rondom de feestdagen is het oude stadsplein zelfs gehuld in een heerlijk warme kerstsfeer. Het plein is al indrukwekkend van zichzelf door de imposante gebouwen waarmee het plein omringd wordt. En in deze tijd wordt de sfeer versterkt door een enorme kerstboom, een gezellige kerstmarkt en lokale muzikanten. Tip: bestel om het plaatje compleet te maken een glühwein bij één van de vele kraampjes die vaak ook een gezellig knetterende vuurkorf hebben staan. Maar niet alleen in rond de kerstperiode is het plein levendig. In de zomer kun je neerstrijken op een van de terrasjes of plaats nemen op een van de bankjes en onderuitgezakt mensen kijken.

In de winter naar Praag? Lees onze tips voor Kerst in Praag.

oude stadsplein praag

2. Drink een zelf gebrouwen biertje bij U Fleku

Wil je het oude Praag beleven, breng dan in de namiddag een bezoekje aan biercafé U Fleku. Dit 500 jaar oude café brouwt haar eigen bier dat in grote pullen geserveerd wordt aan de lange tafels in de schitterende ridderzaal. Bodem nodig? Bestel dan een heerlijk, stevige Tsjechische maaltijd, zoals Goulash met knedlíky (een soort knoedels).

3. Bekijk Praag vanaf de overkant

Praag wordt doorkruist door de rivier de Moldau. Om aan de overkant te komen steek je de oude Karelsbrug of één van de de andere bruggen over. Op de brug vind je kunstenaars, muzikanten en een schitterend uitzicht over de rivier. Eenmaal aan de overkant loop je via gezellige winkelstraatjes omhoog naar de grote burcht die de rode daken van Praag overziet. Tip: in het voorjaar kun je aan deze zijde van de rivier ook de tuinen bezoeken wat echt de moeite waard is. In de winter is dit helaas niet mogelijk.

Bestel je toegangsticket voor de Burcht vooraf online, zodat je de rij over kunt slaan.

moldau praag

4. Ontdek de rijke historie van Praag

Je kunt er niet omheen, Praag heeft een rijke historie. Het historische centrum staat niet voor niks op de Unesco werelderfgoedlijst. Overal vind je Art Nouveau invloeden terug. Breng een bezoek aan het oude gemeentehuis, waarin het café-restaurant Obecní dum gevestigd is. Dit gebouw ademt Jugendstil! Invloeden die je ook in overdaad terugvindt in de ontvangsthal van het treinstation van Praag. Er zijn diverse wandelroutes door de stad die je een kijkje in dit mooie stukje kunstgeschiedenis geven.

Citytrip tip: Ontdek Praag met een escape tour. Je doet dit zelfstandig met een app. Erg leuk om eens op een andere manier de bezienswaardigheden van Praag te ontdekken.

treinstation praag

Joodse wijk van Praag

Niet alleen vind je de geschiedenis van de stad in haar architectuur terug, want ook tijdens een bezoek aan de Joodse wijk met daarin de Joodse begraafplaats herbergt een rijk stukje historie. Bij de begraafplaats en het bijbehorende museum vind je bovendien een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. De Joodse wijk is zeker een tip voor wie geïnteresseerd is in dit deel van de geschiedenis.

5. Doe een fietstour door Praag

Heb je weinig tijd in Praag, dan is een fietstour erg leuk om te doen in Praag. Zo zie je in korte tijd de highlights van de stad. Wij hadden een zeer positieve ervaring met deze Nederlandse fietstour, waarbij we de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag bezochten en via een mooie route door het park (met uitzicht!) uiteindelijk bij de St. Vituskathedraal uitkwamen.

Het enthousiasme van de Nederlandse gids en de interessante stops maakt het een boeiende en leerzame tour, waarbij je een eerste indruk krijgt van de stad. Ben je langer in de stad, dan kun je na de tour zelf verder op verkenning gaan met de Praag tips die je van je gids krijgt.

fietstour praag

6. Dompel je onder in het ondergrondse nachtleven

In Praag kun je letterlijk underground gaan in het uitgaansleven. Doordat alle gebouwen zo krap op elkaar gebouwd zijn, hebben veel discotheken (bijvoorbeeld the Roxy) en barren zich ondergronds gevestigd. Vanaf het straatniveau zie je daarom niet altijd wat er schuilgaat achter de ingang van een café, maar als je de oude trappen afdaalt, kan het zomaar zijn dat je je ineens in een gigantische discotheek bevindt, die zich tussen de gewelven van de stad heeft gevestigd.

7. Bezoek de St. Vituskathedraal

Op de burchtheuvel, aan de overkant van de Moldau, vind je één van de kenmerkende bezienswaardigheden van Praag, de St. Vituskathedraal, welke je vanaf de Karelsbrug al boven de huizen uit ziet torenen. De huidige kathedraal was niet de eerste kerk die op deze plek kwam te staan. Zijn voorganger werd in het jaar 926 gebouwd, maar in 1344 vervangen door het huidige bouwwerk, dat de grootste kathedraal van Europa moest worden.

De bouw begon onder leiding van de Fransman Matthieu d’Arras in Frans Gotische stijl, maar werd na zijn dood door zijn opvolger Peter Parler in Duits gotische stijl afgemaakt. Peter Parler ontwierp in Praag ook de Karelsbrug en Tynkerk.

st vituskathedraal praag

8. Struin langs de oever van de Moldau over de Náplavka markt

Grenzend aan de Moldau vind je de Náplavka markt. Een uniek en sfeervol gebied met prachtig uitzicht. Hier vind je een groenten- en warenmarkt, maar ook veel gezellige bars, restaurants en zelfs clubs. Ga hier aan het einde van de dag heen en geniet van de levendige sfeer en het prachtige uitzicht met een biertje in je hand.

9. Ontdek de geheimen van de astronomische klok

Eén van de top bezienswaardigheden voor je stedentrip Praag is de astronomische klok, die op complexe wijze maar liefst 5 tijdsoorten aanduidt. Op elk heel uur gaan de luiken boven de klok open en komt er een ‘parade van apostelen’ voorbij. Dit trekt elke keer weer veel bekijks, al is het uurwerk zelf het meest spectaculaire aan de astronomische klok van Praag.

astronomische klok Praag bezienswaardigheden

10. Ga dineren bij Manifesto market Florenc

Zoek je een plek om te dineren, maar kun je niet kiezen? Dan is de Manifesto market Florenc een echte aanrader. In deze foodhall vind je diverse restaurants onder één dak en heb je de gelegenheid overal wat te eten en drinken. Hoewel je ook voor de lunch bij de foodhall terecht kunt, komt het ‘s avonds echt tot leven.

Tips voor hotels tijdens je citytrip Praag

In Praag is er een groot aanbod aan accommodaties. Door de hoge concurrentie, zijn de prijzen laag. Een unieke kans dus om tijdens je stedentrip in een mooi hotel te overnachten voor een zacht prijsje.

Door ons geselecteerde hotels in Praag

Voordelig vliegen naar Praag

Wil je vliegen naar Praag? Dit kan vaak al heel voordelig met Transavia vanaf Eindhoven of Amsterdam. Daar vandaan gaan er directe vluchten naar Praag. Je vliegt soms al vanaf €29!

Met de trein op stedentrip naar Praag

Zoals aan het begin van het artikel ook al genoemd, is het mogelijk de rechtstreekse nachttrein van Nightjet naar Praag te reizen. Lees onze ervaring met de trein naar Innsbruck voor informatie over reizen met de Nightjet, waar we met eenzelfde nachttrein naartoe reisden. 

Boek je internationale treintickets eenvoudig online.

havelske houten markt praag

Vanuit Praag verder reizen door Tsjechië

Wil je meer van Tsjechië ontdekken en vanuit Praag met de trein of bus andere bestemmingen in het land ontdekken? Tsjechië is ontzettend goed per trein te verkennen. Het is, net als Nederland, niet zo groot en het treinnetwerk is zeer goed. De treinen zijn comfortabel en rijden netjes volgens schema. Ideaal dus! Je kunt je treintickets ter plaatse kopen of boek ze alvast online.

Boek eenvoudig je bustickets online (ook voor trein- en boottickets).

Auto huren in Tsjechië

Meer Tsjechië tips

Bezoek je Praag als onderdeel van een langere vakantie? Lees dan ook onze tips voor een rondreis door Moravië of een rondreis Noord-Bohemen door het Reuzengebergte en Boheems paradijs. En lijkt Praag je leuk, maar vind je het ook interessant een iets minder toeristische stad in Tsjechië te ontdekken? Lees dan onze tips voor wat je kunt doen tijdens een stedentrip Brno.

Meer leuke dingen om te doen in Praag? Vind alle informatie en tips voor Praag op de officiële website van Visit Czech Republic.

1 reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen