Meteen naar de content

Vakantie Paphos Cyprus: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Cultuur en Unesco

Cyprus

Eilanden

Middellandse Zee

Strandvakantie

Cyprus is een bestemming bij uitstek voor wie in het voor- en najaar wil genieten van een vakantie in de zon. Het is dan ook een populaire strandbestemming voor vakantiegangers die een week willen luieren op het strand of aan het zwembad, maar Cyprus heeft meer te bieden dan alleen resorts en strand, waaronder prachtige archeologische opgravingen, een berggebied en andere bijzondere bezienswaardigheden. Het eiland kent meerdere grote badplaatsen die je als uitvalsbasis kunt gebruiken om het eiland te verkennen. Geen van de grote badplaatsen is echt charmant te noemen, maar er zijn wel voldoende interessante bezienswaardigheden op Cyprus om te ontdekken, wat een vakantie naar het eiland de moeite waard maakt. Zelf verbleef ik een maand in Paphos (Pafos). Deze badplaats ligt in het zuidwesten van Cyprus en is een leuke uitvalsbasis om het eiland te verkennen. In dit blog deel ik mijn favoriete plekken in en rond Paphos.

Unieke vakantie op Cyprus boeken? wil je het echte Cyprus ervaren en de drukke, ongezellige badplaatsen vermijden? Dan is een individuele rondreis van Riksja travel een aanrader. Je verblijft tijdens je fly & drive vakantie op twee of drie verschillende plekken op Cyprus, in kleinschalige, authentieke accommodaties. 

bezienswaardigheden paphos, vakantie cyprus

De belangrijkste highlights in de omgeving van Paphos

In dit blog deel ik de belangrijkste bezienswaardigheden van Cyprus in en rond Paphos, maar ook mijn persoonlijke tips voor bijzonder plekken op het eiland. Zo vind je er diverse stranden en baaitjes, maar ook de indrukwekkende Tombs of the Kings. En op een uurtje rijden zit je al in de bergen bij Troodos Mountains, waar je prachtig kunt hiken en een bezoekje kunt brengen aan het Kykkos Monestary met zijn kleurrijke mozaïeken. Ga jij op vakantie naar Cyprus en wil je weten wat je kunt doen in en rond Paphos? Dit zijn wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheden en top 10 tips voor de leukste dingen om te doen tijdens je vakantie in Paphos en het westen van Cyprus:

 • Tombs of the Kings
 • Mozaïekvloeren van Kato Paphos
 • Kykkos Monestary
 • Troodos Mountain
 • Omodos
 • De wijngaarden en wijnhuizen van Cyprus
 • Avakas gorge
 • Lara beach (ook wel Turtle beach genoemd)
 • Kika’s garden (mijn persoonlijk tip)
 • Jeeptour langs de highlights

In veel blogs wordt ook Aphrodites rock genoemd als een van de top 10 bezienswaardigheden van Cyprus. Deze zit dan ook bij veel tours in, maar persoonlijk vond ik deze rots in het water niet heel bijzonder. Een jeeptour langs dergelijke highlights is overigens wel leuk om te doen op Cyprus. 

Lees verder in dit blog voor meer achtergrondinformatie over en mijn tips voor de genoemde bezienswaardigheden in de omgeving van Paphos.

bezienswaardigheden pafos, cyprus, Annemarie bij Tombs of the Kings

Over mijn vakantie op Cyprus

Zelf bracht ik in 2021 een maand door op Cyprus, waarbij ik voor de gehele periode een appartement in Paphos huurde. Ik verbleef hierbij in de wijk Kato Paphos. Ik was hier voor een digital nomad event, maar verkende daarnaast ook de hoogtepunten van Cyprus. Ik heb me hierbij vooral gefocust op de omgeving van Paphos. Alle activiteiten en bezienswaardigheden die ik in dit blog noem zijn dan ook vanuit Paphos te verkennen. Zelf huurde ik in Paphos een fiets. De overige plekken op Cyprus verkende ik met jeep tours, huurauto en openbaar vervoer. Ik vond dit alledrie goede manieren om Cyprus te verkennen. 

annemarie in paphos cyprus annemarie hiken op cyprus

Mijn tips voor accommodaties op Cyprus

Wat is er te doen in Paphos en het westen van Cyprus?

Ik vond Paphos, net als de andere badplaatsen op Cyprus, niet perse een hele mooie stad. De stad is volgebouwd met appartementen, met name gericht op toeristen. Het grote voordeel van Paphos is dat er geen echte hoogbouw is. Ook is Paphos’ Old Town een sfeervol deel van de stad, waar je kunt dineren en uitgaan tussen de locals. ‘Beneden’ aan de boulevard in Kato Paphos vind je veel resorts en restaurants volledig gericht op toeristen. Met name de ‘bar strip’ in dit deel van de stad doet een beetje schreeuwerig aan. Maar je vindt er ook wel degelijk een paar leuke plekken die echt de moeite waard zijn. En wie een avondje wil stappen tot in de late uurtjes komt hier zeker aan zijn trekken.

Paphos als uitvalsbasis voor je vakantie op Cyprus

De stad Paphos is dus niet echt pittoresk te noemen, maar toch is het een goede uitvalsbasis om de bezienswaardigheden aan deze kant van Cyprus te verkennen. Wil je echt het hele eiland ontdekken, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om op meerdere plaatsen een paar dagen te verblijven tijdens je vakantie op Cyprus. Heb je een week de tijd, dan zijn er rondom Paphos genoeg leuke dingen om te doen en mooie bezienswaardigheden om te ontdekken. Hieronder deel ik mijn tips voor dit deel van Cyprus!

Rondreis tip: wil je op verschillende plekken verblijven? Riksja travel biedt twee mooie opties voor een rondreis over Cyprus van 1 week of 10 dagen.

vakantie paphos cyprus

1. Tombs of the Kings

De Tombs of the Kings is een van de belangrijkste, en mijn persoonlijke favoriete, bezienswaardigheden van Paphos en eigenlijk van heel Cyprus. Een indrukwekkende archeologische opgraving die verrassend onbekend is, in vergelijking tot iets als Petra in Jordanië bijvoorbeeld. Wel staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst. Anders dan de naam doet vermoeden vind je bij de Tombs of the Kings geen graftombes van koningen, maar van vermogende, invloedrijke mensen uit de Egyptische en Romeinse tijd. De entreeprijs van €2,50 schept misschien niet direct hoge verwachtingen. Zeker als je het park binnenloopt, en uitkijkt over de droge heuvels, heb je waarschijnlijk nog niet direct door wat er zich onder je voeten bevindt. Je zal echter verstelt staan van wat je onder je ziet opdoemen als je de grootste en belangrijkste tombes van het park ontdekt. Grote ondergrondse Romeinse en Egyptische bouwwerken met tientallen pilaren en graven die zeer goed bewaard zijn gebleven.

Annemarie bij tombs of the kings, paphos cyprus

Hoe bezoek je Tombs of the Kings?

Het park is ontzettend groot en de bewegwijzering laat te wensen over, dus het loont om bij de ingang een boekje van €4,- te kopen met plattegrond en uitleg over de verschillende tombes. De meest indrukwekkende bouwwerken vind je, als je met je gezicht naar de zee staat, aan de rechterkant van het park. Ga echt op verkenningstocht, want er is ontzettend veel te zien. Steeds als je denkt alles al wel gezien te hebben, stuit je weer op een nieuw ondergronds bouwwerk. Ook interessant zijn de verschillende bouwstijlen, want er is duidelijk onderscheid te zien tussen de tombes uit de Romeinse en Egyptische tijd. 

Entree: €2,50 / boekje met plattegrond: €4,-

Bekijk openingtijden >>

tombs of the kings paphos tombs of the kings cyprustombs of the kingstombs of the kings bezienswaardigheden paphos

2. De mozaïekvloeren van Kato Paphos

Dat Paphos een interessante bestemming is voor je vakantie op Cyprus blijkt ook wel uit de andere archeologische opgravingen die je in de stad vindt. Want naast de Tombs of the Kings heeft Paphos meer belangrijke archeologische bezienswaardigheden. Zo vind je in het gebied rondom de vuurtoren, Kato Paphos, de restanten van de stad Nea Pafos, een stad die 400 jaar voor Chr. werd gesticht. De highlights van deze opgravingen zijn de mozaïekvloeren. Wat dit zo uniek maakt, is dat ze allemaal zeer goed bewaard zijn gebleven. Zeker als je bedenkt hoe oud ze zijn! Ik vond dit heel indrukwekkend. Ook vind je hier een prachtig amfitheater en andere archeologische opgravingen. Kun je hier geen genoeg van krijgen? In hartje centrum zijn meer archeologische opgravingen te vinden. Genoeg historische bezienswaardigheden dus om je een volle dag mee te vermaken tijdens je vakantie op Cyprus.

Entree: €4,50

Bekijk openingstijden>>

bezienswaardigheden pahpos-mozaieken

Meer archeologische bezienswaardigheden in Paphos

Het kasteel van Paphos bij de haven

Een van de andere niet te missen bezienswaardigheden in dit deel van Cyprus is het kasteel van Paphos. Deze oude burcht vind je bij de haven van Paphos. Wanneer je de haven bezoekt, springt het fort direct in het oog en het is een mooi uitzichtspunt. Net als de bovengenoemde bezienswaardigheden is het kasteel van Paphos al heel oud. Het is oorspronkelijk gebouwd door de Byzantijnen om deze haven op Cyprus te verdedigen. In 1222 stortte het door een aardbeving in en werd het later weer opgebouwd door de heren van Lusignan. In 1570 werd het fort afgebroken door de Venetiaanse heersers op Cyprus en uiteindelijk bouwden de Ottomaanse veroveraars het weer op. Een roerige geschiedenis dus voor dit kasteel, net als de diverse functies die het heeft gehad, het werd gebruikt als fort, gevangenis en opslagplaats voor zout. Tegenwoordig is er een klein museum gevestigd.

Tip: je vindt het kasteel van Paphos aan het einde van de haven. Hier begint ook het wandelpad naar de Tombs of the Kings.

kasteel van paphos cyprus

3. De mooiste stranden van Paphos

In Kato Paphos zijn wel een paar strandjes te vinden, maar echt mooi zijn deze stranden niet. De boulevard wordt gedomineerd door resorts met aangelegde tuinen vol ligbedjes bij het zwembad. Maar wees gerust, er zijn wel degelijk mooie stranden te vinden in en rond Paphos. Mijn favoriete strand in Paphos is bij Cabana beach bar. Hier vind je een mooie beach bar met heerlijke ligbedjes op een rustig en breed zandstrand. Vanuit Kato Paphos is het ongeveer 15 minuten fietsen. Aan de andere kant van de stad, voorbij Tombs of the Kings, vind je ook een aantal baaitjes met hoge kliffen. En bij de vuurtoren vind je lighthouse beach, een zandstrand met een eenvoudige beach bar en ligbedjes. 

strand paphos cyprus

Het strand van Coral Bay

Iets verder van Paphos gelegen, op 20 min rijden, vind je Coral Bay. Ook hier kun je naartoe voor een dagje strand. Het is dan wel handig om een auto te hebben, want met openbaar vervoer is het lastiger bereikbaar. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Je vindt bij Coral Bay ook diverse hotels en restaurants. Leuk als je een wat kleinschaligere locatie zoekt om te verblijven tijdens je vakantie op Cyprus.

Lara beach/ Turtle beach

Een stuk verder in het westen van Cyprus ligt het strand van Lara beach in het westen van Cyprus wordt ook wel Turtle beach genoemd en dat heeft een reden. Op Lara beach leggen schildpadden namelijk hun eieren. Maar het strand is meer dan een broedplaats voor schildpadden. Zelf vond ik het een van de mooiste stranden op Cyprus waar ik geweest ben. Zeker als je er vroeg naartoe gaat ben je de drukte voor. Als je aan komt lopen vanaf de parkeerplaats heb je prachtig uitzicht over de heel baai. En, niet geheel onbelangrijjk, het water is hier heerlijk om te zwemmen. Het laatste stukje van de weg ernaartoe is ruig en zeker in een kleine auto een uitdaging. Maar de hobbelige rit is zeker de moeite waard wat mij betreft.

lara beach, turtle beach cyprus

Fiets huren in Paphos

Als echt Hollander verkende ik de stranden in Paphos natuurlijk per fiets. Zeker als je wat langer in Paphos verblijft (en geen huurauto hebt), dan is het huren van een fiets wel een aanrader. Je kunt dan net even meer zien. Langs de hele kust in Paphos loopt een fietspad, al stopt hij op sommige plekken ook ineens, om even verderop weer verder te gaan. 

Kosten fietshuur: Vanaf €15 per dag/ €40,- per week, afhankelijk van het type fiets en de huurperiode.
Waar fiets huren?
Ik huurde mijn fiets bij ABC Bike rental in Kato Phaphos. Zij verhuren city bikes, mountainbikes en e-bikes. Ze geven korting bij fietshuur voor meerdere dagen. 

stranden pafos cyprus 

4. De mooiste zonsondergangen van Paphos, Cyprus

Paphos is een fantastische plek als je van de mooiste zonsondergangen op Cyprus wilt genieten en dit is dan ook erg leuk om te doen. Elke dag is dit weer een waar spektakel waar je geen genoeg van kunt krijgen. Of je nu een cocktail drinkt aan de boulevard of een biertje drinkt op een van de stranden bij Paphos, de zonsondergang is hier magisch! Je kunt ook een sunset cruise maken, waarbij je kunt dansen op live muziek terwijl je de zon langzaam in de zee ziet zakken. 

paphos cyprus zonsondergang sunset paphos

5. Hiken in het Troödosgebergte (Troodos Mountains)

Wie denkt dat je op Cyprus alleen maar stranden vindt heeft het mis. Cyprus is verrassend heuvelachtig én heeft een berggebied waar je in de winter (tussen december en februari) zelfs kunt skiën! Hiken in de Troodos Mountains is dan ook absoluut een van de leuke dingen om te doen tijdens een vakantie op Cyprus. Ook als je geen doorgewinterde wandelaar bent, is hiken in dit gebied prima te doen. Zelf liepen we de Artemis trail een rondje van 7 km. Tijdens deze hike wandel je een rondje om een berg, waarbij je op zo’n 1.850 m hoogte blijft. Je maakt dus zelf weinig hoogtemeters tijdens het wandelen. Wel word je doorlopend getrakteerd op prachtige vergezichten. De hike is licht – het is meer een wandeling – en kun je in zo’n 2-3 uur doen (afhankelijk van hoevaak je stopt om foto’s te maken). 

Vakantietip: wil je tijdens je vakantie in het Troödosgebergte verblijven? Tijdens de 10-daagse rondreis van Riskja travel, verblijf je op drie verschillende plekken op Cyprus. Een overnachting in Troodos Mountains is daar één van. 

wat te doen op cyprustroodos mountain cyprus

Roadtrip van Paphos naar Troodos Mountains

Om in de Troodos Mountains te komen kun je het beste een auto huren. Een dagje roadtrippen naar dit deel van Cyprus is echt leuk om te doen, de route laat je door het berglandschap slingeren met de mooiste vergezichten over de bergen en zelfs de kust van Cyprus. Ben je snel wagenziek, dan doe je er misschien verstandig aan een pilletje voor wagenziekte te slikken, want niks aan de route is recht! Snel gaat de route dus niet, maar de mooie uitzichten maken alles goed. Wij reden een rondje van Paphos via Omodos naar het startpunt van de Artemis Trail. Vervolgens zijn we door de bergen naar Kykkos Monestary gereden en aan het einde van de dag via de B-route terug naar Paphos. Een absolute aanrader! 

Auto huren op Cyprus? Vind de goedkoopste aanbiedingen bij EasyTerra

roadtrip troodos mountains cyprus

Checklist voor je vakantie in Paphos, Cyprus

 • Wat neem je mee? Bekijk onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Cyprus. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Reserveer je taxi en word naar je accommodatie gebracht.

6. Het Kykkos Monestary op Cyprus

Kykkos Monestary is een schitterend klooster dat hoog in de het Troödosgebergte ligt. Bijzonder aan dit klooster zijn de talloze, kleurrijke mozaïeken. Het klooster is gratis te bezoeken en absoluut een van de bezienswaardigheden op Cyprus die de moeite waard zijn. Rij ook even door naar de kapel op de top van de berg. Deze recent gebouwde kapel biedt, naast nog meer mozaïeken, een indrukwekkend uitzicht over het bergachtige landschap. Je kunt vanaf hier zelfs de kust van Cyprus zien liggen. 

Tip: Een bezoek aan dit klooster is perfect te combineren met de Artemis Trail. Wij deden de hike in de ochtend en bezochten het Kykkos Monestary in de middag. Hou er wel rekening mee dat het klooster om 16.00 uur sluit, mocht je dit ook willen doen tijdens je vakantie op Cyprus.

Niet zelf rijden? Je kunt ook deze tour boeken naar Kykkos Monestary, Troodos Mountains en een wijnmakerij.

Cyprus bezienswaardigheden kykkos kloosterkykkos klooster cyprus kykkos monestary cyprus bezienswaardighedenkykos monestary troodos

7. Wijnproeven in Omodos

Ga je, net als wij, een dagje roadtrippen richting Troodos Mountains, dan kun je, als je vanuit Paphos komt, een klein omweggetje maken langs het pittoreske plaatsje Omodos. Wat je in de grote badplaatsen van Cyprus mist, vind je hier: smalle straatjes met witte huisjes, plantenbakken in de kozijnen en blauwe, houten deuren. Het beeld dat ik in eerste instantie bij Cyprus zou verwachten. Je kunt hier een korte stop maken als je onderweg bent naar Troodos Mountain, maar je kunt er ook voor kiezen hier te overnachten. Er zijn namelijk veel wijnhuizen in Omodos gevestigd en het is daarmee een leuke plek voor een avondje wijnproeven. Lijkt dit je wat? Dan kun je de route die ik hierboven heb beschreven precies andersom doen en eindigen in Omodos. Heerlijk om na een dag vol mooie bezienswaardigheden neer te ploffen op het terras van een van de wijnhuizen.

Ook leuk om te doen vanuit Paphos: deze food & wine tour brengt brengt je naar prachtige plekjes in het Troödosgebergte, waaronder Omodos.

omodos cyprus kerk omodos cyprus omodos cyprus dorpjes

8. Brunch bij Kika’s garden

Nog zo’n bijzondere plek die je zeker niet mag overslaan tijdens je vakantie op Cyprus is Kika’s garden. Verscholen in het heuvelachtige landschap van Cyprus, in de omgeving van Paphos, ligt dit restaurant dat gerund wordt door moeder en dochter. En niet zomaar een restaurant, maar eentje waar gekookt wordt met biologische ingrediënten uit eigen tuin. Erg leuk om te doen tijdens je vakantie op Cyprus is een brunch bij Kika’s garden. De dames geven je graag een rondleiding door de tuin en bereiden met liefde een zeer uitgebreide en smaakvolle brunch voor je. Genietend van het uitzicht over het landschap en de verse ingrediënten kom je hier helemaal tot rust. En krijg je al die heerlijkheden niet op? Geen nood, dan krijg je gewoon een doggy bag mee, want aan food waste wordt hier niet gedaan. 

kikkas garden paphoswijnvelden cyprus

Wijnproeverij bij Tsangarides Wijnhuis 

Zin om na de brunch bij Kika’s garden nog meer van deze omgeving te verkennen? Dan kun je doorrijden naar Tsangarides wijnhuis voor een rondleiding én wijnproeverij. Cyprus kent veel kleinschalige wijnhuizen, dus een bezoek aan een wijnhuis is zeker een van de dingen om te doen tijdens je vakantie op Cyprus. In de omgeving van Paphos vind je meerdere wijnhuizen. 

Tour tip Cyprus: Wil je niet zelf rijden? Deze wijntour brengt je langs lokale wijnmakerijen in de regio Paphos, waar je verschillende wijnen kunt proeven.

tsangarides winery cyprus

9. Jeepsafari langs de hoogtepunten van West-Cyprus

Cyprus is bij uitstek een eiland om met een huurauto te verkennen, maar heb je geen zin om zelf (links) te rijden, dan kun je ook een zogenaamde Jeepsafari boeken. Een echte safari is het natuurlijk niet, maar een leuke dag is het zeker en daarom zeker een aanrader om te doen tijdens je vakantie op Cyprus. Met een jeep verken je verschillende bezienswaardigheden in de omgeving van Paphos en maak je een roadtrip langs de westkust. De jeepsafari is een leuke manier om de omgeving van Paphos te verkennen en een aantal mooie stranden te bezoeken.

Highlights van de tour

Hoogtepunten van deze tour zijn de Avakas Gorge en Lara beach. Deze laatste wordt ook wel Turtle beach genoemd, omdat op dit strand schildpadden hun eieren leggen. Ook bezoek je de bekende rots van Aphrodite, maar verwacht hier niet teveel van. Hoewel de rots van Aphrodite een van de bekende bezienswaardigheden bij Paphos is, zijn er interessantere highlights op Cyprus te vinden. Maar als je er dan toch langs komt, is het zeker leuk om gezien te hebben. 

Tour tips vanuit Paphos: deze dagtour brengt je langs de highlights rondom Paphos of ga quad rijden langs de kust. 

bezienswaardigheden cyprusjeepsafari paphos cyprus lara beach cyprus

10. Hike door Avakas gorge

Een van de bekende bezienswaardigheden van Cyprus is de Avakas Gorge. Veel toeristen wandelen slechts tot het begin van de canyon, maar je kunt er ook een mooie wandeling van zo’n 8 km doorheen maken. Je kunt dit op eigen houtje doen, maar check wel van tevoren de omstandigheden. Bezoek je de Avakas Gorge bijvoorbeeld in het voorjaar, net na het regenseizoen, dan kan het lastiger begaanbaar zijn. Wel kun je dan volop genieten van de bloeiende natuur. 

aphrodites rock cyprus 

Meer leuke dingen om te doen vanuit Paphos

 

 

De Cypriotische keuken

De Cypriotische keuken is smaakvol en typisch Mediterraans: veel vlees en vis, verse salades, olijfolie en knoflook. Je zou het kunnen omschrijven als een mix van de Griekse en Turkse keuken, maar toch is het eten op Cyprus weer net een beetje anders. Ten eerste komt Halloumi uit Cyprus en dat zie je dan ook veelvuldig terug op de menukaart. Ook typisch voor de Cypriotische keuken is de Meze, verschillende kleine hapjes, vaak geserveerd in twee rondes. De echte Cypriotische Meze bestaat uit een eerste ronde van brood met verschillende dips en een salade, gevolgd door een tweede ronde met warme vlees- en visgerechten. Wil je kennismaken met de Cypriotische keuken, bestel dan zeker een Meze bij een traditioneel Cypriotisch restaurant. Andere gerechten die je veel op Cyprus vindt zijn o.a. de mixed grill, sheftalia (worstjes) en stifado (een stoofpotje). 

Tips voor restaurants in Paphos, Cyprus

Wil je graag een Cypriotische Meze eten, dan kun je in Paphos het beste gaan eten bij Hondros of Mandra tavern. Wil je goedkoop eten? Voor €10 heb je bij Viva Cyprus een driegangenmenu uit de Cypriotische keuken (en voor €12 komt het menu zelfs met een halve karaf wijn erbij). Een sfeervol restaurant aan de boulevar is Ouzeri. Ik vond het eten hier persoonlijk wat tegenvallen, zeker gezien de hoge prijs voor de drankjes. Bij de traditionele tavernes is het eten eigenlijk beter, maar de setting is bij dit restaurant wel gezellig. Wil je de grote toeristenmassa vermijden, ga dan uiteten in Old Town. Hier zijn diverse restaurants te vinden waar je heerlijk kunt eten en waar ook de locals komen dineren. Ook voor een drankje in het weekend is Old Town erg gezellig. 

restaurant tips paphos

Waar te verblijven in Paphos tijdens je vakantie op Cyprus? 

Hoewel het een grote stad is, verblijven de meeste mensen tijdens hun vakantie in het centrum van Paphos. Dit centrum bestaat uit Kato Paphos, het gebied bij de haven en het strand, en de oude stad. De oude stad van Paphos is hoger gelegen en ligt wat verder af van het strand. Toch is dit een leuke wijk om te verblijven. Dit is waar de locals uitgaan en je vindt er knusse restaurantjes en barretjes. Het centrum rondom Kato Paphos is een stuk toeristischer. Hier vind je de meeste hotels. Het grote voordeel is dat je hier vlakbij het strand verblijft, maar ook bij de archeologische bezienswaardigheden van Paphos in de buurt. 

Mijn tips voor accommodaties op Cyprus

Rondreis Cyprus van 7 of 10 dagen

Wil je veel van het eiland zien tijdens je vakantie op Cyprus, dan is het een aanrader om op twee of drie verschillende plekken te verblijven. Een gouden tip hiervoor zijn de individuele rondreizen van Riksja travel. Je verblijft dan in kleinschalige, authentieke accommodaties en verkent de bezienswaardigheden van Cyprus met een huurauto. Tijdens zo’n rondreis ervaar je authentiek Cyprus en vermijd je de drukke, ongezellige badplaatsen. Bij de rondreis van 7 dagen verblijf je in Tochni en Polis en bij de rondreis van 10 dagen verblijf je daarnaast ook nog in het Troödosgebergte.

De rondreizen van Riksja travel zijn inclusief alle overnachtingen met ontbijt en enkele tours, zoals een kookworkshop in Tochni. Huurauto en vlucht zijn optioneel bij te boeken. 

Kaart rondreis cyprus

Auto huren op Cyprus

Wil je zoveel mogelijk van de bezienswaardigheden van Cyprus ontdekken, dan kun je het beste een auto huren. De wegen zijn over het algemeen goed en het verkeer rustig. Hou er wel rekening mee dat er op Cyprus links gereden wordt. Rij je liever niet zelf? Er rijden ook bussen over het eiland en je kunt ook verschillende tours boeken om meer van het eiland te zien. Wil jij een auto huren tijdens je vakantie op Cyprus? Via Sunnycars huur je voordelig een auto voor een all-in prijs. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten of verrassingen komt te staan. Je kunt de auto dan gelijk ophalen op de luchthaven.

Vind hier een huurauto >>

roadtrip cyprus

Hoe kom je in Paphos, Cyprus? 

Ga jij op vakantie naar Cyprus, dan kun je rechtstreeks vliegen op Paphos. Handig als je van plan bent om in Paphos te verblijven. Er gaan iets meer vluchten richting Larnaca die vaak goedkoper zijn, maar de vluchttijden zijn in de meeste gevallen wel iets minder voordelig. Als dat betekent dat je door een vroege terugvlucht bijvoorbeeld een taxi moet nemen van Paphos naar Larnaca, omdat er nog geen bussen rijden op dat tijdstip, ben je duurder uit dan wanneer je een paar tientjes extra uitgeeft voor een vlucht vanaf Paphos. Goed om rekening mee te houden dus!

Vind hier voordelig een vliegticket >>

Goedkoop op vakantie naar Cyprus

Je kunt vliegticket, huurauto en hotel natuurlijk allemaal los boeken, maar vaak is het voordeliger om een pakketreis te boeken. Er zijn diverse aanbieders die reizen naar Cyprus aanbieden. Zo heeft Tui een groot aanbod vakanties op Cyprus. Zoek je echter iets kleinschaligers, dan is Eliza was here echt een aanrader. Bij deze reisorganisatie vind je de meer unieke adresjes, weg van de massa. 

vakantie cyprus

De beste reistijd en klimaat voor Paphos, Cyprus

Zoals gezegd is Cyprus bij uitstek een zonbestemming in het voor- en najaar. Als het bij ons koud en nat is, is de temperatuur op Cyprus vaak nog zeer aangenaam. Het kan er tot in november nog boven de 20 graden zijn. Zelf bezocht ik Cyprus in oktober en kon ik genieten van temperaturen van rond de 30 graden. De avonden zijn dan ook iets koeler, waardoor het een zeer aangename bestemming is in de herfst. Bezoek je Cyprus in de zomermaanden (juli en augustus), hou dan rekening met hoge temperaturen die op kunnen lopen tot 40 graden. Cyprus kent tussen november en februari een licht regenseizoen, wat in maart en april voor prachtige bloeiende natuur zorgt. In de herfst oogt de natuur een stuk droger, omdat het er buiten het regenseizoen nauwelijks regent. De beste reistijd voor Cyprus is van april t/m oktober. Wil je ook echt wat van het eiland zien dan kun je de heetste zomermaanden beter mijden.

strand cabana beach pafos

Tip: zoek je een mooie bestemming om de zon op te zoeken in het najaar? Bekijk dan ook onze tips voor een zonvakantie in oktober.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen