Meteen naar de content

Vakantie Venetië: de bezienswaardigheden die je niet mag missen!

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

Italië

Stedentrip

Venetië is na Rome de meest bezochte stad van Italië en dat is niet zonder reden. Het is een van de meest unieke steden ter wereld, gelegen op, door de mens gemaakte, eilandjes met haar karakteristieke grachten en gondels. De stad kent ook een lange geschiedenis die terug te zien is in de vele historische gebouwen en monumenten. Venetië is compact genoeg om in één weekend de hoogtepunten te kunnen zien, maar bevat ook genoeg moois voor een langere vakantie. Hoe dan ook is Venetië een onmisbare bestemming om te bezoeken! Zelf trok ik een aantal dagen voor Venetië uit en verkende de bekende én minder bekende highlights van de stad. Ik neem je in dit blog mee langs mijn favoriete bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen tijdens een vakantie in Venetië.

reistips venetie             

Over mijn vakantie in Venetië

Zelf bezocht ik Venetië in 2022, samen met mijn vriendin. We verbleven enkele dagen in de stad tijdens onze rondreis door Italië, om van daaruit verder te reizen naar de Balkan. Wij bezochten Venetië in juni, net voor de drukte van de schoolvakanties. Ik kan het iedereen aanraden om Venetië buiten de officiële vakanties te bezoeken. Het is er dan net iets minder druk. Het is dan ook een ideale bestemming om te bezoeken in het voor- of najaar. Dit geldt overigens ook voor de Dolomieten in Italië, waar we tijdens dezelfde reis prachtige hikes maakten. Venetië is namelijk goed met deze populaire regio in Noord-Italië te combineren. 

venetie vakantie tips

De geschiedenis van Venetië

Venetië vindt haar oorsprong na de val van het Romeinse rijk. Door invallen van andere volken namen enkele groepen mensen hun toevlucht in de moerassen nabij de uitmonding van de rivier Po. Hier werd in de 5e eeuw na Christus Venetië gesticht. Door de geïsoleerde ligging leidde Venetië eeuwenlang een relatief ongestoord bestaan. De stad richtte zich vanaf de 14e eeuw steeds meer op handel met onder andere Constantinopel (tegenwoordig Istanbul). Hiermee begon het handelsrijk van de Venetiaanse republiek. In deze periode kende Venetië ongekende voorspoed en rijkdom. In de opvolgende eeuwen raakte de stad steeds meer verwikkeld in de politieke ontwikkelingen en conflicten met de andere (stads)staten van het mediterrane gebied. In 1866 werd Venetië onderdeel van het Koninkrijk Italië. Je ziet deze bijzondere historie terug in verschillende bezienswaardigheden van de stad.  

Gezien de ligging van Venetië heeft de stad al eeuwenlang te kampen met overstromingen. Zowel de stijgende zeespiegel als het wegzakken van de stad zelf spelen hierbij een rol. Na jarenlange discussies zijn er eindelijk waterkeringen gebouwd die in 2020 voltooid zijn en de stad moeten beschermen tegen hoogwater.  

Venetië vakantie San marco basiliek, venetie tips 

Hoeveel tijd heb je nodig voor Venetië?

De meeste mensen bezoeken Venetië voor een dag tijdens hun vakantie in Italië, maar ik raad aan er meerdere dagen voor uit te trekken, zodat je zoveel mogelijk van de bezienswaardigheden kunt zien. Er is genoeg te doen in Venetië om je 2-3 dagen (of zelfs langer) te vermaken. Hou er ook rekening mee dat de stad erg druk kan zijn en dat er lange rijen staan voor een aantal van de highlights. Heb je toch maar een dag om Venetië te bekijken? Boek dan je toegangstickets online. In dit blog deel ik per bezienswaardigheid een linkje naar ‘skip the line’ tickets, waarmee je jouw bezoek in kunt plannen en daarmee wachtrijen omzeilt. Ik raad je dan wel aan om van tevoren te bedenken welke bezienswaardigheden in Venetië je echt wilt zien tijdens jouw dagtrip, je moet namelijk wel een tijdslot reserveren als je zo’n online ‘skip the line’ ticket of (audio) tour boekt. 

Boek hier je toegangstickets online >>

venetie italie citytrip

Waar overnachten in Venetië?

Wil je zoveel mogelijk uit je vakantie in Venetië halen, dan kun je natuurlijk het beste in of rond het oude centrum overnachten. Hou er wel rekening mee dat dit duurder is dan wanneer je in een hotel of Airbnb buiten Venetië overnacht. 

Tip: als je niet in de oude stad wil of kunt verblijven, is het ook mogelijk om op het vaste land te overnachten. Vanaf hier moet je met een bus naar het oude Venetië. In dit geval is het slim om te kijken naar combinatietickets voor boten en bussen in en rondom de stad.

Door ons geselecteerde hotels in Venetië

Wat te doen in Venetië?

Venetië staat natuurlijk bekend om haar vele kanalen en prachtige bouwwerken. Een gondelvaart is uiteraard een must-do, maar ook een bezoek aan het bekende San Marcopein met zijn prachtige bouwwerken is niet te missen. Maar de stad heeft meer te bieden, hieronder deel ik de mooiste bezienswaardigheden die ik bezocht tijdens mijn vakantie in Venetië, Italië.

Het San Marcoplein

Als er één plek is die je niet mag missen in Venetië is het wel het San Marcoplein. Dit plein huisvest enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië en ik vond het dan ook ongelooflijk mooi en indrukwekkend. Het plein bestaat al sinds de 9e eeuw, maar nam pas in 1177 zijn huidige vorm aan. Je vindt hier onder andere de bekende Basiliek van San Marco, de bijbehorende klokkentoren en het Dogepaleis.

Klokkentoren san marcoplein venetie highlights
san marco plein venetie

De Basiliek van San Marco

Het meest uitbundig versierde gebouw aan het plein is de Basiliek van San Marco. Zowel het San Marcoplein als de basiliek zijn vernoemd naar de Heilige Marcus, wiens overblijfselen hier in de 9e eeuw naartoe zijn gebracht. De huidige Basiliek dateert uit 1060 en is de derde die op deze plek is gebouwd om de sarcofaag van Marcus te beschermen. Het gebouw is van buiten al erg indrukwekkend maar het is ook zeker het wachten waard (er staat namelijk bijna altijd een lange rij voor de ingang) om een kijkje binnenin te nemen. De hallen van de basiliek zijn namelijk versierd met meer dan 8000 vierkante meter aan gouden mozaïek waarop voornamelijk Bijbelse gebeurtenissen afgebeeld staan. Om de Basiliek te betreden dienen je knieën en schouders bedekt te zijn, dus hou hier rekening mee. Mocht je dit toch vergeten dan zijn er genoeg happige verkopers die met sjaals rondlopen. 

Tip: koop online je toegangsticket

san marco venetie bezienswaardigheden
 venetie san marco basiliek

De Klokkentoren

Een bezoek aan de Basiliek kan gecombineerd worden met een kijkje in de bijbehorende klokkentoren, ook wel de Campanile genoemd. Met 98,6 meter is dit het hoogste gebouw in Venetië en de beste plek voor een uitzicht over de hele stad. Alleen dat al maakt een bezoek aan de klokkentoren het wat mij betreft waard. De huidige klokkentoren is een identieke reconstructie van het origineel dat gebouwd is in 1513 maar instortte in 1902. 

Boek je toegangsticket online >

Het Dogepaleis

Grenzend aan de Basiliek van San Marco staat het Dogepaleis. Dit paleis diende vroeger als zetel van de Doge, het staatshoofd van de Republiek Venetië. De huidige versie van het paleis stamt uit de 14e eeuw en werd in de daaropvolgende eeuwen uitgebreid en aangepast. Sinds 1923 doet het gebouw dienst als museum. De Gotische bouwstijl van het paleis vormt een groot contrast met de vele bogen en koepels van de basiliek, wat het leuk maakt om deze bezienswaardigheid in Venetië te bezoeken. Binnenin vind je een grote collectie schilderijen van bekende renaissanceschilders.

Boek je toegangsticket online >

Venetië Dogepaleis

De sfeervolle kanalen en straatjes van Venetië

Een van de leukste dingen om te doen in Venetië is om simpelweg te verdwalen in de stad en de sfeer in je op te nemen. De stad is ongelooflijk fotogeniek en barst van de geschiedenis, waardoor er op elke straathoek wel wat te zien valt. Ook zijn er overal ijskraampjes waar je van echte Italiaanse gelato kunt smullen en tentjes waar je pizza kunt afhalen om die vervolgens op een mooi plekje in de stad te verslinden (ook een tip als je goedkoop Venetië wilt bezoeken). Naast de straatjes en steegjes wordt Venetië natuurlijk doorkruist door de bekende kanalen, 150 stuks om precies te zijn. 

vakantie venetie tips venetie bezienswaardigheden san marcobaseliek

Een gondeltocht door de grachten van Venetië 

Een gondeltocht is iets wat eigenlijk niet mag ontbreken tijdens je Venetië vakantie en geeft letterlijk een geheel nieuw perspectief op de stad. De gondels zijn al eeuwen het middel voor transport van goederen en mensen door de stad. Tegenwoordig worden ze eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor het toerisme, maar dat maakt een ritje niet minder leuk! De prijzen voor een gondeltocht zijn vaak aan de hoge kant, dus als je geld wilt besparen is het een tip om een gondel met andere mensen te delen, dit bespaart je een hoop geld. Dat een gondeltocht in Venetië prijzig is, maakt het wat mij betreft niet minder leuk om te doen. Als je dan toch in Venetië bent, is het eigenlijk wel een must-do!

Tip: je kunt verschillende aanbieders online met elkaar vergelijken, reviews lezen en een de door jou gekozen tocht gelijk boeken. Dit scheelt je een hoop gedoe en onderhandelen ter plaatse. Ook gedeelde gondeltochten kun je op deze manier vooraf boeken. 

Vergelijk en boek een gondeltocht online >

boten venetie italie
op vakantie naar venetie tips boottocht venetie vakantie

De Rialtobrug en de Brug der Zuchten

In een stad met veel kanalen zijn logischerwijs ook veel bruggen. Sommige van deze bruggen in Venetië zijn absoluut een bezoekje waard, zoals de beroemde Rialtobrug. Dit is de oudste van de vier bruggen die het Grote Kanaal oversteken. Zoals bijna alle bouwwerken in Venetië is ook deze brug meerdere malen opnieuw gebouwd. De huidige versie stamt uit 1591 en staat bekend als een architectonisch toonbeeld van de renaissance en is ook zeker een van de bezienswaardigheden in Venetië die je wat mij betreft niet mag missen. Een andere bekende (en erg fotogenieke) brug uit deze tijd is de Brug der Zuchten, die zijn naam dankt aan de zuchten die gevangenen zouden slaken als ze de brug overstaken op weg naar hun cel. Deze brug is verbonden aan het Dogepaleis en bewonder je het beste vanaf een gondel of van het lager gelegen bruggetje iets verderop.

bezienswaardigheden venetie, brug der zuchten

De sfeervolle eilandjes Murano en Burano

Heb je meer dan een dag de tijd voor Venetië, dan zijn er net buiten de binnenstad ook een aantal mooie bezienswaardigheden te ontdekken. Een stukje ten noorden van het oude centrum van Venetië liggen twee eilandjes die absoluut een bezoek waard zijn. Je kunt hier met een boot naartoe die vanaf meerdere haltes in Venetië vertrekt. Indien je beide eilanden wilt bezoeken is het het slimste om een combinatie-dagticket te kopen waarmee je op alle boten (en bussen) kan stappen.

Bekijk beschikbare island tours >>

burano island venetië
drijvende markt venetie italie

De glasblaastraditie van Murano

Het eiland Murano (dat eigenlijk uit meerdere kleine eilandjes bestaat) ligt het dichtste bij het oude centrum van Venetië. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel anders dan de rest van het oude Venetië, al is het hier duidelijk rustiger. Er zijn een paar mooie bezienswaardigheden, zoals de Santa Maria en San Donato kerk. Murano staat echter vooral bekend om haar traditie van het glasblazen, wat hier volgens een 1000 jaar oude methode gebeurt. De methode resulteert in bijzondere creaties in allerlei vormen en kleuren. Om meer te leren over de traditie van het glasblazen kun je een bezoekje brengen aan het Museo del Vetro. Ook kun je in sommige winkeltjes live zien hoe iemand aan het werk is met het glas. Ik vond een bezoek aan Murano dan ook erg leuk om te doen tijdens onze vakantie in Venetië.

ventie murano glasblazerij

Het kleurrijke Burano

Het eiland Burano ligt wat verder weg van de rest van Venetië, maar is desondanks erg toeristisch. Ik raad je daarom aan om hier meteen in de ochtend naartoe te gaan. Als je van de boot stapt wordt meteen duidelijk waarom hier zoveel mensen naartoe komen; het eiland is namelijk ontzettend vrolijk en kleurrijk. De huisjes zijn geverfd in alle kleurtinten die je maar kunt bedenken. Net als in het oude centrum van Venetië vind je ook hier kanalen en bruggetjes die het plaatje compleet maken. Ondanks dat Burano een klein eilandje is, kun je er toch makkelijk uren rondlopen zonder dat je het door hebt. Vooral als je van fotografie houdt, is dit eiland een fantastische speeltuin! Dus ik vind het, ondanks de drukte, absoluut een aanrader om te bezoeken tijdens je vakantie in Venetië!

Venetië Burano burano venetie bezienswaardigheden

Vervoer in Venetië 

Een gondeltocht met een gondola is niet de enige vorm van vervoer in Venetië. Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer netwerk, dat voornamelijk over water gaat.

Waterbus (Vaporetto)

Zo kun je gebruik maken van het netwerken veerboten die in en rond Venetië varen, ook wel Vaporetti genoemd. Er zijn verschillende lijnen, waarbij lijn 1 en 2 het meest frequent varen tussen de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië, o.a.: Piazzale Roma, Rialto en het San Marcoplein. Lijn 1 stopt bij alle haltes en lijn 2 alleen bij de belangrijkste. Ook kun je de Vaporetti gebruiken om naar de eilandjes Murano en Burano te gaan. 

Watertaxi (Commune di Venezia)

Er varen ook watertaxi’s in Venetië, niet de meest goedkope vorm van vervoer, maar wel snel. Let wel op dat je gebruik maakt van de officiële watertaxi’s, te herkennen aan de gele band met daarop ‘Commune di Venezia’. 

Gondel (Traghetto)

Er is ook een goedkope variant op de gondel, de Traghetti. Deze gondels steken, als veerpondjes, op vaste plaatsen het Canal Grande over. Deze gondels hebben geen zitplaatsen en de overtocht met zo’n bootje duurt slechts een paar minuten, maar zo ervaar je wel hoe het is om in een gondel te varen én steek je goedkoop het water over. In totaal zijn er zeven oversteekplaatsen aan het Canal Grande. Je kunt de vaarroutes en tijden terugvinden op Google Maps (het is tenslotte onderdeel van het OV van Venetië), en ze staan ook aangegeven op gele borden met het symbool van een gondel.

venetie vakantie tips

Tip: bestel een Venetië City card

Wil je meerdere bezienswaardigheden in Venetië bezoeken en eventueel ook gebruik maken van openbaar vervoer (boot en bus), dan raad ik aan om online een Venice City Card te bestellen. Hiermee heb je gratis toegang tot een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden, bijvoorbeeld die rond het San Marcoplein, en bij sommige van de city cards kun je ook gebruik maken van boten en bussen. Zo bespaar je op de kosten van je trip naar Venetië.

Bekijk beschikbare Venice City cards >

Hoe kom je in Venetië, Italië?

Er zijn verschillende manieren om in Venetië te komen. Dit hangt er vanaf of je een dagtrip vanuit een andere plaats in Italië of Kroatië maakt of dat je Venetië voor meerdere dagen bezoekt. Je kunt zowel met de bus, trein als het vliegtuig naar Venetië. 

Met de bus vanaf het vliegveld naar het centrum van Venetië 

Er zijn twee verschillende vliegvelden bij Venetië in de buurt. In beide gevallen kun je met zowel de watertaxi als een Airport Express Tranfer Bus naar Piazzale Roma reizen. Deze laatste optie is verreweg het goedkoopste en duurt ongeveer een half uurtje. Eenmaal op Piazzale Roma loop je naar je accommodatie of kun je verder reizen met de waterbus. Tickets voor de Airport Express bus koop je op het vliegveld of online. 

Bestel je busticket vanaf Marco Polo airport >

Bestel je busticket vanaf Treviso airport >

Met de trein naar Venetië 

Reis je met de trein naar Venetië dan kom je aan op het Venezia Santa Lucia treinstation in Cannaregio, waar zich veel bezienswaardigheden van Venetië bevinden. Vanuit diverse plaatsen in Italië is het dan ook goed te doen om Venetië met de trein te bezoeken. 

Checklist voor je Venetië vakantie

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Venetië. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

De beste reistijd voor Venetië

Venetië is een ongelooflijk populaire bestemming, daarom is het verstandig om je trip buiten de vakantieperiodes te plannen. Venetië is mooi in alle jaargetijden, maar de beste periode om te gaan is wat mij betreft in de late lente. Het is er dan nog niet zo warm en benauwd als het in de zomer kan worden, maar aangenaam om de hele dag buiten rond te lopen. Daarnaast duurt de dag lang genoeg om optimaal gebruik te kunnen maken van je tijd in Venetië en is het meestal warm genoeg om ’s avonds nog op een terrasje te zitten. Een ideale reistijd dus! Ook september of begin oktober is om deze reden een goede periode om Venetië te bezoeken.

venetie italie reistips

Meer reisinspiratie voor jouw vakantie naar Italië

Ben je na Venetië nog niet uitgekeken op de schoonheid van Italië? Lees dan ook eens ons blog over Florence, een andere ongelooflijke mooie renaissancestad. Of als je meer houdt van de natuur en hiken, dan zijn de Dolomieten of de Aosta vallei misschien meer wat voor jou! 

Ook leuk, combineer je vakantie in Venetië met een vakantie in de Balkan

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen