Meteen naar de content

Op wandelvakantie in de Dolomieten, Italië: de mooiste wandelroutes

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

Alpen

Italië

Wandelvakantie

Zuid-Tirol

De Dolomieten in Italië worden vaak bestempeld als de mooiste bergketen van Europa, soms zelfs van de wereld. De Italiaanse bergketen staat zelfs sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet verrassend, want de hoeveelheid spectaculaire formaties die zich hier binnen een relatief kleine afstand van elkaar bevindt, is gigantisch. Het gebergte vormt dan ook een geweldige bestemming voor bergsporters. In de zomer kun je hier onder andere mountainbiken, klimmen en paragliden. In de winter kun je er skiën of snowboarden. De activiteit die verreweg het populairst is, is wandelen. Er zijn ongelooflijk veel mooie trektochten te maken in de Dolomieten. Je kunt bijvoorbeeld een prachtige meerdaagse huttentocht maken in de Dolomieten, maar het grootste deel van de routes betreft eendaagse wandelingen. In dit artikel geven we tips over onze favoriete wandelroutes voor je wandelvakantie in de Dolomieten, Italië.

Dolomieten-Wandelvakantie-Italië

De Dolomieten, een uniek gebergte in Italië 

De Dolomieten liggen in Noord-Oost Italië en zijn onderdeel van de Zuidelijke Alpen. De naam komt van de Franse geoloog Déodat de Dolomieu. Hij ontdekte in de 18e eeuw dat het mineraal waaruit veel van deze bergen bestonden anders was dan het calciet waaruit het kalksteen in de rest van de Alpen voornamelijk uit bestaat. Hij noemde dit mineraal dolomiet en vervolgens kreeg ook het gesteente dat grotendeels uit dit mineraal bestond dezelfde naam. 60 Miljoen jaar geleden werd het gesteente gevormd door verstening van koraal dat steeds hoger boven zeeniveau kwam te liggen door tektonische bewegingen. De uiteindelijke grillige vormen, waar de Dolomieten bekend om staan, zijn ontstaan door erosie.

Het hoogste punt van de Dolomieten

Het hoogste punt in de Dolomieten is de piek van de berg Marmolada, met een hoogte van 3343 meter. In 2022 brak een groot deel van de gletsjer af die Marmolada bedekte, als gevolg van het bovengemiddeld warme weer. Verwacht wordt dat deze gletsjer door klimaatverandering binnen enkele decennia geheel verdwenen zal zijn.

Tip: Wil jij een van onderstaande pieken beklimmen met begeleiding, dan kun je bij Mapo Tapo supergave dagtrips of meerdaagse tours boeken met kliminstructeur en/of gids. Ook vind je hier toffe begeleide wandeltochten en biking adventures in de Dolomieten.

Bekijk de dagtrips en meerdaagse tours van Mapo Tapo >>

Dolomieten-Cinque-Torri

Tre Cime di Lavaredo: het symbool van de Dolomieten

De eerste hike op deze lijst is meteen de bekendste wandelroute in de Dolomieten. Bijna iedereen zal de iconische noordzijde van de Tre Cime di Lavadero (ook wel bekend als Drei Zinnen) wel herkennen, aangezien het inmiddels een soort icoon van de Dolomieten is geworden. De drie pieken zijn in het echt nog indrukwekkender en absoluut een bezoek waard. Er zijn meerdere circuits om Tre Cime heen, welke allemaal beginnen bij Rifugio Auronzo, naast de parkeerplaats. Het is dus mogelijk de standaard route (11km en zo’n 400 meter hoogteverschil) in te korten of juist langer te maken. Een zijspoor dat we absoluut aanraden is het pad dat naar een uitzichtpunt op de Cadini di Misurina leidt. Dit is misschien wel de meeste dramatische bergkam in de Dolomieten, die verbazingwekkend genoeg bijna genegeerd wordt door het gros van de bezoekers aan Tre Cime. Vanaf Rifugio Auronzo is er een pad naar het zuiden dat naar het uitzichtpunt leidt, als je vroeg bent is er een kans dat je hier helemaal alleen bent!

Dolomieten-Cadini-di-Misurina

Tol betalen voor Tre Cime

De gigantische stroom toeristen die op Tre Cime afkomt, heeft de lokale autoriteiten doen besluiten om een tol te heffen (in 2022 was dit 30 euro voor auto’s en 45 euro voor grotere campers) op de toegangsweg ernaartoe. Bij de berg zijn veel parkeerplaatsen, maar toch is het verstandig om op tijd te komen want in het hoogseizoen kan het snel vol raken. Als je met een camper reist kun je ook overnachten op deze parkeerplaats zodat je de volgende ochtend al vroeg op pad kunt, voor de mensenmassa’s arriveren. Besef wel dat als je langer dan 24 uur blijft je bij het uitrijden opnieuw de tol moet betalen. Een andere mogelijkheid om bij Tre Cime to komen is met de bus vanaf het nabij gelegen Lake Misurina.

Tip: Vergeet tijdens je wandelvakantie in de Dolomieten niet een stop te maken bij het prachtige Lago di Santa Caterina dat in het dal naast Tre Cime ligt.

Dolomieten-Tre-Cime-di-Lavaredo-Drei-Zinnen

De spectaculaire pieken van Seceda

Met een hoogte van 2518 meter komt Seceda niet in de buurt van de hoogste pieken in de Dolomieten, maar het is wel een van de mooiste. De berg ligt in het nationaal park Puez Odle en rijst daar als een soort versteende tsunami de grond uit, een spitse bergkam die uit duizenden te herkennen is. Naast Seceda biedt een wandeling door het nationaal park mooie uitzichten op de omringende bergen en de surrealistisch uitziende Pieralongia rotsen. Ook is het mogelijk om een via ferrata klimroute te doen naar de top van Sass Rigais.

Dolomieten-Seceda

Wandelen in Val Gardena

In de winter vormen de hellingen rondom Seceda het skigebied Val Gardena, maar de liften hier zijn ook in de zomer open en dus een handige manier om dit gebied te bereiken als je in dit deel van de Dolomieten wilt wandelen. Eén van de liften gaat vanuit het dorpje Ortisei/St. Ulrich helemaal tot aan de bekende fotospot aan de rand van Seceda. Om er meer een echte hike van te maken is de verderop gelegen lift Col Raiser echter de logischere optie. Deze neemt je 542 meter omhoog de berg op waarna je nog 424 meter te voet moet klimmen. Het is natuurlijk ook mogelijk vanaf Col Raiser de hele weg omhoog te voet te doen, wat een goede optie is als je alleen naar het uitzichtpunt wil. Voor wie vanaf Seceda verder wil wandelen om een ronde te maken door het nationaal park, is het echter aan te raden om een stuk met de lift te gaan. 

Lago di Sorapis: een felblauw meer verstopt tussen de bergen

Het turquoise gekleurde bergmeer Lago di Sorapis is een must see tijdens je wandelvakantie in de Dolomieten. Ingesloten tussen de bergtoppen bevindt Lago di Sorapis zich op bijna 2000 meter hoogte. Er zijn meerdere wandelroutes die hiernaartoe gaan, de meest gebruikte en best begaanbare (route 215) gaat vanaf Hotel Passo Tre Croci Cortina. Route 217 is wat rustiger, maar ook avontuurlijker. Er zijn ook nog combinaties met andere wandelpaden mogelijk, maar die zijn vaak wat gevaarlijker of omslachtiger. Welke route je ook neemt, je wordt bovenaan beloond met een prachtig uitzicht op het felblauwe meer. Vroeg vertrekken is een goed idee als je de drukte wilt vermijden. Ook is het meer het mooist als de zon erop staat, wat pas aan het eind van de ochtend en in de middag het geval is. Vlakbij het meer bevindt zicht een berghut waar je eventueel wat kunt eten of drinken. Het is mogelijk een ronde om het meer te lopen en ook is er een pad (route 216) dat nog een stukje verder omhoog gaat, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op onder andere Tre Cime di Lavaredo.

Dolomieten-Lago-di-Sorapis Dolomieten-Lago-di-Sorapis

Alpe di Siusi: de grootste bergweide van Europa 

Alpe di Siusi, ook wel bekend als Seiser Alm, is met zijn 57 vierkante kilometer de grootste alpenweide van Europa. Ook deze plek is erg bekend geworden door de vele idyllische foto’s die er gemaakt zijn. De combinatie van rollende groene heuvels met af en toe een houten hutje en op de achtergrond de majestueuze berg Sassolungo/Langkofel resulteert in sprookjesachtige taferelen. Vooral de zonsopgang hier is magisch en het is het dus zeker waard om wat eerder je bed uit te komen om deze mee te maken. Alpe di Siusi is vanaf meerdere plaatsen te bereiken, maar vanaf Ortisei/St. Ulrich is het handigst. Je kunt vanaf hier zowel met de kabelbaan omhoog als te voet (een kleine 700 meter) de kabelbaan zal echter niet vroeg genoeg gaan om voor de zonsopgang boven te zijn. Het is wel mogelijk om in één van de hutten op de alpenweide te overnachten, dus als je geen zin hebt om ’s ochtends vroeg de berg op te rennen is dit ook een manier om de zonsopkomst mee te maken. En zo heb je een prachtige, relatief korte huttentocht in de Dolomieten te pakken. Eenmaal boven kun je eventueel naar de voet lopen van Sassolungo, een lekkere warme kop thee drinken bij een berghut, of gewoon naar hartenlust de alpenweide verkennen.

Dolomieten-Seiser-Alm-Alpe-di-Siusi Dolomieten-Seiser-Alm-Alpe-di-Siusi

De ‘maanwandeling’ van Sass Pordoi naar Piz Boè

Deze wandeling is een iets minder bekende, maar misschien wel de meest bijzondere hike die je in de Dolomieten kunt maken. Als je de typische scherpe bergkammen van de Dolomieten wel even gezien hebt en toe bent aan wat anders, is dit dan ook zeker een aanrader om te doen tijdens je wandelvakantie in de Dolomieten. Zowel Sass Pordoi en Piz Boè zijn pieken die onderdeel vormen van de Sella, een plateau-achtig bergmassief gelegen tussen de bekendere bergen Sassolungo en Marmolada. Vanaf beneden gezien doen de verticale wanden van dit massief denken aan Yellowstone in de Verenigde Staten, maar als je bovenop loopt, is het eerder alsof je op de maan terecht bent gekomen. Het kale, bleke gesteente, de steile kliffen en de afwezigheid van enige begroeiing, maken dit tot een uniek landschap wat je nergens anders in de Dolomieten vindt. 

Dolomieten-Sella_Sass-Pordoi-Piz-Boe

Wandelroute Sass Pordoi naar Piz Boè

Om bij Sass Pordoi te komen kun je de gelijknamige lift omhoog nemen. Je kunt de 700 meter ook omhoog lopen, maar het is verstandig om die energie te sparen voor de hike die je bovenop dit bergplateau kunt maken. Daarnaast is deze lift ook al een avontuur op zichzelf, aangezien hij erg steil stijgt en je een flink eind boven de grond bungelt. Vanaf Sass Pordoi kun je naar het hoogste punt van de Sella (het bergmassief waar deze pieken deel van uitmaken) wandelen, een piek genaamd Piz Boè. Deze ligt op 3151 meter en vanaf Sass Pordoi is het slechts een kleine 3 kilometer lopen en 300 meter stijgen. Vanaf Piz Boè heb je een geweldig 360 graden uitzicht op zo ongeveer de hele Dolomieten (en de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen daarachter!), de meeste van de andere bergen op deze lijst zul je vanaf hier dan ook kunnen spotten. Vanaf dit punt zijn er verschillende wandelroutes mogelijk verder het bergmassief in, of routes die je terugleiden naar Sass Pordoi, je kunt dus zelf beslissen hoe lang je de hike wil maken. Ook ligt zowel op Piz Boè als er vlak naast een berghut waar het mogelijk is om wat te eten of drinken. 

Dolomieten-Sella_Sass-Pordoi-Piz-Boe

Een stukje geschiedenis en surrealistische vormen bij Cinque Torri

De vijf torens, zo luidt de vertaling van de naam voor deze rotsformaties. Niet slecht gekozen, want vanaf de juiste hoek is het echt alsof je tegen een verzameling scheefstaande torentjes aankijkt. Naast een fantastische spot voor fotografen, is dit ook een populaire plek om te klimmen. Met als hoofdreden natuurlijk het feit dat de torens hier perfect voor zijn, maar ook de bereikbaarheid speelt een rol. Naast een kabelbaan is er namelijk ook een weg (beiden vanaf Passo Falzarego) waarover je een stuk omhoog kunt rijden, waarna je nog slechts een klein stukje naar Cinque Torri hoeft te lopen. Naast de ronde om de torens heen is het dus goed te doen om nog een stukje verder te hiken, bijvoorbeeld naar het uitzichtpunt Ra Gusela.

Dolomieten-Cinque-Torri

Historische opgravingen

Interessant is dat er zich bij Cinque Torri nog een hoop (gerestaureerde) loopgraven en verschansingen uit de Eerste Wereldoorlog bevinden, waar een soort gratis openluchtmuseum van is gemaakt. De Dolomieten vormden de frontlinie tussen het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en Italië, rondom de Cinque Torri is te lezen over de oorlog en het leven van de soldaten hier. De geschiedenis van de Dolomieten als betwist gebied verklaart ook waarom veel bergen en plaatsjes hier zowel een Italiaanse als Duitse naam hebben.

Dolomieten-Wandelvakantie-Italië

Huttentocht in de Dolomieten maken

Je kunt in de Dolomieten schitterende dagtochten maken en zo al veel van het berggebied zien. Maar er zijn ook voldoende berghutten aanwezig, dus de Dolomieten lenen zich ook uitstekend voor een mooie huttentocht. Zo’n trektocht van meerdere dagen geeft je de mogelijkheid nog net wat verder de bergen in te trekken. Hou er wel rekening mee dat je de berghutten tijdig moet reserveren. Lijkt het jou leuk om een huttentocht in de Dolomieten te maken, maar wil je niet zelf alles uitzoeken en regelen? Dan is Bookatrekking ideaal voor jou. Bij deze organisatie kun je een volledige huttentocht in de Dolomieten boeken, die je vervolgens zelfstandig kunt lopen. De verschillende berghutten en de route worden voor je geregeld, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken en niet al teveel tijd kwijt bent aan de voorbereiding van je trekking. Zo kun jij volop genieten van je wandelvakantie in de Dolomieten. Dit is ook goed te doen als onderdeel van een roadtrip door Italië bijvoorbeeld. 

Bekijk alle trekkingen in Italië van Bookatrekking >> 

Klimmen in de Dolomieten

Wil jij klimmen in de Dolomieten, bijvoorbeeld een via Ferrata, of een uitdagende piek trotseren, dan kun je bij Mapo Tapo supergave dagtrips of meerdaagse tours boeken met instructeur/ gids. Ook vind je hier toffe begeleide wandeltochten en biking adventures in de Dolomieten en andere delen van Italië.

Bekijk de dagtrips en meerdaagse tours van Mapo Tapo >>

Roadtrip door de Dolomieten

Je kunt voor je wandelvakantie één plek in Dolomieten uitkiezen om te verblijven en vanuit daar diverse wandelingen maken. Het gebied is relatief klein en daardoor goed bereisbaar vanuit één locatie. Ook kun je een roadtrip door de Dolomieten maken, zodat je vanuit verschillende plaatsen kunt wandelen. 

Lees ook onze tips voor het Eggental in Zuid-Tirol

Door ons geselecteerde accommodaties voor een wandelvakantie in de Dolomieten

Campings in de Dolomieten: waar verblijven?

Na een zware hike is er niets lekkerder dan een warme douche en een fijne plek om uit te rusten. Wie met de auto een roadtrip maakt is voor overnachtingen logischerwijs aangewezen op berghutten, appartementen en hotels. Als je echter een tent mee hebt of met een camper reist is het ook mogelijk om op campings te verblijven in de Dolomieten. In sommige departementen zijn ook plaatsen waar je gratis kunt overnachten met een camper, maar dit worden er elk jaar minder. Wie goed zoekt zal echter prachtige campings voor een relatief kleine prijs kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld Camping Malga Ciapela Marmolada, een verscholen, idyllisch plekje aan de voet van de hoogste berg van de Dolomieten. 

Op zoek naar een mooie camping in de Dolomieten? Vind hier een overzicht van mooie campings in deze regio.

Dolomieten-Chalet-Italië

Checklist voor je wandelvakantie in de Dolomieten, Italië

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van de Dolomieten. Vind en vergelijk de leukste tours en boek ze alvast online
  • Met de trein naar Italië? Plan meteen je reis: boek alvast voordelig je treintickets
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Met de auto op vakantie? Rij je door Oostenrijk of Zwitersland, dan heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.

Beste reistijd voor een wandelvakantie in de Dolomieten, Italië 

Het moge duidelijk zijn dat de Dolomieten in Italië een erg populaire vakantiebestemming is. Het is er in het hoogseizoen, de zomermaanden dus, dan ook erg druk. De periode juli tot en met augustus is dan ook de beste reistijd voor wandeltochten in de Dolomieten. Het weer blijft vaak echter nog vrij goed tot laat in september, dus wie niet gebonden is aan de zomermaanden en de ergste drukte wil mijden kan het beste in juni of september naar de Dolomieten gaan. Ook buiten de zomermaanden is hiken mogelijk in de Dolomieten, maar de kans dat er sneeuw ligt op hoogte is vanaf oktober tot en met mei erg groot. Een goede uitrusting en voorbereiding zijn dan dus essentieel. Voor meerdaagse huttentochten is het altijd verstandig om op tijd een plekje te reserveren bij berghutten.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen