Meteen naar de content

Quilotoa loop Ecuador: hike naar het azuurblauwe Quilotoa lake

gastblogger-debra-verduin

Door Debra

Andesgebergte

Ecuador

Wandelvakantie

Ecuador is een fantastische outdoor bestemming en je kunt er prachtig hiken. Wil jij een meerdaagse hike doen zonder gids of dragers? Overweeg dan de Quilotoa loop te hiken. Je loopt door valleien, dorpjes en eindigt bij het prachtige azuurblauwe Quilotoa lake op 4000m hoogte. Om de Quilotoa hike te lopen moet je wel over enige conditie beschikken en ook zeker al gewend zijn aan de hoogte in dit gebied voordat je begint. Doe dit dus niet meteen de eerste dag van je vakantie! Wil jij de Quilotoa loop lopen in Ecuador? We delen alles wat je hierover moet weten én waarom deze hike zo de moeite waard is.

Lees ook onze reisroute voor een rondreis Ecuador

quilotoa-loop-ecuador

Waarom de Quilotoa loop?

Wil je Ecuador off the beaten track leren kennen? De Quilotoa loop is daar perfect voor! Je leert in drie dagen de prachtige natuur van Ecuador kennen. Je loopt van dorp naar dorp, komt door prachtige valleien, loopt langs riviertjes en hebt dikwijls prachtige uitzichten. En uiteraard het hoogtepunt van de wandeling is het prachtige Quilotoa Lake (zelfs prachtig zonder zon). Onderweg loop je over smalle paadjes met soms spannende afgronden aan de zijkant. Langs riviertjes kun je uitrusten en zelfs even een duik nemen in het koude water. De route staat aangegeven, maar uiteraard loop je af en toe verkeerd en kom je dan op een ander mooi onverwacht plekje uit!

De dorpjes die je tegen komt tijdens de route zijn nog authentiek. De locals zijn aardig en niet gewend aan toeristen die maar af en toe langskomen. Voor de honden daarentegen moet je soms wel een beetje uitkijken. Een wandelstok kan handig zijn om deze op afstand te houden. Deze hike wordt zeker door meerdere mensen gelopen maar het kan zo gebeuren dat je in twee uur lopen niemand tegenkomt.

Ecuador_Quilotoa_loop_view

Wat kun je van de Quilotoa loop verwachten?

Het lopen van de Quilotoa loop is zwaar! Je gaat heuvel op en af, maar de hoogte is wat het het zwaarste maakt. Ik was nog niet zo’n lange periode op hoogte en dus nog niet helemaal geacclimatiseerd. Ik moest daarom af en toe even stoppen om op adem te komen! Uiteraard wen je wel aan de hoogte… Doe rustig aan, drink voldoende water en je haalt het gegarandeerd!

De Quilotoa loop ligt in het Andesgebergte. Het weer kan hier dus elke dag en elk moment veranderen! Als het een regenachtige dag is kunnen de smalle paadjes ook glibberig en modderig zijn. Maar dit maakt de pret alleen maar groter. Zorg er alleen wel voor dat je goed voorbereid bent op alle weersomstandigheden. Toen ik na drie (zware) dagen aankwam bij het meer was het eerst helemaal mistig en kon ik zelfs het meer niet zien. Na 15 minuten was het weer compleet anders en ook al was het niet zonnig, de ervaring en het halen van “de loop” maakten alles al zo bijzonder en het was het absoluut waard!

In hoeveel dagen loop je de Quilotoa loop?

De hele route is 40 km. Nu denk je, wat is daar zo heftig aan? Maar je loopt van dalen naar toppen en dat een aantal keer. Aangezien het hoogste punt op bijna 4.000m ligt, kan dit best een zware wandeling zijn. Je loopt in totaal zo’n 2 tot 5 dagen. Zelf heb ik 3 dagen over de hele Quilotoa loop gedaan. Je kunt er ook voor kiezen om een dagtocht rond het Quilotoa lake te maken. Of je begint de hike in één van de tussenliggende dorpjes.

Ecuador_Quilotoa_farmer

Start van de Quilotoa loop in Latacunga

Als je de hele Quilotoa loop gaat lopen, kun je het beste starten in Latacunga. Slaap hier bijvoorbeeld is het Hostal Tiana de nacht voordat je wilt starten. In dit hostel kun je je (grote) bagage achterlaten in een storage zodat je alleen met een daypack kunt lopen. Voor je storage betaal je een klein bedrag. In dit hostal geven ze ook informatie en kunnen ze je van een kaart voorzien van de route. Ook is dit de perfecte ontmoetingsplek voor andere mensen die de Quilotoa Loop willen doen. Het is altijd gezelliger en veiliger om niet in je eentje te hiken. In Latacunga is het ook handig om nog wat snack in te slaan voor onderweg.

Ecuador_Latacunga

Wat is de route van de Quilotoa hike?

Vanuit Latacunga gaat er een bus naar Sigchos. In dit dorpje begint de officiële hike. Zorg dat je vroeg vertrekt want de busrit duurt zo’n 2 uur. Je stapt uit bij het busstation in Sigchos. Handig is om van tevoren de app mapps.me of MapOut te installeren op je telefoon en de kaart te downloaden, zodat je deze offline kunt bekijken als je geen internet op je telefoon hebt. Zo kun je de route van tevoren ook op je telefoon zetten.

De Quilotoa route is als volgt:

Dag 1   Sigchos – Insinlivi 12 km (3 tot 4 uur)
Dag 2  Insilivi – Chugchilan 12 km (4 tot 6 uur)
Dag 3 Chugchillan – Quilotoa 10 km (4 tot 6 uur)

De hele route is gemarkeerd met rood/gele bordjes. Let wel op want de route gaat twee kanten op dus kies voor de juiste plaatsnaam. Volg ook goed de routebeschrijving van de Quilotoa hike, want je kunt stukken langs de weg lopen terwijl de “echte” wandelroute veel mooier is.

Ecuador_Quilotoa_sign

Waar slaap je tijdens de Quilotoa loop en moet je zelf eten meenemen?

In elk dorpje vind je verschillende accommodaties. Hier kun je meestal ook eten en het is zelfs mogelijk een lunchpakket te bestellen en mee te nemen. Ook is het mogelijk hier wat snacks te kopen, zoals koekjes, en je waterfles bij te vullen. Houd er rekening mee dat je langs de wandelroute weinig winkeltjes tegenkomt, dus ga goed voorbereid op pad.

Insinlivi

Een leuk hostel om te slapen in Insinlivi is Hostal Llullu Llama. Dit hostal heeft een dorm, maar ook privékamers. Na het hiken kun je hier heerlijk relaxen in een jacuzzi en er is zelfs een sauna. Het hostel heeft een prachtig uitzicht. Vanuit Insinlivi is het ook mogelijk om dagtochten te hiken, paard te rijden of te mountainbiken. Je kunt dus overwegen hier een nachtje langer te blijven.

Chugchilan

In Chugchilan is Cloud Forest Hostal een goede optie om te overnachten. Het is een basic hostel met goed diner en ontbijt.

Ecuador_Quilotoa_loop_dorp

Wat neem je mee tijdjes deze meerdaagse hike in Ecuador?

Zoals bij iedere meerdaagse hike van toepassing is, is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan. Zorg voor voldoende water en wat snacks voor onderweg, maar ook voor ademende, sneldrogende kleding (bijvoorbeeld sportkleding) en voor voldoende laagjes. Neem vooral niet teveel mee, want je moet alles zelf dragen! Maar wat vooral handig is:

 • Goede daypack met heupbanden (28-32 liter)
 • Droge kleding (denk ook aan sokken)
 • Regenjas
 • Goede wandelschoenen (het kan modderig en glad zijn na regen)
 • Trui voor ’s avonds
 • Toiletspullen (en zonnebrand)
 • Sneldrogende microvezelhanddoek
 • Water (hervulbare fles)
 • Snacks (koekjes of mueslirepen)
 • Cash (je kunt niet pinnen onderweg)
 • Spelletje of boek voor in het hostel
 • Eventueel wandelstokken (ook handig om honden op afstand te houden)
 • Eventueel lichtgewicht lakenzak, bijvoorbeeld een lakenzak van zijde.

Het is handig om je kleding in packing cubes in te pakken. Dit neemt minder ruimte in en je schone kleding blijft hierin ook schoon tijdens de trek.

Hulp bij het plannen van je rondreis Ecuador

Wil je naast de Quilotoa loop meer van Ecuador zien tijdens een rondreis Ecuador, maar zoek je wat hulp bij het samenstellen en regelen van je reis door Ecuador? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Local hero travel. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist ter plaatse. Je kunt een reis op maat laten maken of één van de drie pakketten kiezen: budget, veel gekozen of met het gezin. Zij kunnen je ook helpen met het regelen van de Quilotoa trek.

Bekijk het aanbod Ecuador reizen of hun unieke aanbod Galapagos trips.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen