Rondreis Noord-Bohemen, Tsjechië: van Reuzengebergte tot Boheems paradijs


Hoewel Tsjechië geen groot land is, vind je tijdens een vakantie in dit prachtige land genoeg afwisseling. Zo is de regio Liberec in Noord-Bohemen een geweldige regio voor wie een mix zoekt tussen natuur en cultuur. In deze regio, ten noorden van Praag, tref je sprookjesachtige kastelen, interessante steden en schitterende natuur aan. Noord-Bohemen kent maar liefst drie natuurparken, waarvan het Boheems Paradijs en het Reuzengebergte de bekendste zijn. In het Reuzengebergte vind je de hoogste bergtoppen van het land en het Boheems Paradijs is een walhalla voor natuurliefhebbers en wandelaars. Waarbij de indrukwekkende rotsformaties van Hruba Skála een van de hoogtepunten vormen. Maar ook het minder bekende IJzergebergte is met haar veenmoerassen de moeite waard, net als een bezoek aan Liberec, de hoofdstad van de regio, en het prachtige gebied rondom Mála Skála. Wij maakten een actieve rondreis door Noord-Bohemen in de regio Liberec en ontdekten de natuur, historie én cultuur van dit deel van Tsjechië. 

noord bohemen tsjechie

Regio Liberec als vakantiebestemming

De provincie Noord-Bohemen bestaat uit twee regio’s: Usti en Liberec. Wij bezochten regio Liberec, een prachtige vakantiebestemming voor wie op zoek is naar een actieve en afwisselende vakantie in Tsjechië. De regio ligt in het noorden van Tsjechië, tegen de Poolse grens. Bijzonder aan de regio is dat je hier drie grote natuurparken vindt, waarvan Boheems Paradijs, in het zuiden van de regio, de toeristentrekker is, met name vanwege de bijzondere rotsformaties in Hruba Skála. Maar ook het Reuzengebergte dat deels in Tsjechië en deels in Polen ligt, is met zijn hoge bergtoppen erg in trek bij vakantiegangers; wintersportdorp Harrachov is zowel ‘s zomers als ‘s winters een populaire vakantiebestemming in Tsjechië. Maar regio Liberec heeft meer te bieden. Zo is er de gelijknamige hoofdstad met zijn karakteristieke stadhuis en opvallende Jested toren, kun je wandelen door de Jizerka veenmoerassen in het IJzergebergte, of steppen, kanoën en fietsen rondom Mála Skála. En dan hebben we de vele sprookjesachtige kastelen in de regio nog niet eens benoemd! Ga jij op vakantie naar Tsjechië en wil je weten wat te doen tijdens jouw bezoek aan deze regio? We delen de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten in regio Liberec in Noord-Bohemen. Van Boheems Paradijs tot het Reuzengebergte en IJzergebergte, dit is wat je er kunt doen! 

regio liberec tsjechie vakantie

Boheems Paradijs

Zoals de naam al doet vermoeden is Boheems Paradijs een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Dit natuurpark ligt in het zuiden van regio Liberec en heeft tal van outdoor mogelijkheden. Zoals gezegd zijn de grillige zandstenen rotsen in Hruba Skála een van de populairste bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs. Maar ook het prachtige gebied rondom Malá Skála en de Prachov rotsen zijn het bezoeken waard. Of je nu op zoek gaat naar de mooiste uitzichten, overnacht in een 14e eeuws kasteel, de iconische Trosky kasteelruïnes bezoekt of gaat steppen en kanoën in de omgeving van Mála Skála, het Boheems Paradijs zal je nog lang bijblijven!

boheems paradijs hruba skala

De indrukwekkende rotsformaties van Hruba Skála

De zandstenen rotsen in de gemeente Hruba Skála kwamen bij ons in beeld nadat we ze gezien hadden in Wie is de Mol Tsjechië, maar zijn al jaren de toeristische trekpleister van het Boheems Paradijs. Een klimmer die ik er tijdens onze reis sprak noemde het de beste plek ter wereld om te klimmen. En dat geloof ik graag! In Hruba Skála vind je een natuurfenomeen waarbij zandstenen rotsformaties als wolkenkrabbers tientallen meters boven de bossen uitrijzen. En dat brengt een uniek landschap met zich mee met prachtige vergezichten. Het kasteel Hruba Skála, dat op een van de rotsen is gebouwd, maakt het sprookjesachtige plaatje helemaal compleet. 

hruba skala, boheems paradijs tsjechierotsen hruba skala, boheems paradijs Tsjechie

Wandelroutes in Hruba Skála

In het gebied lopen diverse wandelpaden zigzaggend tussen de rotsen door. Je kunt vanaf kasteel Hruba Skála verschillende routes lopen. De blauwe en groen route zijn korte routes die onderlangs door het bos lopen, en je de zandstenen van onderaf laten zien. En dat is al best indrukwekkend! Maar voor de beste ervaring raad ik aan de gele en rode route te combineren. Wandel via de gele route van Hruba Skála naar fort Valdstejn en via de rode route weer terug. Dit is een rondje van zo’n 8 km. De gele route slingert zowel boven- als onderlangs tussen de rotsen door en laat je de mooiste kanten van dit gebied ervaren. Van de mooiste uitzichtspunten tot slingerende zandpaadjes door de bossen, deze route laat je een bijzonder mooie wereld zien! En kijk niet gek op als je onderweg mensen als kleine stipjes hoog bovenop die hoge reuzen ziet staan, want het gebied is een waar paradijs voor klimmers. De rode route is onderdeel van de lange-afstandsroute Zlatá stezka die het Boheems Paradijs doorkruist. Op je weg terug van Valdstejn naar Hruba Skála word je op deze route getrakteerd op een aantal van de allermooiste viewpoints in het gebied. 

Alle routes zijn zeer goed te bewandelen en zijn ook prima te doen met kinderen. Met name de gele route is voor kinderen erg leuk. De rode route is zelfs grotendeels te bewandelen met kinderwagen of buggy, omdat deze minder smalle zandpaadjes bevat en redelijk op dezelfde hoogte blijft. 

wandelroutes hruba skala, boheems paradijsboheems paradijs rotsen

Hruba Skála bij zonsopkomst

Aan het begin van de gele route vind je, op 378m hoogte, een prachtig uitzichtspunt met de naam Mariánská Vyhlídka. Heb je goed weer tijdens je bezoek aan dit gebied, dan is het absoluut de moeite waard vroeg je bed uit te komen en dit uitzichtspunt bij zonsopkomst te bezoeken. Vanaf hier heb je namelijk het mooiste uitzicht op kasteel Hruba Skála, dat in het ochtendlicht een prachtige, warme gloed krijgt. En nog een voordeel van vroeg opstaan, je hebt op dit tijdstip dit uitzicht helemaal voor jezelf!

uitzichtspunt zonsopgang hruba skalauitzichtspunt zonsopgang hruba skala

Slapen in het 14e eeuwse kasteel, Zamek Hruba Skála

Kasteel Hruba Skála is niet alleen mooi om van een afstandje te bekijken, je kunt er namelijk ook overnachten! En hoe vaak krijg je nu de kans om te slapen in een 14e eeuws kasteel?! Een overnachting in Zamek Hruba Skála hotel is niet alleen een sprookjesachtige ervaring, het is ook nog eens de perfecte locatie als je zonsopgang wilt bekijken. Vanaf het kasteel is het uitzichtspunt Mariánská Vyhlídka namelijk slechts 15-20 min wandelen. Dat betekent ‘s ochtends vroeg eerst zonsopgang bekijken en daarna nagenieten bij het ontbijt! Ook weer met dat prachtige uitzicht. Vanaf het terras van het restaurant kijk je namelijk uit over het Boheems Paradijs en kun je zowel de rotsformaties als de iconische Trosky kasteelruïnes zien liggen. 

hruba skala kasteel hotel hruba skala, boheems paradijs

Kastelenroute fietsen

Heb je twee dagen in Hruba Skála te besteden? Dan is het leuk om de eerste dag te wandelen door Hruba Skála en de tweede dag deze fietsroute te fietsen langs de Trosky kasteelruïnes en kasteel Kost, de andere bezienswaardigheden in de regio. Een ontspannen en leuke manier om dit deel van het Boheems Paradijs te ontdekken. Je kunt fietsen huren bij het kasteel van Hruba Skála. 

Het icoon van het Boheems Paradijs: de Trosky kasteelruïnes (hrad Trosky)

Niet de rotsformaties van Hruba Skála, maar de Trosky kasteelruïnes vormen het icoon van het Boheems Paradijs. En al rijdend door het glooiende landschap begrijp je al snel waarom. Hrad Trosky, dat op twee puntige rotsen is gebouwd, torent hoog boven het landschap uit en is bijna vanuit iedere hoek van het Boheems Paradijs te zien. En denk je al genoeg geklommen te hebben in Hruba Skála, dan mag je er nog een klimmetje aan toevoegen, want Trosky castle is een van de bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs die je zeker niet mag overslaan! Dat dit kasteel op een strategische plek is gebouwd wordt direct duidelijk als je vanuit de kasteeltorens uitkijkt over de wijde omgeving. 

trosky kasteel boheems paradijs tsjechiehrad trosky, boheems paradijs tsjechie

Steppen en kanoën bij Malá Skála 

Van totaal andere orde is het gebied rondom Malá Skála, dat weer een heel andere kant van het Boheems Paradijs laat zien. Kenmerkend voor dit gebied is de Eger rivier die door de bosrijke omgeving stroomt en de perfecte basis vormt voor een mooie kanotocht. Langs de rivier loopt de ‘Greenway Jizera’ fietsroute. Een mooie plek om te fietsen, maar nog leuker om te steppen! Een van de activiteiten die veel wordt gedaan in Noord-Bohemen. Op verschillende punten langs de rivier kun je zowel kano’s als steps huren en weer inleveren, waardoor je stroomopwaarts kunt steppen en stroomafwaarts kunt kanoën. Zelf stepten wij vanuit Dolánky naar Malá Skála (8km) en legden de terugweg per kano af. Een ontzettend leuke activiteit die ook nog eens heel ontspannen is! Je ziet de omgeving vanuit verschillende oogpunten en dat maakt het heel afwisselend. Het steppen over de goed aangelegde fietspaden was verrassend leuk en de kanotocht over het kabbelende water heerlijk rustgevend. Wat mij betreft dus echt een aanrader om te doen in het Boheems Paradijs. 

steppen mala skala boheems paradijsKanoën, mala skala, boheems paradijs Tsjechie

Step en kano verhuur Malá Skála, Boheems Paradijs

Steps en kano’s huur je bij SUNDISK. Je vindt verhuur- en inleverpunten aan de rivier bij de campings in o.a. Dolánky, Mála Skála en Svijani, maar er zijn meer punten langs de rivier waar je op en af kunt stappen. Je kunt dit online of ter plekke boeken. De tocht maak je op eigen gelegenheid en je kunt er dus zolang over doen als je wilt. 

dolanky steproute mala skala

Bezoek het Vranov kasteel in Malá Skála

Wanneer je je step in Malá Skála inlevert kun je hier vervolgens hrad Vranov bezoeken. Een kasteel dat, hoe kan het ook anders, op een hoge rots is gebouwd en uitkijkt over Malá Skála. Hrad Vranov is niet zo spectaculair als bijvoorbeeld Trosky, maar wel een van de bezienswaardigheden in dit gebied die een bezoek waard zijn. Al is het alleen al voor het uitzicht over de rivier. Een stijl klimmetje is het wel, maar ach, dat is goed voor de benen zullen we maar zeggen! 

vranov castle, mala skalamala skala, boheems paradijs tsjechie

Lunchtip voor Malá Skála

Na de steptocht en bezoek aan het Vranov kasteel kun je wel een goede lunch gebruiken. Tip hiervoor is Pivovar Malá Skála Restaurance pod Pantheonem. Dit is een lokaal restaurant met klassieke Tsjechische gerechten in modern jasje. Het restaurant beschikt ook over een groot terras aan de achterkant van het gebouw. Daarnaast is het een echte aanrader om een ijsje te halen bij Farma Malá Skála. Waanzinnig lekker schepijs, met alleen natuurlijke ingrediënten. 

Overnachten bij Malá Skála

In de omgeving van Malá Skála vind je diverse campings langs de rivier en ook zijn er verschillende kleine pensions en hotels te vinden. Zelf verbleven wij in Dolánky dat een hele goede uitvalsbasis is als je de step- en kanotocht wilt maken, zoals wij die hebben gedaan. Wij sliepen hier in pension Abeluv Mlyn, een sfeervolle B&B met slechts 3 kamers. Echt een geweldige plek! Ook als je niet in Abeluv Mlyn zelf overnacht, maar bijvoorbeeld op de camping in Dolánky, kun je hier heerlijk dineren of een wijntje drinken op het terras. 

hotel dolanky, abeluv mlyn

Checklist voor je vakantie in Boheems Paradijs en het Reuzengebergte

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Ontdek het beste van Noord-Bohemen. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online

Bezoek het 16e eeuwse Chateau Sychrov

In de buurt van het Boheems Paradijs vind je Chateau Sychrov, een prachtig chateau dat bekend staat om zijn grote kasteeltuinen en bijzondere interieur. Het kasteel heeft sinds de 16e eeuw verschillende eigenaars gekend, waardoor er meerdere stijlen zijn ontstaan. Van Barok tot eigendommen van de Boheemse aristocratie en Empire-stijl, je vindt het er allemaal terug. Het kasteel is alleen te bezoeken met een rondleiding. En hoewel deze in het Tsjechisch is (je krijgt de geschreven tekst in het Nederlands mee), is dit wel een aanrader. De weelderig ingerichte kamers geven een goede indruk van de geschiedenis van dit chateau en het Boheemse rijk. De kasteeltuin kun je op eigen gelegenheid bezoeken en is het best te vergelijken met een groot park. Achterin de kasteeltuin kun je koffiedrinken of lunchen in de oranjerie.

sychrov castle liberec tsjechiekasteel sychrov liberec tsjechie

Het Reuzengebergte in Noord-Bohemen

Het Reuzengebergte kent de hoogste bergtoppen van Tsjechië en rijkt verder dan regio Liberec. Het beslaat een groot gebied dat zich uitstrekt van Noord- tot Oost-Bohemen en het zuiden van Polen. In het westen van het Reuzengebergte, het deel dat in Noord-Bohemen ligt, is Harrachov de belangrijkste plaats. Harrachov is een typisch (winter)sportdorp gelegen tussen de bergtoppen van het Reuzengebergte. En niet alleen in de winter is dit een levendige vakantieplaats, want ook ‘s zomers is dit sfeervolle stadje een leuke stop tijdens je vakantie in Tsjechië. Harrachov ademt outdoor en is de perfecte uitvalsbasis voor wie wil wandelen en fietsen in de omgeving. De 8 meter hoge Mumlava watervallen zijn een populaire bezienswaardigheid in Harrachov, maar er is meer! 

reuzengebergte tsjechie harrachov

Ontdek de glaskunst van Noord-Bohemen in glasblazerij Novosad

Glasblazerijen zijn typisch voor Noord-Bohemen en iets waar de inwoners trots op zijn. Boheems kristal wordt overal ter wereld geëxporteerd. Een bezoek aan een glasblazerij mag dan ook niet ontbreken tijdens je rondreis door Noord-Bohemen. En Harrachov is daar de uitgelezen plek voor, want hier vind je de 300 jaar oude glasblazerij Novosad. Dit is de oudste, nog werkende, glasblazerij van Europa waar nog met de hand glas geblazen wordt. Een bewerkelijk proces waar echt vakmanschap bij komt kijken. Erg mooi om dit van dichtbij te mogen aanschouwen en zeker een van de bezienswaardigheden in Noord-Bohemen die de moeite waard zijn! Je kunt de fabriek bezoeken met een Engelse of Duitse tour.

Meer informatie vind je hier >>

novosad glasblazerij, harrachov tsjechienovosad glasblazerij, harrachov reuzengebergte

Fietsen en wandelen in het Reuzengebergte, rondom Harrachov

Zoals gezegd kun je in het Reuzengebergte prachtig wandelen en fietsen. Harrachov is hiervoor een goede uitvalsbasis. Er lopen vanuit Harrachov diverse fiets- en wandelroutes. Het is een bergachtig gebied, dus een e-bike is wel aan te raden, tenzij je een ervaren mountainbiker bent. De routes kunnen namelijk behoorlijk stijl omhoog gaan. Wij bezochten vanuit Harrachov de Mumlava watervallen en volgden met de e-bike het fietspad omhoog langs de Mumlava rivier tot zo’n 1.000m hoogte en maakten daarna een rondje door de prachtige dennenbossen. Er zijn verschillende fietsroutes die je hier kunt volgen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat voor afstand je wilt afleggen. Vraag bij je fietsverhuur om een kaartje en tips. 

fietsen reuzengebergte tsjechie harrachov

Er zijn verschillende fietsverhuurpunten in Harrachov. Wij huurden e-mountainbikes bij Ski Rent Stone Bar, naast het basisstation van de kabelbaan (bushalte: Ducha hor).

Bezoek de imposante Mumlava watervallen

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Harrachov zijn de 8 meter hoge Mumlava watervallen. Er loopt een fiets- en wandelpad langs de watervallen omhoog, waardoor je de verschillende niveaus van de watervallen kunt bekijken. Een erg fotogenieke plek en bij mooi weer kun je zelfs in de basins van de watervallen zwemmen. 

mumlava watervallen reuzengebergte tsjechie

Ga picknicken aan de Mumlava rivier

Bij de Mumlava watervallen vind je diverse restaurantjes waar je wat kunt eten en drinken, maar leuker is het om te gaan picknicken aan de rivier. Hoe verder je omhoog trekt, hoe rustiger het wordt. Je kunt net zolang langs de rivier lopen of fietsen tot je een geschikte picknickplek hebt gevonden. Toen wij er waren stond het water niet hoog, waardoor we zelfs op een grote platte steen ín de rivier hebben kunnen picknicken. Voordat we op de fiets stapten haalden we in het dorp bij de bakker (vlakbij de fietsverhuur) heerlijke verse broodjes. En met zo’n perfecte picknickspot was het idyllische plaatje helemaal compleet! 

mumlava waterval picknick reuzengebergte

Overnachten in Harrachov

Er zijn in Harrachov genoeg mogelijkheden om te overnachten. Zelf verbleven we in Pytloun Wellness hotel, iets buiten het centrum. Een prachtig plekje in het rustige gedeelte van het dorp. Er rijdt de hele dag een bus (943) dwars door het dorp heen en weer vanaf het treinstation van Harrachov tot hotel Fit Fun. Ons hotel lag bij deze laatste busstop, waardoor we heel makkelijk het dorp in konden en de bezienswaardigheden bezoeken. Pytloun Wellness hotel is een kleinschalig hotel met mooie, sfeervolle kamers en een gezellige bar. Wil je gebruik maken van de wellness is het slim om vooraf een tijdslot te reserveren. Zeker een aanrader, want de wellness heeft, naast een sauna, een jacuzzi op het terras met uitzicht op de bergen. 

Pytloun wellness hotel harrachov

IJzergebergte

Helemaal in het noorden van regio Liberec ligt het IJzergebergte. Een glooiend berglandschap met als hoogtepunt de Jizerka veenmoerassen. Rondom Jizerka kun je dan ook prachtig wandelen. En omdat je hier geen hoge bergtoppen vindt, is dit ook de ideale bestemming om te gaan wandelen met kinderen bijvoorbeeld. 

ijzergebergte tsjechie, jizerka

Wandelen door de Jizerka veenmoerassen in het IJzergebergte

De natuur van het IJzergebergte is weer heel anders dan het Reuzengebergte en Boheems Paradijs. Zo vind je bij Jizerka prachtige veenmoerassen in een glooiend, bosrijk landschap. Net als in de andere natuurgebieden van Noord-Bohemen kun je hier prachtig wandelen en fietsen. Hiervoor zijn diverse routes aangegeven. Wij liepen de wandelroute ‘NS Raseliniste Jizerky‘, een rondje van 7,5 door het dorp Jizerka, via de veenmoerassen naar Raseliniste Jizerky en weer terug met een extra lus door het bos. Mocht je meer tijd hebben, dan is het zeker aan te raden een langere wandeling te maken die je verder langs de veenmoerassen brengt, want dit is zeker de moeite waard. Je kunt dan het beste de volledige groene route lopen. Deze is eventueel uit te breiden met de groene stippel route. Startpunt van de routes is de Morina parkeerplaats. Hier is ook een gezellig café met terras. 

jizerka veenmoerassen ijzergebergte tsjechiewandelen jizerka mountains ijzergebergtejizerka ijzergebergte tsjechie

Liberec

Liberec is de hoofdstad van de gelijknamige regio en een goed te combineren met een bezoek aan het IJzergebergte. De stad heeft zo’n 100.000 inwoners en is dus geen hele grote stad. Heel veel is er in de stad zelf niet te doen, het is echt een uitvalsbasis om de prachtige omgeving de verkennen, maar er zijn wel een aantal bezienswaardigheden in Liberec die de moeite waard zijn. Niet te missen is bijvoorbeeld het fotogenieke stadhuis dat veel gelijkenissen toont met het stadhuis in Wenen. En ook de opvallende Jested televisietoren, die gebouwd is in communistische tijd, is een bezoek waard. Wandel verder door de Masarykova straat met zijn statige huizen en vele musea en eet een typisch Tsjechische maaltijd in de kelder van het stadhuis.  

liberec tsjechie noord-bohemen

Het stadhuis van Liberec

Het stadhuis van Liberec is in 1893 gebouwd en ontworpen door de Weense architect F. Neumann. Hoewel het stadhuis veel weg heeft van een Gotische kathedraal is het in neorenaissancestijl gebouwd. Het is namelijk niet het eerste stadhuis van Liberec. Het eerste stadhuis van Liberec werd vanwege brandgevaar gesloopt, waarvoor deze in de plaats kwam. Het stadhuis is niet alleen fotogeniek van buiten, want ook het interieur is nog helemaal in originele staat te bewonderen. Je kunt het stadhuis zelf binnenlopen, of je kunt een rondleiding aanvragen bij de lokale VVV (links achter het stadhuis). Leuk aan de rondleiding is dat je toegang krijgt tot vertrekken die je anders niet te zien krijgt. Zoals de raadzaal en de toren die je kunt beklimmen. Deze biedt prachtig uitzicht op het centrale plein, de Jested toren en de rest van de stad. 

stadhuis liberec tsjechiestadhuis liberec tsjechie

Eten in het stadhuis van Liberec

In de kelder van het stadhuis is een restaurant gevestigd dat traditionele Tsjechische gerechte serveert, Radnicí sklípek Liberec. Niet alleen kun je hier echt heel lekker eten, je kunt hier ook biertjes drinken uit hun eigen brouwerij. En dat allemaal in een sfeervolle setting. Aanrader dus!

Radnicí sklípek Liberec

Met de kabelbaan naar de Jested TV-toren

De Jested TV-toren is met zijn communistische ontwerp zeer opvallend te noemen en is al vanuit het centrum van Liberec te zien. Met tram 3 reis je vanaf het centrale plein of de Masarykova in zo’n 25 minuten naar het dalstation van de kabelbaan die je omhoog brengt naar de toren. Liever lopend de berg op? Ook dat kan natuurlijk! Op de eerste verdieping van de televisietoren is een restaurant gevestigd waar je een Tsjechische maaltijd kunt eten met panorama view over het groene landschap rondom Liberec. Vanaf de Jested toren kun je diverse wandelingen maken of bezoek dit uitzichtspunt bij zonsondergang! 

jested toren liberec

Meer tips voor de omgeving van Liberec

Naast alle bovengenoemde tips voor de regio Liberec zijn er in de omgeving van Liberec stad nog een aantal bezienswaardigheden die je mee kunt nemen tijdens je roadtrip. Zo is er het Finkstein uitzichtspunt. Een korte wandeling van 15 minuten brengt je naar de top en trakteert je op een prachtig uitzicht. Ook kun je langs het fotogenieke, stenen treinviaduct rijden als je met de auto een rondreis door Noord-Bohemen maakt. 

treinviaduct liberec tsjechie

Overnachten in Liberec

Tijdens ons bezoek aan Liberec verbleven we in Pytloun Grand Hotel Imperial. Dit moderne design hotel werd begin 20e eeuw in 1906 geopend door de Habsburger keizer Franz Josef. Het hotel heette toen Golden Lion en was voor die tijd een van de mooiste en grootste hotels van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. In het hotel zijn nog rijke art nouveau elementen terug te vinden en de kamers zijn de afgelopen jaren gerenoveerd. Het heeft een gezellige lobby en een zeer goed en uitgebreid ontbijtbuffet. 

pytloun hotel liberec tsjechie

Door ons geselecteerde accommodaties in Noord-Bohemen

Door ons bezocht
Kasteel
Zamecky Hruba Skála
HRUBA SKÁLA | Slapen in een 14e eeuws kasteel met uitzicht op de rotsformaties van Hruba Skála. Deze plek is uniek!
Door ons bezocht
Hotel
Pytloun Wellness hotel
HARRACHOV | Mooi, kleinschalig wellness hotel in het rustige gedeelte van Harrachov. Nette kamers, gezellige bar en goed ontbijt.
Hotel
Hotel Zámek Svijany
SVIJANY | Op 12 km van Malá Skála ligt dit prachtige kasteeltje. Mooie, sfeervolle kamers op een prachtige locatie in de regio.

Meer tips en inspiratie voor je vakantie in Noord-Bohemen en Tsjechië 

Ben jij enthousiast over een vakantie in de regio Liberec? Op de website van Liberec region en  Visit Czech Republic vind je nog veel meer tips voor Noord-Bohemen, maar ook voor de andere provincies in Tsjechië. 

Vind hier meer inspiratie voor regio Liberec en Noord-Bohemen.

Vakantie in Tsjechië iets voor jou? 

Eén ding is zeker, een vakantie in Tsjechië biedt ontzettend veel afwisseling in korte tijd. De combinatie van prachtige natuur, oude kastelen en gezellige steden maakt Tsjechië een geweldige vakantiebestemming. De afstanden zijn daarnaast niet groot, waardoor je veel in korte tijd kunt zien, zowel met de auto als wanneer je met de trein door Tsjechië reist. Zie jij dit ook wel zitten? Zelf reisden we al vaker naar Tsjechië en deelden eerder ook al onze reisroute voor een rondreis door Moravië, onze tips voor Praag en een stedentrip Brno

wandelen ijzergebergte tsjechie

Reizen door Tsjechië 

Met de trein door Noord-Bohemen reizen 

Net als onze rondreis door Moravië, reisden we in Noord-Bohemen voornamelijk met de trein. Treinreizen in Tsjechië is namelijk heel goed te doen. De treinen zijn vergelijkbaar met die in Nederland (vaak zelfs een stuk netter). Ze rijden goed op schema en er zijn in de meeste plaatsen in Tsjechië treinstations aanwezig. Het is een makkelijke en goedkope manier om Tsjechië te verkennen. 

Treintickets kopen in Tsjechië 

Treintickets kun je vooraf online bestellen of ter plekke op het station kopen. Online tickets kun je het beste printen, maar werken meestal ook gewoon op je telefoon. Online bestellen kan via deze website. Hier vind je ook treintijden en tarieven. Je kunt 1e klas en 2e klas reizen. Omdat de tarieven laag zijn, kun je ervoor kiezen om op de langere trajecten 1e klas te reizen. Dit is met name interessant voor de hoge snelheidstreinen op trajecten als Praag – Liberec. Tussen de kleinere plaatsen die wij aandeden tijdens onze reis door Noord-Bohemen rijden met name sprinters. Hier heeft 1e klas dus weinig toegevoegde waarde. 

Voor bussen en trams koop je een kaartje bij de chauffeur. Zorg dus dat je contant geld bij je hebt. De meeste busritten kosten omgerekend ongeveer 1 euro.

Je kunt voor trein- en bustickets ook op Bookaway kijken. Hier boek je eenvoudig online je bus- en treintickets en je kunt betalen met iDeal.

LET OP: in Tsjechië betaal je met Tsjechische kronen (dus geen euro!). Je kunt niet overal met de pin betalen en ook voor bussen, toilet en bagagekluizen heb je contant geld nodig. Het is dus verstandig om bij aankomst in Tsjechië een klein bedrag te pinnen. Voor de bus en tram is het handig om kleingeld op zak te hebben, want een bus- of tramrit binnen de stad kost vaak maar 15 kronen (€0,60). 

tram liberec tsjechie tips

Auto huren in Tsjechië 

Wil jij deze rondreis door Noord-Bohemen liever per auto doen, maar wil je er niet helemaal vanuit Nederland naartoe rijden? Huur dan een auto, bijvoorbeeld in Praag. In dat geval raden we Sunny Cars aan. Je huurt dan all-in, dus komt niet voor onverwachte kosten te staan voor bijvoorbeeld verzekering. Wil je de allergoedkoopste auto huren? Dan kun je dit doen via Rentalcars.

Vind hier je huurauto >>

Ook naar Tsjechië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je reis door Tsjechië zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via Rentalcars, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je reis vind je op GetYourGuide. Voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste! en voor het boeken van tickets voor bus of trein raden we Bookaway aan.

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen? Neem dan eens een kijkje bij reisorganisatie Tsjecho reizen, zij zijn gespecialiseerd in rondreizen door Tsjechië en Slowakije.

+ There are no comments

Add yours