Meteen naar de content

Rondreis langs de mooiste natuurparken en kastelen van Tsjechië

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Cultuur en Unesco

Natuur en Wildlife

Tsjechië

Op zo’n 800 km rijden vanaf Utrecht ligt Tsjechië, een ongerept vakantieland met adembenemende natuur, prachtige kloosters en kastelen en heerlijke pils. Het Tsjechische landschap bestaat uit romantische valleien, dichte bossen, uitgestrekte weiden en bergen. Elke regio heeft een ander karakter en aan bezienswaardigheden geen gebrek. Er zijn meer dan duizend kastelen, chateaus en burchten gelegen op geweldige locaties. En ook vind je prachtige natuurgebieden in Tsjechië dat ieder outdoor-hart sneller laat kloppen. Laat je inspireren door deze prachtige rondreis langs de mooiste natuurparken en kastelen van Tsjechië.

kaart kastelen tsjechië

Verken de natuur in Nationaal Park Boheemse Woud en de markante burcht Kašperk

Met trots schittert de kasteelruïne van Kašperk op één van de heuvels in het Boheemse Woud. De burcht, in het zuiden van Tsjechië, is een belangrijk herkenningspunt in de omgeving en staat er al sinds de 14e eeuw. Kašperk lag op de handelsroute tussen Passau en Praag en was een ideale plek om de omgeving in de gaten te houden. Tegenwoordig zijn het vooral toeristen die zich in het landschap voortbewegen. Het Nationale Park Boheemse Woud (Šumava) is een populaire plek bij de actieve toerist die wil genieten van de prachtige natuur in Tsjechië. Het is het grootste nationale park van Tsjechië en heeft een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk. Volg bijvoorbeeld de wandelroute van Kvilda naar Kašperk, een traject van de lange afstandsroute Goldsteig.

Kasperk burcht tsjechie

Kasperk boheems woud tsjechië
Foto: Dagmar Veselkova

Fiets door het bijzondere waterlandschap van Třeboň

De Zuid-Boheemse stad Třeboň is omgeven door tientallen vijvers waar de beroemde kerstkarper wordt gekweekt. Het vlakke waterlandschap van Třeboňsko is een ideale omgeving voor een ontspannen fietstocht. Je fietst langs vijvers, over eeuwenoude bruggen en door gezellige dorpjes. Třeboň is de perfect uitvalbasis voor de fietstocht en bovendien een ontzettend mooi plaatsje. Het plein wordt omringd door pastelkleurige huizen en het sierlijke chateau van Třeboň met haar prachtige sgrafitto versieringen op de buitenmuren. In het chateau kun je twee rondleidingen volgen die over de twee belangrijkste families gaan, die het kasteel in bezit hebben gehad. Ook buiten het centrum van Třeboň bevindt zich een culturele parel. Op ongeveer vijftien minuten lopen staat het Schwarzenberg mausoleum, een indrukwekkende neogotische tombe uit 1877.

Trebon fietsen tsjechië natuur
Foto: Visit Czech Republic
kasteel Trebon, Tsjechië
Foto: Ladislav Renner

Bezoek het Nationale Park Podyjí en kasteel Vranov nad Dyji

Nationaal Park Podyjí is van de vier nationale parken in Tsjechië het minst bekend. Toch is dit natuurgebied in Zuid-Moravië een prachtige plek waar je heerlijk rustig kunt wandelen langs de meanders van de Dyjí rivier. Podyjí is een uniek reservaat met een schitterende rivierdal in een ongerept bos. Een van de mooiste wandelroutes door de Tsjechische natuur is route E8, dat deel uit maakte van de Europese lange afstandsroute. Podyjí bevindt zich tussen de Zuid-Moravische steden Znojmo en Vranov nad Dyjí. Twee romantische stadjes met een kasteel. Bovenop de rotswand torent het chateau van Vranov boven het stadje uit. Het bouwwerk staat er al sinds de 12e eeuw om de grenzen van Moravië te verdedigen. Later werd het kasteel getransformeerd tot een overweldigend barok paleis. Het interieur bevat een indrukwekkende marmeren gang met de portrettengalerij van de familie Althanns.

Wist je dat de ‘Wie is de Mol?’ ook in Zuid-Moravië is geweest? Lees hier over de mooiste plekken uit WIDM Tsjechië.

Kastelen tsjechië, Vranov nad Dyjir
Foto: Ladislav Renner

Tips voor accommodaties bij deze rondreis door de natuur van Tsjechië

Ontdek de uiterwaarden van Olomouc en burcht Bouzov

Grenzend aan de Moravische stad Olomouc ligt het natuurgebied Litovelské Pomoraví. Een waterrijk gebied met uiterwaarden, bossen en moerasweiden met vijvers. Het beschermde natuurreservaat is vernoemd naar de stad Litovel en de Morava rivier die er stroomt. De uiterwaarden vangen het water op als de Morava rivier vol stroomt. De beekjes en meren zijn een ideaal leefgebied voor vogels en amfibieën. Enkele fietspaden voeren door Litovelské Pomoraví, waaronder de Morava fietsroute. Op ongeveer tien kilometer van dit gebied staat de spectaculaire ridderburcht Bouzov. Vanwege haar karakteristieke uiterlijk is Bouzov een populaire filmlocatie. De Netflix serie ‘The Letter for the King’ is er bijvoorbeeld opgenomen. Je kunt in Bouzov verschillende rondleidingen volgen, maar de beste manier om het kasteel te bewonderen is van bovenaf met een ballonvaart.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Olomouc en omgeving? Lees onze tips voor een rondreis door Moravië.

Bouzov natuur kastelen tsjechië
Foto: Visit Czech Republic

Ontdek het bijzondere natuurgebied Kokořínsko en kasteel Bezděz

Ten noorden van Praag ligt het beschermde landschapsgebied Kokořínsko. Een pittoresk gebied met meren en dorpjes met volksarchitectuur; maar vooral beroemd vanwege haar natuur dat zich kenmerkt door romantische kloven en unieke zandstenen rotsen. De rotsen hebben soms zo’n apart uiterlijk dat ze namen hebben gekregen zoals ‘kikker’, ‘reuzenkop’ en ‘sneeuwwitje en de zeven dwergen’. Wandelen door de natuur kun je in Kokořínsko fantastisch. Aan paden geen gebrek, net als kastelen. De burcht Bezděz staat bekend als ‘Koning der kastelen’, omdat het kasteel altijd haar gotische uiterlijk heeft behouden en vanwege de spectaculaire locatie. Het kasteel is gelegen op een 637m hoge heuvel en is alleen te voet bereikbaar. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over het meer Máchovo en het natuurgebied.

Bezděz Holas kasteel tsjechie
Foto: Ondřej Holas

Verken al wandelend, fietsend of kanoënd het Praags Heuvellandschap en chateau Křivoklátsko

Romantiek vind je in het Praagse Heuvellandschap, ten zuiden van de hoofdstad. Met haar bossen, de meanderende rivier Berounka, chateau en landschapspark heeft deze een streek een sprookjesachtige sfeer. Het beschermde natuurgebied Křivoklátsko bevindt zich slechts op een uur rijden van Praag. Het natuurgebied is zelfs met de trein te bereiken, want langs de Berounka loopt een spoorweg. Fietsers en wandelaars kunnen zich uitleven in de prachtige natuur van dit gebied in Tsjechië en ook liefhebbers van kanoën zijn hier op de juiste plek. Het bekendste kasteel van deze streek is het romantische chateau Křivoklát omringd door een aangenaam park. Het was een favoriet jachtslot bij veel Tsjechische koningen. De rijkdom van hun levensstijl is nog steeds duidelijk te zien. Vooral de bibliotheek met 52 000 boeken is fenomenaal!

Combineer een stedentrip Praag met een bezoek aan het natuurgebied Křivoklátsko. Lees ook onze tips voor wat je kunt doen in Praag. Ook leuk: combineer Praag met een trips naar Boheems Zwitserland!

kasteel Krivoklat, praag tsjechië
Foto: Ladislav Renner
Krivoklatsko natuur tsjechië natuurparken
Foto: Jiri Jirousek

Checklist voor je vakantie naar Tsjechië

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek Tsjechië op z'n best. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Start alvast met je reisvoorbereiding. Vind meer informatie bij Visit Czech Republic.
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Meer informatie over de kastelen en natuur in Tsjechië vind je bij Visit Czech Republic

Enthousiast geworden over de prachtige natuur in Tsjechië? Of wil je graag de Tsjechische kastelen bezoeken? Door een mailtje te sturen naar [email protected] kun je een gratis informatiepakket met een campinggids van Tsjechië aanvragen. Of kijk voor meer informatie op de website van Visit Czech Republic.

Dit artikel is geschreven door Erna Lise Snoeij van Visit Czech Republic.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen