Op avontuur in Indonesië: Het beklimmen van de Rinjani vulkaan Lombok
Lombok, het minder toeristische buureiland van het Indonesische Bali, heeft niet alleen prachtige witte stranden en goede surfspots. Misschien wel het échte hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is namelijk de beklimming van de Rinjani vulkaan die je in meerdere dagen doet. Met zijn 3726 meter is de Rinjani de op één na hoogste berg van Indonesië. Om boven te komen moet je wel een redelijke conditie hebben, maar touwen en klimijzers kun je thuis laten. In theorie is het zelfs mogelijk om op slippers naar boven te lopen, maar trek toch liever goede schoenen aan. Dit maakt de hike over gras, zand, stenen en gravel een stuk aangenamer. Op weg naar de top!
Start in Sembalum
Je start op een hoogte van rond de 800 meter in het dorpje Sembalum. Hier kun je ook verblijven om zo op je gemak te beginnen met de tocht naar boven. De Rinjani is een actieve vulkaan en daarom wordt de voet van de vulkaan door de lokale mensen gebruikt voor het verbouwen van gewassen. Ga je iets hoger dan worden de graslanden gebruikt voor het vee. Je loopt enkele uren door dit grasland en dus vol in de zon. Begin daarom vroeg in de ochtend. Langzaam maar zeker kom je hoger en verschijnen er steeds meer naaldbomen. De ondergrond is een mix van mul zand en stenen. Het wordt steeds steiler en voor je het weet loop je zigzaggend omhoog, om uiteindelijk de kraterrand op circa 2500 meter hoogte te bereiken.
Als je boven bent, hebben de dragers de tenten al opgezet en het eten klaargemaakt. Er is dus tijd om uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Op een heldere avond kun je de Gili eilanden zien liggen en met een beetje geluk zelfs Bali. Je kunt ook zo de krater van de vulkaan inkijken. Onderin de krater bevindt zich een diep blauw meer.
Beklimming naar de top
Slapen doe je tijdens deze meerdaagse hike niet veel, om 2.30 ’s nachts vervolg je de klim naar de top. Samen met alle anderen die op de kraterrand hebben geslapen start je in colonne de beklimming. Deze is stijl met zeer mul zand, de zin ‘waar ben ik aan begonnen’ gaat vast een aantal keer door je hoofd. Eénmaal op een kam wordt het wandelen iets gemakkelijker en de temperatuur daalt tot onder de 10 graden. Het deel tot de top is verreweg het zwaarste deel. Door de losse gravel doe je twee stappen naar boven en zak je er weer één terug. Het is zo steil dat wanneer je je arm recht voor je uitstrekt je de grond aanraakt. Het voordeel is dat iedereen die deze beklimming doet, hetzelfde doormaakt en elkaar probeert te helpen om het doel te bereiken, de Top!
Het uitzicht vanaf de top
Cliché, maar eenmaal boven is het allemaal de moeite waard. Een zonsopgang waar je moeite voor hebt gedaan is toch net weer even iets mooier en beter. Je ziet heel Lombok, de krater met het meer en de buureilanden Bali en Sumbawa. Eigenlijk wil je zo lang mogelijk blijven, maar je moet toch een keer naar beneden. De gravel die eerder je leven nog tot een hel maakte, zorgt nu voor de grootste lol. Het is alsof je een duin van 1400 meter hoogte afdaalt. Springen, glijden en repeat, voordat je het weet ben je terug op de kraterrand met je schoenen vol gravel.
Off the beaten track naar de warmwaterbronnen
Het grootste deel van de toeristen gaat na deze eerste afdaling weer terug naar beneden. Een aanrader is echter om de andere kant op te gaan, de krater in. Een steil pad leidt je helemaal tot aan het meer. Je loopt door prachtige natuur met de top van de Rinjani op de achtergrond.
Bij het meer bevinden zich warmwaterbronnen. Het is natuurlijk heerlijk om na een hele lange dag lopen (je bent tenslotte al om 2.30 uur begonnen) je pijnlijke spieren op te warmen in een natuurlijke bron, om daarna als een blok in slaap te vallen in je tent.
De terugweg van de Rinjani beklimming
Je wordt wakker van het geluid van je buren die een vuurtje aan het maken zijn om de vers gevangen vissen te bakken. Het doel vandaag, de krater weer uit via de andere kant. Zo steil als je wandeling naar beneden was zo steil is het uiteraard ook weer omhoog. Van 1200 meter naar 2500 meter hoogte is toch weer een flinke wandeling. Je hebt echter de hele dag de tijd en voordat je het weet ben je weer boven. Deze kant van de Rinjani is veel groener en de route loopt door een groen regenwoud met bijpassende geluiden. Vlakbij de uitgang van het nationale park Rinjani is een klein café/restaurant. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ze daar het beste koude biertje van de wereld hebben. Zo voelde het in ieder geval na vier dagen Rinjani beklimming.
Routes voor de beklimming van Rinjani
De Rinjani is een vulkaan en heeft daarom een krater in het midden die omlijst wordt door de kraterrand. Het hoogste punt van deze kraterrand is de top van de vulkaan. Dit is belangrijk om te weten, omdat dit invloed heeft op de routes die gebruikt worden om de vulkaan te beklimmen. Ik raad de volgende twee routes aan:
Twee dagen met een overnachting
Hierbij start je in Sembalun op circa 800m hoogte en je loopt naar de kraterrand gelegen op circa 2500m hoogte. Hier worden de tenten opgezet. Na een korte nacht word je rond 3 uur ’s nachts gewekt voor de beklimming naar de top. Deze is gelegen op bijna 4000m hoogte. Na het bereiken van de top loop je dezelfde weg helemaal terug naar beneden. Dit is de meest populaire, kortste en daardoor tevens goedkoopste route.
Vier dagen met drie overnachtingen
De tweede route is hetzelfde als de eerste. Echter na de top loop je, net als ik gedaan heb, niet terug naar waar je bent begonnen, maar sla je af de krater in. Je daalt af naar circa 1200m hoogte. Je verblijft hier de tweede nacht aan de rand van het kratermeer (ín de krater dus!). De volgende dag gebruik je om op je gemak terug naar boven op de kraterrand te klimmen aan de andere kant van de vulkaan. Je verblijft de derde nacht net onder de kraterrand. Na het ontbijt de volgende ochtend loop je terug naar beneden.
Er zijn andere variaties mogelijk, maar deze zijn vanwege de zwaarte van de beklimming alleen aan te bevelen voor mensen met een zeer goede conditie. Deze twee routes zijn voor mensen met een gemiddelde conditie goed te doen.
Paklijst voor het beklimmen van de Rinjani vulkaan Lombok
- Goede wandelschoenen (kan op sneakers, maar bij voorkeur wandelschonen ivm zand, losse stenen en gravel)
- Goede wandelsokken om blaren te voorkomen
- Lakenzak (voor in de slaapzak die voor je wordt geregeld)
- Hoofdlamp
- Zonnebrand
- Hoed of petje
- Zonnebril
- Kleding voor warm en koud (op de top en kraterrand is de temperatuur onder de 10 graden).
- Buff outdoor sjaaltje voor bescherming van nek en/of hoofd tegen de zon, maar ook prettig bij dalende temperaturen
- Dagrugzak met kleding voor 3 dagen en camelpack of waterfles
- Verfrissingsdoekjes (er zijn geen faciliteiten op de berg zo kun je na een dag lopen jezelf ‘opfrissen’)
- Blarenpleisters
- Tijgerbalsem
Meer reistips voor Lombok
Naast het beklimmen van de Rinjani vulkaan kun je op Lombok volop genieten van prachtige stranden. Vaak veel mooier dan buureiland Bali! Reis jij naar Lombok en wil je weten wat je hier verder nog kunt doen? Lees dan onze reistips voor Lombok.
Laat je horen