Meteen naar de content

Rondreis Jordanië: de ultieme reisroute voor een roadtrip van 8 tot 12 dagen

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Cultuur en Unesco

Jordanië

Roadtrip

Rondreis

Er wordt vaak aan me gevraagd wat mijn favoriete land is. Een vraag die onmogelijk te beantwoorden is, maar sinds ik Jordanië bezocht heb, heb ik mijn antwoord gevonden. Jordanië heeft alles wat je maar wensen kan; overweldigende natuur, eeuwenoude cultuur, met als hoogtepunt wereldwonder Petra, de vriendelijkste bevolking en heerlijk eten. Het is er veilig, de reisafstanden zijn er kort en je valt van de ene highlight in de andere.

Je kunt in Jordanië schitterend hiken, culturele bezienswaardigheden bezoeken, bijzonder overnachten, de Melkweg bewonderen in de woestijn, fantastisch duiken in de Rode Zee en dobberen in de Dode Zee. Een rondreis door Jordanië bevat zoveel hoogtepunten dat je een reis door dit unieke land niet snel vergeet. En geloof het of niet, je kunt de meeste bezienswaardigheden van Jordanië tijdens een rondreis van 8, 10 of 12 dagen al bewonderen. Logisch dus dat een reis door Jordanië een diepe indruk achterlaat.

Over deze reisroute voor een roadtrip Jordanië

Zelf maakte ik, samen met een vriendin, in november 2023 een 14-daagse rondreis door Jordanië via Footprint travel. In dit blog deel ik mijn ideale reisroute voor 2 weken Jordanië, maar je kunt hem ook in 10 tot 12 dagen doen. Daarnaast geef ik tips hoe je deze rondreis in 8 dagen kunt doen als je weinig tijd hebt en toch de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Jordanië wilt zien.

De ideale reisroute voor Jordanië

Het uitstippelen van je reisroute door Jordanië is niet ingewikkeld. De meeste reizigers doen ongeveer hetzelfde rondje, waarin je de belangrijkste bezienswaardigheden van Jordanië afvinkt. De beste manier om door Jordanië te reizen is met een huurauto. De afstanden zijn niet groot en je kunt zelf bepalen welke stops je onderweg inlast. De ideale route hangt af van hoeveel tijd je hebt. Om alles te zien, raad ik minimaal 10, maar liever 12 dagen aan. Heb je 8 dagen voor je rondreis Jordanië, dan moet je wat keuzes maken. Wel is het ook met 8 dagen mogelijk de belangrijkste bezienswaardigheden als Petra en Wadi Rum te bezoeken.

route kaart jordanië

Rondreis Jordanië 12 tot 14 dagen

Zoals gezegd is een rondreis van 12 dagen of langer ideaal om de mooiste plekken van Jordanië te zien. Zelf deden wij over onderstaande route 14 dagen, maar we hebben het heel rustig aan gedaan. 12 Dagen voor deze route is daarom genoeg, maar als je ook af en toe een beetje wilt relaxen, kun je beter een paar dagen extra aan je reis toevoegen, of een van de plekken schrappen op je reisroute Jordanië.

Route 12 dagen Jordanië:

 • Dag 1+2: Amman
 • Dag 3: Kings Highway (eventueel via Madaba) naar Dana
 • Dag 4: Hiken in de omgeving van Dana. Wij deden de Wadi Ghuweir trail (aanrader!!)
 • Dag 5-7: Wadi Musa – bezoek Petra
 • Dag 8+9: Wadi Rum – overnachting in de woestijn
 • Dag 10: Aqaba – duiken of snorkelen in de Rode Zee
 • Dag 11: Dode Zee – onderweg hiken in een van de Wadi’s
 • Dag 12: Amman + bezoek Jerash

Als je 14 dagen of langer hebt, dan kun je iets meer tijd nemen voor je reis, door een extra nacht in Wadi Rum en Aqaba door te brengen. Je kunt dan op je reisdagen heel rustig aan doen, wat wij zelf als heel prettig hebben ervaren. Een reis door Jordanië bestaat namelijk uit zoveel hoogtepunten dat af en toe een rustig dagje heel fijn is om alle indrukken op je in te laten werken.

amman bezienswaardigheden, citadel

Rondreis Jordanië 8 tot 10 dagen

Het is goed te doen om Jordanië in 8 tot 10 dagen te bekijken. Wel moet je dan keuzes maken in de bezienswaardigheden die je in je route opneemt. Heb je 10 dagen voor je rondreis Jordanië, dan kun je ervoor kiezen een dag korter naar Petra te gaan en sneller door te reizen vanuit Amman.

Heb je 8 dagen voor je Jordanië reis, dan moet je echt keuzes maken. Ik zou dan Aqaba overslaan, tenzij je heel graag wilt duiken. Ook kun je ervoor kiezen geen overnachting bij de Dode Zee te boeken, al is dat wel de ideale gelegenheid om even te relaxen aan het zwembad van een luxe hotel. Een andere optie is om op de terugweg vanaf de Dode Zee gelijk naar het vliegveld te rijden, en niet meer terug te gaan naar Amman.

Route 8 dagen Jordanië:

 • Dag 1: Amman
 • Dag 2: Kings Highway (eventueel via Madaba) naar Dana
 • Dag 3: Wadi Ghuweir trail (vanuit Dana) – eventueel kun je na de hike direct doorreizen naar Wadi Musa om meer tijd te hebben in Petra.
 • Dag 4-5: Wadi Musa – bezoek Petra
 • Dag 6-7: Wadi Rum – overnachting in de woestijn – op de dag van aankomst kun je een sunset tour doen en de volgende dag een jeeptour van een halve dag. Na de jeeptour kun je dan doorreizen naar de Dode Zee.
 • Dag 7-8: Dode Zee + Vliegveld

Hoe reis je door Jordanië?

Jordanië is een roadtrip bestemming bij uitstek. De afstanden zijn relatief klein en autorijden in Jordanië is voor het overgrote deel schitterend. Je wordt doorlopend getrakteerd op adembenemende uitzichten, zeker als je af en toe kiest voor de langzamere routes door de bergen, zoals de Kings Highway.

Autorijden in Jordanië? Lees ook mijn Jordanië tips.

Auto huren in Jordanië

De beste manier om Jordanië te ontdekken is per huurauto. Zeker, omdat roadtrippen door de schitterende landschappen al een highlight op zichzelf is. Vanwege de soms steile wegen met veel scherpe bochten is het verstandig een iets sterkere auto te huren. Ook is het prettig om in Jordanië een automaat te huren.

Huur je een auto, zorg dan dat je goed verzekerd bent. Als je bijvoorbeeld wilt gaan hiken in een van de prachtige canyons, moet je soms een stukje op onverharde wegen rijden, waar je te maken hebt met opspattende stenen. Zelf raden we aan om bij Sunnycars een auto te huren. Je bent dan automatisch all-riks verzekerd. Een auto huren via Easy Terra is echter goedkoper. Je moet je verzekering dan zelf nog regelen. Zelf reisden wij door Jordanië met een rondreis van Footprint travel. Ook bij deze reisorganisatie is je huurauto goed verzekerd. Je kunt bij Footprint travel bovendien zelf kiezen wat voor huurauto je voorkeur heeft.

Vergelijk de prijs van je huurauto en boek deze online.

auto huren jordanië, roadtrip

Hoe regel je jouw rondreis door Jordanië?

Reizen in Jordanië is niet moeilijk en je kunt je vliegticket, hotels en tours heel eenvoudig los van elkaar boeken. Hou er wel rekening mee dat het een toeristische bestemming is en dat accommodaties vaak vol zitten in het hoogseizoen (oktober/ november en april/ mei). Vind je het teveel gedoe om alles zelf uit te zoeken? Wij stelden onze reis samen via Footprint travel. Bij deze reisorganisatie ga je uit van een basisroute, waarin je vervolgens zelf het aantal overnachtingen, de hotels, tours, huurauto en vliegticket kunt aanpassen. Footprint heeft dus al de beste reisroute, leukste hotels en mooiste plekken voor je uitgezocht, waardoor je een heel goed uitgangspunt hebt. Maar vervolgens kun je de reis wel zo tweaken dat hij echt 100% past bij jouw persoonlijke voorkeuren.

De Jordanië rondreis uit dit blog boeken

Zoals gezegd is de rondreis door Jordanië, zoals wij gemaakt hebben, nu ook te boeken. Onze ervaring, tips en aanraders zijn daarin verwerkt en zo hebben we samen met Footprint travel onze ideale reisroute voor 12 dagen Jordanië samengesteld. Wil je dus echt helemaal geen zorgen, dan kun je precies de reis maken, zoals ik die in dit blog beschrijf! Heb je maar 8 of 10 dagen voor je rondreis Jordanië, dan kun je onze route zelf aanpassen in de online tool van Footprint Travel.

hikes pertra, jordanië

Mijn favoriete hotels van deze Jordanië rondreis

Wat te doen en zien tijdens je rondreis Jordanië in 2 weken?

Spreekt een rondreis door Jordanië jou aan? Hieronder deel ik alle plaatsen en bezienswaardigheden die wij in Jordanië hebben bezocht en die je op de genoemde reisroute tegenkomt. Als je een rondreis van 12 tot 14 dagen door Jordanië maakt, kun je onderstaande plekken allemaal zien. Zelf deed ik hier 14 dagen over, maar het kan wel in 12 dagen. In onderstaande reisroute geef ik ook tips voor als je maar 8 tot 10 dagen voor je rondreis de tijd hebt. Ook deel ik mijn tips voor de hotels waar wij tijdens onze rondreis verbleven.

Tip voor het samenstellen van je reis

Wil je jouw rondreis Jordanië, net als wij, via Footprint travel boeken? Alle genoemde hotels in de route hieronder zijn ook in hun rondreizen te selecteren. Dit kun je doen door jouw persoonlijke rondreis te tweaken via hun website.

amman Jordanië

Checklist voor je rondreis Jordanië

Amman – startpunt van je rondreis Jordanië

Hoewel Amman niet het hoogtepunt van je rondreis Jordanië zal zijn, is de hoofdstad wel degelijk de moeite waard. Ik vond zelf het Roman Theatre en de Citadel erg mooie plekken in Amman. Ook is het levendige centrum van Downtown Amman leuk te verkennen. Bezoek hier de Souq Al-Sukar en proef Kanafeh bij Haij Mahoud Habiba. Verder vind je nog wat streetart bij de Al Kaha Stairs. Rondom Paris Square vind je de hipste koffietentjes. En Rainbow street staat bekend als het toeristencentrum van de stad, met veel restaurants en souvenirswinkels. Genoeg te doen en zien dus in Amman!

Tijd in Amman: 2 nachten (1 volle dag) +1 dag extra voor Jerash

Hoteltip Amman: wij zijn twee keer in Amman geweest, we verbleven in Wild Jordan Center lodges en in Canary hotel. Beide zijn goede keuzes, maar Wild Jordan was onze favoriet.

Jerash – dagtrip vanuit Amman

De oude Romeinse stad Jerash ligt op een uurtje rijden van Amman en kun je zowel aan het begin als einde van je rondreis Jordanië toevoegen. Heb je 8 of 10 dagen de tijd voor je rondreis, dan moet je een keuze maken tussen het bekijken van de bezienswaardigheden van Amman of een bezoek aan Jerash. Bijzonder aan deze eeuwenoude Romeinse stad is dat hij zo goed bewaard is gebleven en hij wordt daarom gezien als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Je vindt hier o.a. een amfitheater, badhuis, tempel, een met zuilen omringd stadsplein, de restanten van een souk en een paardenracebaan met stallen. Er zijn maar weinig Romeinse steden die zo goed bewaard zijn gebleven. Zeker als je geïnteresseerd bent in oudheid, is Jarash te moeite waard om in je reisroute door Jordanië op te nemen.

Tijd in Jerash: een halve dag

Madaba – tussenstop onderweg naar Dana

In veel reisroutes voor Jordanië wordt ook Madaba genoemd vanwege de eeuwenoude Mozaïeken die hier te bewonderen zijn. Je kunt in ongeveer 2 uur een rondje door het gezellige, maar ietwat toeristische stadje lopen en de verschillende mozaïeken bekijken. Bij het Visitors Centre kun je een kaartje halen met wandelroute. Zelf vond ik Madaba niet de moeite waard om langer te verblijven, maar als je geïnteresseerd bent in oudheid is dit wel een goede stop om toe te voegen aan je rondreis Jordanië.

Tijd in Madaba: 2-3 uur, je kunt Madaba bezoeken als onderdeel van je reisroute naar Dana of Wadi Musa.

Tip voor je roadtrip

Als je vanuit Amman via de Kings Highway naar Dana of Wadi Musa wilt reizen, kom je langs Madaba. Wij lastten een bezoek in als onderdeel van onze roadtrip-dag. Wil jij dit ook doen, dan moet je op tijd uit Amman vertrekken om nog met daglicht in Dana aan te komen.

Kings Highway

Hoewel de reisroute voor Jordanië vrij overzichtelijk is, kun je tijdens een roadtrip verschillende wegen nemen. Vaak zijn de omwegen echt de moeite waard! De provinciale weg nummer 35, ook wel de Kings Highway genoemd, is zo’n route. Deze begint al voor Amman en eindigt ver voorbij Wadi Musa. Hij komt o.a. langs Madaba en Dana. De Kings Highway is zeker niet de snelste route, maar wel wel een hele mooie!

Een mooie route door de bergen

Iets voorbij Madaba rij je een schitterend berglandschap in en word je getrakteerd op de mooiste uitzichten. Hoewel de dorpjes onderweg, met hun vele verkeersdrempels, je enorm vertragen, maakt de route door de bergen meer dan goed. Er zijn diverse stops die je op deze reisdag kunt maken. Te beginnen bij Madaba, maar ook Kerak castle moet de moeite waard zijn. Je komt verder langs een prachtig stuwmeer en diverse theetentjes op de mooiste viewpoints.

Tijd voor de Kings Highway: 1 dag (incl. Madaba)

kings highway jordanië roadtrip

Hiken bij Dana

Onze eerste overnachting na Amman was in Dana. In deze omgeving kun je namelijk schitterend hiken. Bekende hikes in deze omgeving zijn de Wadi Dana trail, Sheq Al-Reesh trail en de Wadi Ghuweir trail. Deze laatste wordt ook wel de mooiste hike van Jordanië genoemd. Niet voor niks kozen wij deze hike uit om te lopen, en ik kan hem echt iedereen aanraden. Zelfs voor een rondreis van 8 of 10 dagen Jordanië raad ik aan de Wadi Ghuweir trail in je route op te nemen.

Tijd in Dana: 1 of 2 nachten 

Overnachten in Dana

Dana zelf is niet heel veel meer dan een dorp met een aantal eco lodges, maar er zijn zoveel mooie hikes in de omgeving te maken, dat je er prima een paar dagen kunt blijven. Zelf verbleven wij 2 nachtjes in Dana, zodat we een volle dag de tijd hadden om de Wadi Ghuweir trail te lopen. Als je, net als wij, de Kings Highway rijdt vanuit Amman, dan kom je namelijk pas aan het einde van de dag in Dana aan. De volgende ochtend kun je gaan hiken. Eventueel kun je na de hike gelijk doorrijden naar Wadi Musa. Wij vonden het prettig om nog een nachtje te blijven en de volgende ochtend in alle rust naar Wadi Musa te rijden, maar heb je 8 of 10 dagen voor je rondreis Jordanië, kun je beter gelijk doorreizen.

Hoteltip Dana: wij verbleven in Dana Sunset eco camp. Een prima, maar basic accommodatie. De huisjes hebben wel een eigen badkamer.

Wadi Ghuweir trail – dagtrip vanuit Dana

De Wadi Ghuweir trail was een van de hoogtepunten van onze rondreis door Jordanië. Geen seconde van deze wandelroute door de Wadi Ghuweir canyon is saai, want elke bocht brengt weer een nieuwe verrassing! Van indrukwekkende rotswanden, gevallen rotsblokken tot een groene oase. Rotsen die je met metalen beugels over moet klimmen en watertjes waar je doorheen moet waden. Iedere seconde is mooi, avontuurlijk en je blijft fotograferen!

Startpunt van de hike

Navigeer naar Wadi Ghuweir trail. De route ernaartoe is steil, maar ontzettend mooi! Beneden bij het startpunt is een parkeerplaats. Hier is ook een kleine kiosk waar je drinken kunt kopen, maar neem voor de zekerheid zelf voldoende water mee, want er is verder helemaal niks.

De wandelroute

De route is in totaal 16 km en slingert tussen de hoge rotswanden van een canyon door. Je kunt er ook een deel van lopen. Loop dan in ieder geval tot het punt waar plotseling enkele palmbomen tussen de rotswand opdoemen. Wij deden er ongeveer 5 uur over, inclusief heel veel fotostops en een lunchpauze van een half uur. Je hebt voor de Wadi Ghuweir trail geen gids nodig. De route is eenvoudig, want je hoeft alleen maar de canyon te volgen.

Tip: vraag je accommodatie om een lunchpakket voor je te maken. Je kunt dan picknicken in de canyon.

Wadi Musa – je uitvalsbasis voor Petra

De absolute highlight van Jordanië is natuurlijk Petra. En om Petra te bezoeken, verblijf je in het stadje Wadi Musa. In het centrum van dit toeristische plaatsje vind je de ingang voor Petra. Je kunt tijdens je rondreis in Wadi Musa zelf verblijven of in een desert camp in de omgeving.

Restauranttip: Wil je echt lekker eten, dan kan ik restaurant My Moms Recipe in Wadi Musa aanraden, waar ze traditionele Jordanese gerechten serveren. Wij hebben hier meerdere keren superlekker gegeten! Bestel hier verschillende gerechtjes om te delen, zoals hummus, baba ganoush en gevulde wijnbladeren.

Parkeren in Wadi Musa: alle parkeerplaatsen in Jordanië zijn gratis, zo ook in Wadi Musa. Betaal dus niet voor je parkeerplek! Tijdens ons bezoek was er voldoende parkeergelegenheid, maar gezien de periode dat wij er waren (november 2023), was het er niet op z’n drukst.

Tijd in Wadi Musa: 2 tot 3 nachten 

Hoteltip in Wadi Musa: Zelf verbleven wij in Little Petra Bedouine camp, waar we het echt heerlijk hebben gehad. Wij verbleven zelf in de luxury double tent, wat een hele fijne hotelkamer is met eigen badkamer. Er zijn ook meer traditionele, basic tenten te boeken met gedeelde badkamer. Wij waren zelf heel blij met de Luxury room.

Petra – UNESCO werelderfgoed

Voor een bezoek aan wereldwonder Petra kun je het beste 2 tot zelfs 3 dagen uittrekken. De historische stad is in een dag te bezoeken, maar het is onmogelijk om alles te zien in één dag. Hoeveel tijd je er doorbrengt, hangt af van hoeveel tijd je voor je rondreis Jordanië hebt, maar ik raad echt aan om minimaal 2 dagen in Petra door te brengen.

Tijd in Petra: 1 tot 3 dagen (hou hier rekening mee bij de aanschaf van je Jordan pass).

Wat te doen en zien in Petra?

Petra was in de 4e eeuw voor Chr. de hoofdstad van de Nabateeërs. Op het hoogtepunt, rond het begin van de jaartelling, telde Petra naar schatting de 20.000 tot 30.000 inwoners. En dat middenin een droog woestijnlandschap! Petra is dus veel meer dan de bekende Treasury, de imposante graftombe die opdoemt aan het einde van een smalle kloof. De oude stad kent maar liefst 800 tombes en andere bouwwerken, waarvan The Treasury, The Monastery en Little Petra de bekendsten zijn. Deze, en veel meer mooie bouwwerken, kun je via verschillende wandelroutes verkennen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt om Petra te verkennen, kun je verschillende routes lopen. Meer daarover lees je in onze tips voor bezienswaardigheden in Jordanië.

Kijktip voor je bezoek aan Petra

Bekijk de documentaire Petra, Lost City of stone om meer te leren over de geschiedenis van Petra. Vind je het, net als wij, niet zo prettig om de hele dag met een gids op pad te gaan, dan is deze documentaire echt een aanrader om voorafgaand aan je bezoek te bekijken. Je hebt dan voldoende achtergrondinfo om te weten waar je naar kijkt als je zelfstandig door Petra loopt.

Wadi Rum

Een ander hoogtepunt van een rondreis door Jordanië is de Wadi Rum woestijn. Een overnachting en jeeptour in dit indrukwekkende woestijnlandschap is onvergetelijk en mag je absoluut niet missen! Overdag maak je een jeep- en/of kamelentour langs de mooiste plekken van de woestijn. Ontdek natuurlijke rotsbruggen, uitzichtpunten, hiërogliefen en waterbronnen. Je eindigt de dag met een spectaculaire zonsondergang en geniet na afloop in je kamp van een traditioneel diner dat bereid wordt onder de grond. Wanneer de avond valt, laat de sterrenhemel je opnieuw even stil vallen. Hier in de woestijn laat de Melkweg zich namelijk in haar volle glorie zien! Een bezoek aan Wadi Rum is dan ook in alle opzichten betoverend te noemen.

Tijd in Wadi Rum: 2 nachten (bij een rondreis van 8 dagen, 1 nacht).

Overnachten in de woestijn: Wij sliepen twee nachten in Wadi Rum Quiet Village Camp, een heerlijk woestijnkamp met zeer vriendelijke eigenaar en heerlijk eten. Echt een aanrader!!

Luxe overnachting in een Bubble tent: Het is in Wadi Rum ook mogelijk om in transparante bubbeltenten te slapen, waarbij je ’s nachts de sterrenhemel vanuit je bed kunt bekijken, bijvoorbeeld in dit luxe Bedouin Camp.

Jeeptour in Wadi Rum boeken? Dit kun je het beste ter plaatse doen bij jouw woestijnkamp. Regel je het liever vooraf? Vind hier de beschikbare tours. Bij Wadi Rum Quiet Village Camp kun je ook online een overnachting incl. jeeptour boeken.

Aqaba – snorkelen en duiken in de Rode Zee

Wie Aqaba in zijn reisroute voor Jordanië opneemt, doet dat niet voor een bezoek aan de stad zelf. Aqaba bezoek je om te duiken of snorkelen in de Rode Zee. En voor die activiteit is het absoluut de moeite waard om een stop in Aqaba toe te voegen aan je rondreis Jordanië. De stad zelf mag dan niet zo bijzonder zijn, dat is de onderwaterwereld van de Rode Zee wel! Het is bovendien heerlijk om al het stof en zand van de woestijn van je af te spoelen.

Tijd in Aqaba: 2 nachten (1 nacht bij een korte rondreis van 8 dagen)

Hoteltip Aqaba: Wij kozen voor een luxe overnachting in Aqaba, wat ons verblijf hier ook weer tot een hoogtepunt maakte. Neem je Aqaba in je reisoute Jordanië op, dan kan ik een overnachting in het luxe Kempinski hotel Aqaba echt aanraden!

Duiken of snorkelen in Aqaba? Boek hier een privéduik.

Weinig tijd?

Duiken of snorkelen kun je in een ochtend doen. Het is dus mogelijk ’s middags verder reizen. Voor een rondreis Jordanië van 8 of 10 dagen is dit te overwegen. Hou er rekening mee dat de route van Aqaba naar de Dode Zee zo’n 3,5 uur rijden is.

duiken rode zee, aqaba, Jordanië

Hiken onderweg naar de Dode Zee

De weg tussen Aqaba en de Dode Zee, de Dead Sea road, is veruit de saaiste route van je rondreis Jordanië. Het is een lange, rechte weg zonder bijzondere uitzichten. Het is mede daarom een goed idee om een tussenstop in te lassen. Er zijn hier een aantal ‘wadi’s’ waar je prachtig kunt hiken:

 • Wadi Mujib – bekende en erg mooie hike, maar in de wintermaanden gesloten (alleen mogelijk van april t/m oktober)
 • Wadi Bin Hammad – vergelijkbare hike met Wadi Ghuweir. De weg ernaartoe met de auto is een uitdaging.
 • Wadi Al Karak – deze hike ligt wat verder uit de route en kost dus extra reistijd als je uit Aqaba komt, maar moet wel de moeite waard zijn.
 • Wadi Numeira – eenvoudige, leuke hike door een kloof. Ligt op de route en is ook geschikt om met kinderen te doen.

Wadi Numeira

Wij kozen voor Wadi Numeira, omdat deze echt aan de Dead Sea road ligt en je er dus niet voor om hoeft te rijden. Je kunt je auto parkeren aan het begin van de hike. Het eerste kwartier van de hike is, met de grote hoeveelheden afval, geen aanrader, maar loop je verder, dan wordt het wel een prachtige hike dwars door een kloof.

Benodigde tijd: +/- 4 uur reistijd + 2-4 uur voor de hike (afhankelijk van de hike).

De Dode Zee – een unieke ervaring

Tot slot mag een duik in de Dode Zee ook niet ontbreken op je rondreis door Jordanië. Het dobberen in het meer, dat een zoutgehalte van ruim 30% heeft, is oprecht een unieke ervaring. Ter vergelijking, het zoutgehalte van een normale zee is ongeveer 3%. Ik vond het een hele bijzondere ervaring om volledig te blijven drijven! Er zijn verschillende openbare stranden, maar de meeste hotels hebben ook een privéstrand aan de Dode Zee.

Let op: Dode Zee-klei kan vlekken geven in je kleding. Trek daarom oude badkleding aan.

Badritueel in de Dode Zee

Wie thuis wil komen met een zijdezachte huid kan het Dode Zee-badritueel doorlopen. Dit begint met een dobberbad in het zoute water van de Dode Zee. Je smeert je lichaam daarna helemaal in met Dode Zee-klei en laat dit volledig opdrogen in de zon. Eenmaal opgedroogd, kun je het kleimasker afspoelen in de Dode Zee. Tot slot kun je jezelf scrubben met Dode Zee-zout en afspoelen onder de douche. En dat je huid er zijdezacht van wordt is echt geen woord aan gelogen!

Tijd aan de Dode Zee: 1 nacht 

Hoteltip Dode Zee: Wij sliepen we in het luxe Kempinski hotel, wat echt heerlijk was zo aan het einde van onze rondreis Jordanië!

Luxe overnachting als afsluiter van je rondreis Jordanië

Het is niet perse nodig om aan de Dode Zee te overnachten, maar wil je even tot rust komen en genieten van luxe, dan raad ik dit wel aan. Kempinski hotel Ishtar Dead Sea vind ik hiervoor echt een aanrader, zeker als je geen luxe overnachting in Aqaba hebt gedaan. De kamers zijn ruim, er zijn diverse zwembaden, een spa, twee restaurants en een privéstrand aan de Dode Zee. Het ontbijt is bovendien ontzettend uitgebreid en daarmee al een activiteit op zich. Echt een ontspannen afsluiter van je roadtrip Jordanië!

Einde van je rondreis Jordanië

Vanaf de Dode Zee kun je rechtstreeks naar het vliegveld, net buiten Amman, rijden. Het is dus een handige tussenstop als je vanuit Wadi Rum of Aqaba komt en daarna naar huis vliegt. Zelf reden wij vanaf de Dode Zee terug naar Amman. Wij hebben de volgende dag Jerash bezocht en daarmee onze rondreis geëindigd. Maar eigenlijk is het logischer om aan de Dode Zee te eindigen, zodat je niet opnieuw het drukke Amman in hoeft en je jouw rondreis Jordanië ontspannen eindigt.

rondreis jordanie 12 dagen

Jordan pass

Voor je rondreis Jordanië kun je een Jordan Pass aanschaffen bij de Jordaanse overheid. Ik raad dit sterk aan! De Jordan Pass geeft toegang tot 40+ bezienswaardigheden, waaronder Petra. Daarnaast zijn de kosten voor je visum (zo’n €50,-) bij de pas inbegrepen. Je kunt verschillende passen aanschaffen. Wij kochten de duurste Jordan pass van 80 JD (€110,-), omdat die toegang geeft voor 3 dagen Petra en 2 weken geldig is. Ideaal, omdat wij een rondreis van 14 dagen maakten. Maak je een rondreis van 8 dagen door Jordanië, dan kun je ook met een goedkopere pas af. De goedkoopste pas is 70 JD (€90,-).

Mijn favoriete hotels van deze Jordanië rondreis

Bovenstaande rondreis door Jordanië boeken

Ik organiseerde mijn rondreis via reisorganisatie Footprint Travel. Via deze reisorganisatie kun je jouw gekozen rondreis zelf aanpassen tot hij helemaal naar wens is. Met hun online tool pas je eenvoudig hotels, tours, huurauto en eventuele vliegtickets aan. Zo hebben wij onze reisroute voor Jordanië helemaal naar eigen wens ingericht en dat is ons ontzettend goed bevallen! Wil je de rondreis maken, zoal wij die deden? Footprint heeft onze tips in de voorbeeldroute meegenomen. Mijn rondreis, zoals in bovenstaande reisroute beschreven, is dus nu te boeken. Ook de hotels waar wij verbleven (deze zijn allemaal toe te voegen als je de rondreis gaat tweaken). Je kunt hem uiteraard naar eigen wens aanpassen, bijvoorbeeld als je maar 8 of 10 dagen voor je rondreis de tijd hebt.

Mijn ervaring met Footprint travel

Footprint travel geeft in hun rondreizen suggesties voor hotels, tours, huurauto en vliegtickets. Deze kun je vervolgens zelf aanpassen. Wij hebben bij het tweaken van onze reis heel veel hotels vergeleken en zo onze rondreis helemaal naar wens aangepast. Wij kwamen bij veel plekken op dezelfde hotels uit als de suggesties van Footprint, maar we hebben toch ook wat leuke andere hotels gevonden (deze zijn aan de basisreis toegevoegd en kun jij nu ook boeken).

 

De meeste tours, zoals in Wadi Rum, kun je ook ter plaatse regelen. Footprint biedt de mogelijkheid dit van tevoren te boeken, maar die keuze is aan jou. Ik vond die vrijheid heel fijn. Wat betreft de huurauto hadden wij een iets te lichte auto. Ik zou een wat sterkere kiezen voor je Jordanië rondreis, deze aanpassing is meegenomen in de rondreis die ik hierboven link.

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Beste reistijd voor je rondreis Jordanië

Jordanië is het best te bezoeken in het voor- of najaar, omdat de temperaturen er dan aangenaam zijn. Ga je tijdens de zomer dan kan het er overdag zeer heet worden met temperaturen boven de 40 graden. In de winter wordt het, met name in de bergen en ’s nachts in de woestijn, erg koud. De beste maanden om Jordanië te bezoeken zijn daarom september t/m november en maart t/m mei.

Meer informatie over reizen door Jordanië? Lees ook mijn praktische tips voor Jordanië.

jordan pass, toegang petra

Meer tips voor Jordanië

Jordanië is een Arabisch land en er gelden dus iets andere gebruiken dan we in Nederland gewend zijn. Voor kledingvoorschriften, tips over veiligheid, beste reistijd en klimaat verwijs ik je naar mijn blog met reisadvies en vakantie tips voor Jordanië.

Lees al onze blogs over Jordanië.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen