Meteen naar de content

Ontdek de magie van de Alpen: de 10 mooiste plekken

Marc Lommert

Door Marc

Alpen

Frankrijk

Italië

Natuur en Wildlife

Oostenrijk

Wandelvakantie

Zwitserland

Volgens velen is het Alpengebergte het mooiste berggebied van Europa, of zelfs van de hele wereld. De Alpenweiden, de bergmeren, de spitse toppen en de diepe valleien; de bergrug die zich uitstrekt over maar liefst acht Europese landen heeft alles waar je als natuurliefhebber van kunt dromen. Maar stel dat je inderdaad wilt gaan genieten van al dit natuurschoon, hoe bepaal je dan waar je precies naar toe gaat? Wij speurden de Alpen af naar tien idyllische plekjes die je sowieso niet gaan tegenvallen!

Onderweg naar de top van de Warscheneck, bij Liezen, Oostenrijk
De wandelweg vanuit Roβleiten naar de top van Warscheneck, een klim van ruim 2000 hoogtemeters

10. Het Montafondal, Oostenrijk

Het Montafondal is vanuit Nederland in nog geen acht uurtjes te bereiken, maar blijkt direct één van de indrukwekkendste valleien die Vorarlberg te bieden heeft. Met het Silvretta massief en de Piz Buin die het zuidelijke zicht bepalen is dit een gebied waar je zowel in de winter als in de zomer gegarandeerd van de Alpen kunt genieten.

Vind hier je accommodatie in Vorarlberg >

De Oostenrijkse Alpen rond Gargellen, Montafon, Oostenrijk
De Alpen rondom het bergdorpje Sankt Gallenkirch, gelegen in het Montafondal

9. Siebenbrunnen Wasserfal, Lenk, Zwitserland

Watervallen kom je in de Alpen genoeg tegen, maar plekken waarop het water zomaar uit de bergen tevoorschijn komt zijn minder talrijk. Siebenbrunnen waterval, gelegen ten zuiden van Lenk im Simmental, is het resultaat van een ondergrondse bergrivier die op zeven plaatsen het hooggebergte uitgeperst wordt.

Vind hier je accommodatie in Lenk >

Siebenbrunnen wasserfall bij Lenk, Zwitserland
Siebenbrunnen wasserfall in Lenk, Berner Oberland

8. Lac Léman, Zwitserland/Frankrijk

Het meer van Genève, ofwel Lac Léman, vormt de grens tussen het zuidwesten van Zwitserland en Frankrijk. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de omringende bergen en zowel Genève, als Lausanne, als Montreux zijn de moeite waard te bezoeken. Maar de mooiste manier om Lac Léman te bekijken blijft natuurlijk vanaf boven.

Vind hier je accommodatie rond het meer van Genève >

Lac Leman (meer van Genève) bij zonsopkomst, Frankrijk
Zonsopkomst rond het meer van Genève, gezien vanaf Rochers de Naye

7. Jungfrau, Mürren, Zwitserland

Met 4158 meter is de Jungfrau één van de hogere bergen van Zwitserland en tezamen met de ernaast liggende Mönch (4107 meter) en Eiger (3970 meter biedt zij een uitzicht om bij weg te dromen. Vooral vanuit het autovrije bergdorp Mürren, met een treintje vanuit Lauterbrunnen te bereiken, is het uitzicht fenomenaal.

Vind hier je accommodatie in Mürren >

Jungfrau, gezien vanuit Mürren, Zwitserland
Uitzicht over het Jungfrau massief, net voorbij het bergdorpje Mürren

6. Lac du Mont Cenis, Parc National de la Vanoise, Frankrijk

Voorbij het Franse bergdorp Modane vinden wij, vlak voor de grens met Italië, het Lac du Mont Cenis. Het op ruim 2000 meter hoogte gelegen meer heeft een prachtig heldere kleur en is omringd door pieken die bijna twee keer zo hoog zijn, zoals de Pointe de Ronce (3612 meter). De weiden langs de oevers daarentegen zijn relatief vlak en bieden vee de mogelijk om te grazen.

Vind hier je accommodatie in Vanoise >

Koeien bij het Franse Lac du Mont Cenis, nabij Modane, Frankrijk
Grazende Alpenkoeien bij het azuurblauwe Lac du Mont Cenis

5. Höturli, Griesalp, Zwitserland

De Höturli (2778 meter) is één van Zwitserlands hoogste en indrukwekkendste passen en het wandelpad dat er vanuit Griesalp (1400 meter) naartoe leidt is zwaar. Alternatieven om boven te komen zijn er echter niet, dus wil je van de Höturli genieten, plan dan minimaal vier uur in om boven te komen. Maar eenmaal op de pas is het uitzicht ook wel fenomenaal. De toppen van de Jungfrau, First en Lohner zijn slechts de eerste in je zicht. En wanneer je een bed reserveert in de op de top gelegen hut, kun je genieten van een zonsondergang zoals je die nog nooit gezien hebt.

Vind hier je accommodatie in Kiental >

Magisch uitzicht over Hohtürli in Oostenrijk tijdens zonsondergang, Zwiterland
Zonsondergang gezien vanaf de 2778 meter hoge Höturli pas

4. S-Charljoch, Val S-Charl, Zwitserland/Italië

Het meest zuidoostelijke deel van Zwitserland is misschien ook wel het meest verwilderde deel. Vanuit het “bergdorpje” S-Charl (één hotel en één pension) wandel je zonder personen of dorpjes tegen te komen naar het zuiden, waar je via het S-Charljoch Italië binnenstapt. Een fantastische route, waar je de Alpen ervaart zoals dat nog maar op weinig plekken kan: helemaal alleen.

S-Charljoch, de grens tussen Zwitserland en Italie
Het S-Charljoch, de grens tussen Zwitserland en Italië

3. Oeschinensee, Zwitserland

Bergmeren heb je op veel plekken in de Alpen, maar bergmeren met daaraan grenzend verticale rotswanden van bijna 1000 meter hoog, dat is een ander verhaal! Daarbij geven de mineralen in de Oeschinensee het water een prachtige, azuurblauwe kleur en houden de omringende bergen de wind in de ochtend tegen, waardoor het water zo glad als een spiegel blijft.

Vind hier je accommodatie in Lenk, bij de Oeschinensee >

Reflecterende bergen in de Oeschinensee, Zwitserland
De in de Oeschinensee reflecterende toppen van het Zwitserse hooggebergte

2. Parco Nazionale dello Stelvio, Italië

De Stelviopas is vooral bij wielrenners bekend en berucht, maar ook wandelaars kunnen hun hart ophalen in dit misschien wel mooiste wandelgebied van Italië. Verwacht niet dat men aan de noordkant van dit nationale park Italiaans spreekt, want ook in Zuid Tirol spreken de Italianen enkel Duits. Pizza’s maken ze echter als de beste en omdat je hier net ten zuiden van het hooggebergte zit, is de temperatuur er vaak aangenamer dan in bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk.

Vind hier je accommodatie in de buurt van het National Park >

Wandelpad naar Runderkopf in Stelvio National Park, Italië
Het wandelpad naar de roodgekleurde rotsen van Piz Cotschen, nabij de Stelvio pas

1. Kandersteg, Zwitserland

Kandersteg is een klein bergdorpje omringd door indrukwekkende bergruggen, gelegen iets ten zuiden van Spiez en daardoor nog enigszins gemakkelijk per trein of auto te bereiken. Het is een gebied waar de outdoor-liefhebber als nergens anders in zijn element is. De wandelpaden zijn talrijk en daardoor relatief rustig, en dat terwijl je hier de hoogste toppen en hutten van Zwitserland kunt bereiken. Een in alle opzichten onvergetelijke vakantiebestemming.

Vind hier je accommodatie in Kandersteg >

Uitzicht over Kandersteg vallei, vanuit Blumlisalphutte, Zwitserland
Kandersteg gezien vanaf de op 2840 meter gelegen Blümlisalphutte

Meer tips voor mooie wandelgebieden in Europa

Niet alleen deze prachtige wandelgebieden in de Alpen zijn de moeite waard. Ook een wandelen in de Dolomieten is een aanrader! En wat dacht je van de Peaks of the Balkan trail die Albanië, Montenegro en Kosovo doorkruist? En denk ook eens aan de Aosta Vallei in Italië of het sprookjesachtige Boheems Paradijs in Tsjechië. En ga je naar de Alpen in Oostenrijk? Maak dan ook eens een stedentrip naar Innsbruck, dit is echt een aanrader. En wist je dat je er een rechtstreekse nachttrein naar Oostenrijk gaat vanuit Nederland?

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen