Meteen naar de content

10 Mooie nationale parken in Amerika

Marc Lommert

Door Marc

Amerika

Natuur en Wildlife

De nationale parken in Amerika zijn wereldberoemd. Volgens velen is Yosemite National Park (Californië) de mooiste plek ter wereld en bij menig avonturier staat slapen onder een heldere sterrenhemel op de bodem van de Grand Canyon (Arizona) bovenaan de bucketlist. Beiden zijn inderdaad prachtig, maar er zijn nog zoveel meer mooie nationale parken in Amerika! De afgelopen jaren heb ik meer dan dertig nationale parken in Amerika bezocht, zowel onbekende, als bekende national parken. En in dit artikel vind je een mooie mix. Wat voor jou de top 10 mooiste nationale parken in Amerika zijn is namelijk heel persoonlijk, wij geven alleen wat suggesties. Zo kun je zelf bepalen welke van de 63 nationale parken in Amerika jij wilt bezoeken. Ga je voor Zion National Park waar je de beroemde Angels Landing trail kunt hiken? Of kies je bijvoorbeeld voor de rustigere, prachtige canyons in Yellowstone? Dit zijn een aantal suggesties voor mooie nationale parken in Amerika om op te nemen in je reisroute!

Hulp nodig bij het samenstellen van je rondreis door Amerika? Bij Riksja Travel vind je een team van ervaren reis-specialisten die je kunnen helpen. Ook kan je hier zelf je reis gemakkelijk samenstellen door middel van bouwstenen en bieden zij prachtige rondreizen door West-Amerika, Noordoost-Amerika en Hawaii.

1. Grand Canyon National Park | Arizona

Grand Canyon National Park in Arizona is heel bekend en dat is niet voor niets; het is misschien wel het mooiste National Park van Amerika. De Grand Canyon is zo’n plek die je een keer in je leven gezien moet hebben. Alhoewel, één plek? De Grand Canyon is zo’n 435 kilometer lang en je kunt deze kloof dus op meerdere plekken bekijken. En op elke plek vind je weer nieuwe verbluffend mooie uitzichtpunten. De Grand Canyon is verdeeld in een North Rim en een South Rim, waarbij de South Rim het meest toeristisch is. Meer actuele informatie over het natuurpark de Grand Canyon vind je op de site van de Amerikaanse overheid.

Grand Canyon national parken amerika

Wandelroutes in de Grand Canyon

Er zijn bij de Grand Canyon heel veel verschillende wandelroutes waardoor je de kloof ook van binnen kunt bekijken. Populaire wandelroutes zijn bijvoorbeeld de Rim Trail en South Kaibab Trail, maar de populairste wandelroute in de Grand Canyon is de Bright Angel Trail. Dit is een wandelroute van 5-20 kilometer. Deze trail is verdeeld in etappes, je kunt dus zelf kiezen hoe lang je wilt hiken. De eerste etappe is de Mile-and-a-half Resthouse van 2-4 uur (heen en terug). Je maakt zo op een laagdrempelige manier kennis met de inner canyon. De langste hike van de Bright Angel Trail leidt naar Plateau Point. Deze trail duurt 8-12 uur (heen en terug) en is bijna 20km lang.

Grand Canyon trail
national parken amerika Grand Canyon Grand Canyon natuurpark

2. Zion National Park | Utah

Ook Zion is een van de nationale parken in Amerika die bij veel reizigers op hun reisroute staat. En dat is ook terecht; Zion is met zijn bijzondere rotsformaties, diepe canyons en mooie beekjes zeker een van de mooiste nationale parken in Amerika. Maar Zion is zeker geen onbekend natuurpark, in het hoogseizoen kan het er echt druk zijn. De bekendste wandelroute in Zion National Park is de Angels Landing Trail, een route door de bergen met prachtig uitzicht. Maar naast deze (voor sommige mensen wat spannende) hike, zijn er ook makkelijke wandelroutes in Zion, of kun je wandelen langs de Virgin River.

Zion national park amerika

3. Nationaal park Great Sand Dunes | Colorado

Stel je voor: je rijdt door een landschap gedomineerd door een bergketen met pieken die de 4000 meter ruim overschrijden. Felle sneeuwvlaktes en donkere rotspartijen domineren het beeld vanuit de auto, met hier en daar een eenzaam dorpje langs de smalle tweebaansweg waarop je zuidwaarts reist. En dan ineens ligt daar: een hoop zand.

De aanblik van Great Sand Dunes Nationaal Park (Colorado) is even vreemd als imponerend. De zandduinen van dit natuurpark die zich hier in de loop der eeuwen hebben gevormd, zijn bijna 250 meter hoog en lastig te beklimmen, zeker wanneer de temperatuur van het zand op een goede zomerdag wel 60 graden kan zijn. Verken de hoogste pieken van dit natuurpark in Amerika daarom in de ochtend of namiddag, want de laatste plaats waar je dorst wilt krijgen is in het midden van een zandbak van 50 km2.

 1.Great Sand Dunes

Wandelen, zwemmen en vissen

Is het al die moeite waard om de top van bijvoorbeeld High Dune (200 meter) te bereiken? Een volmondig: ja. Het uitzicht over de duinen is vooral bij een laagstaande zon waanzinnig en de omringende bergketens maken het plaatje compleet. Mocht zand niet echt jouw ding zijn, wees niet bevreesd: de Sangre de Christo Mountains in het oostelijke deel van het National Park bieden diverse (zeer) uitdagende wandelpaden, terwijl in de gras- en moeraslanden van het westelijke deel van Great Sand Dunes meer dan 1000 bizons leven. Tenslotte kunnen zowel zwem- als visliefhebbers zich verlekkeren aan de oevers van de Medano Creek, die bij warm weer een aangenaam alternatief voor het naar boven ploeteren biedt. Genoeg te doen voor iedereen dus en zeker een van de meest bijzondere nationale parken in Amerika.

Tip: bezoek Great Sand Dunes ook eens aan het einde van de winter: de temperatuur is dan aangenamer en de sneeuwmassa’s op de omringende bergen zijn oogstrelend.

4. Glacier National Park | Montana

Vanwege de ligging in het noorden van Montana, wordt het Amerikaanse nationale park Glacier vaker met de Canadese rondreizen door Banff en Jasper gecombineerd, dan met een bezoek aan de parken van Amerika. Maar je kunt het natuurlijk wel meenemen op je reisroute! Dit natuurpark staat bekend om zijn prachtige autoroutes, zoals de Going-to-the-Sun Road. Dit is een hele populaire route, zo populair zelfs, dat je er tegenwoordig een ticket voor nodig hebt. Zo zorgt de overheid ervoor dat het in de zomer niet te druk wordt. In Glacier National Park kun je ook mooi wandelen, bekende hikes zijn de Highline Trail en de Grinnell Glacier Trail.

Glacier - Montana

Scenic drive door de Logan Pass

Zoals gezegd kun je Glacier National Park makkelijk bezichtigen met de auto. Rijd vanaf Lake McDonald via de Going-to-the-Sun road naar de Logan Pass (ruim 2000 meter), van waar het uitzicht onbeschrijflijk is en waar de prachtigste wandelingen beginnen. Het liefst rijd je de autoroute helemaal uit naar het oosten, je ziet dan prachtige watervallen, bergmeren, afgronden en natuurlijk gletsjers onderweg.

Glacier Montana

Hike de Highine trail in Glacier National Park

De beste manier om de puurheid van Glacier te ontdekken is echter door een mooie hike te maken. Hike de Highline Trail langs de hoogste bergtoppen van de noordelijke Rocky Mountains of trotseer Grinnell Glacier, de grootste gletsjer van het park. Maar ook de bossen en vlakkere vallei wandelingen bieden genoeg uitdaging voor de avonturier: Glacier is één van de weinige natuurparken in Amerika waar alle inheemse wilde diersoorten, zoals grizzlyberen, zwarte beren, coyotes en wolven, nog allemaal leven.

Tip: hike in het voorjaar via een relatief makkelijk pad naar het Avalanche Lake – je zal al snel merken dat dit meer haar naam niet voor niets gekregen heeft…

Glacier

5. Nationaal park Saguaro | Arizona

Saguaro National Park (Arizona) is een walhalla voor hen die houden van de droogste plant op aarde: de cactus. Zo ver het oog rijkt staan de stekelige planten in het landschap. In het zuidoostelijke deel van Arizona, niet ver van de Mexicaanse grens, bevindt zich Saguaro National Park. Dit relatief kleine natuurpark in Amerika is bekend om zijn plantensoorten (ruim 1200 verschillende) en dan met name de cactusachtige in het bijzonder. In het park staan meer dan dan 50 soorten.

Suguaro Arizona 

Twintig meter hoge cactussen

De cactussen die je in dit national park aantreft, hebben alle mogelijke vormen en maten, maar één soort springt er letterlijk bovenuit: de machtige reus waar dit park zijn naam aan te danken heeft: de Saguaro Cactus. De Saguaro, welke tot wel 20 meter hoog kan worden, is enkel te vinden in dit deel van de Sonora woestijn en kan enkele honderden jaren oud worden. Je kunt de dichtbegroeide cactusvelden in het park met de auto bezichtigen door een aangelegde en deels geasfalteerde weg af te rijden, maar toegegeven: het zicht en de beleving zijn vanuit de auto beperkt. Stap daarom de warmte in (‘s zomers kan de thermometer hier tot boven de 50 graden reiken) en maak een wandeling door de uitgestrekte wildernis die dit nationale park in Amerika je biedt. Vooral in het westelijke deel van het park zijn waanzinnige wandelpaden te volgen die je het ultieme “wilde westen gevoel” geven. Mocht je niet van het wandelen zijn, huur dan een mountainbike en trotseer de woestijn op twee wielen.

Tip: trek vanaf de Bajada Loop Drive (westkant van Saguaro) op één van de wandelpaden de woestijn in: de kans dat je een ratelslang of Gila Monster tegenkomt, is in dit park groter dan waar dan ook!

Saguaro Arizona

6. Black Canyon of the Gunnison | Colorado

Canyons zijn er, helemaal in Amerika, in alle soorten en maten en allemaal hebben ze hun eigen charmes. Maar de Black Canyon of the Gunnison (Colorado) is uniek. De combinatie van het donkere gesteende en de steile rotswanden geven dit nationale park een robuuste, bijna boze aanblik. Puurder dan dit krijg je de natuur niet te zien. De Black Canyon is zo’n 700 meter diep, terwijl de afstand van de noord- tot de zuidrim op sommige plekken nog geen 300 meter is. Dit maakt dat de wanden van de Black Canyon op veel plekken steil zijn en in combinatie met de donkere kleur van de grotendeels onbegroeide rotsen is de naam van dit natuurpark gemakkelijk te verklaren.

Black canyon colorado

Onbeschrijflijke uitzichten

Omdat de Black Canyon een kloof is, kost het weinig moeite om bij de meeste uitzichtpunten te komen. Met de auto rijd je aan de zuidkant van de kloof in nog geen drie uurtjes langs een tiental uitzichtpunten die je onbeschrijflijke uitzichten bieden. Ook voor de minder mobiele natuurliefhebbers een ideaal park dus. Maar ook hier geldt dat al wandelend de grootsheid van de rotsen pas echt ervaren wordt, hoewel (ervaren) bergbeklimmers zich in de Black Canyon of the Gunnison, helemaal op de vrijwel verticale noordelijke rotswanden van de kloof, pas echt uit kunnen leven.

Tip: wandel vanaf de North Rim Campground slechts 100 meter de canyon in: het uitzicht op de Painted Wall en Serpent Point maakt je echt sprakeloos.

4.Black Canyon 02 Black canyon colorado

Checklist voor je bezoek aan Nationale Parken Amerika

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Noord-Amerika
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats dichtbij de vertrekhal.
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Amerika. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

7. Haleakala National Park | Hawaii

Toegegeven: je moet er een best eind voor omreizen. Maar mocht je de oversteek van het vaste land van Noord-Amerika naar Hawaii maken, dan is een bezoek aan het fantastisch Haleakala National Park (Maui) een absolute must-do. De Hawaii eilanden worden geroemd om hun diversiteit in natuur en dit uitgestrekte park op Maui is het toefje slagroom op de taart. Misschien wel één van de mooiste nationale parken van Amerika!

Tip: Hawaii is zo mooi, dat het een rondreis an sich zeker waard is. Als je alle highlights van Hawaii wilt zien, is deze 15-daagse rondreis misschien iets voor jou!

Haleakala national park Hawaii

Uitgestrekt wildland in het centrum van een vulkaankrater

Werkelijk alles in het Haleakala National Park is prachtig en uniek in zijn soort. Of het nu het uitgestrekte wildland in het centrum van de krater is, de top van de 3055 meter  hoge Puu ula ula of het dichtbegroeide bamboebos aan de oostelijke kant van het park: niets zal tegen vallen. Daarnaast staat de kronkelweg van Paia, de hoofdstad van Maui, naar Hana bekend als één van de mooiste en schilderachtigste wegen van heel Noord-Amerika. De talloze watervallen, beekjes, rotspartijen en stranden maken van deze slingerende tocht met meer dan twintig smalle bruggetjes de ultieme autorit.

Vergezichten over de oceaan en hoge watervallen

De top van de vulkaan is per auto bereikbaar en biedt in alle richtingen vergezichten over de Stille Oceaan en is tevens het startpunt van diverse wandelingen de krater in. Aan de buitenzijde van Puu ula ula zijn de hellingen begroeid met dichte bossen en watervallen van 100 meter hoog zijn hier meer regel dan uitzondering: een feest om door en langs te lopen.

Tip: bekijk zowel een zonsopkomst als een zonsondergang vanaf de top van Puu ula ula. Bij onbewolkt weer reikt het zicht tot ver voorbij de omringende eilanden, terwijl op een bewolkte dag enkel de toppen van de ruim 4000 meter hoge Mauna Loa en Mauna Kea onthult worden: een zonsopkomst zoals nergens anders te zien zal zijn. In de categorie ‘die vergeet je niet snel, is een helikoptervlucht boven de watervallen en vulkanen ook een echte aanrader!

Haleakala

8. Natuurpark Mesa Verde | Colorado

Noord-Amerika is zonder twijfel één der mooiste werelddelen, maar laten we eerlijk blijven: eeuwenoude culturen zijn er maar moeilijk te vinden. Moeilijk ja, maar zeker niet onmogelijk. En wil je dat persoonlijk ondervinden, plan dan een bezoek aan Mesa Verde National Park (Colorado) tijdens je rondreis in zuidwest Amerika. Dit relatief kleine park ligt in de zuidwestelijke hoek van de staat, niet ver van de Four Corners (de plek waar Colorado, Utah, Arizona en New Mexico samenkomen) en is gemakkelijk met een bezoek aan de bekendere parken als Canyonlands en Arches te combineren.

Mesa Verde

Verblijfplaatsen van de Pueblo indianen

Hoewel het natuurschoon in Mesa Verde, gelegen in de San Juan vallei, op zichzelf al een beschermde status verdient, is dat niet waar het in dit cultureel toegespitste park om draait. Het zijn de dorpen die de Pueblo gemeenschap hier tussen 600 en 1300 na Christus tegen de steile, zandstenen afgronden aangebouwd heeft, die de voornaamste attractie van het park zijn. De grote en soms bijna onvindbare verblijfplaatsen die deze indianen vanaf de eerste steen opgebouwd hebben, zijn uitgehakt in een zachte maar steile kloof en waren destijds enkel via een levensgevaarlijke klim bereikbaar.

Mesa Verde Colorado

Het eerste Nationale Park van Amerika

Vandaag de dag zijn er fantastische uitkijkpunten en heeft het park tal van goed aangegeven wandelpaden die je langs en door de Pueblo dorpen leiden. Bovendien zijn er voor enkele grotere bouwwerken (zoals Cliff Palace, met 150 ruimtes het grootste dorp binnen Mesa Verde) tours te boeken die je een geweldig inzicht geven in het leven van 1000 jaar geleden. Het is niet voor niets dat president Theodore Roosevelt dit gebied in 1906 benoemde tot het eerste nationale park met als doel de eeuwenoude cultuur van de mens te behouden.

Tip: Energie over? Plan een dagwandeling door de San Juan vallei en struin omringd door herten en vogels door meer dan 4000 archeologische opgravingen.

Mesa Verde Colorado

9. Joshua Tree (Californië)

Hoewel gelegen in de schaduw van Los Angeles, wordt Joshua Tree National Park (Californië) vaak overgeslagen op de drieweekse zomervakanties door het zuidwesten van de VS. Zonde, want deze pure wildernis van zand, steen en een felle zon is de ideale plek om dat typische Amerikaanse gevoel te krijgen. Het verkennen van Joshua Tree is de ideale woestijnervaring. In het national park komen de Mojave (hooggelegen) en Sonora (laaggelegen) woestijnen samen, wat resulteert in angstaanjagende rotsformaties, eindeloze cactusvelden en verlaten zandvlaktes, enkel gevuld met de Yucca’s waaraan dit park zijn naam te danken heeft.

 Joshua Tree Californiejoshua-tree-california

Mountainbiken door de woestijn

Joshua Tree biedt fantastische mountainbike- en wandelroutes, waarbij de beklimming van Ryan Mountain het beste uitzicht over het woestijnlandschap biedt. De redelijk begaanbare California Hiking Trail loopt dwars door het park en laat de wandelaar genieten van huizenhoge rotsblokken en natuurlijk van de iconische Joshua Trees. Let tijdens het verkennen van het park wel op: watertappunten zijn in de zomermaanden schaars in Joshua Tree. Denk daarom vooruit en neem bij een langer verblijf in het park ruim voldoende water mee.

Tip: zet tijdens een bezoek aan Joshua Tree je tentje op bij Jumbo Rocks Campground. De rotsformaties op deze mooie camping zijn, helemaal bij een ondergaande zon, prachtig!

Joshua tree californie

10. North Cascades National Park | Washington

De laatste in dit rijtje Nationale Parken Amerika, maar zeker niet de minste: het North Cascades National Park. Het is gelegen in het hart van de Cascade Range, tegen de Canadese grens aan, op nog geen drie uur rijden van Seattle. Het is een park waar de natuurliefhebber zijn hart op kan halen als nergens anders. Het berglandschap is zo mooi, zo ruig en zo divers dat het de ultieme vakantiebestemming is. En het mooie is:  maar weinigen weten van het bestaan van het North Cascades National Park. Het is bijna niet te geloven, maar de vulkaangebergten die samen de Cascade Range vormen laten de Rocky Mountains ver achter zich wanneer het gaat om pure natuur.

Northern Cascade National Park Sahala Glacier

Alleen op de wereld: kamperen in North Cascades

Kamperen, misschien wel de beste manier om de natuur te ervaren, is in North Cascades een belevenis op zich. De meeste overnachtingsplekken zijn onbereikbaar voor auto’s en dus zal je moeten lopen, kajakken of paardrijden naar de plek waar je je tentje op wilt zetten. Een fijner alleen-op-de-wereld-gevoel vind je bijna nergens. In de Cascade Range zijn meer dan 300 gletsjers te vinden, waarvan een klein deel beklommen kan worden. Is bergwandelen echter meer jouw ding, wandel dan de gevorderde paden naar de Cascade Pass of Diablo Lake: mooiere uitzichten zal je in Noord-Amerika niet snel vinden.

Tip: rijd de North Cascades Highway van eind september tot eind oktober om op de op de flanken van de bergen groeiende loofbossen van de mooiste herfstkleuren van je leven te zien.

Northern CascadesMountain Goats Northern Cascades

Extra tip: White Sands National Park | New Mexico

White Sands National Park vind je in de staat New Mexico en is ook al zo’n bijzonder natuurpark in Amerika. Je vindt er – zoals de naam al doet vermoeden – heel veel zandduinen met wit zand. Je kunt hier dus niet alleen wandelen, maar ook sandboarden! En gewoon even op de witte zandduinen klimmen is ook al een leuke activiteit. Ben je met de auto of camper door Amerika aan het reizen, dan is het makkelijk om hier even een korte stop te maken. En vanuit de auto heb je ook al een prachtig uitzicht!

White Sands national park usa
White Sands nationaal park amerika White Sands national park

Meer nationale parken in Amerika ontdekken

Zoals gezegd is dit maar een greep uit de mooie nationale parken die Amerika rijk is. We hadden gemakkelijk een langere lijst kunnen vullen, bijvoorbeeld Great Smoky Mountains, Yellowstone, Yosemite, Bryce, Death Valley…. en ga zo maar door. Dit zijn allemaal prachtige nationale parken in Amerika en je vindt ook veel informatie terug over de meeste van deze parken in onze reisroute inspiratie en tips voor Noord-Amerika. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens al onze blogs over Amerika.

Hulp bij het organiseren van je reis door Amerika?

Wil jij een rondreis door Amerika maken, maar wil je niet alles zelf regelen? Dan kun je via Riksja travel een rondreis boeken of een reis op maat samenstellen met behulp van zogenaamde bouwstenen en zo de mooiste nationale parken van Amerika ontdekken. Verken bijvoorbeeld Joshua Tree in California met deze bouwsteen of ontdek de rotswoningen van Mesa Verde en omgeving met deze bouwsteen. Je kunt ook een hele rondreis Amerika boeken, waarbij je met auto of camper een roadtrip door de Verenigde Staten maakt. 

Bekijk het hele aanbod Amerika reizen >>

natuurparken amerika

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen